Rabu, 30 Mei 2012

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


Foto Segmen: Langit Indah <b>di</b> Lembah Jaya, <b>Setiu</b>, Terengganu

Posted: 09 May 2012 09:37 AM PDT

Ini adalah gambar yang sempat dirakam semasa menghantar anak ke sekolah di waktu pagi di SK Lembah Jaya, Setiu, Terengganu.

Tak rugi menjengok ke langit dan menikmati keindahan dan kebesaran ciptaan ilahi.

Hati puas dan tenang memehatikan keunikan fenomena langit.

Setiap hari langit berubah dan sentiasa berubah samada kita sedar atau tidak.

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


Looking For Historical Sites..: Pengenalan

Posted: 31 Jul 2011 11:59 PM PDT

 Peperangan Dunia Ke-II yang berlaku pada tahun 1941 - 1945 dahulu telah banyak meninggalkan   kesan yang negatif di kalangan masyarakat Melayu pada zaman ini. Golongan veteran pada hari masih belum dapat melupakan kisah pada zaman penjajahan ini.

Kubu-kubu yang terdapat di daerah Bachok itu telah dibina oleh tentera British yang bertujuan untuk menentang kemaraan tentera Jepun dalam Perang Dunia Ke-II. Semasa pendaratan Jepun yang pertama, telah menyebabkan berlakunya pertempuran yang amat sengit di kalangan tentera British dan tentera Jepun dalam sejarah Tanah Melayu. 

Tentera Jepun telah menyerang Tanah Melayu iaitu Kelantan semasa penduduk kampung sedang nyenyak tidur dan dikatakan ada juga penduduk kampung yang sedang berhibur dengan berdikir bersama tentera British pada tengah malam itu, 8 Disember 1941.

Tentera British yang berbangsa India (Punjab) telah ditugaskan untuk berkawal di pesisir pantai Kelantan bagi menghadapi sebarang ancaman yang mungkin akan dihadapi dengan kental. Mereka berusaha untuk mempertahankan Kelantan dan menjaga lapangan di Pengkalan Chepa, Machang dan di Gong Kedak, Pasir Puteh daripada jatuh ke tangan pihak musuh. Pembinaan kubu yang rapi sesuai dengan kedudukan pertahanan yang strategik sedikit sebanyak telah dapat memperlahankan pergerakan musuh untuk terus memasuki Kelantan dengan cepat.

Menurut sejarah, penggunaan kubu-kubu sebagai alat untuk mempertahankan diri dari pihak musuh sedikit sebanyak dapat memperlambatkan pergerakan pihak musuh dari menawan Tanah Melayu pada waktu itu. Pantai Kuala Pak Amat merupakan salah satu lokasi yang penting dalam sejarah perang, ini kerana pantai itu telah menjadi tempat pendaratan yang pertama Tentera Jepun di Tanah Melayu. Namun sebelum berlakunya perang dunia yang ke-II yang lalu, Pihak Tentera British telah membina kubu-kubu kebal (Pillbox) ini bagi tujuan untuk mempertahankan pantai serta Tanah Melayu ketika itu daripada serangan dari pihak musuh.

        Kubu Kebal British di Kelantan; (Salleh Mohd Akib, 1995: 24)
Pada awal tahun 1940 pembinaan kubu-kubu kebal (Pillbox) ini semakin banyak dibina di pesisir pantai dan pesisir sungai serta di beberapa kawasan strategik yang lain seperti di Lapangan Terbang Kota Bharu, Machang serta di Gong Kedak, Pasir Puteh.
Pasukan tentera Jepun yang telah menyerang Tanah Melayu khususnya di Kota Bharu telah mengalami kesusahan yang teruk bagi mendarat di Kelantan ini kerana ianya adalah disebabkan oleh pertahanan di darat yang kuat terutama dari kubu-kubu kebal (Pillboxes) tentera British. Dalam 'CITATION FORCE' ada menyatakan;
            "....Kota Bharu Airfield was 4 km behind this coast position upon passing through the coconut grove, the huge airfield greeted our eyes. The surroundings were heavily protected with barbed wire entanglements and pillboxes were constructed in the first line (coast line) position and a strong defence zone".
(....Landasan Terbang Kota Bharu terletak 4 km di pendalaman dari arah pantai setelah melintasi dusun kelapa, maka terbentanglah landasan terbang yang besar itu di hadapan mata kita. Kawasan sekitarnya dipertahankan dengan rapi sekali oleh pagar-pagar kawat berduri dan kubu-kubu kebal yang dibina di barisan hadapan (sepanjang pantai) dan juga oleh satu zon pertahanan yang kuat). Malay Campaign (Ryuichi Yokoyana; 1941 – 1942; Japanese Secret Account of the Bloody Landing Against the British Force at Kota Bharu)
                       
        Kubu Kebal British di Kelantan; (Salleh Mohd Akib, 1995: 24)
Kubu-kubu kebal ini telah diperbuat daripada simen yang konkrit bagi mempertahankan struktur binaannya daripada cepat rosak. Ianya boleh memuatkan lebih kurang seramai 9 hingga 12 orang tentera di dalam setiap kubu.
Kubu-kubu kebal yang dibina ini mempunyai lubang-lubang khas pada setiap penjuru bagi tujuan untuk memerhatikan dan menembak musuh yang menghampiri setiap kawasan yang mempunyai kubu-kubu kebal ini. Terdapat lebih kurang 25 buah kubu-kubu kebal (Pillbox) telah dibina namun sebahagian besarnya telah banyak ditenggelami air kerana disebabkan oleh hakisan pantai yang berlaku pada setiap tahun.

          
               

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


Langgar lari, warga emas maut <b>di Besut</b> | Darul Iman

Posted: 25 May 2012 05:29 AM PDT

BESUT: Seorang warga emas maut dalam kejadian langgar lari di kilometer 16 Jalan Kuala Besut-Kampung Raja, awal hari ini.

Yusof Abdullah, 68, yang berasal dari Kampung Bukit Abal, Pasir Putih Kelantan mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan badan.
Ketua Polis Daerah Besut Supt Kamaruddin Zakaria berkata warga emas terbabit dilapor dilanggar dari belakang oleh sebuah kenderaan ketika dia berjalan berseorangan di tepi jalan itu pada pukul 3.30 pagi.

Mayat lelaki itu ditemui oleh orang awam dan dihantar ke Hospital Daerah Besut untuk bedah siasat, katanya.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Besut melalui talian 09-6956222 atau balai polis berhampiran bagi membantu siasatan. – BERNAMA

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


teganuku: Projek Janakuasa Hidro <b>Hulu Terengganu</b> Bernilai RM1.6 <b>...</b>

Posted: 30 Apr 2012 12:28 PM PDT

Projek janakuasa hidro elektrik Hulu Terengganu mampu menjana sehingga 250 megawatt melibatkan peruntukan keseluruhan sebanyak RM1.6 bilion.

Presiden dan juga Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tenaga Nasional Berhad (TNB), Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh berkata projek dijangka siap menjelang akhir 2015.

Katanya, dengan projek hidro kedua di Hulu Terengganu itu, ia sedikit sebanyak dapat membantu mengawal air daripada berlakunya banjir sebagaimana kegunaan projek Hidro Elektrik Sultan Mahmud, Kenyir.

Che Khalid berkata, pembinaan empangan baru ini dilaksanakan dengan sebaik mungkin di mana TNB berusaha mengelak daripada sebarang pembersihan atau penebangan kawasan hutan yang tidak perlu. "Kita mahu mengelak penebangan hutan seminimum yang mungkin.

Kita mahu mengekalkan kehijauan kawasan hidro berkenaan supaya alam sekitar masih kekal seperti sedia ada," katanya.

Menurut Che Khalid, TNB akan membelanjakan kira-kira RM9.7 bilion bagi menambah kapasiti penjanaan elektrik di seluruh negara bagi tempoh lima tahun akan datang.

Katanya, antara pelaburan besar sehingga 2017 ialah bagi membina beberapa stesen janakuasa elektrik yang dikenalpasti lokasinya.

Beliau berkata antara stesen yang sedang dalam pembinaan ialah Stesen Jana Kuasa Elektrik Sultan Azlan Shah Manjung, Perak, melibatkan peruntukan RM6 bilion, janakuasa hidro elektrik di Hulu Terengganu (RM1.6 bilion) dan Hulu Jelai di Pahang (RM2.1 bilion).

Satu lagi projek janakuasa elektrik arang batu yang dirancang oleh penjana tenaga bebas untuk disiapkan pada 2016 iaitu di Tanjung Bin di Johor melibatkan peruntukan RM6 bilion.

"Ini bermakna bagi tempoh lima tahun akan datang, jumlah projek baru yang akan memberi penambahan janakuasa kepada TNB iaitu sebanyak 2,000 megawatt dengan menggunakan arang batu manakala 630 megawatt menggunakan hidro yang jumlah keseluruhan berjumlah 2,630 megawatt.

"Purata TNB membelanjakan hampir RM2 bilion setahun untuk penjanaan elektrik negara dan ia tidak termasuk projek lain seperti penghantaran dan sebagainya," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis Pelencongan Air Sungai Terengganu untuk projek Hidroelektrik Hulu Terengganu semalam.

Turut hadir Pengarah Eksekutif/Ketua Pegawai Operasi TNB, Datuk Dr Azman Mohd, Naib Presiden (Penjanaan) TNB, Datuk Ir Mohd Nazri Shahruddin dan Pengurus Besar TNB Negeri Terengganu, Ir Md Yuslan Md Yusof.

Che Khalib berkata kapasiti semasa tenaga elektrik TNB ialah 20,000 megawatt iaitu 12,000 megawatt melalui gas, 7,000 megawatt dari arang batu dan 1,500 megawatt melalui hidro.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Panorama Malaysia

Posted: 13 May 2012 11:36 AM PDT


Adakah anda seorang yang menyukai sesuatu yang menarik seperti saya?
Jom terokai keindahan panorama alam bersama saya di,TAMAN TAMADUN ISLAM,PULAU WAN MAN,KUALA TERENGGANU,MALAYSIA… 
Masjid Kristal adalah sebuah masjid di Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia. Masjid ini terletak di Taman Warisan Islam di Pulau Wan Man. Masjid ini telah  dibina antara 2006 dan 2008. Ia telah dibuka secara rasmi pada 8 Februari 2008 oleh ke-13 Yang di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin Terengganu.
Terdapat pelbagai monumen-monumen masjid yang terdapat di Taman Tamadun Islam ini, dan ia adalah salah satu daripada tarikan pelancong untuk berkunjung ke sini bukan sahaja pelancong yang beragama islam malahan juga mereka yang berlainan agama juga boleh berkunjung ke sini.
Pada cuti semester  yang lepas saya telah berkesempatan untuk melihat dan menghayati sendiri  keindahan Taman Tamadun Islam yang  indah dengan masjid yang dibina terutama Masjid kristal yang tersergam indah.
Selain itu, saya juga tidak melepaskan  peluang untuk menunaikan solat asar di dalamnya , selain di lengkapi dengan peralatan solat yang cukup seperti  kain sembahyang yang bersih, masjid ini juga menyediakan tempat wuduk yang selesa dan mempunyai tandas yang besar dan paling penting ianya bersih dan selesa.
Terdapat juga kerusi-kerusi berdekatan  yang disediakan kepada pengunjung untuk duduk dan menghayati pemandangan  masjid, selain itu juga kedai menjual makanan dan minuman serta kelengkapan ibadah  seperti songkok, kopiah, tasbih dan al-Quran  turut dijual di kawasan perkarangan masjid.
          Saya juga tidak melepaskan peluang untuk merakamkan memori indah ketika berada di sana untuk di abadikan  sebagai kenangan terindah di dalam  blog ini dan untuk dikongsikan sebagai pengetahuan buat semua.
          Jadi , saya telah pergi anda pula bagaimana?

13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


Sekitar Kuliyah Maghrib <b>di</b> Pondok Mustaqim, <b>Kemaman</b> 09|05|12 <b>...</b>

Posted: 09 May 2012 06:19 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sekitar Kuliyah Maghrib di Pondok Mustaqim, Kemaman 09|05|12. Gambar-gambar sekitar Kuliyah Maghrib UAI di Pondok Mustaqim, Kemaman. About the Author. Sekitar Kuliyah Kemaman, Pondok Mustaqim. Comments ...

Karnival Kesihatan IKRAM <b>Kemaman di</b> Kerteh |

Posted: 13 May 2012 09:49 PM PDT

Penjagaan kesihatan yang menyeluruh daripada aspek mental dan fizikal
serta emosi dan rohani adalah amat penting untuk melahirkan generasi
yang cemerlang. Pengabaian salah satu daripada aspek kesihatan ini
akan menimbulkan kepincangan dalam struktur sosial masyarakat. Ini
selaras dengan objektif Karnival Kesihatan Pekan Kerteh bertemakan
"Sihat Tubuh, Sihat Minda, Sihat Rohani, Cemerlang Peribadi" anjuran
Pertubuhan IKRAM Kemaman di Dewan Sivik Pekan Kerteh pada 11 Mei 2012
yang lalu.

Timbalan Yang DiPertua IKRAM Terengganu merangkap Penasihat Program,
Hj Zameran Jusoh dalam ucapan aluannya sempena Karnival Kesihatan
Pekan Kerteh menekankan peri pentingnya ibubapa khususnya untuk
memastikan anak-anak dibesarkan dalam persekitaran yang sihat bermula
dari rumah. Ini kerana, pelbagai masalah sosial yang timbul dalam
masyarakat hari ini adalah bermula daripada pengabaian kepada
penjagaan kesihatan yang menyeluruh baik dari segi mental dan fizikal,
emosi dan rohani.

"Pertubuhan IKRAM Kemaman amat sensitif tentang kebajikan dan
pembangunan masyarakat, dan giat menjalankan pelbagai inisiatif
penerangan serta khidmat kepada masyarakat sebagai usaha pencegahan
kepada pelbagai permasalahan sosial yang semakin meruncing. Justeru
Karnival Kesihatan ini dianjurkan untuk menyampaikan mesej kesedaran
ini dan menggalakkan masyarakat untuk membina persekitaran yang sihat
bermula dengan institusi keluarga itu sendiri", katanya.

Beliau yang juga Pengurus Bank Islam Kemaman menekankan peri
pentingnya kerjasama erat semua pihak termasuk agensi kerajaan dan
pertubuhan bukan kerajaan diteruskan bagi memastikan pembangunan
masyarakat yang sihat dan sejahtera di bawah panduan nilai-nilai agama
yang luhur.

Beliau juga menyaran agar semua anggota masyarakat meningkatkan
kepedulian terhadap isu-isu kesihatan ini agar masyarakat dapat hidup
dengan selesa dan produktif. Ini termasuk isu-isu kebersihan kawasan
tempat tinggal dan memastikan ianya sentiasa bersih daripada sampah
sarap dan meningkatkan keceriaan hidup berjiran.

Karnival Kesihatan Pekan Kerteh yang telah diadakan di Dewan Sivik
Pekan Kerteh ini adalah program yang julung-julung kalinya diadakan
oleh Pertubuhan IKRAM Kemaman dengan kerjasama Jawatankuasa
Keselamatan & Keceriaan (JKKK) Kampung Telaga Papan, Kampung Gelugor
dan Kampung Tengah, serta Masjid Jamek Kerteh dan Klinik Kesihatan
Kerteh. Karnival ini menyediakan aktiviti senamrobik, forum kesihatan
dan kekeluargaan, perkhidmatan pemeriksaan kesihatan secara percuma
serta pameran-pameran penerangan kesihatan.

Program senamrobik membuka tirai karnival sebagai pemanas badan dengan
penglibatan bekas atlet kebangsaan Zaki Sadri dan isteri yang
mengendalikan program ini.  Ianya disusuli pula dengan forum kesihatan
dan kekeluargaan dimana seramai tiga tokoh panelis yang berwibawa
telah dijemput. Mereka yang dijemput sebagai panelis ialah Pakar
Psikiatri Hospital Hulu Terenganu, Dr Khairi Che Mat , TYDP IKRAM
Terengganu, Zameran Jusoh yang juga Pengurus Bank Islam Cawangan
Kemaman, Yusnani Abdul Hamid iaitu Pengerusi Raudhatus Sakinah Negeri
Selangor. Forum ini telah dipengerusi oleh AJK Wanita IKRAM Kemaman,
Ustazah Rosmawati Ahmad.

Di dalam forum ini, Dr Khairi menyentuh akan peri pentingnya memiliki
tubuh badan yang sihat kerana ianya mempengaruhi tindak tanduk
seseorang di dalam kegiatan hariannya. Menurut kajian yang dilakukan,
mereka yang memiliki kesihatan mental yang kurang sihat cenderung
melakukan kesalahan jalanraya. Ini juga member kesan kepada
meningkatnya jumlah kemalangan jalanraya di negara ini. Selaku
perunding sebuah pusat bimbingan remaja puteri pula, Yusnani Abdul
Hamid menyentuh tentang peningkatan gejala sosial di kalangan remaja
berpunca daripada pengabaian kesihatan emosi dan rohani remaja. Ianya
juga menular di kalangan remaja di pusat-pusat pengajian tinggi
terkemuka di negara ini. Beliau menasihati agar para ibubapa mengambil
berat tentang pendidikan anak-anak mereka dan tidak menyerahkan
hanyasanya kepada pihak sekolah semata-mata. Sementara itu, Zameran
Jusoh menyarankan agar warga masyarakat kembali kepada penghayatan
agama secara menyeluruh dengan memastikan pembangunan generasi yang
sihat dan cemerlang bukan sahaja di dunia malah sehingga ke hari
akhirat.

Masyarakat setempat juga mendapat maklumat tentang kepentingan menjaga
kesihatan menerusi pameran yang telah diadakan oleh IKRAM Health,
Fight Cancer Group (FCG) Kemaman dan Majlis Kanser Nasional (MAKNA)
Kemaman. Selain daripada itu, gerai-gerai jualan juga diadakan bagi
menambah keceriaan program kali ini.

Program yang berlangsung dari jam 8 pagi sehingga 1 tengahari ini
telah menarik lebih 500 orang warga masyarakat Pekan Kerteh
menyertainya. Disamping perkhidmatan kesihatan yang diberikan, program
ini juga turut diserikan dengan persembahan nasyid oleh para pelajar
Sekolah Menengah Islam Al-Amin Kemaman iaitu salah sebuah rangkaian
institusi pendidikan Islam swasta yang diusahakan oleh IKRAM Kemaman
di daerah ini.

Seorang warga emas, Hussin bin Abdullah dari Kampung Gelugor berkata
program ini sangat bermanfaat kepada masyarakat dan seharusnya
dilakukan dengan lebih kerap lagi agar masyarakat kampung khususnya
mudah untuk mendapat khidmat pemeriksaan kesihatan. Beliau amat
berterima kasih di atas inisiatif IKRAM dan berharap agar program
seumpama ini dapat diteruskan di masa akan datang.

Seorang lagi pengunjung, Noraini Anuar dari Kg Baru Kerteh pula
berharap lebih banyak penyertaan daripada golongan muda seperti beliau
ke program seumpama ini. Ini kerana bagi beliau golongan muda perlu
memastikan penjagaan kesihatan yang seimbang dapat dimulakan sejak
awal lagi menerusi budaya gaya hidup sihat seperti yang ditekankan
menerusi karnival ini.

Program ini telah dirasmikan oleh Penghulu Mukim Kerteh, Abdul Ghafar
Mohamad dan ditutup perasmiannya oleh TYDP IKRAM Kemaman, Muzahar
Hitam.

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


nyekit sket: Lebuh raya jerangau/<b>jabor</b>

Posted: 14 May 2012 04:03 AM PDT

(Gambar ini aku ambil dekat persimpangan ke Paka, kerteh dan durian mentangau,Jalan kat sini telah diturap baru hampir setahun yang lalu,kerosakan tidak kelihatan)

 Lebuh raya jerangau jabor bermula dari pekan Ajil di hulu Terengganu dan berakhir dijabor kemaman.Panjang lebuh raya ini lebih kurang 140km.lebuh raya ini dibina disekitar tahun 1970.Seluruh perjalanan dari pekan Ajil hingga ke Jabor dipenuhi olih ladang kelapa sawit dan  sebahagian kecilnya ialah pekan2 kecil dan kampung.Pekan2 yang dilalui ialah pekan felda jerangau,Bukit Besi,Almuktafi billah shah,pekan air putih,cheneh dan pekan neram.

Bila melalui lebuh raya ini,yang paling diingati ialah jalan nya yang sangat teruk,lubang disana dan disini,Tempat yang paling teruk dan banyak lubang ialah dikawasan bukit besi ia-itu di gajah mati,Lebuh raya ini tidak sesuai untuk memandu pada waktu malam..Kawasan ini banyak terjadi kemalangan sejak dari dulu.Melalui jalan ini solah2 kita telah undur kebelakang untuk beberapa tahun....
(Pekan ceneh sebuah pekan yang sangat kecil,mempunyai sebuah pam minyak shell dan beberapa buah kedai runcit serta beberapa kemudahan lain.Pekan cheneh terletak dipendalaman kemaman terengganu,merupakan hentian kapada yang memandu jauh,Pekan ini akan sunyi bila lebuh raya pantai timur akan siap sepenuhnya pada 2013 nanti.)..
(Penyelegaraan memang langsung tak ada,telah dibiarkan sebegitu lama)
(Berhampiran dengan pekan bukit besi)
(Kalau didalam gambar kerosakan nya tak nampak,dalam keadaan yang sebenar nak melaluinya pun kena sangat berhati2)
(Kemalangan ni berlaku pada 16hb march 2012 yang lalu dikawasan gajah mati dilebuh raya jerangau jabor akibat dari ingin mengelak lubang besar)
 (Langsung tak bertaraf jalan dalam negara yang diwar2kan sebagai negara maju) Pada kesimpulan nya melalui lebuh raya jerangau jabor seolah2 memperjudikan harta benda kita kapada kemusnahan didalam sebuah kerajaan yang dikatakan kaya raya.Sekian............

13 di jerteh - Google Blog Search

13 di jerteh - Google Blog Search


ROZLAN RAZALI: Masjid Hadhari Bandar <b>Jerteh</b>

Posted: 10 May 2012 07:50 PM PDT


Masjid Hadhari dahulunya dikenali  Masjid Bandar Jerteh mula dibina pada tahun 1965 ketika itu  hanya boleh memuatkan jemaah seramai 500 orang. Atas keperluan semasa pihak kerajaan negeri telah merancang untuk membina sebuah masjid yang lebih besar bagi menampung jemaah yang semakin rami terutamanya ketika solat jumaat.. Pada tahun 2005 kerajaan negeri telah memulakan pembinaan masjid Hadhari ini di tapak asal Masjid Bandar Jerteh dimana harga pembinaan Masjid Hadhari ialah RM 24 juta dan masjid ini telah dinamakan Masjid Hadhari Bandar Jerteh, ianya mula digunakan pada tahun 2008.

Pembinaan Masjid ini telah diilhamkan oleh Mantan Menteri Besar Terengganu Y.B Dato' Seri Hj. Idris Bin Jusoh (ADUN Jerteh). Pembinaan Masjid ini adalah untuk mencapai konsep "Islam Hadhari Terengganu Bestar yang menjadi selogan pentadbiran Kerajaan Negeri ketika itu. Masjid Hadhari ini berseni binakan ciri-ciri sebuah masjid di Cordoba Sepanyol yang cukup terkenal di zaman kegemilangan Kerajaan Andalusia. Dipenuhi dengan  gerbang-gerbang yang dicat secara berjalur dan diukir dengan ukiran yang menarik Rekabentuk masjid di bahagian luar berasaskan pada seni bina Masjid Nabi di Madinah. Web Site Masjid Hadhari boleh dilayari DISINI

13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


Seorang Maut, Sembilan Cedera Dalam Kebakaran Loji <b>...</b>

Posted: 10 May 2012 06:08 AM PDT

DUNGUN – Seorang pekerja kontrak maut dan sembilan lagi cedera dalam kebakaran di pusat pemprosesan gas di Loji Pemprosesan Gas (GPP) dalam kawasan Kompleks A milik Petronas di sini, Khamis.

Pekerja itu, Rosli Mansor, 31, disahkan meninggal dunia di tempat kejadian dalam kebakaran kira-kira 3 petang itu, menurut kenyataan Petronas Gas Berhad (PGB).

Menurut kenyataan itu, jenazah Rosli yang berasal dari Kuala Terengganu dihantar ke Hospital Kemaman untuk bedah siasat.

Seorang lagi pekerja Mohd Zamri Fithri Mat Nor, 25 berasal daripada Padang Pulut di sini yang mengalami kecederaan parah dengan 90 peratus bahagian badannya melecur, dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah untuk rawatan lanjut.

Lapan lagi pekerja yang cedera dirawat di Hospital Kemaman dan Hospital Dungun.

Menurut PGB, kesemua mangsa merupakan kakitangan kontraktor, Hyundai PFCE, yang sedang menjalankan kerja menyenggara di loji berkenaan.

Menurut kenyataan itu, kebakaran berjaya dikawal sepenuhnya kira-kira 3.30 petang dan PGB telah mengambil langkah sewajarnya untuk membantu mangsa dan keluarga mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

13 di kerteh - Google Blog Search

13 di kerteh - Google Blog Search


Loji Pemprosesan Gas Petronas <b>Di Paka</b> Meletup | Kita Bertemu <b>...</b>

Posted: 10 May 2012 08:41 PM PDT


Cerita kedai kopi pagi ini berkisar tentang letupan yang berlaku di pusat pemprosesan gas di Loji Pemprosesan Gas (GPP) dalam kawasan Kompleks A milik Petronas pada hari Khamis, 10 Mei 2012. Menurut sumber yang boleh dipercayai sudah tiga orang meninggal dunia (akhbar melaporkan seorang) akibat tragedi tersebut. Seperti yang dilaporkan oleh akhbar, Rosli Mansor, 31, maut di tempat kejadian kerana melecur teruk di seluruh badan manakala dua lagi yang lain tidak penulis ketahui butir² dirinya.

Letupan yang berlaku pada jam 3 petang itu turut mencederakan 9 yang lain termasuk dua orang berada dalam keadaan kritikal iaitu Mohd Zamri Mohd Nor, 24, dan Khairul Amir Mohd Sidi, 23,.


Sejurus kejadian berlaku, pelantar berketinggian kira-kira lima meter tempat pekerja terbabit melakukan kerja-kerja penyelenggaraan­ runtuh.

Adun Kemasik, Ir Rosli Othman melawat mangsa di Klinik Kompleks Industri Petroliam Kerteh jam 6.45 petang. Namun usaha wakil media masuk ke pekarangan klinik gagal.

Rosli yang ditemui di luar klinik kesal dengan kejadian berkenaan berharap Petronas lebih hati-hati dalam memilih sub kontraktor yang mahu diserahkan projek.

"Petronas patut memilih syarikat sub kontraktor yang benar-benar layak kerana kita tidak mahu kejadian seperti ini berulang," katanya.

Letupan kuat menggemparkan 2,000 pekerja yang berada di lokasi ketika kejadian berlaku.

Salah seorang saksi kejadian, Demi Ismail, 50, berkata, dia terdengar satu letupan kuat diikuti asap tebal dan kelihatan api menjulang setinggi kira-kira 6 meter.

"Selepas itu saya melihat, salah seorang pekerja 'terbang' lalu tercampak ke dalam longkang berhampiran, saya dan beberapa rakan bergegas ke longkang itu serta cuba menyelamatkannya.

"Saya dapati muka dan tangannya melecur," katanya.

Demi berkata, dia turut mendapati beberapa rakannya cedera dan tidak lama kemudian sekumpulan­ anggota unit penyelamat serta pegawai perubatan syarikat tiba di tempat kejadian.

"Kami diarah berkumpul di kawasan lapang manakala mangsa cedera diberi rawatan serta-merta. Beberapa rakan saya yang cedera dihantar ke Klinik Kesihatan Paka, Klinik Kesihatan Kerteh, Hospital Dungun untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

"Khairul Amir dimasukkan ke Hospital Dungun kerana mengalami sesak nafas. Mohd Zamri Fithri, melecur di bahagian tangan dan kaki manakala, Ahmad Qamarul Mat Yusof, 22, dari Taman Murni Perdana, Paka hanya cedera ringan di kaki dan dibenarkan keluar hospital selepas menerima rawatan," katanya.

"Ketika sedang bekerja, tiba-tiba saya terdengar letupan kuat diikuti dengan asap tebal dan api yang menjulang tinggi," kata Khairul Amir Mohd Sidi, salah seorang mangsa yang terselamat.

Khairul yang bekerja sebagai sebagai pembantu instrumen di syarikat kontraktor di kawasan pemprosesan gas sejak dua bulan lalu berkata, kejadian letupan itu berlaku pada jarak 200 meter dari tempatnya bekerja.

Menurutnya, selepas letupan, dia menyedari ada sesuatu tidak kena di lokasi terbabit lalu bergegas ke kawasan perhimpunan bersama rakan sekerja yang lain.

"Saya cuba menyelamatkan diri dengan berlari ke kawasan lapang kerana bimbang mungkin ada lagi kejadian sama seperti itu.

"Tidak lama kemudian saya rasa sesak nafas. Saya diberi rawatan kecemasan sebelum dibawa ke hospital," kata Khairul.

Khairul dipercayai terhidu asap kini dirawat di Hospital Dungun dan keadaannya dilaporkan stabil.

Petikan Sinar Harian


Al-Fatihah kepada mangsa yang terkorban dan takziah kepada semua ahli keluarga mereka. Semoga roh arwah ditempatkan di sisi orang yang beriman.

©Eriyza : Biasa melalui kawasan Perindustrian Paka kerana gemar melihat 'Istana King Richard' pada waktu malam.

Via : Sinar Harian

13 di kijal - Google Blog Search

13 di kijal - Google Blog Search


UzairOthman.com » Berhujung Minggu <b>Di</b> Awana <b>Kijal</b>, Terengganu

Posted: 18 Apr 2012 02:46 AM PDT

Hujung minggu ini uzair akan bersama beberapa orang blogger lagi akan bercuti di Awana Kijal,Terengganu. Percutian yang ditaja oleh Awana dan diiklankan oleh Nuffnang Malaysia ini telah menarik minat uzair untuk menyertai pertandingan percutian ini. Bersyukur kerana Uzair dapat turut serta bercuti dengan blogger-blogger yang lain.

Memang sudah lama tidak bercuti dan merehatkan diri dan inilah masa yang sesuai untuk saya merehatkan diri dan persiapan sebelum Final exam pada bulan depan. Memang tidak dinafikan kelapa saya sudah banyak memikirkan soal pelajaran dan kerja. Oleh itu, saya akan hargai peluang ini untuk berehat seketika dan lari dari kesibukan jadual harian saya.

Diharap semua percutian saya berjalan lancar dan selamat pergi dan balik. Kepada blogger-blogger yang pergi nanti diharap bertegur-tegur dan berkawan bersama saya. Inilah diantara hadiah menarik yang saya dapat bersempena Ulang tahun blog UzairOthman.com yang ke-3 pada 21 Mei ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Apa Itu Demam Denggi Dan Langkah Mengatasinya | <b>Bukit Besi</b> Blog

Posted: 29 May 2012 07:48 AM PDT

Demam denggi adalah disebabkan oleh sejenis virus denggi. Ia merebak melalui gigitan nyamuk Aedes dan dianggarkan terdapat lebih daripada 100 juta kes penyakit denggi ini di merata dunia setiap tahun.

Tanda – Tanda Dan Symptom Demam Denggi

Bagaimanakah untuk mengetahui anda berkemungkinan menghidap denggi?

Pesakit biasanya akan mengalami tanda-tanda dan gejala ini selepas 5-6 hari gigitan nyamuk seperti:

 • Sakit kepala
 • Demam panas
 • Sakit sendi-sendi
 • Sakit tulang belakang
 • Sakit biji mata
 • Loya dan muntah-muntah
 • Ruam

Komplikasi Denggi

Apakah yang akan berlaku sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan? Demam denggi terdiri daripada demam denggi biasa dan demam denggi berdarah yang boleh membawa kepada kematian. Demam denggi berdarah mempunyai tanda-tanda seperti di atas dan juga pendarahan seperti berikut:

 • Pendarahan di bawah kulit, pada hidung atau gusi
 • Mudah lebam
 • Ia boleh diikuti dengan pendarahan seluruh badan yang juga membawa maut

Apakah Rawatan Untuk Demam Denggi

Pada masa ini masih tiada rawatan khas untuk demam denggi. Pesakit yang mengalami tanda-tanda dan menunjukkan gejala-gejala demam denggi hendaklah mendapatkan rawatan dengan kada segera. Pesakit biasanya akan diberikan ubat demam serta dinasihatkan berehat malah digalakkan minum air. Pesakit akan dimasukkan ke dalam wad sekiranya disyaki menghidapi demam denggi berdarah.

Langkah Mengatasi Demam Denggi

Apa yang anda perlu lakukan untuk mencegah demam denggi? Terdapat pelbagai cara untuk mencegah penyakit ini daripada terus merebak dan menular di kawasan anda. Antaranya adalah seperti berikut:

Memastikan tiada tempat untuk pembiakan nyamuk

 • Membuang bekas yang boleh menyebabkan takungan air
 • Membela ikan di dalam kolam ikan untuk mengelakkan jentik-jentik
 • Pastikan saluran atap sentiasa mengalir
 • Pastikan semua pasu bunga dan bekas tadahan air dibuang setiap minggu
 • Pastikan tangki air, bekas tadahan hujan ditutup bersama penutup

Mengambil langkah-langkah melindungi diri untuk menggelakkan gigitan nyamuk seperti:

 • Memakai baju berwarna cerah dan berlengan panjang dan seluar panjang semasa keluar rumah
 • Pasangkan ubat lingkaran nyamuk dan ubat nyamuk elektrik di kawasan tertutup
 • Pastikan tingkap dan pintu sentiasa tertutup
 • Sapukan ubat penghalau nyamuk pada anggota yang terdedah dengan gigitan nyamuk
 • Menggunakan semburan serangga untuk membunuh nyamuk

Petua Demam Denggi

 • Minum air 100 Plus
 • Minum air jus buah Kiwi
 • Jus Tembikai
 • Jus Pegaga
 • Jus daun Betik
 • Jus Kurma
 • Air garam
 • Air buah kelapa
 • Sup ketam

Info dari: http://www.myhealth.gov.my

Nota: Tidak salah mencuba petua pencegahan penyakit ini. Selamat mencuba.

Tags: , ,

Category: Umum

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

ads