ads

Rabu, 5 Disember 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di rantau abang - Google Blog Search


Gadis Penyu <b>Di Rantau Abang</b>, Terangganu. Angpa tau?

Posted: 16 Sep 2012 01:02 PM PDT

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
1st time abg long jejak kaki kat pantai Rantau Abang ni. Sebelum ni duk dengaq ja tentang kebestan kawasan peranginan tumpuan pelancong ni ha. Alhamdulillah, dapat gak la mencemar duli kat sini. Negeri Terengganu ni kaya dengan keindahan alam semulajadinya, lanscape dia pun memang cun abis. 
Lepas ni boleh la abg long pasang angan2 utk menjelajah serata inci tanah dia.....Jelajah sampai poket lebam...Ha Ha Ha.....Gila ang, nak mengembara or melancong sekurang2nya pulus mau ada. Tak sikit, banyak dah tentu perlu sedia. Tapi, sesekali sesekala pi tempat lagu ni best apa. Langsung dak rugi la. Pendek kata (panjang tak kata apa2) boleh release tensen dan hanyutkan segala masalah kat laut cina selatan tu ha.
Masa kat Rantau Abang tempohari abg long menetap kat De Awang Beach Resort. Makanan kat sini memang tahap bintang2 bertaburan. Sedap maha lazat.....Peeehhhhhhh!! boleh bikin leleh ayaq liuq abg long ni bila ingat masakan dia. Tapi, kalau ang nak lepak kat De Awang Resort ni abg long sarankan ang amik chalet yg berhawa dingin. Tak mahai pun dalam RM90 semalaman. Kalau yang fan bagi abg long teramat la tak cool. Sarung bantal dengan kain cadar pun stay guna yang zaman arwah to nenek abg long pakai masa muda2. Adoiiiiiiiiiii....klasik betui dia punya deco dalam bilik. Ha Ha Ha!! Harga semalaman bagi bilik klasik ni RM50 aje. 
Kalau datang Rantau Abang ni bersepah chalet untuk ang lepak. Pilih ja mana yang ang berkenan, tak semestinya De Awang Beach Resort. Ang tepuk poket, tanya dompet....Hi Hi Hi....InsyaAllah, masalah utk menginap dan mententeramkan perut akan settle....Kih Kih Kih!!
Bestnye Rantau Abang ni bagi abg long sebab dia ada perkataan 'ABANG', sama sebijik macam  ABANG long gak....Ha Ha Ha....bengong kan, langsung takdak perkaitan....Adoiiiiiiiiilalalala...Tapi kan, seriusly abg long cakap, datang sini memang tak mengalami defisit fiskal pada ketebalan dompet ang. Tempat memang best gila tahap dewa. Kat Rantau Abang ni nanti ang boleh tengok matahari naik dan matahari jatuh. Tapi masa kat sini abg long sedikit mengalami kerugian coz tak sempat nak shoot panorama masa matahari sedang hadir memberi salam.....fuhhhhhhh, jiwang sudaaaaaaaaaaaaaaa.....ahaks3...Tak sempat amik sebab berperang dengan selimut, sedar2dah dekat nak subuh bapak gajah dah.
Kalau haribulan silap (*baca kalau tak silap haribulan) ang boleh terserempak dengan ibu penyu naik ke pantai untuk menzakatkan telur2nya kepada umat manusia. Abg long dengan cite (tak pasti dongeng atau sahih) bahawa telur penyu ni boleh menguatkan tenaga batin. Pendek kata (lagi2 pendek ja duk berkata) sapa yang makan telur penyu tak akan layan dah tongkat ali power root, super power dan kopi jantan....Wowwwwwwwwwww!!! ang tak terasa ka nak cuba? 
Lagi best ialah bukan sahaja dapat skodeng penyu bertelur, silap2 ang boleh terberjumpa dengan gadis penyu. Gadis penyu ni punya la comel dan sweet like honey dew. Bila ang terberjumpa je dengan gadis penyu ni ibarat ang dah menang lucky draw...

Kat bawah ni ada la sedikit cenderamata untuk habuan ang punya mata. Tengok sikit ja, jangan gelojoh sangat, terutama tang gambar gadis penyu tu ha. 


----pemandangan waktu senja di perkampung nelayan, Rantau Abang, Terengganu----
----Sebuah perahu nelayan yang terdampar diribaan pepasir-----
----Sauh yang digunakan untuk menghentikan perjalanan dilautan kehidupan----
----Peperahu yang keletihan mengolek jasa dan budi----
----Kala pekat malam ditepian pantai nan kesepian----


----Gadis penyu bersama penyu kepunyaan majikannya----
Opppssssssss.....belum abis lagi la wei. Well, itulah antara gambar yang berkesempatan untuk abg long edit. Jika lawa sila puji, jika tak lawa sila jangan kutuk. Duduk diam-diam sudah. Mohon maaf, sebab abg long tidak sifu lagi dalam bab2 edit mengedit ini. Jadi, kalau ang nak jumpa gadis penyu ni elok la ang pi Muzium Penyu, Rantau Abang, Terengganu.
Terjah jangan tak terjah....terjah jangan tak terjah......terjah je la weiiiiiii!! sekeh kang!!
___________________________________________________________
"Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku."
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

::Terima kasih kerana sudi baca:: LIKE dan KOMEN kalau suka! (◕‿◕)☆™

13 di gong kedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di gong kedak - Google Blog Search


Gempar!!! Penemuan Terowong Rahsia 100km <b>Di</b> Palekbang <b>...</b>

Posted: 03 Dec 2012 10:01 AM PST



Gempar..!! Hangat diperkatakan mengenai lubang rahsia yang dikatakan sebagai terowong purba yang pernah digunakan olen Jepun sepanjang hampir 100km bawah tanah di Palekbang, Kelantan ketika ini..Penemuan terowong purba bawah tanah di Palekbang, Tumpat, Kelantan ini mengejutkan kerana ia mungkin merungkai landskap sejarah baru yang tidak diketahui diketahui sebelum ini..Apa sebenarnya rahsia disebalik penemuan terowong Palekbang, Tumpat, Kelantan ini ?
 berdasarkan kenyataan yang diambil dari Facebook


Melalui perkhabaran yang diterima, terowong ini pada mulanya dijumpai oleh beberapa pekerja kontraktor ketika kerja-kerja pembinaan dijalankan disana..Dikatakan terowong Palekbang Tumpat yang dijumpai ini mungkin mengubah landskap sejarah yang tidak pernah terungkai selama ini dan masih menjadi misteri..

Masyarakat sekitar kawasan Palekbang Tumpat dan Kelantan khususnya yang mengetahui tentang terowong bawah tanah ini dikatakan mula menjenguk tempat penemuan terowong yang mungkin dibina telah lama dahulu tapi tidak diketahui sebelum ini..

Pihak berkuasa tempatan, polis, tentera mula mengawal rapi tempat penemuan terowong purba misteri yang ditemui di sana buat masa ini..

Melalui info yang diterima terowong Palekbang Tumpat, Kelantan ini dikatakan:

Merentasi Sungai Kelantan (panjangnya dikatakan hampir 100km)
Sebagai kubu bawah tanah yang pernah digunakan oleh tentera Jepun dahulu
Kota purba Raja Siam yang mengandungi harta karun
Tempat simpanan emas yang digunakan oleh kerajaan melayu purba

Dikatakan pihak bomba Malaysia masih lagi menjalankan kerja-kerja menyedut air untuk dikeluarkan dari terowong tersebut bagi memudahkan kerja-kerja dijalankan oleh pihak bertanggungjawab ketika ini..
Pihak dari Jabatan Arkeologi hanya dapat memasuki sebahagian sahaja dalam terowong tersebut kerana laluan terowong ini di penuhi air..
Dijangkakan juga kepanjangan terowong ini boleh mencecah hingga ke Tak Bai, Siam..
FB Kelab Pencinta Sejarah Kelantan
 

  
Terowong Bawah Tanah yang dipercaya dijumpai oleh kontraktor ini adalah kawasan "pat dahat"..dimana terowong ini digunakan oleh sebilangan tentera jepun untuk menyerang tanah melayu kelantan..melalui bawah terowong ini juga, tentera jepun membawa segala peralatan perang dan radar serta harta untuk ke sesebuah markas. Tetapi tentera jepun bukan keseluruhan melalui kawasan "pat dahat" itu..pada masa
 ini kawasan dan persekitaran terowong seluas "pintu rumah" dan keadaan geografi pada tahun 1930-1945 tidak seperti hari ini. KPSK menggambarkan "pat dahat" daripada sumber yang pernah bekerja di lapangan terbang Lalang Luas, Machang dan Gong Kedak. Jadi apa yang kita lihat hari ini mungkin bukan pintu utama nak masuk ke dalam terowong. Sebab ada yang pernah masuk dalam terowong seperti ini di Gong Kedak pada tahun 1970an akhirnya keluar dalam keadaan mendukacitakan.
 




sebab ambo pernah kato di KPSK bahawa suatu ketika dahulu Kelantan ni pernah berlaku satu peristiwa di mana "ghaibnya" kerajaan Chermin, "ghaibya" kerajaan Cik Siti Wan Kembang, "ghaibnya" kerajaan Raja Kumar di Pulau Sabar ( sejajar dengan Palekbang hari ini, lokasi sudah jadi Sungai Kelantan separuhnya ) adalah kesinambungan gapo berlaku hari ini..Palekbang hari ini adalah asalnya separuh Kerajaan Kelantan Purba..Kerajaan Raja Kumar di Pulau Sabar dan segala harta jepun di bawa dari markas utama dan sementara Siam ke Tanah Melayu xkan bawok naik kapal laut..mesti melalui darat..ko guana..??? tepuk amai amai belalang kupu kupu..tepuk ramai ramai nanti antara kita dapat tahu.
 



Jadi xhairanlah kalu Palekbang ni ada kontraktor napok lubang dale air..dan dalam lubang tuh penuh dengan air..dan bomba pun sedup nak suruh kering air, nak masuk dale lubang nak cari "pade bola", logik ko akal dale terowong ada pade bola..semuanya bare mistik belako..lagumana kalu lube ni ada arus sapa ko Kuala Takbai..????xkan nak suruh kering air dale tuh, amik masa belako tuh..kemungkinan kebangkitan kerajaan 2 raja bersaudara akan timbul dale masa terdekat..
Sumber daripada: FB This is Kota Bharu

Kawasan larangan di Palekbang dimana tempat dikatakan terdapat penemuan sesuatu yang misteri di tapak bersejarah bekas pelabuhan Palekbang. Kelihatan kerja-kerja membersih giat dijalankan oleh beberapa orang petugas . Sementara di kawasan lapang berhampiran pam pasir Hj. Manaf kelihatan lebih sepuluh orang berkhemah dan mungkin sedang merancang sesuatu.

terdapat sebuah lubang yang kelihatan agak dalam seperti sebuah telaga lama atau terowong yang sebelum ini mungkin tertimbus .

Apapun tempat tu dapat dilihat dengan mata sendiri petang ni. Yang perlu dikorek bukan sekadar terowong tetapi juga sejarah masa silam Palekbang yang suatu ketika dulu dikhabarkan pernah menjadi sebuah bandar pelabuhan.

Mungkin jawapan tepat boleh diberikan oleh penduduk sekitar kawasan tersebut atau tunggu sehingga penemuan terowong Palekbang Tumpat, Kelantan ini diumumkan secara rasmi oleh pihak bertanggungjawab..Apapun kita tunggu dan lihat..


Share Share entry ini di Facebook

13 di besut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di besut - Google Blog Search


jmc kota bharu: Jawatan Kosong <b>Di Besut</b>, Terengganu

Posted: 03 Dec 2012 10:50 PM PST

Jawatan Kosong Di Besut, Terengganu
Majikan 1:         Jerteh Timber Enterprise Sdn Bhd
Alamat :           Lot 6836 Jalan Tembila, Kawasan Perindustrian Gong Medang, 22000 Besut
Telefon :          09-6957788 (Lee Hock Phiat)
Jawatan :         Pekerja Am
Kekosongan :    L = 20, P = 0, L/P = 0
Kelayakan :       PMR
Gaji :               RM 900.00
Tarikh Tutup :    19 Januari 2013
Majikan 2:         Iktikad Resources Sdn Bhd
Alamat :           Lot 360-B Tingkat Atas, Perkedaian Jerteh 7, Jalan Zainal Abidin, 22000 Besut
Telefon :          09-6978717 (Rafizal Abdul Rahman)
Jawatan :         Pembantu Tadbir Perakaunan
Kekosongan :    L = 0, P = 1, L/P = 0
Kelayakan :       Ijazah
Gaji :               RM 800.00
Tarikh Tutup :    19 Januari 2013
Majikan 3:         Iktikad Resources Sdn Bhd
Alamat :           Lot 360-B Tingkat Atas, Perkedaian Jerteh 7, Jalan Zainal Abidin, 22000 Besut
Telefon :          09-6978717 (Rafizal Abdul Rahman)
Jawatan :         Kerani Am
Kekosongan :    L = 0, P = 1, L/P = 0
Kelayakan :       SPM
Gaji :               RM 800.00
Tarikh Tutup :    19 Januari 2013
Majikan 4:         D Rock Garden Resort
Alamat :           Lot 42 P/T 656, Pasir Panjang, Pulau Perhentian, 22300 Besut
Telefon :          03-92850600 (Dato' Wira)
Jawatan :         Pekerja Am
Kekosongan :    L = 0, P = 1, L/P = 0
Kelayakan :       PMR
Gaji :               RM 900.00
Tarikh Tutup :    01 Februari 2013
" anok kelatae bulih krejo belako "
.

13 di jerangau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerangau - Google Blog Search


2 maut, 5 parah kemalangan dua kereta <b>di</b> Dungun « Best Malaysia <b>...</b>

Posted: 05 Dec 2012 02:24 AM PST

DUNGUN – Dua wanita maut, tiga parah manakala dua yang lain cedera ringan dalam kemalangan ngeri melibatkan dua kereta berdekatan loji air Kampung Serdang, dekat sini, pagi tadi.

Kejadian jam 8.30 pagi di Kilometer 12.5 Jalan Dungun-Bukit Besi itu dipercayai berlaku apabila sebuah Honda Civic dinaiki tiga sekeluarga dari arah Dungun menghala ke Bukit Besi dipercayai masuk ke laluan bertentangan sebelum terbabas lalu berlanggar dengan sebuah Proton Wira dinaiki empat sekeluarga dari arah Bukit Besi menghala ke Dungun.

Ketika kemalangan, keadaan permukaan jalan agak licin akibat hujan renyai sejak awal pagi lagi.

Honda Civic dipandu Mohd Ridzwan Badiuzaman, 21, bersama dua penumpang lain termasuk ibu Ridzwan, Suzlina Ahmad, 40, dan sepupu Ridzwan, Norfathika Shamsudin, 17, dikatakan dalam perjalanan dari rumahnya di Balai Besar menuju ke Machang, Kelantan.

Empat sekeluarga yang menaiki Proton Wira pula iaitu Zulkifli Mamat, 53, isteri Zulkifli, Zainun Awang, 50, adik ipar Zulkifli, Gayah Awang, 45, serta anak lelaki Gayah, Tarmizi Ismail, 11, dalam perjalanan untuk ke rumah tok mudim di Dungun bagi menyempurnakan majlis berkhatan Tarmizi.

Mangsa yang maut adalah seorang daripada penumpang Honda Civic, Suzlina yang beralamat nombor 1326, Jalan Balai Besar Dungun serta seorang penumpang Proton Wira, Zainun Awang, 50, dari Kampung Pancur, Jerangau.

Semua mangsa dalam Honda Civic dan Proton Wira termasuk pemandu dipercayai tersepit dalam kenderaan yang remuk dan berjaya dikeluarkan dengan bantuan pasukan penyelamat dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Dungun serta Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

Mohd Ridzwan, seorang mekanik di bengkel Batu Lima yang memandu Honda Civic patah hidung dan dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu.

Sepupu Ridzwan, Norfathika, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Balai Besar cedera ringan dan dimasukkan ke wad perempuan Hospital Dungun.

Semua mangsa dalam Honda Civic berasal dari Balai Besar, Dungun.

Sementara itu, tiga lagi penumpang Proton Wira dilaporkan parah iaitu pemandunya, Zulkifli yang bekerja sebagai pemandu lori pasir di Jerangau, kakak ipar Zulkifli, Gayah, seorang ibu tunggal yang juga orang kurang upaya (OKU) dilaporkan parah manakala anaknya, Tarmizi, murid Sekolah Kebangsaan (SK) Pasir Panjang turut cedera.

Mereka juga dihantar ke HSNZ untuk rawatan lanjut.

Zulkifli berasal dari Kampung Pancur Jerangau manakala kakak iparnya, Gayah dari Pasir Panjang, Kuala Terengganu.

Dua mangsa yang maut di tempat kejadian mengalami kecederaan serius di kepala dan anggota badan  dihantar ke Unit Forensik Hospital Dungun untuk bedah siasat bagi mengesahkan punca kematian.

Sebuah jentera bomba bersama tujuh anggota dari Balai Bomba Kuala Dungun, tiga kereta peronda polis serta dua ambulans termasuk kenderaan JPAM turut berada di lokasi bagi melancarkan operasi menyelamat mangsa.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Noor yang ditemui di Hospital Dungun ketika mengesahkan kejadian memaklumkan polis masih menyiasat kemalangan maut yang mengorbankan dua mangsa di laluan Dungun ke Bukit Besi itu.

-Sinar Harian Online

13 di ajil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di ajil - Google Blog Search


Ceritera Aque Gadysmu ƸӜƷ: Sedara accident <b>di Ajil</b>.

Posted: 05 Dec 2012 04:47 AM PST

Hari Selasa lepas, 2 November. Lebih kurang pukul 9 malam, pak cik aku accident.
Masa tu diorang on the way nak pergi KL.
Aku pun tak tahu sangat cerita. Apa yang aku ...
Pak cik aku terlanggar belakang lori.
Dalam kereta tu, ada sedara aku yang paling aku rindu sekali. Masa tu dia duduk belakang.
Kat depan isteri pakcik aku dengan anak dia. Baby lagi weyh.
Bila tengok gambar muka isteri pakcik aku tu kan memang teruk gila la.
Nasib baik baby tak de apa-apa.
Dia masuk wad. Adik aku kata dia shock lepas accident tu.
Pak cik aku pulak kaca masuk mata. Dia pun kena tahan wad. Dahi dia kena jahit.
Pasal sedara yang aku rindu tu, aku tak de gambar dia.
Tapi dia sikit je kena. Bibir dia sumbing sikit.
Ini gambar kereta pakcik aku yang kena accident tu.
Innallilah wainnailahirojiun~
P/S: Harap-harap diorang cepat sembuh. Apa yang terjadi mesti ada hikmah disebaliknya.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Taman Monumen | Taman Tamadun Islam, <b>Pulau Wan Man</b> - Eyriqazz

Posted: 20 Mar 2010 06:36 PM PDT

Sambungan dari entry Jalan-Jalan di Taman Tamadun Islam, di sini eyriqazz nak berkongsi gambar monumen yang diambil yang berada di sini. Cantik-cantik kesemuanya. Memang cantik dan menarik, kalini letak 7 dulu, ada masa tambah lagi. Banyak-banyak sangat boring pula kan?

Masjid Negara, Malaysia (National Mosque)

Masjid ini dibina pada tahun 1965 sebagai tanda penghormatan terhadap Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Bumbung utama merupakan lambang payung diraja yang terbuka dan menaranya pula adalah payung tertutup.

Badshahi Mosque, Lahore, Pakistan

Masjid ini dibina untuk Maharaja Mughal Aurangzeb Alamgir pada tahun 1673 M. Ia merupakan masjid yang terbesar pada zaman tersebut. Mengikut sejarah ianya boleh memuatkan sehingga 65,000 orang jemaah.

Kubbah As-Sakhrah, Baitul Muqqaddis, Palestin

Dibina pada tahun 692 M di bawah naungan Khalifah Umaiyah Abdul Malik ibn Marwan. Ia menyemadikan batu suji di atas Gunung Moriah dan untuk memperingati perjalanan Nabi Muhammad SAW untuk bertemu Allah.

Kudus Minar, Central Java, Indonesia

Dibina pada tahun 1549 oleh Sunan Kudus (Ja'far Shodiq). Rekabentuk Masjid ini bercirikan Hindu dan Jawa. Paling ketara adalah menaranya yang berbentuk seperti Chandi yang kebiasaanya ditemui di kawasan kuil Hindu.

Pattani Central Mosque, Thailand

Dibina pada tahun 1954 semasa pentadbiran Fil Marsyal Sarit, masjid ini menyerupai rekabentuk Taj Mahal. Ia merupakan tumpuan utama penduduk Islam Thai dan menjadi pusat untuk upacara keagamaan.

Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam

Masjid ini dinamakan bersempena nama Sultan Brunei yang ke 28 dan dibina pada tahun 1958. Ia direka oleh seorang arkitek Itali. Struktur kubah emas masjid ini merupaan binaan tertinggi di Brunei.

Xian Mosque, China

Masjid ini didirikan pada 1392 M oleh Laksamana Haji Cheng Ho pada zaman dinasti Tang. Walaupun masjid ini kelihatan seperti kuil Buddha, tetapi kedudukannya adalah mengadap kiblat.Ciri unik masjid ini ialah "Menara Kaji Diri" yang terletak di tengah-tengah lama ketiga. 

Sumber informasi/maklumat berkenaan monumen : Passport Taman Tamadun Islam ( Laman Web : http://www.tti.com.my )

P/s : Apa pandangan anda? Cantik tak monumen masjid-masjid dan bangunan bersejarah ini ? Gambar yang lain di entry seterusnya. 

13 di jerteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jerteh - Google Blog Search


Masjid Kayu Seberang <b>Jerteh</b> « The Royal Orchard

Posted: 22 Nov 2012 03:02 AM PST

Salam.

Pada syawal 1432, ketika on the way ke rumah arwah datuk di ulu kekabu, di satu simpang di jerteh daerah besut terpandang satu masjid kayu yang besar. Peliknya camne boleh tak tahu ia wujud di situ. Lagi besar dan moden dari masjid kg laut. Balik je terus search dan jumpa pasalnya. Hati cam biasalah nak visit tapi bila pulak nak lalu situ.

Masa balik KB ikut Trengganu 31 ogos 2012, masih lagi dalam bulan syawal, sempatlah solat jumaat di masjid ini. Sungguh teruja. Plan nak snap tapi ada teknikal error so keep untuk buat satu entri untuk masjid ini.

Last week on the way balik ke KL, dapatlah singgah di sini untuk solat jamak dan qasar. Dapatlah solat dengan faris, orang yang singgah pun ramai so lepas solat dapat snap dan menghayati masjid kayu seberang jerteh.

Mengikut cerita ia dibina di atas tapak masjid lama atas inisiatif Datuk Idris Jusoh ex mb Trengganu…juga ahli STAROBA..Terima kasih datuk sebab ambil inisiatif membina masjid ni.

Ini pintu masuk di sebelah kiri masjid, nun di sana atau sebelah kanan masjid adalah pintu masuk untuk kenderaan. Pintu ini untuk motor dengan pejalan kaki muat ler. Rasa macam nak masuk ke istana. Semalam pula visit sambutan 100 tahun MAIK (majlis agama islam kelantan) di istana negeri kubang kerian. Nanti nak buat satu entri pasalnya.

Saya dan faris ambil wuduk kat kolah ni. Kat sebelah kiri kolah adalah tempat ambil wuduk dan tandas..selepas ambil wuduk naik ke masjid. Rasa macam balik ke zaman silam untuk menunaikan ibadat kepada yang esa…

Langkah demi langkah menaiki tangga masjid untuk ke dewan solat utama….

Sempat tengok teknologi pertukangan silam tanpa menggunakan paku seperti senibina masjid kg laut.

Inilah pintu berukir indah untuk masuk ke dewan solat. Selepas solat dapatlah snap untuk buat entri…

Pandang kat atas untuk melihat struktur kubah kayu yang bertingkat..selalu dok tengok kubah besi atau batu, yang ni kayu nun di atas….

Sayup-sayup dan menirus hingga ke puncak….nak snap ni kena baring nasib baik faris cover buat-buat exercise sambil berbaring….kat belakang tadi ada abang askar tengah solat…

Bila line clear dah tak de orang baru boleh snap lagi…tak sempat nak kaji design ni…kena bukak bukulah plak…

Bila pakai camera bukan DSLR, gambar jadi cam nilah…tapi takpelah just to share the moment kat masjid kayu tradisional di zaman moden ni…rasa teruja sebenarnya berada di sini…yang kelas sistem peredaran udara secara semulajadi….

Masa solat jumaat hari tu, kat dalam dah penuh so kena duduk kat luar….angin bertiup sungguh nyaman…

Awas, tempat saya berdiri ni tak ada dinding, kat bawah sana agak tinggi….rupanya kat dua-dua belah bahagian tak de dinding…sokena hati-hati

Masih teruja dengan ukiran masjid ini, rasa tak puas pulak nak snap, setiap sudut ada saje keindahan rumah ALLAH ini…

Nun di hujung sana adalah tempat wuduk wanita dan bilik air…

Ini pula puncak bagi tempat wuduk lelaki dan bilik air. Kenapa warna putih bukan warna hitam ?

Kalau orang tahu mesti ingat ruang rehat atau wakaf tapi itu adalah tempat wuduk, serta tandas..

Ini entrance untuk wanita…….

Dah tawaf hampir 270 darjah sekeliling masjid….

Dari position masjid berada kat belah kanan sampai menara kat sebelah kiri….kira dah nak sampai 360 darjah tawaf…..

Sampai jugak kat bawah menara….maknanya ini pada posisi yang akan kita lihat bila melalui jalan jerteh baik nak ke KT atau ke KB…

Masa singgah tadi dalam pukul 2 petang, lani dah pukul tiga….perjalanan ke KL masih jauh…nampaknya kena beransur dululah….semoga diizinkan ALLAH untuk singgah lagi di sini…

13 di jabor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di jabor - Google Blog Search


Kenapa Pengguna Lebih Suka Gunakan Tunai <b>di</b> Tol? | Eyriqazz.com

Posted: 12 Feb 2012 06:47 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Tol Karak – Ketika Pulang ke Terengganu bulan lepas. Tol Jabor - Pun sama. Umm, Kenapa Pengguna Lebih Suka Gunakan Tunai di Tol jika dibandingkan dengan Touch n Go dan Smart Tag? Tweet ...

13 di dungun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di dungun - Google Blog Search


Dua maut, empat parah dalam kemalangan <b>di Dungun</b> <b>...</b>

Posted: 04 Dec 2012 07:04 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Dua maut, empat parah dalam kemalangan di Dungun. DUNGUN: Dua orang maut dan empat orang parah dalam kemalangan membabitkan dua kereta di Kilometer 16.5 Jalan Dungun-Bukit Besi, di sini, jam 9 pagi tadi.

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


En.Hubby & <b>Wakaf Tapai</b>.... - Ini Satu Kisah...

Posted: 05 Dec 2012 12:49 AM PST

Hye...Hye...December.....=)
terlambat sikit nak post mase first day December kan...
mane nak sempat post....yela....busy kan....
busy melawat en.Hubby di Penang, Bayan Lepas...
~~~~~~hehehehehehehe~~~~~~
Alhamdulillah.....bertolak hari sabtu pagi.....
balik sini balik hari ahad, petang sampai rumah.....
Pergi sana ber 3....wif Aini and Heina....
 Terima Kasih sangat-sangat dekat 2 orang sahabat ni kan...
yela...sanggup teman kan saya melawat en.Hubby...
korang memang best dan terbaeekkkk lahhhh...=)
nanti post cite n gambar g Penang tu k....
~~~~~~hehehehehehehe~~~~~
Now, en.Hubby dah selamat sampai Wakaf Tapai, Terengganu...
Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia, Wakaf Tapai Terengganu....
lagi details....bace bawah ni...hehehehehe 
Hari ini, 3 Disember 2012, Akademi Bomba dan Penyelamat Wakaf Tapai begitu meriah dengan kedatangan pelatih -pelatih baru . Seawal 7 pagi lagi kakitangan Akademi telah bersedia menyambut kedatangan tetamu dan penghuni baru.
Jam 8 pagi auditorium yang mampu memuatkan 500 orang pada satu masa telah dipenuhi. Taklimat kemasukan pelatih telah disampaikan oleh Komandan Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Kuala Kubu Bharu , PKPjB Haron bin Hj Tahir selaku wakil dari pihak Pengurusan Tertinggi Jabatan . Seterusnya Taklimat Khas latihan telah disampaikan sendiri oleh PPjB Norazam bin Khamis Komandan Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Wakaf Tapai. Maklumat berkenaan latihan dan proses yang akan dijalani sepanjang latihan telah disampaikan dengan jelas oleh komandan sendiri. Sehingga jam 5 petang jumlah keseluruhan pelatih adalah seramai 614 orang terdiri dari 152  Pegawai Bomba KB gred  29 , 437 orang pegawai gred KB 17  dan 25 pelatih dari Malaysia Airport Berhad.
 so...disimpulkan cerita, en.Hubby tergolong dalam 25 Pelatih dari Malaysia Airport Berhad...
hanya Pegawai dan Eksekutif saja yang pergi kursus ni...
rekrut MAB still training dalam MATC Bayan Lepas...
kalau ikut surat asal tawaran en.Hubby, patutnya pergi ke Kuala Kubu Bharu...
tapi...last minit dapat tahu...kena lapor diri dekat Wakaf Tapai...
mungkin yang Kuala Kubu tu tak dapat menampung ramai pelatih kot...
huhuhuhuhuhu......takpe lah......
yang penting semoga semuanya baik-baik sahaja dekat sana.....
♥ Ya Allah ya Tuhanku....dekatkanlah rezeki yang suamiku cari...kuatkanlah kasih sayang suamiku hanya padaku seorang...bantulah suamiku ketika aku tidak mampu membantunya...elakkanlah suamiku daripada teringin kepada apa yang Engkau tegah...cenderungkanlah hatinya kepada apa yang Engkau perintahkan...♥

13 di kuala berang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

13 di kuala berang - Google Blog Search


SEKOLAH KEBANGSAAN <b>KUALA BERANG</b>: Pertukaran Guru <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2012 02:36 AM PST

Puan Aminah binti Ismail, memulakan perkhidmatan beliau sebagai Guru Penolong Kanan 1 di Sekolah Kebangsaan Kuala Berang pada tahun 2009.  Sepanjang berada di SK Kuala Berang, pelbagai aktiviti telah dirancang dan direncanakan oleh beliau demi memajukan SK Kuala Berang dan demi menaikkan nama SK Kuala Berang di mata semua.  Dikenali sebagai seorang yang agak tegas dan serius sewaktu melaksanakan tugas, beliau tetap seorang yang mudah didekati.  Beliau adalah seorang GPK yang mudah dibawa berbincang dan seorang yang sangat tidak berkira dari segala segi.  Beliau disenangi oleh semua guru dan kakitangan kerana beliau merupakan seorang yang tegas tetapi bertempat.  Kerja menjadi mudah dengan pendekatan yang beliau gunakan.
SK Kuala Berang merasa satu kehilangan apabila pada tanggal 16 September 2012, beliau diarahkan untuk memulakan tugas beliau sebagai Guru Besar di Sekolah Kebangsaan Kuala Jenderis.  Pada mulanya, pertukaran beliau adalah sesuatu yang sukar diterima oleh semua warga SK Kuala Berang, namun demi masa depan beliau, pertukaran itu direlakan.  Buat Puan Aminah binti Ismail, selamat menjalankan tugas baru dan semoga terus cemerlang dengan amanah baru.
Di bawah adalah gambar-gambar yang telah dirakamkan pada hari terakhir Puan Aminah binti Ismail berada di SK Kuala Berang.  Sesi bersalaman bersama semua murid dan semua guru mengakhiri tugas beliau di SK Kuala Berang.  Terima kasih sekalung budi..jasamu tetap di hati..




Menggantikan tempat beliau adalah Puan Norizan binti Daud yang dinaikkan daripada GPK Ko Kurikulum kepada GPK 1 dan SK Kuala Berang menerima GPK Ko Kurikulum baru iaitu Encik Mohd Norman bin Ibrahim dari SK Kua.  Kedua-duanya diterima dengan hati terbuka dan selamat bekerjasama...
En. Mohd Norman bin Ibrahim
 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved