Rabu, 15 Januari 2014

13 di gong kedak - Google Blog Search

di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


TUDM Buka Muzium <b>Di</b> P&#39;kalan Udara <b>Gong Kedak</b> - MyNewsHub <b>...</b>

Posted: 11 Jan 2014 07:09 PM PST


BESUT – Pelbagai peralatan dan bahan sejarah Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) kini dipamerkan di Muzium Pangkalan Udara Gong Kedak (PUGK) di sini, yang dibuka mulai semalam.

Muzium itu, yang pembukaannya dirasmikan Panglima Tentera Udara Tan Sri Dato Sri Rodzali Daud, telah diilhamkan bekas pengerusi muzium Lt Kolonel Azhar Mohamad.

Kini, ia dinaungi bekas Komandan PUGK Brigadier Jeneral Mohd Asghar Khan Goriman Khan.

Komandan PUGK Kolonel Zahani Zainal Abidin hari ini berkata muzium itu ditempatkan di bahagian teknikal PUGK dengan bangunan asalnya ialah bekas mahkamah tentera.

Muzium itu terbahagi kepada tiga galeri yang merangkumi bahan-bahan sejarah PUGK dan TUDM, auditorium dan bahan pameran Aerospace Technology System Corporation (ATSC) dan Hitech Padu, katanya kepada pemberita.

"Selain itu, muzium ini juga mempamerkan pesawat pemintas F-5E yang suatu ketika dahulu pernah menjadi kebanggaan negara dan merupakan jet pejuang yang terpenting dalam mempertahankan kedaulatan ruang angkasa.

"Pakaian tentera udara sejak Perang Dunia kedua, peralatan teknikal dan persenjataan pesawat tempur pelbagai peranan Sukhoi SU-30MKM buatan Rusia dan peralatan khusus skuadron di Pangkalan Udara juga dipamerkan," katanya.

Zahani berkata buat permulaan, muzium itu dibuka kepada pelajar sekolah. – BERNAMA

TUDM Buka Muzium Di P'kalan Udara Gong Kedakhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/FW310007_TR01_120114_MUZIUM.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/FW310007_TR01_120114_MUZIUM-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

BESUT - Pelbagai peralatan dan bahan sejarah Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) kini dipamerkan di Muzium Pangkalan Udara Gong Kedak (PUGK) di sini, yang dibuka mulai semalam. Muzium itu, yang pembukaannya dirasmikan Panglima Tentera Udara Tan Sri Dato Sri Rodzali Daud, telah diilhamkan bekas pengerusi muzium Lt Kolonel Azhar Mohamad. Kini,...

BESUT - Pelbagai peralatan dan bahan sejarah Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) kini dipamerkan di Muzium Pangkalan Udara Gong Kedak (PUGK) di sini, yang dibuka mulai semalam. Muzium itu, yang pembukaannya dirasmikan Panglima Tentera Udara Tan Sri Dato Sri Rodzali Daud, telah diilhamkan bekas pengerusi muzium Lt Kolonel Azhar Mohamad. Kini, ia dinaungi bekas Komandan PUGK Brigadier Jeneral Mohd Asghar Khan Goriman Khan. Komandan PUGK Kolonel Zahani Zainal Abidin hari ini berkata muzium itu ditempatkan di bahagian teknikal PUGK dengan bangunan asalnya ialah bekas mahkamah tentera. Muzium itu terbahagi kepada tiga galeri yang merangkumi bahan-bahan sejarah PUGK dan TUDM, auditorium dan bahan pameran Aerospace Technology System Corporation (ATSC) dan Hitech Padu, katanya kepada pemberita. "Selain itu, muzium ini juga mempamerkan pesawat pemintas F-5E yang suatu ketika dahulu pernah menjadi kebanggaan negara dan merupakan jet pejuang yang terpenting dalam mempertahankan kedaulatan ruang angkasa. "Pakaian tentera udara sejak Perang Dunia kedua, peralatan teknikal dan persenjataan pesawat tempur pelbagai peranan Sukhoi SU-30MKM buatan Rusia dan peralatan khusus skuadron di Pangkalan Udara juga dipamerkan," katanya. Zahani berkata buat permulaan, muzium itu dibuka kepada pelajar sekolah. - BERNAMA