ads

Jumaat, 17 Februari 2012

13 di marang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di marang - Google Blog Search


Najib Turun Padang.....Hadi Akan Tewas <b>Di Marang</b>!!

Posted: 03 Feb 2012 12:08 AM PST

MENGEJUTKAN?  Ya, itulah maklum balas yang baru penulis terima dari rakan-rakan penulis yang 'meninjau' program lawatan sehari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Marang, Terengganu sebentar tadi.
Penulis dimaklumkan, daripada beberapa siri bertemu rakyat yang dibuat oleh Perdana Menteri setakat ini, jumlah kehadiran rakyat di Marang ini adalah yang tertinggi sekali - dilihat dari lautan manusia yang hadir ke majlis tersebut.
Menurut Bernama, ketibaan Najib di lapangan terbang sahaja disambut lebih 1,000 orang yang menunggu sejak dari pagi.
Walaupun penulis sedar, jumlah kehadiran dalam acara-acara sebegini bukanlah petanda sebenar sokongan rakyat tapi dalam hal di Marang ini, penulis dikhabarkan ia adalah manifestasi sebenar sokongan rakyat kepada Najib dan Barisan Nasional (BN).
Kenyataan ini adalah sama sekali berlawanan dengan tanggapan kita selama ini bahawa Marang adalah kawasan selamat untuk PAS dan Haji Hadi sendiri.

Kebetulan pula, Haji Hadi baru sahaja beberapa hari lepas memberikan gambaran tidak akan bertanding mempertahankan kawasan Parlimen Marang dalam pilihanraya akan datang, hanya akan bertanding di DUN Rhu Rendang kalau benar-benar diperlukan parti.
Adakah Haji Hadi sudah dapat membaca penolakan rakyat terhadapnya sehingga membuat keputusan demikian?
Pada pendapat penulis, kalau pun benar Haji Hadi akan tewas di Marang, ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan.  Pada yang tidak tahu, Haji Hadi pernah tewas 2 kali di Parlimen Marang iaitu dalam pilihanraya umum 1986 dan pilihanraya umum 2004.  Pada 1990 pula, beliau merampas kawasan tersebut dengan majoriti tipis,  350 undi sahaja.
Dalam kedua-dua kekalahan itu, beliau tewas kepada orang yang sama, Dato' Haji Abdul Rahman Bakar, bekas Timbalan Menteri Sumber Manusia yang kini dilantik sebagai Senator.
Tapi daripada analisa yang pernah dijalankan, 2 kekalahan tersebut banyak disumbangkan oleh faktor politik semasa, bukan sangat ada kena mengena dengan prestasi Haji Hadi sebagai Ahli Parlimen.
Pada 1986, BN memperolehi momentum kuat apabila Gerakan (asal pembangkang yang menguasai Pulau Pinang) menyertai BN, manakala pada 2004 pula disebabkan oleh faktor peralihan pucuk kepimpinan negara dari tangan Tun Mahathir kepada Tun Abdullah.
Berbeza dengan kali ini, penulis dimaklumkan bahawa peluang Haji Hadi untuk mengekalkan kerusi Marang agak sukar kerana beliau dikatakan kurang memberikan khidmat kepada rakyat di kawasan ini akibat kesibukan tugas sebagai Presiden PAS, terutama sejak PAS menganggotai Pakatan Rakyat.
Haji Hadi  dikatakan menghabiskan banyak masa di Kuala Lumpur membantu gerak kerja Pakatan Rakyat, antaranya perhimpunan Bersih dan sebagainya.  Pegawai yang ditugaskan pula gagal berfungsi dengan baik akibat dari kengkangan kewangan yang terhad.
Ini adalah antara beberapa maklumat yang penulis terima.  Sejauh mana ianya benar, hanya masa yang akan menentukan.
Yang penting belum terlambat untuk Haji Hadi dan pasukannya meneliti perkembangan semasa ini dan mengambil tindakan yang sewajarnya.
Terengganu adalah antara beberapa negeri yang menjadi sasaran Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum akan datang disamping mengekalkan penguasaan di negeri-negeri Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


Life is a Journey: Family Day 2011 - <b>Rantau Abang</b>, Terengganu

Posted: 25 Jan 2012 09:11 PM PST

Salam...!!

Kali ni nak cite tentang jalan2 ke Terengganu on Chinese New Year. As I told before, destinasi kali ini ke Rantau Abang. Sebelum 2, my hubby n I singgah di Cherating dulu. Kat Cherating, tak pergi mana pun. Sampai petang, dalam pukul 3, rehat2kan badan yang crammed sebab duduk punya lama dalam kereta. Then, sesi berborak-borak dengan akak n my mum plus, my mum's bibik. Hehe... my mum ada bibik okeh... Oh, before gerak ke Cherating, I ke Nilai dulu untuk fetch my mum di rumah akak I. Disebabkan kereta I je yang kosong, so, kitaorangla yang bawak my mum n bibik ke lokasi family day. Hehe... Back to Cherating. Memanglah lokasi untuk tido je sebab dari sampai petang Jumaat, hinggalah nak bertolak ke Rantau Abang pagi Sabtu, my hubby tak bawak I kemana - mana pun. Ada tak ada pun, round2 jalan besar utk carik breakfast pagi Sabtu 2. Pantai Cherating pun tak jejak walaupun dah dekat sangat. Huhu.... kadang2 sedih jugak bila pikirkan tak dapat pergi pantai. Bukan nak mandi sangat pun, saja nak amik mood romantic kat tepi pantai 2.... Haha, ayat tak boleh blah langsung.

Pagi Sabtu, kitaorang konvoi 4 kereta ke Rantau Abang. Perjalanan sejauh 4 jam semalam, disambung lagi 2 jam pagi sabtu. Aduh... patah pinggang makcik. Jauh gila.. Nasib baik scenery sepanjang jalan quite ok, so, tak adalah boring sangat. And... I sangat impressed bila nampak loji pemprosesan minyak Petronas di... mana ek? Entah, tak ingat.. Hehe.. Yang pasti dah dekat dengan Dungun dah. Sepanjang jalan memang penuh dengan pelantar minyak dan menara yang mengeluarkan api. Ok, I jadi jakun sekejap. Tapi, I'm really2 impressed. Dari situ, ada dekat sejam jugak nak sampai tempat penginapan kitaorang - Dahimah Guesthouse. My comment on this chalet? Quite ok, tapi masih banyak yang boleh diperbaiki. Paling tak boleh terima bila dijanjikan chalet kitaorang ada TV but ended up, tak ada TV. Alasan, TV rosak kena petir the other day. Huh, okey, I terima. But then, lampu chalet berkelip - kelip bila ditutup. Dengan bau nak terbakarnya. Buat I jadi takut. Malam 2 jugak, dalam 11.30, I pergi tekan loceng reception suruh diaorang tengokkan apa yang tak kena. Nasib baik lepas dibaiki, takde apa masalah. The rest is ok. Makanan pun boleh tahan sedap. Sebab tahun ni makanan cater je, jadi banyak masa terluang. Sukaneka plak tak banyak acara. Memang banyak rehatlah kitaorang tahun ni.

Hari Ahad, acara sukaneka. as I said, acara tak banyak. Dalam tengahari dah settle semua. Cuma acara ibu bapa je yang tinggal sebab ada bapa2 yang dah masuk chalet.... membuta. Faham, penat perjalanan semalam tak habis lagi. Ditambah lagi dengan faktor usia dan kesihatan. Hehe... Ok, sambung cerita.. Sebelah petang, kitaorang gerak ke K.T. - Pasar Payang. Horeyy!! Shopping!. Tapi kali ni, I pergi dengan anak buah, kakak yang sulung n husbandnya. Husband I, membuta kat chalet. Tak mahu pergi. Tak apa, asalkan I dapat shopping. Tak kisahlah dia tinggal pun. Hehe.... jahatnya I kan. Sampai Pasar Payang dah jam 4. Pusing2 tingkat 1 utk cari baju batik, dah makan masa 2 jam. Bila turun tingkat bawah untuk beli keropok, most of the kedai dah tutup.
OMG!
Cepatnya kedai kat sini tutup. Tak ada can nak menghabiskan duit lagi.. HAHA(sila gelak jahat - macam banyak je duit I).. Kena lupakan keinginan untuk beli dodol untuk di bawa ke ofis. Oh, I habis dalam RM300 sepetang tu. Beli baju batik je dah berapa. Lari budget untuk bulan ni (dahlah gaji bulan 2 lambat lagi). Balik dari cuti ni, kena ikat perut...

Isnin, hari bertolak balik. Pagi lepas breakfast, kitaorang adakan meeting untuk next family day pulak. Then ada rancangan lain pulak, tapi yang itu I cerita lain kali. Lepas settle meeting dan bayar hutang, time untuk berkemas. Masa tu, semua akak2 n abang2 dah ada macam2 plan nak menyambung cuti. I? Entah, sekejap my hubby cakap nak menyinggah, sekejap cakap nak balik terus. N tahu apa keputusannya? Hehe.... figure it up yourself.....

Okey, by for now. Next entry, I akan cuba upload gambar2 masa di Rantau Abang. Tak banyak sangat gambar yang diambil sebab dah malas nak jadi fotografer... HEHE.....

Bye then....

IKRAMteen | <b>rantau abang</b>

Posted: 03 Jun 2011 08:42 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Persatuan ini telah mengatakan program "Kem Solehah" di Rantau Abang pada 4 Jun 2011. Dengan kerjasama pihak FRI Rantau Abang/TUMEC satu program lawatan ke hatchery penyu dan pelepasan anak penyu di ...

13 di setiu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


Ladang ISHARP <b>Di Setiu</b> Bakal Jadi Pengeluar Udang Terbesar <b>...</b>

Posted: 14 Feb 2012 03:38 PM PST

SETIU, 13 Feb (Bernama) — Terengganu bakal menjadi pengeluar udang terbesar negara apabila ladang akuakultur udang bersepadu (iSHARP) di Kampung Nyatuh di sini, beroperasi sepenuhnya dalam tempoh dua hingga tiga tahun lagi.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata, dalam tempoh percubaan ini, ladang yang mempunyai keluasan 1,000 hektar itu telah mengeluarkan hasil sehingga 6.0 tan metrik, iaitu lebih 1.0 tan metrik daripada sasaran awal.

"Kejayaan itu akan menutup mulut pembangkang yang selalu mengutuk projek berkenaan selama ini."

"iSHARP apabila beroperasi sepenuhnya mampu menyediakan antara 700 dan 1,000 peluang pekerjaan, terutama kepada anak-anak tempatan," katanya kepada pemberita ketika melawat ladang itu di Kampung Nyatuh di sini Isnin.

Yang turut hadir pada lawatan itu Ketua Pegawai Eksekutif iSHARP Abu Bakar Ibrahim.

Ahmad berkata ladang iSHARP dibangunkan oleh Blue Archipelago Berhad khusus untuk menternak udang secara teratur dan terkawal.

Katanya kewujudannya ladang udang itu antara lain bagi menggalak perkongsian pihak swasta, kerajaan Terengganu dan kerajaan Malaysia bagi merangsang gugusan akualkultur udang secara moden.

"Ia juga bagi menghasilkan pengeluaran udang bermutu tinggi dan diperakui secara konsisten sesuai untuk pasaran premium serta memajukan jenama udang Malaysia di pasaran antarabangsa," katanya.

Beliau berkata, kerajaan Terengganu meluluskan pembangunan iSHARP sebagai salah satu projek berimpak tinggi negara.

Pada fasa pertama ini, katanya 216 kolam ternakan beroprasi sepenuhnya pada tahun ini dengan kapasiti pengeluaran 2,100 tan metrik udang setahun.

Fasa kedua pada tahun hadapan bakal mempunyai 400 kolam ternakan udang yang mampu mengeluarkan 3,920 tan metrik udang setahun.

"Apabila siap sepenuhnya, hasil pengeluaran iSHARP dijangka mencecah nilai pasaran RM78 juta setahun dan udang ini akan dieksport ke luar negara," katanya.

Dengan kemampuan kapasiti 15 tan metrik sehari, Ahmad berkata kilang pemprosesan udang yang akan dibangunkan pada 2013 berupaya menembusi pasaran premium seperti Eropah, Jepun, Amerika Syarikat dan juga Timur Tengah.

Katanya, pusat pembenihan udang yang akan siap di bangunan itu, mampu mengeluarkan satu bilion benih udang setahun, cukup untuk menampung keperluan iSHARP dan juga penternak kecil di Pantai Timur.

Beliau berkata, fasa pertama dan kedua mampu mewujudkan tidak kurang 700 pekerjaan separuh mahir, terlatih dan pengurusan yang mana keutamaan diberi kepada rakyat negeri itu.

"Pada masa ini, 48 kolam telah mengeluarkan hasil udang dan seramai 108 pekerja telah memulakan tugas di iSHARP iaitu 85 peratus daripada mereka adalah anak Terengganu," katanya.

Katanya pekerjaan yang diwujudkan itu mampu menjana pendapatan RM12 juta setahun dan secara langsung mampu meningkatkan kegiatan ekonomi penduduk setempat.

– BERNAMA

Advertisement

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


teganuku: Promosi Tarik Pelancong Indonesia ke <b>Pulau Redang</b>

Posted: 17 Feb 2012 09:46 AM PST

Sejajar dengan penekanan Malaysia untuk mempromosi pelancongan gaya hidup mewah serta mesyuarat, insentif, konvensyen dan pameran (MICE) pada tahun ini, Tourism Malaysia di sini mengintensifkan kempennya untuk menarik lebih ramai pelancong Indonesia melalui pelbagai program promosi.

Pengarah Tourism Malaysia di Indonesia Jamil Darus, kelmarin menganjurkan program Travex di Balik Papan, Kalimantan Timur, iaitu suatu acara yang mempertemukan 13 pengusaha hotel dan agensi pelancongan Malaysia dengan 60 agensi pelancongan dari Balik Papan dan Samarinda.

Pada masa yang sama di Jakarta, satu seminar pelancongan diadakan di Kedutaan Besar Malaysia bagi mendedahkan kepada agensi pelancongan Indonesia serta media tempatan kepada percutian mewah yang tersedia di Bukit Tinggi, Pahang iaitu The Cheteau, Spa and Organic Wellness Resort dan Colmar Tropicale, sebuah pusat peranginan yang bertemakan perkampungan Perancis.

Ia juga mendedahkan mereka kepada kemudahan percutian mewah yang disediakan di The Taaras Beach and Spa Resort, di Pulau Redang, Terengganu.

Hari ini Jamil meneruskan program dengan acara promosi pelancongan Malaysia di sebuah sekolah elit di Balik Papan mengenai pelbagai kemudahan percutian di pusat-pusat peranginan Malaysia.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


TV3 Stesyen TV Portal Pertama - 3 Kampung <b>Di Hulu Terengganu</b> <b>...</b>

Posted: 14 Nov 2011 08:39 PM PST

15/11/2011 12:39:00

Tiga kampung di daerah Hulu Terengganu, diisytihar sebagai kawasan wabak Hepatitis A susulan 42 penduduk dimasukkan ke hospital daerah itu sejak kelmarin.

Kampung terbabit, Kampung Basung, Pasir Dula dan Kampung Padang Setebu.

Menurut Exco Kesihatan, Perpaduan Dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr Abdul Rahman Mokhtar, langkah kawalan wabak itu sedang dilakukan.

Kakitangan Jabatan Kesihatan ditugaskan menjalankan saringan bagi mengenalpasti mangsa baru.

Bagaimanapun, kampung terbabit tidak dikuarantin dan boleh dimasuki sesiapa sahaja seperti biasa, namun orang ramai dinasihatkan memakan makanan dan minuman dari sumber yang bersih.

DR.ABDUL RAHMAN MOKHTAR / EXCO KESIHATAN, PERPADUAN & HAL EHWAL PENGGUNA TERENGGANU.
Kita telah menubuhkan satu jawatankuasa wabak peringkat negeri yang akan beroperasi 24 hours dan kita menubuhkan bilik gerakan di pejabat kesihatan daerah pun 24 hours basis dan satu lagi bilik gerakan di hospital. Makna tiga hospital dan kita sudah alertkan pakar-pakar kita.
 

Punca wabak dikenalpasti akibat pencemaran air dan makanan di kawasan itu.

Setakat ini, 33 pesakit masih ditahan di Hospital Hulu Terengganu dan sembilan sudah dibenarkan keluar.

Sebelum ini, wabak Hepatitis A turut dikesan di daerah itu awal Oktober lalu apabila 24 penduduk perkampungan orang asli Sungai Berua dijangkiti virus itu.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Besarkan Perut <b>di Kuala Terengganu</b> | Pen Merah

Posted: 01 Feb 2012 08:36 PM PST


assalamualaikum61 Besarkan Perut di Kuala Terengganu

IMG 0678 Besarkan Perut di Kuala Terengganu

Selama berbulan aku tak balik Terengganu, akhirnya last minute punya plan  sampai jugak aku kat negeri tercintee. Ecehhh, mengada betul! Kahkahkah! Benda pertama dalam kepala nak carik kedai makan tapi sudahnya banyak sangat list, aku pergi aje kedai yang driver bawakkan. Lama sangat tak balik sampaikan semua makanan aku nak try nak singgah nak beli macam orang gila shopping padahal tak sedar diri tengah berdiet. Wuwuwuuuuu.

Kalau keluar dengan kawan – kawan mesti dorang dah faham sesangat dengan perangai aku mesti nak Nasikkkk! Dah nama duduk kat pantai Timur anak tekak aku mesti wajib makan nasi walaupun on diet. Dulu aku tak suka ikan tapi sekarang pergi restoran mesti carik ikan dulu sebelum pilih ayam. Kalau dulu, ikan tu pilihan last aku amek. Dah terbalik pulak sekarang!

IMG 0682 Besarkan Perut di Kuala Terengganu

Tapi part yang best bila dapat keluar dengan ni haaa kazen aku budak bernama Reen. Dah selalu sangat plan nak makan sesama nak jumpa bila balik tapi biasalah aku ni janji tinggal janji aje sudahnya. Abaikan muka aku yang kusam sebab baru lepas merempit dari kl agak poyo di situ tapi fokuskan pada kazen aku aje la ye sebab dia cantik. Jangan comparekan aku dengan dia sebab macam langit dengan bulan. Muahahahaaaa.

IMG 0680 Besarkan Perut di Kuala Terengganu

Apa kena mengena dengan lauk ni? Baidewey, lauk ni adalah untuk peneman aku yang sedang bina badan. Nasi yang sikit tapi protein yang lebih. Dulu aku bet Rm200 dengan dia tapi takde sape yang menang sebabnya dua – dua dah kurus. Tahniah sebab kau dah kurus tapi jeles bila tengok badan dia yang semakin fit dan tak boroi dah. Malas nak cakap depan – depan nanti tak larat aku nak tengok hidung dia yang non stop kembang kempis.

P/s: Semalam aku beli kepok lekor sampai beratus – ratus punya banyak. Hari ni kerja aku nak pergi hantar delivery pulakkk! Rajinnya aku sekarang. Kahkahkah!

Hot FM BIG JAM <b>di Kuala Terengganu</b> | Sensasi Selebriti

Posted: 16 Feb 2012 08:56 PM PST

KEMBALINYA KEHANGATAN Hot FM BIG JAM

Meniti 6 tahun di arus penyiaran radio pada 6 Febuari 2012, ternyata stesen radio pilihan utama bagi kategori 35 tahun ke bawah ini terus relevan dengan menyajikan pelbagai pengisian bersifat peribadi kepada pendengarnya. Terbaharu, Hot FM Klate dan Hot FM T'Ganu di lancarkan pada 2 Januari 2012, sejajar dengan acuan khas khusus untuk pendengar di Pantai Timur.

Satu produk yang telah menjadi buah mulut pencinta muzik tempatan kini kembali. Hot FM BIG JAM, telah di angkat menjadi satu jenama yang sinonim setiap kali ulangtahun Hot FM. Konsert yang bertujuan untuk mengungkap rasa jutaan terima kasih kepada pendengar Hot FM atas sokongan mereka selama ini bakal di realisasikan pada 10 MAC 2012 bertempat di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu.

Kenapa Kuala Terengganu?

Sebelum ini Hot FM BIG JAM telahpun melabuhkan jenama itu di Dataran Shah Alam (2007), Dataran Petaling Jaya (2008), Danga Bay, Johor Bahru (2009) dan Pulau Pinang (2010. Pantai Timur merupakan satu-satunya kawasan yang belum di singgah oleh Hot FM BIG JAM. Malah, selari dengan usaha untuk mempromosikan Hot FM T'Ganu dan Hot FM Klate, Dataran Syahbandar yang terletak di Kuala Terengganu merupakan lokasi paling sesuai untuk menyambut ulang tahun ke enam Hot FM.

Lantunan Vokal Hangat Oleh?

Barisan artis muda, senior serta serantau kali ini di himpunkan bagi memenuhi citarasa setiap pendengar.

Bagi konsert bahagian pertama pada jam 4.30petang hingga 6.30petang, Hafiz AF, Alyah, Sofazr, Ally AXL's, Zamani Slam, Amir Ukays dan Najwa Latif bakal menyerikan pentas Hot FM BIG.

Kemunculan Spider dan Ella sudah pasti akan memanaskan konsert kedua yang bermula pada jam 8.45 malam. Apatah lagi dengan kehadiran band rock otai, XPDC dan vokal bertenaga Black, sudah pasti pengunjung tidak akan duduk diam. Turut mengisi kekosongan artis serantau, Nidji dari Indonesia turut di undang untuk memeriahkan lagi konsert Hot FM BIG JAM nanti.

Pastinya turut sama adalah barisan penyampai Hot FM seperti Fara Fauzana, Faizal Ismail, AG, Usop, Leya, Kieran, Ikhwan, Suraya, Chad dan Deen. Tidak ketinggalan penyampai baharu daripada Hot FM Klate iaitu Shaz, Fizie, Farid dan Renny serta 4 daripada Hot FM T'Ganu iaitu Ain, Bell, Rafly dan Azri.

big jam

KOLABORASI HANGAT Hot FM DAN TV9

Hot FM sentiasa mencari peluang untuk berkolaborasi dengan pelbagai platfom demi mendapatkan hasil yang terbaik. Tahun lalu dua jenama ini memulakan kolaborasi melalui penghasilan album raya yang bertajuk Hangatnya Raya di Hatiku, album yang menggandingkan para penyampai Hot FM dan juga adik-adik dari Idola Kecil. Gandingan itu menjadi dan terkini, program Kaki Bola di pertaruhkan untuk pendengar dan penonton dua stesen itu.

Dan tahun ini, buat julung kalinya, Hot FM BIG JAM akan di pancarkan secara langsung di televisyen bermula jam 9.30 malam nanti. Selain itu, TV9 dan Bot FM juga akan membuka gerai bagi mempromosikan pelbagai program, barangan eksklusif serta aktiviti "on ground"

Selain itu, siaran langsung tersebut juga boleh di tonton di laman web rasmi Hot FM pada waktu yang sama.

Frekuensi radio Hot FM seluruh negara pula akan menyiarkan konsert tersebut juga secara langsung daripada jam 4.30 petang hingga 6.30 petang dan 9.30 malam.

Jadi jangan lupa, catatkan tarikh ini di mana saja yang membolehkan anda mengingati Hot FM BIG JAM 2012 – 10 MAC 2012, Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu dari jam 2 petang hingga lewat malam.

Apakata kata Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Radio Media Prima

"Sukar untuk menggambarkan perasaan kami sepanjang 6 tahun beroperasi di bidang penyiaran radio tempatan. Setiap komen konstruktif kami ambil kira untuk memenuhi citarasa pelbagai lapisan pendengar dan terus kekal relevan di telinga mereka. Hot FM BIG JAM kembali tahun ini adalah untuk menunjukkan rasa penghargaan kami kepada mereka semua serta secara tidak langsung membantu menghangatkan industri muzik secara amnya."

"Sempena ulangtahun ke 6 ini juga Hot FM, Hot FM semakin memantapkan radio di pelbagai platfom seperti Android, Blackberry dan Iphone."

ATURCARA

2.00 petang – 4.30 petang Acara santai dan games bersama Hot FM Zoomerz

Booth TV9 dengan pelbagai aktiviti "on ground" dan promosi

Booth Hot FM dengan jualan barangan eksklusif Hot FM

Siaran luar Hot FM bersama penyampai Hot FM

4.30 petang hingga lewat Konsert Hot FM BIG JAM 2012 bermula

Hot FM, Lebih Hangat Daripada Biasa

Tags:

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • The Fabulous Cats ABP Berita Harian Road Tour Kuala Terengganu
  • Pesta Negeri Terengganu di Menara Kuala Lumpur
  • Pesta Negeri Terengganu di Menara Kuala Lumpur
  • Konsert SEARCH Di Awan Biru di Kuala Terengganu Ditunda
  • Karnival Sua Rasa TV9 Kuala Terengganu
  • PILIHAN RAYA KECIL / PILIHAN RAYA PENENTU: KUALA TERENGGANU
  • SESI ROAD TOUR LELONG AMAL SURIA FM DI KUALA TERENGGANU
  • Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2011
  • Dokumentari Dari Kuala Ke Kuala Ajak
  • Nor Radhiah Ramli Dakwa Masih Isteri Aziz M. Osman?
  • 13 di pulau kapas - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    13 di pulau kapas - Google Blog Search


    Negara kaya pantai cantik | n9kini.net

    Posted: 31 Jan 2012 02:17 AM PST

    MEMPESONA…warna air lautnya yang biru kehijauan membuatkan Pulau Perhentian cukup terkenal.

    MENIKMATI keenakan air kelapa muda saat bersantai di tepian pantai dengan angin sepoi-sepoi bahasa cukup menyenangkan.

    Ditambah dengan panorama indah air laut yang biru kehijauan dan pasir pantai yang memutih cukup mengasyikkan.

    Ia sekali gus bagaikan terapi minda yang penuh dengan pelbagai permasalahan dan juga kekangan kerja yang tidak pernah habis walaupun tahun 2012 baru saja bermula.

    Dengan pelbagai masalah, kerja dan keserabutan kepala dalam apa juga hal sepanjang tahun lalu, memulakan tahun baru dengan percutian yang mengasyikkan dan santai adalah langkah yang bijak.

    Justeru, percutian di pulau yang indah adalah destinasi yang menepati tujuan untuk bersantai.

    Negara kita cukup terkenal dengan pulau yang cukup indah dan eksotik. Sebut saja apa yang diinginkan saat bercuti.

    Pantai yang putih bersih, air laut biru kehijauan yang tenang, keindahan dasar laut yang memukau serta pemandangan yang mempesona, semuanya ada di pulau di negara kita.

    Pulau Sipadan

    Pulau Sipadan terkenal dengan keindahan lautnya yang menjadi faktor penarik melambai ramai pelancong ke sini.

    Pulau Sipadan adalah sebuah pulau lautan berhampiran Semporna, sebuah bandar di pantai timur Sabah. Ia satu-satunya pulau di Malaysia daripada batu kapur dengan ketinggian 600 meter dari paras air.

    Ia dilabelkan antara lima lokasi menyelam terbaik di dunia yang menjanjikan keunikan dasar laut memukau dan sukar digambarkan dengan kata-kata.

    Sipadan tidak hanya dikenali destinasi menyelam tetapi diiktiraf kawasan santuari burung seawal 1933.

    Aktiviti selam skuba nadi kawasan perairan ini dan Sipadan adalah syurga hidupan laut.

    Pemandangan dasar laut Sipadan yang penuh dengan kehidupan marin seperti barracuda, penyu, ikan serta birai, batu rungkupan, gua besar dan cerombong yang menegak di bawah air yang dibentuk pelbagai karang menanti untuk disaksikan penyelam yang ingin menikmati tempat selam yang menyeronokkan dan tercantik di dunia.

    Pulau Kapas

    Terletak di daerah Marang iaitu lebih kurang 18 kilometer dari Kuala Terengganu dan enam kilometer dari Jeti Marang, Pulau Kapas antara pulau peranginan paling dekat dengan tanah besar Terengganu.

    Namanya berasal daripada pokok kapas. Pulau Kapas menjadi antara pilihan 'backpackers' dari Eropah dan pelancong tempatan.

    Dipenuhi pasir pantai putih dan air laut yang jernih, Pulau Kapas masih mengekalkan keindahan samudera dengan hidupan laut yang cantik dan mempesona.

    Suasana pulau ini pula sangat santai, sekali gus memberikan keselesaan kepada pelawat untuk berehat.

    Kedudukannya yang agak terpencil, jauh dari kesibukan tanah besar juga menjadikannya pilihan mereka yang inginkan suasana tenang.

    Tidak ketinggalan bagi peminat hidupan laut, Pulau Kapas adalah tempat yang boleh diterokai dasar lautnya dengan melakukan aktiviti seperti selam skuba.

    Pelbagai jenis batu karang, ikan, penyu dan hidupan laut lain yang menarik menjadikannya destinasi wajib bagi penyelam skuba.

    Pulau Redang, Terengganu

    Berbekalkan keindahan lautan dan kedamaian yang dirasai, Pulau Redang sememangnya lokasi percutian pantai yang mempesonakan.

    Pulau Redang antara sembilan pulau yang membentuk Taman Laut Pulau Redang di Terengganu.

    Pulau Redang menjadi pilihan kerana kecantikan airnya yang berwarna biru kehijauan serta pasirnya yang putih bersih terutama di kawasan Pantai Panjang (Long Beach).

    Selain itu, ia juga antara pulau di Terengganu yang menjadi penempatan baling banyak penyu mendarat.

    Perairan dekat pantainya menjadi kawasan kedua diwartakan sebagai Taman Laut selepas Pulau Payar di Kedah.

    Pulau ini juga antara tapak selam paling popular terutama di kawasan karamnya kapal Perang Dunia Kedua. Di sini anda sudah boleh melihat dengan jelas bermacam-macam jenis ikan dan batu karang.

    Selain sebagai pusat percutian yang menawarkan pelbagai keunikan dan menyenangkan minda serta fikiran, Pulau Redang juga adalah pusat pembelajaran yang terbaik terutama kanak-kanak yang cukup meminati hidupan dasar laut.

    Di sini, terumbu karang yang menjadi habitat kepada lebih 55 spesies karangan laut dan lebih 100 spesies ikan dapat dilihat dengan jelas.

    Pulau Perhentian

    Pulau Perhentian antara pulau yang popular di kalangan pelancong tempatan dan luar negara. Terletak 21 kilometer dari pinggir pantai Terengganu, pulau ini terbahagi kepada dua iaitu Pulau Perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil.

    Perairan di sekitar pulau ini ditaburi terumbu karang serta menawarkan pemandangan bawah laut yang hebat dan menyeronokkan. Pulau ini juga sering menjadi tumpuan penyu hijau dan Hawksbill untuk bertelur.

    Selain melihat keindahan dasar laut Pulau Perhentian yang cantik itu, pengunjung juga boleh melakukan pelbagai aktiviti lain antaranya meluncur papan air, belayar, berkenu, memancing air laut dalam, snorkel atau mungkin hanya bersantai di tepi pantai saat matahari terbenam.

    Apa yang menariknya, dengan perkampungan yang kecil dan resort yang lebih berkonsep ringkas, anda pasti akan berasa lebih tenang dan selamat.

    Bagaimanapun, pulau perhentian hanya boleh dikunjungi selama enam bulan setahun manakala bulan lain ditutup ketika Monsun Timur Laut.

    Pulau Pangkor

    Berkeluasan 2,200 hektar dengan jumlah penduduknya kira-kira 25,000 orang, Pulau Pangkor juga antara daya penarik pelancong dari dalam dan luar negara.
    Berbeza dengan pulau lain, Pulau Pangkor bukan saja menjanjikan keindahan dan keunikan dasar laut yang sememangnya tidak dapat dinafikan lagi tetapi ia juga kaya dengan budaya serta aktiviti masyarakatnya.

    Di sini, aktiviti yang boleh dilakukan termasuk jet ski, kayak, bola tampar, snorkel dan banyak lagi. Bagi yang sukakan cabaran, berbasikal mengeliling pulau juga mungkin salah satu aktiviti yang menyeronokkan.

    Menarik mengenai Pulau Pangkor, selain menawarkan pelbagai aktiviti laut, pengunjung juga boleh mengembara di seluruh pulau kerana Pulau Pangkor juga adalah pulau yang mempunyai banyak perkampungan.

    Salah satu perkampungan yang pasti membuatkan anda teruja ialah Perkampungan Nelayan Acheh. Anda dapat melihat nelayan menurunkan hasil tangkapan sekitar jam 11 pagi.

    Selain itu, pengunjung juga dapat melihat proses penghasilan makanan laut segar yang diusahakan secara komersial di Kampung Sungai Pinang Kecil, Kampung Teluk Gedung dan Teluk Dalam.

    Pelbagai hasil laut bermutu tinggi boleh diperoleh di situ, antaranya ikan bilis, sotong kering, udang, ikan dan makanan ringan yang turut diproses daripada hasil laut dengan harga berpatutan.

    Pulau lain yang boleh dikunjungi

    • Pulau Tioman, Pahang
    • Pulau Mataking, Sabah
    • Pulau Kapalai, Sabah
    • Pulau Langkawi
    • Pulau Sibu, Johor
    • Pulau Rawa, Johor
    • Pulau Pemanggil, Johor

    Sumber: myMetro

    13 di ajil - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    13 di ajil - Google Blog Search


    Hartanah Untuk Dijual: Banglo Setingkat <b>di Ajil</b> Hulu Terengganu

    Posted: 14 Nov 2011 04:19 PM PST

    Lot Bumi  
    Lokasi : Kg Bukit Ara
    Banglo ini bersaiz lebih 4,000 Kaki Persegi
    terletak tidak sampai 5 minit dari susur keluar/masuk 
    Keluasan Tanah : 2.25ekar
    Lot Ke-3 dari jalan utama
    Laman rumah yg luas. Dihiasi dengan landskap yg cantik
    Kehidupan yang sangat selesa
    Jauh dari sebarang kesibukan
    DEPOSIT : 10% X Harga Jualbeli
    EARNEST DEPOSIT : 3% X Harga Jualbeli
    Baki 7% Semasa menandatangani Surat Perjanjian J/Beli
    Urusan guaman & Pinjaman akan disediakan

    13 di pulau wan man - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    13 di pulau wan man - Google Blog Search


    Gambar <b>Di</b> Majlis Perkahwinan Ally Iskandar Dan Farah Lee | Berita <b>...</b>

    Posted: 20 Jan 2012 04:30 AM PST

    Photos were posted on 20 Jan 2012 at 8:30pm

    Kongsi di FB

    Tahniah buat Ally iskandar dan Farah Lee yang selamat diijabkabulkan sebagai suami isteri yang sah. Majlis pernikahan mereka telah berlangsung di Masjid Kristal, Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Terengganu, tepat jam 10:03 minit pada pagi ini. Meskipun Ally berazam untuk melafazkan akad dengan hanya sekali lafaz, Ally bagaimanapun terpaksa mengalah apabila terpaksa melafazkannya sebanyak dua kali sebelum disahkan menjadi suami kepada Farah Lee. Tahniah buat mereka dan direstui Allah, semoga bahagia ke akhir hayat.

    Incoming search terms:persandingan ally iskandarpersandingan allygambar persandingan allygambar ally iskandar kahwinmajlis perkahwinan allygambar kahwin allygambar persandingan ally iskandarmajlis persandingan allygambar kahwin farah leemajlis resepsi ally iskandar

    (read users comments or add a reply)

    13 di kemaman - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    13 di kemaman - Google Blog Search


    IMAN HAKIMI HASHIM: Hotel Bajet <b>Di Kemaman</b>

    Posted: 03 Feb 2012 06:57 PM PST

    Saya kalau ke Kemaman biasanya memilih untuk menginap di hotel hotel bajet saja. Biasanya saya akan pilih hotel bajet yang berdekatan dengan tempat makan, senang mendapatkan bas atau teksi. Antara hotel bajet menjadi pilihan saya adalah hotel Shafura, hotel Marjan dan hotel Vista.

    13 di kemasik - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    13 di kemasik - Google Blog Search


    SAMBUTAN JUBLI EMAS PAS KAWASAN KEMAMAN <b>di Kemasik</b> <b>...</b>

    Posted: 06 Oct 2010 10:58 AM PDT

    [unable to retrieve full-text content]SAMBUTAN JUBLI EMAS PAS KAWASAN KEMAMAN di Kemasik. Posted 6th October 2010 by PAS Pekan Kemasik. 0. Add a comment. Add comment. No more comments. PAS Pekan Kemasik. Magazine. Classic · Flipcard · Magazine ...

    13 di kuala besut - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    13 di kuala besut - Google Blog Search


    196 dipindahkan akibat ombak besar <b>di Kuala Besut</b> | Broadcast.my

    Posted: 11 Dec 2011 09:05 PM PST

    196 dipindahkan akibat ombak besar di Kuala Besut

    12/12/2011 12:53pm

    BESUT 12 Dis. – Seramai 196 orang daripada 41 keluarga yang tinggal di Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Pengkalan Atap dekat Kuala Besut di sini terpaksa berpindah apabila rumah mereka ditenggelami air laut pasang besar serta dipukul ombak setinggi empat meter malam tadi.

    Mereka yang terdiri daripada 57 lelaki dewasa, 65 perempuan dewasa dan 44 kanak-kanak lelaki serta 30 kanak-kanak perempuan itu kini ditempatkan di Balai Raya Pengkalan Atap yang letaknya kira-kira 500 meter dari kawasan terlibat sejak pukul 9 malam tadi.

    Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Dr. A Rahman Mokhtar berkata, kesemua mangsa kini selamat dan telah dibantu oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta dibekalkan selimut dan makanan.

    Katanya, air pasang mula berlaku kira-kira jam 8 malam lagi dengan diikuti ombak setinggi antara tiga hingga empat meter menyebabkan kesemua rumah penduduk yang terletak kira-kira 400 meter dari pinggir laut itu mula dimasuki air.

    "Keadaan bertambah cemas apabila benteng tanah yang dibina bagi mengelakkan ombak berhampiran perumahan di situ roboh di dua tempat menyebabkan air laut masuk," katanya yang turut melawat tempat kejadian malam tadi dan pagi ini. – Bernama

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Short URL: http://broadcast.my/?p=26401

     

    BLOG TERENGGANU

    Copyright 2010 All Rights Reserved