ads

Khamis, 4 Oktober 2012

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


2 Sepupu Maut Disambar Petir <b>Di Marang</b> | MyNewsHub

Posted: 15 Aug 2012 07:11 PM PDT

MARANG – Dua sepupu maut disambar petir di Kampung Pengkalan Berangan, di sini, Rabu.

Tuan Ahmad Salihin Tan Ibrahim, 8, dan Tuan Mohd Azhar Tuan Sulaiman, 9, mati di tempat kejadian.

Kedua-dua murid Sekolah Rendah Kebangsaan Pengkalan Berangan itu dikatakan disambar petir ketika mereka mengikut bapa Ahmad Salihin ke ladang ternakan di Kampung Felda Cadur, kira-kira lima kilometer dari rumah mereka untuk menangkap lembu dan kerbau.

Menurut ibu Ahmad Salihin, Noor Hayati Mohd Noor, 37, suaminya keluar dari rumah kira-kira pukul 1 tengah hari diikuti anak dan anak saudaranya yang baru pulang dari sekolah.

Noor Hayati berkata anaknya dan Mohd Azhar memang rapat dan sentiasa mengikut suaminya Tan Ibrahim Tan Senik, 51, ke ladang untuk menangkap haiwan ternakan itu.

"Semasa mereka keluar rumah cuaca agak baik tapi selepas itu hujan turun dengan lebat beserta ribut dan kilat," katanya.Sementara itu ibu Tuan Mohd Azhar, Tengku Rosmawati Raja Ibrahim, 38, berkata anak keempat dari tujuh beradik itu agak manja kebelakangan ini dan rajin berbanding sebelum ini.

"Walaupun sedih namun saya reda dengan pemergian dua sepupu ini di saat beberapa hari lagi kita nak sambut Hari Raya," katanya yang terkilan kerana anaknya tidak sempat memakai baju Melayu yang dipilihnya sendiri.

Ketua Polis Daerah Marang DSP Ahmad Mazlan Yahaya ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

Mayat kedua-dua sepupu itu dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu untuk bedah siasat. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

Remaja Lelaki Maut Dipanah Petir

Pelajar KUIM Maut Dipanah Petir

Seorang Pelajar Maut Dipanah Petir

Dua Warga Bangladesh Maut Dipanah Petir

17 Cedera Disambar Kilat Di Kanada

13 Maut Dipanah Petir Selepas Tarawih

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


Buletin Online: Rakan Khidmat <b>Rantau Abang</b> Ziarah Lebih 1000 <b>...</b>

Posted: 08 Sep 2012 04:56 AM PDT

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita2/ziarah%20rantau%20abang2.jpgDUNGUN – Lebih seribu buah rumah warga emas yang uzur dan kurang segar telah diziarahi oleh Rakan Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau Abang sejak pelancaran skuad Lujnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Terengganu itu pada tahun lalu.

Pengerusinya Cikgu Ahmad Fauzi berkata program ziarah tersebut dibuat secara berterusan pada setiap hari.

"Kita ziarah setiap hari dalam tiga atau empat buah rumah warga emas yang uzur dan yang kurang sihat, dalam sebulan lebih kurang 20 hingga 25 hari,

"AlhamduliLlah, hingga kini lebih 1000 buah rumah telah kita ziarahi dan berikan sedikit sumbangan bagi meringankan beban mereka,"ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menziarahi tiga buah rumah di Kampung Baru Rantau Abang dekat sini.

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita2/ziarah%20rantau%20abang1.jpgTurut sama dalam program ziarah tersebut ialah Pengerusi Majlis Tindakan DUN (MTD) Rantau Abang Cikgu Alias Harun.

Sehubungan itu, menurut Cikgu Alias, terdapat kira-kira sepuluh peratus dari jumlah penduduk yang miskin dan dhaif dalam DUN Rantau Abang. Katanya, walaupun kerajaan meluluskan bajet yang besar pada setiap tahun, namun tahap kemiskinan rakyat negeri Terengganu masih ditakuk lama.

Beliau yang juga bekas Pemangku Pengetua Sekolah Agama Rantau Abang berate ia adalah kerana bajet tersebut tidak sampai kepada sasaran sebenarnya.

"Bajet besar setiap tahun tapi peruntukan untuk membasmi kemiskinan tidak sampai kepada sasaran sebenarnya,

"selain diskriminasi, pilih kasih dan hanya mementingkan kelompok tertentu, jumlah sebenar rakyat yang miskin dan dhaif tidak dapat ditentukan,"jelasnya.

[Gambar Atas; Cikgu Alias melihat kaki seorang warga emas yang bengkak dan sakit ketika, bawah; Cikgu Alias (paling kiri) dan Cikgu Ahmad fauzi (berbaju kuning) berbual dengan seorang warga emas wanita di Kampung Baru rantau Abang]

Sebagai contoh katanya, bantuan zakat dan 'dana-dana' yang disalurkan hanya tertumpu kepada kelompok 'biru' sahaja, sedang kelompok yang 'nutral' tidak dimasukkan dalam senarai.

Apatah lagi, tambahnya, kelompok 'hijau' dan yang dilabel sebagai hijau, terus tidak dilihat oleh para petugas agensi dan jentera berkenaan.

Justeru itu, katanya, kemiskinan tidak akan berjaya dikurangkan, walau banyak mana sekali pun peruntukkan yang dibuat oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN).

13 di paka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di paka - Google Blog Search


Tenang <b>di</b> Pantai <b>Paka</b> | N9 Kini - Portal Berita Negeri Sembilan

Posted: 04 Oct 2012 08:32 PM PDT

TERLETAK kira-kira 100 kilometer ke selatan Kuala Terengganu, Pantai Paka merupakan antara pusat peranginan negeri itu yang sesuai bagi mereka yang ingin mendekatkan diri dengan alam semula jadi.

RASAI keenakan pelbagai hidangan yang ditawarkan di Gelombang Kafe.

Pantainya berpasir halus dan membias warna kuning keemasan. Deretan pokok kelapa dan rhu yang tinggi seumpama melambai kejernihan air Laut China Selatan yang berkilauan. Suasana itu menggamit perhatian pengunjung yang mahu menikmati hembusan udara laut yang menyegarkan.

Berlatarbelakangkan kawasan perkampungan nelayan, terdapat pelbagai resort boleh dikunjungi dan menawarkan kemudahan dan penginapan selesa, khususnya bagi mereka yang mahu membebaskan diri daripada kesibukan kota.

Salah satu daripadanya ialah Residence Resort Paka yang menawarkan kemudahan bertaraf empat bintang sesuai bagi aktiviti berbulan madu atau sekadar menghabiskan percutian bersama keluarga.

Sebaik melangkah masuk ke pekarangannya, pengunjung akan disambut oleh petugas-petugas hotel yang ramah dan murah dengan senyuman.

Ruang lobi tampak ringkas, namun ia sudah cukup memberi keselesaan sementara menunggu urusan daftar masuk dan ditunjukkan jalan ke unit penginapan.

Satu keistimewaan hotel ini ialah keindahan landskapnya yang terhias rapi. Dari kawasan luar hotel sehingga di luar pintu bilik, semuanya nampak hijau dengan rias taman yang meredupkan pandangan.

JIKA berkesempatan, jangan lupa manjakan diri di Paka Ledang Spa.


Klasik kontemporari

Mengetengahkan konsep ala Mediterranean, pengunjung boleh memilih penginapan jenis bilik, calet dan banglo yang ditawarkan.

Menggabungkan rekaan klasik kontemporari, setiap bilik dan calet tampil elegan dengan susur atur perabot dan hiasan dalaman yang menterjemah mood percutian santai.

Bagi keselesaan, kesemua bilik dan calet dilengkapi kemudahan seperti televisyen satelit, pendingin hawa, telefon IDD, dan peti sejuk mini.

Kunjungan ke Residence Resort Paka tidak lengkap sekiranya tidak merasai keenakan gastronomi yang ditawarkan di Gelombang Kafe.

Terletak berhampiran lobi utama, pengunjung boleh memilih untuk menjamu selera di ruang berhawa dingin atau ruang terbuka yang tersedia.

Menawarkan pelbagai hidangan tradisional tempatan dan antarabangsa dalam bentuk bufet aatu ala carte, kafe yang dibuka dari pukul 6.30 pagi hingga 11.30 malam itu pastinya tidak mengecewakan.

Sepanjang menginap di situ, pengunjung bebas melakukan pelbagai aktiviti pantai yang terletak hanya beberapa minit dengan berjalan kaki.

Pengunjung juga boleh mencuba pelbagai kemudahan dan aktiviti riadah yang disediakan di resort itu seperti bola sepak pantai, ping pong, bola tampar pantai, kolam renang dan gimnasium.

ELEMEN klasik kontemporari mendasari ruang bilik di resort ini.


Bagi yang mahu merasai pengalaman dimanjakan sambil merehatkan badan, jiwa dan minda boleh berkunjung ke Paka Ledang Spa yang menawarkan suasana rehat di dalam persekitaran yang tenang dan mendamaikan.

Dengan haruman bunga segar dan persekitaran yang menenangkan, terapi urutan Bali yang disediakan me redakan kelesuan badan selepas seharian beraktiviti.

Bagi kaki karaoke, mereka boleh berkunjung ke Paka Karaoke yang menawarkan ratusan lagu tempatan dan antarabangsa. Pelbagai permainan dalaman seperti catur, scrabble dan karom juga disediakan.

Residence Resort Paka juga pilihan ideal untuk penganjuran mesyuarat, seminar dan persidangan. Dalam aura kontemporari, penyediaan kelengkapan audio visual turut melancarkan tujuan tersebut.

Antaranya ialah Bayu I, Bayu II, Ombak, Samudera I, Samudera II yang mampu memuatkan kira-kira 40 hingga 130 tetamu.

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Scene Senggal <b>Di</b> Tepian Pantai <b>Pulau Redang</b>... Buku - I&#39;m Yourss...

Posted: 03 Oct 2012 08:19 PM PDT

 
Bengong en.teman nie tau.. sempat lagi dia jadik paparazzi kann! 
tapi serious senggal lah gambar yg last tuh! hehe...

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Sep 2012 01:08 AM PDT

Source: The Star Online

Published on 11th February, 2012 by Hanim Adnan and Edy Sarif

SUSTAINABILITY is the key to the continued success of Malaysia's thriving palm oil industry.

Currently, there is a steady trend among palm oil operators to advocate sustainability through optimal usage of natural resources and their biomass waste products.

One such company is Felda Group, Malaysia's largest plantation company, which is leading the way in "green" practices nationwide.

Felda Global's green agenda will be further enhanced going forward, says Felda Global Ventures Holdings Bhd group president Datuk Sabri Ahmad, who is an ardent advocate of sustainability and Blue Ocean strategy.

In June last year, he was elected a panel member of the Global Science and Innovation Advisory Committee (GSIAC), one of only four Malaysians in the select group made up of eminent scientists.

Bek-Nielsen: 'We are looking at reducing 25% of fossil fuel usage annually.'

"Green" may yet prove to be gold for Felda, Sabri tells StarBizWeekrecently.

Felda to date has 12 biogas trapping plants, two power plants, six compost plants, two mini-gasifier plants and one fuel pellet plant all utilising biomass waste as the feedstock.

Sabri says Felda will likely help to further drive the national biomass projects, which are believed to have a potential value of RM100mil.

Given its sprawling plantation assets, Felda has huge stocks of oil palm biomass waste from its estate and milling operations.

Of the 15.3 million tonnes fresh fruit bunches (FFB) which go into Felda mills annually, it amasses 3.36 million tonnes of empty fruit bunches (EFB), 1.83 million tonnes of mesocarp and 760,000 tonnes of palm shells. It gets another 6.1 million tonnes of old palm fronds from harvesting and 3,000 tonnes of oil palm trunks from replanting activities.

Felda Jerangau palm oil mill.

In addition, its mills have palm oil mill effluent (Pome) ponds which can be used to capture biogas which is then scrubbed to generate clean methane. Felda can in fact easily generate an additional income of RM35mil annually from the sale of its biomass such as palm shells and mesocarp fibre alone.

Instead, it chose to pursue renewable energy (RE) projects using the oil palm biomass waste products as feedstock to set up "green" projects which is friendly to the environment while creating additional lucrative income for the group.

In 2004, Felda built the Sahabat biomass power plant in Lahad Datu, Sabah, the first EFB-based Clean Development Mechanism (CDM) project in Malaysia and, also, the first in the world that runs on 100%-treated EFB.

According to Felda Holdings Bhd head of biomass Ahmad Nor Azman Jamin, many rural sites in Sabah are not connected to the national electricity grid.

Sabri says Felda will help to further drive the national biomass projects.

"Our intention is to replace the diesel usage with EFB-resources to generate 7.2MW and also 16 tonnes of steam for Felda Global's operational facilities."

The Sahabat biomass power plant, which can produce up to 55,000 tonnes of carbon emission credits (CERs) per year, has started selling CERs to an European buyer since 2006.

Under the Government's Entry Point Project 5 (for biogas), Felda Global is also planning an additional 49 biogas capturing plants.

Of the 49 biogas plants, 35 have been designated to supply electricity which will be hooked to the national grid, says Nor Azman. He adds: "Currently, we are segregating 12 existing biogas plants, with one in Serting Hilir already hooked to the national grid."

Following the Sahabat power plant, Felda Global and Tenaga Nasional Bhd's joint-venture company, FTJ Bio Power Sdn Bhd, is building a RM120mil electricity generation plant in Jengka, Pahang .

Commencing last December, it will generate 12.5 million watts using purely EFB. The EFB feedstock is accumulated from seven out of the eight palm oil mills owned by Felda Global in Jengka.

In addition, Felda has set up a joint venture with Premium Renewable Energy Group whereby it will self-generate 6MW that the plant needs for its operations by utilising the biogas generated by surrounding mills.

Meanwhile, another staunch advocate of sustainability is United Plantations Bhd.

The Teluk Intan-based efficient oil palm plantation group has set up biomass reciprocating boiler and biogas plants.

The main goal is to supply steam and electricity power to United Plantations' mills and refineries, thus cutting down both on fossil fuel costs and the emissions of CO2, says vice-chairman and executive director (corporate affairs) Datuk Carl Bek-Nielsen.

"We are looking at reducing 25% of fossil fuel usage annually at our plantations in Perak by relying on electricity generated from our biogas plants."

He says it is the group's commitment to reduce its "carbon footprint" and therefore, its greenhouse gas emissions remain a high priority to which new initiatives and important investments will continue going forward.

United Plantations' biomass reciprocating boiler and biogas plant, since their start-up in 2006, have contributed immensely towards mitigating CO2 and methane emissions.

"We envisage that with the various initiatives undertaken since 2006, our group's carbon footprint per tonne of refineed palm oil produced will be reduced by 35% by the end of 2012 compared with the pre-2005 levels," adds Bek-Nielsen.

Currently, United Plantations has three biogas plants in the country.

He says: "Although it is costly to set up a biogas plant, the impact that we receive is really worth it."

The cost of building a biogas plant is about RM7mil and the group has invested RM20mil in its existing three plants.

Within the next one to two years, Bek-Nielsen says, United Plantations is planning to add more biogas plants in Malaysia and Indonesia.

Advertisement

13 di pulau kapas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Kapas</b> (7 July 2012) « Miss u….

Posted: 14 Jul 2012 05:11 AM PDT

Salam,

Tak pernah menjejakkan kaki ke pulau kapas. Kali ni kiteorg nekad utk ke pulau kapas walaupun hanya balik hari.

Sedikit kenangan2 manis semasa kiteorg outing ke pulau kapas.

Next pic adalah pic kiteorg kat jetty marang, sebelum menunggu ferry tiba…sempat berposing bersama zek zaidi aka en zali.

Pic kat bawah nie pic atas ferry ngan puan yung…huhuuuu….cute kan cik meyra?

Ni plak pic close-up cik meyra yg cute? cute ker? nak tahu cute ke tak kena tanya cik abg setiawangsa la….hehehe…gurau je jgn marah yer. Naik ferry dapat dok atas sekali sebelah drebar bot. Best je rasa…

Haaa….ni dah sampai ke pulau kapas…sempat gak berposing sebelum layan snorkeling.

Ni plak cik nita ngah berposing . Suka sgt dapat sampai ke pulau kapas. Macam rusa masuk kampung pun ade kiteorg ni…hehhee…

Objek yg menarik utk diambil gambar. Kanak2 mat saleh di pulau kapas. Ni salah satu chalet yg ade kat pulau kapas. Nampak macm pondok buruk je kan? Tapi harga makanan kat sini…pergh..dasat…

Post mortem…..Pulau kapas memang best. Tanya cik meyra….sume pulau dia cakap best sebab dia peminat pantai, pulau dan laut.

@ SaMPai BeRTeMu LaGi PuLaU KaPaS @

~ by meyra79 on July 14, 2012.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


~Toink Toink Dot Space~: Saya Graduan Unimap

Posted: 03 Oct 2012 07:52 PM PDT


Alhamdulillah...syukur....
Tarikh : 29 September 2012


Tempat : Dewan 2020, Kangar Perlis


akhirnya selepas bersusah payah
jatuh tersungkur bangkit kembali
dikhianati, dimusuhi, dibuli
disayangi, dikasihi, ditemani
tempoh tiga tahun sudah melepasi
entri selepas far away untuk beberapa hari nak cerita ttg diri sndri yg berjaya mendapat status gelaran sebagai "Engineer of Environmental Engineering" Universiti Malaysia Perlis dgn jayanya alhamdulillah syukur kepada Allah...
Alhamdulillah..tiga tahun sudah berlalu, akhirnya aku berjaya menamatkan pengajian di Universiti Malaysia Perlis..alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi, akhirnya aku berjaya juga hadiahkan ijazah ini kepada keluarga yang tersayang.. :)


~Hikayat sekeping ijazah~
Tanpa KEMAS Felda Kerteh 06,
Maka tidaklah seorang NUR AZIELYNIE melangkah kaki menuju ke SK Felda Kerteh 01 Terengganu.
Maka tidaklah seorang NUR AZIELYNIE meredah arus menapak di SMK Ketengah Jaya,Terengganu.
Maka tidaklah seorang NUR AZIELYNIE mengembara membawa diri ke Sekolah Teknik Kemaman,Terengganu.
Maka tidaklah seorang NUR AZIELYNIE melangkah setapak demi setapak ke Politeknik Dungun Terengganu
Maka tidaklah seorang NUR AZIELYNIE menapak melawan arus ke Politeknik Port Dickson, Negeri Sembilan.
Maka tidaklah seorang NUR AZIELYNIE membelah langit merentasi Laut Cina Selatan menuju Universiti Malaysia Perlis.
Maka tidaklah seorang NUR AZIELYNIE hari ini berbaris menanti giliran di atas pentas Dewan Wawasan mendapatkan Segulung Ijazah!

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran <b>di</b> Sg Pasu Homestay <b>...</b>

Posted: 03 Oct 2012 06:50 PM PDT

Salam..

408842 10151016053456364 2106722555 n Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Sebelum ni, aku dah story kat korang cabaran hari pertama dan kedua untuk Malaysia Tourism Hunt 2012. Memang best tapi penat jangan cakaplah sampai dapat bantal terus tidur tak sedar diri. Cabaran seterusnya bagi aku lagi best dari yang sebelumnya sebab setiap kali dapat item mesti aku kena fikir sepantas mungkin dan kitaorang perlu bahagikan jobs yang sesuai dengan kelebihan ahli group. 

47112 10151016056816364 1607376658 n Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

 Cabaran kedua ni rupanya cabaran versi kampung iaitu kena pakai batik sambil pakai kain batik which is Emily penakut nak tangkap ayam. Jadinya terpaksa aku merelakan diri sendiri yang sekali habuk tak pernah pakai. Partner aku pulak Malek tapi alaahhh orang lelaki mesti pandai tangkap ayam. Haaa tak sampai 2 minit terus dapat tangkap ayam tapi bukan sebab kami hebat tapi ayam ni dah kepenatan kena berkejaran dengan 25 group. Nasib ko lah ayam! Tak dapat nak tolong. Wahahaaa.

 307866 10151016059716364 637321342 n Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Tapi kali ni tuah banyak berpihak kepada Malik yang pandai menyumpit dengan menangkap ayam. Kalau cabaran pertama tu Emily dan Nikhil yang settlekan tapi kali ni giliran Malik. Bagus jugak partner aku nih masing – masing ada kelebihan tapi paling aku suka time Emily dengan Nikhil gaduh. Sorang muka stress dan lagi sorang tak berhenti bercakap ada jugak entertainment time penat ye dak? Ekceli bukan aku taknak gaduh – gaduh manja tapi malangnya aku tak pandai nak speaking weyhhhh! Tersengih – sengih macam kerang busuk bila tak tahu nak jawab soalan Nikhil. Haa padan muka!

DSC00937 1024x680 Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Azizi yang gigih menyumpit dan acara takraw diserahkan kat Nikhil yang pandai main bola. Aku pulak lagi teror cuma baling jek bola takyah susah – susah nak menyumpit bagai. Lepas dah habis cabaran kat Homestay Sg Pasu, terus kitaorang ke Kuala Gandah untuk tengok gajah tapi tak lama pun sebab tak cukup masa. Dah habis dengar bunyi gajah melalak terus bergerak ke Gambang Waterpark.

DSC00956 1024x680 Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

 Pingu, aku dan singa dengan bulu kepala yang menggelikan ^_^

 DSC01004 1024x680 Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Dah berehat santai kat Gambang Resort City, kitaorang terus ke Kemaman untuk cabaran seterusnya iaitu makan sampai lebam. Haa kalau bab makan mesti aku nak cekik tapi games punya pasal, telan sampai tak bernyawa dibuatnya. Wahahaaa.

304926 446687852049003 2043637931 n Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Dah habis makan cabaran seterusnya photo hunt kat Pantai Kemasik. Haaa kali ni salah sorang dari ahli kumpulan kena menggali pasir untuk dapatkan clue dan cabaran menggali ni, aku merelakan diri sendiri. Mencuba nasib jekla. Dapat ker tak tolak ketepi dulu.
269097 446687918715663 2058069423 n Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Kemain hapi benor muka kitaorangkan macam nak racing 100m jek. Nasib tak jatuh kalau tak mau jadi nangka busuk kat depan orang ramai.

487489 446689218715533 1201216889 n Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Amboihhh Sachi, menggali ker hape nihh? Hikhik

391606 10151017080421364 1479273093 n Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Ini baru betul menggali macam gali kubur jek yang tengah tuh kan? Yang sebelah kanan ni macam aksi kucing gali pasir nak berak jek. Haa aku lettew! Tak banyak moment photohunt disnap sebabnya masa yang ada ciput tambah pulak kena berlari sana sini kejar masa beb! Alhamdulillah still antara group terawal submit jawapan. Heeeee.

DSC01018 1024x680 Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Sejam lebih berlari – lari ayam akhirnya berbaloi – baloi dapat makan kat Awana Kijal, Kemaman. Antara kesemua hotel, Awana Kijal punya makanan memang terbaik! Berkali – kali aku tambah makan ketam belum lagi dengan desert. Memang terbaik! Kalau laaaa dapat bermalam kat sini kan best.

DSC01033 1024x680 Malaysia Tourism Hunt 2012 l Cabaran di Sg Pasu Homestay & Pantai Kemasik

Ceria jek memasing lepas dapat masuk Awana siap ada persembahan special dari dorang. Terhibur jugak lepas berpenat lelah kat tepi pantai. Apa pun, treasure hunt kat Pantai Kemasik ni antara yang best sebab boleh kuruskan badan aku. Hikhik

P/s: Lepas ni, ada lagi projek photo hunt rasanya. Kalau ada yang berminat boleh laaaa email aku ye!

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Majlis Tautan Kasih NKISABK Dirasmikan « Portal Rasmi SM <b>...</b>

Posted: 27 Sep 2012 06:36 AM PDT

KUALA TERENGGANU 27 September : Majlis tersebut telah diadakan malam ini di Dewan ASyatibi SMIYT KTRG.

Ianya telah dirasmikan oleh Encik Hashim bin Mohd Zin, Timbalan Pengarah Pelajaran Negeri Terengganu yang mewakili Menteri Besar Terengganu. Turut mengiringi beliau ialah Yang Berbahagia Encik Wahid bin SetiaTimbalan Pengarah Pengurusan Institusi Pendidikan Agama BPI, Encik Wan Said bin Wan Salleh, Ketua Sektor Pendidikan JPNT, Tuan Haji Wan Ramdzan bin Wan Mamat, Timbalan Pengarah Pengurusan Dakwah dan Hal Ehwal Agama Islam,BPI, KPM, Ustaz Wan Azman bin Wan Abdullah, wakil Pengarah Yayasan Terengganu serta semua Ketua Sektor di semua negeri.

Seramai 378 peserta dari 14 buah negeri telah hadir dalam majlis tersebut.

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


Skandal balak PAS <b>Kemaman di</b> dedahkan - Rakyat Tranung

Posted: 26 Sep 2012 09:01 AM PDT

"pada zaman pemerintahan PAS di Terengganu (1999-2004). Wakil Rakyat PAS dan Pengerusi JSR di Kemaman turunkan tandatangan sokong hasil balak 200 ekar di Sungai Patang, Tebak, Kemaman diagihkan kepada suku sakat parti PAS. Yang menariknya, cadangan RM10,000 kepada PKR Kemaman telah ditolak dan dipotong. 67 cawangan PAS dijanjikan RM46,000. 73 JSR dijanjikan RM51,100. "
Persoalannya... adakah semua ini benar? Jika benar ianya satu kesalahan besar kerana menggunakan kuasa untuk kepentingan parti politik mereka.

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Panduan dan jalan alternatif menuju ke Kelantan sempena Hari <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2012 04:27 PM PDT

Kemaskini pada : 10 Ogos 2012, Edisi Khas Raya Aidilfitri 2012

Trafik jam pada musim perayaan khususnya Hari Raya Aidilfitri adalah sesuatu yang paling perit untuk ditempuhi oleh pemandu di Kelantan. Kesesakan merangkumi pemanduan dari luar negeri menuju ke negeri Kelantan dan juga kesesakan yang terjadi di jalan antara bandar di Kelantan.

Ruangan kali ini, CutiKelantan akan memberi sedikit panduan serta jalan alternatif yang melibatkan perjalanan dari negeri-negeri di Utara, Barat serta Selatan menuju ke Kelantan.

Anda dinasihatkan mengikuti panduan di bawah sebelum memulakan perjalanan.

  1. Rancang perjalanan dengan baik yang merangkumi masa memulakan perjalanan dan persinggahan berhenti rehat.
  2. Pastikan kenderaan dalam keadaan baik. Eloklah sentiasa mengisi minyak petrol penuh bagi mengelakkan sesuatu yang tidak diingini.
  3. Bertolak seawal pagi, diantara jam 12 hingga 4 pagi, di mana waktu ini biasanya kenderaan tidak sebanyak waktu siang.
  4. Telefon ibu pejabat polis trafik negeri atau Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) untuk mengetahui laluan yang ingin dilalui dan trafik semasa. Tip ini sangat berguna, kerana anda boleh mengelakkan kesesakan jika mengetahui status terkini trafik dari Ibu Pejabat Polis Daerah atau LLM. Senarai telefon adalah seperti yang tertera di bawah:
Senarai No. Telefon yang boleh dihubungi untuk maklumat trafik terkini
  1. Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) -  1800887752
  2. IPD Bentong  09-2222222
  3. IPD Raub 09-3562003
  4. IPD Gua Musang 09-9125428
  5. IPD Kuala Krai 09-9660675
  6. IPD Jeli 09-9440204
  7. IPD Kota Bharu 09-7485522
  8. IPD Tanah Merah 09-9556222

DARI KUALA LUMPUR KE KELANTAN

Perjalanan dari barat semenanjung seperti dari Kuala Lumpur, Selangor dan Perak yang menuju ke Gua Musang selalunya sesak teruk di Karak, Bentong dan Raub. Perjalanan yang biasanya 8 jam balik Kota Bharu, boleh menjadi 16 jam dan begitulah sebaliknya. Laluan ini adalah paling dekat, tetapi paling kritikal. Mereka yang ingin menuju ke Gua Musang dan Kuala Krai sesuai menggunakan laluan ini.

A) Dari KL ke Gua Musang melalui Highway Karak, Bentong, Raub, K.Lipis, Gua Musang.

Laluan utama – Laluan utama dengan melalui Karak, bandar Bentong, bandar Raub terus ke G.Musang, jarak lebih kurang 456KM dari KL sampai ke Kota Bharu. Jika memilih laluan ini, kadar kesesakan sememangnya sangat tinggi terutamanya pada waktu puncak. Dinasihatkan hubungi LLM atau IPD negeri untuk mengetahui status trafik semasa sebelum memulakan perjalanan.

Laluan Utama dari KL ke Gua Musang

Laluan Utama dari KL ke Gua Musang – Klik untuk besarkan

 

Alternatif bypass bandar Bentong

Laluan alternatif ini boleh bypass bandar Bentong. Selepas tol Bentong, jangan terus exit Bentong Barat, sebaliknya boleh teruskan perjalanan sehingga melihat papan tanda "Sertik", "Kg. Cinta Manis" atau "Mempaga". Ambil susur keluar ke kiri. Susur ini adalah sebelum masuk LPT. Selepas masuk susur ini, teruskan perjalanan melalui Felda Mempaga, Kampung Lebu sehingga sampai ke simpang keluar ke jalan utama Bentong-Raub.

Bypass Bandar Bentong

Alternatif bypass Bandar Bentong – Klik untuk besarkan

Alternatif bypass bandar Bentong dan bandar Raub

Anda juga boleh bypass bandar Raub jika mengambil laluan alternatif di atas, iaitu ambil simpang ke kanan selepas melepasi Felda Mempaga. Ada papan tanda jalan alternatif ke Gua Musang. Jalan ini merentasi Felda Krau, Felda Lembah Klau dan Ulu Gali. Teruskan perjalanan dengan mengikuti papan tanda yang disediakan sehingga sampai tiga Sekolah Sains Raub (SEMESTA) dan ambil laluan kanan untuk terus ke Lipis.

Bypass Bandar Raub

Alternatif bypass Bandar Bentong dan Bandar Raub – Klik untuk besarkan

 

Alternatif dari Bandar Raub ke Sungai Koyan

Jika sudah memasuki bandar Raub, alternatif lain yang ada adalah melalui Sungai Koyan. Selepas melepasi Bandar Raub, pilih laluan kiri melalui Jalan Cheroh dan teruskan perjalanan sehingga sampai di simpang Sungai Koyan, ambil laluan kanan. Teruskan perjalanan sehingga sampai di simpang laluan utama di Padang Tengku. Jarak bandar Raub ke Sungai Koyan adalah lebih kurang 50km.

Raub ke Sungai Koyan

Bandar Raub ke Sungai Koyan

Peta alternatif bandar Raub

Peta alternatif bandar Raub – Klik untuk paparan besar

Laluan-laluan alternatif diatas hanya dicadangkan jika memandu waktu siang hari kecuali jika anda sudah biasa menggunakan laluan ini, atau memandu secara berkonvoi. Untuk mendapatkan gambaran lebih lengkap jalan alternatif lain dari Bentong dan Raub ke Gua Musang, klik di Sini.

B) Dari KL ke Gua Musang melalui Simpang Pulai, Cameron Highland, Lojing

KL-Simpang Pulai-Lojing-GuaMusang-Kota Bharu = 536km

Laluan ini sesuai bagi mereka yang berada di sekitar Ipoh, dan juga ingin elak kesesakan waktu puncak di jalan utama Karak-Bentong-Raub. Bermula dengan melalui PLUS menuju ke Ipoh dan Simpang Pulai sehingga ke simpang tiga Kg Raja, Cameron Highlands. Jarak Simpang Pulai ke Kg Raja lebih kurang 57km. Sampai ke Kg Raja, boleh terus ke Gua Musang melalui Lojing. Laluan ini juga agak tinggi kadar kesesakan terutamanya selepas perantau pulang bercuti dari Kelantan, iaitu dari Gua Musang menghala ke Kuala Lumpur. Ramai yang menggunakan laluan ini pada waktu tersebut. Kelebihan laluan ini, anda tidak perlu menempuh kesesakan di Karak. Tetapi, kadar kesesakan tetap ada di laluan PLUS. Selain jarak perjalanan agak panjang, bayaran tol juga lebih tinggi. Jika ingin menggunakan laluan ini, dinasihat menghubungi LLM terlebih dahulu untuk mengetahui status trafik terkini apabila memasuki lebuhraya PLUS.

Simpang Pulai ke Gua Musang

Simpang Pulai ke Gua Musang – Klik untuk paparan besar.

C) Dari KL ke Kelantan melalui KARAK, LPT 1 dan LPT Fasa 2

KL-Karak-LPT 1-Bukit Besi-LPT 2-Jertih-K.Bharu = 575km

Laluan ini laluan pilihan yang paling ideal pada musim hari Raya. Di tambah lagi dengan siapnya lebuhraya LPT Fasa 2 dari Bukit Besi ke Kuala Terengganu, pemanduan menjadi lebih cepat. Boleh jimat 1-2 jam perjalanan. Laluan ini sesuai bagi mereka yang balik ke Pasir Putih, Machang atau Tanah Merah.

Dari KL, boleh terus melalui lebuhraya Karak, terus ke LPT ke Gambang sehingga sampai di roundabout selepas tol Jabor. Dari roundabout tersebut, ambil laluan ke Al Muktafi Billah Shah dan teruskan perjalanan menuju ke Bukit Besi hingga sampai di simpang tiga. Di simpang tiga Bukit Besi, belok kanan, jalan terus lebih kurang 1km, anda boleh masuk ke LPT Fasa 2 dari sebelah kiri. Tidak perlu risau kerana terdapat papan tanda LPT ke K.Terengganu/Kota Bharu.

Dari lebuhraya LPT tersebut, boleh teruskan perjalanan sehingga persimpangan K.Terengganu di Kg Gemuruh. Dan bolehlah teruskan perjalanan ke Jertih melalui jalan utama.

Untuk makluman, laluan LPT Fasa 2 dari persimpangan Ajil ke persimpangan Telemong dan persimpangan K.Terengganu di Kg Gemuruh baru sahaja dibuka, dimana pengguna tidak perlu lagi exit di persimpangan Ajil melalui bandar Kuala Berang hingga ke simpang Sungai Tong. Manakala lebuhraya LPT Fasa 2 dari Jabor ke Bukit Besi masih belum siap sepenuhnya.

Jika melalui laluan ini, perlu berhati-hati pada waktu malam di jalan dari Jabor ke  Bukit Besi kerana terdapat haiwan melintas. Jalan juga sering berlubang terutamanya selepas hujan.

Kuala Lumpur ke Kelantan melalui LPT Fasa 2

Kuala Lumpur ke Kelantan melalui LPT Fasa 1 dan Fasa 2

LPT Fasa 2

Peta lengkap LPT Fasa 2. Bermula dari Bukit Besi –  hingga persimpangan K. Terengganu. Dari Jabor ke Bukit Besi masih belum siap – Klik untuk paparan besar

DARI UTARA KE KELANTAN (Lebuhraya Timur Barat)

Dari Utara (Penang, Kedah, Perlis), tiada pilihan selain 3 laluan yang bertemu di simpang 4 Grik iaitu dari Kulim, Baling dan Lenggong. Kesesakan teruk biasanya berlaku bermula di jalan Gerik-Jeli. Satu lagi alternatif adalah dengan memasuki Thailand melalui Bukit Kayu Hitam dan keluar ke Rantau Panjang (hanya yang sudah biasa).

DARI SELATAN (JOHOR/MELAKA) KE KELANTAN

Dari arah selatan seperti Johor, biasanya sedikit kesesakan akan berlaku di PLUS terutamanya waktu puncak.  Bila sampai di Kuantan (tidak masuk bandar), terus ambil jalan ke Bukit Besi melalui Muktafi Billah Shah, seterusnya ke LPT Fasa 2, exit ke persimpangan Kuala Terengganu dan boleh terus ke Machang/Pasir Putih. Laluan Jabor-Bukit besi jika memandu pada waktu malam perlu berhati-hati, banyak haiwan melintas, sering berlaku kemalangan dan jalan berlubang jika waktu hujan.

A) JB – Segamat – Muadzam – Gambang – Jabor – Bukit Besi – LPT 2 – Jertih– Pasir Putih – Kota Bharu = 700km

Laluan ini bermula di lebuhraya PLUS di JB menuju ke Segamat dengan exit di Yong Peng. Terus ke Gambang dan akan melalui Muadzam Shah. Bila sampai di simpang traffic light Gambang, ambil laluan ke kanan dan teruskan perjalanan dan masuk susur ke kiri (papan tanda ke UIAM/Kemaman). Teruskan perjalanan sehingga susur ke Jabor iaitu menuju ke Muktafi Billah Shah dan Bukit Besi, di situ akan melalui roundabout. Jika tidak, anda akan melalui jalan tepi pantai Cherating, Kemaman hingga ke K. Terengganu.

Di simpang tiga Bukit Besi, belok kanan sehingga 1km, masuk LPT Fasa 2. Terus sahaja sehingga persimpangan K.Terengganu di Kg. Gemuruh (tanpa perlu exit persimpangan Ajil atau persimpangan Telemong). Laluan ini sama dengan laluan dari KL ke Kelantan melalui LPT.

Laluan ini sesuai jika perantau di Johor balik ke Kelantan. Apabila pulang bercuti dari Kelantan ke Johor, dicadangkan menggunakan laluan Mersing untuk balik ke Johor, di mana kesesakan teruk biasanya berlaku di lebuhraya PLUS jika melalui jalan Segamat.

Dari Johor ke Kelantan

Dari dari Selatan (Johor) ke Kelantan melalui Segamat dan LPT Fasa 2 – Klik untuk paparan besar

Persimpangan Gambang ke Jabor

Persimpangan Gambang ke Jabor melalui jalan pintasan Kuantan – Klik untuk paparan besar

B) JB-Mersing-Pekan-Permatang Badak-Jabor-Muktafi Billah Shah – Bukit Besi – LPT Fasa 2 –  Jertih– Pasir Putih.

Laluan ini sama sahaja dengan laluan A di atas, cuma melalui Mersing. Sangat dicadangkan menggunakan laluan Mersing jika dalam perjalanan dari Kelantan ke Johor pada cuti perayaan Aidilfitri. Jika melalui laluan ini, apabila sampai berdekatan dengan Kuantan, ambil laluan ke Permatang Badak dan boleh terus ke Jabor.

Laluan dari Mersing ke Kuantan

Laluan dari Mersing ke Kuantan – Klik untuk paparan besar

C) JB-Kemaman-K.Terengganu-Pasir Putih

Laluan ini melalui tepi pantai. Sesuai jika tidak biasa di laluan Jerangau-Jabor. Tetapi, kadar kesesakan agak tinggi kerana ramai menggunakan laluan ini dan banyak traffic light. Masa perjalanan juga menjadi panjang.

Laluan tepi Pantai ke K. Terengganu

Laluan tepi Pantai dari Kuantan ke K. Terengganu – Klik untuk paparan besar

Dengan adanya pelbagai jalan alternatif yang boleh dilalui, diharap dapat membantu anda dalam merancang serta menentukan jalan mana yang ingin dilalui sesuai denga keadaan semasa.

Selamat balik ke Kelantan kepada anak perantauan dan pandulah kenderaan dengan cermat.

Nota penafian: Segala maklumat dan panduan yang disampaikan adalah umum. Pihak kami tidak bertanggungjawabdi atas segala kerosakan, kemalangan atau perkara yang tidak diingini akibat dari penggunaan panduan yang dipaparkan di web ini. Anda disyorkan menghubungi pihak berwajib seperti LLM atau IPD negeri untuk mengetahui jalan dan trafik terkini sebelum memulakan perjalanan.

Sumber:

  1. Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM)
  2. Polis Diraja Malaysia
  3. Jabatan Kerja Raya Malaysia
  4. Arraubi.blogspot.com
  5. myadha.blogspot.com
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved