Selasa, 13 September 2011

13 di seberang takir - Google Blog Search

13 di seberang takir - Google Blog Search


PAS <b>Seberang Takir</b> beri sumbangan pelajar

Posted: 12 Sep 2011 11:15 PM PDT

KUALA NERUS - Seramai enam orang pelajar dari DUN Seberang Takir telah menerima sumbangan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara dari Majlis Tindakan Dun (MTD) Seberang Takir.

Sumbangan tersebut telah disampaikan oleh Pengarah MTD Seberang Takir, Zakaria Dagang dalam satu majlis sempena Sambutan hari Raya Idul-Fitri DUN Seberang Takir di sini Jumaat lalu.

Empat orang pelajar berkenaan akan melanjutkan pelajaran ke Jordan, seorang ke Mesir dan seorang lagi ke Maghribi. Salah seorang pelajar yang akan ke Jordan serta pelajar ke Mesir dan Maghribi tidak mendapat tajaan dari pihak berkuasa. Sementara tiga pelajar ke Jordan, seorang mendapat tajaan Yayasan Terengganu dan dua lagi mendapat tajaan Maidam.

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


Sistem Perparitan Tidak Memuaskan <b>di</b> Jalan Besar <b>Paka</b>-Dungun <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2011 05:34 AM PDT

Sebagai penghuni baru yang tinggal berhampiran kawasan perindustrian tulang belakang negara, PETRONAS, saya berasa amat kesal dengan keadaan infrastruktur dan juga sistem perparitan khususnya di Jalan Besar Paka-Dungun yang sekian lama mengalami masalah air bertakung yang seringkali mendatangkan musibah kepada pengguna jalanraya.

Saya tidak faham kenapa dan mengapa perkara ini macam dipandang remeh oleh pihak sepatutnya. Mungkin tak lama lagi papan tanda "kawasan kemalangan maut" akan dinaikkan. Masakan tidak, bila hujan lebat air akan bertakung penuh di atas jalan raya. Untuk orang Paka memang dah faham sangat, tapi bagaimana jika orang luar yang berhijrah ke Paka? Yang tak tahu keadaan jalan yang penuh dengan air, sudah tentu boleh mengundang musibah.

Pagi ini saya terserempak dengan satu kemalangan disebabkan keadaan jalan yang dipenuhi air. Mana semua "orang kuat"? Takkan nak tunggu masa mengundi baru nak buat jalan, nak buat parit? Sampai bila masalah ini harus berlarutan dan berapa ramai lagi yang keretanya akan berpusing dan melanggar tiang?

Minta pihak berwajib ambil tindakan segera agar keselamatan rakyat didahulukan, bukan setakat pencapaian diutamakan.

Terima Kasih

By: ady

Aduan yang berkaitan:

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


Kunjungan Haji Wahid ke bazar Ramadhan <b>Setiu</b> disambut &#39;panas&#39;

Posted: 16 Aug 2011 02:42 PM PDT

SETIU - Kunjungan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut yang turut di sertai Timbalan Pesuruhjaya 2 Haji Muhyiddin Rashid dan Timbalan Pesuruhjaya 3, Dr Alias Razak ke kawsan Setiu disambut 'panas' wa;aupun cuaca hujan.

Ia adalah kerana, selain ahli-ahli dan penyokong PAS yang menunggu-nunggu kedatangan pemimpin baru Badan Perhubungan PAS Terengganu itu, mereka telah mengambil kesempatan untuk menyampaikan maklumat dan laporan.

Menurut Haji Muhyiddin, antara cerita 'panas' di kawasan Parlimen Setiu adalah tindakan kerajaan Umno/ BN Terengganu 'memaksa' para peserta kelompok padi Kampung Jelapang menyerahkan kawasan penanaman mereka untuk dijadikan 'mini estate'.

"Kita (PAS) mendapt maklumat, kerajaan Umno terus menipu rakyat, kali ini kes kawasan tanaman padi kampung Jelapang, di Langkap Setiu,

"selain itu, ada bangunan yang dibuat untuk projek dan pitih, di katakan sebagai sebuah 'surau', tetapi tidak digunakan dan terbiar,"terang Haji Muhyiddin ketika ditemui.

[Gambar - Pesuruhjaya PAS Terengganu, haji Wahid menunjukkan bakat, menggoreng murtabak, di Bazar Ramadhan Sungai Tong, Langkap, dalam kunjungannya semalam]

Justeru, katanya, Badan Perhubungan PAS Terengganu telah meminta PAS Kawasan Setiu untuk mengemukakan laporan dalam masa terdekat untuk tindakan lanjut.

"Antaranya, Pesuruhjaya PAS yng juga ADUN Wakaf Mempelam dan Timbalan Pesuruhjaya 3, yang juga ADUN Bukit Tunggal, akan meminta penjelasan kerajaan Umno dalam sidang DUN pada 22 dan 23 Ogos ini,"katanya.

Turut bersama dalam 'jelajah bazar Ramdhan' kali ini adalah Pngerusi DAP Kuala Terengganu, Encik Ng Chai Hing, Yang Di Pertua PAS Setiu, Ustaz Pauzi Muda, AJK Badan Perhubungan Dr. Azman Ibrahim.

***Sila ke buletinonline.blogspot untuk lihat gambar-gambar kunjungan ke bazar Sungai Tong. Langkap dan Sungai Tarung, Permaisuri

13 di batu rakit - Google Blog Search

13 di batu rakit - Google Blog Search


1Terengganu.Com: Tanah lot <b>di batu rakit</b> untuk dijual

Posted: 22 Jul 2011 11:20 PM PDT

Tanah lot di Batu Rakit untuk Di Jual.
Keluasan 838 meter persegi.
Tak perlu tambun, sesuai untuk bina rumah.
jalan sudah tar.
Harga RM87k

Berminat hubungi En Mahmud 0199247031 / Ji 0139878735

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Teganuku..segalanya <b>di</b> sini..: Pelaburan Korea Selatan,Perancis <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2011 07:38 PM PDT


"Bagi pihak rakyat dan kerajaan negeri, saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan pusat dan Perdana Menteri khususnya kerana bersetuju melaksanakan projek kerjasama penting ini yang akan meningkatkan lagi pembangunan ekonomi Terengganu dan ECER secara keseluruhannya," – Menteri Besar

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata, pelaburan terbaru itu sudah pasti membawa impak positif kepada perkembangan ekonomi hiliran di sekitar kawasan berhampiran seperti Kemaman dan Dungun.

"Bagi pihak rakyat dan kerajaan negeri, saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan pusat dan Perdana Menteri khususnya kerana bersetuju melaksanakan projek kerjasama penting ini yang akan meningkatkan lagi pembangunan ekonomi Terengganu dan ECER secara keseluruhannya," ujarnya.

Usahasama oleh kedua-dua syarikat itu melibatkan pelaburan RM2 bilion di Zon Ekonomi Khas (SEZ) Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) di Taman Polimer Kertih di negeri itu.

Pembinaan loji bio-metionina pertama di dunia dan platformn tiokimia pertama di Asia bernilai RM400 juta itu apabila siap kelak, akan membuka lembaran baharu bagi negeri itu.

"Apabila beroperasi kelak, ia akan membuka 500 peluang pekerjaan di mana 60 peratus dijangka diisi oleh warga kerja yang terdiri daripada anak Terengganu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas majlis pembahagian wang zakat kepada 131 peneroka Ladang Ketengah Jaya di Kemaman.

Turut hadir, isteri Menteri Besar, To' Puan Seri Norliza Mahmud, Ahli Parlimen Dungun, Matulidi Jusoh dan Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Datuk Hamzah Ngah.

Dalam majlis itu, Seri Ahmad Said turut menyampaikan sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada 430 peneroka dan pekerja Ladang Ketengah Jaya.

Ahmad berkata, pembinaan loji berkenaan akan bermula tahun hadapan di satu kawasan seluas kira-kira 20 hektar di Kertih.

Apabila beroperasi kelak, katanya ia dijangka menjana kira-kira RM20 bilion dari segi jualan terkumpul menjelang tahun 2020.

Selain pelaburan itu, katanya Terenggnau juga menerima pelaburan RM1.3 bilion dari Peranchis di dalam bidang perikanan kawasan Tasik Kenyir.

13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: 2000 rai Pesta Tanglung <b>di Kemaman</b>

Posted: 11 Sep 2011 12:18 AM PDT

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELA SABERI

Perarakan dan pertunjukan tanglung pastinya menjadi acara tahunan yang paling ditunggu-tunggu setiap kali tiba perayaan kuih bulan yang disambut pada hari ke-15 bulan kelapan dalam kalendar Cina.Ia diraikan menandakan berakhirnya musim menuai pada zaman dahulu kala dan masyarakat Cina akan menyambutnya dengan berkumpul bersama ahli keluarga.

Bagi kaum wanita, pada malam itu mereka akan sibuk membuat kuih bulan manakala kaum lelaki pula bersama-sama menghasilkan tanglung


Amalan memberi kuih bulan kepada rakan-rakan dan saudara-mara adalah bertujuan untuk mengukuhkan ikatan persaudaraan kerana kuih bulan dianggap sebagai lambang penghormatan di dalam masyarakat tersebut.

Sesuai dengan semangat perpaduan dan menjana keharmonian kaum, malam tadi masyarakat Cina di daerah Kemaman telah merayakan Pesta Tanglung 2011 anjuran Dewan Perhimpunan Tiong Hua Daerah Kemaman.

Kira-kira 2,000 pengunjung hadir memeriahkan majlis yang diadakan di Dewan Seri Amar Diraja, Chukai yang turut dihadiri Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said dan isteri, To' Puan Seri Norliza Mahmud.

Apa yang menarik, kanak-kanak dan orang dewasa termasuk beberapa pelancong asing sama-sama berarak di sekitar Bandar Cukai, Kemaman dengan membawa tanglung.

Dalam masa sama, pelbagai acara menarik juga diadakan antaranya perarakan kereta berhias, pertunjukan fesyen kanak-kanak, tarian singa dan pertunjukkan pakaian dan tarian masyarakat Cina.

Menurut Dato' Seri Ahmad, semangat 1Malaysia yang dilaungkan pemimpin negara dapat dilihat pada pesta tanglung tahun ini.

"Melihat masyarakat Cina turut sama membantu pengunjung kaum lain yang ingin tahu berkatan perayaan ini menjadikan suasana pada malam ini sungguh harmoni.

"Kita berharap pada tahun-tahun akan datang acara ini akan diadakan secara besar-besaran seperti ini agar dapat mengeratkan perpaduan antara kaum," katanya dalam ucapan pada majlis itu.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato' Mohamaed Awang Tera yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai dan Pengerusi Dewan Perhimpunan Tiong Hua Daerah Kemaman, Dato' Jimmy Tan Yunn Siong.

Pada majlis itu, Menteri Besar turut menyampaikan 'Ang Pau' kepada lebih 30 warga emas kaum Tiong Hua.

13 di pulau wan man - Google Blog Search

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Taman Monumen, Taman Tamadun Islam, <b>di Pulau Wan Man</b> - Kirapu

Posted: 16 Feb 2011 07:52 PM PST

Taman Tamadun Islam (TTI) terletak di pulau Wan Man tak jauh dari Losong (kawasan yg terkenal dgn kepok Losong) dan muzium Terengganu. Taman Tamadun Islam (TTI)ni ialah sebuah taman tema yang mengetengahkan keunggulan seni warisan dan seni bina Islam dari seluruh dunia.Kat sini kitorang ambil pakej promosi masa tu semperna karnival iaitu pakej termasuk tiket masuk dan keretapi di taman monumen, river cruise dan pakej makan serta cenderamata dengan harga RM20.00.
Taman Monumen

Di taman monumen ni terdapat pelbagai replika masjid dan senibina keagungan Islam. Selain menggunakan keretapi, pengunjung boleh gak menyewa basikal yg terdapat di sini.

Banyak lagi sebenarnya monumen2 yg ada kat sini selain daripada semua yg di atas. Kalau nak tengok kena la datang sini.

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Anggota dan pegawai bomba digalak lanjutkan pelajaran <b>...</b>

Posted: 12 Sep 2011 06:25 PM PDT

Posted on September 13, 2011, Tuesday

MARANG: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menggalakkan anggota serta pegawainya melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Penolong Ketua Pengarah Bahagian Keselamatan Kebakaran JBPM Datuk Rusmani Muhamad berkata jabatan itu turut menyediakan pinjaman pembelajaran kepada mereka yang berminat menyambung pengajian di peringkat diploma atau ijazah.

"Kita menggalakkan semua anggota dan pegawai menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi kerana ia sekali gus dapat memantapkan pengetahuan sedia ada mereka," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Tamat Latihan Kursus Sijil Sains Kebombaan di Akademi Bomba dan Penyelamat Wakaf Tapai kelmarin.

Sementara itu, beliau berkata JBPM sentiasa bersiap sedia menghadapi kemungkinan banjir pada musim tengkujuh ini.

Rusmani berkata pihaknya akan mengadakan kempen keselamatan bersama beberapa agensi lain seperti Majlis Keselamatan Negara dan polis. — Bernama

13 di pulau bidong - Google Blog Search

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Lori Wong escaped Vietnam to become an American | Salisbury, NC <b>...</b>

Posted: 12 Sep 2011 05:00 PM PDT

Tuesday, September 13, 2011 12:00 AM | Printer friendly versionPrinter friendly version | E-mail to a friendE-mail to a friend |

Lori poses with her parents and siblings in Vietnam.

Lori Wong works with her students at Partners in Learning Childrenâ s Development Center.

Lori and her family pose for a family photo.

By David Freeze

For the Salisbury Post

SALISBURY — Young students at Partners in Learning Children's Development Center know they are taught by a high-energy teacher named Lori Wong. However, few of the children or their parents, and just a small number of the school's staff, know Wong's story.

While glad to be a teacher, Wong is even happier to be an American. She is especially proud of the freedom she can exhibit every day. It's something Wong says she will never take for granted, and something she traveled a long road to secure for herself and her family.

In post-war Vietnam, there was no freedom. Once the Americans had gone, the North Vietnamese changed life for everyone.

Towns and cities were choked with fear. Residents had experienced a difficult time during the war, and daily life continued to deteriorate rapidly. North Vietnam had formally taken over Saigon, the South Vietnamese capital city, on April 30, 1975.

That began the odyssey of Lori Yu Wong.

By 1978, Wong was 13 and living with her five siblings and parents in Saigon. Her family had explored the possibility of escaping, as had many other Vietnamese. Wong's uncle had arranged escapes for people able to pay in gold. The currency used in Saigon had become virtually worthless since the communist takeover. All possessions were taken, and personal bank accounts were controlled.

People were killed for defiance. If caught trying to escape, they would spend years in prison. After two failed escape attempts, Wong joined her oldest sister and brother as they finally made their escape with their uncle. They ran across a field to a boat.

Wong and her family just wanted their freedom, but no one knew how much they would have to endure to win it.

The boat was a small fishing vessel, only 25 feet long. It was not designed for ocean voyages, and had no food, water or life jackets. One hundred and fifty people crammed together below the deck, with no room to stand and little to move. No one could go on deck because they might be seen before the boat cleared Vietnam's territorial waters.

It took three days to clear those waters. The stench was terrible, as the escapees vomited regularly and there were no bathrooms. Some died and were thrown overboard. Few had extra clothes, so most remained in the same ones that they wore when the trip began.

Thai pirates were a constant threat. Each passing boat was feared as possible danger. People threw meager belongings overboard and swallowed jewelry. Eventually when the boat was robbed, pirates terrorized those on board and threatened to kill them.

Wong and her family completed the voyage, reaching freedom at a refugee camp at Pulau Bidong, Malaysia. Wong's parents and three sisters arrived on another boat. Several thousand refugees lived on the island, and necessities were in short supply. Her family built a house out of rice bags and a plastic tarp, using pieces of trees as studs. They used wooden planks for beds.

Prolonged heavy rains threatened the flimsily constructed house. The United Nations High Commissioner for Refugees supplied minimal food rations, so refugees often ate tree bark. Though most water had to be brought to the island, Wong's family dug a well and learned to screen it with rocks. Long treks into the mountains provided firewood that could be sold.

Wong's family persisted through 18 months of hardship on the island.

Eventually over a 13-year-period, more than 250,000 Vietnamese refugees came to Pulau Bidong.

Delegations from U.N. sponsoring nations such as the United States, Canada, Australia, France and Germany helped refugees with final settlements. Wong, along with her brother and older sister, received sponsorship by Gospel Light Baptist Church in Salisbury and arrived in July 1980.

Eventually, their parents and other sisters also were sponsored by the church and joined the rest of the family in Rowan County. The London family served as hosts to Wong's family, whose marginal English made life a continued struggle.

"My first English teacher was a dictionary," Wong recalls, "but we did do well in math."

By 1984, they had done more than that. Both Wong and her sister Amy graduated from South Rowan High School with honors. They became U.S. citizens in 1985. Along the way, she became Lori Yu Wong.

"It certainly has been a privilege and honor to be a naturalized citizen," she said.

Gray and Dora London embraced the Yu family when they first arrived. Sons Mike and Steve were like brothers. Wong remembers her first Christmas.

"We didn't celebrate Christmas in Vietnam. The Londons gave us a catalog and told us to circle what we wanted. None of our family thought that we would get anything, but come Christmas morning, it was all there, just like what we had circled."

Wong said the London family "made us feel at home during a tough time. I thank them for that."

Wong now speaks four languages fluently and can converse in two more. She excelled at Rowan-Cabarrus Community College and graduated summa cum laude from Catawba College with a degree in early childhood education.

She has been married to husband Tommy Wong for 25 years. Tommy is Chinese and was also a refugee. Son Kevin is 17 and goes to Carson High, while 12-year old-daughter Sarah is at Southeast Middle School and 10-year-old daughter Ada is at Knollwood Elementary.

Wong originally taught More at Four in the Kannapolis schools and now does the same for Partners in Learning in Salisbury.

Wong suffered through a long and painful journey to get here and said she's thankful for the destination.

"In the U.S., I was able to fulfill my dream. I appreciate my freedom, but am glad that my children didn't have to experience the same quest," she said. "I do hope that they value what they have in this country. Don't ever take life for granted. Despite how hard we had to work to survive, I say it was all worth it."

David Freeze is a freelance writer.

Salisburypost.com is pleased to offer readers the ability to comment on stories. We expect our readers to engage in lively, yet civil discourse. Salisburypost.com cannot promise that readers will not occasionally find offensive or inaccurate comments posted in the comments area. Responsibility for the statements posted lies with the person submitting the comment, not Salisburypost.com. If you find a comment that is objectionable, please click "report abuse" and we will review it for possible removal. Please be reminded, however, that in accordance with our Terms of Use and federal law, we are under no obligation to remove any third party comments posted on our website.
DO NOT POST:
* Potentially libelous statements or damaging innuendo.
* Obscene, explicit, or racist language.
* Personal attacks, insults or threats.
* The use of another person's real name to disguise your identity.
* Comments unrelated to the story.

Full terms and conditions can be read here

Salisbury Post is proud to offer our users enhanced commenting features. You can now build user-to-user connections, follow friend's recent posts, add an avatar that fits your personality, and more.

di negeri terengganu - Google Blog Search

di negeri terengganu - Google Blog Search


MASJID KRISTAL DAN KEROPOK LOSONG - <b>Kuala Terengganu</b> <b>...</b>

Posted: 18 May 2011 08:30 PM PDT

Flag of Malaysia  , Terengganu,
Tuesday, May 17, 2011

Dari Pantai Batu Burok Terus ke Taman Tamadun Islam untuk bergambar di hadapan Masjid Kristal dan juga membeli keropok losong untuk di bawa balik.

Keropok Lekor Kg. Losong
Kampung Losong di Kuala Terengganu amat terkenal di seluruh negara kerana Keropok Lekor. Keropok Lekor merupakan makanan tradisional popular di Negeri Terengganu. Perusahaan Keropok Lekor di Kampung Losong ini diiktiraf sebagai Pusat Perniagaan Keropok Lekor di Terengganu oleh Kerajaan Negeri Terengganu.


Selepas 30 tahun Perusahaan Keropok Lekor Kampung Losong ini diusahakan, kira-kira 20 peniaga di sini bersepakat menubuhkan Persatuan Pengusaha Keropok Lekor Losong (PKLL) sebagai satu usaha untuk memastikan para pelanggan terus menjadikan Keropok Lekor Kampung Losong sebagai pilihan utama seterusnya meningkatkan jualan mereka. Apabila tiba musim cuti, setiap kedai keropok di Kampung Losong menjual sehingga 500 kg Keropok Lekor dalam sehari.


Keropok Lekor Kampung Losong dikenali ramai kerana bentuknya yang kecil iaitu sepanjang 12.7 cm. Bentuknya inilah yang membezakan Keropok Lekor Kampung Losong dengan yang lain.


Kampung Losong terletak kira-kira 10 minit perjalanan dari Bandar Kuala Terengganu. Lokasi kampung ini yang berdekatan dengan Bandar Kuala Terengganu, Taman Tamadun Islam (TTI) dan Muzium Negeri Terengganu, menjadikan Keropok Lekor Kampung Losong ini semakin dikenali ramai.


Senarai Pengusaha Keropok Lekor Kg. Losong

Abkar Enterprise 
No. 171-B, Kg. Losong Haji Su,
21100 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6315363, 019-9848811

Adnan Enterprise
171, Kg.Losong Haji Su ,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6241637

Aida Harun Keropok Lekor
Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 012-9848595

Kedai Kita (Pak Cik Din) 
Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6261215, 013-9291215

Keropok Losong Adik Beradik
171-A, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel : 09-6313884

Keropok Losong Norai 
175-C, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6226189, 019-9571366, 019-9796174

Khadijah Binti Awang
170-A, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel : 09-6237754

KML Food Enterprise
101-B, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel : 09-6247448, 019-9193609

KY Food Industries (M) Sdn.Bhd 
140, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6225020, 013-9381258

Mariam @ Ngah Binti Awang
173, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 013-9185682

Pak Su Keropok Losong 
26-F, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6228693, 012-9006667

Rohayati Keropok Losong
176, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel : 09-6125385

Salma Adik-Beradik 
171-A, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6313884

Wan Mohd Ariffin Ismail 
171-B, Kg. Losong Haji Su, 
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6220906

Warisan Keropok Enterprise 
94-E, Kg. Losong Haji Su,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 09-6251414, 012-9611114

Zan Keropok Losong
173, Kg. Losong Haji Su, 
21000 Kuala Terengganu, Terengganu.
Tel: 012-9848735

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


slumber + cooLfever: berbasikal ke <b>bukit besi</b> 1

Posted: 09 Sep 2011 02:32 AM PDT

hadoii.. lamer benar aku tak update blog ni. dah beberapa bulan dah.

so dengan itu aku memang konpem dah takde orang visit sini. T.T ..

takpe, ramadhan baru berakhir aku sabar ye.

mule2 aku citer dulu pasal amende yang berlaku sekitar aku dari

A sampai Z.  dari sebelum puasa sampai raye, barulah aku update

pasal mende lain.. kalau korang bosan, aku tetap nak pakse korang bace.

ok. yang pertame.

'pengalaman aku berbasikal ke bukit besi'.

alah.. berbasikal je.. tu pun nak kecoh.. ehem2. kalau setakat naik

basikal gedek2, aku pun taknak story. tapi lebih kurang sebulan yang

lepas la, kelab basikal bawah uitm ade wat satu aktiviti. kitorang

perlu berbasikal dari dungun ke bukit besi sejauh 40 km. yela, memang

takleh kalahkan pelumba2 basikal, tapi tetap jauh kan? ala kalau tak

jauh pun, korang anggap la jauh, leh aku bangga sikit ngan kudrat aku

yang mengayuh basikal letih2 ni.

kitorang bertolak pagi dalam kul 8, pastu sampai kat bukit besi dalam

pukul 11 lebih. alhamdulillah sepanjang perjalanan takde la kejadian yang

tak dingiini berlaku. cume semasa perjalanan tu ade la sekor babi

melintas jalan. orang2 yang tak penah tengok babi tu mula la kecoh2

"ehhh! tengok tu! babiii!". mungkin babi tu comel sangat kot sampai

diorang exited macam tu.
*gambar babi tak di snap sebab haramm

lepas sampai, kaum2 lelaki siap2 nak gi solat jumaat, sebab hari tu

hari jumaat. kalau hari lain, maka takde la solat jumaat. diorang balik

je dari masjid, kitorang makan. pastu gi kat tasik yang ade kat sane,

kitorang berkayak pulak. sebelum tu, kitorang berendam dulu dalam air

sambil gelak ketawa yang tak berapa comel bunyinye. pastu kitorang

diberi penerangan tentang kayak dan selepas tu, kitorang perlu naik

kayak berpasangan lelaki ngan perempuan. diorang suruh lelaki yang pilih

pasangan, so aku yang terpinggir ni menunggu je la sape2 yang datang.

alhamdulillah ade jugak lelaki yang pilih aku. maklum la, orang terpinggir.

lepas tu? nanti la sambungan entri lepas ni.. nak balik bilik la pulak..

hehee....

*korang mesti bace tau. kalau tak aku ganggu korang tiap2 malam.ads