Isnin, 25 Julai 2011

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


Qul Amirul Hakim: Ziarah Guru Mursyid Tariqat Mahyuddin <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2011 11:09 PM PDT

Assalamu'alaikum,
Selepas urusan di Pasar Payang, masih hari Selasa, 7 Jun 2011,  5 Rejab 1432, kami menuju ke rumah Pak Senu.  Semasa ekspedisi ke Pantai Timur pada Disember 2010, seorang sahabat hamba, Sheikh Mangkuk telah memberitahu akan seorang guru mursyid bernama Hj Shuib Hj Ahmad (yang telah meninggal dunia) di Alur Tuman, Marang. Hamba mencari-cari Alur Tuman dan surau Hj Shuib dan akhirnya bertemu dengan anaknya yang membawa hamba ziarah ke makam ayahnya. Ceritanya ada di sini.  Sewaktu kunjungan tersebut, Encik Naim telah memberitahu hamba, bahawa ayahnya diganti oleh salah seorang anak muridnya yang dipanggil Pak Senu. Katanya, Pak Senu tinggal di Marang, betul-betul bertentangan dengan Pasaraya Marang yang terletak selepas Balai Polis Marang (jika dari Marang ke Kuala Terengganu, Pasaraya Marang terletak di sebelah kiri jalan). Hamba dah simpan lokasi rumah Pak Senu waktu tersebut dalam GPS hamba, cuma tak sempat singgah kerana masa yang suntuk.

Jadi kali ini, kami bercadang singgah di rumah Pak Senu. Semalamnya hamba dah bertanya si isteri, nak ikut tak? Kalau taknak ikut, hamba akan ziarah Pak Senu semalam, kalau nak ikut, kita akan ziarah dalam perjalanan balik ke Selangor.  Isteri bersetuju nak ziarah sekali, jadi ini merupakan lokasi terakhir dalam jelajah kali ini. Pak Senu atau nama sebenarnya ialah Tuan Haji Abdul Ghani Bin Muhammad kini tidak ke mana-mana dan tinggal di rumahnya kerana sedikit uzur.

Kami sampai ke rumahnya dalam jam 1200 tengahari. Selepas memberhentikan kereta, hamba ke pintu rumahnya dan bertanya sama ada ini betul rumah Pak Senu. Pak Senu keluar dan mengiyakan. Hamba tanya semula, niat nak ziarah, boleh ke? Pak Senu kata boleh. Hamba ke kereta dan panggil anak isteri untuk masuk ke rumahnya.  Kami berada di rumah Pak Senu sehingga 230 petang.  Satu tanda jelas rumah Pak Senu yang bertentangan dengan Pasaraya Marang adalah  kewujudan 'musolla' yang bercantum dengan rumahnya. Musolla ini beliau sediakan kepada mana-mana musafir yang ingin singgah bersolat, berehat dan sebagainya.  Kiranya musolla ini sebahagian dari rumahnya...Mengapa??? Kena kaji sejarah RSAW, rumah baginda dan Masjid Nabawi yang asal...

Hamba malu juga sebab terlupa nak bawa buah tangan, rasa ralat betul.  Walaupun ianya adat, tapi adat yang baik tiada salahnya diteruskan.   Banyak perkara yang dibualkan dengan Pak Senu. Beliau yang bercakap, hamba dengar sahaja. Isteri turut sama mendengar dan 'boleh faham' kerana suara Pak Senu adalah jelas. Pak Senu sebenarnya diwasiatkan oleh gurunya Hj Shuib Hj Ahmad, supaya 'meneruskan usahanya'.  Sewaktu Tuan Hj Shuib Hj Ahmad masih hidup lagi, Pak Senu telah dipertanggungjawabkan untuk 'baca kitab' di surau Hj Shuib.  Malam sebelum Hj Shuib kembali ke rahmat Allah, beliau telah berpesan pada anaknya, 'Pak Senu diminta menggantikan tempatnya'....

Walaupun kini sedikit uzur, Pak Senu menyatakan banyak rahmatnya sambil tersenyum. Beliau ada bercerita tentang sejarah tariqat Naqsyabandi yang asal di zaman Saidina Abu Bakar as-Siddiq r.a., tentang 'jalan pahlawan' di zaman RSAW dan ...lupa le...  Beliau juga mendirikan surau sendiri (bukan musolla di rumahnya) untuk anak muridnya beramal...dan kalau hamba tak silap, amal tariqat Pak Senu memerlukan suluk/khalwat.  Dalam percakapannya dengan kami, petikan-petikan Al-Quran dan Al-Hadis lancar di mulutnya. Apa sahaja perkara, nas dari Al-Quran dan Al-Hadis itu yang menjadi sandarannya.  Beliau juga ada membincangkan pandangannya tentang Tariqat lain, cuma cara beliau adalah tidak menyalahkan mana-mana tariqat lain.

Selain itu, beliau ada berbincang tentang 'hakikat masjid', 'hakikat wudhuk', menyatakan pandangannya tentang Solat Jamak dan Qasar, sumber perselisihan pendapat ulamak dalam memahami Hadis, perbezaan antara Mazhab dan apa yang beliau pegang dalam beramal dan beribadat. Alhamdulillah, hamba memanglah 'memakai Fiqh Syafie' tetapi dalam beberapa perkara hamba agak terbuka tentang perbezaan Mazhab kerana pengalaman hidup di luar negara membolehkan hamba sekeluarga 'jumpa macam-macam'.  Beliau juga 'menegur' ulamak2 yang terlalu taksub dgn Fiqh Syafie tetapi tidak bertindak sebagaimana yang disarankan oleh Imam Syafie.  Alhamdulillah, hamba dapat satu ilmu baru berkaitan Solat Jamak ni...

Dalam berbual-bual itu, isteri Pak Senu dah menyiapkan makanan tengahari dan menjemput kami sekeluarga makan bersama. Malu, memang le malu, gi ziarah nak kena makan pulak...:-)...namun Pak Senu kata tak paksa, tak nak makan puk tak apa tetapi beliau mengambil Sunnah Nabi SAW tentang 'meraikan para musafir'. Kami dianggap musafir dan meraikan musafir amat penting dalam Islam. Walaupun malu, kami makanlah jugak bersama Pak Senu dan isterinya. Walaupun lauknya mudah, Alhamdulillah, hamba makan dengan berselera juga (tambah nasi le tu)...:-)   ....Itu yang dikatakan rahmat apabila makan ramai-ramai, lauknya tidak penting, keikhlasan kita dalam meraikan tetamu itu yang lebih penting... Pak Senu kata apa yang mereka makan, itulah yang tetamu makan.

Selepas itu, hamba bersolat Jamak secara berjemaah dengan keluarga di musolla Pak Senu. Habis bersolat, sambung bicara lagi dengan Pak Senu. Hamba bertanyakan juga tentang didikan anak-anak, pandangan Pak Senu, orang yang beriman memang Allah Taala uji dengan 'masalah anak2', dalam Al-Quran dah disebut tentang perkara ini. Nak kena sabar banyak, katanya.  Insya-Allah bila besar, OK lah tu...


Pak Senu menyebut tentang kebiasaannya di mana2, orang sekeliling yang 'mengata2' kalau jadi apa2 dengan 'anak seorang guru', yang sebenarnya menghijabkan orang2 luar dengan seseorang guru.  Hamba kira dalam ziarah-ziarah guru, seperti satu yang lumrah Allah Taala menghijabkan orang yang tinggal berdekatan dengan seseorang guru itu dengan 1001 perkara berkaitan keluarga guru tersebut....Mengapa?  Allah Taala lebih mengetahui.  Hamba kira ini antara perkara yang boleh dikongsikan dengan pembaca. 
Jam 230 petang kami meninggalkan rumah Pak Senu dan  menuju ke Selatan.   Isteri hamba kata 'belum puas dengar cerita dah nak balik'. Nak buat macam mana, kami perlu sampai ke rumah hari Selasa juga sebab hari Rabu hamba dah mula bekerja. Tapi hamba bersyukur ke hadrat Allah kerana kemesraan dan layanan Pak Senu dan isterinya menyebabkan hamba sekeluarga tak malu lagi untuk ziarah di lain kali dan menimba ilmu. Bersyukur kerana dah ada 'tempat parkir' di Marang. Sebelum ini di Kerteh saja (Tuan AA)...Kalau di Kelantan, baru satu 'tempat parkir' iaitu di rumah PokTeh Enggong.
Kami singgah sekejap di sebuah pantai (lupa namanya) kerana anak-anak nak main di pantai sekejap. Sambil anak-anak main, hamba rehat le, esok nak kerja!!! Kemudian kami singgah lagi di kedai keropok lekor (selepas Geliga dan baru masuk sempadan Pahang) untuk beli keropok lekor. Hamba kira keropok lekor di sini lebih sedap berbanding di Marang dan Kuala Terengganu sebab 'rasa ikannya'... Itupun sahabat hamba, Tuan AA dari Kerteh yang beritahu.   Akhir sekali kami singgah di Perhentian Gombak (selepas R&R Genting Sempah) untuk bersolat dan makan malam. Alhamdulillah, sampai di rumah dalam jam 10-11 malam...Tamatlah ekspedisi Kelantan & Terengganu 2011.  Tamatlah cerita hamba berkaitan ekspedisi ini, Alhamdulillah.  Hamba bersyukur ke hadrat Allah Taala  kerana dapat ziarah dua orang guru mursyid (PokTeh di Kuala Krai, Kelantan dan Pak Senu di Marang, Terengganu), satu Makam Pahlawan Melayu iaitu Makam Tok Janggut di Tumpat, 5 Makam Wali Allah iaitu Makam Tok Selehor juga di Tumpat, Makam Tuan Tabal di Kubur Banggol, Makam Tok Kenali di Kubang Kerian, Makam Tok Pauh di Kuala Berang,  dan Makam Tokku Tuan Besar di Kuala Terengganu. Ada banyak lagi makam nak diziarahi di kedua-dua negeri ini, Insya-Allah lain kali. Hamba sendiri tak tahu bila lagi akan ke dua negeri ini. Hanya Allah Taala yang maha tahu..
Destinasi seterusnya kemungkinannya adalah Kedah dan Pulau Pinang. Hamba dok tinjau Johor dan Negeri Sembilan tapi masih mengumpulkan maklumatnya. Pulau Pinang walaupun kecil jangan disangka tiada Makam Wali Allah di situ...tunggu!!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di batu rakit - Google Blog Search

13 di batu rakit - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Karnival Mini <b>Batu Rakit</b> meriah

Posted: 25 Jul 2011 04:01 PM PDT

KUALA TERENGGANU 25 Julai Karnival Mini Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit Bersama Nelayan berlangsung di Taman Rekreasi Pantai, Batu Rakit dekat sini baru-baru ini, dalam suasana meriah dan menarik penglibatan masyarakat dalam pelbagai kegiatan.

Program lebih terarah kepada komuniti nelayan, kelompok terbesar dalam DUN berkenaan yang membuka penempatan terawal di situ yang namanya mengambil sempena hamparan batu di permukaan laut seumpama rakit kira-kira 300 meter dari pantai.

Program sehari itu dapat membantu merapatkan hubungan antara penduduk dan mengukuhkan semangat kekitaan yang menjadi kekuatan dalam kehidupan masyarakat di perkampungan tradisi.

Pada masa yang sama, ia mencerminkan komitmen para pemimpin setempat yang terus mengorak langkah menggerakkan agenda pembangunan dalam usaha merealisasikan harapan dan impian, seiring aspirasi rakyat Batu Rakit.

Perasmian karnival itu disempurnakan Tengku Seri Temenggong Raja, Datuk Seri Tengku Baharuddin Sultan Mahmud Al-Muktabillah Shah yang kemudiannya turut serta dalam kegiatan anjuran Pusat Khidmat Masyarakat DUN itu.

Tengku Baharuddin yang juga Presiden Persatuan Permotoran Terengganu tiba dengan konvoi 40 penunggang motosikal berkuasa tinggi.

Kerabat diraja itu turut beramah-mesra dengan penduduk dan turun padang untuk menziarah empat buah rumah keluarga miskin di Kampung Hilir Darat Batu Rakit dan Wakaf Chagak selain menangkap ikan bersama nelayan.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat memberitahu, kehadiran Tengku Seri Temenggong Raja ke majlis itu menunjukkan kerabat diraja dekat dengan kehidupan rakyat.

Antara acara yang meriahkan suasana adalah sukaneka yang menarik penglibatan masyarakat pelbagai peringkat usia selain pertandingan memancing, mewarna, persembahan silat gayong, demonstrasi kebakaran dan membakar biji gajus di samping cabutan bertuah.

Program yang diadakan ini merupakan salah satu usaha kami merapatkan hubungan dalam kalangan masyarakat tanpa mengira fahaman politik, agama dan bangsa di kawasan ini. Ia dapat dijayakan dengan kesepakatan penduduk, ujarnya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Rakit berkata, kegiatan itu juga secara tidak langsung dapat memperkasakan perjuangan rakyat bersama pemimpin setempat bagi meningkatkan keharmonian dan kesejahteraan hidup.

Tengku Baharuddin ketika berucap merasmikan majlis tersebut berharap program seumpama itu dapat dianjurkan secara berkala yang boleh memberi manfaat kepada orang ramai terutama golongan muda.

Pendedahan pelbagai kegiatan kepada orang muda amat diperlukan agar kehidupan mereka tidak terbiar serta terjebak dalam kegiatan tidak sihat yang boleh merosakkan masa depan mereka sendiri, katanya.

Sementara itu, seorang penduduk, Lua Beng Soon, 54, dari Kampung Pantai Batu Rakit berkata, program itu meriah dan menggembirakan penduduk.

Masyarakat Cina di sini tidak ketinggalan menyertai acara pada karnival ini bersama orang Melayu supaya dapat mengeratkan lagi hubungan antara kami dengan mereka, ujarnya.

Seorang lagi penduduk, Azuar Aripin, 30, dari Kampung Pengkalan Atap mencadangkan supaya kerajaan mengadakan karnival seperti itu setiap tahun di DUN berkenaan.

Ini kerana, katanya, kerajaan dapat menyalurkan sebarang maklumat serta mengadakan gerai-gerai pameran dari jabatan kerajaan bagi manfaat kepada pengunjung.

Menerusi program ini juga, kita dapat mengeratkan hubungan dalam kalangan penduduk kampung serta dapat melakukan kerja-kerja amal seperti gotong-royong membersih kubur, membaikpulih atau membina rumah orang miskin, ujarnya.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


Siti Sifir&#39;s Share-Out Space: Pameran Hari Terbuka TUDM <b>Gong Kedak</b>

Posted: 24 Jul 2011 11:30 PM PDT

Bismillah,

Lihat dulu entry saya berkenaan Hari Terbuka Gong Kedak di sini :


OK kalian, ini adalah entry terakhir saya tentang  Hari Terbuka TUDM ni. Sebenarnya sasaran kami adalah pertunjukan jet. Itu yang tidak kami dapatkan di sana. Walaubagaimanapun, alhamdulillah semua ini adalah pengalaman terbaik buat anak-anak saya. Semoga ada rezeki di lain kali untuk menyaksikan pertunjukan roket itu.

Di bawah adalah gambar di kawasan pameran. Itupun sbb saya nak cari toilet. Anak2 lelaki duduk dengan abah di bawah jet. Oh ye...satu yang saya nak komen adalah toilet ada 2 sahaja dan dikongsi lelaki dan perempuan. Kebetulan semasa saya nak ke situ, para peserta tempur tanpa senjata sedang basuh muka di singki toilet...makanya sangat tidak privacy rasanya kene beratur belakang montot org laki yg tgh basuh muka.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


onggon.com: Ronda-Ronda <b>di Kuala Terengganu</b>

Posted: 25 Jul 2011 05:15 PM PDT

DSC07686
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Selepas Mersing, destinasi seterusnya ialah Kuala Terengganu kali ini 5 malam iaitu dari 18-23 Julai 2011. Cuaca di KT sangatlah panas. Ini kali ke berapa ntah aku ke KT aku pun tak ingat. Cuma first time menginap di Hotel Tanjong Vista. Hotel ni memang best! Primula dah, Batu Burok Beach Resort pun dah, Mingstar pun pernah dan Mid Town Hotel pun pernah. Grand Con je tak pernah duduk lagi hehe.. Tu pun sebab kerja punya pasal.. 
So, aku berkesempatan untuk meronda-ronda di bandar Kuala Terengganu dan ambik apa je gambar yang aku sempat nak ambik. Bila tengok bot tambang kat Jeti Shahbandar, teringat ngan Pak Tambang di tebingan sungai Kuching. Terengganu memang unik.. Makanan dia.. Kain songket tenun dia.. Batik dia.. Orang dia.. Opps! Hehe.. Semuanya memang kelass! Terengganu banyak tempat chantek-chantek. Aku gi lagi Masjid Kristal, gi ala-ala iCity kat waterfront dia tapi sayang tak dan nak ambik gambar. :P
Aku akui orang Terengganu ni lawa-lawa ler.. Bak kata kawan aku, hidung tajam boleh patuk-patuk orang hehehe.. Kulit putih sokmo.. Manis-manis je orang Ganu ni. Nak wat macamane kan.. Aku punya great-great-great grandfather pun asal Terengganu.. Opppss!! Pecah lobang haha.. Yupp.. memang asal dari Terengganu.. Then dia kawen ngan orang Sarawak sampailah keturunan aku yang ke berapa entah ni hehehe... Okeh sebelum aku lebih melalut wahai blog, biar kita berhenti dulu di sini. Esok nak up gambar kat Pantai Batu Burok pulak hehe.. Adios amigos.. Carpe manana!
Hentian Shahbandar
DSC07378
DSC07392
Durians!
Shahbandar
Pasar Payang
Jeti Shahbandar
DSC07674
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


ZAKRI ALI RANGKUTI: Pasca Bersih : Ceramah DS Anwar Ibrahim <b>Di Besut</b>.

Posted: 15 Jul 2011 07:51 PM PDT

I N G A T ! !


"Jika ALLAH SWT memakbulkan doamu, maka Allah meneguhkan kepercayaan mu kepadaNya",
"Jika ALLAH SWT menangguhkan doamu, maka ALLAH menguji kesabaranmu",
Jika ALLAH SWT TIDAK MEMAKBULKAN doamu, maka ALLAH telah merancang sesuatu yang lebih baik buatmu",

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Dia buat dah: Peniaga kuih tidak mengaku rogol kekasih

Posted: 23 Jul 2011 07:45 AM PDTKUALA TERENGGANU - Seorang peniaga kuih bakal berhadapan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika disabitkan kesalahan setelah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, kelmarin atas dakwaan merogol teman wanitanya yang juga remaja bawah umur, dalam kejadian pada 13 Julai lalu.

Bagaimanapun, tertuduh, Mohd Ridzuan Mat Zin, 28, dari Felda Kerteh Enam Ketengah Jaya, Dungun tidak mengaku bersalah atas dakwaan di bawah Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan itu.

Pertuduhan dijalankan Pegawai Pendakwa, Asisten Superintenden Ngiam Ooi Ming di hadapan hakim Zainal Abidin Kamarudin, manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

SH Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


Hartanah Untuk Dijual: Tanah Lot Bangunan <b>di</b> Kg <b>Jabor</b> Chukai Kemaman

Posted: 06 Mar 2011 08:54 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Tanah Lot Bangunan di Kg Jabor Chukai Kemaman. RM230,000.00. Harga Boleh Dirunding. Lokasi Tanah. Keluasan : 2326 Meter Persegi. Lokasi : Kg Jabur Mak Chili Kemaman. Status Tanah : Bangunan. Tanah Rezab Melayu ...

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Ustaz Lah galas amanah &#39;PAS Ganti Umno&#39; (PGU), temui warga <b>...</b>

Posted: 22 Jul 2011 09:22 AM PDT

MARANG - Pengerusi Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Pengkalan Berangan, Ustaz Abdullah Suhaimi Zakaria (Ustaz Lah),  bertekad merealisasikan harapan pengundi dalam DUN tersebut yang mahukan PAS menggantikan Umno.

Untuk mencapai matlamat tersebut, beliau telah menggerakkan jentera lebih awal bagi memastikan kekalahan PAS sebanyak 930 undi di tangan Umno pada pilihanraya umum (PRU) ke-12 menjadi sebaliknya.

[Gambar kanan atas - Ustaz Lah (berkupiah) bersama Chai Hing (paling kanan) beramh mesra dengan seorang warga Tionghua].

"Kita gerakkan jentera menemui pengundi lebih awal, memberi tumpuan kepada kawasan-kawasan sebelum ini tidak boleh kita tembusi,

"AlhamduliLlah, setakat ini ada perubahan, ada tanda-tanda positif, bagi 'PAS Ganti Umno' di Pengkalan Berangan,"katanya ketika ditemui Buletinonline ketika mengunjungi warga Tionghua di Taman Raya, Wakaf Tapai dekat sini, Khamis 21 Julai.

Menurutnya penerimaan kaum Tionghua terhadap PAS pada kali amat berbeza berbanding sebelum penubuhan Pakatan Rakyat pada akhir tahun 2008.

Belaiu berkeyakinan mendapat lebih 60% undi dari kaum Tionghua sekiranya pilihanraya diadakan dalam masa yang terdekat.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita49/ustlahwakaftapai2.jpg"Ada perubahan sikap pengundi dari kalangan kaum tionghua, kita yakin, mereka memihak kepada PAS dan Pakatan Rakyat,

"sekiranya PRU ke-3 diadakan, kita yakin mendapat 60% undi dari mereka,"ujarnya, yang juga bekas Mudir Ma'ahad Darul Quran, Rusila,

[Gambar kanan bawah - Hji Alias Mohamad (Ayah We) Pengerusi Ljnah Perpaduan Nasional, bertemu 'warisnya']

Beliau mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan, khususny  Pengerusi DAP Kuala Terengganu, Ng Chai Hing dan ahli-ahli DAP yang turun bersama beliau menemui pengundi Tionghua.

Turut sma dalam program ziarah rumah ke rumah itu adalah Pengerusi Lajnah Perpduan Nasional DUN Pengkalan Berangan Haji Alias Mohamad serta Ahli Jawtankuasa MTD Pengakalan Berangan, Ustaz Sulaiman dan Saudara Badaruddin.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri terengganu - Google Blog Search

di negeri terengganu - Google Blog Search


Pesta <b>Negeri Terengganu di</b> Menara Kuala Lumpur | Sensasi Selebriti

Posted: 15 Jul 2011 07:50 PM PDT

PESTA NEGERI TERENGGANU @ MENARA KUALA LUMPUR

Menara Kuala Lumpur dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu akan mengadakan Pesta Negeri Terengganu @ Menara Kuala Lumpur di Kampung Budaya 1Malaysia, Menara Kuala Lumpur dari 18 Jun 2011 hingga 26 Jun 2011.

Ianya akan dibuka secara PERCUMA kepada pengunjung mulai jam 10.00 pagi hingga 8.00 malam.

Pesta Negeri Terengganu ini diadakan bagi memperkenalkan kebudayaan, kesenian, permainan tradisonal dan pelbagai produk keluaran tempatan.

"Di samping memberi peluang kepada rakyat tempatan dan antarabangsa mengetahui dengan lebih mendalam mengenai seni dan budaya negeri Terengganu, ianya secara tidak langsung dapat membantu mempertingkatkan lagi usaha mempromosikan warisan dan destinasi pelancongan di Malaysia khususnya di Terenganu" kata Puan Zuraidah Mohd Said, Ketua Pegawai Eksekutif, Menara Kuala Lumpur.

"Marilah kita bersama-sama memartabatkan produk tempatan dan saya mengambil kesempatan ini menjemput semua rakyat Malaysia ke Menara Kuala Lumpur bagi bersama-sama memeriahkan lagi Pesta negeri Terengganu ini", tambah beliau lagi.

Untuk keterangan lanjut sila hubungi talian 03-2020 5454 / 03-2020 5448 dan layari laman sesawang di www.menarakl.com.my

Tags:

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Pesta Negeri Terengganu di Menara Kuala Lumpur
 • Pesta Negeri Perak Di Menara Kuala Lumpur
 • Pesta Durian di Menara KL
 • Kempen Kurang Gula Kurang Belanja
 • Promosi Cuti Sekolah Menara Kuala Lumpur
 • MUSIC AGAINST RACISM CONCERT MENARA KL
 • Explorasi Warisan Menara Alor Setar 2009
 • The Fabulous Cats ABP Berita Harian Road Tour Kuala Terengganu
 • 09.09.09 Lucky Number Wedding at Kuala Lumpur Tower
 • Gambar Jamal Abdillah di Sidang Media Minggu Setiausaha Menara KL
 • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

  ads