ads

Sabtu, 14 Disember 2013

13 di setiu - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di setiu - Google Blog Search


Cabaran 30 hari pos <b>di</b> blog??insyaaAllah.. - Mauceriasokmo

Posted: 08 Dec 2013 06:19 PM PST

As-salam..

Hari ni saya nak menyahut cabaran 30 hari Berblog oleh Grand Nanny saya dalam Shaklee, Master Azreen..katanya kami anak-anak, cucu cicit Shaklee dari Group OSF-Our Shaklee Family kene buat post baru setiap hari about these topics..Anda pun nanti jemput baca lah ya..santai-santai saja topiknya..

insyaAllah, saya akan update linknya di sini setiap kali saya pos topik-topik di bawah. So hari ni, saya akan mula dengan topik hari pertama dan seterusnya..insyaaAllah, akan cuba untuk istiqamah. Walaupun ringkas, semoga anda akan lebih mengenali diri saya. Bukan sekadar sebagai seorang pengedar Shaklee..tetapi juga sebagai seorang penulis blog yang merangkap sahabat blogger anda@ rakan yang boleh memberikan kebaikan untuk anda..

Menurut Imam al-Ghazali ada TIGA jenis kawan..

1. Kawan yang ada ilmu, bila kita berkawan dengan dia, dia sentiasa bagi ilmu & nasihat agama kepada kita. Imam Al- Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana kebaikan yang banyak diperolehi.

2. Dia tak ada ilmu, tapi kita ada ilmu dan dia terima ilmu & nasihat agama yang kita sampaikan kepada dia. Imam Al- Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana dengan kita sampaikan ilmu & nasihat kepada dia, dia dapat laksanakan perintah Allah SWT.

3. Dia tak ada ilmu, kita ada ilmu tetapi bila kita bagi ilmu & nasihat kepada dia, dia tak terima dan macam-macam bagi alasan iaitu seperti dia tak suka ilmu yang disampaikan.. Dia rejek ilmu dan nasihat yang kita bagi. Imam Al- Ghazali kata jangan kawan dengan orang macam ini kerana tiada bagi manfaat kepada kita dan dia. Dan takut-takut kita terikut cara & tingkahlaku dia yang boleh membawa kita kepada kehancuran,

MARI MUHASABAH DIRI KITA DIMANA KEDUDUKKAN KITA & MARI KITA MENCARI SAHABAT YANG DI KATAKAN IMAM AL-GHAZALI...

Cintai saudara kita..
Sama-sama mencari dan cubalah jadi kawan yang no 1 dan 2..

Dari Ibn Umar bahwa Rasulullah s.a.w. bersabda: Seorang Muslim dengan Muslim yang lain adalah bersaudara, dia tidak menzaliminya dan tidak mengelakkan diri daripada menolongnya, sesiapa yang melepas hajatnya, sesiapa yang melepaskan saudaranya daripada sesuatu kesempitan, maka Allah akan melepaskan satu kesempitan daripada kesempitan-kesempitan hari kiamat, dan sesiapa yang menutup (keaiban) saudaranya, maka Allah akan melindunginya pada hari kiamat. (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

So, jemputlah nanti baca pos-pos saya tentang topik-topik di bawah ya.. Sambil-sambil menjenguk produk Shaklee yang saya ceritakan juga dalam Blog Mauceriasokmo ini..A sincere sharing from me, insyaaAllah..

My 30 Days Blog Post Challenge!!

day 1(9/12): introduction and a little bit about you. Recent picture of yourself.

day 2(10/12): meaning behind your blog name

day 3(11/12): Places/things I love

day 4: All about your parents

day 5: Your top 5 songs of all time.

day 6: A picture, scene from a movie or a joke that makes you crack up.

day 7:A book you'd recommend.

day 8: The best place you've traveled to.

day 9: A Goal you are working on.

day 10: You are now ruler of the world what do you do with your new found power?

day 11: A quote that means a lot to you.

day 12: On do overs, what in your life would you want to do over?

day 13: A Cause, belief or something you are passionate about.

day 14: favourite place to eat

day 15: something you miss

day 16:The best things to happen to you this week.

day 17: 3 things you are proud of about your personality.

day 18:Things that make you scared.

day 19:If you could change one thing about the world, what would you change and why?

day 20:If you could turn into any animal for a day, which one would you pick?

day 21:What did you want to be when you were a kid, teenager, now?

day 22:Things you want to say to 5 different people.

day 23:Write a letter to yourself in 30 years.

day 24:Take a photo of something in the same room as you and tell us a little bit about it.

day 25:Who do you consider your best friend right now in life?

day 26:Talk about your obsessions.

day 27:What are your bad habits?

day 28: The most important person in the world.

day 29: 10 ways to win your heart.

day 30: Your GOAL for next 30 days.

So, tunggukan pos-pos ini dari saya ya..

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved