ads

Isnin, 3 Disember 2012

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Empat sekolah <b>Hulu Terengganu</b> terbaik UPSR

Posted: 18 Nov 2012 11:17 PM PST

Oleh: Aida Abd Rahman

Empat sekolah rendah di Hulu Terengganu tersenarai sebagai 10 sekolah yang merekodkan pencapaian terbaik berdasarkan nilai Gred Purata Sekolah (GPS) dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2012.

Sekolah yang mendahului pencapaian GPS berkenaan adalah Sekolah Kebangsaan (SK) Tapu (1.12), SK Kemat (1.23), SK Teris (1.34) dan SK Kuala Berang (1.37). Sementara SMK Chalok (1.23), SK Kampung Bari Sungai Tong (1.50), SK Kampung Jaya, Setiu (1.51), SK Rantau Petronas,Kemaman (1.51), SK Tepus, Dungun (1.51) dan SK Tok Dor, Besut (1.52).

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Zakaria Hussin, berkata semua sekolah yang terletak di luar bandar tersenarai sebagai sekolah terbaik berdasarkan nilai GPS berikutan jumlah pelajarnya yang kecil berbanding sekolah terletak di dalam bandar.


"Murid Tahun Enam yang menduduki UPSR di sekolah luar bandar tidak ramai berbanding sekolah di dalam bandar. Oleh yang demikian, pihak sekolah dan Pejabat Pelajaran Daerah khususnya dapat memberi lebih tumpuan kepada murid yang disasarkan mampu mencapai keputusan yang baik dalam peperiksaan itu.

"Oleh itu, sekolah yang kecil dengan jumlah muridnya yang kecil pastinya mempunyai potensi besar bagi menyumbang prestasi dan pencapaian terbaik kepada GPS dan juga Gred Purata Negeri (GPN) secara keseluruhannya," katanya ketika mengumumkan analisis keputusan UPSR 2012, di JPNT, Kuala Terengganu, pagi ini.

 Hadir sama, Ketua Sektor Akademik JPNT, Haji Zubir Embong.

Encik Zakaria berkata, SK Tapu umpamanya hanya mempunyai 20 murid yang menduduki UPSR dengan 16 daripada mereka berjaya memperolehi keputusan cemerlang yang mencatat A bagi semua mata pelajaran.

Sementara itu, Katanya, SK Paya Bunga yang terletak dalam Bandar Raya Kuala Terengganu pula merekodkan dua daripada 10 murid yang mengambil peperiksaan itu mencapai keseluruhan A bagi mata pelajaran yang diambil.

 "Oleh itu, GPS berkenaan bukanlah menjadi kayu ukur utama yang menggambarkan bahawa pencapaian sekolah di bandar menurun sebaliknya situasi itu perlu dinilai daripada pelbagai aspek termasuk bilangan calon murid," katanya.

Katanya, pencapaian calon cemerlang (semua A) di bandar dan luar bandar pada tahun ini mengalami penurunan masing-masing sebanyak 2.23 peratus dan 2.05 peratus.

Walau bagaimanapun, peratusan calon yang memperolehi pencapaian baik (minimum C tidak termasuk semua A) di kedua-dua lokaliti berkenaan meningkat, masing-masing 1.11 peratus dan 2.18 peratus.

Menurutnya, daripada pencapaian itu juga menunjukkan pencapaian baik bagi calon luar bandar adalah lebih tinggi berbanding calon bandar iaitu sebanyak 1.0 peratus.

"Begitu juga dengan dengan peratusan calon yang memperolehi semua mata pelajaran di bawah tahap penguasaan minimum masing-masing telah meningkat sebanyak 0.93 peratus dan 1.49 peratus.

"Ini menunjukkan bahawa tahap penguasaan minimum calon di bandar adalah lebih berbanding calon di luar bandar dengan beza sebanyak 0.56 peratus," katanya.

Encik Zakaria berkata, peningkatan pencapaian calon secara keseluruhan dapat juga dilihat menerusi nilai Gred Purata (GP) yang mengurang iaitu 0.06 bagi bandar dan 0.07 bagi luar bandar, sementara jurang pencapaian calon luar bandar dan bandar bertambah sebanyak 0.01 mata nilai GP.


13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


LOCENG BERBUNYI: Perkhemahan <b>Di Pulau Wan Man</b> Kuala <b>...</b>

Posted: 14 May 2011 02:45 PM PDT

Seramai 211 orang murid-murid tahun 6 terdiri daripada Unit Beruniform Pengakap,TKRS,PBSM,Puteri Islam dan Tunas Puteri telah menyertai perkhemahan tahun 6 di Pulau Wan Man selama 3 hari 2 malam bermula 12 hingga 14 Mei,2011.

Program ini sangat penting bagi menilai kebolehan dan semangat setia kawan disamping mendedahkan pengalaman baru kepada anak murid dan yang paling penting membentuk disiplin untuk diaplikasikan nanti dalam kehidupan sebagai seorang pelajar.

Beberapa aktiviti seperti sukaneka,river cruise,water confident,paddle boat dan akitiviti pertandingan seperti kawad kaki,pakaian kertas,gubahan hantaran dan malam kreatif.Kesemua aktiviti tersebut agak mencabar dan memerlukan ketahanan mental juga fizikal disamping mendapat pengalaman baru.

Usaha murni pihak sekolah untuk menambahkan ilmu perkhemahan kepada murid-murid patut dipuji karana kesinambungan ke sekolah menengah nanti akan mematangkan lagi pemikiran serta yang lebih penting sikap berdisiplin.Ilmu tersebut sangat sesuai sebagai bekalan apabila tamat persekolahan nanti.

Semua guru berharap murid-murid ini akan menjadi pelajar yang berterampilan.Selagi ada kemampuan pihak sekolah akan meneruskan program sebegini lagi untuk tahun-tahun mendatang.



13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


13 EKAR SAWIT <b>JABOR</b> ~ Zenith Harvard Sdn. Bhd.

Posted: 02 Dec 2012 07:55 PM PST

13 EKAR SAWIT JABOR UNTUK DIJUAL

LOKASI :- KG PERASING, JABOR
STATUS :- PERTANIAN  ( SAWIT     TAHUN )
KELUASAN :- 6 + 7 = 13 EKAR  ( 2 GERAN )

HARGA :- RM95,000/EKAR @ RM 1.235 JUTA

13 di kemaman - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemaman - Google Blog Search


Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim <b>di Kemaman</b>: Kita Harus <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2012 05:40 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim di Kuang: Siapa Dari Pakatan Rakyat menjadi PM bukan masalah, akan tetapi jibby Altantuya nak hilang ke mana? » Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim di Kemaman: Kita Harus ...

13 di kemasik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kemasik - Google Blog Search


Anugerah Homestay: Tanah <b>Kemasik</b>, Terangganu

Posted: 28 Nov 2012 01:59 AM PST

Tanah Kemasih, Kemanan, Terenganu utk Dijual..

Tanah merupakan betul-betul ditepi jalan Utama, Free Hold dengan Jarak seperti berikut:-

1) 2km (3minit) shj ke Mesra Mall, Kerteh (Giant, Gurdian, Maybank,Sport Centre bowling n badminton court, d.l.l.)
2) 650meter ke Pejabat Pos
3) berhadapan dengan Deretan Kedai Pekan Kemasik.
4) 500meter ke Masjid Besar..
5) 1km ke Pantai Kemasik.
6) 1.2km ke SMK Badrul Alam Shah.
7) 4km ke Perumahan Petronas Rantau Bukit
8) 15km ke Rantau Petronas dan Gas di Kerteh.
9) 12 KM ke Giant Kijal, dan Tapak Hospital Kemaman Baru dalam pembinaan.
10)19km ke Perwaja Steel, Kemaman.

Tanah Yang Hendak di Jual.. Dari tepi jalan termasuk Dengan banguan rumah tersebut (akan dirobohkan selepas mendapat pembeli)

 Dari Lokasi, Pemandangan Jalan arah ke Kemaman/Kuantan..
Dari Lokasi, Pemandangan Jalan arah ke Kerteh/Kuala Terenganu
 Deretan Kedai pekan Kemasik berhadapan dengan lokasi
  Deretan Kedai pekan Kemasik berhadapan dengan lokasi

Keluasan Tanah adalah 7225kaki persegi (650 meter persegi)

Tanah Free Hold...

RM680,000..

Berminat hubungi :
Hidir - 019-6060952

Agent tidak diperlukan dalam urusniaga ini..
Hanya direct buyer sahaja diperlukan.. Terima kasih

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


Jenazah Hanisah Selamat Dikebumikan <b>Di Dungun</b> | MyNewsHub

Posted: 07 Sep 2012 08:19 PM PDT

DUNGUN – Jenazah Hanisah Muhd Shah yang terbunuh dalam kemalangan jalan raya di Vladimirskaya, Rusia Ahad lepas, selamat dikebumikan pada 7.55 pagi tadi di tanah perkuburan Islam Syed Yahya di Kampung Molek di sini Sabtu.

Suasana pilu menyelubungi anggota keluarga dan jiran serta kenalan yang mula berkumpul sebelum subuh lagi di Masjid Tengku Ampuan Intan Zaharah di kampung tersebut.

Jenazah Hanisah, 22, pelajar tajaan Mara tiba di sini pada 6.53 pagi terus dibawa ke masjid tersebut untuk disembahyangkan selepas solat subuh sebelum terus dikebumikan dengan dihadiri lebih 100 kenalan.

Jenazah sebelum itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) 10.05 malam Jumaat dengan pesawat Emirates Airlines dari Dubai bersama jenazah seorang lagi pelajar Malaysia yang juga mangsa kemalangan sama, Adzreen Dimyati.

Manakala jenazah Adzreen, 22, pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)disemadikan di tanah perkuburan Islam Presint 20 di Putrajaya 12.40 tengah malam Jumaat.

Dalam kejadian tersebut, Hanisah dan Adzreen maut manakala lima lagi rakannya yang juga pelajar cedera apabila van yang mereka naiki bertembung dengan sebuah van selepas mereka baru kembali ke negara itu memulakan pelajaran semesta baru.

Kesemua mereka adalah pelajar tahun 5 Akademi Perubatan Negeri Nizhny Novgorod dan sedang dalam perjalanan dari Moscow ke Nizhny selepas pulang bercuti di Malaysia ketika kemalangan maut itu berlaku. – BERNAMA

Iklan Teks:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

13 di kuala berang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala berang - Google Blog Search


hotel citra kuala berang: Hotel Baru <b>di Kuala Berang</b>

Posted: 12 Nov 2012 10:52 PM PST

 Lokasi Hotel Citra Kuala Berang

13 di bukit besi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


::SENYUM SEINDAH SURIA::: Dulunya <b>Bukit Besi</b>

Posted: 06 Aug 2012 05:52 AM PDT

Hye Sume (^_^)v Tiba-tiba terdetik rasa macam nak post mengenai SEJARAH BUKIT BESI.. yang dulunyer sgt terkenal dimata dunia... (^_-) dan untuk pengetahuan anda semua,.. perlombongan bijih besi nie masih lg berlaku tetapi agak kureng berbanding dahulu... Ape2pon.. Ayahku bekerja disini.. pencarian rezeki kami disini... Alhamdulillah.. berkat usaha dan doanya.. samapai jugak aku ke Universiti...
Sejarah Bukit Besi
 
Sejarah Bukit Besi bermula semenjak tahun 1930-an dan terkenalnya Bukit Besi di mata dunia adalah kerana tempat perlombongan bijih besi di Bukit Besi dimana sumber bijih-bijih besi asli terdapat di sekitar kawasan-kawasan Bukit Besi. Sejarah bermula apabila syarikat perlombongan bijih besi yang diusahakan oleh warganegara  Jepun telah memulakan aktiviti perlombongan bijih besi di Bukit Besi semasa Malaya dijajah Jepun.

Hari ini di Bukit Besi, aktiviti perlombongan bijih besi telah bermula semula walaupun tidak sehebat seperti dulu. Kehebatan Jepun menerokai seluruh pelusuk Bukit Besi dengan membina pelbagai kemudahan untuk aktiviti perlombongan masih kekal hingga ke hari ini.

Walaubagaimanapun, kesan-kesan jalan keretapi telah beransur hilang kerana Bukit Besi kini dibangunkan semula untuk penempatan baru serta dilindungi dengan tumbuh-tumbuhan hijau. Kesan-kesan perlombongan serta bangunan-bangunan yang dibina oleh Jepun masih kekal hingga ke hari ini.
Tinggalan Sejarah Bukit Besi yang masih ada
Kronologi Sejarah Bukit Besi
1916 - Ahli Kajibumi Jepun, Mr Kuhara datang ke Dungun membuat Kajian di Chemuak, Hulu Dungun. Hasil kajian menunjukkan wujudnya bijih Besi dalam jumlah yang banyak di kawasan tersebut.
1925 - Syarikat Kuhara Mining Ltd membuka lombong di Machang Setahun
1929 - Kerajaan Terengganu secara rasminya telah mengeluarkan 'Mining Lease' kepada syarikat Kuhara Mining Ltd. Dengan keluasan 1080 ekar.
1930 - Pengurus lombong pertama R . Kunada memulakan tugas dalam bulan April. Jalan kereta api Dungun-Bukit Besi dapat disiapkan di stesen Che Lijah. Beberapa tahun kemudian, berlaku
pemberhentian pekerja kerana kurang permintaan.
1934 - Keadaan pulih semula dan permintaan semakin bertambah. Pekrja yang diberhentikan diambil semula dan pekerja baru ditambah.
1935 - Jumlah penduduk di Bukit Besi meningkat sehingga 6,000 orang (termasuk 3,000 pekerja).
1936 - sebuah terowong di Bukit Tebuk dapat disiapkan. Tempat memunggah bijih dipindahkan dari Che Lijah ke Nibong.
1938 - Pekerja Cina berhenti kerja beramai-ramai kerana wujudnya sentimen anti-Jepun akibat dari peperangan yang berlaku antara Jepun dan China, mengakibatkan syarikat perlombongan hampir lumpuh. Pekerja baru terpaksa dicari, kebanyakannya diambil terus dari India.
1945 - Berakhirnya perusahaan perlombongan bijih besi oleh NMC pada akhir tahun 1945.
1946-1948 - Tiada aktiviti perlombongan kerana tiada permintaan dan darurat.
1948 - Kerajaan British memutuskan untuk menjual harta lombong Bukit Besi kepada Eastern Mining and Metal Berhad (EMMCO) pada bulan Ogos.
1950 - Kegiatan perlombongan oleh EMMCO dijalankan secara besar-besaran, kesan daripada peperangan dan bertambahnya permintaan dari Jepun.
1.10.1970 - Lembaga Pengarah EMMCO membuat keputusan muktamad untuk menutup lombong bijih besi.


(^_^)v Kalo ade sape2 yang berminat untuk melhat tinggalan sejarah nie.. rase2 nyer,.. ada cara untuk melawat.. berhubung la dengn Ketengah BUKIT BESI... sbb kat bukit besi ade galeri sejarah bukit besi... (^_^) xrugi kan kalo kita ambik tahu sejarah.. 

"Sesiapa yang melupakan sejarah pasti mengulanginya" - George Santayana

update! tetiba jumpe plak...
Galeri Sejarah Bukit Besi,
Bandar Bukit Besi, Dungun,
Tel : 09-8337217 / 219 Fax : 09-8337217
Sabtu-Khamis : 9.00pg -4.00ptg
credit to BUKIT BESI BLOG, ALAMI TERENGGANU 
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved