Ahad, 26 Jun 2011

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


Qul Amirul Hakim: Ziarah Guru Mursyid Tariqat Mahyuddin <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2011 11:09 PM PDT

Assalamu'alaikum,
Selepas urusan di Pasar Payang, masih hari Selasa, 7 Jun 2011,  5 Rejab 1432, kami menuju ke rumah Pak Senu.  Semasa ekspedisi ke Pantai Timur pada Disember 2010, seorang sahabat hamba, Sheikh Mangkuk telah memberitahu akan seorang guru mursyid bernama Hj Shuib Hj Ahmad (yang telah meninggal dunia) di Alur Tuman, Marang. Hamba mencari-cari Alur Tuman dan surau Hj Shuib dan akhirnya bertemu dengan anaknya yang membawa hamba ziarah ke makam ayahnya. Ceritanya ada di sini.  Sewaktu kunjungan tersebut, Encik Naim telah memberitahu hamba, bahawa ayahnya diganti oleh salah seorang anak muridnya yang dipanggil Pak Senu. Katanya, Pak Senu tinggal di Marang, betul-betul bertentangan dengan Pasaraya Marang yang terletak selepas Balai Polis Marang (jika dari Marang ke Kuala Terengganu, Pasaraya Marang terletak di sebelah kiri jalan). Hamba dah simpan lokasi rumah Pak Senu waktu tersebut dalam GPS hamba, cuma tak sempat singgah kerana masa yang suntuk.

Jadi kali ini, kami bercadang singgah di rumah Pak Senu. Semalamnya hamba dah bertanya si isteri, nak ikut tak? Kalau taknak ikut, hamba akan ziarah Pak Senu semalam, kalau nak ikut, kita akan ziarah dalam perjalanan balik ke Selangor.  Isteri bersetuju nak ziarah sekali, jadi ini merupakan lokasi terakhir dalam jelajah kali ini. Pak Senu atau nama sebenarnya ialah Tuan Haji Abdul Ghani Bin Muhammad kini tidak ke mana-mana dan tinggal di rumahnya kerana sedikit uzur.

Kami sampai ke rumahnya dalam jam 1200 tengahari. Selepas memberhentikan kereta, hamba ke pintu rumahnya dan bertanya sama ada ini betul rumah Pak Senu. Pak Senu keluar dan mengiyakan. Hamba tanya semula, niat nak ziarah, boleh ke? Pak Senu kata boleh. Hamba ke kereta dan panggil anak isteri untuk masuk ke rumahnya.  Kami berada di rumah Pak Senu sehingga 230 petang.  Satu tanda jelas rumah Pak Senu yang bertentangan dengan Pasaraya Marang adalah  kewujudan 'musolla' yang bercantum dengan rumahnya. Musolla ini beliau sediakan kepada mana-mana musafir yang ingin singgah bersolat, berehat dan sebagainya.  Kiranya musolla ini sebahagian dari rumahnya...Mengapa??? Kena kaji sejarah RSAW, rumah baginda dan Masjid Nabawi yang asal...

Hamba malu juga sebab terlupa nak bawa buah tangan, rasa ralat betul.  Walaupun ianya adat, tapi adat yang baik tiada salahnya diteruskan.   Banyak perkara yang dibualkan dengan Pak Senu. Beliau yang bercakap, hamba dengar sahaja. Isteri turut sama mendengar dan 'boleh faham' kerana suara Pak Senu adalah jelas. Pak Senu sebenarnya diwasiatkan oleh gurunya Hj Shuib Hj Ahmad, supaya 'meneruskan usahanya'.  Sewaktu Tuan Hj Shuib Hj Ahmad masih hidup lagi, Pak Senu telah dipertanggungjawabkan untuk 'baca kitab' di surau Hj Shuib.  Malam sebelum Hj Shuib kembali ke rahmat Allah, beliau telah berpesan pada anaknya, 'Pak Senu diminta menggantikan tempatnya'....


Walaupun kini sedikit uzur, Pak Senu menyatakan banyak rahmatnya sambil tersenyum. Beliau ada bercerita tentang sejarah tariqat Naqsyabandi yang asal di zaman Saidina Abu Bakar as-Siddiq r.a., tentang 'jalan pahlawan' di zaman RSAW dan ...lupa le...  Beliau juga mendirikan surau sendiri (bukan musolla di rumahnya) untuk anak muridnya beramal...dan kalau hamba tak silap, amal tariqat Pak Senu memerlukan suluk/khalwat.  Dalam percakapannya dengan kami, petikan-petikan Al-Quran dan Al-Hadis lancar di mulutnya. Apa sahaja perkara, nas dari Al-Quran dan Al-Hadis itu yang menjadi sandarannya.  Beliau juga ada membincangkan pandangannya tentang Tariqat lain, cuma cara beliau adalah tidak menyalahkan mana-mana tariqat lain.

Selain itu, beliau ada berbincang tentang 'hakikat masjid', 'hakikat wudhuk', menyatakan pandangannya tentang Solat Jamak dan Qasar, sumber perselisihan pendapat ulamak dalam memahami Hadis, perbezaan antara Mazhab dan apa yang beliau pegang dalam beramal dan beribadat. Alhamdulillah, hamba memanglah 'memakai Fiqh Syafie' tetapi dalam beberapa perkara hamba agak terbuka tentang perbezaan Mazhab kerana pengalaman hidup di luar negara membolehkan hamba sekeluarga 'jumpa macam-macam'.  Beliau juga 'menegur' ulamak2 yang terlalu taksub dgn Fiqh Syafie tetapi tidak bertindak sebagaimana yang disarankan oleh Imam Syafie.  Alhamdulillah, hamba dapat satu ilmu baru berkaitan Solat Jamak ni...

Dalam berbual-bual itu, isteri Pak Senu dah menyiapkan makanan tengahari dan menjemput kami sekeluarga makan bersama. Malu, memang le malu, gi ziarah nak kena makan pulak...:-)...namun Pak Senu kata tak paksa, tak nak makan puk tak apa tetapi beliau mengambil Sunnah Nabi SAW tentang 'meraikan para musafir'. Kami dianggap musafir dan meraikan musafir amat penting dalam Islam. Walaupun malu, kami makanlah jugak bersama Pak Senu dan isterinya. Walaupun lauknya mudah, Alhamdulillah, hamba makan dengan berselera juga (tambah nasi le tu)...:-)   ....Itu yang dikatakan rahmat apabila makan ramai-ramai, lauknya tidak penting, keikhlasan kita dalam meraikan tetamu itu yang lebih penting... Pak Senu kata apa yang mereka makan, itulah yang tetamu makan.

Selepas itu, hamba bersolat Jamak secara berjemaah dengan keluarga di musolla Pak Senu. Habis bersolat, sambung bicara lagi dengan Pak Senu. Hamba bertanyakan juga tentang didikan anak-anak, pandangan Pak Senu, orang yang beriman memang Allah Taala uji dengan 'masalah anak2', dalam Al-Quran dah disebut tentang perkara ini. Nak kena sabar banyak, katanya.  Insya-Allah bila besar, OK lah tu...


Pak Senu menyebut tentang kebiasaannya di mana2, orang sekeliling yang 'mengata2' kalau jadi apa2 dengan 'anak seorang guru', yang sebenarnya menghijabkan orang2 luar dengan seseorang guru.  Hamba kira dalam ziarah-ziarah guru, seperti satu yang lumrah Allah Taala menghijabkan orang yang tinggal berdekatan dengan seseorang guru itu dengan 1001 perkara berkaitan keluarga guru tersebut....Mengapa?  Allah Taala lebih mengetahui.  Hamba kira ini antara perkara yang boleh dikongsikan dengan pembaca. 

Jam 230 petang kami meninggalkan rumah Pak Senu dan  menuju ke Selatan.   Isteri hamba kata 'belum puas dengar cerita dah nak balik'. Nak buat macam mana, kami perlu sampai ke rumah hari Selasa juga sebab hari Rabu hamba dah mula bekerja. Tapi hamba bersyukur ke hadrat Allah kerana kemesraan dan layanan Pak Senu dan isterinya menyebabkan hamba sekeluarga tak malu lagi untuk ziarah di lain kali dan menimba ilmu. Bersyukur kerana dah ada 'tempat parkir' di Marang. Sebelum ini di Kerteh saja (Tuan AA)...Kalau di Kelantan, baru satu 'tempat parkir' iaitu di rumah PokTeh Enggong.

Kami singgah sekejap di sebuah pantai (lupa namanya) kerana anak-anak nak main di pantai sekejap. Sambil anak-anak main, hamba rehat le, esok nak kerja!!! Kemudian kami singgah lagi di kedai keropok lekor (selepas Geliga dan baru masuk sempadan Pahang) untuk beli keropok lekor. Hamba kira keropok lekor di sini lebih sedap berbanding di Marang dan Kuala Terengganu sebab 'rasa ikannya'... Itupun sahabat hamba, Tuan AA dari Kerteh yang beritahu.   Akhir sekali kami singgah di Perhentian Gombak (selepas R&R Genting Sempah) untuk bersolat dan makan malam. Alhamdulillah, sampai di rumah dalam jam 10-11 malam...Tamatlah ekspedisi Kelantan & Terengganu 2011.  Tamatlah cerita hamba berkaitan ekspedisi ini, Alhamdulillah.  Hamba bersyukur ke hadrat Allah Taala  kerana dapat ziarah dua orang guru mursyid (PokTeh di Kuala Krai, Kelantan dan Pak Senu di Marang, Terengganu), satu Makam Pahlawan Melayu iaitu Makam Tok Janggut di Tumpat, 5 Makam Wali Allah iaitu Makam Tok Selehor juga di Tumpat, Makam Tuan Tabal di Kubur Banggol, Makam Tok Kenali di Kubang Kerian, Makam Tok Pauh di Kuala Berang,  dan Makam Tokku Tuan Besar di Kuala Terengganu. Ada banyak lagi makam nak diziarahi di kedua-dua negeri ini, Insya-Allah lain kali. Hamba sendiri tak tahu bila lagi akan ke dua negeri ini. Hanya Allah Taala yang maha tahu..

Destinasi seterusnya kemungkinannya adalah Kedah dan Pulau Pinang. Hamba dok tinjau Johor dan Negeri Sembilan tapi masih mengumpulkan maklumatnya. Pulau Pinang walaupun kecil jangan disangka tiada Makam Wali Allah di situ...tunggu!!!

wassalam.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


20000 Dijangka Lawat Pusat Penerangan Penyu <b>Rantau Abang</b> Tahun Ini <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2011 01:56 PM PDT

KUALA TERENGGANU, 13 Jun (Bernama) — Seramai kira-kira 20,000 pengunjung dijangka akan melawat Pusat Penerangan Penyu, Rantau Abang sepanjang tahun ini.

Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Zakaria Ismail berkata biasanya jumlah pengunjung bertambah pada musim cuti sekolah dan musim-musim perayaan.

"Kebanyakan pengunjung yang datang ke pusat itu ialah dari dalam negara dan ada juga pelancong dari luar negara," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini Isnin.

Beliau herkata pihaknya telah menempatkan hampir 30 ekor tuntung laut hidup di pusat penerangan itu untuk dilihat pelawat selain replika penyu dan lain lain.

Zakaria berkata program pendidikan dan kesedaran mengenai penyu kepada murid sekolah, institut pengajian tinggi dan badan bukan kerajaan merupakan aktiviti utama pusat itu.

Katanya langkah itu penting memandangkan populasi penyu semakin terancam dan mungkin mengalami kepupusan pada masa akan datang.

Beliau berkata pihaknya juga mengambil inisiatif membawa pengunjung ke santuari penyu untuk melihat penyu bertelur di Ma'Daerah, Kerteh.

Beliau berkata salah satu lagi aktiviti yang dijalankan di Pusat Penerangan Penyu ialah gotong-royong membersih pantai dan juga melepas anak penyu ke laut.

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


Hartanah Untuk Dijual: BARU : Banglo Setingkat <b>di</b> Kg Nyiur <b>Paka</b>

Posted: 23 Jun 2011 04:22 AM PDT

RM310,000.00

Pinjaman akan diuruskan

Lokasi : Kg Nyiur Paka Dungun

300 meter dari jalan utama

jauh dari kesibukan

Keluasan Tanah : 540 Meter Persegi

Keluasan Lantai : 2312 Kaki Persegi

4 bilik tidur

4 bilik air

1 bilik utiliti

ruang dapur yg luas

ruang tamu

ruang keluarga

porch kereta

Deposit : 10% x Harga Jualan

Earnest Deposit : 3%

Baki 7% semasa menandatangani

Surat Perjanjian JualBeli

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


Hari Terbuka Pangkalan Udara <b>Gong Kedak</b> | MyNewsHub (BM)

Posted: 26 Jun 2011 12:52 AM PDT

BESUT – Lebih 40,000 orang mengunjungi hari terbuka Pangkalan Udara Gong Kedak, di sini selama dua hari yang berakhir Sabtu.

Komandan Pangkalan, Brigadier Jeneral Mohd Faudzi Ahmad berkata hari terbuka bersempena sambutan ke-53 TUDM itu merupakan satu kejayaan besar kerana telah menarik penduduk tempatan termasuk dari Terengganu dan Kelantan berbanding hanya 3,000 hingga 5,000 yang datang tahun lalu.

Selain membeli cenderamata yang ditawarkan pada hari terbuka itu, orang ramai berpeluang melihat persembahan udara yang membabitkan pelbagai jenis pesawat terutamanya Sukhoi SU30MKM dan aksi penerjunan yang menjadi tarikan utama pengunjung kali ini, katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

"Orang ramai yang datang bersama keluarga juga tertarik dengan persembahan sampingan seperti persembahan pancaragam TUDM dan kawad senyap serta pertunjukan tempur tanpa senjata yang diadakan," katanya. – BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di jerangau - Google Blog Search

13 di jerangau - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>jerangau</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


Pertandingan Memancing Terbuka <b>FELDA Jerangau</b>

Posted: 27 Apr 2011 01:19 AM PDT

Pada 22 April yang lalu telah berlangsungnya Pertandingan Memancing Terbuka FELDA Jerangau anjuran Persatuan Belia (MBFM) Felda Jerangau bertempat di kolam ikan Pok Kob dengan disertai lebih 70 orang peserta. Peserta yang terlibat adalah daripada kampung-kampung sekitar FELDA Jerangau. Turut mengambil bahagian adalah beliawanis yang bersama-sama memeriahkan acara. Yang lebih membanggakan ada peserta yang membawa anak-anak untuk turut sama beriadah. Pertandingan ini turut dimeriahkan lagi dengan acara meneka biji betik yang menawarkan hadiah sebuah basikal beserta hamper. Ikan terberat yang berjaya dinaikkan seberat 3.5 kg. Penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh YB Dato' Haji Din bin Adam, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Bukit Besi. Turut sama memeriahkan adalah Pengurus dan Penolong Pengurus FELDA Jerangau serta Pengerusi JKKK FELDA Jerangau 'A'. Acara ini turut disokong oleh Pejabat JKKR FELDA Jerangau, Pejabat Khidmat Masyarakat Dun Bukit Besi, Pejabat Khidmat Masyarakat Parlimen Dungun Serta Ketua UMNO Bahagian. Diharap pada masa yang akan datang Persatuan Belia (MBFM) FELDA Jerangau terus mendapat sokongan daripada semua pihak agar harapan untuk melihat persatuan ini maju akan terus subur.

Galeri Gambar klik disini

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di batu rakit - Google Blog Search

13 di batu rakit - Google Blog Search


PAS MARAS DUN <b>BATU RAKIT</b> PARLIMEN SETIU TERENGGANU: GERHANA BULAN <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2011 02:15 PM PDT
16 JUN 2011 - PAS DUN Batu Rakit telah mengadakan solat solat gerhana bulan di Dataran Ulamak DUN Batu Rakit. Alhamdulillah, Allah telah memilih kami antara jutaan manusia di dunia untuk mengadapnya.Solat sunat gerhana telah dipimpin oleh Ustaz Nazari Ketua Penerangan PAS Kawasan Setiu.Kehadiran cukup membanggakan. Kehadiran mereka bermakna kami mempunyai pejuang-pejuang yang benar-benar ingin melihat ISLAM diletakkan pada tempat yang sepatutnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


Shasitharan MCJ: Naga Jothi Urumi Melam <b>Jabor</b> / Shasi Mc

Posted: 23 Jun 2011 09:07 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Naga Jothi Urumi Melam Jabor / Shasi Mc. Dicatat oleh Shasitharan MC di 9:07 PM · E-melkan Ini BlogThis! Kongsi ke Twitter Kongsi ke Facebook Kongsi ke Google Buzz. Reaksi: 0 ulasan: Catat Ulasan ...

13 di kemasik - Google Blog Search

13 di kemasik - Google Blog Search


PAS Pekan <b>Kemasik</b>: TEH TARIK BERSAMA PIMPINAN DPPKK <b>DI</b> DUN <b>KEMASIK</b>

Posted: 22 Jun 2011 01:27 AM PDT

Tarikh: 21 JUN 2011

Tempat: Perkarangan Surau Kg. Feri Kemasik

Tentatif:

  • Kuliah Maghrib oleh Ustaz Hisyamudin (Ketua Pemuda Kawasan Kemaman)
  • Solat Isyak berjamaah
  • Ucapan oleh Ustaz Hisyamudin
  • Persembahan video 
  • Cabutan bertuah
  • Pertunjukan teh tarik oleh Ustaz Hisyamudin
  • Makan
  • Bersurai


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

13 di pulau wan man - Google Blog Search


.::My JouRNey::: KemBaRa PaNTai TiMuR

Posted: 14 Jun 2011 08:51 PM PDT


04May, bulan lepas kami bertiga ( faziel, kaery & Pen) pergi ke negeri pantai timur iaitu Terengganu.. Balik kampung Ct Kaery..haha..Kami bertolak dari Kl pukul 11.00pm menaiki kereta myhousemate "Kaery ND" –(Bukan nama sebenar, nama FB jer)hahahaha… Kebetulan masa tu kakak Kaery ikut sekali, so kami berempat makan dulu kat Ampang.. Tup tap tup tap, lambat jugak kami bertolak dari K.L,, Perjalanan dari KL to Terengganu selama 6 jam…aduh..!! kalo naik flight dari klia, ibarat pergi Incheon, Korea… hahahhaha… jauh siot… Sakit Butttt i…hahahhahaa… nasib baik myPepad menemani I sepanjang perjalanan.. LAYAN game Angry Birds & Bejeweled…kalo ade Ipad tu, xlaa I bored tahap gaban dalam kereta selama 6jam.. Tapi kan, sbb "kengantokan" & kepenatan, so masa I banyak dihabiskan untuk masa lena (tidow)…hihihi. Kami sampai kat rumah Kaery jam 05.00am lebih.. Badan kepenatan & mata still mengantuk, so sampai rumah Kaery kami sambung tidur balik..hahaha…sampai pagi buta,!!

05May-bangun lambat sikit..kalo x silap, kol 11.00 lebih..ermmm..bangun siap2x, then g mandi.. rumah org beb.! Bangun jer tidur teros mandi..kalo rumah sendiri, I nk jer bangun pas Asar…hahahaha.. opss.. "Faziel, jaga tata tertib kat rumah org".hah..bisikan hati I berkata..hahahahahaa..

Okey laa…malaz laa nk cerita panjang lebar…korang tgk laa pic yang I daa upload…hihihihihi..


Jika anda ingin merasai pengalaman baru menaiki perahu tradisional menyusuri di Terengganu, anda boleh mendapatkan menaiki TTI River Cruise di Pulau Wan Man yang terletaknya juga Masjid Kristal dan Taman Monumen,Taman Tamadun Islam yang namanya makin tersohor di seantaro dunia.


Perjalanan sepanjang 2.5km menyusuri Sungai Terengganu akan bermula dan berakhir di Jeti Tok Ku Paloh yang terletak di antara Masjid Kristal dan Taman Monumen akan membawa pengunjung melalui 14 buah tempat menarik di sekitar Kuala Terengganu termasuklah Muzium Terengganu, Pulau Sekati, Seberang Takir, Pulau Duyung, Bazar Warisan, Pasar Kedai Payang, Kampung Cina dan Pengkalan Keropok.


Masjid Kristal merupakan sebuah masjid yang terletak dalam kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Terengganu.

Pantai Batu Buruk merupakan pantai yang boleh dijalankan aktiviti mandi-manda yang terletak di Terengganu. Pantai Batu Buruk merupakan tempat popular bagi menjalani aktiviti berkelah dan mandi manda.


Hutan Lipur Sekayu atau lebih dikenali juga dengan Air Terjun Sekayu terletak di dalam kawasan hutan simpanan Hulu Terengganu Tambahan. Ia berada di dalam daerah Hulu Terengganu, 16 kilometer dari pekan Kuala Berang dan 56 kilometer dari bandar Kuala Terengganu..

Keunikan hutan lipur ini ialah terdapat sebuah air terjun 3 peringkat yang cantik dan mempesonakan yang merupakan daya tarikan utama kepada pengunjung ke sini tidak kira pengunjung dari dalam atau luar negeri. Air sungainya yang jernih dan sejuk membuatkan sesiapa sahaja tertarik apabila datang berkunjung ke sini...


Pasar Payang atau Pasar Kedai Payang (kemungkinan asalnya dari nama perahu payang sejenis perahu nelayan yang memasarkan hasil tangkapan mereka di pasar, ataupun loghat Terengganu untuk Kedai Tempayan) merujuk kepada pasar besar di Kuala Terengganu. Ia merupakan tempat perniagaan tradisional yang popular dikalangan pelancong ke Terengganu.Pasar Payang terdiri daripada bangunan kompleks 2 tingkat. Di bahagian bawahnya terdapat gerai basah dan gerai menjual pelbagai kuih-muih traditional negeri Terengganu. Di bahagian atas terdapat pelbagai kedai menjual pelbagai barangan. Ia terletak berhampiran dengan jeti Shabandar dan merupakan tempat persinggahan pelancong yang hendak menaiki bot ke pulau-pulau berhampiran.Kami juga berpeluang melawat negeri Cik Siti Wan Kembang,, Negeri Kelantan Darul Naim. sememangnya percutian kami kali ini amat menyeronokkan kerana dapat menjelah 2 negeri pantai timur.. Thank you very much to Maa & Bak dan semua keluarga Kaery kerana melayan i dengan baik dan membawa i jelajah bumi pantai timur.. Pastinya percutian selama 6 hari ini amat bermakna bagi i...

Nama asal Pasar Besar Siti Khadijah ialah Pasar Besar Buluh Kubu..Satu pemandangan yang unik di pasar-pasar di Kelantan ialah peniaganya yang rata-rata terdiri daripada kaum wanita yang terkenal dengan minat berniaga

kami mkn kat atas pasar Siti Khatijah... udang yg besar2x..ermm,.. i ambek nasik campur jer..hihi

Kami juga berpeluang melawat ke Pantai Irama Bachok.

Salah satu tempat peranginan yang popular di Kelantan. Pantainya lebih cantik kalau dibandingkan dengan Pantai Cahaya Bulan. Pantai ini sesuai dijadikan tempat perkelahan seisi keluarga..

Kami juga berpeluang untuk mengunjungi Wakaf Che Yeh.

Kalau di KL, Wakaf Che Yeh ni bolehla diibaratkan cam uptown. Buka dalam pukul 9-10 malam dan ditutup pagi. Parking kalau time public holiday or cuti sekolah memang agak pening juga laa mencari nya. Yang pasti barangan di sini memang murah,.Antara tempat-tempat lain yang kami lawati di Terengganu seperti :


P/S: PANTUN UNTUK KAERY & FAMILY

GUNUNG BINTAN LEKUK DITENGAH
SAYANG PENYENGAT KUBUNYA TIGA.
HANCUR BADAN DIKANDUNG TANAH.
BUDI KUSANJUNG KUINGAT JUGA.

BUNGA KEMBOJA PUTIH BERSERI
PUTIHNYA MELUR DIUJUNG DAHAN
ATAS KERJASAMA DAN BANTUAN YANG  DIBERI
PUJI SYUKUR DAN TERIMAKASIH SAYA UCAPKAN..

KALAU MENJEMUR PAPAN PANJANG
BAIK DISUSUN TEGAK BERDIRI
KALAU LAH ADA UMUR PANJANG
INSYA ALLAH PERGI GANU LAGI.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


N.27 - PAS DUN Sura: Suhaizan Kaiat & Chegu Bard <b>Di Dungun</b> 22 Jun

Posted: 19 Jun 2011 08:06 AM PDT

N.27 - PAS DUN Sura: Suhaizan Kaiat & Chegu Bard Di Dungun 22 Jun

Suhaizan Kaiat & Chegu Bard Di Dungun 22 Jun

DUNGUN, 19 Jun Ahad - Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiat akan berceramah di Dungun pada Rabu, 22 Jun. Beliau akan disertai oleh Chegu Bard dan ADUN Sura, Y.B. Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli.

Ketua Lajnah Penerangan DUN Sura, Encik Mohd Yusof Ismail berkata, "Ceramah ini akan diadakan di Kampung Padang Jambu dan dijangka Suhaizan (gambar) akan menyentuh isu kegerunan dan karenah UMNO-BN terhadap himpunan Bersih 2.0 yang bakal berlangsung pada 9 Julai ini dan selaku Ketua DPP Johor beliau turut dijangka menyentuh isu warga Singapura dibogel dan dikenakan ketuk ketampi baru-baru ini,"


"Seperti biasa Chegu Bard (gambar) akan melakukan pelbagai pendedahan kepincangan UMNO-BN khususnya melibatkan pentadbiran Najib dan kroninya dan selaku tuan rumah pula Ustaz Wan Hassan dijangka akan mengulas pembentukan kabinet baru PAS Terengganu dalam menghadapi PRU-13 khususnya dalam konteks negeri Terengganu, " jelas beliau lagi.
"Saya menyeru warga Dungun khususnya di sekitar DUN Sura supaya hadir mendengar sendiri ceramah isu semasa ini di saat Najib masih teragak-agak untuk membubarkan parlimen," akhiri beliau.

Arkib Laman

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Teganuku..segalanya <b>di</b> sini..: Menteri Minta Maaf Insiden Botakkan <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2011 05:29 PM PDT


Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung hari ini memohon maaf atas insiden seorang pelatih wanita dipotong rambut sehingga botak ketika menjalani latihan di Akademi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Wakaf Tapai, Marang pada 2 Mei lalu.

Beliau mengakui kesilapan tersebut tidak disengajakan oleh kakitangan di akademi itu dan sangat kesal dengan insiden yang menimpa Hizyaty Othman, 28.

Sehubungan itu, beliau mengarahkan JBPM menjalankan siasatan dalaman bagi meneliti perkara tersebut.

"Sebagai menteri yang bertanggungjawab ke atas JBPM, perkara yang berlaku itu amat dikesali. Sekiranya ibu bapa berasa terkilan dengan hal itu, saya mohon maaf.

"Ini kes pertama dan menunjukkan ia mungkin tidak disengajakan. Namun siasatan dalaman akan dilakukan dan jika perlu, kita akan ambil tindakan sewajarnya," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kuala Lumpur semalam.

Hizyaty dari Taman Berjaya, Jalan Pegawai di sini semalam mendakwa, dia terpaksa melupakan impian untuk berkhidmat dengan JBPM kerana sudah serik selepas kepalanya dibotakkan ketika mendaftar masuk ke akademi itu bulan lalu.

Kata Chee Heung, mengikut prosedur latihan, semua pelatih perlu mematuhi peraturan termasuk mengenai pakaian dan rambut kerana mereka berdepan dengan pelbagai cabaran semasa di akademi.

"Rambut pelatih memang perlu digunting tetapi dalam kes itu mungkin pegawai terlibat menggunting rambut terlalu pendek dan lebih daripada sepatutnya sehingga rambut menjadi terlalu pendek seperti botak," katanya.

Katanya, JBPM telah mengutuskan surat kepada keluarga pelatih itu, Othman Long, 63, kira-kira tiga minggu lalu bagi memberi penjelasan berhubung insiden tersebut.

''Saya harap Othman dan keluarga dapat menerima permohonan maaf yang penuh ikhlas daripada saya ini," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads