ads

Rabu, 5 Jun 2013

13 di bukit besi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di bukit besi - Google Blog Search


What I say?: PKM @ SK <b>Bukit Besi</b> (Day 3 & Day 4)

Posted: 28 Apr 2013 04:11 AM PDT

Day 3
Waa, sudah tiba hari ke-tiga program... Bangun pagi2, siap ke sekolah.. Sebelum tu ada buat sarapan pagi.. Dan mak suruh buat air.. Da cuak sket... Hahahaha... Manalah tau tak jadi.. Pastu just buat Nescafe Susu.. Alhamdulillah, air dibuat sedap.. Macam nak menarik perhatian mak mentua la pulak... :P Then, mak masak nasi goreng untuk Fiqah sorang.. Aduh!! Agak lama la nk menghabiskan satu pinggan tu!! Tapi dalam hati ingat pesanan Abg Wan.. Huhh..

Lepas da menghabiskan makanan.. Masa untuk kesekolah... Okey, makan pown da lmbat.. Jangan harap nk jalan kaki lagi ke sekolah!!! Well, kereta dah habis bateri.. Moto da pancit.. Aduh!! Macam mana nie... So, tengah makan2 tu, mak Fiqah pown dengan jayanya mengepam tayar moto tu.. Boleh la tahan sementara... So, adik2 ada tanya "Kak Fiqah reti bawa moto ke?" Hahaha.. "Reti bawak moto, tapi just jalan2 dekat kampung je lah., Lesen pun tak ada" , adik2 je pun dengan semangatnya nk Kak Fiqah deorang bawa... So..  Dengan penuh rasa takut, maka... Fiqah pown bawa.. Okey.. First press pown da laju!!! Huh!! Relex2~ So, tak ingat jalan... Nasib baik tak masuk longkang sbb nk masuk sket jew lagi... Hahahhaha... Huh, sampai pun sekolah!!


Hari ketiga ini, hari terakhir..So, dalam jam 11pagi dah Majlis Perasmian Penutup.. Mak dan Abah ada datang untuk jamuan.. Inilah cenderamata buat keluarga angkat.... First day punya~
Kak Qem kita pown nak post jugak :)

 Something special about SK Bukit Besi...
1. Sekolah pertama yg semua pesertnya AKTIF!!
2. Merupakan ex sekolah Abg Jamil dan Abg Bayu
3. Antara sekolah yang ada tepukan semangat sendiri!! 

Selepas tamatnya program.. Terasa lega di hati :) Namun, perjalanan kami di bumi Terengganu bukan berhenti di sini sahaja... Haaa.. Teruskan membaca~ Haa... Selepas tamatnya program bersama sekolah, dalam jam 3 petang, Fiqah dah boleh mula pulang ke rumah... :) Haa.. Balik2 jew, sembang macam-macam ngan family.. Amik gamba lah.. Hehhee.. Time tu jgak ada pack some present for me and fesi-fesi yang lain...

Owh, I love you, In-Smartive
Jam 5 petang, sudah tiba masanya untuk kembali ke sekolah.. 
Fiqah gi ngan semua adik2 Fiqah :) 
Eyh, kenapa pergi sekolah lagi?? Hurm, ada sukaneka!! Bersama Fesi dan Keluarga Angkat Masing2... Adik2 tahun 6 Bukit Besi pown join, makin meriah!! Hahahha.. Ada 3 game kami main, Lari dalam Guni, Terompah dan Balingan Kasih Sayang, semua Fiqah main, dan semua besh besh!!! :D
yang berbaju putih itu abah Fiqah...
Abg Irwan dan Abg Jamil..
Selepas tamatnya bermacam ragam kt sukaneka, tibalah masa untuk pulang bersama keluarga tercinta.. Time balik tu, semua masuk kereta sumbat ramai2.. Ingat nk gi pasar malam tapi, abah and mak je pergi.. So, balik rumah, mak da pesan suruh mandi.. Tapi Fiqah ajak adik2 sama-sama lipat kain.. Hehehe.. Lepas tu, mak dan ayah dah sampai rumah... Pelik kenapa lah anak2 dye tak mandi lagi.. Hahaha.. Lepas tu, sama lah kami tolong memasak.. Ayah potong ayam, Fiqah potong sayur2.. Lepas tu masak sama-sama dan makan sama-sama.. Seronok la, macam-macam berbual.. Tapi satu jew, Fiqah still tak berani nak makan budu.. Hahahahhaa...
Malam tu merupakan malam terakhir Fiqah tido kat rumah mak ayah angkat... Fiqah spend time sembang-sembang ngan adik-adik, sambil kemas-kemas baju.. Time untuk tidooo... Bye... "Kak Fiqah bangun-bangun!!" , ingat kenapa... Rupanya adik-adik ajak makan ice-cream ngan roti ramai-ramai sambil tengok cerita Alvin and the Chipmunk.. Hehehhe... Nie kali terakhir dapat makan sama-sama... Nanti adik2 akan rindu.. Terharu jap time tu.... Night :)
Pagi :) Haa... Sudah sampai ke hari yang terakhir di bumi Bukit Besi... Pagi, siap ke sekolah bersama adik-adik.. Well, macam biasa, jalan kaki ke sekolah :) Bersama adik-adik.. Jalan ke sekolah, then kami ke rumah Abg Bayu sebagai pengurus projek :) Mami masak macam-macam untuk kami.. Momy masak Nasi Dagang... YUMMM.. sedap.. Tapi agak pelik sket di kawasan pantai timur, wheres mereka makan makanan yang berat di waktu pagi...  
Kami di rumah Abg Bayu :)
with rumah Abg Bayu and Abah dan Momy
Selepas makan dan makan, kami pun bergerak ke Pusat Pemulihan... 
Kami hanya jalan kaki ke sana, disitu lah terletak nya sekolah mereka.. 
Mereka merupakan golongan kurang upaya dan kami hanya datang untuk memeriahkan keadaaan dan kebetulan hari itu merupakan hari jadi salah seorang dari mereka.. Haikal, adik kecil yang berumur 6 tahun dan dia merupakan antara pelatih terkecil disitu.. :) dan ada juga dikalangan mereka umurnya ada melebihi 30 tahun... Jadi, disinilah mereka menghabiskan waktu harian mereka... 
Group Photo :) me with Jazmi...
Selepas itu, tibalah masa untuk ber-BBQ :D Hahaha... Selepas jalan kaki pulang ke rumah Abg Bayu.. Ada antara mereka dah gerak ke lokasi BBQ, tapi Fiqah stay jap kat rumah tolong-tolong Momy Bayu :) Hahaha... Tolong lah basuh-basuh apa yang patut, kemas apa yg patut.. Rasa seronok tolong Momy sebab rasa macam keluarga sendiri :) Jom kita pergi mandi!! :D Mandi apa?? Mandi Tasik!! Hahaha, bukan la mandi tasik betul, tpi air lebihan tasik :) Macam sungai la... 
Cantik kan!!! Subahanallah!
Mula-mula, rasa tak nk mandi, nk duduk atas je, tapi selepas YM sudah mandi.. Ahh!! Nak mandi jugak!! Hahahha.. Mandi lah kau!! Seronok main air!! Suka main air!! Suka berenang!! Besh!! Hahhaa.. dan di sini juga ada banyak kes-kes.. Dan Fiqah pown nyaris-nyaris lemas.. Serious.. Sangat-sangat menakutkan.... Dan trauma.. So mandi tempat yang selamat je, tak boleh jalan jauh-jauh...
Gamba kenangan sempat dicapture!!
Amir Hisbullah, disebalik Hisbullah ada Munir, Abg Irwan, Abg Acap, Abg Haikal, Abg Esma, Abg Bad, Abg Jamil, Amir, Fiqah dan Yusna Marlina :D
Family Abg Jamil with his new family...
with Yusna Marlina di Tasik Puteri :)
Gambar terakhir di sekolah before pulang ke UMP :D
with Family Abg Bayu, ada Abg Jamil, Ayah Bayu, Kak Zara, Kak Fit, Momy Bayu, Kak Wawa, Kak Feera, Kak Ida, Bayu dan Fiqah.. saja.. Nak menyelit jugak!!!
Kami with Warga Bukit Besi :)
Nampaknya, sudah tamat perjalanan Fiqah di Bukit Besi, inysaAllah Fiqah datang lagi ye adik-adik :) Rindu berada di Bukit Besi, semuanya best best, semuanya baik-baik belaka, tempatnya sangat tenang!! This is my third program with In-Smartive, dan setiap kali program pasti ada memori tercipta bersama :) dan Fiqah nk minta maaf kalau ada apa-apa yang membuatkan anda tergusris hati... Manalah tau.. Bye :)
p/s: Click photos for larger view :)

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved