ads

Sabtu, 23 Jun 2012

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


Tiga maut, empat cedera dalam kemalangan <b>di Setiu</b> | Malaysian <b>...</b>

Posted: 09 Jun 2012 02:48 AM PDT

Posted by dodekorek on June 9th, 2012

You can leave a response, or trackback from your own site.

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Kongsi Berita: Langgar Lari, Warga Emas Maut <b>Di Besut</b>

Posted: 24 May 2012 11:54 PM PDT


BESUT – Seorang warga emas maut dalam kejadian langgar lari di Kilometer 16 Jalan Kuala Besut-Kampung Raja, awal pagi tadi.

Yusof Abdullah, 68, yang berasal dari Kampung Bukit Abal, Pasir Putih Kelantan mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan badan.

Ketua Polis Daerah Besut, Superitendan Kamaruddin Zakaria, berkata warga emas terbabit dilapor dilanggar dari belakang oleh sebuah kenderaan ketika dia berjalan berseorangan di tepi jalan itu pada jam 3.30 pagi.

Mayat lelaki itu ditemui oleh orang awam dan dihantar ke Hospital Daerah Besut untuk bedah siasat, katanya.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Besut melalui talian 09-6956222 atau balai polis berhampiran bagi membantu siasatan

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Kapas</b> (PART I) - MAY LOVE GROWS FOREVER BETWEEN US

Posted: 28 May 2012 08:42 PM PDT

Nak share kisah perjalanan kami ke Pulau Kapas hari tu.
Bertolak dari sekolah 18 Mei (malam) dalam pukul 11 juga baru gerak dari sekolah.
 Rasanya bas tu ikut jalan Melaka-Segamat-Muadzam-Kuantan-Terengganu
Sebab malam kan,tak berapa perasan sangat.
Tapi yang pasti memang lalu Segamat la sebab kami ada stop kat 1 area kedai makan ni
untuk buang air.(Alhamdulillah,bersih tandasnya :p )
Kemudian singgah rehat sekejap kat R&R Muadzam..driver bus la yang nak rehatkan,kita ni luruskan pinggang + panaskan badan je (serious sejuk giler dalam bas tau,pakai sweater & stokin pun memang x membantu) Masing-masing dah berguling-guling macam tenggiling dah kat seat masing-masing menahan sejuk.Ayat paling power dari sorang member kat abang driver masa tu "Bang,boleh slow kan aircond tu x?" "Air cond bus tak macam air cond kereta cikgu" hahahaha ambik ko!!Ingatkan macam naik kereta boleh control aircond nya..Kami berhenti solat Subuh di 1 masjid di Kemaman. Tak perasan nama masjid tu tapi yang pasti tepi jalan. Meneruskan lagi perjalanan ke Kuala Terengganu dulu pagi tu.Singgah sarapan di gerai tepi jalan di area Rhu Rendang dalam perjalanan nak ke Kuala Terengganu tu.Pergh..masing-masing memang membedal menu tradisi pantai timur masa ni.Ada yang makan nasi dagang, nasi kerabu dan juga nasi minyak (rasa pelik wei breakfast nasi minyak)Sampai di Kuala Terengganu,kami terus ke Taman Tamadun Islam dan Masjid Kristal di Pulau Wan Man.Memandangkan saya dan BFF saya memang dah pernah sampai sini sebelum ni,jadi takde la teruja sangatkan masa nak turun bas tu.Orang lain sibuk dah nak nak ke sana ke mari dengan camera masing-masing tapi kami lenggang lenggong pegi toilet masjid nak mandi hahahaha (segar badan time ni)


  Lebih kurang pukul 12.00 kami gerak ke Marang semula. Ke Jeti untuk ke Pulau Kapas kita ye..boat kami pukul 1. Sementara tunggu pengerusi kelab settle kan tiket untuk ke seberang kita posing dulu ye...  
 Perjalanan dari jeti di Marang ke Pulau Kapas tu dalam 30 minit je.

Cuma masa nak pegi tu kami kena tukar boat dalam perjalanan nak sampai tu sebab masa kami tiba di sana,air surut.Boat yang kami naik tak dapat nak hantar sampai ke tepi.Gigil lutut beralih-alih boat kat tengah lautan ni.(untuk orang yang tak pandai berenang macam saya la)Gambar tukar boat takde ye.Bag pun cikgu lelaki tolong angkatkan gatal ko nak keluarkan camera pulak kan.Pang sekali baru tau..tapi ada member snap gambar masa atas boat 1 lagi tu.Nanti nak minta ihsan dia gambar kami tengah gigil tu hihihi Alhamdulillah,selamat sampai kat jeti pulau kapas.Pheww kena menatap ke resort time ni.Sangat-sangat mencabar ok.Meredah pasir pantai yang halus tu,kami menginap di Kapas Coral Beach Resort. Sampai-sampai je terus lunch dulu.
 Dapat kunci,masing-masing berlumba-lumba masuk bilik. Resort ni under construction masa kami datang.2 pair of us dapat bilik lama(sebab tak cukup bilik baru)salah 1 pair yang dapat bilik lama tu kami la..tapi takpe yang penting ada aircond dan selesa(tapi bila baru jauh lebih selesa la) solat jamak,luruskan pinggang kejap dalam pukul 4.00 nak keluar balik untuk snorkeling..


(Part II nanti sambung karangan lagi ye...hihihihi)

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


Majlis Perkahwinan Efa <b>di Ajil</b> | .

Posted: 06 Dec 2011 08:07 PM PST

Kelihatan agak suram mungkin kombinasi warna pink dan purple tak menjadi utk puding ni. Tak seronok..tak seronok...:(
 Inilah bunga dalam puding yg diperbuat daripada roti. Dalam gambar bunga purple bertukar menjadi biru. Hu..hu..hu..


Nama kat atas kek ada utk 2 pasangan adik-beradik iaitu Effa dan Linda.
Terima kasih banyak Efa. Maaf di atas segala kekurangan.
Tapi anak-anak cukup seronok sebab perjalanan menghantar order kali ni terpaksa mengharungi air banjir di Pengkalan Ajal kalau tak silap. Cukup adventure...

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Replika Monument <b>di</b> Taman Tamadun Islam | Cik Azizah

Posted: 03 Jun 2012 05:30 PM PDT

weekand lalu daku dan family ke Taman Tamdun Islam yang terletak di Pulau Wan Man Terengganu.
Taman monument TTI ni menawarkan kepada pelawatnya dengan pengalaman yang unik dengan mengimbas kembali zaman kebangkitan Islam sebagai sebuah agama yang global.
Tiket dengan harga RM15 seorang. Setiap orang akan di berikan pasport masuk.
Di mulakan dengan Masjid Negara di Malaysia.
Masjid Negara ini di bina sebagai tanda penghormatan terhadap PM Malaysia Pertama.
Masjid ini di namakan bersempena nama Sultan Brunei yang ke 28. 
Struktur kubah emas masjid ni merupakan binaan tertinggi di Brunei.

Maharaja Mughal kelima Shah Jahan telah membina Istana Taj Mahal bagi mengenang kisah cinta abadinya. 
Ia juga sebagai simbol kasih sayang terhadap isterinya Mumtaz Mahal.
 Masjid ni terkenal dengan kubah emas yang terletak di atas botol minuman yang di dermakan oleh masyarakat setempat.
Badshahi Mosque, Lahore Pakistan
Masjid terbesar yang boleh memuatkan sehingga 65,000 orang jemaah.
Kubbah As Sakhrah, Baitul Muqqaddis, Palestin

Ia menyemadikan batu suci di atas Gunung Moriah dan untuk memperingati perjalanan Nabi Muhammad SAW untuk bertemu Allah.
Great Mosque of Samarra, Iraq
salah satu keunikannya ialah Menara Berpusing yang terletak di bahagian utara masjid ini.
Makam Abu Nasr Parsa Afghanistan
Pembinaan makam ni adalah mengabadikan jasa ahli teologi terkemuka Khwaja Abu Nasr Parsa.
Masjidil Haram Mekah Saudi Arabia
Masjid ni menempatkan tempat paling suci bagi semua umat Islam iaitu Kaabah bermaksud 
"tempat tertinggi yang terhormat dan berprestij".

bila tengok Masjidil Haram ni teringin sangat nak pergi. moga berpeluang pergi satu hari nanti. InsyaAllah
yang ni pula Aleppo Citadel Syria
kota ni di bina membuktikan kecanggihan teknologi umat Islam pada masa tersebut.
Mosque of Mohamed Ali, Egypt
Bandar Rasul Allah ni merupakan kawasan kedua paling suci bagi umat Islam. Masjid ini di bina di atas kawasan rumah Nabi Muhammad SAW dan tempat baginda di semadikan.

Ia menempatkan sekolah perubatan,hospital,kedai,penjara dan tempat penyimpanan senjata.
Great Mosque of Qairawan Tunisia
masjid ni melambangkan kesamarataan di Qairawan.
Kalyan Minaret, Uzbekistan
Great Mosque of Agadez, Niger
Kul Sharif Mosque, Kazan Russia

Ada 23 buah monument Islam di Taman Tamadun Islam ni tapi tak semua jijah ambil gambar yer. huhuhu tapi cukup lah jijah sebagai jejak rasul buat korang. muahaha :)
akhir sekali tak sah kalau tak singgah Masjid Kristal!
Masjid Kristal mercu terunggul di Kuala Terengganu. 
Masjid Kristal di perbuat dari kristal,kaca dan besi memang betul betul memukau pandangan mata yang memandang! 
habis dah jalan jalan Ganu kita.. 
sangat menarik dan pengalaman yang luar biasa bila pergi sini. korang rasai lah sendiri. 
eh.. korang dah pergi ke Taman Tamadun Islam ni? cer citer sikit. muahaha :p

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


ASTAKA <b>DI JERTEH</b> RUNTUH | NEWS aReA…

Posted: 21 Jun 2012 04:57 PM PDT


BESUT - Sebuah astaka yang masih dalam pembinaan di Padang Astaka, Jertih di sini runtuh jam 1.30 petang tadi menyebabkan enam pekerja warga terperangkap dalam runtuhan.
Sehingga jam 3 petang, seramai empat pekerja berjaya dikeluarkan dan dihantar ke Hospital Besut untuk mendapatkan rawatan.

Pasukan penyelamat telah mengeluarkan kesemua mangsa yang terperangkap dan mangsa hanya mengalami kecederaan.

Tiga daripada mereka yang terdiri daripada dua warga Indonesia dan seorang dari Bangladesh, sempat menyelamatkan diri dengan merangkak keluar daripada timbunan bangunan itu manakala tiga lagi mangsa iaitu dua warga Bangladesh dan seorang Indonesia
yang terperangkap dalam runtuhan itu berjaya diselamatkan lebih dua jam kemudian dengan bantuan 15 anggota Bomba dan Penyelamat Jerteh, lapan anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) serta 20 anggota polis.

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


<b>Terengganu</b> tempatkan pegawai agama <b>di</b> klinik kesihatan

Posted: 18 Jun 2012 09:10 AM PDT

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) akan menempatkan pegawai agama di klinik kesihatan di seluruh negeri ini bagi memberi bimbingan dan khidmat nasihat daripada aspek keagamaan kepada ibu hamil dan orang ramai.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri Khazan Che Mat berkata, program dinamakan Booth Skuad Khidmat Nasihat Ibu Hamil dan Khidmat Nasihat Awam itu dijalankan dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu.

"Melalui program itu pegawai-pegawai agama ditempatkan di klinik-klinik kesihatan di seluruh negeri Terengganu bagi membimbing dan tunjuk ajar serta menanam kesedaran beragama di kalangan mereka.

"Kita harap dengan adanya program ini ia akan memberi peluang kepada masyarakat khususnya ibu-ibu muda mendapat bimbingan terbaik sebagai persiapan menyambut cahaya mata," katanya ketika melancarkan program itu di Kuala Terengganu hari ini.

Khazan berkata, buat permulaan program itu akan dilaksanakan di lapan pusat kesihatan daerah bermula 1 Julai ini, sebelum diperluaskan di semua 42 klinik kesihatan di negeri ini.

"Sekiranya mendapat sambutan baik di kalangan masyarakat, program itu akan diperluaskan di klinik-klinik desa pula," katanya.

- Bernama

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


Surau Kg Jaya: Bala atau Ujian <b>di Kijal</b>

Posted: 22 Jun 2012 06:34 PM PDT





















13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


Tudung Terkini Dari Khaylaa Hijab Online | <b>Bukit Besi</b> Blog

Posted: 10 Jun 2012 08:18 AM PDT

Tudung terkini 2012 kini boleh didapati daripada blog Khaylaa Hijab yang menawarkan berbagai jenis rangkaian tudung untuk semua muslimah yang masih mencari fesyen Islamik terkini.

Khaylaa menawarkan berbagai jenis tudung terkini seperti printed shawl daripada jenis kain cotton yang berkualiti tinggi dengan rekaan yang terbaru dan cantik serta sesuai untuk di pakai oleh semua muslimah di Malaysia.

Sila layari blog Khaylaa Hijab online untuk keterangan lanjut.

Carian Popular Terkini:
  • tudung terkini
  • fesyen hijab terkini
  • fesyen tudung 2012
  • tudung terbaru jun 2012
  • tudung
  • tudunng terkini
  • fesyen tudung terkini
  • fesyen muslimah hijab
  • terbaru 2012
  • shawl terkini 2012

Related posts:

  1. Khaylaa Hijab Online
  2. Lelaki Kacak Dari Mata Lelaki Tak Kacak
  3. Proton Preve Kereta Nasional Terbaru
  4. Pameran Automotif Proton Power Of 1
  5. Penyata Gaji Online Untuk Semakan Slip Gaji 2012
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved