ads

Ahad, 17 November 2013

13 di chukai - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di chukai - Google Blog Search


Sana Sini Apa Kisah: Hailam Kopitiam, <b>Chukai</b>

Posted: 12 Nov 2013 07:21 AM PST

Bandar Chukai di Kemaman terkenal dengan kopitiam yang banyak berselerak di sekitar bandar. Selain dari Kopitiam Hai Peng yang banyak di ceritakan orang, saya tertarik untuk makan malam di Hailam Kopitian yang terletak berdekatan balai bomba Chukai.

Di sini selain dari kopi, ianya juga ada menghidangkan minuman seperti jus, teh, cendol dan lain-lain. Untuk makanan pula, hidangan tempatan seperti hidangan cina, melayu dan india, terdapat juga hidangan dari barat.

Seawal kedatangan saya ke dalam kedai, seorang pelayan sudah datang memberikan menu, sebatang pensil dan sehelai kertas pesanan. Di sini ada perlu menulis sendiri pesan yang anda mahu di atas kertas dan kemudian memberi semula kertas tersebut kepada pelayan.


Antara makanan yang sedap di sini adalah kuey teow goreng. Di goreng bersama-sama udang dan ianya cukup enak tetapi kuantitinya terlalu sedikit. Untuk mereka yang selera besar, pasti tidak cukup. Anda di nasihatkan memesan satu lagi hidangan sampingan seperti popiah goreng, kentang goreng atau lain-lain. Hidangan "fish & chip" juga tidak mengecewakan. Manakala "chicken chop with mushroom sauce" sederhana.

Harga di kopitiam agak mahal berbanding harga di kedai-kedai makanan biasa. Sepinggan kuey teow goreng berharga RM7.80, hailam kopi berharga RM 3.20 secawan dan harga segelas air suam adalah RM0.80. Terdapat juga 5% cukai perkhidmatan di kenakan ke atas harga keseluruhan makanan yang di pesan.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved