ads

Jumaat, 13 April 2012

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


..Bila ku kata cinta..: Destinasi Cuti <b>di Pulau Perhentian</b> 3

Posted: 23 Mar 2012 11:46 PM PDT

bangun pagi, gosok, cuci muka, terus mandi...hehe... 
memandangkan hari ini hari snorkeling sedunia (lah sangat..), kami bangun dengan rasa eXcited terlebih-lebih.
apa yang penting? isi perut dulu lah.. 
our breakfast yang ala-ala mat salleh lah sangat ni cost us RM37.00 uolls... hehe
takde choice, terpaksalah order..kalau kutahu...awal-awal aku bawak bekal roti sedozen..
kami amik snorkeling trips dengan fauna chalet (jiran flora chalet..)
super eXcited OK? atas boat aje...hehe..


menanti penuh debar....abang yang guide snorkeling trips kitorang tu..muka dia ada ala-ala Yus Jambu...hehe
Point pertama : turtle point
kat sini supposedly kita akan nampak penyu besar. we olls pusing-pusing jugak..tengok-tengok kalau ada penyu yang sudi nak tunjuk muka.. Ada. tapi tak sempat nak terjun. penyu dah blah macam tu aje.. Pemalu betoi penyu sekor ni..
aksi memanggil penyu dengan jayanya..heeheee
Point kedua : fish points
masa kitorang sampai..boat dah sedia ramai. Macam pesta air..masing-masing tengah syok 'skodeng' ikan... Subhanallah..cantik sangat taman laut ni. Sekor-sekor ikan kita nampak..jelas gitu..siap boleh pegang (kalau korang rasa korang terrer nak tangkap guna tangan)
kat sini...gambo tak sempat nak amik. Kamera bateri habis. Hancusss...harapan my hubby yang konon2 nak posing sakan. kami pulak..sempat bawak sebijik kamera je...tepon kami tak teringat nak bawak..DSLR aku yang besar gedabak memang tak rasa nak bawak gi snorkeling..

ni aje yang sempat terakam...sebelum bateri habess..
super duper eXcited hubby...hehe..sempat snap sebelum bateri habis..
aku yang pura-pura seronok..padahal dah kalut semacam..tak bergerak-gerak langsung ! aku phobia pada kedalaman laut Ok?
point ketiga: shark point
point ni tak jauh dari point pertama dan kedua tu. bezanya..kawasan ni lebih dalam.. Takutnyaaaaa....
kan aku ni kategori fobia pada kedalaman laut..so, terjun air tu pon sebab terpaksa. Orang kata dah membayar...takkan tak nak cuba kan?
rezeki kami nak jumpa shark besar2 takde nampaknya. nampak anak-anak shark je...ee..gamat pon ada tau? gemuk-gemuk lembik...
habis je shark point, abang yang ala-ala Yus Jambu tu bawak kami ke Air Berani... Ni kira cam anak sungai kat tepi pantai. airnya sikit je..tapi sejuk dia. Mak ai..macam mandi air dalam peti sejukkkkk... 
tengahari buta aktiviti snorkeling dah sudah... 3,4 jam tu rasa singkat sangat. kalau ikut hati, nak sangat berlama-lamaan kat Fish Point area tu. Pemandangan dasar laut dia terlaluuuu cantik yang sukar nak ku gambarkan dengan kata-kata. Serius...korang kena tengok sendiri. Dan lepas tu korang akan bersetuju dengan konsep konservasi marine park yang sedang giat dipromosikan.  Setakat nak belanja RM5.00 untuk conservation fee tu..small the matter the kacang lah!




klik sini untuk baca lagi :
Destinasi cuti di Pulau Perhentian Besar

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved