ads

Rabu, 2 Januari 2013

13 di pulau kapas - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Syazwan Che Deraman: Rindu Rinduan ( Gambar Fly )

Posted: 30 Aug 2012 01:47 AM PDT

Rindu rinduan, jadi kenang, kenangan...lirik lagu ape dah?..lupee.
Semalam, ada bukak folder flight training, saje nak tengok gambar fly dulu.Rindu nak fly, rindu nak fly ngan kawan ( kawan duk sebelah )..
Cantik kan gambar awan di atas?..bottom left tu, gambar fly di Pulau Perhentian, and bottom right, masa final for runway 10 Kota Bharu.

Bila fly kan, actually, makin tinggi, makin selamat sebab if engine mati, we have more gliding distance and enough time to identify and solve the problem. Pernah sekali tu, we ( aku dan rakan ) fly at 1000feet ke Pulau Perhentian..memang risau jugak, if something bad happen, masuk laut la jawabnya.

Top picture is piper cockpit layout. Ramai orang tanya, tak pening ke bila flying tengok benda tu semua.
Sebenarnya, masa fly, kita bukan refer semua panels, setiap panels tu ada keguaan yang tertentu. Contohnya, masa climbing, aku just refer attitude ( Artificial Horizon, bila fly instrument ), Aispeed,Altimeter, Vertical Speed and Heading..tak banyak..setiap panels ( instruments ) ada keguaan tertentu untuk masa tertentu..

Paling seronok bila fly di Pulau Perhentian :)..untunglah, kat Terengganu ada banyak pulau, antara pulau yang aku pernah singgah ( fly overhead ) are, Pulau Perhentian, Pulau Rhu ( small island ), Pulau Redang, Pulau Kapas.

Ada jugak member tanya, " masa fly, boleh ambik gambar ke? "..Boleeehhhh jeee, tapi agak agak la kalo nak bergambar. yang penting, aircraft tu dalam keadaan terkawal and kitorang mesti dalam position yang betul la..takkan dalam aircraft nak bergambar dalam posisi baring baring kan?..padah laaa..

Kota Bharu airport, runway in use, runway 10 and 28. Macam mana nak tahu?..okey, meh nak explain, jumlah sudut yang ada adalah 360 degree kan?..Kalo runway 10, bermaksud, masa final approach, the aicraft heading is 100 degree, maka jadilah 10 ( potong dan genapkan the last digit ), dan untuk arah bertentangan, we must reciprocate it, bermakna 100 + 180, maka jadilah 280 ( runway 28 )..paham tak?..

Duhai awan, bila kita akan berjumpa lagi?..

Lesen CPL belum siap lagi ni..hhhmmmmmm.

Have a good daayyy.
Assalamualaikum.
See you inbound.

.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved