Jumaat, 3 Februari 2012

13 di seberang takir - Google Blog Search

13 di seberang takir - Google Blog Search


Bangunan Belia Permata Sebarang <b>Takir</b> | hardyweb:perjalanan <b>...</b>

Posted: 24 Jan 2012 06:27 AM PST

Tahun 1995, aku mendaftar diri di PUSTAR ( Pusat Tuisyen Seberang Takir) yang tersohor itu. Tiga tahun belajar di sana dari PMR hingga SPM dan pengetua PUSTAR waktu itu Cikgu Razif (YB). Dalam masa yang sama, di PUSTAR lah, gerakan belia yang dikenali sebagai Persatuan Belia Permata Sebarang Takir bergerak, juga bawah seliaan Cikgu Razif( sebenarnya Permata telah wujud jauh lebih lama dari itu ) . Segala mesyuarat dan aktiviti berpusat di bangunan PUSTAR. Aku dan rakan yang belajar di situ di serap masuk ke dalam Persatuan Belia Permata Seberang Takir (MAYC).

Pelbagai aktiviti yang berbentuk sahsiah, jati diri dan kenegaraan dijalankan di sana. Semenjak dari itu , kami dijanjikan dan dipasang angan-angan tentang kemudahan berupa sebuah bangunan belia yang dapat memberi keselesaan dan kemudahan untuk ahli belia melakukan perlbagai aktiviti dan program. Lima belas tahun menunggu janji, akhir tahun lepas aku dan seorang rakan mula mengasak YB Razif supaya mengotakan janjinya melalui kritik di blog dan facebook . PUSTAR, kedengarannya semenjak Cikgu Razif memegang jawatan Yang Berhormat, pusat tuisyen itu tidak lagi beroperasi sehingga sekarang. Bangunan tersebut dijadikan Pejabat Dun yang ada sekarang.

Apa yang aku ingin lakarkan di dalam tulisan kali ini adalah merupakan padangang dan cadangan kepada bekas YDP Belia Permata ( YB ADUN Seberang Takir Sekarang). Bangunan baru tersebut seharusnya menjadi milik Persatuan Belia Permata Sebarang Takir dan di dalamnya terdapat pejabat pendaftaran ahli persatuan, pusat aktiivti seperti dewan ceramah/kursus yang boleh disewakan kepada mana-mana pihak bagi menjana sumber kewangan Persatuan, bilik latihan komputer yang boleh digunapakai oleh ahli persatuan juga boleh disewa oleh mana-mana pihak bagi menjana kewangan Persatuan. Andaikata jika ada rezeki, YDP Persatuan Belia Permata sekarang, En Khalid, boleh memikirkan tentang kewujudan semula PUSTAR yagn pada suatu masa dahulu berjaya menghasilkan ramai anak Seberang Takir yang berjaya dan berkejaya dalam pelbagai lapangan.

Namun begitu, harapan aku apabila melihat terdirinya bangungan tersebut, tidak ada mana-mana pihak yang akan cuba untuk mengambil kesempatan samaada untuk menguasai bangunan tersebut atau apa jua cara yang bakal merencat seterusnya membunuh pembangunan modal insan belia Seberang Takir itu sendiri.

Walaupun aku merupakan bekas ahli persatuan belia permata, namun aku amat berharap tulisan pecisan seorang anak yang pernah membesar di Seberang Takir dan aktif dalam persatuan belia ini dapat di baca oleh bekas YDP, YDP yang dilantik sekarang serta semua ahli persatuan belia permata sekarang.

Belia Tiang Negara,
Agama tulang besinya,
dikongkrit dengan ilmu wacana,
diwarna dengan adat budaya.

Full content generated by Get Full RSS.

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


Welcome to DCC: DCC SAMBUT RAYA <b>DI RANTAU ABANG</b>,17/09 <b>...</b>

Posted: 26 Sep 2011 09:04 AM PDT

Full content generated by Get Full RSS.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


PROGRAM BERKHATAN <b>DI HULU TERENGGANU</b> 2011

Posted: 25 Nov 2011 02:42 PM PST

(Biro IT)

26 Nov. 2011, Jumaat - Hujan yang turun mencurah-curah membasahi bumi tidak menghalang 4 team PAPISMA Terengganu untuk khidmat berkhatan di Madrasah Al-Ansar, Kg. Basong, Hulu Terengganu, kira-kira 50 km dari Kuala Terengganu. 8.30 pagi masa yang telah dipersetujui oleh pihak PAPISMA Terengganu dan pihak penganjur perlu ditepati. Maklumlah, hari Jumaat. Tahun ini, bilangan yang mendaftar tidak dapat dipastikan oleh pihak penganjur. Ada sesetengah ibubapa sudah berjanji tetapi borang pendaftaran tidak diserahkan. Ditambah pula cuaca yang tidak mengizinkan. Walau bagaimanapun, kami tetap bersedia sebaiknya.

Pukul 7.35 pagi, pemangku ketua team berkhatan kali ini, Dr. Roslan Yusof telah bertolak dari rumahnya. Beliau mengambil jalan singkat melalui jalan Kuala Telemong - Kg. Matang - Kg. Basong. Perjalanan dengan kelajuan 80 km/j dijangkan akan mengambil masa kira-kira 40 minit untuk sampai. Jadi, agak selesa untuk membuat persediaan sebelum bermulanya program.

Namun, tiba di Kg. Bukit Tadok pada pukul 7.55 am, kira-kira 4 km dari Kg. Matang, jalan tersekat oleh banjir. Lautan kuning pekat air banjir di depan mata melimpah di atas jalan dan di celah-celah kelapa sawit. Kawasan itu merupakan kawasan kelapa sawit. Rumah penduduk tidak kelihatan. Beliau terpaksa berpatah balik ke Kuala Telemong.

Satu lagi jalan singkat ke tempat program ialah melalui jalan Kuala Telemong - Kg. Tajin - Kg. Basong. Namun kerana dikhuatiri jalan ini juga dinaiki air, beliau terpaksa melalui jalan biasa namun jalan pintas melalui Kuala Telemong - Kg. Bukit Gemuruh (melalui lebuhraya) - Kg. Sg. Tong - Kg. Bukit Nenas - Kg. Basong. Alhamdulillah beliau sempat sampai pada pukul 8.40 pagi, 30 minit terlewat dari jangkaan. petugas-petugas lain tidak mengalami sebarang masalah.

Sebaik sahaja sampai, persiapan terus dilakukan dan program dimulakan selepas taklimat ringkas dan doa dibacakan.


Mana team 3? Team 3 tak masuk sebab beliau terpaksa ambil gambar. Team 3 dianggotai oleh Dr. Roslan seorang....

Alhamdulillah, program berjaya disempurnakan kira-kira pada pukul 11 pagi. Seramai 15 orang berjaya dikhatankan pada pagi ini. Kami meninggalkan Madrasah Al-Ansar kira-kira pada pukul 11.35 pagi dalam keadaan hujan renyai-renyai.

P/S: Selain Dr. Roslan, Dr. Md Arif dan Dr. Wan Zulkhalid, mereka adalah MA. Panggilan Dr. tu adalah panggilan penduduk di sini kepada tenaga-tenaga PAPISMA.

Full content generated by Get Full RSS.

Tiga Kampung <b>Di Hulu Terengganu</b> Diisytihar Kawasan Wabak <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2011 12:50 AM PST

HULU TERENGGANU, 14 Nov (Bernama) — Tiga kampung di Hulu Terengganu iaitu Kampung Basong, Pasir Dula dan Padang Setebu diisytihar kawasan wabak Hepatitis A apabila 42 orang dimasukkan ke Hospital Hulu Terengganu sehingga Isnin.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri Dr A Rahman Mokhtar berkata bagaimanapun kampung-kampung berkenaan tidak dikuarantin dan boleh dimasuki oleh sesiapa sahaja seperti biasa.

"Cuma kita nasihatkan sesiapa yang masuk ke kampung berkenaan, pastikan makanan yang hendak dimakan daripada sumber yang bersih. Kakitangan kita yang masuk ke kampung berkenaan juga diingatkan supaya menjaga kesihatan dengan baik," katanya kepada pemberita ketika melawat mangsa di hospital itu di sini hari ini.

Dr A Rahman berkata bermula semalam, 35 orang dari dua kampung dimasukkan ke hospital iaitu dari Kampung Basong 27 orang dan 14 orang dari Kampung Pasir Dula manakala pada hari ini pula, seorang lagi dari Kampung Padang Setebu.

Bagaimanapun daripada jumlah itu, sembilan orang telah dibenarkan keluar dari hospital manakala 33 masih ditahan untuk menerima rawatan.

Katanya semua sampel darah daripada pesakit dihantar ke Kuala Lumpur untuk dianalisis bagi memastikan wabak sebenar.

"Tetapi menurut pakar perubatan kes ini lebih kepada wabak Hepatitis A," katanya.

Dr A Rahman berkata sebagai langkah proaktif, Jabatan Kesihatan Hulu Terengganu mengambil beberapa langkah bagi membendung wabak itu, antaranya menubuhkan jawatankuasa wabak bagi menangani kes berkenaan.

Katanya jabatan juga mengambil inisiatif dengan meletakkan klorin di kawasan-kawasan punca air untuk mematikan kuman yang menjadi punca wabak itu.

"Kita kenal pasti bahawa punca wabak itu adalah daripada jangkitan kuman melalui air minuman atau makanan. Kampung berkenaan mendapat sumber air yang ditakung di atas bukit dan menyalurkannya ke rumah-rumah penduduk.

"Daripada siasatan, kita melihat ada tanda-tanda Orang Asli membuat pondok atau bangsal di tempat sumber air berkenaan dan mereka ini mungkin ada menjalankan aktiviti yang boleh mencemarkan air kerana kita dapati virus berkenaan adalah daripada najis manusia," katanya.

"Kita telah berbincang bagaimana hendak pastikan Orang Asli tidak membina pondok di tempat takungan air. Saya cadangkan supaya dilantik tiga atau empat Orang Asli untuk menasihatkan atau menegah kumpulan mereka jangan mengadakan aktiviti di kawasan punca air bagi menghindar wabak itu," katanya.

Katanya Jabatan Kesihatan juga membuka bilik gerakan dan klinik bergerak di Balai Raya Kampung Pasir Dula meminta semua orang kampung membuat pemeriksaan.

Beliau berkata kes-kes tidak serius akan dirawat di situ manakala kes yang agak berat akan dirujuk ke hospital.

Katanya semua keadaan mangsa yang masih dirawat kini beransur pulih.

– BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

DUA KAMPUNG <b>DI HULU TERENGGANU</b> DI JANGKITI VIRUS <b>...</b>

Posted: 13 Nov 2011 02:22 PM PST

No of View :468
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

ROZI bertanyakan sesuatu kepada seorang pesakit yang dijangkiti Hepatitis A, Wan Selamah Abu Bakar di Hospital Daerah Hulu Terengganu semalam.

HULU TERENGGANU – Seorang calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Nor Ain Nabila Rashid, 17, terpaksa memulakan peperiksaan SPM hari ini di wad Hospital Hulu Terengganu selepas dia bersama 26 penduduk dua buah kampung di sini disyaki dijangkiti virus Hepatitis A sejak seminggu lalu.

Turut menerima nasib yang sama dalam kejadian melibatkan penduduk di Kampung Basung dan Pasir Dula dekat sini itu ialah tiga orang adik Nor Ain Nabila berusia tiga hingga 11 tahun.

Mengingati kembali penyakit itu, Nor Ain Nabila menceritakan, dia mengalami demam dan sakit kepala yang teruk sejak beberapa hari lalu dan sudah berjumpa doktor yang memberinya ubat.

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

Dapatkan info terkini dengan klik link ini

"Tetapi saya dan adik-adik makin teruk sampai emak bawa kami ke hospital dan terus ditahan wad," katanya yang tertekan kerana masalah itu menjejaskan persiapannya menduduki SPM hari ini.

Bagaimanapun, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kuala Jeneris itu menganggap kejadian tersebut sebagai dugaan dan dia berharap dapat menjawab soalan peperiksaan SPM di wad hospital dengan baik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Full content generated by Get Full RSS.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


h a n i e: [ <b>Pulau Kapas</b>: Edisi Mencandat Sotong / Squid Jigging ]

Posted: 06 Dec 2011 05:02 PM PST
trip nih masa tahun 2008. pehhh.. seronok tak terkata. rasa nak repeat lagi trip nih!! sapa nak ikut? hehehe

p/s: wa rindu korang woi!

Full content generated by Get Full RSS.

Teganuku..segalanya di sini..: 3.9 Juta Lawat Terengganu Tahun <b>...</b>

Posted: 24 Jan 2012 10:00 AM PST

Kira-kira 3.9 juta pelancong dari dalam dan luar negara melawat negeri ini sepanjang tahun lalu, melebihi sasaran kerajaan untuk menarik 3.4 juta orang ke Terengganu.

Berdasarkan pertambahan mendadak kedatangan pelancong itu, tahun ini kerajaan negeri telah mensasarkan untuk menarik empat juta pelancong dari dalam dan luar negara.

Pelbagai galakan dan inisiatif yang dilakukan kerajaan negeri, khususnya projek memajukan Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan, menjadi faktor utama pertambahan pelancong.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Keseniaan dan Warisan Negeri, Datuk Abdul Rahim Mohd Said, berkata pada tahun ini pihaknya akan meneruskan program-program peringkat antarabangsa yang menjadi daya penarik pelancong asing.

Program itu termasuk Kenyir Lake International di Pengkalan Gawi ( 24 hingga 25 Mac), International Terengganu Starhill 2012 di pinggiran Stadium Sultan Mizan (9 hingga 12 Mac), Kapas-Marang International Swimathon, Pulau Kapas (28 hingga 29 April) dan International Perhentian Island Challenge di Pulau Perhentian (Oktober).

Program lain yang bakal diadakan tahun ini ialah Sultan's Cup Terengganu Endurance Challenge di Lembah Bidong (19 hingga 21 Oktober) dan Terengganu Quicksilver Best Event Surf Contest di Pantai Batu Buruk (30 November hingga 2 Disember).

Beliau yakin pelbagai program yang diatur sepanjang tahun itu akan menarik minat pelancong dalam dan luar negara berkunjung ke Terengganu, termasuk pada musim tengkujuh.

Selain itu, bagi meningkatkan lagi sektor pelancongan, kerajaan negeri mempergiatkan pelbagai usaha menghidupkan kembali tradisi budaya warisan negeri bagi menarik minat pengunjung.

Bagi tujuan itu, kerajaan negeri menghidupkan semula semua jenis permainan tradisional yang ada di Terengganu agar warisan berkenaan terus hidup dan bertahan untuk tatapan generasi akan datang.

di Pengkalan Gawi ( 24 hingga 25 Mac), International Terengganu Starhill 2012 di pinggiran Stadium Sultan Mizan (9 hingga 12 Mac), Kapas-Marang International Swimathon, Pulau Kapas (28 hingga 29 April) dan International Perhentian Island Challenge di Pulau Perhentian (Oktober).

Program lain yang bakal diadakan tahun ini ialah Sultan's Cup Terengganu Endurance Challenge di Lembah Bidong (19 hingga 21 Oktober) dan Terengganu Quicksilver Best Event Surf Contest di Pantai Batu Buruk (30 November hingga 2 Disember).

Beliau yakin pelbagai program yang diatur sepanjang tahun itu akan menarik minat pelancong dalam dan luar negara berkunjung ke Terengganu, termasuk pada musim tengkujuh.

Selain itu, bagi meningkatkan lagi sektor pelancongan, kerajaan negeri mempergiatkan pelbagai usaha menghidupkan kembali tradisi budaya warisan negeri bagi menarik minat pengunjung.

Bagi tujuan itu, kerajaan negeri menghidupkan semula semua jenis permainan tradisional yang ada di Terengganu agar warisan berkenaan terus hidup dan bertahan untuk tatapan generasi akan datang.

Teganukita

Program itu termasuk Kenyir Lake International di Pengkalan Gawi ( 24 hingga 25 Mac), International Terengganu Starhill 2012 di pinggiran Stadium Sultan Mizan (9 hingga 12 Mac), Kapas-Marang International Swimathon, Pulau Kapas (28 hingga 29 April) dan International Perhentian Island Challenge di Pulau Perhentian (Oktober).

Program lain yang bakal diadakan tahun ini ialah Sultan's Cup Terengganu Endurance Challenge di Lembah Bidong (19 hingga 21 Oktober) dan Terengganu Quicksilver Best Event Surf Contest di Pantai Batu Buruk (30 November hingga 2 Disember).

Beliau yakin pelbagai program yang diatur sepanjang tahun itu akan menarik minat pelancong dalam dan luar negara berkunjung ke Terengganu, termasuk pada musim tengkujuh.

Selain itu, bagi meningkatkan lagi sektor pelancongan, kerajaan negeri mempergiatkan pelbagai usaha menghidupkan kembali tradisi budaya warisan negeri bagi menarik minat pengunjung.

Bagi tujuan itu, kerajaan negeri menghidupkan semula semua jenis permainan tradisional yang ada di Terengganu agar warisan berkenaan terus hidup dan bertahan untuk tatapan generasi akan datang.

Full content generated by Get Full RSS.

5 <b>Pulau</b> Menarik Di Terengganu : Aliff Dot Pro

Posted: 20 Jan 2012 04:31 AM PST

Menurut website Tourism Terengganu, terdapat 7 buah pulau yang menjadi tarikan pelancong di Terengganu. Antaranya ialah Pulau Redang, Perhentian, Kapas, Gemia, Tenggol, Lang Tengah dan Rhu Hentian.

Pulau Redang

Pulau Redang adalah pulau yang terbesar dan yang tercantik di pantai timur Malaysia. Kawasan Pulau Redang telah digazetkan sebagai taman laut dan antara yang terbaik di Malaysia. Pulau ini boleh diakses melalui jeti Merang di daerah Setiu.

Pulau Perhentian

Terdiri daripada dua buah pulau iaitu Pulau Perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil. Pulau ini sering menjadi tumpuan penyu hijau dan Hawksbill untuk bertelur. Boleh diakses melalui jeti Kuala Besut.

Pulau Kapas

Pulau Kapas merupakan tempat menarik untuk berenang, bermain kayak, snokerling, diving dan wind surfing. Untuk ke pulau ini hanya mengambil masa selama 10-30 minit dari jeti Marang.

Pulau Gemia

Pulau Gemia, sebuah pulau kecil yang bersebelahan dengan Pulau Kapas. Pulau ini baru mendapat tempat dalam industri pelancongan di Malaysia. Setiap tahun, pulau ini akan menjadi tempat persinggahan penyu untuk bertelur.

Pulau Tenggol

Pulau Tenggol menjadi syurga buat penggemar aktiviti menyelam kerana keindahannya. Terletak kira-kira 45 minit dari jeti Kuala Dungun.

p/s : tunggu ape lagi.. raya china nie jum lah cuti2 malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Full content generated by Get Full RSS.

13 di batu rakit - Google Blog Search

13 di batu rakit - Google Blog Search


Memori seorang guru: Suatu Pagi <b>Di</b> Pantai <b>Batu Rakit</b>

Posted: 31 Dec 2011 04:45 AM PST

Ibu selamanya di hati

Bagiku setiap hari adalah hari ibu...kepada semua ibu-ibu Selamat hari Ibu.Semoga pengorbanan dan kasih sayang yang tidak terhingga yang telah ibu curahkan akan mendapat balasan yang terbaik daripada Dia Yang Maha Penyayang...Dedikasi buat ibu yang ku panggil "Mak" Fatimah binti Ismail...

Ayah Kau Tetap Kuhargai

Buat insan yang panggil "ayah" ingin kutitipkan" selamat hari bapa"buatmu.Ayah..terima kasih di atas segala-galanya..Doa dan harapanku semoga Allah sentiasa memberkatimu...

Full content generated by Get Full RSS.

T E G A N U K I TA: Malam Nur Hijrah <b>di</b> DUN <b>Batu Rakit</b>

Posted: 29 Dec 2011 10:30 PM PST

Oleh FAUZI MOHD

Hampir 1,500 penduduk DUN Batu Rakit dan sekitarnya hadir memeriahkan sambutan Malam Nur Hijrah yang diadakan secara terbuka dengan matlamat untuk mengukuhkan perpaduan dalam kalangan masyarakat.

ADUN Batu Rakit, YB. Khazan Che Mat berkata, sambutan Malam Nur Hijrah ini adalah program tahunan terbesar di peringkat DUN dengan tujuan untuk mengumpulkan semua penduduk dengan pengisian program yang berunsurkan kerohanian.

"Kita percaya melalui program seumpama ini ia bukan sahaja terhad kepada golongan muda sahaja malah turut menarik perhatian golongan dewasa dan warga emas untuk sama-sama menjayakannya.


"Dalam keadaan hari ini bukan mudah untuk menarik golongan belia menyertai program yang berunsurkan kerohanian dan melalui penggabungan beberapa acara seperti lagi-lagu nasyid, forum dan persembahan selingan saya melihat ia begitu mendapat sambutan," katanya.

Sempena Malam Nur Hijrah yang diadakan di Dataran Perumahan Rumah Awam Kos Rendah, Mengabang Lekar kumpulan nasyid Raihan telah menjadi tetamu istimewa untuk menghiburkan penonton dengan tujuh buah lagu nasyid selain persembahan murid dari Sekolah Kebangsaan Padang Kemunting.

Selain itu, slot bicara halaqah turut menjadi acara sampingan dengan menampilkan tiga ahli panel termasuk Khazan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri.

Sementara itu, Ketua Wanita UMNO Setiu, Wan Maznah Wan Nong telah dinobatkan sebagai Tokoh Malam Nur Hijrah 1433.

Anugerah Khas Malam Nur Hijrah pula telah disandang oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Bukit Wan selain Anugerah Penghargaan telah diberikan kepada Bekas Timbalan Mufti Kerajaan Negeri Terengganu, Abdul Halim Awang.

Full content generated by Get Full RSS.

SETIU HARI INI: Korban Pemuda <b>di Batu Rakit</b>

Posted: 11 Nov 2011 08:55 AM PST

YB Haji Khazan (dua dari kanan) turut sama melapah lembu korban bersama-sama dengan Setiausaha Pemuda Dun Encik Nazri Mamat (kiri) dan Pegawai Khas Pusat Khidmat Dun Haji Kamaruddin Mohd (dua dari kiri)

BATU RAKIT (Mengabang Bakong)
Tarikh:7hb November 2011.
Masa: 8.00 pagi.
Oleh: Penyelaras Pergerakan Pemuda Dun Batu Rakit.
Turut hadir: YB Haji Khazan Che Mat Adun Batu Rakit dan Pegawai Khas Pusat Khidmat Dun Haji Kamaruddin Mohd.
Lembu Korban: 2 ekor.
Pertugas sedang melapah lembu sebelum dipotong dagingnya untuk diagihkan.

Lembu-lembu yang telah disembelih menunggu untuk dilapah.

Cerita dan Gambar: MAZLAN MUSTAFA
Full content generated by Get Full RSS.

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


<b>Pulau Perhentian</b> Lubuk Ikan | Informasi Dot My

Posted: 27 Jan 2012 06:30 PM PST

HANIF dengan kerapu 2 kilogram (kg) yang dikail dengan teknik jigging di Pulau Perhentian, baru-baru ini.

HANIF dengan kerapu 2 kilogram (kg) yang dikail dengan teknik jigging di Pulau Perhentian, baru-baru ini.

PULAU Perhentian, Terengganu sememangnya terkenal sebagai pusat peranginan dalam dan luar negara kerana mempunyai kecantikan semula jadi dan pantai memutih bersih.

Kedamaian hakiki yang terdapat di pulau itu amat sesuai untuk seisi keluarga berehat di sana manakala Pulau Perhentian Besar dan Kecil berdekatan adalah syurga bagi kaki pancing banyak ikan karang dan pelagik yang berkeliaran antara dua pulau terbabit.

Baru-baru ini Hanif, Kapten Mi, Ah Pheng dan Jani berkesempatan memancing di perairan Terengganu itu yang kaya dengan ikan gerepoh (GT), kerapu, aruan tasik, talang, tenggiri dan pari.

Perjalanan bermula dari Pasir Mas, Kelantan menuju ke Jeti Besut, Terengganu untuk menaiki bot milik Kapten Mi yang berasal dari negeri itu.

Setibanya di situ kira-kira jam 7 pagi, catatan empat sekawan bermula dengan menaiki bot sepanjang 24' kaki dilengkapi enjin 40 kuasa kuda menuju ke lokasi Batu Burung berhampiran Pulau Perhentian Besar dengan 40 minit perjalanan menaiki bot berkenaan.

Lubuk Batu Burung adalah lokasi pilihan yang ditandakan sebagai laluan kapal pedagang Siam dulu kala yang menjadikan Pulau Perhentian sebagai kawasan rehat sebelum bertolak pulang ke Bangkok, Thailand atau sebaliknya.
Setibanya di lokasi memancing, mereka serentak menurun besi jig 40 hingga 60 gram dengan pelbagai warna untuk dipersembahkan.

Ada yang melakukan aksi laju, perlahan, sederhana dan dangdut untuk menarik mangsa menerkam umpan besi yang dilabuhkan.

Besi jig Kapten Mi disambar ikan terlebih dulu apabila joran jigging berkekuatan PE 1-3 melengkung digasak mangsa ketika besi jig berada di pertengahan air.

Apa lagi, berhempas pulas, Kapten Mi melayan mangsa pertama beliau pada pagi itu yang membawa tali serong kira dan kanan ke tepi bot. Lebih kurang 2 minit dan ikan gerepoh bersaiz 2 kilogram(kg) dinaikkan hingga membuatkan pemancingnya senyum kepuasan.

Giliran seterusnya, Hanif yang menggunakan jig berwarna hijau kuning berbelang hitam menerima sambaran ketika melakukan aksi henjutan dangdut yang menghadiahkan ebek seberat 1.5kg kepada beliau.

Selepas tangkapan itu, ikan seakan-akan menguncikan mulut dan tidak berlengah lagi Kapten Mi yang mengemudi bot bergerak mengelilingi pulau berdekatan untuk mencuba aksi mengilat pula.

Set jigging yang ditukar kepada set mengilat melakukan kerja di tepian berbatu berhampiran pulau. Beberapa aksi ikan dipercayai GT dan talang kelihatan menghambat ikan bilis di permukaan air yang memberikan peluang cerah bertarung dengan kedua-dua spesies terbabit.

Jani yang membaling gewang permukaan air di celah kumpulan terbabit ligat mengejar anak ikan disambut pemangsa yang tidak teragak-agak menghentamnya yang disangkakan ikan bilis. Selepas 3 minit perlawanan berlangsung, ebek skala 2 kg mula timbul.

Hanif, Kapten Mi dan Ah Pheng yang melakukan balingan ke kumpulan ikan sama turut dihadiahkan talang masing-masing sekilogram. Sehingga waktu tengahari itu, empat sekawan berpesta dengan ikan talang yang terkenal melakukan aksi akrobatiknya.

Sebelum berpindah ke lokasi seterusnya, Kapten Mi yang menggunakan gewang permukaan Halco menerima habuan besar apabila aruan tasik yang berkongsi memburu ikan bilis menyambar gewang beliau. Kali ini daya juang mangsa lebih kuat dari ikan sebelumnya yang memaksa Kapten Mi mengetatkan sistem regangan kekili sehingga tahap maksimum.


Hanif dengan pantas bertukar tangan mengemudi bot dari Kapten Mi dan membawa mereka bergerak lari dari pulau untuk mengekang mangsa melakukan teknik kotor iaitu membawa lari tali ke batu karang.

Akhirnya selepas berhempas pulas kira-kira 15 minit, akhirnya aruan tasik seberat 7kg berjaya didaratkan yang menamatkan aktiviti memancing ikan hari itu.

Sebelum pulang, mereka bertiga sempat mengilat sotong mengabang di keliling pulau Perhentian Kecil untuk dijadikan lauk goreng untuk dibawa pulang nanti.

"Sesungguhnya lokasi Batu Burung, adalah lokasi memancing yang menarik untuk mereka yang gilakan aksi mengilat dan jigging ringan. Namun bacaan air pasang surut memainkan peranan untuk memperoleh hasil yang banyak," kata Hanif.

Number of View :92

Incoming search terms:

  • akan nikah
  • rompakan
  • berkemban tetek
  • don daniyal berasal dari negeri
  • Golongan lelaki yang ditarik ke neraka
  • isteri paling cantik
  • Maya Karin kawin
  • memancing di pulau perhentian
  • Norjuma bertudung
  • kelantan lwn malaysia
Full content generated by Get Full RSS.

Cabaran <b>Pulau Perhentian</b> | N9 Kini - Portal Berita Negeri Sembilan

Posted: 21 Jan 2012 08:28 PM PST

Cabaran Pulau Perhentian
Lebih Ekstrem!

Pulau Perhentian, Terengganu semestinya sudah tidak asing lagi bagi warga tempatan dan pelancong asing sebagai sebuah destinasi pelancongan tercantik. Hakikat ini terbukti dengan keindahan terumbu karangnya, pasir umpama debu putih yang halus dan paling utama sekali adalah kejernihan air lautnya umpama kristal! Terlalu indah dan menenangkan.

Bagi memaksimakan aktiviti pulau indah ini, sebuah syarikat PIC Adventures Sdn. Bhd dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu telah menganjurkan Perhentian Island Challenge pada bulan Oktober lepas. Untuk tahun ke-8 ini, banyak perubahan dari segi laluan pastinya lebih lasak! Para peserta pun bertambah dan semestinya mengejar hadiah yang lumayan berupa wang tunai keseluruhan berjumlah RM 47, 550.00.

Sejak tahun 2004 lagi temasya ini dianjurkan, saban tahun para peserta bertambah dan pelbagai negara mulai menyertainya. Sebanyak 3 kategori di pertandingkan iaitu Kategori Elite, Kategori Novince dan Kategori Kampung.

Untuk kategori Elite, para peserta dikehendaki meredah hutan di Pulau Perhentian Besar mengikut Checkpoint yang diberi. Kemudian peserta dikehendaki berenang ke Pulau Perhentian Kecil sejauh 800 meter dan meredah hutan kembali. Jarak keseluruhan hutan untuk kedua-dua pulau tersebut ialah 24km dan berenang 800 meter.

Untuk kategori Novice pula, para peserta dikehendaki mengililingi Pulau Perhentian Kecil sahaja sejauh 14km. Sebanyak 11 buah negara bertanding dan paling ramai ialah dari negara Malaysia iaiti 161 peserta. Selain itu terdapat juga negara lain seperti England, Taiwan, Nigeria, Singapore, America, Perancis, Kenya, Jerman, Filipina dan Czech Republik dengan keseluruhan peserta seramai 242 orang termasuk Malaysia.

Golongan OKU Tidak Ketingalan
Julung kalinya tahun ini, terdapat seorang peserta kurang upaya menyertainya iaitu En. Mohd Sabki Ariffin. Baginya, sungguhpun kehilangan tangan kirinya akibat kemalangan, ia tidak mematahkan semangat juangnya untuk membuktikan warga sepertinya mampu melakukan yang lebih baik setanding orang lain. Lebih hebat lagi beliau memasuki kategori Elite!

Pada jam 9.00 pagi, acara pelepasan dimulakan di perkampungan nelayan Pulau Perhentian Kecil untuk kategori Novince. Bagi peserta kategori Elite, pelepasan dimulakan di Pulan Perhentian Besar. Dengan keadaan cuaca panas dan laut yang tidak bergelora, ia pastinya sukar bagi para peserta menguji ketahanan fizikal dan mental mereka untuk mengharunginya.

Dalam pada itu juga, tidak ketinggalan aktiviti kampung juga diadakan seperti pertandingan memasak buat penduduk kampung nelayan di Pulau Perhentian Kecil. Ini adalah kerana dalam mempromosikan Pulau Perhentian ini, para pengunjung dapat mengetahui pelbagai masakan dan makanan tradisional di sini. Ini dapat merapatkan lagi hubungan antara pengunjung dan penduduk kampung.

Berakit 60km !
Padawan Raft Safari

Cabaran berakit sejauh 60 km di Sungai Semadang bermula! Acara yang berlansung selama sehari itu begitu menarik perhatian ramai pelancong asing dan orang tempatan untuk bertanding buat kali ke-7 tahun ini!

Pelepasan pertama di lakukan di Kampung Timurang, bagi mereka yang berkayak dan berakit. Bukan itu sahaja, sebanyak lima kategori dipertandingkan. Antaranya ialah Terbuka Lelaki, Terbuka Wanita, Jabatan Kerajaan, agensi Pelancongan dan Hotel dan Kategori Expert. Turut menjadi rebutan ialah gelaran Raja Sungai Semadang yang bakal menjadi juara keseluruhan.

Seramai 466 peserta bertanding atau 126 pasukan telah berentap dengan penuh semangat mengharungi Sungai Semadang, Padawan, Sarawak ini. Penduduk kampung mula membanjiri di setiap tempat flag-off sejak pagi lagi untuk menyaksikan beramai-ramai aktiviti ini.

Sepanjang proses berakit, peserta terpaksa mengharungi laluan sukar dengan dahan-dahan pokok yang kadangkala menghalang laluan. Cabaran paling getir adalah apabila sungai tersebut terlalu cetek, dan ia akan menjadi bertambah sukar kerana terpaksa mengambil masa untuk menolak rakit. Disebabkan susah untuk digerakkan, peserta terpaksa turun dari rakit untuk menolaknya!

Disamping itu, keindahan gunung ganang dan kejernihan air sungai dan batu-batuan di pesisir sungai berbentuk bulat atau pebble stone ini pasti menarik minat orang ramai yang mencintai alam dan kehijauan hutan rimba. Sesekali kelihatan orang kampung bermandi manda membawa anak mereka turun ke sungai, berkemban kain batik sambil membawa baju untuk dicuci antara pemandangan yang sukar ditemui lagi.

Untuk sampai ke checkpoint terakhir iaitu di Kampung Git, ada peserta terpaksa meredah sungai tersebut hingga 6 jam! Begitu jauh dan sukarnya peserta terpaksa harungi. Petang itu juga, majlis penyampaian hadiah dan ucapan yang disampaikan oleh Timbalan Menteri Pelancongan Malaysia, Dato' Dr. James Dawos Anak Mamit dan Cr. Isabell Julau Mejat selaku Pengerusi Pengelola Padawan Raft Safari.

Hadiah-hadiah keseluruhan berjumlah RM 24, 450.00 telah dimenangi dan gelaran Juara Raja Sungai Semadang diberi kepada kumpulan BHR Golf. Adalah diharapkan agar banyak lagi promosi diberi supaya penduduk kampung dapat memperkenalkan industri mereka serta menjadikan Padawan Raft Safari ini sebagai tempat tarikan pelancong asing dan tempatan.

Full content generated by Get Full RSS.

Promosi Percutian ke <b>Pulau Perhentian</b> 3D2N 2012

Posted: 12 Jan 2012 01:45 PM PST

Description

PROMOSI Percutian ke Pulau Perhentian 3D2N..Hot!!! 2012…

Package 1 ==> RM200/per head
(speed boat transfer/return from jetty to p.perhentian,marine pass,
snorkelling(6 checkpoints-gears provided),
penginapan di Amelia Chelet(pulau kecil).

Package 2 ==> RM275/ per head
(speed boat transfer/return from jetty to p.perhentian,marine pass,
snorkelling(6 checkpoints-gears provided),
penginapan di Amelia Chelet(pulau kecil),
makanan(3x sehari).

*saya menyediakan trip percutian ke pulau perhentian, Terengganu.Promosi bermula feb-nov 2012.

*terbuka kepada personal,bulan madu,group dll..no limit.

Berminat sila hubungi :

Zam : 017-9825582 @ mark_aje @yahoo.com
group FB (Destinasi Bajet II version 2012).

Full content generated by Get Full RSS.

13 di ajil - Google Blog Search

13 di ajil - Google Blog Search


Majlis Perkahwinan Efa <b>di Ajil</b> | .

Posted: 06 Dec 2011 08:12 PM PST

Kelihatan agak suram mungkin kombinasi warna pink dan purple tak menjadi utk puding ni. Tak seronok..tak seronok...:(
 Inilah bunga dalam puding yg diperbuat daripada roti. Dalam gambar bunga purple bertukar menjadi biru. Hu..hu..hu..


Nama kat atas kek ada utk 2 pasangan adik-beradik iaitu Effa dan Linda.
Terima kasih banyak Efa. Maaf di atas segala kekurangan.
Tapi anak-anak cukup seronok sebab perjalanan menghantar order kali ni terpaksa mengharungi air banjir di Pengkalan Ajal kalau tak silap. Cukup adventure...
Full content generated by Get Full RSS.

Teganuku..segalanya di sini..: Pelatih Bomba Maut Van Terbalik <b>di Ajil</b>

Posted: 08 Oct 2011 02:56 AM PDT

Seorang pelatih yang sedang menjalani latihan di Akademi Bomba dan Penyelamat, Wakaf Tapai, maut dalam kemalangan di Kilometer 396.3. Lebuh Raya Pantai Timur (LPT), di Kampung Kua, Ajil di Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Nur Farhana Mohd. Mahat, 26, dari Tangkak Johor, terbunuh apabila van yang dinaikinya bersama tiga lagi anggota bomba di akademi berkenaan terbabas sebelum terbalik.

Ketika kejadian, ibu kepada dua anak itu yang menjalani latihan di akademi tersebut sejak 5 September lalu dalam perjalanan pulang ke rumahnya di berek Bomba, Tangkak, Johor, selepas mengadu tidak sihat.

Mangsa dibenarkan pulang berehat oleh pihak pengurusan akademi itu selepas beberapa hari dimasukkan ke wad Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.

Nur Farhana diiringi tiga anggota lain iaitu, pemandu van terbabit, Firdaus Ahmad, 26, Wan Siti Suzana Yusof, 27, dan Shahidan A. Razak, 23, dan mereka cuma mengalami kecederaan ringan dan dirawat sebagai pesakit luar.

Mangsa yang mengalami kecederaan dalaman dikejarkan ke Hospital Dungun sebelum meninggal dunia pukul 9.45 malam ketika dalam perjalanan ke Hospital Kuala Terengganu untuk menerima rawatan lanjut.

Jenazah mangsa dihantar ke Hospital Dungun untuk siasatan lanjut dan turut hadir menziarahi jenazah mangsa ialah Komandan Akademi Bomba Wakaf Tapai, Norazam Khamis.

Jenazah Nur Farhana dibawa ke Akademi Bomba Wakaf Tapai untuk dimandi dan dikafankan sebelum diterbangkan menggunakan Helikopter Bomba, pagi ini ke kampung asalnya untuk dikebumikan.

Ibu mertua mangsa, Khatijah Mat Senin, 54, yang berasal dari Kampung Cabang, Kerteh, Dungun, ketika ditemui memberitahu, menantunya itu memperoleh dua cahaya mata hasil perkahwinan dengan anaknya yang juga merupakan seorang anggota bomba.

Katanya, anaknya itu bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat Tangkak, Johor, dan mereka sekeluarga gembira selepas arwah terpilih menyertai pasukan dan menjalani latihan di akademi itu.

Utusan

Full content generated by Get Full RSS.

Teganuku..segalanya <b>di</b> sini..: Penganggur Dipenjara Tiga Tahun <b>...</b>

Posted: 30 Jan 2012 10:46 AM PST

Seorang penganggur dihukum penjara tiga tahun dan denda RM6,000 oleh Mahkamah Majistret di sini Isnin bagi kesalahan melakukan pecah rumah, dua minggu lepas.

Majistret Abdul Hayyi Salim memerintahkan tertuduh, Mohd Tamezi Muda, 31, dari Setiu menjalani hukuman penjara enam bulan lagi jika gagal membayar denda itu.

Mohd Tamezi mengaku salah memecah masuk sebuah rumah di Felda Bukit Bading di Ajil ketika pemilik rumah berkenaan keluar untuk solat di sebuah surau berhampiran antara 7.20 malam hingga 9 malam pada 16 Jan lepas.

Tertuduh yang mempunyai beberapa rekod jenayah lampau didakwa melarikan tiga utas gelang emas, dua bentuk cincin perak yang kesemuanya dianggar bernilai RM16,000 dan wang tunai RM500 dari rumah itu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 14 tahun, denda atau sebatan.

Full content generated by Get Full RSS.

13 di kerteh - Google Blog Search

13 di kerteh - Google Blog Search


propertywaltz.com: The Glades Villa - projek baru <b>di Kerteh</b>

Posted: 22 Nov 2011 07:40 AM PST


hari ni kita pergi jauh sedikit ye..

jauh ke pantai timur di Kerteh, Terengganu

Sabtu minggu terdahulu saya dijemput menghadiri pre-launch satu projek baru di Kerteh

demi projek ni saya sanggup pergi hari ke kerteh!

dah lah ahad pagi-pagi saya ada terry fox charity run

sudahnya seminggu saya kepenatan...

tak dapat tulis cepat pun review projek ni... huhuhu

Nama projek ni The Glades Villa

projek eksklusif 14 unit rumah semi-D dan banglo

terletak di atas sebidang tanah rezab melayu tapi freehold

betul2 hampir dengan Kompleks Petronas dan Mesra Mall

Ada 3 jenis layout dan saiz

Paling murah adalah unit semi-D 2 tingkat setengah

ada 9 unit sahaja, memang unit terhad ni

keluasan tanah adalah 43'x40'

keluasan lantai adalah 3800 sqft

ada 5 bilik tidur, 5 bilik air dan 1 bilik attic di tingkat atas

Harga bermula dari RM 487,279

Jenis seterusnya adalah unit banglo dua tingkat setengah

Unit ini dinamakan Villa Orchid

cuma ada 4 unit sahaja, lagi terhad

keluasan tanah sama, 43'x40'

keluasan lantai pula 3300 sqft

ada 6 bilik tidur, 5 bilik air dan 1 bilik attic di tingkat atas

Harga bermula dari RM 580, 168

Jenis ketiga merupakan unit banglo dua tingkat setengah juga

Unit ini dinamakan Villa Lily

hanya ada 2 unit sahaja dan sangat esklusif

keluasan tanah 63'x40'

keluasan lantai pula 4350 sqft

ada 7 bilik tidur, 6 bilik air dan 1 bilik attic di tingkat atas

Harga pula bermula dari RM 651,483

Pemaju menawarkan percuma yuran guaman, percuma television 42'' dan percuma pemasangan astro.

Untuk booking, pembeli hanya perlu bayar rm1k sahaja.. kemudian bayar baki 10% semasa menandatangi s&p.

namun jika ada masalah dengan pinjaman, pemaju bersedia memulangkan semua deposit 10% ni setelah ditolak dengan caj pengurusan.

Apa yang saya nampak, rumah-rumah ni memang sangat mewah dengan harga yang jauh lebih murah jika di KL.

kalau kat Lembah Kelang ni, rumah teres 2 tingkat setengah pun saya tengok dah 500K.

contoh projek terbaru di Bandar Baru Bangi.

di putrajaya, lagi hilang akal. rumah teres dua tingkat pun harga rm600K ke atas.

hm..

Tapi projek ni semi-D 2 tingkat setengah dengan 5 bilik tidur baru 480K++

beruntung kan mereka yang tinggal di luar lembah klang dan mempunyai pekerjaan dan pendapatan yang baik

Tinggi syiling 9'

jenis tiles bercampur.. di ruang tamu, mereka akan gunakan tiles 2" x 2"

setiap unit akan dilengkapi dengan 3-phase wiring, wiring telefon, wiring water heater dan wiring serta lubang untuk aircond.

Pemaju juga menawarkan pakej tambahan pemasangan alarm bagi pembeli yang berminat.
Mereka juga menerima permintaan customization.

contoh kalau pembeli nak minta ubah kedudukan point lampu, nak plug elektrik lebih, nak minta tambah point aircond, tukar tiles kepada ayng lebih mewah dan lain-lain.

Boleh duduk berbincang dan mereka akan tawarkan harga terbaik.

Projek ini juga berkepadatan rendah.

cuma 14 unit sahaja.

Tanah dah diratakan dan lot-lot tanah tu pun dah ditanda.

jadi pembeli boleh terus tengok lot bagi rumah yang mereka nak beli tu.

Nama pemaju adalah Manifest Glory, anak syarikat Sumur Bumi Holding Sdn Bhd.

Sehingga review ini ditulis, saya mendapat tahu yang unit dah hampir habis.

tinggal beberapa unit terhad sahaja.

tapi kalau ada pembaca di terengganu berminat, boleh hubungi pihak pemaju sendiri

Mohd Faiz 017-2805546

Aqeel 016-3334497

Ahmad Aslam 012-9600598

Full content generated by Get Full RSS.

... Kata Hati ...: Weekends <b>di Kerteh</b>

Posted: 31 Dec 2011 06:48 AM PST

Halllooo... Hey, another few more minutes to next year!! Yeehaa... Taknak dah story2 pasal azam baru ke harapan baru ke, sebab semua tu aku dah buat masa Awal Muharram haritu, udah2 ler tu,berapa banyak kali pulak nak berazam dalam setahun kan, capai nya x jugak... Eh? ;P So, weekends ku berakhir sudah..minggu ni tak balik Somban derr, sobab fulus kering-kontang, so fair enough la kan, terpaksa la duduk di Kerteh yang permai ni diam2. Aku jarang stay kat Kerteh ni during weekends, most of the weekends i will go back to seremban n spend time with my beloved. But with all the constraints stated before, i had to stay here until CNY. Huwaaa.. But it's ok, think +ve yaw, atleast i have time to explore Kerteh. Huhu. So during the day, aku cuba test skill memasak. Harini, aku try masak sardin cili api sebab rindu gilaaa dengan sardin cili api ibu. And surprisingly, i did it!!! Ini adalah salah satu pencapaian terhebat aku, even hanya masak lauk sardin cili api(ok,i know someone will laugh on this), but atleast ada la drpd takde langsung kannn...Hihi. Aktiviti lain, petang2 pekena kepok lekor n pisang goreng kat pantai Paka sambil ditemani ombak Rindu.. Opps.. Haha. But all in all, i love staying in Kerteh, ada "ombak rindu" weh pagi petang siang malam.... :D oh ya, sebelum lupa, wanna wish all of my friends out there a very happy NEW "DRAGON" YEAR ahead.. *smooch* ;)

Full content generated by Get Full RSS.

Sh0ck037: Cinta ku Tertinggal <b>di Kerteh</b>

Posted: 02 Feb 2012 02:02 AM PST

Alhamdulillah, selesai sudah program JuM-Desa 2012 anjuran Persatuan Kejuruteraan Awam, UiTM Shah Alam yang berlangsung di Kuala Kerteh pada 25-31 Januari 2012. Penglibatan seramai lebih kurang 100 orang peserta termasuk urusetia memeriahkan lagi program kali ini. Program yang berkonsepkan kemasyarakatan ini melibatkan 3 buah kampung secara langsung dimana mereka terdiri daripada keluarga-keluarga angkat yang meng'angkat' anak-anak UiTM menjadi 'anak angkat' mereka. Arrgh, lintang pukang grammar ak.. 
Program yang mengambil masa 7 hari 6 malam ini banyak menjurus kepada aktiviti-aktiviti kemasyarakatan termasuklah sesi motivasi pelajar sekolah, gotong-royong (GORO) melibatkan kawasan kampung, penanaman anak pokok bakau bersama ecoCARE, sukan rakyat serta taklimat pemuliharaan penyu oleh MEKAR. Tidak salah untuk ak membuat kesimpulan bahawa program ini telah berjaya memberi impak yang amat besar baik kepada peserta mahupun orang kampung sendiri kerana setelah 7 hari berkampung, linangan airmata perpisahan membuktikan segalanya.
Sedikit sinopsis JuM-Desa 2012....
Hari pertama banyak dihabiskan didalam bas. Perjalanan yang memakan masa hampir 8 jam ke destinasi tidak mematahkan semangat anak-anak UiTM. Kami tiba di Kerteh pada jam 5 petang dan diteruskan dengan sesi penyerahan anak angkat. Mata ke mata, hati ke hati. Anak-anak angkat dibawa pulang ke rumah keluarga angkat masing-masing dan tentatif berhenti setakat itu sahaja untuk hari pertama.
Pada hari kedua program, seramai 12 orang peserta dan 8 orang urusetia bertolak ke SMK Kg. Baru, Kerteh sempena program UiTM DiHatiku manakala selebihnya berkumpul di balai belia untuk perbincangan persembahan kebudayaan. Alhamdulillah, ak dipilih untuk ke sekolah dan peluang itu digunakan sebaiknya untuk mengenal dan mempelajari hidup sebagai seorang pelajar di negeri Darul Iman itu. Dimulakan dengan sesi pengenalan UiTM dan FKA oleh salah seorang pensyarah FKA, pelajar-pelajar Tingkatan 5 sekolah itu sudah mula mencorak masa depan mereka dengan lebih teratur melalui pemahaman dan soalan-soalan yang diajukan. Sesi kedua lebih menjurus kepada character building dan membabitkan sepenuhnya komunikasi dua hala antara fasi dan pelajar. Karangan diri menjadi corak, lukisan impian telah dijadikan realiti.Sesi diteruskan dengan 'recall' tentang keibu-bapaan serta matlamat hidup. Alhamdulillah, ada yang menangis. Hee..
Pada sebelah malam, pihak masjid mengadakan majlis tahlil.
27.1.2012 - Hari ketiga program sepenuhnya dihabiskan dengan aktiviti GORO yang melibatkan kawasan-kawasan kampung seperti surau, balai belia, rumah kampung serta kawasan Masjid Jamek, Kerteh. Ak dan 9 lagi ditugaskan untuk ke balai belia dimana tugas kami adalah untuk mengecat balai belia. Sejurus petang, balai belia siap diconteng oleh hasil tangan kami!
Sebelah malam pula, majlis perasmian program JuM-Desa 2012 berlangsung (baru nak rasmi??). Bertemakan lagu 'Memori Tercipta', beberapa persembahan disajikan. Persembahan 'choir' dan tarian oleh peserta serta duet urusetia oleh cik Farah dan Encik Sam sudah cukup menyerikan majlis perasmian malam tersebut. Rasmi pakai ipad weyh! Bukan main. Haha.
Hari keempat, Sukan Rakyat. Walaupun sehari hujan, pihak urusetia tidak mengalah untuk memberikan hiburan untuk para peserta serta penduduk kampung. Sukan yang dijalankan di Dewan Sivik ternyata tidak mengecewakan. Antara sukan yang dipertandingkan ialah Galah Panjang, Musang Berjanggut, Boling Kelapa, Baling Selipar dan Congkak. 
Alhamdulillah, hari ke-5 muncul jua. Program Pengumpulan Benih & penanaman semula bakau bersama ecoCARE pada sebelah pagi manakala taklimat pemuliharaan penyu oleh MEKAR pada sebelah petang. Kasut warna-warni menjadi kasut satu warna, warna lumpur! Pengalaman yang julung-julung kali dapat dirasa bagi sesetengah peserta yang hidupnya hanya di bandar. Haha. 
Setelah berlumpur setengah hari, pada jam 2.00 petang, satu taklimat tentang kesedaran penyu oleh MEKAR. Banyak info dan fakta yang dapat kami 'sedut' pada petang itu. Ak mengaku yang ak salah seorang daripada 9 orang yang mengaku makan telur penyu (at least mengaku..haha), tapi itu dulu, sebab ak sekarang seorang..Sahabat Penyu! Hee...Dah siap dapat kalendar, tak kan tak nak mengaku lak kan. Haha.
Sampai sini dulu entri ak, msih ada baki 2 hari lagi, tapi disebbkan gambar msih belum available, terpaksa ak tangguhkan dulu. Kita jumpa di post yang seterusnya. Nantikan aktiviti-aktiviti seperti explorace, malam kebudayaan dan banyak lagi! 
Full content generated by Get Full RSS.

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Mendaki <b>Bukit Besi</b> di Sg. Besi ~ AbgferOz

Posted: 02 Feb 2012 07:06 PM PST
errr.. port nie sesuai utk senaman kaki, joging dan jalan-jalan..
kalu nak view lawa memang takda la...
tpi bukit besi nie mencabar walaupun hanya menggunakan jalan tar.
bukit ni jalan dia mendaki ja.. takda mendatar
so kaki boleh kejung kalu tak snaman sblum mula mendaki..
kalu tak silap jauh dia 1.4 km kata member..
tempat ini dalam kawasan rumah askar..
nak masuk boleh aje.. tpi bertegur2 la :)
tanye2 je orang mesti diaorg tau

✖ LIKE jika anda suka Cerita ini...Thanks ✖
Full content generated by Get Full RSS.

CeBiSaN KiSaH DuNiAKu...Ck: Jejak Sejarah - <b>Bukit Besi</b>

Posted: 27 Dec 2011 02:15 PM PST

Bismillahirrahmanirrahim...
"Terletak kira-kira 33km daripada Bandar Dungun dan 77km daripada Kuala Terengganu di dalam Daerah Dungun. Bukit Besi pernah menjadi salah satu tempat yang menjadi sebutan ramai ketika dahulu yang mana ianya merupakan pusat pengeluaran bijih besi yang dikatakan terbesar di Asia Tenggara sekitar tahun 1916 sebelum ditutup sekitar tahun 1970. Bermula dengan penemuan bijih besi oleh seorang ahli kajibumi Jepun bernama Kuhara kini Bukit Besi hanya meninggalkan sisa-sisa sejarah untuk generasi sekarang."

Sumber atau cerita penuh di laman Visit Terengganu.
Sebelum ini, saya pernah mendengar cerita seorang sepupu tentang sebuah kawasan rekreasi yang terletak di Bukit Besi. Lalu saya menyimpan hasrat untuk ke sana dan Alhamdulillah berjaya merealisasikan hasrat tersebut semasa pulang ke kampung untuk cuti Krismas. Lebih tepat lagi kami bertolak ke sana selepas bersarapan di Hotel UiTM Dungun.

Perjalanan kami ke sana hanya memakan masa kira-kira 45 minit sahaja daripada Teratak Bakarians. Ternyata tidak ramai yang mengetahui tentang tempat ini kerana hanya kelihatan beberapa buah kenderaan sahaja yang berada di situ pada cuti umum. Mujur juga ada gerai yang menjual keropok goreng dan pisang goreng untuk 'diborong' oleh kami. Lebih menarik tempat ini sebenarnya terletak bersebelahan dengan Kelab Golf Bukit Besi yang tidak pernah saya ketahui kewujudannya dan UiTM Bukit Besi yang ditangguhkan pembinaannya. Sungguh, terbit sedikit rasa malu kerana banyak yang masih saya kurang arif tentang negeri sendiri. Maka antara azam pada masa hadapan adalah untuk meneroka negeri sendiri dengan lebih kerap.

Mulanya, saya sangka tiada yang menarik tentang tempat tersebut namun apabila ditanya kepada peniaga di situ, ternyata ada kawasan air terjun yang sangat indah dan menarik untuk dinikmati. Tanpa berlengah, anak-anak kecil bertukar pakaian untuk mandi-manda. Saya sendiri pun teringin untuk mandi tetapi apabila mengenangkan yang pakaian ganti tidak dibawa, hasrat itu terpaksa saya pendamkan sahaja. Apa tidaknya, perancangan awal adalah untuk menjenguk tempat itu sahaja kerana teringatkan cerita sepupu saya dan tidak mempunyai perancangan untuk mandi. Namun saya sudah mempunyai perancangan pada masa akan datang untuk datang lagi ke situ bersama keluarga dengan aktiviti yang pelbagai.

Kemudahan rekreasi aktiviti air juga turut disediakan di situ iaitu kayak, paddle boat dan bot laju tetapi malangnya ia tidak diuruskan dengan sebaik mungkin. Pertama, tiada kemudahan kaunter disediakan di situ menyebabkan kami tidak tahu ke mana hendak dirujuk untuk menggunakan kemudahan tersebut.

Kedua, petugas yang ditempatkan di situ tidak memainkan peranan sewajarnya apabila hanya melihat kami terkial-kial mencari petugas di situ sehingga terpaksa membuat panggilan sendiri kepada nombor telefon yang tertera di situ. Kami dimaklumkan sepatutnya ada petugas di situ tetapi sebaliknya berlaku.

Ketiga, kemudahan jaket keselamatan tidak disediakan secukupnya malah lebih tepat lagi, hanya 4 unit jaket yang sudah lusuh tergantung di satu sudut jeti. Petugas di situ pula tidak mengutamakan pemakaiannya apabila membenarkan ahli keluarga saya menaiki paddle boat tanpa memakai jaket keselamatan walhal peraturan tertera di papan notis mewajibkan pemakaiannya pada setiap masa sewaktu menggunakan kemudahan rekreasi air.

Seterusnya, kadar yang dikenakan kepada kami juga berbeza dan jauh lebih tinggi daripada kadar yang dipaparkan iaitu RM4 untuk kayak dan RM5 untuk paddle boat sedangkan harga yang dipaparkan adalah RM3 untuk kayak dan RM4.50 untuk paddle boat. Malas untuk bertekak, kami terus menjelaskan kadar yang dinyatakan oleh petugas tersebut walaupun jauh di sudut hati, amat tidak berpuas hati dengan perkhidmatan yang diterima.

Di samping itu juga, keadaan jeti seolah-olah berada dalam keadaan yang tidak terurus dan bakal mengundang bahaya kepada pengunjung jika terus dibiarkan dalam keadaan begitu. Saya turut merakamkan gambar-gambar berkaitan tetapi ia masih ada dalam simpanan adik saya. InsyaAllah akan saya kongsikan sebaik menerimanya daripada adik saya.

Kami tinggalkan tempat itu sekitar jam 2 petang dan kali ini melalui jalan pulang yang berbeza. Dalam perjalanan, kami singgah sebentar di Masjid Sultan Mahmud yang terletak di bandar Al-Muktafi Billah Shah. Hati saya tergerak untuk singgah apabila melihat keindahan masjid yang tersergam indah daripada jauh di samping memenuhi kebiasaan saya untuk meninggalkan 'jejak' di masjid yang pertama kali dijejaki.

Yang pasti, tempat itu akan saya kunjungi lagi selepas ini bersama keluarga dan senarai aktiviti yang sudah ligat bermain serta tersenarai di dalam kepala saya, insyaAllah :) 

Full content generated by Get Full RSS.

Sekolah Melayu <b>Bukit Besi</b> - CikguCyber.Net

Posted: 16 Oct 2011 11:38 AM PDT


You have attempted to access this site with an invalid User Agent.

If you think this is a mistake you can contact the site webmaster at zulbmohd(at)gmail(dot)com.

Be SURE to include the following information in any email!
User Agent: none
Remote Address: 69.162.77.2
Client IP: none
Forwarded For: none

Full content generated by Get Full RSS.

ads