ads

Isnin, 14 Mei 2012

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Loji Pemprosesan Gas Petronas <b>Di Paka</b> Meletup | Kita Bertemu <b>...</b>

Posted: 10 May 2012 08:41 PM PDT


Cerita kedai kopi pagi ini berkisar tentang letupan yang berlaku di pusat pemprosesan gas di Loji Pemprosesan Gas (GPP) dalam kawasan Kompleks A milik Petronas pada hari Khamis, 10 Mei 2012. Menurut sumber yang boleh dipercayai sudah tiga orang meninggal dunia (akhbar melaporkan seorang) akibat tragedi tersebut. Seperti yang dilaporkan oleh akhbar, Rosli Mansor, 31, maut di tempat kejadian kerana melecur teruk di seluruh badan manakala dua lagi yang lain tidak penulis ketahui butir² dirinya.

Letupan yang berlaku pada jam 3 petang itu turut mencederakan 9 yang lain termasuk dua orang berada dalam keadaan kritikal iaitu Mohd Zamri Mohd Nor, 24, dan Khairul Amir Mohd Sidi, 23,.


Sejurus kejadian berlaku, pelantar berketinggian kira-kira lima meter tempat pekerja terbabit melakukan kerja-kerja penyelenggaraan­ runtuh.

Adun Kemasik, Ir Rosli Othman melawat mangsa di Klinik Kompleks Industri Petroliam Kerteh jam 6.45 petang. Namun usaha wakil media masuk ke pekarangan klinik gagal.

Rosli yang ditemui di luar klinik kesal dengan kejadian berkenaan berharap Petronas lebih hati-hati dalam memilih sub kontraktor yang mahu diserahkan projek.

"Petronas patut memilih syarikat sub kontraktor yang benar-benar layak kerana kita tidak mahu kejadian seperti ini berulang," katanya.

Letupan kuat menggemparkan 2,000 pekerja yang berada di lokasi ketika kejadian berlaku.

Salah seorang saksi kejadian, Demi Ismail, 50, berkata, dia terdengar satu letupan kuat diikuti asap tebal dan kelihatan api menjulang setinggi kira-kira 6 meter.

"Selepas itu saya melihat, salah seorang pekerja 'terbang' lalu tercampak ke dalam longkang berhampiran, saya dan beberapa rakan bergegas ke longkang itu serta cuba menyelamatkannya.

"Saya dapati muka dan tangannya melecur," katanya.

Demi berkata, dia turut mendapati beberapa rakannya cedera dan tidak lama kemudian sekumpulan­ anggota unit penyelamat serta pegawai perubatan syarikat tiba di tempat kejadian.

"Kami diarah berkumpul di kawasan lapang manakala mangsa cedera diberi rawatan serta-merta. Beberapa rakan saya yang cedera dihantar ke Klinik Kesihatan Paka, Klinik Kesihatan Kerteh, Hospital Dungun untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

"Khairul Amir dimasukkan ke Hospital Dungun kerana mengalami sesak nafas. Mohd Zamri Fithri, melecur di bahagian tangan dan kaki manakala, Ahmad Qamarul Mat Yusof, 22, dari Taman Murni Perdana, Paka hanya cedera ringan di kaki dan dibenarkan keluar hospital selepas menerima rawatan," katanya.

"Ketika sedang bekerja, tiba-tiba saya terdengar letupan kuat diikuti dengan asap tebal dan api yang menjulang tinggi," kata Khairul Amir Mohd Sidi, salah seorang mangsa yang terselamat.

Khairul yang bekerja sebagai sebagai pembantu instrumen di syarikat kontraktor di kawasan pemprosesan gas sejak dua bulan lalu berkata, kejadian letupan itu berlaku pada jarak 200 meter dari tempatnya bekerja.

Menurutnya, selepas letupan, dia menyedari ada sesuatu tidak kena di lokasi terbabit lalu bergegas ke kawasan perhimpunan bersama rakan sekerja yang lain.

"Saya cuba menyelamatkan diri dengan berlari ke kawasan lapang kerana bimbang mungkin ada lagi kejadian sama seperti itu.

"Tidak lama kemudian saya rasa sesak nafas. Saya diberi rawatan kecemasan sebelum dibawa ke hospital," kata Khairul.

Khairul dipercayai terhidu asap kini dirawat di Hospital Dungun dan keadaannya dilaporkan stabil.

Petikan Sinar Harian


Al-Fatihah kepada mangsa yang terkorban dan takziah kepada semua ahli keluarga mereka. Semoga roh arwah ditempatkan di sisi orang yang beriman.

©Eriyza : Biasa melalui kawasan Perindustrian Paka kerana gemar melihat 'Istana King Richard' pada waktu malam.

Via : Sinar Harian

13 di batu rakit - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di batu rakit - Google Blog Search


theulek: <b>DI</b> Manakah <b>Batu Rakit</b>?

Posted: 09 May 2012 04:30 PM PDT

Selepas membuat penyelidikkan yang sangat saintifik dengan merujuk kedudukan sebenar kuala lipis, aku membuat kesimpulan dan rumusan, Batu Rakit Sebenar pun boleh ditemui dengan cara yang sama!  Setelah bertemu dengan Batu 1 KM, aku pun mengira satu lagi KM dengan speedometer, akhirnya aku temui di mana Batu Rakit Sebenar! Jika aku melalui jalan darat aku akan melalui sebuah rumah cina di depan Masjid Batu Rakit, dan itulah kedudukan 0 KM dari batu 1KM terakhir. Tetapi kalau aku mengambil jalan laut, aku akan bergerak terus sebanyak 1 KM menuju ke Batu Rakit yang berada di dalam laut!

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Pengawal miliki dadah | :: cina islam | 2012 ::

Posted: 13 May 2012 07:54 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

DUNGUN– Seorang pengawal keselama-tan yang bertugas di sebuah agensi korporat di Paka ditahan kerana disyaki memiliki dadah.

Suspek berumur 25 tahun ditahan sepasukan polis dari Balai Polis Ketengah Jaya di hadapan rumahnya kira-kira jam 10.30 pagi dekat sini, pagi kelmarin.

Pemeriksaan lanjut ke atas suspek menemui kira-kira 50 biji pil kemerahan dalam poket seluar selain tunai berjumlah RM2,200 disyaki hasil jual dadah.

Pemeriksaan awal polis mendapati dadah terbabit dipercayai jenis methampethamine dan difahamkan bahan larangan itu mendapat pasaran paling tinggi dalam kalangan penagih di kawasan Tanah Rancangan Felda.

Suspek yang mempunyai rekod kesalahan lampau berkaitan dadah yang menjadi dalang utama aktiviti pengedaran dadah di kawasan Felda itu kini ditahan reman selama empat hari untuk siasatan lanjut.

Dia kini ditahan mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Noor mengesahkan tangka-pan tersebut.

Sinar Harian


teganuku: Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi...

Posted: 14 May 2012 09:16 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Seorang pengawal keselamatan yang bertugas di sebuah agensi korporat di Paka ditahan kerana disyaki memiliki dadah. Suspek berumur 25 tahun ditahan sepasukan polis dari Balai Polis Ketengah Jaya di hadapan ...

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


SUPERMENG MALAYA: Cuti Cuti Musim Spring - Extended - Part 2

Posted: 14 May 2012 09:00 AM PDT

Dari Bukit Gambang Resort Waterpark, kami bergerak semula menuju ke tol Gambang tadi.
Exit Gambang kali ni terus menuju ke Kuantan.
Destinasi kami adalah untuk menginap di hotel yang telah aku book di Cherating.
Perjalanan tak de la jauh mana. Ada dalam 70km kot. Terus je ikut LPT tu then keluar di Jabor terus menuju ke Cherating. Jalan akan keluar di Sungai Ular sebelum terus menuju ke Kemaman.
Cherating terletak di antara Sungai Ular dengan Kemaman.
Memula kita orang ingat nak pegi ke Kemaman dulu sebab aku nak ambik gambar di Pantai Kemasik dan Monica Bay !
Tapi bila sampai dekat Cherating tu jalan jem. Jem yang boleh tahan panjang.
"Kita terus check in je lah"
"Esok je la kalau sempat. Macam tak bergerak je ni"
Elok je jem tu start 1km sebelum kami sampai di hotel. Di kiri kanan jalan dah nampak signboard Legend Hotel Cherating tempat penginapan kami.
Sebab jem yang tak bergerak macam tu maka kami masuk terus ke Legend Resort Hotel dan check in.
Ni bangunan hotel dari pintu masuk.


"Papa kita dah sampai ke?"
Dia mamai mamai. Tertidur dari selepas Bukit Gambang tadi.
Urusan check in berjalan lancar. Aku dah ada booking number semua so mudah je. Terus kami dapat bilik.



Yang seronoknya, bilik kami tu betul betul depan pool !
Menapak 20 langkah je sampai. Tu yang buat  Hero terus excited tu.
"Papa !  Hero nak mandi"
Cepat je dia pegi bogel dan tukar seluar. Pakai seluar mandi yang baru di beli tadi.

"Pegi lah. Papa tengok dari sini"
"Papa..  Hero tak berani"
"Pegi la. Dekat je. Papa nampak dari sini"
Dia pegi. Excited sangat la tu. Usha kolam budak budak pastu lari balik.
"Papa.. Cepat la Papa makan !"
"Hero  tak nak makan ke?"
Kami makan di balkoni ni. Makan nasik lemak yang masih ada tadi. Belum basi lagi. So belasah makan sampai kenyang.

Haram dia nak pegi. Tak berani padahal pool tu memang dekat benor.
Nak tak nak terpaksa la dia tunggu sampai aku abis makan.
Lepas siap siap makan dan solat, aku tak tukar baju pun, tukar seluar pendek je dan terus gi teman dia.
Terus la anak aku jadi badak sumbu berenang tak tentu arah. Bising pulak tu mulut dia. Aku sibuk nak ambik gambar.
"Papa.. Papa ambik tuala tu kat mana?"
"Oooo. Hotel ni tak payah bayar? Hotel hari tu tak ada pun Papa?"
Aku geram jugak tengok pool dia. Memang menarik.
Pool dia besar dan ada macam 5 bahagian. Satu kanak kanak. Satu lagi kanak kanak jugak tapi dalam sikit, lepas tu ada yang paling dalam untuk main game. Dan juga kolam renang dewasa yang sangat inzal betul betul tepi pantai.

Usha pools di Legend Resort Hotel ni.
Pool kanak kanak + pool untuk games
Papa adalah teringin nak berenang tapi Papa malas nak tukar baju.
Teman  Hero je sambil ambik ambik gambar.
Lepas tu ajak dia ke pantai. Menikmati keindahan pantai Cherating.

Ramai jugak orang kat pantai petang tu.
Ombak agak besar,  Hero tak berapa berani nak pegi. Aku ajak pun dia takut takut. Main lompat lompat je kat gigi air.

"Papa. Jom la.  Hero tak nak mandi kat sini.  Hero nak mandi kat kolam"
Dia takut tengok ombak tu. Tak berapa biasa sangat. 
Aku pulak sibuk nak ambik gambar sunset. Sebab Cherating tak berapa nak ada sunset, cuma belah sunrise je, jadi usha biasan cahaya je. Tak de direct sunset.
Ini lah hasil yang tak seberapa.
Lepas tu teman dia mandi sikit lagi kat pool.
Ramai jugak la orang kat pool bila dah petang. Ada orang gomen buat event kat situ jugak so bertambah la ramai dengan budak budak dan orang lain.
Ambik port aku usha je la Hero mandi sambil layan rokok.
Menarik jugak la kawasan dia.

Bila dah petang sangat tu kami pun balik ke bilik. Tu pun jenuh la aku nak pujuk  Hero naik. Ikut kan dia sampai malam dia nak mandi.


Lepas maghrib aku dok pose pose atas katil.  Hero tengok kartun.

"Yang, awak nak air kopi ke?"
"Nak"

Pastu OR buat kopi.

"Awak lapar ke?"

Aku tanya OR.

"Tak sangat"
"Hero lapar tak?"
"Belum lagi"
"Kalau awak lapar jap lagi kita keluar la pegi makan"

Tu la ayat terakhir aku, sebelum aku sedar sedar dah gelap !

Tengok jam. Pukul 2.10 pagi !

Alamak !!! Membuta terus aku jadinya.

OR dengan Hero dah tidur dah.

bersambung...............

nyekit sket: Lebuh raya jerangau/<b>jabor</b>

Posted: 14 May 2012 04:07 AM PDT

(Gambar ini aku ambil dekat persimpangan ke Paka, kerteh dan durian mentangau,Jalan kat sini telah diturap baru hampir setahun yang lalu,kerosakan tidak kelihatan)

 Lebuh raya jerangau jabor bermula dari pekan Ajil di hulu Terengganu dan berakhir dijabor kemaman.Panjang lebuh raya ini lebih kurang 140km.lebuh raya ini dibina disekitar tahun 1970.Seluruh perjalanan dari pekan Ajil hingga ke Jabor dipenuhi olih ladang kelapa sawit dan  sebahagian kecilnya ialah pekan2 kecil dan kampung.Pekan2 yang dilalui ialah pekan felda jerangau,Bukit Besi,Almuktafi billah shah,pekan air putih,cheneh dan pekan neram.

Bila melalui lebuh raya ini,yang paling diingati ialah jalan nya yang sangat teruk,lubang disana dan disini,Tempat yang paling teruk dan banyak lubang ialah dikawasan bukit besi ia-itu di gajah mati,Kawasan ini banyak terjadi kemalangan sejak dari dulu.Melalui jalan ini solah2 kita telah undur kebelakang untuk beberapa tahun....
Pekan cheneh:sebuah pekan yang sangat kecil dan mempunyai sebuah pam minyak shell dan beberapa buah kedai runcit serta beberapa kemudahan lain.Pekan ini terletak dipendalaman dikemaman.Merupakan hentian kapada yang memandu jauh.
(Penyelegaraan memang langsung tak ada,telah dibiarkan sebegitu lama)
(Berhampiran dengan pekan bukit besi)
(Kalau didalam gambar kerosakan nya tak nampak,dalam keadaan yang sebenar nak melaluinya pun kena sangat berhati2)
(Kemalangan ni berlaku pada 16hb march 2012 yang lalu dikawasan gajah mati dilebuh raya jerangau jabor akibat dari ingin mengelak lubang besar)
 (Langsung tak bertaraf jalan dalam negara yang diwar2kan sebagai negara maju) Pada kesimpulan nya melalui lebuh raya jerangau jabor seolah2 memperjudikan harta benda kita kapada kemusnahan didalam sebuah kerajaan yang dikatakan kaya raya.Sekian............

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


intan izani: La hot spring & Lata tembakah, <b>Jerteh</b>

Posted: 13 May 2012 05:33 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]hari tu masa balik kelate, MIL ajak pergi kolam air panas nun di jerteh. konon janji dgn family member MIL, tp end up, diorg ada hal, last2 kami pergi sendiri. siap sesat-sesat lagi, tp kejap jelah sesatnya. perjalanan took about ...

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


Jom IT <b>di KEMAMAN</b> « MyBeauty Diary.

Posted: 05 Apr 2012 11:01 PM PDT

Salam Ceria buat pengunjung setia blog ini. 

Minggu lepas saya berpeluang untuk berkongsi sedikit sebanyak peluang dan pengalaman berniaga secara online di Karnival Kerjaya dan Pendidikan, Majlis Perbandaran Kemaman. Alhamdulillah anak-anak Kemaman semuanya bijak, pandai dan berhemah.

Zaman sekarang terlalu ramai yang celik IT namun masih kurang pengalaman menjana income melalui IT. Sedihkan? Kuasa menjana pendapatan hebat sering terlepas pandang untuk memanafaatkannya. Bagaimana suri rumah mampu menjana pendapatan seiring pegawai tinggi hanya dari meja dapur. Bestkan? Mula-mula dulu saya juga agak skeptikal kerana hanya mendengar khabar. Namun niat untuk mencuba amat tinggi. Bermula hanya suka-suka 'copy paste' modul smart solat untuk kanak-kanak 7-10 tahun ke dalam blog saya. Tempahan mulai masuk. Kaedah promosi saya offline + online

  • Bina blog yang cantik, lengkap dan jelas maklumat
  • SMS Blaster ke semua kenalan
  • Email maklumat dan link kepada semua contact email
  • Iklankan di Majalah yang ada kaitan dengan ibu bapa dan pendidikan

Hanya dengan langkah sesimple ini pengalaman itu amat mengejutkan saya. Booking mulai masuk dan saya mula semangat. Saya teruskan usaha dengan menghantar surat ke sekolah. Dengan bantuan blog itu, ibu bapa mendapat maklumat jelas mengenai modul, tenaga pengajar, langkah keselamatan, dan misi dan visi. Keyakinan pelanggan meningkat dan mereka yakin.

Dengan menggunakan bayaran peserta saya menguruskan projek itu tanpa resiko. Projek 2 hari tersebut membolehkan saya menjana RM18,000.00 bersih. Alhamdulillah. Bermulalah episod saya sebagai seorang usahawan di internet.

Seterusnya saya menjalankan kursus online business, kursus jahitan tudung, kursus balutan hamper, kursus video audio editing dan sebagainya lagi. Hanya dengan transfer idea anda kedalam blog dan jadikan ianya duit, senangkan?

Kini saya berazam untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan saya dengan seramai mungkin insan lain yang berhasrat mengubah kehidupan dan membaiki ekonomi rumah tangga from the comfort of your kitchen… hehehehe kerana saya sering update blog saya di dapur sebelum mampu mengubahsuai ofis yang lebih selesa di tingkat atas rumah saya.

Bagi yang berminat boleh email saya

mastura.saad@cbdgroup.co.cc                                                                                                                                      

atau hubungi 0126243343.

Semoga kita semua berjaya dunia dan akhirat. Amiiiinnnn

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Panorama Malaysia

Posted: 13 May 2012 11:36 AM PDT


Adakah anda seorang yang menyukai sesuatu yang menarik seperti saya?
Jom terokai keindahan panorama alam bersama saya di,TAMAN TAMADUN ISLAM,PULAU WAN MAN,KUALA TERENGGANU,MALAYSIA… 
Masjid Kristal adalah sebuah masjid di Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia. Masjid ini terletak di Taman Warisan Islam di Pulau Wan Man. Masjid ini telah  dibina antara 2006 dan 2008. Ia telah dibuka secara rasmi pada 8 Februari 2008 oleh ke-13 Yang di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin Terengganu.
Terdapat pelbagai monumen-monumen masjid yang terdapat di Taman Tamadun Islam ini, dan ia adalah salah satu daripada tarikan pelancong untuk berkunjung ke sini bukan sahaja pelancong yang beragama islam malahan juga mereka yang berlainan agama juga boleh berkunjung ke sini.
Pada cuti semester  yang lepas saya telah berkesempatan untuk melihat dan menghayati sendiri  keindahan Taman Tamadun Islam yang  indah dengan masjid yang dibina terutama Masjid kristal yang tersergam indah.
Selain itu, saya juga tidak melepaskan  peluang untuk menunaikan solat asar di dalamnya , selain di lengkapi dengan peralatan solat yang cukup seperti  kain sembahyang yang bersih, masjid ini juga menyediakan tempat wuduk yang selesa dan mempunyai tandas yang besar dan paling penting ianya bersih dan selesa.
Terdapat juga kerusi-kerusi berdekatan  yang disediakan kepada pengunjung untuk duduk dan menghayati pemandangan  masjid, selain itu juga kedai menjual makanan dan minuman serta kelengkapan ibadah  seperti songkok, kopiah, tasbih dan al-Quran  turut dijual di kawasan perkarangan masjid.
          Saya juga tidak melepaskan peluang untuk merakamkan memori indah ketika berada di sana untuk di abadikan  sebagai kenangan terindah di dalam  blog ini dan untuk dikongsikan sebagai pengetahuan buat semua.
          Jadi , saya telah pergi anda pula bagaimana?

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


perantau.org – Pas: We will implement hudud if we win election

Posted: 13 May 2012 10:20 PM PDT

NEW ALLIES: Party leader hints at changing partners in favour of hudud

TERENGGANU: PAS Dewan Ulama chief Datuk Harun Taib said yesterday hudud implementation and Federal Constitution amendment would be Pas' priorities even if it meant changing its political partners.

"We will implemernt hudud and amend the Constitution even if (it is) not with the current partners we have in Pakatan…may be there will be other pacts (Pakatan) that will lend us their support.

"We are a party that is championing Islam. Of course we will implement what is required by Islam. Pas will always be behind Hadi (Pas president Datuk Seri Abdul Hadi Awang) and the party's struggle to uphold Islam in the government and administration of the country."
Harun said there was nothing wrong with Hadi's statements for DAP chairman Karpal Singh to criticise.

Karpal said in a statement on Thursday that of late Hadi had been making statements with the sole intention of withdrawing them later.

The Bukit Gelugor member of parliament was referring to the Pas chief's remarks on the implementation of hudud and the intention of incorporating Islam as Addin (way of life) in the Federal Constitution should Pakatan win the next general election.

Karpal said hudud could not be implemented as it was against the Constitution and the Constitution should not be changed as it had already been stated that Islam was the official religion of Malaysia.

Harun added that hudud implementation would be inevitable if Pas secured more seats than its Pakatan Rakyat partners.

Hadi's statement on hudud implementation and amending the Constitution were done in his capacity as Pas president and they reflected Pas' aspirations if the opposition wins the general election," he said yesterday.

"I think whether it is against the Constitution or not is just his (Karpal's) personal opinion and comment as a lawyer.

"As a Pas member, I am fully behind Hadi."

He said the basis of Hadi's statement lay in the seat allocation and Pas' strength within Pakatan Rakyat.

"If we have enough majority (of seats), if Pas is stronger than our allies, we will implement (hudud and the amendment to the Constitution)."

Read more: Pas: We will implement hudud if we win election – General – New Straits Times http://www.nst.com.my/nation/general/pas-we-will-implement-hudud-if-we-win-election-1.83008#ixzz1uosZ4GJo

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


Mendaki <b>Bukit Besi</b> di Sg. Besi ~ AbgferOz

Posted: 02 Feb 2012 07:06 PM PST








errr.. port nie sesuai utk senaman kaki, joging dan jalan-jalan..
kalu nak view lawa memang takda la...
tpi bukit besi nie mencabar walaupun hanya menggunakan jalan tar.
bukit ni jalan dia mendaki ja.. takda mendatar
so kaki boleh kejung kalu tak snaman sblum mula mendaki..
kalu tak silap jauh dia 1.4 km kata member..
tempat ini dalam kawasan rumah askar..
nak masuk boleh aje.. tpi bertegur2 la :)
tanye2 je orang mesti diaorg tau

..PromOsi Hari Ini..



✖ LIKE dan TONTON Iklan Promosi yang ditawarkan ✖
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved