ads

Isnin, 10 Februari 2014

13 di pulau redang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di pulau redang - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau redang</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2014 07:12 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau</b> kapas - Google Blog Search

Posted: 07 Jan 2014 03:23 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau kapas</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jan 2014 03:06 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau redang</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Dec 2013 07:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau redang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2013 07:13 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Pulau Redang</b> Destinasi Pelancongan Impian - Sekolah4u Dot Com

Posted: 13 Nov 2013 02:31 PM PST

Pulau Redang merupakan salah satu pulau yang paling popular bukan sahaja di Malaysia tetapi di dunia. Terkenal dengan kebiruan airnya, kelembutan dan kehalusan pasir dan juga merupakan salah satu destinasi kesukaan bagi penyelam skuba. Pulau ini terbahagi kepada empat bahagian utama sebagai destinasi pelancongan iaitu Teluk Kalong, Teluk Bakau, Pasir Panjang dan Teluk Dalam. Setiap teluk mempunyai kawasan pantai dan chalet ata u resort. Lokasi paling menjadi tumpuan adalah di Pasir Panjang di mana
terletaknya banyak chalet dan resort sepanjang pantai tersebut. Tidak seperti di Pulau Perhentian, ke semua operator chalet dan resort di sini menggunakan kaedah pakej dan setiap pakej bergantung kepada jenis bilik serta perkhidmatan yang di tawarkan.

2013-10-11_163403

DSC_0814
Terengganu

berjayaredang_location_map2

Hotel dan Resort

Laguna Redang, Redang Kalong, Redang Reef , Ayu Mayang, Redang Holiday, Redang Beach & Sari Pacif ica Resort adalah merupakan antara operator yang menjalankan operasi di Pasir Panjang. Jika anda inginkan suasana yang lebih 'privacy' atau sunyi anda boleh memilih untuk menginap di Redang Mutiara yang terletak di Teluk Kalong atau jika anda mempunyai baget apa salahnya menginap di Berjaya Redang yang terletak diTeluk Dalam, yang pasti biarkan percutian anda itu berbaloi dengan apa yang anda dapat dan belanjakan.

DSC_0504 2013-10-11_163337 DSC_0085

Pengangkutan

Kebanyakan operator akan menggunakan jeti Merang sebagai transit untuk anda ke pulau. Jika anda datang ke Terengganu menggunakan bas kebiasaanya pihak operator akan menyediakan pengangkutan bagi perjalanan daripada Kuala Terengganu ke jeti Merang. Kos pengangkutan biasanya akan di kenakan caj secara berasingan daripada harga pakej, Jika anda menggunakan kenderaan sendiri, anda boleh terus memandu ke Jeti Merang, kebanyakan pelancong yang saya juga yang tidak biasa ke Terenggganu mereka selalunya bertukar antara Jeti Merang dan Jeti Marang. Jeti Merang terletak didalam daerah Setiu manakala Jeti Marang terletak didalam daerah Marang yang menjadi transit bagi mereka yang ingin ke Pulau Kapas dan Gemia. Sekiranya pula anda datang melalui penerbangan, anda boleh memilih untuk mendapatkan perkhidmatan teksi lapangan terbang atau berurusan dengan pihak operator chalet yang anda tempat bagi
tujuan menjemput anda.

DSC_0085 2013-10-11_163316 2013-10-11_163250

Tarikan di Pulau Redang

Antara kelebihan di sini ialah kejernihan airnya. Oleh itu percutian di Redang berdasarkan pakej jadi kebiasaannya anda akan di bawa untuk snorkeling pada petang hari pertama, dan pada hari kedua anda akan di bawa untuk snorkeling lagi sebanyak dua kali dan salah satunya adalah di Taman Laut Pulau Redang yang terletak di Pulau Pinang.Saya akan ceritakan perihal Taman Laut ini dalam artikel yang lain. Anda boleh memilih untuk tidak pergi snorkeling jika sekiranya anda mahu bersantai-santai sambil menikmati keindahan Pulau Redang atau bermain volleyball yang biasanya di sediakan oleh kebanyakan operator chalet. Bagi yang berkulit sensitif pastikan anda membawa bekalan 'sun block' bagi mengelakkan kulit anda bertukar warna.

Pulau Redang_Map

DSC_0496 2013-10-11_163504 2013-10-11_163620

Oleh kerana keadaan pantai di Pulau Redang yang mengadap ke arah timur jadi pada setiap pagi ketika berada di sana anda akan berpeluang melihat matahari terbit. Saya nasihatkan anda tidak melepaskan peluang untuk melihat keindahan ciptaan Ilahi ini. Selewatnya anda perlu berada di pantai sekitar jam 6.45 pagi dan bersedia dengan kamera anda. Carilah tempat yang sesuai bersama rakan-rakan anda dan rakamlah gambar sebagai salah satu kenangan terindah anda di Pulau Redang.

178964_425167564184693_1578250846_n

Bagi mereka yang berminat dengan selam skuba, banyak operator selaman yang boleh anda pilih di sini dan kebanyakan chalet dan resort mempunyai kemudahan ini. Lokasi seperti Mak Cantik, Pulau Paku Besar, Cina Terjun, Tanjung Tokong, Pulau Lima, Pulau Kerengga, Pulau Ekor Tebu dan sebagainya sudah tentu akan menjanjikan pelbagai keindahan dasar laut untuk anda. Bagi mereka yang tidak mempunyai lisen menyelam anda masih dapat lagi melakukan aktiviti ini yang mana ianya di panggil sebagai 'discovery scuba', anda akan di ajar teknik asas menyelam dan di bawa menyelam pada kedalaman tertentu yang akan di temani oleh 'dive master'. Jika anda berani apa salahnya mencuba dan menikmati keindahan dasar laut Pulau Redang. Sudah tentu percutian anda akan lebih bermakna.

Bagi kumpulan untuk sekolah dan juga institusi yang berkaitan dengan Kementerian Pendidikan Malaysia, di Pulau Redang terdapat sebuah pusat kokurikulum yang boleh berfungsi sebagai tempat penginapan, juga mempunyai kemudahan beraktiviti dengan para jurulatih berlesen dan berpengalaman. Kosnya tentu jauh berbeza murahnya jika dibandingkan dengan pakej swasta.

Larangan

Oleh kerana pulau ini diwartakan sebagai salah satu taman laut di Malaysia, larangan umum seperti tidak boleh membawa pulang batu karang, mengganggu hidupan air dan sebagainya mestilah dipatuhi.

Rujukan Visit Terengganu

Ikutilah Tips Percutian Di Pulau Redang

Lihat   JADUAL TAHUN MELAWAT TERENGGANU 2013

Credit to : Outdoor2u

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau redang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jan 2014 07:20 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Pulau Redang</b> (Redang Island) Terengganu - Visit Malaysia Year <b>...</b>

Posted: 19 Oct 2013 08:00 PM PDT

Tahun Melawat Malaysia 2014, #TMM2014
Visit Malaysia Year 2014, #VMY2014
Pulau Redang yang terletak di perairan Laut China Selatan merupakan salah satu daripada sembilan buah pulau yang membentuk taman laut Kepulauan Redang, di negeri Terengganu, Malaysia, serta tapak pemuliharaan penyu yang penting. Perairan di sekeliling Pulau Redang juga mengandungi dua buah bangkai kapal yang bersejarah, iaitu H.M.S Putera Wales dan H.M.S Repul seyang telah ditenggelamkan di sini pada permulaan Perang Dunia II dan mewujudkan suasana bagi pendudukan Jepun di Tanah Melayu. Pulau-pulau lain yang berhampiran termasuk Pulau Lang Tengah, Pulau Perhentian Besar, Pulau Perhentian Kecil danPulau Bidong.
Pulau Redang adalah salah satu pulau yang terbesar dan yang tercantik di Pantai Timur Malaysia. Pulau ini kini merupakan sebuah pulau peranginan yang amat popular di kalangan orang Malaysia, dengan kebanyakan mereka yang datang melalui pakej pelancongan. Salah satu pantai yang paling cantik di pulau ini ialah Pasir Panjang. Pasirnya putih dan airnya jernih, dengan batu karang dan ikan terdapat hanya beberapa meter dari tepi pantai. 
Pulau Redang boleh dikunjungi melalui Merang dengan bot-bot yang dikendalikan oleh syarikat-syarikat peranginan di sini. Jaraknya dari jeti Kampung Penarik ialah 30 kilometer nautika atau Kuala Terengganu melalui Jeti Shahbandar dengan menggunakan feri. Terdapat juga sebuah lapangan terbang kecil di pulau ini.

"Redang Island, locally known as Pulau Redang or just "Redang" is one of the largest islands off the east coast of Malaysia. It is one of nine islands, which form a marine park, and which offer snorkeling and diving opportunities. Access is from Merang or Kuala Terengganu on boats operated by the resorts. Redang Airport is a small airport with services operated by Berjaya Air from Kuala Lumpur (Sultan Abdul Aziz Shah Airport).

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau redang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jan 2014 07:37 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau redang</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jan 2014 08:15 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau redang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Dec 2013 07:11 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

QasehDalia: <b>Pulau</b>-<b>Pulau</b> Menarik <b>di</b> Terengganu

Posted: 26 Dec 2013 02:34 AM PST

PULAU REDANG 

Pulau yang terpanjang di antara sembilan pulau di sepanjang Laut China Selatan yang terletak di luar pantai Kuala Terengganu 
Pulau Redang mempunyai air laut yang jernih dan banyak kawasan menyelam untuk para pelancong , perairan yang kaya dengan hidupan laut lebih-lebih lagi bila waktu tengahari pelancong akan dapat melihat batu-batu karang dan ikan dengan jelas , di perairan Pulau Redang juga terdapat dua bangkai kapal bersejarah yang tenggelam di sini pada permulaan perang Dunia ke dua , tiada penangkapan ikan dibenarkan kerana PULAU REDANG telah di wartakan sebagai taman laut 
  • Go snorkelling at the Marine Park 
  • Explore the 31 dive sites on the island 
  • Take a walk along the breathtaking Long Beach 
  • Play Volleyball
  • Enjoy a jungle walk to see monkeys , squirrels and birds 
PULAU PERHENTIAN BESAR DAN PULAU PERHENTIAN KECIL

Pulau Perhentian Kecil lebih sesuai untuk backpackers kerana mempunyai pelbagai pilihan dan kemudahan bajet 
Pulau Perhentian Besar pula lebih maju dan menawarkan kemudahan yang lebih baik , tapi kedua-dua Pulau ini terdapat chalet , asrama dan tapak perkhemahan 
Jeti untuk ke pulau ni hanya 15 minit je dari rumah qaseh , dari jeti ke pulau ni dalam 45 minit , tapi qaseh masih belum sempat pergi , teringin sangat , in shaa Allah suatu hari nanti , antara pulau kecil ke pulau besar kira-kira dalam 10 minit dengan menggunakan bot . Orang kata tempat ni cantik sgt dengan air laut yang sangat jernih dan pasir yg memutih .. perghhh 
  • Try island-hopping
  • Go diving at Tokong Laut to see bamboo sharks 
  • Go on banana boat ride or try canoieng 
  • Enjoy the sun and sea breeza 
kat sini terdapat kira-kira dalam 15 tapak menyelam di sekitar Lang Tengah , lebih kurang 10 minit perjalanan antara satu-satu tapak
Pulau ni memang ramai yang tak tahu sebenarnya , salah satu tempat rahsia yang terletak di Lang Tengah kerana tempat ni lebih terpencil dari Pulau Redang dan Pulau Perhentian , tapi Pulau ni sememangnya indah , perairan yang memukau mata dan suasana yang sangat aman , di sini hanya terdapat 3 pusat peranginan , ia sememangnya memberi pelancong ketenangan dan lebih privacy,untuk ke pulau ini boleh naik jetty di Jeti Merang 
Salah satu perairan yang paling dalam di pantai timur 
Kira-kira sejam perjalanan dengan bot laju dari Kuala Dungun jeti, pulau ini adalah salah satu perairan paling dalam di pantai timur dan ia adalah syurga bagi penyelam. Hidupan laut seperti belut , ketam , penyu dan jerung bayi pasti akan memukau penyelam. Resorts disediakan untuk memenuhi keperluan pelancong, hanya 45 minit dari jeti pantai di Kuala Dungun.
PULAU KAPAS DAN PULAU GEMIA 
Pulau  Kapas terletak jauh di luar pantai terengganu, syurga kecil tropika pulau ini adalah rumah kepada pelbagai batu karang jenis keras dan juga lembut , pulau ini dikenali sebagai tempat untuk memancing sotong pada masa-masa tertentu dalam setahun
Pulau Gemia ialah pulau milik persendirian , tempat percutian yang aman dan sedikit privacy , banyak juga aktiviti yang terdapat di sini contoh nya , jungle trekking , permainan pantai , scuba diving , snorkelling dan banyak lagi ~

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di pulau redang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Dec 2013 07:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Menuju SEJUTA Impian: Part 1 | Percutian <b>di Pulau Redang</b>

Posted: 03 Sep 2013 10:36 PM PDT

**Entry tertunggak setelah 11 hari dari tarikh balik bercuti**

Kitorang baru je balik dari bercuti di Pulau Redang...
Entry percutian ke Redang ini saya akan
ceritakan secara journal sahaja tp padat ya. 
Lagi mudah utk di baca dan tidak meleret.   
Percutian selama 3 hari 2 malam di Redang Lagoon
dgn menaiki Air Asia tiket promo pergi-balik.
Percutian secara group yg terdiri daripada
mak orang-dhenu , isteri2 org  - sy + zah dan 2 org masih single – finas + priya
Segala perancangan  dan pembahagian tugasan telah di buat awl.
Dhenu- logistic dan checklist, saya – cari pakej percutian ,  zah  - urus tiket flight,  Finas – urus transport dan check-in flight.
Jadi, dengan cara macam ni perancangan percutian kitorg boleh berjalan dengan lancar. Kalo ada terkurang tu normal la kan
Sebelum gi bercuti ada juga tanya dpt nasihat dari Sue kawan yg dah biasa gi Redang sebelum ini.

Bajet dalam tangan  RM600

  • Tiket Flight Promo Pergi - Balik = RM167
  • Pakej Redang Lagoon = RM280
  • Tambang bas dari KL Sentral - LCCT = RM10
  • Tambang bas dari LCCT -  KL Sentral = RM8
  • Day 1 : Breakfast di McD KL Sentral = RM7
  • Air mineral 500ml di LCCT = RM1.80
  • Maggie Cup = RM3
  • Day 1 : Makan tengahari di Pasar Payang = RM7
  • Sewa mask + life jacket utk snorkeling = RM20
  • Souvenior FM beli di Redang = RM13.80
  • Ole2 buah tangan beli di Pasar Payang = RM37.50
  • Tambang shuttle dari Jeti Shahbandar - Airport KT = RM10
  • Day 3 : Minum2 di airport seblm naik flight = RM3
  •  Rest & Go Osim di aiport = RM2

    Jumlah perbelanjaan = RM570.10                              Baki = RM29.90 (duit spare jika berlaku emergency)


Day 1 | 23/8/13 (Jumaat)

  • Bangun pagi kul 5.30 pagi seawal  macam nak pergi kerja .
  • Hubby hantar ke KL Sentral. Tungga Zah dan Finas. Dhenu, husband dia hantar terus ke LCCT. Sementara tgg Zah & Finas sampai baca blog2 mereka yg dah gi Redang supaya dapat menggambarkan Redang tu mcm mane,
  • Kitorg siap2 beli breakfast di McD KL Sentral makan dlm bas.  
  • Ambik bas express menuju ke LCCT dgn tambang RM10 . Bas bertolak kul 8.45pagi. Perjalanan selama sejam lebih sebab otw tu ada accident.Sampai kat LCCT dalam kul 10.00pagi.
  • Flight  berlepas  tepat kul 12 tengahari , Bau menu dlm flight telah menggamit hidung kitorg. Bersungguh2 nak order nasi lemak yg korg canang dlm blog sgt sedap tu kan.Frust bile pilot annouce ''sila pasang tali pinggan anda, pesawat akan mendarat tidak lama lagi'' terasa sekejap sgt, nak order nasi lemak pOn tak sempat.
  • Touchdown di KT jam 12.45tengahari.
  • Mula2 plan nak ambik jer teksi terus ke jeti Shahbandar tp abg ipar Zah yg kerja kat KT ni dgn baik hatinya jemput kitorg semua. Lima2 sumbat dlm Saga BLM utk 1 trip. Lowed sih!
  • Sampai di Jeti Shahbandar jam 1.15petang.terus ke kaunter sejahtera. Macam mana tahu? Sbb admin Redang Lagoon dah kabar siap2 masa kat KL lg time berhubung dgn diorg melalui emel. Time kitorg dtg tu waktu rehat diorg.Kaunter akan di buka semula jam 2petang. Perut pon dh berdangdut, cari makan kat foodcourt pasar payang. Malas nak pikir makan apa,terus order nasi ayam dan fresh orange. Belanja lunch RM7.
  • Menuju ke kaunter siap2 ambik tiket feri pergi-balik. Tiket balik tu simpan la elok2 sampai hari ke3.
  •  Tepat jam 3 petang baru feri berlepas. Feri yg kitorg naik dari Jeti Shahbandar ni berair-cond. Best!
  • Perjalanan ambil masa 1 jam menuju ke Jeti **nama tak sure** Di Jeti ini kitorg kena tukar feri lain utk sampai ke Redang Lagoon. Feri ni open air ya…Splashing ok air ombak. Seronok! Perjalanan ambil masa 30 minit.
  • Tepat jam 5.00 petang - Sampai di pesisiran pantai, ada wakil dari Redang Lagoon yg jemput. Chalet kitorg dekat sgt. Kedudukan berada ditengah2. So, jalan kaki aje ler…mcm chalet n resort lain yg jauh2 diorg naik shuttle.
  • Urus check-in bilik atas nama saya….bayar full payment balance RM1,320 . Grand total – RM1,420 tolak deposit RM100 untuk 3 Hari 2 Malam. Pastu terus hi-tea. Hi-tea yg disediakan hari pertama cucur jagung dan bubur kacang hijau.
  • Actually, kitorg kira burn la mkn lunch n snorkeling pertama disebabkan tak follow jadual yg diberikan. Lepas check-in bersiap2 tukar pakaian mandi sbb hati dah tak sabar nak terjun laut. Sejak dari atas bot lagi kot hati ni nak terjun mandi laut. Sbb geram n excited tgk kejernihan air laut  Redang.
  • Sebelum mandi bergambar2 dulu dgn keadaan baju masih tak basah, kang dah basah tak cun! Mandi manda sampai tak ingat dunia…Terjun laut Redang!~ Heaven nya rasa…Cuma Zah jer yg tak mandi laut sbb dia tak teringin lagi kot. That'why kitorg berempat yg lain ada gambar mandi laut sambil bermain ombak , tukang tangkap gambar time ni Zah.
  • Sebelum jam 7.00petang dah balik bilik. Bersiap2 nak gi makan malam. Kebetulan malam pertama tu, kitorg dapat makan BBQ. Kebiasaannya, di Redang Lagoon akan buat BBQ 2 hari sekali. BBQ yg disediakan biasa2 jer…jgn la high expectation kay BBQ korg tu mcm BBQ kat Seoul Garden. Pastu, jgn pulak buat muka terkejut beruk sbb korg sendiri yg akan masak. Baru la feel!~ Panas kot duk bawah bangsal, mcm sauna tau. Time BBQ ada pekerja yg memantau dan membantu kita nanti. Kalo tak da mereka, pasti rentong ataupOn  overcooked atau kurang masak. Sy tahu, korg pOn x pro buat BBQ kannn….
  • Aktiviti malam kitorg, jalan2 tepi pantai…melawat2 chalet dan resort2 sekitar Redang beli cenderamata.Wajib beli fridge magnet..sy sambar 2 fm.. harga range RM5.90 – 7.90. Tak sah kalo tak bergambar2 dgn 4 segal2 ku ini di malam hari.
  • Menurut tokei redang Lagoon, aktiviti malam di Redang adalah finding blue sand. Dengar mcm teruja kan!~ Blue Sand atau kalo diterjemahkan Pasir Biru?? Dah terbayang2  pasir biru tatkala berada di tangan. Lokasi pencarian blue sand berada di hujung kanan pantai yg terletak di Reef Redang. Actually ada cara nak cari blue sand . Menurut abg BayWatch kat situ cakap, kalo nak gi dtglah sebelum bulan muncul. Pastu kuis2 pasir, plz jgn korek mcm sy buat. Sampai bile pOn blue sand tu tetap jadi white sand. LOL!
  • Lepas putus asa dan hampa x dpt cari blue sand, kitorg balik. Sy, zah , finas jer balik bilik. Dhenu n priya layan pub kat tepi pantai Redang. Pub kat Redang tu ada open hari Jumaat. Dhenu kata waktu operasi sampai 12 tengah malam.
  • Sebelum lelap mata, borak2 dengan zah sampai kul 11.10 malam. Tidak lupa pada huBee, call dulu Tanya kabar.  Finas dah selamat tidor. Mata pon dah ngantok. Badan pOn dah letih perjalanan yg panjang. Dah le sambil memikul bag baju yg berat. Malam yg indah…Pagi yg indah di Redang bakal menjelang keesokan hari nya. Sgt tak sabar! 
Bersambung....

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved