ads

Jumaat, 3 Mei 2013

13 di seberang takir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di seberang takir - Google Blog Search


Perkampungan Nelayan <b>Seberang Takir</b> | DrPlaces

Posted: 27 Sep 2010 07:15 AM PDT

Perkampungan nelayan Seberang Takir terletak bersebelahan pinggir bandar Kuala  Terengganu yang di pisahkan oleh sebuah sungai dan muara. Jika anda berada di sekitar Pasar Payang dan Bazar Warisan perkampungan ini jelas kelihatan tidak jauh dari situ. Ada dua cara untuk ke perkampungan ini samaada melalui jalan darat ataupun jalan air dengan menaiki bot penambang. Bot penambang sudah sinonim dengan penduduk Seberang Takir kerana ianya adalah pengangkutan air yang sering digunakan untuk ke Kuala Terengganu terutama Pasar Payang kerana jaraknya adalah lebih dekat berbanding jika melalui jalan darat. Dengan tambang sebanyak RM1.00 bagi perjalanan sehala, anda boleh merasai bagaimana menaiki bot penambang dan melihat kehidupan penduduk kampung disini.

Apa yang menariknya di Seberang Takir?

Disini anda akan merasai suasana yang berbeza dengan bandar Kuala Terengganu. Walaupun sudah banyak perubahan berlaku di perkampungan nelayan ini namun sisa-sisa kehidupan tradisional masih dapat dilihat disini. Saya sarankan supaya anda mengunjungi perkampungan ini pada sebelah pagi kerana ketika ini banyak aktiviti harian penduduk disini berlansung. Anda akan dapat melihat secara lansung bagaimana kerepok lekor Seberang Takir dihasilkan bermula daripada proses menyiang ikan sehinggalah siap kerepok dimasak. Anda juga boleh membeli kerepok lekor atau kerepok keping secara terus daripada pembuat kerepok disini. Jika anda perhatikan di Pasar Payang, hampir 80% kerepok lekor yang dijual adalah dihasilkan dari pengusaha-pengusaha kerepok lekor Seberang Takir.

Disatu sudut lain pun proses membuat ikan bilis, membuat ikan kering, membuat belacan boleh anda terokai satu persatu. Jika anda seorang yang berminat dengan fotografi, banyak gambar-gambar menarik boleh dirakam disini. Tidak hairanlah jika anda bertemu dengan kumpulan-kumpulan fotografi yang sedang merakam gambar disekitar perkampungan ini.

Terdapat juga satu tempat yang membuat batik blok secara tradisional. Mungkin sebelum ini anda tidak pernah melihat bagaimana kain sarung batik dihasilkan, ambillah peluang ini untuk melihat dengan lebih dekat lagi. Terdapat juga kedai berdekatan yang menjual kain-kain batik yang sudah siap untuk anda beli dan bawa pulang.

Selepas penat menjelajah dari satu tempat ke satu tempat anda boleh singgah di warung-warung berhampiran untuk membasahkan tengkuk. Menikmati air batu campur bersama kerepok lekor goreng sambil di hembus angin Laut China Selatan akan menjadikan perjalanan dan percutian anda ke perkampungan ini sesuatu yang tidak boleh dilupakan.

Nota : Oleh kerana buat masa ini jeti bot penambang Kuala Terengganu berhadapan dengan Bazar Warisan sedang dinaik taraf, terdapat satu jeti sementara berhadapan dengan Pusat Penerangan Pelancongan Negeri Terengganu bersebelahan jeti ke Pulau Redang dan Restoran Terapung Puteri.

Attractions

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Feb 2013 07:34 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Anak Merdeka: Bangunan Tinggi <b>di Gong Kedak</b>

Posted: 06 Nov 2011 11:48 PM PST

Assalamualaikum....


Cuba korang tengok bangunan kat atas tu...Bangunan tu still dalam pembinaan lagi... Ketinggiannya dalam 3 tingkat n kalo dilihat maybe akan lagi tinggi lepas siap nanti... Ape yang jadi persoalannya ialah ianya berhampiran dengan Pangkalan Udara Gong Kedak betul2 bersebelahan dengan pagar Pangkalan...
Ianya juga berhampiran dengan runway Pangkalan... Ape tujuan Bangunan ini dibina?? Sebagai Menara Pemerhati bagi sebarang aktiviti dalam pangkalan ke? Pangkalan Udara Gong Kedak merupakan salah satu Pangkalan STRATEGIK negara yang menempatkan 18 buah pesawat tercanggih milik TUDM... So dari bangunan yang akan dibina nie tak mustahil setiap aktiviti pergerakan udara Pangkalan akan dapat diperhatikan dari bangunan ini.....So TUDM rasanya perlu menyiasat pemilik bangunan ini agar ianya tidak dijadikan bangunan yang merekodkan semua aktiviti pergerakan udara dari pangkalan....

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Dua Hari <b>di Kuala Terengganu</b> | Ibu Berbicara

Posted: 29 Mar 2013 01:00 AM PDT

Assalamualaikum dan selamat tengah hari.


Cuti sekolah masih berbaki beberapa hari. Tentu masih ada yang sedang dalam rangka percutian. Ibu sekeluarga pula tidak ke mana-mana, hanya sempat ke Terengganu selama dua hari untuk menjenguk Angah dan Along di sana.
Kami bertolak ke Terengganu pada petang Jumaat minggu lepas dan singgah di Dungun untuk berjumpa Angah sebelum meneruskan perjalanan ke Kuala Terengganu. Angah tidak ikut sekali kerana sibuk dengan persiapan untuk peperiksaan pada minggu depan. 
Tiba di Kuala Terengganu kami terus mengambil Along di rumah sewanya. Memandangkan sudah kerap sangat kami ke Kuala Terengganu dan hampir ke semua tempat kami dah terjah, kami hanya menghabiskan masa di homestay. Lagipun tak sanggup rasanya berjalan-jalan dalam cuaca panas terik.
JBK Lodging - tempat penginapan kami sekeluarga setiap kali ke Kuala Terengganu. Kami pernah menginap di beberapa buah homestay sebelum ini, tapi nampaknya anak-anak lebih selesa menginap di sini. (Kredit foto: JBK Lodging)
Kami merancang untuk menginap semalam sahaja di sini, namun hari kedua ayah sakit perut agak teruk memaksa kami tinggal sehari lagi di sini. Alhamdulillah, selepas mendapatkan rawatan di sebuah klinik ayah semakin pulih.
Bergambar sebelum bertolak pulang.
Atas permintaan anak-anak yang suka mengumpul jersey bola, kami ke pasar MDKT untuk tujuan tersebut. Nanti ibu ceritakan ye..

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2013 01:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ketengah jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Feb 2013 01:50 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Permata Wangi: Pelajar Sekolah Gaduh <b>Di</b> Surau <b>Ketengah Jaya</b>

Posted: 15 Jul 2009 07:11 AM PDT

Kerana cantik dan bijak, dua pelajar perempuan yang juga sahabat baik dihasut supaya bertumbuk di sebuah surau di Ketengah Jaya, Dungun 18 Jun lalu.

Aksi bergasak pelajar tingkatan satu berpakaian seragam itu dirakam menggunakan kamera telefon bimbit dan bukan sahaja tersebar di kalangan pelajar tetapi boleh ditonton di laman web perkongsian YouTube.

Rakaman 30 minit itu bermula dengan tiga remaja perempuan tingkatan dua dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ketengah Jaya, Dungun di sini melahirkan rasa tidak puas hati terhadap dua pelajar yang dikatakan menjadi kesukaan ramai.

Dua pelajar cantik dan bijak itu masing-masing pelajar tingkatan satu. Seorang dari SMK Ketengah Jaya manakala seorang lagi dari SMK Rasau Kerteh, Kemaman.

Rakaman seterusnya menunjukkan tiga pelajar senior itu membuli dan memukul pelajar dari Rasau Kerteh kerana dia didakwa bercakap besar. Pihak polis telah pun memanggil enam orang pelajar tersebut untuk memberi keterangan. Difahamkan juga pihak sekolah telah pun menggantung pembelajaran beberapa orang pelajar yang terbabit.

Tiga pelajar itu turut memaki hamun gadis berkenaan dalam dialek Terengganu. Mereka turut menampar, menarik tudung dan rambut selain menendang pelajar dari Rasau Kerteh itu beberapa kali.

Rakaman kemudian menunjukkan pergaduhan melibatkan dua sahabat baik itu selepas mereka dihasut oleh ketiga-tiga pelajar senior itu.

Aksi tarik rambut dan sepak terajang antara dua sahabat itu bukan sahaja disorak oleh tiga pelajar itu malah dirakam.- KOSMO

Jawatan Kosong <b>Di KETENGAH</b> ~ GEDUNG KERJA

Posted: 13 Aug 2012 07:25 PM PDT


Permohonan daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan adalah dipelawa bagi memohon jawatan di Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) dalam Perkhidmatan Kumpulan Sokongan. Keutamaan akan diberi kepada pemohon yang menetap di Negeri Terengganu.

1. JURUTEKNIK KOMPUTER
2. PEMBANTU AM PEJABAT
3. PEKERJA AWAM

Permohonan hendaklah menggunakan Borang LKTT: 1 (Pind. 1/2010) yang boleh diperolehi di Ibu Pejabat Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Terengganu dan di Pejabat Cawangan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah Bandar Bukit Besi, Bandar Ketengah Jaya, Bandar Seri Bandi, Bandar Ceneh Baharu dan Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir atau dengan memuat turun dari laman sesawang, http://www.ketengah.gov.my

Permohonan hendaklah sampai kepada:-

Pengurus Besar
Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH)
Karung Berkunci No. 3
23409 Bandar Al Muktafi Billah Shah
DUNGUN, TERENGGANU
(Bahagian Khidmat Pengurusan)

tarikh tutup permohonan sebelum atau pada 13 September 2012

Maklumat lanjut jawatan klik sini
Borang permohonan sila klik sini

di negeri terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri terengganu - Google Blog Search


Kerja Kosong Pusat Pembangunan Kemahiran <b>Negeri Terengganu</b> <b>...</b>

Posted: 02 May 2013 03:49 PM PDT

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan di TESDEC sebagai :-

1. Pegawai Teknologi Maklumat (EIO)

SYARAT DAN KELAYAKAN


i) Mempunyai Ijazah atau Diploma dalam bidang Teknologi Maklumat / Sains Komputer dari Institusi-Institusi Pengajian Tinggi Tempatan atau kelayakan yang diiktiraf dan setaraf dengannya.
ii) Lulus Sijil Pelajaran Malaysia atau Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPM/SPMV) dengan kepujian dalam Bahasa Melayu.
iii) Rakyat Negeri Terengganu berumur 21 hingga 35 tahun pada tarikh iklan ini ditutup.
iv) Mereka yang mempunyai kemahiran dalam penyelenggaraan komputer dan sanggup di tempatkan di mana-mana daerah dalam Negeri Terengganu akan mempunyai kelebihan bagi menjawat jawatan ini.
v) Keutamaan adalah kepada calon lelaki.

CARA-CARA MEMOHON

1. Permohonan hendaklah di buat melalui borang jawatan kosong di link muat tuturn borang permohonan dibawah ini;

MUAT TURUN BORANG PERMOHONAN

2. Permohonan hendaklah dibuat dengan mengemukakan butir-butir peribadi (resume), salinan kelulusan pengalaman kerja, gaji semasa/terakhir dan gaji yang dipohon beserta sekeping gambar ukuran passport (tidak dikembalikan). Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar kepada :

TESDEC SERVICES SDN BHD
KAWASAN PERINDUSTRIAN BUKIT KHOR,
21600 MARANG, TERENGGANU.
( u/p : Bahagian Sumber Manusia )

3. Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke alamat di atas selewat-lewatnya 2 Mei 2013 (Khamis).
4. Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil temuduga. Calon-calon yang tidak menerima jawapan selepas tiga (3) bulan iklan ditutup hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.

MUAT TURUN IKLAN JAWATAN INI


13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


Buletin Online: PAS Terus Bertanding <b>di Bukit Besi</b>, Seberang Takir <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2013 03:54 AM PDT

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita19/hadi-pas.jpgMesyuarat Harian PAS Pusat hari ini memutuskan agar PAS terus bertanding di tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bertindih dengan PKR di  Terengganu iaitu Bukit Besi, Seberang Takir dan Kota Putera pada Pilihan Raya Umum ke 13.

Perkara tersebut diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Harian PAS Pusat yang dipengerusikan oleh Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru  Abdul Hadi Awang hari ini, keputusan mesyuarat itu akan disampaikan kepada pemimpin tertinggi PKR petang ini.

"Ketiga-tiga kerusi tersebut adalah milik PAS dan saya akan mengarahkan jentera bekerja untuk memenangkan calon PAS," kata beliau.

Menurut beliau, mesyuarat Jawatankuasa Harian PAS Pusat juga mencadangkan agar PKR bertanding di DUN Sungai Acheh (Pulau  Pinang), DUN Pandi (Johor) serta Parlimen Labuan (Sabah).

"Bagi kerusi DUN Kota Damansara (Selangor) kita akan hantar wakil untuk berunding dengan PKR," katanya dala sidang media di pejabat Agung PAS Jalan raja Laut, Kuala Lumpur.

Sementara itu, PKR Terengganu hari ini mengumumkan calonnya yang bertanding di DUN Bukit Besi, Kota Putera dan Seberang Takir menarik diri bagi  memberi laluan kepada calon PAS.

Mereka ialah Mohd. Shamsul Mat Amin (Bukit Besi), Mohamed Abdul Ghani Ibrahim (Kota Putera) dan Ahmad Nazri Mohd. Yusof  (Seberang Takir).

Pengumuman itu dibuat Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail di pejabatnya di sini hari ini., dipetik Utusan Online

Dalam perkembangan lain, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkata pihaknya tidak akan melayan mana-mana calon yang disahkan bertanding  menarik diri selepas tempoh penamaan.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, ia berdasarkan pindaan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan  Pilihan Raya) 2012 yang tidak membenarkan mana-mana calon yang telah secara rasmi diumumkan oleh pegawai pengurus di pusat  penamaan calon menarik diri.

"Kalau calon itu memutuskan untuk menarik diri, itu menjadi hak peribadi mereka, bagaimanapun mengikut undang-undang, SPR tetap  akan mencetak kertas undi yang mempunyai nama dan logo calon itu," katanya hari ini.

13 di kuala besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala besut - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kuala besut</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2013 01:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kuala besut</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 01:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

majlis perkahwinan, faiz & zahirah, pasir puteh, kelantan + <b>kuala besut</b>

Posted: 11 Mar 2013 06:19 AM PDT

http://farm9.staticflickr.com/8385/8547721109_2d5a48cd1e_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8525/8548299202_21dbea3c23_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8105/8548268924_b74ee48fdc_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8096/8547182199_799b4e77fb.jpghttp://farm9.staticflickr.com/8225/8548284782_93533c3427.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8384/8547109809_59f0c61723_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8373/8548213008_46854b3c99_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8228/8547112043_56ac178ac2_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8239/8547121551_17cbff9584_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8520/8548217426_d4e9aec0b8_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8370/8547123813_b8298ca975_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8089/8547131217_5a28b92b75.jpghttp://farm9.staticflickr.com/8526/8547139931_4727a2a337.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8233/8548235574_5ea9077999_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8525/8547143205_0dc0038e09_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8235/8547146133_dd2352ba3a_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8226/8547151731_9336bf41d9_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8389/8548256724_386e521863_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8523/8548261406_c2286d1c08_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8507/8548293306_03718cb526_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8109/8547195331_2d2c4be47d_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8387/8548280118_7df0787c2f_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8099/8547172123_ac826ce512_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8248/8547209799_211d5369fa_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8104/8548310906_7ed1471077_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8231/8548313458_007b741b27_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8112/8548318174_b4cc1c0ff4_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8383/8547227967_840ce971d7.jpghttp://farm9.staticflickr.com/8110/8547223047_53bbb4f4ef.jpg

.

Lain-lain gambar menarik, sila rujuk galeri
http://flickr.com/photos/shamsulfazrien/sets atau di http://www.facebook.com/fazrien
.

Mac antara bulan yang tersibuk di dalam kalendar saya. Client pertama untuk bulan ini adalah pasangan Faiz & Zahirah. Lokasi majlis bertempat di Pasir Puteh, Kelantan dan Kuala Besut untuk lokasi majlis sambut menantu. Kiranya 3 hari kami (dengan 2 orang assistant) berkelana dan bermalam di Kuala Besut. Sambil-sambil makan angin… hehe. Banyak juga melantak makanan seafood sepanjang perjalanan. Maklumlah buang stress dengan tugasan bulan Februari yang agak banyak juga.

Apapun, saksikan serba sedikit gambar di majlis akad + resepsi + resepsi pihak lelaki. Gambar outdoor akan diupload di post seterusnya. Tunggu!!

.

Best regards,

AYIEN

FAZRIEN PICTURES (TR0080056-W)
017 944 1344

Email : shamsul.fazrien@yahoo.com.my
Website : http://www.fazrien.com Blog : http://www.fazrien.com/blog
Gallery / Flickr : http://flickr.com/photos/shamsulfazrien/sets
Facebook : www.facebook.com/fazrien

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kuala besut</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jan 2013 01:34 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Amir Aiman Akashah: Ziarah <b>di Kuala Besut</b>

Posted: 17 Sep 2012 08:48 AM PDT

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
Masa on the way balik ke Padang Kubu abg long telah singgah di Kuala Besut. Mencari sahabat karib abg long yang telah lama antara kami tak bersua mata mahupun berbual bicara. Alhamdulillah, setelah sekian lama tak jumpa akhirnya aidilfitri tahun ni kami bertaut semula. Ukhuwah yang suam mulai hangat seusai tangan antara kami berjabat.
Dalam relationship ni ada pasang surut dia. Macam ayaq laut tu gak la. Tetapi itu semua bergantung pada diri kita. Sama ada nak biarkan 'keruh' itu terus bertakhta atau 'jernih' mengambil tempatnya.  
Firman Allah s.w.t. "Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara,maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu,dan bertaqwalah kamu kepada Allah agar kamu beroleh rahmat"  (Surah Al Hujuraat ayat 10.)
Well, Dipendekkan cerita (Sebab mata dah macam garfield ni ha).  Masa kat Kuala Besut tu sahabat abg long ni telah bawa abg long ronda2 sekitar muara Kuala Besut dan jeti nelayan yang ada kat situ. Niat hati nak singgah sekejap sahaja. Maklum la, perjalanan ke destinasi masih jauh lagi. Namun kerana uniknya ukhuwah itu, walau pun berjam-jam lamanya bersama berbicara, waktu yang berlalu sedikit pun tidak terasa.
Pada hari itu abg long dapat banyak keberuntungan. Pertama, ukhuwah yang telah longgar dibadai masa kembali kukuh semula. Mudah-mudahan ia mendapat keberkatan dan redha Tuhan. Agar ukhuwah ini bisa mewangi sepanjang jalan kehidupan yang dipinjamkan. 
Kedua, atas kebaikkan sahabat abg long itu juga maka dapat la abg long menikmati keindahan anugerah Tuhan, panorama alam penuh keasyikkan. 


[Sila tenyeh tikus angpa tang gambaq utk tumbesaran]

----Pemandangan pekan Kuala Besut dari arah jeti LKIM----

----Bersantai sambil memancing bersama teman----

----jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia---
InsyaAllah, andai ada ruang dan peluang akan abg long kembali bertandang. Buat sahabat, terima kasih atas layanan yang diberikan.
Kepada anda yang nak bercuti ke Pulau Perhentian bersama famili dan teman2 boleh la inform abg long kerana sahabat abg long di Kuala Besut ini ada menyediakan kemudahan melancong untuk ke pulau tersebut.

___________________________________________________________
"Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku."
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Terima kasih kerana sudi singgah baca | LIKE dan SHARE jika suka

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved