Isnin, 6 Mei 2013

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2013 07:26 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Thinking of Life: 18 Sukhoi <b>Di Gong Kedak</b>, Tidak Pernah Terbang

Posted: 27 Jul 2010 06:53 PM PDT

malaysiaberih

BESUT - Lapan belas buah jet pejuang Sukhoi yang diletakkan di Kem Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) Gong Kedak tidak pernah terbang sekaligus kerana mengalami masalah alat ganti.

Sumber dari pangkalan TUDM itu berkata, penerbangan jet pejuang yang dibeli dari Rusia itu tidak pernah mencapai sasaran yang ditetapkan sebanyak 70%.

"Hanya sekitar 40% sahaja dari 18 jet pejuang itu yang terbang pada satu-satu masa,"katanya, yang meminta identitinya dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan

Menurutnya, keajaan Malaysia melalui dua buah syarikat konsultan telah membeli pesawat tersebut dari Rusia, namun perolehan alat gantinya adalah dari pengeluar negara lain.

Oleh itu, beliau berkata ia seringkali menimbulkan masalah kepada penyelenggaraan jet pejuang itu.

Beliau turut mendedahkan, dua buah syarikat konsultan tersebut mendapat 'komisyen' tidak kurang dari 15% ketika pembeliannya dibuat.

TUDM menandatangani perjanjian untuk membeli 18 Su-30MKM bulan Mei 2003, selepas melihat secara dekat penggunaan pesawat tersebut oleh kerajaan India.

Dua pesawat pertama Sukhoi Su-30MKMs secara rasmi diserahkan kepada Malaysia di Irkutsk, Rusia pada 23 Mei 2007, dan kemudian tiba di pengkalan udara Gong kedak pada 21 Jun.

Malaysia mempunyai 18 Su-30MKMs dalam perkhidmatan, namun dilaporkan mempunyai masalah dengan sokongan Rusia untuk alat ganti pesawat tersebut dan terpaksa memperolehinya dari pihak lain.

Pada bulan September 2010, TUDM akan mengambil alih operasi pesawat tersebut setelah kontrak dua tahun bantuan teknikal, kejuruteraan dan penerbangan dari India dan Rusia tamat.

Pembelian Sukhoi menjadi kontroversi kerana kerajaan Malaysia membayar 18 buah Sukhoi dengan harga US$900 juta, (US$50 juta sebuah) sedangkan India membeli 40 Sukhoi dengan harga US$1.6 bilion, (US$40 juta sebuah) manakala Vietnam membeli 4 buah Sukhoi dengan harga US$100 juta. (US$25 juta sebuah). BO

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


Jurujual Diacu Golok Ketika Berkempen <b>Di Besut</b> | D&#39;stories

Posted: 25 Apr 2013 06:41 AM PDT

KUALA TERENGGANU – Seorang jurujual diugut dan diacu golok di Kampung Pengkalan Sentul Besut semalam ketika sedang mengiringi anggota sebuah parti berkempen dan merayu undi.

Kejadian dilaporkan berlaku kira-kira 11 pagi ketika mangsa bersama dua lagi rakannya menunggang motosikal untuk mengiringi sebuah kereta yang dinaiki tiga perayu undi untuk berkempen di kampung itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri ACP K.Manoharan berkata ketika sampai di kampung itu, motosikal mangsa dihalang dua lelaki yang merupakan penyokong parti lawan.

Beliau memberitahu pemberita di sini hari ini, seorang daripada suspek tidak membenarkan mereka memasuki kampung berkenaan untuk berkempen sebelum bertindak menarik leher baju mangsa dan mengacukan sebilah golok pada lehernya.

"Ketika kejadian mangsa yang berusia 21 tahun itu ditugaskan untuk menjaga keselamatan tiga perayu undi tersebut namun lelaki berkenaan mengugut supaya mereka tidak menjalankan kempen di kawasan kampung mereka.
"Takut dengan kejadian itu mangsa berpatah balik dan terus membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Besut," katanya.

Manoharan berkata seorang daripada suspek berusia 45 tahun yang berasal dari Kampung Pengkalan Sentul menyerah diri di Balai Polis Besut kira-kira 12.30 tengah hari ini.

Sejam kemudian suspek kedua berusia 59 tahun dan berasal dari Kampung Padang Buluh Besut turut menyerah diri di balai yang sama dan polis juga berjaya merampas senjata yang digunakan untuk mengugut mangsa ketika kejadian. – Bernama

13 di ajil - Google Blog Search

13 di ajil - Google Blog Search


pertandingan nasyid zon 1 <b>di</b> sk <b>ajil</b> - sekolah kebangsaan <b>ajil</b> tba5053

Posted: 21 Apr 2013 05:39 PM PDT

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PENAFIAN
Sekolah Kebangsaan Ajil tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang
dialami kerana menggunakan maklumat dan
aplikasi dalam laman ini.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekolah Kebangsaan Ajil
21800, Ajil, Hulu Terengganu
Tel: 09-6861154 Fax: 09-6861159
Email : tba5053@yahoo.com

13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


Rakyat Tranung (RAKTRA): PAS terus tebar fitnah <b>di Kemaman</b> !!!

Posted: 27 Apr 2013 03:02 AM PDT

Baru-baru ini PAS Kemaman telah membuat satu kenyataan bahawa pembinaan Mini Zoo Kemaman dan Pusat Tekstil merupakan projek yang membazir dan merugikan wang kerajaan. PAS juga mendakwa pembinaan Pusat Tekstil yang sudah siap tetapi belum beroperasi adalah satu pembaziran.
Namun begitu, dalam satu sidang media selepas majlis perasmian Kedai Rakyat Satu Malaysia di Jalan Air Putih pagi tadi, Calon ADUN Kijal, Dato' Sri Ahmad Said menjawab tuduhan PAS yang disifatkan agak melulu dan keterlaluan. PAS dilihat bagaikan tiada isu untuk dibangkitkan untik meraih undi rakyat Kemaman.
Menurut Dato' Sri Ahmad Said, Pembinaan Pusat Tekstil yang dilihat sudah siap sebenarnya belum siap sepenuhnya. Infrastruktur bangunan sememangnya dilihat sempurna. Namun begitu, masih terdapat masaalah penyaluran bekalan air ke bangunan Kompleks Pusat Tekstil tersebut. Kenapa PAS membuat tuduhan pembinaan Pusat Takstil tersebut membazir sedangkan ianya belum beroperasi.
FITNAH PAS KEMAMAN TERHADAP BN
Menjawab isu Zoo yang dikatakan membazir jutaan ringgit pula, Dato' Sri Ahmad Said menyatakan PAS sudah banyak menyebarkan fitnah tentang pembaziran tersebut. PAS pernah menuduh Kerajaan Negeri membuat pembaziran dengan membeli harimau yang bernilai RM180,000 , padahal harimau tersebut dihadiahkan secara percuma oleh zoo Melaka.
Pas juga menuduh kerajaan negeri terengganu Membazirkan wang dengan membeli zirafah, badak air dan kuda belang. Namun begitu, binatang tersebut langsung tidak ditempatkan di dalam Mini Zoo Tersebut. Calon BN DUN Kijal menyeru rakyat agar ke Zoo tersebut untuk melihat sendiri adakah benar atau tidak Fitnah PAS terhadap kerajaan BN di Terengganu.
PAS hanya tahu mengkritik sahaja setiap pembangunan yang dibawakan oleh kerajaan BN di Terengganu. Mereka langsung tidak pernah memberi idea untuk pembangunan demi menjana ekonomi sentepat. Mereka hanya menjanjikan perkara-perkara yang langsung tidak menggalakkan peningkatan ekonomi sesebuat tempat. 
Untuk rekod, Sebelum ini pihak MPK telah menyaman pihak PAS kerana mengedar risalah-risalah fitnah. Baca di sini.
Tak heran, dulu Putrajaya pun dituduh membazir.. skang mana ada lagi suara mengenainya !!!

13 di kijal - Google Blog Search

13 di kijal - Google Blog Search


Wajah ceria pengundi dan calon <b>di Kijal</b> - Parlimen Kemaman

Posted: 21 Apr 2013 05:00 PM PDT

Calon P040 Kemaman, Ahmad Shabery bin Cheek pada malam hari kedua kempen telah bersama rakyat di Kijal untuk sama-sama menonton Program Malam Kebudayaan dan Kesenian. Sambutan masyarakat dan suasana ceria sepanjang program mengambarkan kerukunan hidup masayarakat tersebut.
Ternyata kemesraan, keperibadian dan ketokohan calon BN di Parlimen Kemaman ini bukan sahaja menjadi buah mulut tetapi juga banyak memberi faedah dan kebaikan kepada masyarakat khasnya di Kemaman. 
Bukti 5 keping gambar dibawah mengambarkan segalanya.

13 di kuala besut - Google Blog Search

13 di kuala besut - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

ads