ads

Ahad, 30 Mac 2014

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


teganuku: Kilang Ais Kiub <b>di Pulau Perhentian</b> Bertambah Maju

Posted: 26 Mar 2014 09:58 AM PDT


Kilang Ais Kuib milik Koperasi Bersatu Jaya (KPJ), di Pulau Perhentian, Besut kini bertambah maju apabila mampu meraih pendapatan bulanan sehingga RM40,000 berbanding hanya RM15,000 sebulan sebelum ini.

Pertambahan pendapatan itu didorong hasil permintaan menggalakkan daripada pelanggan, terutama pengusaha restoran, pemilik chalet, resort, kedai runcit dan warung kopi di pulau itu dan Pulau Redang.

Perkembangan positif itu mendorong Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) meluluskan geran bantuan kira-kira RM200,000 kepada koperasi itu awal tahun lalu, bagi membina kilang baru dan membeli mesin.

Sebelum ini, kilang lama milik koperasi itu hanya mampu menghasikan ais kiub sehingga 3,000 kilo sebulan atau anggaran pendapatan kira-kira RM15,000.

Pengarah, SKM Terengganu, Mahmud Kadar berkata, pihaknya bangga dengan kemajuan koperasi itu di mana ahlinya tidak berputus asa memajukan perniagaan walaupun menyedari pelanggan yang ada agak terhad.


"Pihak kami berharap ahli koperasi termasuk penduduk di pulau itu mengambil peluang dengan peniagaaan itu dengan mengusahakan beberapa cabang bidang perniagaan lain.

"Mereka boleh mengusaha perniagaan makanan sejuk beku, menjual cenderahati, pakaian, dan membuka pasar mini sebagai langkah menarik minat pelancong mengunjungi kawasan kampung di pulau itu. "Peluang seumpama ini sewajarnya direbut penduduk sebelum ada pihak luar berminat untuk meluaskan pasaran perniagaan masing-masing di pulau ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Teganukita selepas mengadakan lawatan kerja ke kilang itu, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepengunaan Negeri, Roslee Daud.

Sementara itu, Pengerusi KBJ, Seman Muda, berkata pihaknya berasa cukup bertuah kerana kerajaan melalui SKM tidak pernah jemu membantu KPJ, sama ada berbentuk pinjaman, bantuan modal dan sokongan moral.

"Tanpa bantuan itu, , tidak mungkin kilang ais kiub dapat dibina baru. Hasil bantuan sama, pendapatan seramai 285 ahli bertambah selain mampu menawarkan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.

"Perancangan KBJ cukup banyak, termasuk menceburi bidang makanan sejuk beku dan membuka perniagaan kedai runcit semata-mata mahu meningkat jumlah pendapat ahli selain meningkat jumpah pelancong di perkampungan pulau," katanya .

Teganukita

bicara <b>di</b> alam siber: SEP13 - <b>Pulau Perhentian</b>

Posted: 19 Mar 2014 07:40 AM PDT

Segala puji bagi Allah, tuhan sekelian alam. Harap masih ada yang ingat blog saya yang telah menyepi sejak Januari 2013, Mood berblog hilang begitu saja. Moga permulaan hari ini bagi tahun 2014 menyemarakkan semangat untuk meneruskan saya BERBICARA DIALAM SIBER.
Hari ni nak mengarkibkan percutian yang dah basi pada 20/9-22/9/13. Sebagai ingatan sejarah bagi saya dan sebagai maklumat buat teman-teman. Sebenarnya dah bertahun plan untuk ke Pulau Perhentian, Trengganu ni, tapi disebabkan cuti sekolah hujung tahun selalunya musim tengkujuh, jadi dah banyak kali niat dibatalkan. Kali ni pejam mata, tempah saja hotel, Ada pula saudara di Besut yang nak ikut sama, jadi senanglah sikit urusan boat diaorang yang uruskan. Rezekilah juga tauke boat tu pun ada kena mengena dapat lah murah, Biasa seorang RM70 return, yang ni RM500 return, 4 family penuh satu boat. 
Our journey begun. Seronok sungguh naik boat, pemandangan jangan cakaplah, memang sungguh indah ciptaan Allah swt. Alhamdulillah tak ada yang mabuk laut. 


My family tinggal di Arwana Hotel, kira boleh lah, hotel dah lama so condition nya pun so-so saja lah. Kalau korg nak bilik cantik kena cari hotel lain lah kot. Tapi kalau datang ke pulau just nak duduk kot dalam bilik memang sangat tak sesuai.

Hari pertama just santai-santai tepi pantai, anak-anak mandi kolam, berkayak dan buat bbq petang nya. Aktiviti sekitar hotel saja. Kat sini mana ada tempat nak shopping pun kan. Anak dah besar, so saya pun tak penat, masing2 dah boleh uruskan diri sendiri.

Biarlah gambar yang berbicara betapa indahnya ciptaan yang maha Esa.Cuma satu lah yang tak boleh nak tahan,,, panas yang akan menyebabkan kehitaman.Al maklumlah saya ni kan putih sangat. 
Hari ke 2, sewa boat untuk snorkelling, hari yang sangat ditunggu oleh anak-anak. Berani sungguh anak daraku terjun ke dalam air. Emaknya.. ampun beribu kali ampun dah siap pakai segalanya tapi tak mampu juga untuk terjun, phobia ya amat dengan air yang dalam. Bapak dengan anak yang enjoy sakan dalam air.
Sebenarnya memang sangat rugi kalau pergi ke sini tak terjun ke dalam laut.. anak-anak kata "rugi mama tak turun, kat dalam air lagi cantik"  sayang tak de camera kalis air kalaut tak boleh suruh diorang snap gambar dasar laut. Next time lah mama cuba ya.... 
Selesai berendam dalam laut masin, driver boat bawa korg mandi air tawar di Lata Air Berani. kat sana ada air terjun tapi khabarnya tak pasti dari mana punca. sejuk dan jernih sungguh airnya. Selesai aktiviti dilaut, perut pun lapar, jadi singgah di Pulau Perhentian Kecil, ada banyak gerai makan dan dapat lah beli jajan untuk anak2.
Hari yang ke 3, bangun tidur just prepare untuk check out. Nak berangkat awal, cuaca pun nampak cantik waktu pagi tu. Nothing much yang boleh dibuat, just packing2 dan photo2.




Keseronokan yang tidak terucap dapat bersama keluarga disambil menikmati keindahan ciptaan ilahi. Syukur Alhamdulillah kita tinggal di sebuah negara yang cukup indah dengan ciptaan oleh Allah swt. 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved