Sabtu, 11 Januari 2014

13 di seberang takir - Google Blog Search

13 di seberang takir - Google Blog Search


Anak derhaka ugut bunuh bapa <b>di Seberang Takir</b> | Terengganu <b>...</b>

Posted: 14 Dec 2013 07:05 PM PST

Suspek bertindak kasar menendang pintu rumah hingga pecah.

"Aku bunuh suami mu di hadapan mata mu!" Itulah kata-kata ugutan yang tergamak diluahkan oleh seorang anak derhaka terhadap ibunya, dipercayai selepas tidak berpuas hati berhubung perselisihan faham antara mereka dua beranak.

Kejadian itu berlaku kira-kira jam 9 malam di sebuah kediaman di Kampung Teluk Ketapang, Seberang Takir, di sini, Rabu lalu.

Menurut sumber, semasa kejadian, suspek yang berusia 25 tahun itu berada di luar rumah sebelum bertikam lidah dengan mangsa, 40-an, yang ketika itu berada di dalam rumah.

"Sebelum itu, kedua beranak tersebut hanya bertengkar mulut sebelum anaknya itu mula naik angin dan cuba untuk masuk ke dalam rumah, tetapi berjaya dihalang oleh mangsa.

"Tidak puas hati dengan tindakan mangsa itu, anaknya mula bertindak kasar dengan memecahkan dinding dan memecahkan pintu besar di bahagian depan rumah mereka, namun masih gagal kerana mangsa bertindak berani menghalangnya," katanya.

Sumber berkata, tindakan nekad mangsa yang menghalangnya daripada masuk ke dalam rumah menyebabkan kemarahan suspek semakin membuak-buak sebelum tergamak meluahkan kata-kata ugutan akan membunuh ayahnya, 48, sebelum meninggalkan rumah.

Jelas sumber, semasa kejadian, suami mangsa berada di masjid dan telah dimaklumkan berhubung insiden itu sejurus dia pulang sebelum mengambil keputusan membuat laporan polis di balai polis berhampiran.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin ketika dihubungi semalam, mengesahkan ada menerima laporan dan kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana melakukan ugutan jenayah.-sh

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Detik senja indah <b>di Seberang Takir</b>, Kuala Terengganu

Posted: 11 Dec 2013 06:01 AM PST


Suatu hari blogger dan keluarga mengunjungi Kg Seberang Takir, Kuala Terengganu. Terletak di seberang sungai Terengganu berhadapan dengan Pasar Pasar dan Bukit Puteri sememangnya indah dan menarik terutaa pada waktu senja.
Menikati keindahan Kuala Terengganu dari Seberang Takir sememangnya suatu yang amat indah dan tentunya menjadi fokus lensa dan penggemar fotografi.
Apapun blogger yang berada disitu pada waktu senja menikmati detik-detik indah senja di Seberang Takir. Amat sukar mengungkap dengan kata-kata keindahan panorama alam ciptaan Allah swt  ini.
Detik indah walaupun hanya seketika sebelum mentari ditenggelami kegelapan malam terus melekat dalam memori kita.

<b>Seberang Takir</b> hab perdagangan Negeri Terengganu - teganuki ta

Posted: 30 Dec 2013 10:47 PM PST

Seberang Takir, kawasan pesisir pantai yang dipisahkan dengan pusat bandar raya ini oleh muara sungai Terengganu akan dibangunkan sebagai hab perdagangan utama negeri ini dalam tempoh lima tahun akan datang.

Beta Asset Sdn. Bhd., anak syarikat kumpulan Akmam yang diberi peluang untuk memajukan kawasan seluas 11.8 hektar, merancang projek hartanah bersepadu dengan pelaburan dianggarkan RM1.5 bilion di bawah Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER).

Pengerusinya, Datuk Mohd. Johar Abas memberitahu, sekiranya menjadi kenyataan sepenuhnya, lebih 3,000 peluang pekerjaan dapat diwujudkan di samping menjadi penjana kepesatan perkembangan ekonomi setempat dan pemangkin kepada kemasukan pelabur lain.

''Beta Asset akan membangunkan hospital pakar setelah menerima kelulusan zon daripada Kementerian Kesihatan di samping pusat pengajian, kompleks perniagaan, hotel butik, hotel lima bintang, kondominium dan apartmen dengan pemandangan laut yang indah.

''Cadangan pembinaan hospital pakar, pusat pengajian dan hotel lima bintang akan dilakukan mengunakan konsep bina - pajak - pindah (built - lease - transfer) bagi memastikan pendapatan kumpulan terjamin pada masa hadapan," ujarnya.

Projek pembangunan bersepadu di Seberang Takir itu merupakan salah satu daripada 12 projek pelaburan baharu ECER yang diumumkan dan Beta Asset turut dipilih oleh ECER menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dan pertukaran dokumen di Putrajaya baru-baru ini.

Katanya, Majlis Pembangunan wilayah ECER (ECERDC) memberi pelbagai insentif menarik termasuk pelepasan cukai kepada syarikat yang beroperasi di wilayah berkenaan.

Menurut beliau, bagi menjayakan perancangan tersebut, Beta Asset telah melantik pengurus dana, Ingenious Billion Berhad (IBB), bersama Anametrics Holding Ltd., untuk menguruskan dan meraih dana berjumlah RM3 bilion.

''Sebanyak RM1.5 bilion adalah untuk membiayai projek-projek pembangunan bercampur di ECER manakala RM1.5 bilion lagi untuk menampung projek semasa dan masa hadapan kumpulan termasuk projek pesawat pemantauan dan maritim.

''Bahagian pesawat pemantauan dan maritim akan menjadi teras perniagaan kumpulan pada masa depan, satu lagi sumbangan kukuh pendapatan dan aliran tunai bagi kumpulan dalam waktu terdekat," ujarnya.

Beliau memberitahu, pihaknya turut bercadang melebar dan mempelbagaikan lagi penglibatan pembinaan hab perdagangan termasuk pelabuhan di Wilayah Utara pada masa depan.

''Dalam usaha mengembangkan itu, kami merancang untuk melakukan dua penyenaraian di pasaran bursa saham tempatan dan antarabangsa," ujarnya.

 

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads