ads

Rabu, 9 April 2014

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


Warder Penjara lemas <b>di</b> Lata Papan, Payong, <b>Setiu</b>. - teganuki ta

Posted: 01 Apr 2014 03:57 PM PDT

Oleh: Aminudin Ismail. 

SEORANG pemancing yang dihanyutkan air deras sungai (kepala air) ketika memancing di Lata Papan, Payong, Sungai Tong, Setiu petang semalam dijumpai meninggal dunia kurang satu setengah kilometer dari tempat kejadian kira-kira jam 1.30 pagi tadi. (2hb April 2014).

Kejadian berlaku kira-kira jam 4.30 petang semalam di mana mangsa seorang Pegawai Penjara Pusat Koreksional Dungun dan berasal dari Johor itu bersama lima rakanya ke tempat kejadian untuk memancing.


Ketua Polis Daerah Setiu, DSP Abdul Rahman Raja Mohamed berkata, ketika mangsa yang berusia 34 tahun itu sedang memancing tiba-tiba hujan lebat berlaku di bahagian hulu tempat itu.

"Ini menyebabkan berlakunya kepala air, mangsa terus terjatuh ke dalam sungai dan dihanyutkan oleh air yang deras itu," katanya.

Abdul Rahman berkata, selepas itu usaha mencari dilakukan oleh kawan-kawan mangsa tetapi tidak menjumpai mangsa sehinggalah gerakan mencari dilakukan dengan bantuan Polis.

"Pada jam kira-kira 1.30 pagi, akhirnya mangsa yang ditemui lemas dan meninggal dunia kira-kira jarak kurang satu setengah kilometer dari tempat kejadian," katanya.

Mayat mangsa kini berada di Hospital Setiu, kata seorang anggota Polis yang bertugas di IPD Setiu ketika dihubungi pagi ini.

 

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


Suspek Rosakkan Al-Quran <b>Di Besut</b> Berjaya Ditahan

Posted: 04 Mar 2014 09:17 PM PST


KUALA TERENGGANU: Polis menahan seorang lelaki yang dipercayai bertanggungjawab terhadap kejadian membaling Al-Quran di sebuah masjid di Besut.
Lelaki yang dipercayai pesakit mental itu didakwa bertanggungjawab membaling kitab suci umat Islam ke dalam tandas dalam kejadian pada awal pagi Selasa.
Ketua Polis Terengganu Datuk Jamshah Mustapa berkata, lelaki berusia 27 tahun itu ditahan di Besut pada pukul 5 petang Selasa berdasarkan imej yang diperolehi daripada rakaman kamera litar tertutup (CCTV).
"Dengan penangkapan lelaki terbabit kita menganggap kes ini selesai dan kami berharap ia juga akan menghentikan spekulasi tidak berasas di media sosial oleh kumpulan-kumpulan yang ingin menghasut kebencian," kata Jamshah pada sidang akhbar.Mstar

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


JumieSamsudin.Com: Tips Kalau Nak Bercuti <b>Di Pulau Perhentian</b>

Posted: 03 Apr 2014 11:10 PM PDT

Dear all,

seperti yang dijanjikan,  berikut adalah beberapa panduan mudah yang kalian perlu ambil tahu untuk merancang percutian ke Pulau Perhentian.  Semua catatan ini adalah berpandukan kepada pengalaman I olls dan juga hasil sembang-sembang dengan beberapa rakan yang amat kerap ke Perhentian.  Diharapkan panduan ini boleh digunapakai oleh kalian semua dalam merancangan percutian yang bersesuaian dengan style u olls,  kemampuan fizikal and of course kemampuan poket u olls.

Tapi nak bagitau siap-siaplah kat ampa,  kalau ampa nak mai bercuti kat Perhentian.  Sama ada Perhentian Kecil atau Perhentian Besar,  ampa mai check it out dengan agen pelancongan ni.  Nama depa Perhentian Trans Sdn Bhd.  Ampa call depa,  ampa bagitau semua benda ampa mau,  depa akan arrange segala benda kat ampa.

Pengangkutan ke Kuala Besut
Kepada orang luar dari Terengganu dan Kelantan,  i olls amat mencadangkan agar kalian semua mengambil pengangkutan khas untuk datang ke sini.  Kalau u olls nak drive sendiri,  boleh jer!  Tapi kalau ampa boleh ambil bas persiaran atau sebagainya,  ampa boleh rehat di dalam bas.  Ampa takdakla lebih sangat.  Harga bayaran yang ampa perlu bayar maybe jauh lebih menjimatkan.

Tapi kalau ampa feeling nak drive juga,  ampa boleh drive.  Nanti kat kawasan Jeti Kuala Besut,  ada banyak tempat boleh park kereta ampa.  Lebih kurang RM5-7 sehari parking.

Untuk orang-orang Penang,  ampa boleh pi area Perangin Mall,  Chulia Street dan tanya mana-mana agen pelancongan yang menyediakan van persiaran yang boleh membawa ampa dari Penang terus ke Kuala Besut.  Macam we olls hari tu naik van RM70 dari KOMTAR terus ke Kuala Besut.

Luckily,  masa kami naik van ni hanya 4 orang sahaja.  Me,  Khafi and dua Swedish.  Kalau ramai,  ampa kena la berimpit sikit. Maybe 9-10 orang satu van.

Van akan bertolak dari Penang around 5am dan sampai di Kuala Besut jam 10.30 pagi.

Kalau ampa nak naik bus pun boleh.  Tapi bus ekspress selalunya beroperasi pada waktu malam dan akan sampai di Jeti Kuala Besut lebih kurang jam 5.00 pagi.  Harga adalah lebih kurang RM50-70.  Kalau kalian dari Penang- Butterworth,  saya amat mencadangkan kalau kalian naik Mahligai Ekspress.  Bus dia memang cantek, baru,  dua tingkat dan bersih.  Siap ada suis plug untuk caj handphone or laptop.

Untuk u olls yang nak naik flight,  adalah disarankan untuk ke Lapangan Terbang Kota Bharu yang hanya mengambil masa 1 jam untuk sampai ke Jeti Kuala Besut. Berbanding dengan yang ke Lapangan Terbang Kuala Terengganu yang mengambil masa 2 jam untuk sampai ke Jeti Kuala Besut. Dari Lapangan Terbang Kota Bharu anda boleh menaiki teksi dengan kadar bayaran RM 78++ untuk perjalanan sehala atau boleh menyewa van dengan kadar RM 400 bagi perjalanan pergi dan balik (lapangan terbang-jeti-lapangan terbang).

Pengangkutan Masuk ke Pulau
Okay,  bila ampa dah sampai kat Jeti Kuala Besut,  ampa boleh approach kat agen pelancongan untuk beli tiket naik boat masuk ke Pulau.  Ampa bagitau ampa nak stay kat mana.  Harga speed boat atau feri adalah berlainan.  Tapi kalau ampa penakut,  ampa better naik feri.  Menaiki speedboat adalah amatlah mengadvencerkan.  Boat ulang alik masuk ke pulau pulau ini adalah antara 8 pagi hingga 4 petang.  Oh ya,  jangan lupa,  ampa juga akan dikenakan bayaran caj pemuliharaan sebanyak RM5 oleh Taman Laut Negara.

Penginapan di Pulau Perhentian Kecil 
Bergantung kepada gaya hidup anda,  Pulau Kecil dan Besar dapat memberikan kepuasan yang berbeza.  Sekiranya ampa jenis relaks-relaks,  bag packer style,  bajet,  ampa disarankan untuk stay dimana-mana dorm,  bilik atau challet di sekitar Long Beach atau Coral Beach di Perhentian Kecil.  Ini adalah kerana,  bilik-bilik yang available kat sini memang jauh lebih murah.  Kalau bilik tanpa aircond ampa boleh dapat semurah RM40.  Manakala bilik dengan aircond lebih kurang RM100 dan ke atas.

Kemudahan tandas dan bilik mandi bergantung kepada bayaran bilik u olls.  Kalau u olls amik RM100 ke atas,  bolehlah dapat tandas sendiri dalam bilik dan mungkin hot shower.  Kalau yang murah tu,  u kena share toilet kat luar.

And sorry,  untuk bilik bilik yang feeling RM100 ke atas tu tak mungkin u akan dapat televisyen,  seterika ataupun cerek air panas ye.  Bilik u pun tidak akan dikemas setiap hari.  No room service.  And yes,  bekalan elektrik akan terputus dari semasa ke semasa kerana memang kat pulau ni dia tak ada 24 jam bekalan elektrik.

Kebanyakan yang mai duduk kat Pulau Perhentian Kecil saya ulangi adalah bag packers.  Depa tak kisah bayar murah kerana pada masa yang sama,  depa akan memastikan bilik depa selalu bersih dan upon checking out,  depa digalakkan untuk kemas bilik sebaik mungkin.  Sorry to say,  ini adalah input daripada beberapa pengusaha challet yang akak bersembang-sembang di sini,  depa kata,  pelancong MALAYSIA adalah pengotor.  Especially anak-anak muda lelaki yang datang berkumpulan.

Mereka suka mengotorkan bilik.  Isap rokok merata tempat.  Cucuh puntung rokok pada perabot.  Dan bila depa check out,  depa tidak ambil kisah untuk membersihkan bilik terlebih dahulu.  Oleh kerana itu,  ada segelintir pengusaha challet di Perhentian Kecil tidak mahu menyewakan bilik mereka kepada pelancong tempatan.  Bukan sahaja kerana kebanyakan pelancong Malaysia bersifat sedemikian,  malah kalau ambil mat salleh adalah lebih menguntungkan kerana mereka selalunya akan sewa seminggu atau lebih.  Pelancong Malaysia selalunya 3 hari dua malam je.

Pada mulanya bila dengar cerita pengusaha challet tu,  i rasa macam "KEKWATNYA BELIAU NI! MEMILIH CUSTOMER. TAK BAIK!"  tapi bila pikiak balik dari perspektif dia,  rasa malu pula bila memikirkan sifat-sifat kurang sivik rakyat Malaysia yang segelintir ini.

So kepada adik-adik yang nak pi buat group trip ke Perhentian atau mana-mana pun kat dunia ni,  jagalah adap masuk keluar hotel u olls ya.  Walaupun u bayar hotel tu,  tapi apa salahnya bersifat tidak binatang?

Oh ya,  one more thing about penginapan di Pulau Perhentian Kecil,  u olls tak boleh booking ya!  U olls kena datang sendiri ke receptionist dan terus check in (kalau u suka bilik depa).

Penginapan di Pulau Perhentian Besar
So kepada u olls yang ala-ala Dato Siti Liza,  takdak maknanya u olls nak duduk kat Pulau Perhentian Kecil.  Kalau u nak feeling-feeling orang greet u kat kaunter,  bagi welcoming drink,  angkat luggage u,  haaa silalah ke Pulau Perhentian Besar.  Kat sini adalah lebih banyak pilihan-pilihan shalet yang menawarkan perkhidmatan 5 bintang.  And most of the bilik-bilik mempunyai private beach sendiri.  Haaaa gituuu!! Maka oleh itu....ampa pila contact Perhentian Trans untuk buat tempahan.

Pakej Pelancongan
Kepada u olls yang ingin datang ke sini menggunakan pakej-pakej pelancongan,  memang lebih senang dan lebih mudah.  MALAH LEBIH MURAH.  Kalau ampa nak mai secara group memang lebih berbaloi la.  So apapun,  ampa kena selalu check out page Perhentian Trans untuk tengok depa punya latest offer  :  
https://www.facebook.com/perhentiantrans?fref=ts

Aktiviti di Pulau Perhentian Kecil
Since i duduk kat sini sahaja during my visit,  i can only share a few activities yang boleh dibuat kat sini sahajalah.

  • Beach Party  :  Di Long Beach,  Perhentian Kecil terkenal dengan 'beach party' depa.  Tiap tiap malam kat sini ada party.  Tapi bak kata teman-teman di sini,  kalau peak season iaitu bulan 5-6 (di mana laut paling cantek,  jernih,  biru masa tu,  dan mat salleh akan berlambak-lambak berpusu-pusu kat sini),  maka night party akan jadi lebih banyak.  Masa i olls datang ni,  ada dua party ya.  Ala-ala clubbing tepi pantai la.  Satu pasang lagu slow slow,  satu lagi pasang lagu rancak.  Tiap tiap party ada jual minuman,  and sisha.  Sekali sekala nanti depa buat pertunjukan api.  Sapa-sapa yang duduk kat Coral Beach pun,  sanggup redah hutan malam-malam semata-mata nak mai berparty kat sini.  Ada satu minah German yang lepak dengan I olls,  punya semangat mai sorang-sorang okay!  I kata "Hang tak takut ka?"  Dia kata "Tak takut apa la...mana ada apa,"  Haree betui German ni.  Satgi JU ON mai urung kat kaki hang baru tau.
  • Mandi Laut  :  Kalau cuaca mengizinkan,  kita boleh mandi kat pantai Long Beach.  Laut dia panjang.
  • Sunbathing  :  Perluke orang Malaysia nak sunbathing?
  • Snorkeling  :  Ampa boleh book siap siap dengan pihak Perhentian Trans untuk snorkeling trip.  Segala gear yang diperlukan akan disediakan dalam pakej ini seperti google,  fin dan life jacket.  Terpulang kat ampa nak amik pakej long trip,  short trip atau sebagainya.  Tapi kepada u olls yang nak feeling-feeling sahaja snorkeling dengan damai,  i olls amat mencadangkan agar u olls buat plan macam ni.  Suruh depa arrange boat ke Blue Lagoon ataupun Pulau Rawa,  suruh boat lepas u kat pantasi sana pagi pagi.  U pi sana dengan snorkeling gear semua,  bawak makan semua,  pastu u duduk la sana satu hari.  Snorkeling.  Swimming.  Makan-makan.  Buat photohoot ka apa ka.  Petang,  boat man mai amik u.

    Macam we olls hari tu feeling amik long trip.  Kunonnya boleh tengok sharks,  turtle bagai.  Tapi ikut nasib juga.  Macam we olls haritu,  lagilah tak turun sebab ombak deras.

  • Scuba diving  :  Sapa ada lesen bolehla feeling scuba diving.  Kalau takat nak bernafas kat hidung pun susah macam I,  takpayah la feeling.
  • Tengok matahari terbit dan terbenam  :  Yang ni memang satu aktiviti yang amat wajib untuk pasangan pasangan cinta.  Untuk tengok matahari naik,  ampa tunggula kat Long Beach.  Nenjia 5am dah penuh mat salleh tepi laut.  Bila matahari naik,  depa nanti cium mulut la semua.  Pastu kalau nak tengok matahari terbenam,  ampa kena pi kat Coral Beach.
  • Hiking ke Kincir Angin  :  I olls pun baru tau bahawa kat Pulau ni ada kincir angin.  Kalau ampa berdiri di persisiran pantai Long Beach ampa akan nampak kincir angin ni.  Kita boleh hiking menaiki tangga-tangga mengambil masa 30 minit ke atas (ikut stamina u olls) untuk naik ke puncak kaki kincir angin.  Dari sini,  boleh tengok pemandangan yang amat cantek.

Makan Minum
Kepada u olls yang makan banyak dan sangat suka berkudap seperti I dan En.  Khafi,  disarankan anda membawa banyak tidbit sendiri.  Macam we olls,  bawa segala maknena Super Ring,  Coco Crunch dan macam-macam lagi dalam satu beg recylcing Tesco yang agak besar itu.  Sebab makan minum kat sini adalah subhanallah mahal.  Of coursela u olls!  Standard la kat mana mana tempat pelancongan pun.  Masalahnya,  ini kat pulau.  Hang kalau nak makan tempat yang bukan pelancong pun,  hang nak kena naik boat keluar pulau.  MAMPU?  So,  untuk setiap kali makan kat sini lebih kurang RM20-30 satu kepala.

Keperluan dan Peringatan Lain

  • Minum banyak air masak.  Sebab kat pantai adalah amat panas.
  • Sunblock adalah amat penting!  Siriesly.  Make sure ampa pakai SPF 40 dan ke atas.  And make sure ampa apply more than one time.  Kesalahan i olls adalah sebelum nak pi snokeling,  i olls dah sapu sekali,  lepas tu tak bawa dah (sebab takut leceh).  Sunblock dia ada tahap tahap masa dia. Selalunya lepas 1 jam setengah,  ampa kena apply yang baru!  Yang ni.......apply sekali.  Tapi berjemur dari pagi sampai petang bawah matahari.  Hareeeee....
  • Jangan lupa bawa sunglass baru ampa akan nampak ala-ala JLO gitu.
  • Jangan duk feeling pakai heels atau kasut.  Mai pakai slipper sudah.  Sini pantai kot.  Silap silap satgi kena terjun dari boat dengan ada ayak semua.
  • Jangan lupa bawa camera.  Kalau ampa ada camera boleh masuk ayak lagi baguih.  Tapi kalau ampa pi kat Suhaila Shop,  di Long Beach,  ampa boleh sewa camera ayak ni.  RM100 tak salah I.  Dia akan burn semua gambar dalam CD.

  • Masa naik boat,  jangan feeling pakai topi ala-ala Sofea Jane.  Takdak maknanya.  Angin kuat okay.  Telinga hang pun boleh melayang.  Kalau panas sangat,  bawa tuala.  And cover your head.  That's the best i guess.
  • Bawaklah minyak gamat,  minyak cap kapak and panadol.  Simple things kalau kalaula nanti kaki terpijak terumbu karang ka.
  • Plan your acitivity dengan baik.  Kalau u mai seorang diri takpa,  boleh ikut kepala u.  Kalau u mai dengan kumpulan atau kapel,  make sure ampa satgi tak boring.  Sebab bila duduk dalam pulau ampa tak boleh pi mana dah.

Be Open
Kepada u olls yang mai secara berkumpulan / berkapel / sendiri,  be relaks and open.  Dont be afraid untuk bersembang dengan local dan juga pelancong luar.  Usually pelancong luar negara (european / arab / indian / japanese) depa adalah sangat mesra alam.  U tak pandai English sangat pun takpa.  Depa pun bukan pandai sangat pun.  U belasah saja.  Tunjukkan depa kita rakyat Malaysia yang baguih.

Cumanya yang i olls tak boleh belah adalah sikap sikap pelancong Malaysia especially MELEIS,  baru sekali pakai tupis dah feeling jalan angkat dagu depan mak.  Aiiiiiyooo.  Pehlis okay. Hang pakai tupis pun,  hang pernah masuk VOUGE ka?  Haaaa!

Siriesly kebanyakan pelancong Malaysia adalah sangat STUCK UP.  Depa rasa macam depa sangat baguih daripada orang orang lain semua.  Orang relaks tepi pantai,  dengar muzik,  cium cium dengan marka ka apa ka.....depa ni style feeling duduk tepi laut,  pakai Dr.  Beat pastu duk gigih main tablet.  Apala serrr....hang mai tepi laut semua tapi duk hambakan diri pada gajet.  Aku ni handphone pun tinggai kat bilik.  Kata holideeeeeeeeeee.....

Mak malas la nak layan kimaks macam ni.  Masa kat sini,  at first i try be friendly dengan semua.  Untuk group pelancong Malaysian,  i made new friends with 5 good Malaysian gentleman.  Memang kepala gila tapi cool sahaja.  Ada juga kumpulan Meleis pakai tupis yang macam kimak.  Apa salahnya ampa senyum balik kat aku?  Bukan aku suruh ampa bayar hotel aku pun.

Tapi ada satu group budak Malaysia,  depa ni macam budak budak sikitla.  Macam 21-24 macam tu.  Depa ni baik baik juga.  Tapi yang lawaknya,  depa duduk sebelah bilik kami.  Boleh dengar semua depa sembang apa.  Depa bajet nak mengurat mat salleh saja.  HAHAHAh hare betui la niat depa.  Bila mat salleh pompuan lalu depan bilik kami,  depa akan tegur "Hello Hai..." HAHAHAHAHAH gila sampai lani aku ingat kat depa.


 I olls bersama-sama dengan Yoe Cr.  Dia nila bapak ayam besar kat Perhentian.  
Harga Kami Spent
Here are the details harga bayaran yang kami dah buat sepanjang percutian ni.  Tolak pi tolak mai kami habis cukup cukup SERIBU.  Ampa boleh tengok list i buat ni  :

Van Penang-K.  Besut  : RM70 x 2 = RM140
Bus K.Besut - Penang : RM50.5 x 2 = RM101
Hotel  :  RM160 x 2  = RM320
Snorkeling  :  RM40 x 2  = RM80 (harga spesyel kat i)
Boat ride Jeti-Pulau = RM50 x 2 = RM100 (harga spesyel kat i)

Altogether  :  RM741

Okay takmau cerita banyak dah.  Lani ampa semua mesti teruja kan lepas tengok semua gambar dan juga cerita-cerita we olls.  So harap u olls semua cepat-cepat buat tempahan dengan Perhentian Trans secepat mungkin.  And please bagitau "AMPA BACA DARI BLOG JUMIE SAMSUDIN"  mana nak tau....depa ada bagi special special sikit.
Perhentian Trans Holiday Sdn Bhd
B9,  Plaza MARA Kuala Besut,
22300 Kuala Besut,
Terengganu,  MALAYSIA
Phone  :  09 690 3269 / 012-964 9797
Email address  :  enquiry@perhentiantrans.com

Sekian, love u olls semua!

ps/  So far kami spend RM1000 termasuk dengan duit beli benda benda merapu dan sebagainya.  Kalau nak ikutkan harga tiket
Jumie Samsudin

Also read :  Drunk In Love di Perhentian

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2014 03:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2014 03:37 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Persatuan Belia MBFM FELDA <b>Jerangau</b> Kekal Diterajui Azani <b>...</b>

Posted: 02 Mar 2014 04:10 AM PST

Persatuan Belia MBFM FELDA Jerangau Kekal Diterajui Azani

IMG-20140228-WA0030

SEPERTIMANA di kawasan tanah-tanah rancangan FELDA yang lain, belia-belia di FELDA Jerangau juga tidak ketinggalan dalam mengadakan Mesyuarat Agung Persatuan Belia Majlis Belia FELDA Malaysia (MBFM).

Mesyuarat Agung Persatuan Belia MBFM FELDA Jerangau bagi penggal 2014-2016, telah diadakan pada 28hb Februari 2014 yang lalu pada jam 9.30 malam, bertempat di Dewan Sivik FELDA Jerangau.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Besi merangkap Exco Pembangunan Luar Bandar dan Kepenggunaan Koperasi, YB Roslee Daud telah merasmikan persidangan tersebut.

Nadia Shakila Majid telah dijemput sebagai pemerhati persidangan.

Nadia adalah Exco Kebudayaan MBFM Wilayah Terengganu dan juga Penyelaras Puteri UMNO DUN Ajil.

Hasil persidangan tersebut, mesyuarat telah memberikan kepercayaan kepada Mohd Azani Noor untuk terus meneraju Persatuan Belia MBFM FELDA Jerangau bagi sesi 2014-2016.

Naib Pengerusi 1, Aziz Jaafar dan Naib Pengerusi 2, Raidah Abd Razet, turut dikekalkan.

Turut hadir didalam persidangan adalah Exco MBFM Wilayah Terengganu, Rashid Rida Mohammad dan Mohd Laisani Dollah.

IMG-20140228-WA0027

IMG-20140228-WA0028

IMG-20140228-WA0029

IMG-20140228-WA0030

IMG-20140228-WA0031

IMG-20140228-WA0032

NOTA: KEPADA WARGA FELDA YANG MEMPUNYAI PERKONGSIAN, LUAHAN, PENDAPAT DAN CADANGAN UNTUK DIMUATKAN DIDALAM FeldaVoice BOLEH HUBUNGI EDITOR MELALUI EMAIL DI editor.feldavoice@gmail.com

Artikel disiar pada March 2, 2014 - 8:10 pm oleh Shazuein Azmaini

felda <b>jerangau</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 04 Mar 2014 12:00 AM PST

Pusat Sumber SK Felda Jerangau Barat , Hulu Terengganu telah tercalon ke peringkat kebangsaan Pertandingan Pusat Sumber. Penilaian PSS Peringkat Kebangsaan telah dilakukan pada hari semalam 19 Jun 2013 oleh dua orang Hakim yang begitu berpengalaman dan berwibawa  iaitu En Zakaria Hassan ( Pen Pengarah BTPN Kelantan ) dan Tn Hj Hasrimi b Mohamad ( Peg Perpustakan IPG Kampus Kota Bharu )

Alhamdulilah, semua urusan penghakiman telah berjalan lancar dan dipermudahkan segala olehNya. Terima kasih yang tidak terhingga kepada dua panel hakim En Zakaria bin Hassan ( Pen Pengarah BTPN Kelantan ) dan Tn Hj Hasrimi B Mohamad ( Peg Perpustakaan IPG KKB ) di atas penilaian yang dibuat dengan penuh komitmen dan benar-benar ikhlas dalam menilai dan memberi kata nasihat serta secara tidak langsung mengajar banyak perkara khususnya berkaitan menjadikan PSS sebagai yang terbaik.

Semua pihak memberi kerjasama yang jitu sepanjang penghakiman berjalan samada di pihak panel dan juga guru, pekerja serta murid-murid skfjb. Semuanya memberi sumbangan yang amat bermakna dan membantu dalam memastikan PSS muncul sebagai juara bak kata Tuan Guru Besar " Kita berhasrat dan mempunyai impian yang tinggi untuk membawa balik gelaran JUARA PSS PERINGKAT KEBANGSAAN TAHUN INI DI BUMI FELDA JERANGAU BARAT ".InsyaAllah ia akan menjadi kenyataan.

Usaha telah dibuat dengan penuh semangat dan kesungguhan telah dijelmakan oleh semua pihak termasuk JPN, BTPN, PPD, PKG, GPM, PIBG, NGO,  Warga Masyarakat, Guru-guru, Pekerja, dan tidak ketinggalan murid-murid yang tidak kurang sumbangannya dalam memikat hati para hakim.

Sememangnya para hakim memuji dan mengucapkan syabas kepada pihak pengurusan dan GPM khususnya kerana berjaya menghasilkan PSS yang berjaya dan berkualiti. Segala aspek penilaian yang dikehendaki dapat dibuktikan hampir 100%. Mereka akui sukar mencari kelemahan dan hampir semua mendapat markah penuh dalam aspek-aspek yang di nilai.

Selain dari itu kekuatan yang kita ada adalah konsep warna warni yang ditonjolkan memukau dan memberi aura yang tersendiri kepada panel hakim dengan menyatakan pertama kali masuk ke pintu pagar sekolah aura itu telah dirasai dan apabila menuju jauh kedalam kawasan sekolah aura itu semakin menebal dan telah seolah-olah memahat kuatdiri  mereka sehinggakan terasa amat sukar untuk meninggalkan sekolah ini.

Tahniah, dan terima kasih sekali lagi. Kita tunggu keputusan dengan penuh harapan dan segala keputusan yang bakal diumumkan kita terima dengan redha dan berserah kepadaNya.


Kepada Semua yang terlibat dalam mendorong kejayaan ini daripada JPNT. BTPNT, PPD, PKG Hulu, GPM Daerah Hulu, Pengurus Felda. Pengurus Kilang, PIBG, Masyarakat Setempat, Guru-guru dan semua warga SKFJB  kami mengucapkan jutaan terima kasih atas dorongan anda semua.

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ajil</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Mar 2014 01:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ajil</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Mar 2014 01:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sukiman Ishak menulis: SMS dari <b>Ajil</b>, saya suami yang baik?

Posted: 24 Feb 2014 01:02 AM PST

Saya menerima sms daripada kawan baik saya di Ajil, Terengganu.
Dia memberitahu saya jika saya berkahwin, isteri saya sangat akan bahagia sebab saya baik...
Kalau kawan saya tersebut ada di hadapan saya tentu saya akan menitiskan air mata dan buat lakonan drama. Dalam lakonan itu saya akan fahamkan dia bahawa saya ini tidaklah sebaik mana dan tidak sesuai untuk sesiapa pun.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Mar 2014 01:43 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Oct 2013 01:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jul 2013 01:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 01:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2013 01:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2013 01:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Feb 2013 01:50 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Permata Wangi: Pelajar Sekolah Gaduh <b>Di</b> Surau <b>Ketengah Jaya</b>

Posted: 15 Jul 2009 07:11 AM PDT

Kerana cantik dan bijak, dua pelajar perempuan yang juga sahabat baik dihasut supaya bertumbuk di sebuah surau di Ketengah Jaya, Dungun 18 Jun lalu.

Aksi bergasak pelajar tingkatan satu berpakaian seragam itu dirakam menggunakan kamera telefon bimbit dan bukan sahaja tersebar di kalangan pelajar tetapi boleh ditonton di laman web perkongsian YouTube.

Rakaman 30 minit itu bermula dengan tiga remaja perempuan tingkatan dua dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ketengah Jaya, Dungun di sini melahirkan rasa tidak puas hati terhadap dua pelajar yang dikatakan menjadi kesukaan ramai.

Dua pelajar cantik dan bijak itu masing-masing pelajar tingkatan satu. Seorang dari SMK Ketengah Jaya manakala seorang lagi dari SMK Rasau Kerteh, Kemaman.

Rakaman seterusnya menunjukkan tiga pelajar senior itu membuli dan memukul pelajar dari Rasau Kerteh kerana dia didakwa bercakap besar. Pihak polis telah pun memanggil enam orang pelajar tersebut untuk memberi keterangan. Difahamkan juga pihak sekolah telah pun menggantung pembelajaran beberapa orang pelajar yang terbabit.

Tiga pelajar itu turut memaki hamun gadis berkenaan dalam dialek Terengganu. Mereka turut menampar, menarik tudung dan rambut selain menendang pelajar dari Rasau Kerteh itu beberapa kali.

Rakaman kemudian menunjukkan pergaduhan melibatkan dua sahabat baik itu selepas mereka dihasut oleh ketiga-tiga pelajar senior itu.

Aksi tarik rambut dan sepak terajang antara dua sahabat itu bukan sahaja disorak oleh tiga pelajar itu malah dirakam.- KOSMO

Jawatan Kosong <b>Di KETENGAH</b> ~ GEDUNG KERJA

Posted: 13 Aug 2012 07:25 PM PDT


Permohonan daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan adalah dipelawa bagi memohon jawatan di Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) dalam Perkhidmatan Kumpulan Sokongan. Keutamaan akan diberi kepada pemohon yang menetap di Negeri Terengganu.

1. JURUTEKNIK KOMPUTER
2. PEMBANTU AM PEJABAT
3. PEKERJA AWAM

Permohonan hendaklah menggunakan Borang LKTT: 1 (Pind. 1/2010) yang boleh diperolehi di Ibu Pejabat Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Terengganu dan di Pejabat Cawangan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah Bandar Bukit Besi, Bandar Ketengah Jaya, Bandar Seri Bandi, Bandar Ceneh Baharu dan Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir atau dengan memuat turun dari laman sesawang, http://www.ketengah.gov.my

Permohonan hendaklah sampai kepada:-

Pengurus Besar
Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH)
Karung Berkunci No. 3
23409 Bandar Al Muktafi Billah Shah
DUNGUN, TERENGGANU
(Bahagian Khidmat Pengurusan)

tarikh tutup permohonan sebelum atau pada 13 September 2012

Maklumat lanjut jawatan klik sini
Borang permohonan sila klik sini

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jan 2013 01:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Konvoi Samseng Mazlan Aliman gagal | The Unspinners

Posted: 06 Dec 2012 10:45 PM PST


Sepatutnya hari Jumaat, datanglah masjid awal-awal dan buat iktikaf. Puak-puak PAS di Terengganu  ni lain pula.

Hari ini jugalah mereka nak buat Kembara Oren konon nak selamatkan Felda di Terengganu. Entah apa yang nak diselamatkan apabila semua tempat dah reject si Mazlan Alimin.

Dia orang nak syok sendiri tiada siapa boleh tahan. Ini negara merdeka dan sesiapa bebas untuk bersuara asal tak bawa budaya samseng dan huru harakan keadaan keamanan awam.

Membantu puak-puak PAS bengong ini untuk syok sendiri adalah Satipul Bahri Mamat, Timbalan YDP PAS Dungun yang melepaskan kembara begong di Ketengah Jaya pada pukul 9 pagi.

Tujuan yang disebut adalah untuk memberi penerangan kepada warga Felda tapi sebenarnya membuat fitnah Felda telah menggadai nasib peneroka.


Tengoklah risalah yang dijaja. Ini bukan penerangan tapi penipuan dan budaya politik samseng. Sabar aje lah Tan Sri Isa. Lagi difitnah, lagi banyak pahala Tan Sri dapat.

Konvoi tersebut akan ke Felda Kertih 2, Kertih 3, Jerangau, Bukit Bading dan Tenang.

Mereka canangkan 110 kenderaan akan sertai konvoi tetapi yang ada hanya 25 orang saja. Di pelancaran Ketengah Jaya pun hanya dihadiri 50 org peserta konvoi yang BUKAN pun peneroka.


Dalam masa sama peneroka Felda Ketengah Jaya sendiri hadhir seramai 200 orang peneroka (bkan impot macam PAS) membantah Kembara Oren ini.

Belum start dah gagal. Balik kampung la Mazlan Alimin ... mana mamat ni ada kampung? Kampung sendiri  pun tolak dia!

Blog Felda: felda kerteh - Google Blog Search

Posted: 14 Jul 2013 07:22 PM PDT

<b>felda kerteh</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 26 Jun 2013 07:04 PM PDT

Blog Felda: <b>felda kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda kerteh</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2013 10:49 PM PDT


UNDI RAKYAT 2013: Peratus undi peneroka <b>Felda</b> Ketengah Jaya <b>...</b>

Posted: 04 May 2013 10:49 PM PDT

UNDI RAKYAT 2013: Peratus undi peneroka Felda Ketengah Jaya dijangka tinggi

SESAK... Beginilah suasana di pusat mengundi Sekolah Menengah Kebangsaan Ketengah Jaya, Dungun pada sebelah pagi

Oleh Fairus Azareen (fairus@abnxcess.com)

KETENGAH JAYA — Proses mengundi di Bandar Ketengah Jaya berjalan lancar dengan peratusan pengundi yang tinggi berbanding PRU-12.

Kawasan ini merupakan sebuah penempatan peneroka Felda yang terdiri daripada Felda Kerteh 1, Felda Kerteh 2, Felda Kerteh 3, Felda Kerteh 4, 5 dan 6.

Petugas BN menyemak daftar pemilih pengundi di Dungun.

Petugas BN menyemak daftar pemilih pengundi di Dungun.

Ia juga merupakan kawasan bersempadan antara daerah Kemaman dan Dungun di mana, Felda Kerteh 5 dan 6 termasuk dalam kawasan Kemaman dan yang lainnya dalam daerah Dungun. Ikuti rakaman suasana pengundian dari lensa ABN News.

<b>felda kerteh</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 04 Apr 2013 12:00 AM PDT


<b>felda kerteh</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 04 Apr 2013 07:14 PM PDT


<b>felda kerteh</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 08 Mar 2013 05:29 AM PST


PSR - Program 3R di <b>Felda Kerteh</b> 5 ~ Wawasan Kita by FAZ

Posted: 18 Jul 2012 02:09 AM PDT

Satu perbincangan telah dibuat dengan Ketua Peneroka Felda Kerteh 5 Encik Rashid Muhamad di depan kediaman beliau di felda tersebut. Ianya bertujuan bagi merangka satu program Remaja Raikan Ramadhan (3R) yang bakal diadakan di Masjid Felda Kerteh 5 pada 3-4 Ogos 2012.


Program 3R ini ditumpukan kepada para remaja berusia 15 hingga 19 tahun yang bersekolah di dua buah sekolah menengah di sini iaitu SMK Ketengah Jaya dan SMK Semarak B5.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Feb 2014 11:06 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Oct 2013 11:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Oct 2013 11:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 11:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jul 2013 11:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jun 2013 11:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Feb 2013 11:38 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Suara Pemikir: Antara MASJID Tercantik <b>Di</b> MALAYSIA (5 Gambar)

Posted: 19 Feb 2013 05:52 AM PST

Masjid Kristal , Kuala Terengganu
Terletak dalam kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Terengganu.
Dibuka pada 08 februari 2008 , dibina daripada kaca dan keluli, masjid pintar pertama di Malaysia dan mempunyai keluasan 2,146 meter persegi. Masjid ini boleh memuatkan 700 jemaah pada satu-satu masa dan dilengkapi dengan prasarana teknologi maklumat dan liputan WiFi yang membolehkan pengunjung menggunakan kemudahan akses internet bagi membaca al-Quran elektronik.
Masjid Bandaraya Kota Kinabalu
Terletak di Bandar Kota Kinabalu dan dibuka dengan rasminya pada tanggal 2 Februari 2000 berikutan pengisytiharaan Kota Kinabalu sebagai sebuah bandar raya.
Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Masjid Wilayah Persekutuan ini dibina di antara tahun 1997 dan tahun 2001. Masjid ini terletak di tanah berukuran 33 ekar bersebelahan dengan Kompleks Pejabat Kerajaan di Jalan Duta dan boleh memuatkan seramai 17,000 jemaah dalam satu masa.
Pembinaan masjid ini bermula pada 1997 dan disiapkan dua tahun kemudian pada 1999. Masjid ini terletak bersebelahan dengan Perdana Putra, pejabat Perdana Menteri Malaysia dan bersebelahan dengan Tasik Putrajaya.
Masjid Ubudiah , Kuala Kangsar , perak.
Masjid Ubudiah ialah sebuah masjid di Bukit Chandan, Kuala Kangsar, Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia . Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Jalil Karamatullah Shah pada tahun1917. Masjid ini telah siap dibina dan dibuka dengan rasminya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918.), Sultan yang ke-29, pada tahun 1917.
Gambar-gambar ni aku cari kat gugel dan sejarahnya dari wikipedia . Dalam 5 Masjid ni , Masjid Kristal dan Masjid Putra je yang aku dah pegi . Pemandangan di kedua Masjid ni sangat indah kalau waktu senja :) Indah sangat :) kan ..

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau wan man</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2013 11:56 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kristal Yang Indah <b>di Pulau Wan Man</b> - terengganu yang kukenali

Posted: 29 Sep 2010 06:53 AM PDT

Keunikan 76 – Kenali Masjid Kristal Terengganu (sambungan TTI)
Masjid yang terkenal di negeri Terengganu ini terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu.  Mercu tanda yang menjadi ikon bagi Taman Tamadun Islam (TTI) ini diperbuat daripada kristal kaca dan keluli menjadikannya unit dan istimewa.
Ia dibuka secara rasminya oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 8 Februari 2008.
Bandar Kuala Terengganu yang diisytiharkan sebagai bandaraya pada 1 Januari sebelum itu diserikan lagi dengan perasmian Masjid ini.  Keindahannya telah menarik perhatian pelancong tempatan dan luar negara untuk datang ke negeri Terengganu, Malaysia ini.
Masjid yang mempunyai keluasan 2,146 meter persegi boleh memuatkan 700 jemaah pada satu-satu masa ini merupakan masjid pintar pertama di Malaysia.  Ia dilengkapi dengan kemudahan untuk mengakses internet dengan liputan WIFI bagi membolehkan pembacaan al Quran elektronik.
Masjid yang cantik di bahagian luar dan dalam ini mempunyai kombinasi warna yang harmoni iaitu putih dengan warna kristal keemasan disulami permaidani merah lembut menutupi bahagian lantainya.
Tidak dapat hendak digambarkan dengan jelas hanya dengan kata-kata dan tulisan, melainkan anda datang ke sini dan melihat sendiri apa yang penulis ingin gambarkan. 
Foto-foto yang sempat dirakamkan ini mungkin boleh menterjemahkan sedikit sebanyak apa yang penulis ingin katakan.  Mari kita lihat……………..
Pelajar SMAASZA (anak didik) bergambar di hadapan Masjid Kristal
Info Penting
Cara untuk datang ke sini
- Bas Cas Ligas (Bas Bandar) yang berlepas dari Taman Shahbandar
Kuala Terengganu setiap hari
seawal jam 6 pagi hingga 10 malam.
- Teksi bagi yang datang dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud atau
Stesyen Teksi di Kuala Terengganu
- Bot Penambang yang bertolak dari Jeti Shahbandar Kuala Terengganu
 Untuk Pertanyaan boleh hubungi
TTI Management Sdn. Bhd
Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man,
Losong Panglima Perang, 21000 Kuala Terengganu, Malaysia
Tel : 609 6278888    Fax : 609 6309020
Web : www.tti.com.my

CUTI-CUTI KE PULAU WAN MAN
BAWA KELUARGA MELIHAT KEINDAHAN SENIBINA
MASJID KRISTAL 

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved