ads

Selasa, 27 Mac 2012

13 di pulau kapas - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

13 di pulau kapas - Google Blog Search


..Bila ku kata cinta..: Destinasi cuti <b>di Pulau Perhentian</b> 1

Posted: 19 Mar 2012 07:48 PM PDT

Tiba-tiba! Itu sahaja kesimpulan yang dapat aku katakan pada percutian ini. Yang caca marba dan kelam kabutnya itu. Usah nak bercerita bagai kat entri ini... So, focus pada Laporan Lawatan Sambil Belajar makcik D ni ke Pulau Perhentian *...hehehe...


dipendekkan cerita...kisah kami bermula begini

Shah Alam - Jeti Kuala Besut : RM43 seorang
setelah dicampur tolak..kami akhirnya mengambil keputusan untuk naik bas sahaja. Kami bertolak pukul 830 malam dari Shah Alam dengan menaiki bas Mahligai. For your info, hanya ada dua bas sahaja yang akan straight ke Kuala Besut (Jetty) - Bas Mahligai dan Bas Trans Rengit.
Dek kerana bas ni akan berhenti kat beberapa tempat untuk ambil penumpang - maka, perjalanan agaaaak mengambil masa.. Dan masa-masa itu adalah begitu 'mencemaskan' bila pundi dah tak mampu bertahan. Perut pulak bergendang sayang mintak di isi. 'Makcik, aku lapar!'
Serius ! Aku terrrlupa sangat-sangat. Mana ada R&R. Mati-mati aku tolak pelawaan mak mertua aku untuk makan nasi sebelum naik bas.. Konfiden jek aku jawab.." takpe..nanti kami makan kat R&R.." Aku lupe la.. Aku bukan balik Johor.. Ayoo...
Nasib baik ada biskut cekelat yang sempat aku rembat kat kedai sebelum naik bas. Dapat jugaklah buat alas perut... Adooiii...
Kenapa kami naik bas? Ini alasan konkrit bagi aku :
  1. perjalanan jauh - 12 jam kot. so, untuk agak memenatkan jika hanya seorang sahaja yang terpaksa drive dari S.alam - Kuala Besut. Kalau pergi beramai-ramai..boleh lah tukar2 drive.. Ni sorang je pilot nya.. Kata hubby aku : Seronok apa vacation, bila badan dah penat drive seharian? Lebih baik naik bas..boleh rileks...tidur lama-lama. Sampai kat destinasi, badan tak letih, boleh enjoy the travel.."
  2. confirm lagi sahih ! kedua-dua kami tak tahu dan tak pernah ke terengganu/kelantan... So, nak drive? Mau sesat kemana-mana. Payah pulak nak bertanya orang sepanjang perjalanan..hehe.. 
Kami sampai awal sangat, lebih kurang 620am di K. Besut Jetty..  Usai menunaikan solat Subuh, kami duk melepak kat satu kedai ni (rasa-rasanya kedai mamak  ni je yang dah bukak*). Breakfast sikit-sikit sementara menunggu my mischievous sisters sampai....
bagi yang travel tanpa pakej macam kami ni..korang tak perlu rasa risau takut tak dapat boat. Sebab ada saja cik abang yang memang akan approach korang utk naik boat service mereka. dan orang macam aku - memang sangat pantang didesak-desak. lagi orang push, lagi aku buat muka seposen. Tak suke!
mischiveous sisters aku sampai, betol-betol selepas aku decided satu company boat ni... 
* Tips: Korang boleh tawar menawar harga tau? pepandai lah korang ayat-ayat cinta sama itu bapak-bapak...hehe
Harga Tiket Kuala Besut Jeti ke Pulau Perhentian Besar 
Total : RM70 pergi dan balik utk seorang
* Tips : Nasihat aku..cari pengusaha boat yang ada office & proper sikit macam company kat atas ni. Jangan main terima janji dengan orang perseorangan yang offer services kat tepi jalan. Bukan aku nak kata yang takde office tu tak boleh percaya.. Tapi..entahlah... Ini nasihat orang situ kat kami. Kami accept jelah#
* Tips: Kalau naik boat PERGI - bagi TIKET PERGI SAHAJA kat pengusaha boat tu. TIKET BALIK korang sendiri simpan ! Jangan sesekali bagi kedua-duanya. Ada kes, sekumpulan mat salleh kena kelentong. * Kesian diorang. Dahlah kena maki..kena bayar lain pulak tu..
Teruja ! tu lah perasaan aku yang boleh aku conclude masa tu. Tangan memang cengkam kuat kat handle bot tu. Dayah memang excited tapi  menjerit-jerit bila bot melambung tinggi bila langgar ombak. Teha pulak buat muka tak de perasaan konon enjoying the view. Hubby aku duduk kat belakang sekali, sebelah driver, hahaha.. dah macam kedi golf pun ada bak kata Teha sebab dia pass life jacket kat kitorang. tapi experience naik speed boat memang superb ! Even, this is not my first experience... Ke'excited'an aku terserlah... Kalah budak-budak bawah umur..Hahaha
* Tips : Naik speedboat ni gaya dia macam naik kuda pulak - yang lebih parah bila alas duduk korang tu dah tak rupa kusyen. Langsung takde daya mengerap hentakan punggung. So, apa yang korang perlu lakukan. Jangan keraskan tubuh badan. Lembutkan badan korang macam orang menari ballet..hehe.. Percayalah, makin keras tubuh korang..makin sakit pinggang dan tulang belakang. Terutama untuk makcik-makcik macam aku ni..hehe

Perjalanan dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian Besar mengambil masa  kira-kira 45 minit. 
Klik SINI Untuk Baca Lagi Tentang  Bercuti di Pulau Perhentian
 < Sedikit panduan buat korang yang tercari-cari info cuti-cuti ke Pulau Perhentian,totally tanpa pakej agen perlancongan. Percayalah. Ia lebih berbaloi-baloi...>

RaHsiA KeHiDuPaNkU: First Time di Mak Kepit <b>Pulau Redang</b>....

Posted: 06 Mar 2012 08:38 PM PST

27-29 Februari 2012...


Ari ni aku bgn awal pagi sbb excited sgt nk p redang ni fuh baju semalm ag dh siap2 packing al-maklum lah biase klu org sebut je pulau redang msti terbayang tempat tu  heaven kn????tol x...tepat kul 9 aku dh standby kt tp jln tunggu bos aku dtg mai...oppsss!!!lupe nk bgtau aku budak praktikal kt TIC or nama penuh nya Turtle information Centre Rantau Abang....pekerja kt cnie sume spoorting gler best xnyesal aku pilih tmpt ni walaupon pda asalnya ia menjd pilihn paling last..berbaloi-baloi kn dh dpt g redang free...hihihihihihii...pastu aku ingt ke kteorg naek bot kt setiu nuh rupanya dkt perikanan je aduhyai....sepls menunggu beberapa seketika dkt perikanan chendering(berpeluh jgk lah) aku pon di bawa ke pulau kapas dulu coz cik elly A.K.A bos  kpd penyelia aku orgnya agak "agas"cket le lau xphm translate google je hahaha...tp xksh la xda kaitan nagn akupon kteorg pon g la ke Pulau Kapas sekejp ronda2 pah2 blik..g2 je...aduh penat tol...tp ontheway blik td enjin bot wt hal aku engt xjd dh nk p redang :( rupanya mmg btol aku terpaksa la bermlm kt perikanan Pulau KAmbing...bab kata ayh aku tido kt pulau jgk tp Pulau Kambing hampeh...bukan ada ape pon cuma 6pak ICT versi ganu je xpayh g jauh2 kt Shah Alam nuh ganu pon ada ICT la weh......

keesokkan harinya kami pon berangkt la ke Pulau Redang mula2 ok je tp dugaan besar tol tekak aku ni asyik nk kuarkan isi perut je tp aku wt derk je la...tp y member aku sorg ni linda name die dh muntah dh mane tah nye laut bergelora mcm2 la halangan la nk p sane bot rosak la,ujan la dh ble ujan wajib la laut bergelora kn...kn..kn..after lbh kurng sejam lebih aku pon sampai la di redang y ada kmpung org tu fuh cantik gler beb mmg terpukau la aku tp sbnrnye aku bkn tido ctu pon destinasi aku Pulau Mak Kepit jauh lg tp Redang jgk xda pape pon ctu yg ada tmpt masak and chalet blh thn la keselesaan nya sbb die bertaraf VIP,tengahari tu aku dpt rase asam pedas johor ada la pegawai perikanan org panggil pok teh...baik sngt2 sume y ikut tu spoorting gler happy aku dpt knl ngn diaorg yela time praktikl ni la dpt mcm2 pengalaman y aku xjangka pon...seleps mkn,mandi,rehat ptg tu diaorg ajak aku p mancing,dengr je nk g mancing aku xcted plak nk p plak kak ayu ikut skali xpe la sekurng2nya ada geng gurlz,aku pon g la terumbang-ambing bot tu mula2 ok lagi bila je bot tu berhenti gelora die masyaallah tuhan je tahu mengelagak dlm perut aku ni akhirnya aku pon "UWEEKKKKKKK" fuh sakit urat perut aku pale dh berdenyut2 nih...gelora mmg kuat gler bukan aku je muntah dgn supervisor aku skali hahahahaha.....maknanya bukan slh aku la gelora tuh y kuat sgt kn!

tp kejp je sbb ombak tu kuat sgt kteorg pon g la ronda kt Taman Laut PuLau Redang mmg cantik sgt2...indahnya ciptaan Allah ni aku bulh 6pak dasar laut walaupon air dalam kt c2...pantai die jgn ckp la bersih satu sampah pon aku x6pak aku pon tanam niat lalu la lau ada rezeki 6t aku nk honeymoon kt c2 la...ish2 lmbt ag aku dh plan awal2 ape da...tp ske ati aku la klu smpai mhl kot nk p sane xtau la aku mampu x kena keje best2 la aku pon niat nk bwk adik2 aku...jenis aku lau aku mkn ke,p tempt best2 aku akn teringt kt adik2 aku coz xsyok la kn happy sensorg xpe 6t diaorg merasa jgk xdpt pulau redang bwk je la kt pulau kmbing HUAHUAHUAHUA...

Balik dari Taman Laut tu Echah terus ajak mandi.echah member kt praktikal aku jgk sebenarnya aku p sana 8 org,supervisor aku (En Halim),kak ayu,echah,linda,pok teh,pok we,pok ali sorg ag aku lupa plak dah...nevermind...tp dh gelap dh mandi jgk la aku dh teringin n k mandi dr mula2 sampai ag tp tahan je mase tu la pok teh ajar kteorg berenang tp pkai lifejacket la lau x tengelam la aku jwbnya...rupanya xda la payah mane chewah!!tp jgn gabra je wt cool bru la blh stabil....mandi kejp dh mlm xpuas ag xpe2 esk pg2 ag aku nk mandi....

Mlm tu pas mkn mlm kak ayu surh meronda pantai cr penyu bertelur la ape lg tp tu la penyu tu lewat sgt ekpon aku dh xlarat kul 11.00 pm aku pon berpakat g mask blik tido aku dh pesan kejtkn aku lau penyu naek tp tu la tido mati mane nk bgn penyu tu 3.30 bru naek bertelur...aduhyai...melepas

tp esokkan bos aku ajak p cr penyu kt tp pantai kot2 la ada y naek nk bertelur tp mmg xda rezeki aku...aku cume blh tgk telur je hahahaha.....letih jgk la nk korek lubang nk ambik telur penyu tuh crdik jgk die rupanya...xpe dpt pengalaman gak tu y penting....pg tu kn aku dh ckp nk mandi pg2 ag...tercapai la hajat tp y best ni kali ni aku dpt snorkeling first time dlm hidup mmg x tergambar la,kaki aku smpai luka terlanggar batu karng tp aku enjoy la selama ada kt sana walaupon dh rugi satu hari kt pulau kambing xpe nla janji dpt g jgk...

ok la sampai cnie je la actually aku time keje ni stress nk siapkan thesis baik tls blog lu kn..ni first penulisan aku kt blog xtau la tetibe tergerak hti nk tls padahl blog ni dh lame pon dibiarkn sepi..k.la SAYONARA!!!

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG TERENGGANU

Copyright 2010 All Rights Reserved