Isnin, 11 Jun 2012

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Beautiful <b>Pulau Kapas</b> Scenery vs Fair Armpit | Tian Chad @ 永遇乐

Posted: 11 Jun 2012 09:17 AM PDT

Here's an instagram picture of me at Pulau Kapas last few days. I was planning to share the awesome scenery view of Pulau Kapas from the mini light house and guess what's the response about this picture? Ends up people are more interested with my fair....armpit... and people keep asking what's my secreat to have a fair armpit wtf lol. To be honest, there is no tips for you guys as I was born with it. I guess need to thanks my gene for giving me slow maturity (which ends up I don't have hairy & smelly armpit/body odour) and I hope I grow old slowly too HAHAHA! 

If you still think that I have secreat to maintain a fair & white armpit. Stalk my blog more often and I will share you some tips. *pun intended* Muahaha!

Till then....enjoy the "view"!

PS: I miss my exciting beach travel! Snorkeling and snap underwater photos with my DSLR, compact cam and even Samsung GALAXY S3! Yesh! my Samsung GALAXY S3 manage to survive the salty sea and manage to capture some beautiful video =p

Thanks for reading! Press the "Like" button and share with your friend kay? You can subscribe to TianChad @ 永遇乐, be a fans on TianChad @ 永遇乐 and follow @TianChad on Twitter for future blog post update =)

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Gegernya!!: PM Lancar Prospektus FGVH Khamis Ini

Posted: 27 May 2012 04:16 AM PDT

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan melancarkan prospektus penyenaraian FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) Khamis ini yang dijangka menyaksikan 37 peratus daripada 2.19 bilion saham akan diperuntukkan bagi manfaat peneroka.

Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, daripada jumlah itu, 20 peratus akan diperuntukkan kepada sebuah tabung amanah yang akan menjaga kepentingan peneroka, manakala 17 peratus lagi akan ditawarkan untuk jualan kepada 112,635 peneroka dan petugas serta kakitangan FELDA.

"Semua peneroka akan mendapat manfaat berpanjangan daripada penyenaraian ini," katanya sambil menambah penyenaraian FGVH yang dijangka menjadi proses terbitan awam (IPO) terbesar di Asia tahun ini, diunjurkan dijual pada lebih RM4 sesaham.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan sambutan Hari Kesihatan FELDA Wilayah Terengganu dan sambutan Hari TB Sedunia Peringkat Negeri Terengganu di Bandar Ketengah Jaya, di sini, semalam.

Hadir sama Ahli Parlimen Dungun, Datuk Matulidi Jusoh; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paka, Zakaria @ Mohd Ariffin Abdullah dan Pengarah Kesihatan Terengganu, Dr Anwa Sulaiman.

Mengulas lanjut, Mohd Isa berkata, FELDA sudah menyediakan panel tujuh bank untuk membantu peneroka menguruskan pembelian saham, jika mereka memerlukan pinjaman serta membuka akaun dagangan saham.

Katanya, FELDA juga mengagihkan saham kepada kerajaan negeri dan pelbagai institusi pelaburan seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Tabung Haji.

Mengikut draf prospektus IPO FGVH kepada Suruhanjaya Sekuriti (SC), daripada 2.19 bilion saham, 1.92 bilion saham yang mewakili 52.5 peratus modal terbitan dan berbayarnya akan ditawarkan untuk langganan pelabur institusi, manakala 273.61 juta saham atau 7.5 peratus lagi akan ditawarkan kepada pelabur awam.

Beberapa laporan sebelum ini menyebut FGVH yang dijangka disenaraikan pada 28 Jun ini, dianggarkan bakal memiliki modal pasaran berjumlah RM18 bilion. FGVH dijangka melancarkan kempen langganan selepas pelancaran prospektus pada 31 Mei ini dan menentukan harga sesaham untuk pelabur runcit pada 15 Jun.

 Sementara itu, mengulas kempen kesihatan itu, Mohd Isa berkata, ia bertujuan menyuburkan kesedaran kepada peneroka untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan mencegah penularan gejala penyakit TB.

"Kerajaan menyediakan kemudahan kesihatan terbaik terutama daripada aspek pencegahan bagi memastikan penularan penyakit dibendung," katanya mengulas peningkatan kes TB di Gugusan FELDA Kertih, sehingga jabatan kesihatan negeri memilih kawasan itu untuk pelancaran kempen berkenaan.

Pada 2009, ada tujuh kes TB di kawasan itu dan meningkat kepada 11 kes pada 2010, 13 kes (2011) manakala sehingga April 2012, 10 kes TB dikesan.

Bagi meningkatkan aspek penjagaan kesihatan terutama kepada warga FELDA dan penduduk Ketengah Jaya yang jauh dari bandar ini, Mohd Isa berkata, Yayasan FELDA turut meluluskan peruntukan RM85,000 untuk pembelian sebuah alat ultrasound untuk ditempatkan Klinik Kesihatan Ketengah Jaya.

Terdahulu dalam ucapannya, Mohd Isa yang juga bekas Naib Presiden UMNO berkata, selain mencegah penyakit berjangkit, masyarakat termasuk warga FELDA perlu mengelak terkena 'penyakit hati' seperti yang dialami pemimpin pembangkang hingga sanggup berbohong dan memutar belit setiap kebaikan kerajaan Barisan Nasional (BN) demi memancing undi.

"Penyakit hati seperti yang ditanggung kalangan pemimpin pembangkang lebih berbahaya daripada penyakit berjangkit seperti TB, sekali pun kerana kerajaan BN menyediakan kemudahan kesihatan terbaik untuk mengubat penyakit berkenaan...tetapi penyakit hati dan suka berbohong tidak ada ubatnya," katanya.

13 di ajil - Google Blog Search

13 di ajil - Google Blog Search


Mengapa Kuari <b>Di</b> Bukit Apit <b>Ajil</b> Diluluskan Tergesa-gesa

Posted: 24 Apr 2012 10:39 AM PDT

Saya mengambil kesempatan untuk menulis beberapa faktor yang mahu saya sebut dalam perbahasan Di Penggal Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu ke 5 tetapi Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri telah menutup tempoh perbahasan yang menjadikan ramai Ahli Dewan Undangan Negeri Terengganu tidak mendedahkan penyelewengan UMNO dan Kerajaan BN.

Titah Diraja meletakkan hasrat yang besar demi kebajikan dan kesejahteraan rakyat tapi UMNO dan Kerajaan BN tidak mempedulikan hasrat mulia ini.  Demi mencapai kesejahteraan rakyat, saya mengharapkan rakyat menilai dan membuat tindakan yang adil dalam menentukan pendirian dalam PRU 13.  Kekayaan negeri bukan milik UMNO dan Barisan Nasional tetapi satu amanah dan pinjaman sementara untuk mana-mana pemerintahan untuk diurus dengan baik dan maslahat rakyat.

Saidina Umar bin Al-Khattab yang memerintah Kerajaan Islam yang lebih luas daripada Malaysia dan Terengganu, pernah menyebut dalam khutbah di Masjid Madinah, katanya :
أنما أنا فى مالكم كوالي اليتيم
Maksudnya : "Sesungguhnya saya pada harta kamu seperti penjaga anak yatim."

Oleh itu, apabila seorang lelaki yang jahat dan dibenci oleh Saidina Umar dengan sebab buruk akhlaknya, datang menemui saidina Umar, Amir Mukminin dengan berkata : "Wahai Amiral Mukminin ! Adakah Tuanku suka kepada saya ? Jawab Saidina Umar : Tidak. Lelaki itu berkata lagi : Adakah engkau akan memberi, jika aku meminta sesuatu?. Jawab Umar : Ya kerana engkau berhak mendapatkannya.

Bagaimana sikap dan pendirian Umar Al-Khattab,  sahabat Rasulullah mengajar mana-mana Kerajaan supaya bersifat adil dan mengutamakan kesejahteraan serta kebajikan rakyatnya.

Saya mahu menyebut beberapa perkara yang kemungkinan sengaja dilakukan untuk menimbulkan  kesusahan dan kepayahan hidup rakyat.

1-    Isu Penamatan Pinjaman Taja Yayasan Islam kepada beberapa pelajar yang sedang menuntut di Pusat Pengajian Tinggi Mesir. Penamatan ini dimaklumkan kerana sikap pelajar-pelajar tersebut yang ghairah untuk menghayati tuntutan perlembagaan Malaysia dan hak-hak kemanusiaan yang dipelajarinya. Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan memberikan hak dan kebebasan kepada rakyat jelata Malaysia untuk bercakap dan bersuara, berhimpun secara aman dan tanpa senjata, serta membentuk persatuan. Ini membuktikan bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang demokratik.

Jika pelajar-pelajar tersebut dianggap salah kerana memakai baju kuning, sudah pasti  Kerajaan ini sangat marah pada rakyat yang memakai pakaian kuning. Apakah kesalahan pada warna ? Jika salah pada kalimah Bersih, sudah tentu kerajaan benci tulisan bersih yang ada kadang2 pada jalan yang tercatat Zon Bersih.

Apakah kerajaan mahu menafikan hak mereka untuk bersuara dan bercakap ? Mereka bukan Anti Kerajaan tetapi menjunjung tinggi hak-hak yang diperuntukkan dalam perlembagaan Malaysia. Apakah Kerajaan Terengganu tidak memperakui hak-hak yang diperuntukkan dalam perlembagaan ?.

Mungkin pihak kerajaan mahu Mahasiswa jangan berpolitik dan terlibat dalam parti politik. Tetapi pelik, kenapa pihak kerajaan bersikap tidak adil dengan membiarkan mahasiswa terlibat dengan kelab UMNO yang memang pertubuhan yang terlibat dengan parti politik ?. Jika terlibat dengan kelab UMNo boleh, kenapa dengan pertubuhan dan badan-badan lain tidak boleh. Mana kebebasan ? Mana amalan demokratik yang diamalkan ?

Perdana Menteri berucap di Majlis Perlancaran Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) dan Amanat Perdana Menteri Bersama Warga Kampus 2012 di Dewan Agong Tuanku Canselor (DATC) Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, malam Rabu.

Menurut Perdana Menteri : "Apabila AUKU dipinda mahasiswa-mahasiswi berpeluang untuk ke mana pun, boleh pergi mana...boleh dengar ceramah siapa pun dan boleh juga menjadi anggota parti mana pun tapi bila dalam kampus hendaklah tumpu pada pelajaran masing-masing. Tak ada siapa boleh kata bahawa kita menutup minda pelajar kita...kita tak tutup minda pelajar kita, mereka boleh dengar siapa pun."

Mungkin pihak Kerajaan Terengganu tidak sealiran dengan Perdana Menteri atau tidak mengambil tahu janji-janji Perdana Menteri terhadap Mahasiswa.
Apakah pihak Kerajaan pimpinan Menteri Besar hari sangat tidak memberi ruang untuk Mahasiswa merayu dan memang tiada belas kasihan ? Sedangkan, pihak kerajaan mesti sedar bahawa Mahasiswa ini mungkin akan memberi khidmat  dan kebaikan pada Negeri ini pada masa depan selepas mereka pulang. Anggaplah pelajar-pelajar ini seperti anak-anak yang sedang menghadapi banyak perkara yang sedang dipelajarinya. Hadapilah mereka seperti anak-anak dengan kasih sayang bukan balas dendam.

2-    Isu Kuari Di Bukit Apit Ajil yang baru diluluskan. Kuari bukan berada dalam kawasan saya tapi untuk kesejahteraan seluruh rakyat. Kerajaan boleh beritahu kepada dewan tentang syarikat yang diluluskan untuk mengendalikan Kuari ini. Dimaklumkan bahawa ia baru diluluskan dalam tempoh beberapa minggu ini. Kelulusan pembukaan Kuari ini akan menggangu dan menggugat kesejahteraan rakyat sekitar.

-    Saya dimaklumkan Kuari ini  akan menyebabkan gegarkan yang menjejaskan keharmoniaan pendudukan-penduduk setempat. Gegaran ini kemungkinan akan menyebabkan keretakan pada rumah-rumah kediaman dan terdedah dengan keruntuhan kerana Kuari ini berada kurang daripada 500 meter daripada kawasan kediaman rakyat. Dimaklumkan, pihak JPS dan bomba tidak bersetuju untuk meluluskan pembukaan Kuari ini. Disamping itu, Kuari  ini berada kurang  satu KM daripada Tangki Air Bukit Apit, Ajil.

-    Permasalahan kedua ialah Kuari-Kuari batu sudah banyak. Syarikat2 yang mengusahakan Kuari tahu bahawa permintaan batu sangat kurang  dan mengalami kemelesetan. Bahkan ada syarikat yang dijual kepada bukan melayu kerana tidak mampu menguasahakannya lagi.

-    Apakah Kuari ini diluluskan dengan gopoh tanpa mengambil kira pandangan pihak JPS dan bomba ? Kenapa ? Persoalan, kuari diluluskan kerana kepentingan syarikat yang mempunyai hubungan erat dengan OKU (Orang Kuat UMNO).

3-    Yayasan Pembangunan Keluarga dan Yayasan Islam sudah pasti berperanan untuk menjaga kesejahteraan rakyat. Aset-aset yang dimiliki oleh YPK dan YIT semestinya diurus dan dimajukan untuk kebaikan dan kesejahteraan rakyat. Akhir ini, timbul beberapa persoalan yang berkaitan dengan tanah-tanah milik YPK dan YIT. Persoalannya, adakah tanah-tanah tersebut telah dijual kepada pengusaha-pengusaha ?. Kenapa ia dijual ?

Dikatakan bahawa ia dijual dengan harga murah. Tanah YPK depan Sekolah Sultan Sulaiman 1 akan dibina apartmen mewah setinggi  25 tingkat. Adakah tanah YPK di mukim Banggol, Kemaman seluas 12 hektar lebih telah dijual kepada Syarikat TOTAL MERIT Sdn Bhd. Adakah tanah Yayasan Islam sebelah bangunan Wisma Darul Iman, sebelah Sekolah Tg Ampuan Meriam juga telah   dijual ? Berapa harganya ? Tanah Yayasan Islam yang menjadi tapak tadika/kelas KAFA sebelah Sekolah Tg Ampuan Meriam akan dirobohkan.

Akhirnya, saya menyeru kepada seluruh rakyat dan pengundi agar menilai Kerajaan UMNO yang terus memerintah dengan rakus dan sombong pada PRU 13. PAS ganti UMNO.

**** Artikel di ata ada;ah Ucapan Perbahasan ADUN Bukit Payong yang juga Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu YB Ustaz Mohd Nor Hamzah

Komen:

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


::: kisah klasik untuk masa depan :::: Din & Dang

Posted: 05 Jun 2012 07:57 AM PDT

Al salam alaykum

Sempat jugak jejak kaki ke kenduri Puan Dang Fatihah Abd Aziz... Sahabat aku yg rapat di Kolej Matrikulasi Terengganu...

Majlis sebelah Dang 27.05.2012... Tapi aku pergi sebelah suaminya di Jabor pada 03.06.2012...

Tahniah Dang! Moga sampai ke syurga...

Jeehan al-Maliziy: Percutian ke Terengganu 2012

Posted: 07 Jun 2012 06:59 PM PDT


Hari pertama (4 Jun 2012), saya, isteri dan tiga orang anak kami bertolak dari rumah di Kajang, Selangor menuju ke Terengganu melalui beberapa lebuh raya. Akhir sekali, masuk ke Lebuhraya Pantai Timur (LPT) melalui Tol Karak, Pahang. Saya terus memandu Proton Exora sehingga berhenti di sebuah hentian dan sebuah kawasan rehat. Kami makan tengah hari sebelum meneruskan perjalanan dan keluar dari LPT melalui Tol Jabor, Terengganu. Berhenti di plaza tol tersebut untuk solat. Kembali bergerak dan terus menuju ke Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Kemaman. Suami kepada adik saya merupakan tenaga pengajar di sini. Mereka tinggal di rumah yang disediakan dalam kawasan KKTM. Emak saya pun berada di sini kerana adik perempuan saya baru melahirkan anak sulung pada 18 Mei 2012 yang lalu. Kami bermalam di rumah mereka.

Hari kedua (5 Jun 2012), saya, isteri dan tiga orang anak kami membawa emak pergi bersiar-siar di sekitar Kemaman. Berpandukan Sistem Kedudukan Sejagat atau "Global Positioning System" (GPS) yang saya gunakan ketika memandu, kami tiba di Taman Rekreasi dan Mini Zoo Kemaman. Kami singgah makan tengah hari di kantin Hospital Kemaman sebelum pulang ke KKTM. Kami bermalam di sini lagi.

Hari ketiga (6 Jun 2012), saya, isteri dan tiga orang anak kami bertolak dari KKTM Kemaman menuju ke Kuala Terengganu. Saya memandu kenderaan melalui Jalan Kuantan–Kuala Terengganu. Berpandukan GPS, saya mencari tempat penginapan. Kami pergi ke Hotel Seri Malaysia, Kuala Terengganu. Saya membuat tempahan bilik terlebih dahulu kerana daftar masuk cuma bermula jam 3:00 petang. Sementara itu, kami pergi bersiar-siar di Pasar Besar Kedai Payang. Makan tengah hari di sini dan antara menu yang kami pesan ialah nasi dagang. Bergerak dari pasar dan kembali ke hotel. Kami pergi ke Masjid Kristal di Taman Tamadun Islam (TTI), Pulau Wan Man. Makan malam dan solat di TTI. Kemudian, pergi melawat seorang rakan di Hospital Pakar Kuala Terengganu. Pulang ke hotel untuk bermalam.

Hari keempat (7 Jun 2012), kami bersarapan di Café Sekayu, Hotel Seri Malaysia. Kembali ke bilik. Kemudian, kami pergi bersiar-siar di Bazar Warisan dan membeli belah di Pasar Besar Kedai Payang. Kembali ke hotel dan daftar keluar kira-kira jam 12:00 tengah hari. Kami pergi ke Taman Monumen di TTI dan bertolak pulang. Dalam perjalanan pulang, kami singgah solat di Masjid Terapung (Masjid Tengku Tengah Zaharah) Teluk Ibai dan bersiar-siar di Pantai Rantau Abang, Dungun. Saya meneruskan pemanduan di Jalan Kuantan–Kuala Terengganu membawa kami ke waktu malam. Berhenti di sebuah kawasan rehat di LPT untuk solat dan makan sebelum meneruskan perjalanan pulang.

Hari kelima (8 Jun 2012), saya masih memandu Proton Exora dan sudah berada di Lebuhraya Kuala Lumpur–Karak. Selepas melalui beberapa lebuh raya lagi, akhirnya kami sampai ke rumah di Kajang kira-kira jam 12:45 tengah malam.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Sultan Mizan menyelam <b>di Pulau Bidong</b> | Inimajalah

Posted: 19 Apr 2012 02:12 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]SETIU: Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan Bidong Underwater & Land Challenge anjuran Coral Malaysia, kerajaan negeri Terengganu dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di Pulau ...

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Tudung Terkini Dari Khaylaa Hijab Online | <b>Bukit Besi</b> Blog

Posted: 10 Jun 2012 08:18 AM PDT

ads