ads

Selasa, 30 April 2013

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


HOT - Pulau Memulau Masih Berlaku <b>Di Marang</b> ! | dinturtle <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2013 07:42 PM PDT

Menarik bila blog baru klik- TEGANUHOT menyiarkan kembali video kekecohan semasa PRU12 di Marang beserta dengan contoh2 tindakan para penyokong Pas yang tidak demokratik dalam berdepan dengan persaingan dari Umno BN.

Antaranya -

3 - Paling besar dan paling ketara adalah tindakan PULAU-MEMULAU yang masih diamalkan secara berleluasa terhadap sesiapa saya yang menyokong parti lawan secara terbuka. Tindakan ini tidak terhad semasa musim pilihanraya tapi setiap hari selama kebencian membara dihati.

Bukan saja melibatkan orang dewasa / pengundi tapi juga seluruh keluarga termasuk kanak-kanak. Keluarga mangsa akan disisihkan dari masyarakat kampung yang rata2 merupakan sanak saudara juga. Mereka yang bukan penyokong Pas juga terpaksa akur dan pulau sama kerana takut di kenakan tindakan yang sama.

Setiap pergerakan ahli keluarga akan dipantau oleh agen2 parti dan sebarang interaksi dengan orang kampung lain akan diperhatikan dengan penuh syak wasangka. 

Kenduri kendara mereka yang dicop sebagai penyokong tegar Umno akan diboikot dan kejadian kes kematian yang tidak dikunjungi orang kampung masih berlaku. 

Walaupun kejadian pulau memulau ini sudah semakin kurang tapi ia masih berlaku dan dikhuatiri akan kembali panas semakin kita menghampiri PRU13.

Apa yang dapat saya rumuskan adalah - Pas sebenarnya TAKUT untuk berdepan secara telus dengan Umno BN. Habis tu kenapa perlu Pas melakukan semua tindakan pulau memulau dan provokasi sebegitu terhadap mereka yang dilihat sebagai menyokong Umno ?

Hak rakyatlah nak sokong sapapun. Ada yang sokong Pas, ada yang sokong Umno - HAK MASING2 ! Kenapa nak di halang / dimarahi kalau ada rakyat yang tidak menyokong Pas ?

Kalau dengan Dap pemimpin2 Pas boleh BERSETUJU UNTUK TIDAK BERSETUJU, kenapa dengan Umno, Pas tidak boleh lakukan yang sama ? Maksud saya dalam konteks fahaman politik, masing2 menghormati pilihan masing2 ... dan kehidupan diteruskan dalam keadaan aman damai... Tidak bolehkah begitu ?

Dap yang terang2 menolak Hudud dan masih mengekalkan pendirian sanggup mati dari melihat Hudud dilaksanakan pun Pas masih boleh terima dan berpelukan, kenapa sesama Islam Pas mahu bermusuhan ketahap pulau memulau ?

Hati kecil saya kuat mengesyaki yang Hadi bersikap HIPOKRIT dalam soal hubungan Pas-Dap dan Pas-Umno ini. Maksud saya, saya syak Hadi tidak konsisten. 

Didepan media Hadi akan bercakap seolah Pas sudah liberal dan tidak lagi mengambil pendekatan ekstrim sepertimana dulu2 yang menyaksikan hubungan Pas-Dap sering bergolak tapi bila bercakap didepan orang kampung, Hadi akan kembali memakai topeng ekstrimnya.

Makanya tidak hairanlah jika pemimpin2 Pas seperti Hadi tidak mahu melihat penyokong2 Pas mesra media arus perdana kerana jika mereka terdedah kepada lapuran2 tentang betapa terbukanya Hadi dan Pas sekarang, pastinya ketaksuban mereka kepada pemimpin dan parti akan tergugat.

Hadi mahu terus mengongkong minda orang Pas dalam tempurung ketaksuban agar mereka terus menyokong beliau secara membabi buta. 

Contohnya .....


Kenapa didiamkan saja perlakuan pulau memulau penyokong Pas terhadap orang Umno sedangkan dengan Lim Kit Siang, Hadi boleh berpelukan mesra ?

Kenapa orang Pas didiamkan saja permusuhan mereka dengan orang Umno sedangkan Nik Aziz sendiri sanggup merantau jauh ke Pulau Pinang semata2 mau diraikan dengan kek harijadi oleh Karpal Singh ..... kemudian bersalaman hormat dan mesra dengan manusia yang sanggup mati dari melihat hudud dilaksanakan dinegara ini ?



Tidak bolehkah pemimpin2 Pas menggalakkan pengikut mereka meraikan Harijadi dengan kek bersama-sama orang Umno kemudian mereka turut dianjurkan supaya berpelukan dan bersalaman dengan orang Umno sepertimana yang dilakukan Nik Aziz bersama Karpal ?

Apa yang saya lihat - Ketaksuban orang Pas perlu dikekalkan oleh pemimpin mereka demi menjaga fixed deposit undi Pas.

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Ibnu Hasyim: VS7: Isu S/Jumaat 2 Masjid <b>Di Besut</b>. PAS Jawab

Posted: 20 Apr 2013 06:43 AM PDT


ANDA TANYA TOK GURU JAWAB - SOALAN 7
7. Isu Sembahyang Jumaat 2 masjid di Besut, adakah jika PAS menang isu ini

 Lihat sebelum ini...

E-Buku IH-71: 20 Soalan Politik Islam -Abd Hadi Jawab
E-Buku IH-71: 20 Soalan Politik Islam -Abd Hadi Jawab

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2013 07:37 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Mar 2013 07:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

19 Nov 12 : Pangkalan Udara <b>Gong Kedak</b> Merasmikan Program <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2012 02:40 AM PST

[unable to retrieve full-text content]GONG KEDAK, 19 Nov 12 – Majlis pembukaan perasmian Program Body Mass Index (BMI) Siri 2/12 telah diadakan bertempat di Galeri Sejarah PU Gong Kedak pada 19 Nov 12. Majlis ini telah disempurnakan oleh Pegawai ...

16 Feb 13 : Majlis Ramah Mesra Menteri Pertahanan Bersama <b>...</b>

Posted: 16 Feb 2013 01:18 AM PST

[unable to retrieve full-text content]GONG KEDAK, 16 Feb 13 – Menteri Pertahanan, Dato' Seri Dr Ahmad Zahid bin Hamidi telah meluangkan masa beramah mesra bersama warga TUDM di dalam program lawatan kerjanya ke Pangkalan Udara Gong Kedak.

RAKYAT MARHAEN: Jenazah 2 komando diterbangkan dari Tawau

Posted: 01 Mar 2013 07:08 PM PST

LAHAD DATU - Jenazah dua anggota komando polis komando VAT 69 yang terkorban semalam dalam insiden tembakan membabitkan kumpulan penceroboh bersenjata dari Selatan Filipina di Kampung Tanduo di sini diterbangkan ke ibu negara awal hari ini.

Penerbangan itu pada asalnya dijadual tiba lewat malam tadi.

Jenazah kedua-dua anggota itu diterbangkan ke Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang dari Lapangan Terbang Tawau pada pukul 7.55 pagi dengan pesawat Charlie.

Anggota yang terkorban dari Kem Ulu Kinta itu ialah Insp Zulkifli Mamat, 29, dan Kpl Sabarudin Daud, 46.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam TUDM Mejar Kamarulzaman Ali memberitahu Bernama, jenazah Zulkifli akan diterbangkan ke Pangkalan Udara TUDM Gong Kedak, Kelantan untuk dikebumikan di kampung halamannya di Kampung Kubang Ikan, Besut, Terengganu.

Jenazah Zulkifli yang akan diterbangkan dengan menaiki pesawat CN235 dari Subang akan diiringi balunya, Noraziah Noor dan dua anak lelaki, katanya.

Sementara jenazah Sabarudin pula akan dikebumikan di kampungnya di Sungai Lias, Sungai Besar, Sabak Bernam, Selangor.

Allahyarham meninggalkan balu, Nurunisa Abu Bakar dan tiga anak -- dua lelaki dan seorang perempuan.

Jenazah kedua-dua anggota polis komando itu disembahyangkan di Masjid Batalion 17 Pasukan Gerakan Am di sini lewat malam tadi sebelum diterbangkan ke Subang.

Dalam kejadian tembakan semalam, tiga anggota komando turut cedera iaitu Kpl Mohd Tarmizi Hashim, 32, Kpl Azman Ampong, 39, dan Konstabel Mohamad Qaiyum'aiqal Zolkifli, 22. - Bernama

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Harga Barang Kawalan <b>Pulau Redang</b> Diselaras - Tv3

Posted: 29 Apr 2013 07:24 PM PDT

30/04/2013 10:24:00

Lebih 3,000 penduduk di Pulau Redang, Terengganu menarik nafas lega apabila program 1Malaysia satu harga dilaksanakan.

Ia membabitkan penyelarasan harga barangan keperluan termasuk harga petrol dan diesel yang sebelum ini dijual hampir tiga kali ganda berbanding harga di tanah besar.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan program penyeragaman harga barang kawalan di Pulau Redang.

Hadir sama, calon BN Parlimen Setiu, Che Mohamed Zulkifli Jusoh dan calon DUN Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman.

Sejak diperkenalkan awal tahun ini, program berkenaan telah memberi manfaat kepada hampir 3 juta penduduk terutama di Sabah dan Sarawak.

Sebelum ini harga seliter petrol RON 95 di Pulau Redang adalah RM 4.20 .

Harga petrol dan diesel kini diseragamkan kepada satu ringgit 90 sen, sama dengan harga di tanah besar.

Begitu juga, harga 7 barangan kawalan lain seperti minyak masak, gas memasak dan gula.

Harga 50 jenis barangan bukan kawalan lain, akan diturunkan secara berperingkat.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Proses Pengundian Awal <b>Di Kuala Terengganu</b> Berjalan Lancar - Tv3

Posted: 29 Apr 2013 10:30 PM PDT

30/04/2013 13:30:00

Di Kuala Terengganu, proses pengudian awal berjalan lancar.

Seramai 4,159 anggota polis dan 2,212 anggota tentera termasuk keluarga masing-masing menunaikan tanggungjawab mereka di 24 pusat mengundi.

Datuk Wan Ahmad Wan Omar, Timbalan Pengerusi SPR berkata:

"Apa saja penambaikan yang kita buat, kita dah kaji, kita dah teliti tahap perlaksanaan tu dan kita insyaallah dapat laksana seperti yang kita letak dalam undang-undang, peraturan, tatacara dan sebagainya. Jadi inilah buktinya urusan undi awal yang pertama kali kita buat dalam sejarah pilihanraya negara kita insyaallah berjalan lancar. Semua parti politik yang bertanding berpuashati."

Beliau berkata demikian selepas meninjau proses pengundian awal di kem 18 Rejimen Askar Melayu Di Raja, Seberang Takir dan Kem 9 Pasukan Gerakan Am, PGA Kubang Badak.

Proses pengundian awal di seluruh negara dijadual akan ditutup secara berperingkat-peringkat.

Pukul 2 petang bagi kawasan yang mempunyai kurang 50 pengundi dan selewat-lewatnya pukul 7 petang bagi kawasan yang melebihi 50 pengundi.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Projek Hidroelektrik <b>Hulu Terengganu</b> | Hidup <b>...</b>

Posted: 26 Apr 2013 06:36 AM PDT

Assalamualaikum

Notis jawatan kosong

Memerlukan pekerja untuk jawatan berikut:

  1. Senior Engineer
  2. Senior Supervisor
  3. QC Engineer

Lokasi : Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu

Hubungi : saipul@loh-loh.com.my atau 019 2164224 untuk maklumat lanjut.

Ciri-ciri utama projek ini termasuk empangan timbusan tanah setinggi 78m , terowong lencongan, terowong kuasa, alur limpah (spillway) , main intake struktur di Empangan Puah dan bilik kuasa bawah tanah.  Klik Projek Empangan Hidroelektrik Hulu Terengganu.

hulu terengganu hydroelectric project

Notis : Saya tidak  terlibat secara langsung dengan projek ini, segala urusan sila hubungi person in charge tersebut.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 03:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2013 03:03 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cuti-Cuti Terengganu: <b>Pulau Kapas</b>

Posted: 11 Jun 2012 08:44 AM PDT

Jeti Pulau Kapas hanya terletak di Marang , ramai yang keliru kerana di Terengganu ada banyak pulau . So , kalau nak pergi Pulau Kapas kena datang di Marang , Kalau nak pergi ke Pulau Redang barulah pergi ke Merang , tapi sekarang kalau nak pergi ke Pulau Redang boleh naik bot dari Jeti Syahbandar di Kuala Terengganu je .

Ok , ni dia jeti perlancongan marang . Banyak perkhidmatan bot yang disediakan , terdapat 6 kaunter tiket untuk bot ke Pulau Kapas . Harga terkawal untuk perjalanan bot pergi & balik adalah RM 40 , jika bawa group lebih daripada 10 orang confirm dapat discount . Bagi yang nak pergi day trip boleh la ambik tiket bot jer . Bot paling awal bergerak pada pukul 9.30 & paling lewat 4.30 petang . Bagi yang nak overnight kat Pulau Kapas , korang boleh pilih sama ada nak bilik untuk bermalam sahaja ataupun pakej .

Pakej Pulau Kapas
(Kapas Coral Beach Resort)
(Kapas Island Resort)
-Bilik untuk bermalam
-Makan pagi , makan tengah hari & makan malam
-Bot pergi dan balik dari Marang .
-Trip snorkeling 2 jam sekali dengan alatan untuk snorkeling .

**lain2 aktiviti mcm kayak , pusing2 pulau , tgk baby turtle , jungle tracking tu boleh discuss2 balik harganya kalau nak letak skali dalam pakej .


Bila dah ada dalam bot , semestinya korang kena pakai "LIFE JACKET" untuk keselamatan & seperti yang korang tengok dalam gambar ni "NO SMOKING" . Tapi sesetengah bot tu cuma letak jer , padahal yang bawak bot tu sendiri yang buat nyer .. korang tgk la sendiri bila dah naek bot ni , hahaha . Jadi perjalanan ke Pulau Kapas ni mengambil masa dalam 20 minit jer , nampak jer dekat .. bagi yang mabuk2 laut tu jangan nak bimbang sangat sebab orang akan mabuk bila bot berhenti jer , bila bot tengah bergerak takder mabuk nyer .. hehe , laenlaa kalau korang pergi mencadat sotong ..
Akhirnya dah sampai ke Pulau Kapas & seperti yang korang tgk pada gambar di atas adalah Jeti Pulau Kapas . Kebanyakan bot akan mendarat disini , tapi sesetengah bot hantar berdekatan dengan resort iaitu di tepi pantai . So , korang boleh pilih samaada nak mendarat kat sini ataupun di tepi pantai . Its your choice .
Bila dah mendarat kat Pulau Kapas ni , 1st thing korang kena buat ialah cari tempat berteduh dulu bagi yang day trip tuh . Bagi yang dah ambik bilik tu check in lah dulu di resort yang korang dah booking .. Di Pulau Kapas ni ada banyak resort , disini saya listkan nama2 resort :

-Kapas Coral Beach Resort
-Kapas Island Resort
-Mak Cik Gemuk Resort
-Kapas Turtle Valley
-Lighthouse Resort
-Kapas Beach Chalet
-Qimi Chalet
-Pak Ya Sea View Chalet



Ini adalah gambar bilik di resort Kapas Coral Beach ,  bilik ni baru siap awal tahun 2012 . Bilik ini ada 1 katil queen 1 katil single , bilik ada penghawa dingin , bilik air kat dalam & ada tv LCD . KCB ni diantara resort-resort yang mempunyai bilik seaview . Harga-harga bilik kat sini bergantung kepada kedudukan bilik , semua bilik design sama je . Elektrik disini 24hours , menggunakan generator solar . 

Peralatan sea sports boleh didapati di sini , RM 15 untuk google & life jacket selama 1 hari . Macam-macam aktiviti korang boleh buat di sini contohnya berkayak , snorkeling , island hoping , tgk baby turtle di gem island , scuba diving . Setiap aktiviti ada harganya : ) x mahal pun , biasa2 jer ..

Bagi yang ada lesen untuk diving boleh la try diving kat Pulau Kapas ni , kalau nasib korang tinggi boleh jumpa dengan penyu . Lau tak tgk ikan nemo jer lah , haha ..

Kat Pulau Kapas ni ada Taman Laut di antara Pulau Gemia & Pulau Kapas . Mempunyai banyak hidupan laut yang masih terpelihara sampai sekarang , Nak masuk taman laut ni tak perlu kena bayar pun , dah termasuk dalam pakej snorkeling ( bagi yang ambik pakej snorkeling by boat ) . Snorkeling ni senang jer bagi yang jenis tak takut air . Tapi bagi individu yang jenis takut air , jangan bimbang sebab life jacket ada . Korang tak akan tenggelam , cuma korang kena belajar cara menggunakan google dan bernafas melalui mulut sahaja . 


Pulau Kapas ni sebenarnya sesuai untuk buat family day sebab keadaan pantai yang luas . Boleh buat macam2 aktiviti pesisir pantai contohnya bola pantai , bola tampar pantai , sukaneka & macam2 lg .

By : Nasrul

-Nantikan entry Jelajah Pulau yang lain pada masa akan datang . Sebarang pertanyaan korang boleh tanya kami :

*Nasrul : 014 500 6948
Email     : cuticutiterengganu13@hotmail.com

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 11:08 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 12:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jan 2013 11:22 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

MB Minta APMT Terus Beri Komitmen Yang Terbaik | Terengganu <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2013 07:39 PM PST

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said berharap kakitangan Agensi Pembangunan Masyarakat Negeri Terengganu (APMT) mengumpul maklumat mengenai bacaan sikap pengundi tanpa bertolak ansur dan hanya bersandarkan andaian semata-mata kerana mahu menjaga hati serta hubungan dengan kumpulan berkenaan.

Beliau berkata sikap itu bukan sahaja menyukarkan maklumat tepat dikumpul bagi melicinkan perjalanan parti, malah boleh menjejaskan matlamat Barisan Nasional (BN) untuk memenangi kerusi dengan majoriti besar pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

"Kita yakin dan percaya dengan kursus dan tunjuk ajar yang dijalani kakitangan sehingga hari ini, APMT mampu menjalankan tugas dengan sempurna, penuh amanah dan bertanggungjawab dengan memastikan maklumat serta laporan yang diterima adalah tepat dan bukan berasaskan andaian semata-mata.

"Saya menyerui anggota APMT mendapatkan maklumat mengenai bacaan sikap, kedudukan, isu dan sebagainya (mengenai penduduk) dengan penuh tanggungjawab tanpa mengambil kira perasaan, peribadi, ukhwah kita untuk memastikan parti ini terus dipertahankan sampai bila-bila," katanya di Majlis Makan Malam menteri Besar Bersama kakitangan APMT, di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, dato' Haji Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Haji Abdul Razak Ismail dan Pengarah APMT, Haji Roshali Taha.

Menteri Besar berkata, dalam situasi PRU13 yang semakin hampir tidak lama lagi, perjuangan kakitangan APMT juga harus berterusan sehingga ke penghujungnya dan tidak tewas sebelum mencapai sasaran kejayaan.

"Justeru itu, dalam keadaan kita berada di persimpangan PRU13  yang semakin hampir, semua kakitangan APMT juga tidak boleh lemah dan longlai di pertengahan jalan sebelum mencapai kejayaan khususnya dalam memperjuangkan parti BN dan Umno serta memenangi PRU13  dengan majoriti yang besar.

" Demi memastikan kejayaan itu, saya berharap jentera kita dapat bergerak seiring, seirama dan sederap bagi memperkukuhkan parti dan politik kita serta menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawab untuk kesinabungan parti BN dan Umno, supaya mampu dipertahankan sampai bila-bila," katanya.

Beliau berkata, semua kakitangan APMT juga harus bekerja keras, memperbaiki kelemahan dan menggandakan kekuatan bagi mencapai kejayaan dan sasaran sebenar.

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


Khas Buat Umno <b>Terengganu</b> - Isu2 Panas Yang Perlu <b>Di</b> Tangani <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2013 08:05 PM PDT

Harakah ada menyiarkan satu artikel PANAZZZ yang ditulis oleh  Syed Azman, Adun Batu Buruk Terengganu yang menggariskan 11 persoalan yang bakal menjadi teras kempen pembangkang untuk PRU13 Terengganu selain dari isu2 nasional dan manifesto. 

Kalau dari segi isu Nasional dan Manifesto, bagi saya Umno Terengganu tidak punya masalah malah pembangkang yang terpaksa banyak bertahan. 

Kira kita harus berterimakasih kepada Harakah dan Syed Azman kerana telah mendedahkan secara kelompok apa isu2 lokal yang bakal pembangkang mainkan kali ini. Saya selaku rakyat Terengganu akui isu2 yang dibangkitkan merupakan isu2 panas yang sering menjadi bualan rakyat.  Secara peribadi, saya juga mahu tahu jawapan2nya dipihak kerajaan negeri !

Sekurang2nya Umno masih punya masa untuk menjawab setiap satu isu itu dan mana2 yang belum lengkap, Umno bolehlah bekerja kearah melengkapkannya secepat mungkin.

Saya copy disini supaya orang Umno yang biasanya segan nak buka Harakah bolehlah ambil perhatian. Dulu saya rajin jugalah call untuk dapatkan info bagi menjawab tapi sejak khidmat saya tidak dipedulikan, malas dah saya nak buang masa.

Saya percaya Team Umno Terengganu mampu melakukannya.... Go Team Terengganu !

1. Negeri Terengganu sepanjang 5 tahun di bawah pentadbiran Ahmad Said, telah melaksanakan 'perbelanjaan amat luar biasa'. Bajet kerajaan negeri telah mencecah hampir RM10 billion dengan defisit tahunan hampir RM200 juta setiap tahun. Bermula dari tahun 2008, negeri Terengganu telah mencatatkan bajet tertinggi berbanding seluruh negeri di Semananjung Malaysia dengan perbelanjaan lebih RM2 bilion setiap tahun. Perbelanjaan ini jauh mengatasi negeri-negeri maju seperti Selangor, Johor dan Pulau Pinang. Persoalannya, apakah ini telah memberi manfaat kepada rakyat Terengganu yang rata-rata masih terpaksa bergelut dengan kehidupan harian yang amat mencabar?

2. Antara perbelanjaan yang dilakukan oleh beliau, bermula dari tahun 2009 ribuan warga Terengganu diberikan kotak-kotak kurma dan air zam zam secara percuma yang diedar melalui JKKK setiap kampong. Program ini melibatkan kos berjumlah hampir RM 8 juta setiap tahun dimana kontraknya diberikan kepada kroni. Persoalannya apakah pemberian buah kurma dan air zam zam ini suatu yang wajar sedangkan masih terdapat keutamaan lain seperti membantu golongan miskin di negeri Darul Iman ini. Di kalangan adun-adun UMNO sendiri ada bersungut akan kosnya yang terlalu tinggi dan pembaziran yang ketara.

3. Kerajaan negeri telah membeli stesen Radio Manis FM yang berpengkalan di Kota Bahru berharga RM 7 juta. Stesen radio ini pada asalnya merupakan stesen Radio KADA milik Tan Sri Hussein Ahmad yang diberi lesen radio melalui Husa Network Sdn Bhd. Proses mengambilalih stesen berkenaan telah dilakukan oleh Lembaga Tabung Amanah Terengganu (LTAT) pada pertengahan tahun 2009. Ramai di kalangan rakyat Terengganu mempersoalkan apa rasional kerajaan negeri membeli stesen radio ini, sedangkan ia tidak memberi manfaat kepada rakyat.

4. Kerajaan negeri telah  membina projek tempat letak kereta bertingkat menggunakan sistem putaran di Jalan Batas Baru hasil teknologi yang dibawa masuk dari China yang dikatakan yang projek pertama di Malaysia telah menelan belanja hampir RM10 juta. Namun projek ini menimbulkan kesangsian rakyat Terengganu. Apa tidaknya, selain tidak praktikal, kos pembinaannya yang menelan belanja hampir RM10 juta serta kos pengoperasian yang terlalu tinggi sehinggakan, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) terpaksa menghantar kakitangannya ke negara China bagi menguasai pengendalian operasi sistem itu kelak.

5. Projek Pembangunan Tasik Kenyir yang melibatkan kos lebih RM300 juta dengan perbelanjaan yang  melibatkan pembinaan seperti;
- Taman Anggur – RM 3 juta
- Taman Rambutan – RM2 juta
- Taman Orkid – RM 4 juta
- Pusat Santuari Gajah Sungai Deka – RM40 juta
- Kenyir Water Theme Park – RM80 juta
- Pusat Bebas Cukai – RM80 juta

Bagi projek Taman Burung pula, seekor itik yang diimport dibeli dengan harga  RM1,700 manakala seekor angsa berharga RM5,600. Peruntukkan untuk Taman ini menelan belanja lebih RM6 Juta. Lebih melucukan lagi, sebanyak 5 ekor itik teah mati semasa dalam penjagaan di Kolam rekreasi Rawit, Kenyir. Bukankah lebih baik RM6 juta dibelanjakan untuk rakyat Terengganu  berbanding untuk beberapa ekor itik dan angsa? Siapa sebenarnya yang mendapat habuan daripada projek ini?

6. Taman Rekreasi dan Mini Zoo di Bukit Takal Kemaman yang bernilai hampir RM100 juta dan dikendalikan oleh sebuah syarikat konsultan Global Wildlife Immersion Sdn Bhd, yang beribu pejabat di Kuala Lumpur. Setakat in kerajaan negeri telah berbelanja lebih RM50 juta bagi membeli dan menjaga binatang seperti gajah, harimau, kerbau serta monyet-monyet yang berkeliaran. Persoalannya, mengapa begitu banyak dibelanjakan untuk binatang-binatang ini, sedangkan ianya boleh digunakan untuk menyediakan pelbagai peluang pekerjaan untuk anak-anak negeri Terengganu.

7. Stadium Sultan Mizan yang runtuh bersama lebih RM300 juta duit rakyat Terengganu. Projek Mega ini adalah hasil warisan bekas mantan Menteri Besar Dato Seri Idris Jusuh, dan telah diserahkan perlaksanaannya kepada 3 'kontraktor kroni' utama iaitu Bina Struktur, Emarcon dan Genggam Mercu Sdn. Bhd. Manakala pembekal utama bumbung stadium berbentuk 'Space Frame' ini adalah syarikat SOWON PTE. LTD. yang didatangkan khas dari Korea Selatan. Proses baikpulih yang mengambil masa begitu lama dianggarkan akan menelan belanja lebih RM120 juta.

Namun, persoalan besar yang kini menjadi tanda-tanya semua rakyat Terengganu kini adalah, pihak manakah yang akan menanggung kos baikpulih yang sangat membebankan ini? Ke manakah pula perginya kontraktor-kontraktor kroni yang rapat dengan pimpinan Umno Terengganu setelah mereka mengaut keuntungan  berjuta hasil dari pembinaan Stadium yang runtuh ini? Apakah jumlah keseluruhan RM120 juta ini telah termasuk kos membeli semula kelengkapan stadium yang dianggarkan bernilai RM50 juta yang telah dicuri  pada awal tahun 2012?

8. Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) di bina walaupun kosnya telah melambung dari RM2.7 bilion kepada hampir RM5 bilion. Rakyat Terengganu terpaksa menanggung bebanan kenaikan kos yang sangat tinggi bagi menyiapkan projek LPT 2 yang tertangguh ini. Bayangkanlah berapa kos tambahan yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan negeri dengan kelewatan yang berlanjutan dari tahun 2012 kepada tahun 2014? Persoalan besar yang timbul adalah, kenapa projek yang pada asalnya menelan belanja lebih RM2.7 billion ini amat jauh tersasar dari tarikh jangka siap iaitu pada tahun 2010 lagi. Pihak manakah pula yang akan menanggung semua kos tambahan akibat kelewatan yang amat ketara ini?

9. Isu tanah di Kuala Terengganu juga menjadi perbualan semua pihak. Kini satu demi satu tanah dan perkampungan Melayu terhakis dek kerana kerakusan 'pembangunan' dan tiada perancangan rapi yang dibuat. Lebih malang lagi perkampungan tradisi Melayu satu persatu 'hilang', dari Kampung Paya Keladi, Kampung Tanjung serta Kampung Ladang yang terus meletakkan orang-orang Melayu  Terengganu 'ibarat menjadi pelarian di bumi sendiri'. Lebih mencabar lagi, kerajaan UMNO amat berani membahagikan-bahagikan tanah kepada wakil-wakil rakyat UMNO menjelang PRU13 ini, sedangkan pada waktu yang sama ribuan lagi rakyat Terengganu yang miskin masih tidak mempunyai sebarang tanah walau sekangkang kera!

10. Kerajaan Terengganu secara senyap-senyap telah menggugurkan saman dan tindakan undang-undang terhadap Petronas bersabit bayaran royalti minyak yang difailkan 11 tahun yang lalu. Bagaimanapun, hingga kini tiada butiran lanjut mengenai penyelesaian luar mahkamah yang dicapai antara kerajaan Terengganu dengan Petronas dan kerajaan Persekutuan dalam permohonan yang difailkan 21 Mac tahun 2012.

Jelas, penarikan royalti minyak oleh Kerajaan Pusat daripada kerajaan Terengganu itu merupakan satu pencabulan kepada prinsip demokrasi, konsep federalisma serta melanggar perlembagaan negara ini. Wang royalti yang merupakan hak rakyat Terengganu ini diletakkan di bawah 'Program Tabung Pembiayaan Wang Ehsan' dan disalur terus kepada pemimpin Umno negeri. Sepanjang Terengganu di'ehsankan', mereka telah berbelanja semewah-mewahnya dengan pelbagai projek membazir seperti Monsoon Cup, Masjid Kristal, pembinaan Stadium yang runtuh serta pelbagai pembaziran lain yang dilakukan.

11. Terbaru, Mantan Menteri Besar  Ahmad Said merancang untuk merobohkan Pasar Payang Kuala Terengganu yang merupakan pasar warisan puluhan tahun orang-orang Melayu berniaga dengan merancang untuk menggantikannya dengan Hotel lima bintang dan kondominium bernilai lebih RM400 juta. Projek ini diserahkan kepada sebuah syarikat bukan bumi yang juga kroni yang beroperasi di Kuala Lumpur.

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


#PRU13 #P040: Perang Bendera Kini Sudah Bermula <b>Di Chukai</b>

Posted: 25 Apr 2013 05:00 AM PDT


Sudah menjadi adat resam PRU, Sudah pasti akan berlaku perperangan Psikologi yang hebat tidak kira dari sudut persedian berkempen atau membuka semula kisah silam kejayaan dan kegagalan sesebuah parti ketika menjadi pemerintah atau pembangkang.

Kini di DUN Chukai yang berada di bawah Parlimen Kemaman, perang bendera sudah bermula. Namun begitu, perang poster masih belum lagi rancak dijalankan. Hanya sedikit sahaja poster wajah-wajah calon dikempenkan di jalan raya sekitar Bandar Chukai.

Setelah membuat tinjauan di beberapa kawasan Pusat Daerah Mengundi PDM DUN Chukai, didapati semua PDM sudahpun bersiap sedia untuk menjadi pusat atau markas parti-parti politik yang bertanding. Semuanya sudah dihias dengan bendera parti dan replika bagi menunjukkan lambang kekuatan parti masing-masing.


Walau bagaimanapun, dilihat agak kecewa apabila replika-replika yang dibina oleh pihak pembangkang bukan menunjukkan kekuatan dan kesungguhan parti untuk memenangi PRU yang akan datang. Mereka membuat replika-replika yang berkaitan dengan isu memfitnah parti lawan UMNO BN seperti membina kapal selam, penjara dan ada juga yang membuat replika cincin di sesetengah tempat.

Walau bagaimana pun, ianya dilihat hanya sebagai perang psikologi bertaraf rendah sahaja dan tidak menjejaskan sokongan rakyat Kemaman kepada BN. Pembinaan replika yang dibina parti pembangkang hanya menunjukkan betapa terdesaknya parti tersebut untuk memikat hati rakyat bagi memperoleh sokongan.


Sepatutnya semua parti politik yang bertanding harus membina replika yang menunjukkan kekuatan parti sendiri. Bukan membina replika yang bertujuan untuk menjatuhkan parti lawan. Rakyat harus sedar bahawa zaman kini sudah tidak sesuai untuk mewujudkan perang psikologi sebegitu.

Oleh itu, berkempenlah secara sihat dan jangan timbulkan provokasi yang boleh menyebabkan pergaduhan sepanjang masa berkempen. Hormati undang-undang yang telah ditetapkan oleh SPR dan hormati undang-undang yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

-papa-

13 di kerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kerteh - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2013 07:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tupai Aeroangkasa <b>di</b> Lapangan Terbang <b>Kerteh</b> - TupaiTV

Posted: 26 Mar 2013 08:30 PM PDT

Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi atau Langkawi International Maritime and Aerospace juga lebih dikenali sebagai LIMA merupakan satu pameran udara dan maritim yang berkaitan dengan penerbangan komersil dan pertahanan kali ke 13 sedang berlangsung di Langkawi pada 26-30 Mac 2013. Biarpun kami tidak berkesempatan untuk pergi ke LIMA 13, tetapi bahang LIMA 13 kali ini amat terasa di kalangan krew TupaiTV apabila kami telah mendapat satu tugasan video korporat yang berkaitan dengan bidang penerbangan di Lapangan Terbang Kerteh, Terengganu pada 11/3/13 yang lepas.

.
.

.
Tugasan video korporat tersebut adalah bersempena dengan sambutan ulang tahun ke-30 & perasmian sebuah bangunan bagi MHS Aviation (anak syarikat Boustead Holding). Syarikat ini telah yang memulakan operasi pada 1983 menyediakan perkhidmatan pengangkutan helikopter, perkhidmatan perubatan kecemasan serta kerja mencari dan menyelamat bagi industri minyak dan gas Malaysia. Ia turut menawarkan kemudahan sewa pesawat bagi helikopter dan kapal terbang serta latihan penerbangan dan perkhidmatan kejuruteraan serta teknikal.

.
.

.

Kami berasa amat bertuah kerana telah diberi peluang untuk merakam majlis yang tersebut. Satu pengalaman yang baru dan menarik beraksi untuk sebuah syarikat yang mempunyai reputasi perintis dalam perkhidmatan helikopter bagi sektor minyak dan gas pesisir pantai di Malaysia, MHS Aviation.
 .

.

Akhir kata, ribuan terima kasih kepada pihak yang terbabit dalam pemilihan kami sebagai videographer dan photographer rasmi bagi majlis tersebut serta layanan yang istimewa & mesra dari kalangan tenaga kerja MHS Aviation.

Kami amat berbesar hati jika dijemput lagi untuk beraksi di majlis-majlis korporat dan majlis keramaian lain. Kami akan memberikan perkhidmatan terbaik berdasarkan kepakaran dan pengalaman krew TupaiTV. Dalam usia yang baru mencapai 2 tahun lebih, tupaiTV kini telah mempunyai 3 portfolio videografi utama iaitu  video kahwinvideo muzik dan video korporat.

.

.

.

Tempah kami segera!

Videografi untuk Rakyat

VIDEO KAHWIN | VIDEO MUZIK | VIDEO KORPORAT

Mencari rumah sewa <b>di Kerteh</b> | Rumah Sewa

Posted: 03 Apr 2013 09:58 AM PDT

Publish date: April 3, 2013 5:09 pm
Contact Name: Razin
Region: Terengganu
Location: Kerteh
Phone: 0132974786
Tags:

kami ingin mencari rumah sewa yang berdekatan dgn Petronas penapisan kerteh @ berhampiran dengan tmpt tersebut..
harga boleh dirunding

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

Addin: Anwar Di Serang <b>Di Kerteh</b>, Terengganu

Posted: 09 Nov 2012 03:06 AM PST

Jelajah Merdeka Rakyat diserang lagi!Kali ini Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bersama rombongannya dihalang lebih 20 ahli Perkasa dan Umno sejurus sebelum menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Mizan, Kerteh, Terengganu.

Kehadiran ahli Perkasa itu bermula apabila mengetahui rombongan bas dua tingkat jelajah itu singgah di masjid tersebut kira-kira jam 1 tengah hari tadi.

Bagaimanapun, Anwar dilindungi skuad keselamatan yang sudah bersedia sebaik mendapat maklumat melalui sistem pesanan ringkas (SMS) menyebabkan kawalan keselamatan sekitar masjid itu dipertingkat setengah jam sebelum ketibaan bas yang membawa Anwar dan rombongannya.

Kejadian ini adalah kali kedua dilakukan Perkasa setelah insiden yang sama menimpa Anwar ketika bersolat Maghrib dan menyampaikan tazkriah di Masjid Al-Hussain, Seberang Pumpong, Alor Setar pada 2 September lalu.

Polis dilihat belum tiba ketika Anwar dan rombongannya menyebabkan ahli Perkasa yang berada berhampiran tempat kejadian terlompat-lompat umpama beruk manakala kertas besar bertulisan provokasi dinaikkan kunun sebagai tanda protes terhadap rombongan Anwar yang mahu singgah menunaikan solat Jumaat.

Menurut jadual, Anwar dijangka singgah di Kampung Gelugor, Kerteh kira-kira jam 2.30 petang nanti.Menurut saksi kejadian, ahli Perkasa yang berdemonstrasi itu bukan penduduk tempatan kerana mereka dipercayai tiba dari Kuala Terengganu.

Selain menjerit ketika azan berkumandang, ahli Perkasa biadap apabila dalam masa yang sama menghamburkan kata-kata kesat kira-kira 50 meter dari pintu masuk masjid sambil penduduk tempatan dilihat tidak menghiraukan gelagat bodoh ketika memasuki perkarangan masjid.

Dipercayai juga, satu lagi demonstrasi menunggu Anwar yang kini dalam perjalanan ke Kuala Terengganu bertempat di Dataran Syahbandar jam 4.45 petang ini.~jalanpulang


Lihat video di SINI.
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved