ads

Selasa, 18 Februari 2014

13 di pulau kapas - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Feb 2014 03:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2014 03:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jan 2014 03:34 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jan 2014 03:36 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

YunAc Diariess...: <b>Pulau Kapas</b>, Kuala Terengganu

Posted: 30 Oct 2013 12:40 AM PDT

Percutian Ke Pulau Kapas, Kuala Terengganu

Kali ini kami bercuti di Pulau Kapas, Kuala Terengganu. Kami bertolak 10.30 pagi pada  25 April 2013 (Khamis).  Kami sampai Jeti P.Kapas dalam pukul 7.00 ptg. Lebih kurang 8jam atau 9jam jugak untuk sampai ke Jeti Pulau Kapas. Tujuan kami ke sana adalah untuk melakukan aktiviti candat sotong. Aktiviti candat sotong ni bukan sepanjang tahun je ada. Ianya ikut musim jugak dan di lakukan pada waktu malam kerana sotong suka pada cahaya. Masa kami pergi memang tepat sangat pada musim sotong tengah banyak. Sebelum jauh saya cerita tentang Pulau Kapas, lebih baik saya tunjuk budget kami ke sana.
Budget Pulau Kapas (pergi & balik)( 7 orang)
1. Petrol( Kereta Proton Saga FLX 1.3)              =    RM 150
    Petrol( Kereta Perodua Myvi 1.3)                   =    RM 150
 
2. Tol   ( Kereta Proton Saga FLX 1.3)               =    RM 100
    Tol  ( Kereta Perodua Myvi 1.3)                     =    RM 100
3. Pakej Dengan Makcik Gemuk
    - Aktiviti candat sotong(utk 7 org) dan              
       transfer bot laju pergi & balik daripada
       Pulau Kapas - Jeti - Pulau Kapas                  =  RM 650
 
    - 2 bilik chalet aircond tanpa breakfast
        (3 hari 2 malam)
        (makcik gemuk resort)
        (RM 90 satu malam)                                  =   RM 360
 
4. Snorkeling (RM 25 * 7)                                 =   RM 175
 
5. Makan (RM50 seorang)                                 =   RM 350

                                                       JUMLAH    =   RM 2,035.00

Kami sampai di Jeti Pulau Kapas dalam pukul 7.00 petang dan kami memilih untuk terus pergi candat sotong.

Kami check in ke makcik gemuk resort dalam pukul 2.00 pagi setelah penat mencandat sotong. Petua sebelum mencandat sotong. Sila sediakan ubat pil mabuk laut kerana di tengah laut confirm mabuk lauk tak kira la terror ke tak pasti pening kepala.
 Betapa clearnya air laut sehingga boleh di lihat dengan mata kasar walaupun tidak memakai google. Tetapi kalau pergi ke Pulau Kapas pastikan bawa makanan sendiri kerana makanan di sini sangat mahal. Tambahan suasana di malam hari di Pulau Kapas memang sunyi. So agak bosan la kalau datang berdua. Kalau yang nk honeymoon tu ok la.

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2014 03:17 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Review <b>Pulau Kapas</b> | :.Suka Duka Hidup Saye.:

Posted: 12 Jan 2014 10:00 AM PST

Assalamualaikum kepada pembaca blog yang tersayang..hahaha!
Seperti yang telah dijanjikan pada entry yang lepas, pza akan ceritakan details tentang percutian pza di pulau-pulau sekitar Terengganu .
Sebelum ni, pza dah pernah menjejakkan kaki ke Pulau Redang, cuba tengok entry ni Review Pulau Redang. Sangat seronok. >,<
Entry kali ni pulak, pza nak cerita cket tentang Pulau Kapas. Bagi review sikit pada mereka yang teringin sangat ke pulau,tapi mungkin kurang bajet.
Disebabkan oleh lokasi pulau tu dalam area Kuala Terengganu yang hanya mengambil masa 40 minit dari Batu Rakit untuk sampai ke jeti, kos perjalanan ke jeti dalam anggaran RM 30 dua hala. Kami bawa kereta sendiri. Mungkin untuk pelancong dari luar Terengganu, kos untuk ke jeti sahaja dah sampai RM 100.
Kami gerak dari rumah sewa dalam pukul 7.30 sebab janji dengan feri pukul 9.00 dah nak ke pulau. Dalam perjalanan tu, mai singgah dulu pekena nasi kandaq satttt...eh, salah, hahahha,nasik kerabu ayam bakar..perghhh! sedap tak terkira~~
* Anda dinasihatkan untuk makan sedikit sebelum ke pulau, kalau boleh jangan kenyang sangat,takut mabuk laut,keluar balik pulak apa yg dimakan tu. Bawak bekal pun tak pe, jimat taw. 
Nasi Kerabu + air = RM 6.50
Setelah 40 minit perjalanan, kami pun sampai la kat jeti Pulau Kapas tu..
tak sempat nak ambil gambar papan tanda Pulau Kapas.. =_=
Oh ya, kami ambil pekej 2 hari 1 malam "Fullboard" yang bermaksud,siap makan,snorkling dan tambang feri pergi balik. Kiranya,tinggal bawa diri dan baju2 jelaa..
haaa, tadi pza ada suruh bawak bekal kan, bukan apa, takut kita lapar dan waktu tu bukan waktu makan lagi, sekurang-kurangnya boleh jugak kita makan sikit, bawak la roti ke, biskut, nescafe 3in1 dan yang paling penting...AIR MINERAL.. tolong bawa, paling kurang seorang sebotol 1.5L sebagai persediaan. Bajet dalam RM 10

Berkaitan dengan pakej yang kami pilih, semua sekali anggarannya adalah dalam RM175++ SEORANG bagi bilik berhawa dingin. Kalau bilik kipas lagi murah, dan harga ni juga bergantung kepada kuantiti kumpulan kita, kalau 1 bilik 4 orang, murah la sikit. Pza nasihatkan, korang ambil pakej yang dah siap semua, nanti sampai sana tak la tercari2 nak snorkling kat mana,makan kat mana.. 
*Amaran, makanan di sana sangat mahal...boleh cecah RM20 kalau nasi berlauk tu...pening jugak kan kalau dengar harga macam tu...hahaha!! sebab tu, kena bawak bekal....~
Kami dapat pakej ni berdasarkan kawan, kalau korang nak cari, boleh cuba google Pulau Kapas. Ada beberapa chalet yang bersesuaian boleh dipilih, tanya terus chalet tersebut, ada tak sediakan pakej. Dalam perjanjian kami, masa booking aritu, kami akan tinggal di Kapas Coral Beach Resort. Tapi sebab ada perselisihan maklumat, kami tukar tarikh dan nasib baik dapat bilik jugak dekat Kapas Island Beach Resort.
Perjalanan dari jeti ke pulau mengambil masa dalam 20-30 minit mengikut keadaan laut. Kalau korang naik bot yang macam kami tu, ambil la tempat duduk di bahagian atas, lebih terbuka dan kurang mabuk sikit. Lagipun boleh nampak Laut China Selatan yang luas tuuuu.... 
Bagi yang tinggal di Kapas Island Resort, kat situ ada swimming pool, tapi kecik jelaaa..masa kami pergi tak ramai sangat orang, jadi kolam tu dah macam hak milik kami je...
Teratak kami untuk satu malam, Pulau Susu Dara...awwchhhh, mentang-mentang 3 dara pingitan kan...
Bagi kami, bilik tu selesa, toilet pun ok, tapi tak la sehebat hotel2 mewah. Di dalam bilik ada disediakan tuala, pemanas air, ubat nyamuk elektrik. Berdasarkan bacaan pza, ramai yang cakap Pulau Kapas banyak nyamuk, jadi, sila bawa bekalan ye...
Sampai Pulau dalam pukul 10.30, kami check in bilik semua dalam pukul 11 baru selesai sebab kalau bilik full, kita kena tunggu dulu,waktu check out pukul 12 kalau tak silap. Kami rehat kejap, pukul 3tu kami keluar untuk sesi snorkling..yeayyy!!! 
Haaa, mesti korang teruja kan nak pergi pulau kapas ni, snorkling spot kami tu memang banyak sangat ikan..mesra-mesra pulak tu..oh ya! bawak la sedikit roti2 sebagai bekalan untuk bagi sikit kat ikan..jangan lupa jugak pakai sunblock ye!  sesi snorkling ni dalam 2-3 jam jugak laaa. Kalau macam kat Redang dulu, ada "underwater camera" tapi kat Kapas, xde pun..kita kena bawa sendiri kalau nak. 
Walau bagaimanapun, gambar-gambar kat atas ni pun dah ok la kan, ada jugak kenangan dengan ikan..~
Selesai sesi snorkling, bot pun hantar kami balik ke chalet, tapi kami tak balik bilk terus, jalan-jalan kejap..
Sangat tenang taw kat sana, kami jalan sepuas-puasnya keliling pulau tu, tak besar mana pun, pemandangan pun sangat cantikkk.. berbaloi taw kalau datang sini...
Menyaksikan matahari terbenam bersama kesayangan..awwwchh! masa ni memang penat, tapi seronok dan laparrrr!!! hihihi..jangan risau, makanan ada disediakan 3 kali, 1 sarapan, 1 lunch dan 1 dinner..makanan kat sana? boleh tahan la, dihidang secara buffet, jadi, ambil la banyak mana pun, kalau nak tapau bawak masuk bilik pun tak kesah..hahhaha..
Bagi aktiviti waktu  malam, kami ada BBQ sebenarnya, tapi bateri kamera pulak tak mengizinkan, 
untuk BBQ, arang + sewa tapak = RM 60
Hari kedua, kami dibawa untuk pusing-pusing pulau naik bot, lepas tu kami buat aktiviti sendiri, pagi tu kami keluar dalam pukul 8 pagi, round2 pulau sampai pukul 10, nak check out pukul 12, jadi kami pun main kayak..hahahhaha!!! 1 jam = RM10, tapi kami main lebih 1 jam rasanya...hihihi, sampai lenguh la tangan... habis main kayak, apa lagi, lari-lari balik bilik, kemas barang and check out laa...
Jom kita jumlahkan berapa kos bagi seorang untuk ke Pulau Kapas..
Roti + Air mineral + Biskut ; RM 10
* Kos ini tidak termasuk tiket bas anda dan tambang teksi ke jeti.
Sekian sahaja dari kami..semoga entry ini dapat membantu anda merancang percutian.. =D

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved