Khamis, 7 Februari 2013

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Murid SK <b>Pulau Perhentian</b> turut terima bantuan <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2013 03:52 PM PST


YB Dr A Rahman Mokhtar bersama murid SK Pulau Perhentian

Oleh: Mohammad Ishak 

Bantuan Awal Persekolahan yang diperkenalkan kerajaan tidak terbatas kepada pelajar di bandar dan kawasan pedalaman malah mereka yang tinggal di pulau juga turut mendapat manfaat daripada bantuan berkenaan.

Murid Sekolah Kebangsaan Pulau Parhentian, dekat Besut, adalah antara anak nelayan yang turut merasai bantuan awal persekolahan yang mula diperkenalkan tahun ini.

Seramai 158 murid sekolah berkenaan semalam menerima bantuan berkenaan yang disampaikan oleh
Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A \Rahman Mokhtar yang juga ADUN Kuala Besut.

Majlis yang berlangsung di dewan sekolah itu turut dihadiri Pengarah Pelajaran Terengganu,Zakaria Hussin dan Pegawai Pelajaran Daerah Besut, Abdul Halim Hassan serta ibu bapa murid terbabit.

Dr A Rahman berkata, pengagihan bantuan kepada murid sekolah berkenaan lewat dilaksanakan kerana kesukaran untuk pergi pulau pelancongan itu disebabkan musim tengkujuh yang baru berakhir di negeri ini.

Katanya, penduduk pulau yang sebahagian besar bekerja nelayan tidak pernah diabaikan kerajaan sebaliknya mereka menndapat nikmat dan peluang sama seperti mereka yang tinggal di tanah besar.

Beliau berkata, bantuan persekolahan itu diharap dapat membantu meringankan beban ibu bapa dalam mengurus persekolahan anak-anak.

Mengenai pembangunan pulau pelancongan itu, Dr A Rahman berkata, pelbagai projek sudah dan sedang dilakaksanakn untuk faedah penduduk di pulau peranginan tersohor itu.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Bantuan RM500 kepada mangsa banjir <b>di Kuala</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jan 2013 07:27 PM PST

Oleh: Noraini Jusoh

Bantuan RM500 kepada mangsa banjir di Kuala Terengganu telah selesai diagihkan kepada 1235 mangsa daripada 276 keluarga melalui Tabung Bantuan Bencana Negara yang dikendalikan Majlis Keselamatan Negara, minggu lalu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Haji Muhammad Ramli Nuh berkata, kesemua mangsa yang ditempatkan di enam pusat pemindahan banjir Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh telah menerima bantuan wang tunai bagi meringankan beban kewangan mereka.

"Semua mangsa banjir telah mendapat bantuan yang disalurkan kerajaan pusat, sekarang kita menunggu Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) membuat penilaian terhadap kerosakan rumah serta kerugian yang ditanggung mereka.

"Mungkin penilaian yang dibuat JKM akan mengambil masa yang agak lama, justeru diharap mangsa yang terlibat dengan bencana banjir kali ini dapat bersabar menunggu bantuan yang akan disalurkan selepas penilaian tersebut selesai," ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada sidang media selepas selesai majlis perasmian penutup minggu suaikenal pelatih baru Institut latihan Perindustrian (ILP) sesi Januari 2013 di Dewan Kuliah Utama, ILP Kuala Terengganu, semalam.

Katanya, banyak faktor yang akan dinilai JKM, antaranya jenis kemusnahan, tahap kerosakan peralatan di rumah serta jumlah isi rumah yang terbabit dengan banjir.

Katanya, beliau juga berharap gelombang ketiga tidak akan melanda negeri ini supaya mangsa banjir dapat menjalani kehidupan seharian dengan lancar selepas dilanda bencana alam yang banyak memusnahkan harta benda mereka.

Katanya, dibawah kepimpinan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Umno juga, rakyat Terengganu sangat bertuah kerana pelbagai bantuan diberikan kerajaan pusat dan kerajaan negeri kepada mereka yang memerlukan.

"Bermula 15 Januari, bantuan persekolahan dari kerajaan pusat sebanyak RM100 kepada setiap pelajar akan mula diagihkan dan diikuti Bantuan Rakyat 1Malaysia yang memperuntukkan RM500 kepada ketua keluarga dan RM250 kepada individu bujang," ujarnya.

Katanya, kerajaan negeri juga telah mengagihkan bantuan persekolahan kepada 2807 pelajar daripada 1856 keluarga miskin di DUN Tepoh yang melibatkan peruntukan bernilai RM300,000.

Justeru, beliau mengharapkan rakyat negeri ini bersyukur dengan nikmat yang diperolehi dan sentiasa memberikan sokongan padu kepada kerajaan BN dan Umno.

 

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Lebih 40000 sertai perarakan Maulidur Rasul <b>Hulu</b> <b>...</b> - teganuki ta

Posted: 30 Jan 2013 09:24 PM PST

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, mengetuai perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Parlimen Hulu Terengganu melibatkan lebih 40,000 penduduk daerah Hulu Terengganu, hari ini.

Sebanyak 225 kontinjen mewaklili agensi kerajaan, sekolah, Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan pelbagai lapisan masyarakat turut menyertai perarakan itu yang bermula dari Sekolah Kebangsaan (SK) Tengku Ampuan Intan dan SK Kampung Telaga dan berakhir di Padang Majlis Daerah Hulu Terengganu.

 Menteri Besar menyifatkan penyertaan yang di luar dugaan itu merupakan manifestasi sokongan rakyat kepada kerajaan dan amat diperlukan menjelang saat-saat pilihan raya umum diadakan.

"Kerajaan amat berbesar hati dengan sokongan yang diberikan kepada rakyat dan ini amat wajar sekali kerana kita telah menyediakan segala kemudahan untuk mereka," katanya pada sidang media selepas perarakan tersebut.

Terdahlu dalam ucapannya beliau meminta rakyat supaya menghayati sepenuhnya semangat perpaduan yang bersesuaian dengan tema sambutan Maulidur Rasul tahun ini iaitu Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah.

Turut menyertai perarakan itu ialah Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato' Tengku Putera Tengku Awang; Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, YB Haji Rozi Mamat, wakil-wakil rakyat di kawasan Parlimen Hulu Terengganu dan pemimpin masyarakat serta ketua-ketua jabatan di daerah itu.

Menteri Besar berharap penduduk tempatan mengetepikan perselisihan sesama mereka, sebaliknya bersatu bagi menguatkan perpaduan di kalangan masyarakat Islam di negeri ini.

"Islam tidak membenarkan umatnya bertindak secara ekstrims dan melampaui batasan, sebaliknya mereka perlu mengamalkan sikap sederhana dalam semua aspek kehidupan," katanya.

13 di batu rakit - Google Blog Search

13 di batu rakit - Google Blog Search


Sekitar Kempen PAS DUN <b>BATU RAKIT</b> Januari 2013

Posted: 22 Jan 2013 12:58 AM PST

 Leman Raja Lawak di Gelung Gajah Batu Rakit(19/3/2013

Ustaz Khairul Ikhwan(Budok Besar) Kg. Mengabang Lekar  Batu Rakit (21/01/2013)


13 di ajil - Google Blog Search

13 di ajil - Google Blog Search


teganuku: Bandar Baru Bakal &#39;Hidupkan&#39; Semula Ekonomi <b>Di Ajil</b>

Posted: 17 Oct 2012 10:14 AM PDT

Bandar Baharu Ajil yang sedang dalam pembinaan dijangka mampu 'menghidupkan' semula aktiviti ekonomi di pekan itu yang dikatakan suram sejak Lebuhraya Pantai Timur (LPT) mula beroperasi akhir tahun lalu.

Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Ajil Datuk Rosol Wahid berkata ada peniaga mengadu perniagaan mereka merosot hingga 40 peratus apabila jalan alternatif Jerangau-Jabor tidak lagi menjadi pilihan utama pengguna yang lebih selesa menggunakan LPT.

"Bandar Baharu Ajil yang menelan belanja RM4 juta akan menjadi pusat sehenti yang menempatkan 70 lot kedai dua tingkat, medan selera, stesen bas dan teksi dijangka siap awal 2014," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan Tabung Amanah Masyarakat Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) di Kampung Landas di Hulu Terengganu, semalam.

Bandar Baharu Ajil itu kelak dijangka mampu menarik pelabur ke pekan ini, katanya.

Mengenai penempatan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di Bukit Ara, Rosol berkata ia adalah penempatan tersusun yang mampu menampung 100 keluarga.

Pengurus Besar Ketengah Wan Mat Amin Wan Daud berkata Ketengah memperuntukkan sebanyak RM800,000 kepada 3,416 penduduk wilayah itu yang layak menerima bantuan pada tahun ini.

"Tahun ini menyaksikan peningkatan sumbangan ke dalam tabung berkenaan sebanyak RM100,000 berbanding RM700,000 yang kita serahkan kepada orang miskin pada tahun lalu.

"Sumbangan ini adalah hasil keuntungan anak-anak syarikat Ketengah dengan sumbangan terbesar adalah dari syarikat perladangan milik kami," katanya.

 Pada majlis itu, seramai 81 penduduk miskin menerima RM300 setiap orang manakala 245 anak yatim dan pelajar miskin pula menerima RM100 atau RM200 seorang.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


LAGU SKBM - | .: SK Bukit Mundok :.

Posted: 15 Jan 2013 08:53 PM PST


Assalamualaikum....

Selamat Datang kepada En. Mohd Al-Hafiz b. Harun ke SK. Bukit Mundok yang bermula pada 1 Januari 2013 menggantikan Pn. Anissuzana bt. Mohd Zin sebagai Guru Data di SK. Bukit Mundok ini...

Beliau berasal daripada Pulau  Duyung, dilahirkan pada 16 May 1984. Sebelum ini beliau bertugas di SK. Ketengah Jaya sebagai Guru Penolong disana...

Diharapkan, Beliau akan dapat menyesuaikan diri di sekolah ini dan seterusnya dapat menabur bakti mendidik anak-anak di Kampung Bukit Mundok ini menjadi insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

Selamat Datang juga kepada En.Azman B. Harun dari Johor ke Sk Bukit Mundok yang bermula pada 3 januari yang lalu..Semoga En Azman dapat menyesuaikan diri di sekolah ini seterusnya dapat menabur bakti mendidik anak-anak di sini...Insyaallah.

13 di jerteh - Google Blog Search

13 di jerteh - Google Blog Search


Lychee Shake <b>Jerteh</b> | Amirez (dot) com

Posted: 01 Feb 2013 01:54 AM PST

Kalau di Melaka ada Coconut Shake Original Klebang yang sedap tak terkata, di Jerteh pula ada Lychee Shake yang sedap hingga ke sedutan terakhir

Lychee Shake Jerteh

Saya dapat tahu tentang Lychee Shake daripada Tok Penghulu kampung saya yang mencadangkan saya untuk cuba rasa Lychee Shake di Jerteh selepas terbaca entri Coconut Shake Original Klebang akhir tahun lepas. Jangan ingat Tok Penghulu cuma buat kerja-kerja kampung je. Ini Tok Penghulu moden ni pandai baca blog orang. Bukan blog je, ilmu fotografinya pun bukan tahap biasa-biasa. Sebaris dengan fotografer-fotografer hebat seperti Sham Khaleefa, Bob Chikonaz dan beberapa lagi yang lain. Eh, ini cerita pasal lychee shake, bukan pasal tok penghulu kampung saya

Lychee Shake Jerteh

Gerai Lychee Shake ni kecik je. Jauh sekali jika nak dibandingkan dengan gerai Coconut Shake Klebang. Walaupun kecik, yang penting abang ni mencari rezeki yang halal. Mana tahu satu hari nanti abang ni pun dapat jenamakan lychee shake dia sehebat jenama Coconut Shake Original Klebang di Melaka. Rezeki itu sesuatu yang misteri.

Kalau korang datang ke Pasir Puteh di Kelantan atau sekitar Jerteh bolehlah singgah kejap sejukkan badan dengan lychee shake yang terletak dekat je dengan pintu gerbang Pasir Puteh – Jerteh. Kalau tak jumpa boleh tanya Cikgu Naman, mungkin dia tahu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 di pulau bidong - Google Blog Search

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Enam Sahabat <b>di Pulau Bidong</b> « Laman Novel

Posted: 04 Mar 2006 02:30 AM PST

Enam Sahabat di Pulau Bidong

Penulis: Ali Jusoh

Cetakan Pertama 1999

Cetakan Kedua 2002

Pembaca sasaran: 10 hingga 12 tahun

"Sunyi saja."

"Gua memang sunyi." Mereka sama-sama ketawa.

"Mari kita masuk" ajak Khalid. Zaidi mengangguk. Mereka pun bergerak perlahan-lahan.

"Mereka tak ada di sini." Kata Zaidi. "Tak ada kesan tapak kaki pun." Katanya lagi.

Khalid diam sahaja. Matanya terus memerhati. Dia menghidu sesuatu.

Untuk pembelian dan pertanyaan, sila hubungi:

Koperasi DBP Bhd, Tingkat Bawah, Menara DBP Jalan Dewan Bahasa, 50460 Kuala Lumpur.

Tel: 03-21485869 / 03-21433505, Faks: 03-21487887

E-mel: koopdbp@yahoo.com

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Smk <b>Wakaf Tapai</b>: PROGRAM MAULIDUR RASUL

Posted: 06 Feb 2013 07:15 PM PST

Pada 22 Januari 2013 (Selasa) SMK Wakaf Tapai telah mengadakan ceramah sempena Maulidur Rasul 1434H bertempat di Dewan Saidina Abu Bakar. Tema maulidur rasul tahun ini ialah "Wasatiyyah Tonggok Kesatuan Ummah". Sempena program tersebut, beberapa aktiviti telah dirangka oleh jawatankuasa yang dipertanggungjawabkan iaitu Panitia Pendidikan Islam.  Antara aktiviti yang dijalankan ialah persembahan nasyid, guru-guru dan para pelajar berselawat, penyampaian hadiah kepada pemenang kuiz maulidur rasul, tokoh maulidur rasul dan penyampaian cenderahati kepada penceramah.

Manakala bagi pelajar bukan Islam, mereka telah mengadakan aktiviti di Dewan Terbuka SMK Wakaf Tapai yang diketuai oleh Cikgu Lua Pek Ching.ads