Ahad, 9 September 2012

13 di kemasik - Google Blog Search

13 di kemasik - Google Blog Search


Pantai <b>Kemasik</b> - Rest, Relax & Recreation - Sop Nama Saya | SOP <b>...</b>

Posted: 27 Aug 2012 05:22 PM PDT

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Entry yang agak back dated yang mana berkisah Diari Aidilfitri tahun ini. Raya sebulan bukan? Entry raya pun boleh buat sebulan juga [hehehehe]

Siapa pernah singgah Pantai Kemasik - Rest, Relax & Recreation?
Sop dulu ada juga singgah, masa itu pantai Kemasik ini belum lagi dinaiktaraf. Dulu masa berjalan dengan keluarga [zaman kecil dan bujang], jika ke Kuantan atau Kuala Lumpur, ayah Sop suka berhenti di pantai-pantai untuk singgah makan. Dulu tiada kedai atau gerai seperti sekarang, jadi perlu membawa bekalan makanan.

Sekarang ini, Pantai Kemasik telah dinaiktaraf menjadi tempat berehat, beriadah dan rekreasi. Sudah cantik dan dilengkapi dengan kemudahan seperti gerai makanan, tandas awak, tempat berehat, parking, pondok, dan tapak permainan. Sungguh untuk selesa bagi yang hendak berehat terutama yang dalam perjalanan.

Sop lihat, penduduk setempat pun ramai yang melepak dan berehat di Pantai Kemasik tersebut.

Permandangan juga menarik dengan pantai sedikit berbatu dan kawasan kuala yang dipenuhi dengan bot serta perahu.

Kami singgah semasa pejalanan dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu pada Raya ke 3. Entry tentang perjalanan bermuka boleh di baca di entry "Perjalanan balik kampung Terengganu" Semasa singgah berehat dan makan-makan, Azfar dan Azwar sempat bermain di tapak permainan dengan gembiranya. Mungkin bosan telah berada lama dalam kereta. Hhehehe

Bagi yang melalui Pantai Kemasik, pastikan anda singgah ke sana. Ambil tenaga dengan berehat dan menghirup udara segar pantai. Jika dahaga atau lapar, boleh singgah ke kedai makan yang terdapat di situ :)

Galeri gambar:





Description: Pantai Kemasik - Rest, Relax & Recreation, Rating: 5, Reviewer: Sop Nama Saya, ItemReviewed: Pantai Kemasik - Rest, Relax & Recreation

When She Whispers & Giggles: Berbaju Kurung <b>di</b> Pantai <b>Kemasik</b>

Posted: 28 Apr 2012 10:56 AM PDT

At last!!! Dapat jugak ke Pantai Kemasik ni. Saja je nak pergi Pantai Kemasik ni coz pantai dia CANTIK! Dulu time baru2 datang Kemaman ni I dah pernah pergi sekali terus FALL IN LOVE! Nampak banyak batu. Then tak bersempatan nak pergi lagi.
entrance::welcome to KEMASIK::sebelah je dengan R&R Kemasik
Nik Nurmaisara Nik Ahmad + Nur Fatin Ahmad Riyano + Nur Ifalyana Salim
!berkenan dengan batu ni::nak bawak balik!

Suara Generasi Baru » IKBN <b>Kemasik</b> Bakal Melahirkan Usahawan <b>...</b>

Posted: 26 Jul 2012 03:43 PM PDT

Gambar 1.0 IKBN Kemasik Kemaman

Gambar 1.0 IKBN Kemasik Kemaman

Institut Kemahiran Belia Negera (IKBN) yang diselia dibawah Jabatan Belia dan Sukan adalah institut yang setanding dengan institusi-institusi pendidikan yang lain di Malaysia ini. Institut ini memberi peluang kepada belia-belia yang kurang benasib baik dalam pelajaran untuk menyambung pelajarannya ke tahap yang lebih tinggi. Belia juga tidak perlu risau kerana kemudahan yang ada di IKBN mampu membuat belia berjaya dalam bidang yang dipelajari.

IKBN Kemasik telah beroperasi pada 18 Oktober 2010 dan pengambilan pelajar bagi sesi pertama diambil pada Julai 2011. IKBN Kemasik ini adalah IKBN yang baru beroperasi. Antara kursus yang ditawarkan adalah kursus penyediaan makanan, pastri,roti,perkhidmaatan kaunter hadapan (Front Office), rekabentuk multimedia dan lain-lain. Jarak antara IKBN Kemasik dengan Bandar Kemaman lebih kurang 19 kilometer.

Terdapat juga kemudahan yang disediakan di IKBN ini antaranya kemudahan perpustakaan, padang bola, gelanggang perumahan,surau,dewan makan,kuarters dan lain-lain.  Kemudahan ini disediakan untuk keselesaan pelajar dan kakitangan IKBN ini. IKBN ini telah dirasmikan oleh Menteri Belia dan Sukan iaitu Dato' Ahmad Shabery Cheek. IKBN ini mampu menampung 800 pelajar dalam setiap sesi.

IKBN Kemasik ini turut dikategorikan sebagai IKBN model perintis yang menawarkan pembelajaran konsep keusahawanan. Di mana para pelajarnya diberi peluang untuk menjalankan perniagaan berteraskan produk makanan tau perkhidmatan.

Baru-baru ini juga IKBN Kemasik ini telah Memeterai Memorundum Persefahaman (MOU) dengan 12 pihak industri. Persefahaman ini adalah bagi melahirkan tenaga mahir  selaras dengan hasrat kerajaan untuk menaikkan taraf bidang kemahiran sosio ekonomi negara.

Antara industri-industri yang terlibat adalah Awana Kijal Beach & Golf Resort,Eastern Pasific, Industria Corporation Bhd (EPIC), Kelab Golf & Rekreasi Petrionas, Konsurtium Usahawan Makanan & Industri Asas Tani Sdn Bhd (KOMITA), Ranaco Group of Companies Sdn.Bhd, CIMB Bank Bhd, Ziq Bakery & Cake, Residence in Cherating, Digi Colour Proshop, Nik Unisex Hair & Beauty Saloon dan Persatuan Kontraktor Daerah Kemaman.

Pencapaian ini mampu mencapai taraf negara maju bependapatan tinggi pada tahun 2020 nanti. Ini membuktikan bahawa pelajar IKBN mampu berjaya dimasa akan datang.



Tiada ulasan:

Catat Komen

ads