ads

Isnin, 22 Ogos 2011

13 di pulau redang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


Beladau Seri: <b>Pulau Redang</b> Dalam Kenangan 2011 ( Part II <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2011 09:54 AM PDT


Kali ini saya  ingin berkongsi dengan Anda tentang landscape yang terdapat di Pulau Redang ini.  Foto ini diambil pada waktu tengahari di tepi pantai dan ianya langsung tidak di edit  kerana saya ingin mengekalkan keadaan semulajadi pada waktu tersebut. Lihatlah betapa cantiknya dan landainya  pantai yang ada di Pulau Redang ini . Terasa bangga jugak bila negara kita mempunyai pantai secantik ini. Tidak hairanlah ramai pelancong dari luar negara suka datang ke Pulau- pulau yang terdapat di negara kita. Kadang saya pernah bertanya kepada pelancong dari negara luar khususnya Eropah . Mereka sanggup tinggal hampir berbulan - bulan di pulau - pulau kat sini kerana sukakan keindahan yang ada di sekeliling pulau . Bagi yang sukakan kedamaian dan ketenangan kat sini adalah tempat yang sesuai untuk Anda dan keluarga berehat. Bagi photographer persendirian, kat sini pun banyak gambar - gambar menarik yang boleh di ambil. Yang paling best adalah semasa shoot mentari terbit dari ufuk timur..Kalau tak percaya ...Jom kita tengok gambar - gambar yang saya snap semasa beberapa hari bersantai di sini ...Jom..Jomm..

 
Foto ni di ambil dari sudut tepi pantai . Chalet yang ada dalam gambar ini adalah kepunyaan Laguna Redang 
Wah..begitu landai sekali pantai yang terdapat di sini . Ianya  adalah selamat untuk kanak - kanak bermandi manda di sini.

Kelihatan Nabihah dengan gaya machonya baru lepas mandi di tepi pantai
  Yezzar...sayalah  juara Prince of the Night bagi tahun 2011. Tak sia - sia saya pakai baju kungfu naga nie...ada aura ...
Foto ni di ambil ketika sebelum matahari terbit. Bihah pun telah bagun awal untuk melihat fenomena matahari terbit yang menunjukkan bermulanya siang..
 Itu dia faiq pun telah bangun dari tidur serta telah sama - sama menunggu saat kemunculan mentari di ufuk timur..Saat - saat sebegini bukan senang untuk kita lihat secara " live " . Ianya memerlukan kesabaran dan pengorbanan untuk bangun seawal pagi ..Jom kita tengok... ( foto ekslusif dari Zuhal Nakhoda - copyright reserved 2011 )
Itu dia mentari telah mula menunjukkan wajahnya dari ufuk timur..
Mentari beransur - ansur menampakkan wajahnya yang sebenar ..
kelihatan mentari mula mengintai di sebalik awan

Dan akhirnya mentari memberi sinar kepada semua makhluk Allah di muka bumi ini atas arahanNYA. Ianya menjadi petanda bagi Ahli - ahli Fikir...Bersyukurlah bumi ini masih lagi diterangi mentari dan esok masih ada ..
sekali sekala bersantai di sini sambil mengadap laut biru  mendamaikan jiwa .
 Antara yang turut serta dalam aktiviti snorkeling ke Taman Laut Pulau Redang ..

Zuhal Nakhoda sempat bersama - sama dengan keluarga  kakitangan firma Khairul Sofian Anuar & Co
( cawangan Dungun ) ..KSA Bagus ! Satu Malaysia satu KSA ..
Penulis merakamkan kenangan bersama keluarga kakitangan KSA ( Terengganu )
Sebagai kenangan , Penulis sempat berfoto bersama keluarga besar Khairul Sofian Anuar & Co di Pulau Redang bagi tahun 2011. Yezzzaarr..KSA ...Best. ! Bos- bos pun semua sporting ..jumpa lagi di tahun hadapan 2012..
Myspace text generator

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


Persatuan Belia <b>Felda Jerangau</b>: Pertandingan Memancing Terbuka <b>...</b>

Posted: 27 Apr 2011 01:19 AM PDT

Pada 22 April yang lalu telah berlangsungnya Pertandingan Memancing Terbuka FELDA Jerangau anjuran Persatuan Belia (MBFM) Felda Jerangau bertempat di kolam ikan Pok Kob dengan disertai lebih 70 orang peserta. Peserta yang terlibat adalah daripada kampung-kampung sekitar FELDA Jerangau. Turut mengambil bahagian adalah beliawanis yang bersama-sama memeriahkan acara. Yang lebih membanggakan ada peserta yang membawa anak-anak untuk turut sama beriadah. Pertandingan ini turut dimeriahkan lagi dengan acara meneka biji betik yang menawarkan hadiah sebuah basikal beserta hamper. Ikan terberat yang berjaya dinaikkan seberat 3.5 kg. Penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh YB Dato' Haji Din bin Adam, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Bukit Besi. Turut sama memeriahkan adalah Pengurus dan Penolong Pengurus FELDA Jerangau serta Pengerusi JKKK FELDA Jerangau 'A'. Acara ini turut disokong oleh Pejabat JKKR FELDA Jerangau, Pejabat Khidmat Masyarakat Dun Bukit Besi, Pejabat Khidmat Masyarakat Parlimen Dungun Serta Ketua UMNO Bahagian. Diharap pada masa yang akan datang Persatuan Belia (MBFM) FELDA Jerangau terus mendapat sokongan daripada semua pihak agar harapan untuk melihat persatuan ini maju akan terus subur.

Galeri Gambar klik disini

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Persatuan Belia <b>Felda Jerangau</b>: Temu Mesra Warga <b>FELDA Jerangau</b> <b>...</b>

Posted: 27 Apr 2011 12:11 AM PDT

PERIHATIN...Pengurus Besar FELDA Wilayah Terengganu bersama Pengurus Rancangan FELDA Jerangau meluangkan masa melawat warga FELDA Jerangau

Pada 2 Mac 2011 yang lalu Pengurus Besar FELDA Wilayah Terengganu Tuan Haji Malib telah meluangkan masa melawat ke beberapa buah rumah warga FELDA Jerangau bersempena Program Temu Mesra Warga FELDA Jerangau Bersama Pengurus Besar FELDA Wilayah Terengganu. Pada sebelah pagi Pengurus Besar bersama-sama Pengurus Rancangan FELDA Jerangau dan kakitangan beserta Jawatankuasa Persatuan Belia (MBFM) FELDA Jerangau telah meluangkan masa untuk bersama-sama warga felda bagi bertanya khabar serta menyampaikan hamper bagi mereka yang mangalami sakit kronik. Pada sebelah petang pula telah diadakan program dialog bagi merungkaikan persoalan yang telah sekian lama berlegar di fikiran warga felda. Program ini telah berlangsung dengan jayanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Flying fox <b>di Pulau Perhentian</b> - Halaman Gambar Menarik, Pelik <b>...</b>

Posted: 19 Aug 2011 08:26 PM PDT


FLYING fox merupakan daya tarikan terbaharu di Pulau Perhentian.

BANYAK aktiviti riadah boleh dilakukan di Pulau Perhentian, Terengganu. Selam skuba, snorkeling, jelajah hutan, bersantai dan melihat penyu antara aktiviti yang sering dilakukan apabila berada di pantai dan pulau.

Yang pasti, apa yang dilakukan di Pulau Perhentian, juga terdapat di pulau-pulau lain seperti Tioman, Redang, Tenggol, Kapas, Mabul dan Lang Tengah.

Namun, jangan terkejut jika anda berkunjung semula ke Pulau Perhentian kerana kini terdapat satu daya tarikan terbaharu iaitu aktiviti 'flying fox'.

Tarikan terbaharu ini mungkin satu-satunya sahaja yang terdapat di situ berbanding dengan pulau-pulau lain.

Flying fox yang terdapat di penginapan D'Lagoon di Pulau Perhentian Kecil itu sering mendapat perhatian pengunjung sejak ia dipasang lebih sebulan lalu.

Apa yang menarik, pengunjung yang menginap di D'Lagoon tidak dikenakan bayaran apabila mencuba aktiviti berkenaan.

Flying fox itu yang dipasang pada ketinggian 15 meter dengan jarak 120 meter, begitu menyeronokkan kepada sesiapa sahaja yang mencubanya.

Mereka yang melakukan aktiviti flying fox berkenaan pasti berasa kagum kerana dapat merasai suasana yang berbeza.

Apa tidaknya, bermula di kawasan hutan dan berbatu, flying fox tersebut melalui kawasan pesisir pantai dengan pemandangan laut dan bukit dan seterusnya mendarat di atas pasir di tepian pantai berhadapan D'Lagoon.

Anda juga jangan terkejut, kerana cubaan kali pertama melakukan flying fox akan membawa kepada keinginan untuk mencubanya kali kedua.

Inilah antara perasaan mereka yang mencubanya setelah dapat melihat keindahan apabila 'terbang' bersama flying fox di D'Lagoon.

Bagi yang ingin mencubanya, kakitangan D'Lagoon terlebih dahulu akan memastikan tali untuk aktiviti flying fox tersebut selamat digunakan sebelum membenarkan pengunjung mencubanya.

Mungkin ada yang tertanya apakah flying fox di D'Lagoon itu selamat?

Yang pasti, pemasangan tali itu mengutamakan ciri-ciri keselamatan.

Pengusaha D'Lagoon sendiri yang merupakan bekas pegawai tentera selama 10 tahun, menggunakan pengalaman serta kemahirannya untuk memastikan flying fox itu selamat.

Malah, apabila ditanya, pengusaha D'Lagoon itu memberitahu, antara latihan yang dilalui semasa dalam pasukan tentera ialah melakukan flying fox.

Sehubungan itu, beliau menggunakan pengalaman semasa dalam tentera itu untuk mewujudkan aktiviti flying fox bagi membolehkan pengunjung merasai keunikan aktiviti berkenaan.

Tarikan terbaharu di Pulau Perhentian itu secara tidak langsung berjaya menarik kehadiran pengunjung yang mahukan kelainan apabila berada di pulau berkenaan.

Bagi mereka yang ingin mencuba flying fox selain aktiviti skuba, treking, snorkeling dan bersantai di Pulau Perhentian, boleh menghubungi pengusaha D'Lagoon di talian 012-9850678.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Saiazuan Blog: > Masjid Yang Diperbuat dari kaca dan keluli <b>...</b>

Posted: 18 Aug 2011 09:00 PM PDT

HOlla Peeps,

Masjid Kristal merupakan sebuah masjid yang terletak dalam kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Terengganu. Tempoh pembinaan kira-kira 2 tahun, 2006-2008 dan ia dibuka secara rasmi pada 2 Feb 2008, berkeluasan 2,146.12 m² dan boleh menampung kapasiti jemaah 700.. Masjid ini dibina daripada kaca dan keluli, masjid pintar pertama di Malaysia kerana mempunyai perkhidmatan wi-fi didalamnya bagi membolehkan pengguna mengaccess internet dan menggunakan al-Quran elektronik. (wiki)


"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai.

p.s : tak pernah pergi pun lagi.. korang dah? 

13 di chukai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Haji Hanafiah Untuk DUN <b>Chukai</b> | BLOG - BLOG PARTI PAS

Posted: 21 Aug 2011 11:20 AM PDT


MTD Chukai 'cakna' kebajikan

Posted: 20 Aug 2011 02:03 PM PDT


KEMAMAN: Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Chukai wajar dicontohi semua pihak kerana sikap 'cakna' kebajikannya terhadap rakyat miskin.
Ini kerana, pihak berkenaan berjaya menyediakan peruntukan hampir puluhan ribu ringgit untuk diagihkan kepada lebih 800 orang penerima bantuan sumbangan Infak Ramadan tersebut.
Pengagihan dibuat mengikut Unit Peti Undi (UPU) yang melibatkan 21 buah cawangan PAS terpilih dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai.
Sehubungan itu, sebanyak empat buah UPU telah menerima sumbangan masing-masing  yang disempurnakan oleh Pengarah MTD Chukai, Haji Hanafiah Mat dan Setiausahanya, Haji Othman Abdullah.
Semalam (20 Ogos), sejumlah 80 orang fakir miskin, warga emas, ibu tunggal, Orang Kelainan Upaya (OKU) dan anak-anak yatim menerima sumbangan tersebut.
Sebelum itu, Haji Hanafiah turut menyampaikan tazkirah Ramadan di Surau Haji Muda, Geliga Kecil, Chukai, Kemaman, 20 Ogos lalu.
Katanya, dalam rakyat 'wajib' membuat perubahan dalam memilih pemimpin negeri kerana didapati Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak relevan lagi.
Menurutnya, semua pihak termasuk kakitangan kerajaan, pegawai, pekerja swasta serta rakyat 'bawahan' menyatakan kesediaan bagi membuat perubahan.
"Rakyat hari ini wajib membuat perubahan untuk memilih pemimpin negeri dan negara dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.
"Umno-BN sudah tidak relevan dan hilang keyakinan rakyat. Semua orang hari ini termasuk pegawai dan kakitangan kerajaan bercakap mahu berubah.
"PAS mesti ganti Umno, untuk selamatkan rakyat dan tanahair dari terus tergadai oleh kepimpinan kerajaan yang rasuah dan menyeleweng," tegasnya dihadapan 80 orang penerima sumbangan tersebut.
Katanya, 'kuasa' memilih kerajaan terletak ditangan rakyat dan jika tersalah pilih akan dipersoalkan dihadapan Allah SWT kelak.
Menurutnya, tanggungjawab tersebut merupakan suatu kewajipan sebagaimana arahan dalam al-Quran dan Hadis Nabi SAW.
Antara golongan sasaran tersebut fakir miskin, ibu tunggal serta warga emas yang dhaif di beberapa buah kampung sebagai persiapan sempena menyambut Hari Raya Idulfitri tidak lama lagi.
Sekitar jam 12.30 tengahari, beliau yang juga Penolong Setiausaha PAS Terengganu bergegas pula ke kampung Jabur Kubur, Gong Limau, Chukai untuk menyertai acara mengacau bubur lambuk.
Tinjauan mendapati sejumlah enam kawah bubur lambuk tersebut disediakan oleh pihak Muslimat Dun Chukai sebelum diagihkan kepada 1,500 orang penduduk.
Manakala, pada jam 1.30 petang, Haji Hanafiah dan rombongan Harakah sempat melawat dan menziarahi seorang tokoh dan pengasas di Pusat Pengajian Taman Islam Kemaman, Ustaz Mohd Zawawi Abdullah atau lebih dikenali 'ayah da' Taman Islam.
Ayah Da (Zawawi) dimaklumkan berusia 58 tahun dan telah jatuh sakit sejak hampir sebulan lalu setelah disahkan mengidap penyakit kencing manis agak kronik.
Beliau keletihan yang teramat sangat hingga hilang selera makan-minum dan dipercayai tidak dapat membuang air besar selama dua minggu.
Sehubungan itu, Haji Hanafiah memohon sesiapa yang mengenali 'Ayah Da' terutama di kalangan anak murid di Taman Islam ini agar mendoakan kebaikan serta kesihatan yang sempurna.
Sumbangan Harakah termasuk wang tunai, beras dan keperluan asas disampaikan oleh Hanafiah dan wakil Harakah di rumahnya.
Ustaz Zawawi mempunyai tiga orang isteri dan isteri pertamanya telah meninggal dunia serta mempunyai 18 orang anak yang masih hidup.
Justeru itu, mana-mana pihak dan penyumbang Infak Ramadan boleh meneruskan sumbangan tersebut sebelum menjelangnya hari raya.

13 di kijal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kijal - Google Blog Search


Mangsa Nahas Kemalangan <b>di</b> Awana <b>Kijal</b> Selepas Membeli Baju Raya <b>...</b>

Posted: 18 Aug 2011 06:50 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]KEMAMAN: Hanya pakaian raya yang baru dibeli menjadi kenangan abadi tiga beranak yang terbunuh dalam kemalangan ngeri di Kilometer 127, Jalan Kuala Terengganu–Kuantan di persimpangan masuk ke Awana Kijal & Spa Resort, ...
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved