Jumaat, 20 April 2012

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT: Gambar : Tok Guru Nik Aziz <b>Di Besut</b>

Posted: 20 Apr 2012 07:17 AM PDT


Tok Guru Nik Aziz singgah berkhutbah dan solat Jumaat dimasjid Padang Landak, Jerteh, Terengganu dalam perjalanan beliau ke Dungun.Beliau juga sempat membelah mulut seorang bayi
.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Apo2 Yolah: Tempat-tempat menarik <b>di Kuala Terengganu</b> Part 2

Posted: 09 Apr 2012 04:50 PM PDT

Kito teruskan perjalanan di tempat menarik sekitar Kuala Terengganu. Lokasi seterusnya yang sompek atok singgah ialah Taman Tamadun Islam.
Ha, macam biaso pose cantek dulu....nah
Ok, let start bebeh. Taman Tamadun Islam ni menempatkan monumen Islam di seluruh dunio. Terlotak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, taman ini seluas 23 hektar dan menompatkan 21 replika bangunan berkaitan sejarah Islam dunia.
Antaro replika atau monumen Islam yang terdapat di sini adalah
 1. Masjid Negara (Malaysia)
 2. Dome of Rock (Palestin)
 3. Masjidil Haram (Arab Saudi)
 4. Al-Hambra Citael (Spain)
 5. Taj Mahal (India)
 6. Mimbar Kalyan (Uzbekistan)
 7. Makam Abu Nasr (Afghanistan)
 8. Mimbar Berputar Samarra (Iraq)
 9. Masjid Mohd Ali (Kaherah)
 10. Masjid Besar Qairawan (Tunisia)
 11. Masjid Besar Agedez (Nigeria)
 12. Aleppo Citael (Syria)
 13. Masjid Kul Syarif (Russia)
 14. Mimbar Xian (China)

Waktu operasi pado 10 pagi sampai ke 7 malam (Senayan hinggo Komeh), 9 pagi sampai ke 7 malam (Jemahat n Sabtu). Kemasukan akhir pao jam 6.15 potang.
Taman ni ditutup pado hari Selasa kecuali Cuti Sekolah dan Cuti Umum. Yuran masuk sekitar RM15 hengget dewasa, kanak-kanak rm5 hengget klu tak silap.

Ha, Ikon bagi Taman Tamadun Islam ni ialah Masjid Kristal, yang menjadik mercu tanda baru bagi Kuala Terengganu. Masjid unik ni dipebuek dari kristal kaca dan besi yang telah dibuka secara rasminya oleh Seri Paduka baginda YdPA Tuanku Mizan Zainal Abidin pao 8 Februari 2008.


So amacam? welcome to Terengganu   =)

13 di jerangau - Google Blog Search

13 di jerangau - Google Blog Search


Herba & Tumbuhan: <b>Jerangau</b> dalam perubatan tradisional

Posted: 30 Mar 2012 12:00 AM PDT

PENGENALAN

Keluarga: Araceae

Nama Melayu: Deringu, Jerangau, Jeringau

Nama Lain: Sweet Flag, Sweet Sedge, Myrtle Flag, Calamus, Flagroot, Jerangang, Alwah, Dlingo (Indonesia).

Terdapat 2 jenis 'Jerangau'

a)   Jerangau Merah' dan

b)   Jerangau Putih'.

Kegunaan biasa: Amenorea * Aphrodisiac * Asma * Selsema * Kesesakan * Batuk * Sakit kepala * Kesakitan * Sakit tekak *

Nilai Ubatan : Pengguguran (Abortifacient) * Melegakan Kesakitan (Analgesik) * anti-bakteria * Antioksidan * Aromatik * Artritis * Kanser * mengeluarkan gas usus * diuretik * menggalak haid (Emmenagogue) * Penenangan * Psychedelic * sedatif * Tonik rahim *Bahagian Digunakan: rizom
 

Perihal tumbuhan

Jerangau ialah tumbuhan yang berdaun wangi dan mempunyai ubi yang lebih wangi. Sehingga ia berkembang sepenuhnya dan menunjukkan bunganya yang hijau tersendiri, jerangau (acorus Calamus) menyerupai beratus-ratus tumbuhan hutan yang lain, yang mempunyai daun panjang seperti pedang yang tumbuh dari rizom bercabang. Tumbuhan liar ini menyerupai rumput rampai dan biasanya dijumpai di kawasan berpaya atau berair. Ia boleh tumbuh pada ketinggian melebihi 3 kaki.

Ubi jerangau yang ditandai dengan parut daun di sebelah atas memiliki banyak anak akar yang menuju ke bawah. Jerangau tidak berbatang dan daun-daunnya tumbuh terus dari ubi. Daunnya berwarna hijau kuning dan berbentuk pedang, dengan tepi yang sedikit berombak-ombak  berukuran 0.75 inci lebar. Ia juga mempunyai urat daun yang jelas.

Sebagai tumbuhan yang lasak, jerangau mudah ditanam di kebanyakan jenis tanah, asalkan terdapat air dan cahaya matahari yang mencukupi. Hidup dengan baik di kawasan lembab yang menakung air seperti paya, tepi sungai atau kawasan parit. Bunganya berwarna kuning dan hijau, sementara rizomnya berwarna merah muda. Ia boleh ditanam dengan mudah daripada keratan ubi sepanjang 5 sentimeter (2 inci), dengan 3 sentimeter (1 inci lebih) dicucuk ke dalam tanah pada jarak 15-20 sentimeter (6-8 inci) antara satu tumbuhan dengan yang lain.

Jika mendapat peluang untuk berada dekat pada tumbuhan tersebut, anda mungkin dapat menghidu akarnya yang dikatakan mempunyai bau seperti lemon yang manis yang mungkin diandaikan bahawa gula-gula di buat dari tumbuhan ini. Ubinya boleh dituai sewaktu jerangau berusia setahun atau sewaktu mencapai 30-40 (12-16 inci) sentimeter tingginya.

Di Malaysia, jerangau ditanam di kedua-dua kawasan rumah orang Melayu dan India untuk digunakan, khususnya secara luaran, sebagai ubat sapuan atau losen. Minyak pati ubinya digunakan secara meluas dalam pengeluaran minyak wangi dan perasa makanan. Mengunyah akar dikatakan dapat menghilangkan bau tembakau.

SEJARAH

Seperti kebanyakan tumbuh-tumbuhan lain yang mempunyai senarai panjang sifat penyembuhan terapeutiknya, Jerangau (Calamus) dikatakan telah dibawa keluar dari pergunungan Asia Tengah dan India di mana ia telah ditanam dan digunakan untuk pelbagai tujuan perubatan  Ayurveda dan rawatan Tradisional China. Penyebaran dan kegunaan Calamus keseluruh dunia semenjak dari kurun ke-40an lagi. Hippocrates dari Yunani purba menulis Calamus telah digunakan sebagai kemenyan suci untuk upacara keagamaan bagi kedua-dua Sumeria dan Mesir kuno.

Ia telah sampai ke Eropah, dan digunakan sebagai bahan penyegar di gereja dan sebagai ubat penghalau pepijat. Menjelang abad ke-17, penanaman Calamus telah merebak sampai ke Eropah Tengah dan tidak lama selepas itu, dengan usaha dari peneroka Eropah, ia menempuhi jalan ke pantai Dunia Baru.

Suku-suku asli Amerika Utara mendapati banyak kegunaan perubatan dari akar ini yang dibahawa oleh peneroka Eropah. Mereka memanggil akar tikus kasturi (muskrat root), kerana terdapat bulu-bulu kecil seperti mamalia kesukaan mereka untuk kulit-bulunya. Adalah dipercayai juga bahawa suku kaum berpindah randa ini akan menyemai tumbuh-tumbuhan ini di sepanjang perjalananmereka untuk dituai apabila ia diperlukan, dan sebagai satu cara untuk menarik keluar tikus kasturi, untuk kulit-bulunya yang berharga.

KEGUNAAN PERUBATAN

Sejarah penggunaan Calamus sebagai ubat amat panjang dan melampaui 2,000 tahun sejak digunakan oleh bangsa Cina dan bangsa India. Ubi jerangau digunakan sebagai tonik herba untuk memudakan otak dan sistem saraf. Jerangau juga ubat yang terbaik untuk mengatasi kesan buruk alkohol, khususnya pada otak dan hati.

Di Asia Tengah, Acorus Calamus telah digunakan sebagai ubat melebihii dua ribu tahun, menjadi penawar tradisional untuk apa sahaja dari artritis hingga ke masalah saraf. 'Dioscorides', pengamal perubatan klasik Yunani menggunakan asap tumbuhan melalui corong sebagai ubat rawatan batuk. Kaum Cina telah menggunakan akar untuk membantu mengubati pening kepala, pekak dan epilepsi, dan juga telah dikhabarkan menggabungkan jerangau (sweet flag) dengan daun manis (ganja) dan ramuan lain untuk membuat halusinasi (hallucinogenic).
  
Selain sebagai ubat untuk sakit kepala dan cirit-birit, beberapa suku asli Amerika mengguna pakai sifat  ringan halusinogen tumbuhan ini ke dalam upacara berpuak.  Puak suku asli Amerika utara (Cree) percaya bahawa tumbuhan ini membantu mereka berjalan lebih jauh tanpa menyentuh tanah semasa upacara adat. Puak-puak lain, termasuk Ojibwas dari kawasan Great Lakes, dilaporkan telah menguna tumbuhan ini untuk tujuan rekreasi dan upacara adat.
 
Sehingga 1916, rizom dari Acorus Calamus yang dikupas kering telah disenaraikan dalam Pharmacopoea Amerika Syarikat sebagai rawatan untuk masalah perut (pedih ulu hati, kembung, dan cirit-birit) dan sehingga ke hari ini ia digunakan di beberapa bahagian di  Eropah sebagai membantu merangsangkan kelenjar air liur dan menghasilkan lebih banyak jus perut. Ia juga masih digunakan dalam Perubatan Ayruveda sebagai cara untuk membantu memulihkan dan meremajakan minda dan badan.

Kini ia tidak lagi disenaraikan sebagai ubat rawatan perubatan oleh pertubuhan perubatan moden, tetapi masih wujud penyelidikan yang mengesahkan ia digunakan sebagai ubat rawatan tradisional. Pengambilan dalam jumlah kecil tumbuhan ini menunjukkan ia membantu mengurangkan keasidandalam perut dan bila diambil dalam jumlah yang besar, ia meningkatkan  keasidan dalam perut, ini menunjukkan keberkesanannya pada ke pelbagaian besar gangguan perut.

Terdapat juga bukti menunjukkan bahawa tumbuhan ini menekan sistem saraf pusat, dan dikaji sebagai satu cara untuk merawat epilepsi. Terdapat juga beberapa bukti saintifik bahawa wap dari tumbuhan ini bertindak sebagai penghalau serangga yang berkesan.

 • Demam / Selsema
 • Kembung Perut
 • Asma
 • Menghentikan Pendarahan Selepas Bersalin
 • Membantu Untuk Pencernaan
 • Mandian Aromaterapi
 • Melegakan Sakit Gigi
 • Membuang Angin Dalam Badan
 • Campuran Untuk Membuat Minyak Wangi
 • Menambah Selera Makan

Ubat herba

Dalam perubatan tradisional, ubi yang berusia 2-3 tahun digunakan kerana akar yang lebih tua cenderung menjadi keras dan geronggang. Walaupun ubi yang kering hilang 70% daripada beratnya, ia mempunyai bau dan rasa yang lebih baik. Bagaimanapun, ia merosot jika disimpan terlalu lama.

Jerangau mempunyai sejarah penggunaan yang panjang dalam perubatan tradisi herba Cina dan India. Ia digunakan secara meluas dalam perubatan herba moden sebagai julap sedatif, diuretik, dan sifat mengeluarkan udara (carminative). Ia digunakan dalam perubatan Ayurveda dan Unani  untuk menangani kesan sampingan semua hallusinasi.  Jerangau adalah salah satu daripada ubat-ubatan yang paling banyak dan kerap digunakan di kalangan masyarakat Chipewyan (Masayarakat  Athapaskan yang tinggal di barat Kanada diantara tasik Great Slave Lake dan Teluk Hudson).

Di kedua-dua akar dan daun jerangau menunjukkan aktiviti antioksidan, aktiviti antimikrobial dan aktiviti insektisid. Jerangau membuktikan ia langkah yang amat berkesan dalam mengawal kutu lembu (cattle tick), Rhipicephalus, (Boophilus) microplus.

Keupayaan ubi jerangau


Berikut adalah beberapa ciri-ciri nilai Perubatan jerangau :

Ø  Ia memberi kelegaan perut berat dengan melegakan kembung perut, Kesakitan perut dan meningkatkan selera makan. Akar jerangau yang dibakar, abu nya dicampur dengan  minyak hambar seperti minyak kelapa tapis atau dibungkus dalam kain dijadikan tuam ke atas perut sebagai rawatan.

Jerangau adalah ubat bernilai untuk cirit-birit kronik. Ia juga berkesan dalam disentri (dysentery) kronik, kerana kehadiran tannin. Diberi secara mencampurkan (Infusi) boleh diberikan kepada kanak-kanak yang menderita dari penyakit ini.

Ø  Dalam rawatan asma, ia mengeluarkan bahan catarrhal dan kahak dari tiub bronkial. Diambil kira-kira 65 centigrams herba ini setiap 2 atau 3 jam.

Ø  Jerangau juga berguna untuk merawat selsema. Sepotong kecil rizom dipanggang dan diserbukkan. Secubit serbuk ini diambil bersama madu memberi kelegaan yang besar. Untuk bayi, pes jerangau dicampur kan dengan susu ibu dan disentuhkan pada lidah bayi. Satu lagi kaedah yang mudah memberi ubat kepada bayi adalah dengan  meratakan sedikit pes pada puting ibu semasa menyusukan anak.

Ø  Ia juga berguna pada merawat ulser mulut, Sepotong kecil herba disapukan pada lidah dan bahagian keradangan kulit  untuk mendapat kelegaan.

Ø  Serbuk jerangau  yang dipanggang merupakan ubat rumah yang bernilai bagi kanak-kanak yang mengalami batuk kokol (whooping cough)  (Penyakit membran mukus pernafasan). Secubit dari serbuk ini boleh diberikan bersama madu. Sebagai antispasmodic, ia menghalang serangan batuk menjadi-jadi. Untuk kanak-kanak  kecil, sukatan pengambilannya juga mesti berkadar kecil.

Ø  Serbuk dari akar pokok jerangau amat berkesan dalam menyingkirkan cacing usus.

Ubi jerangau juga mempunyai keupayaan yang berikut:

Penyakit ringan:

 1. Jerangau dapat melegakan demam.
 2. Jerangau dapat melegakan rasa sakit dengan mengurangkan kepekaan otak dan sistem saraf. Mengunyah ubi jerangau juga dapat melegakan sakit gigi. Selain itu, jerangau juga digunakan sebagai ubat sapu untuk merawat penyakit sendi dan sakit saraf.
 3. Jerangau mencegah pembentukan gas di dalam saluran pencernaan dan dengan itu, dapat mengatasi masalah angin (kentut).
 4. Jerangau membaiki selera dan fungsi perut. Dalam dos kecil, ia mengurangkan kemasaman perut, manakala dos yang lebih besar dapat menambahkan perembesan perut dan justeru, digunakan untuk merawat gangguan makan, ketakcernaan, gangguan pundi hempedu serta gangguan pencernaan yang lain, termasuk berak darah kanak-kanak. Bagaimanapun, jika dos terlalu besar, ia boleh mengakibatkan rasa loya atau muntah.
 5. Dalam perubatan tradisional, jerangau juga digunakan untuk merawat cirit-birit.
 6. Jerangau dapat mengatasi perpeluhan berketerlaluan.
 7. Jerangau bertindak sebagai sedatif bagi mengurangkan kerengsaan dan kegegaran.
 8. Jerangau bersifat antiseptik dan justeru, dapat mengurangkan kemungkinan kejangkitan, keracunan darah, dan pembusukan, selain digunakan sebagai ubat sapu untuk merawat letusan kulit.

Penyakit teruk:

 1. Jerangau dapat mengurangkan tekanan darah;
 2. Jerangau melarutkan lendir yang pekat serta melegakan kesukaran pernafasan dan justeru, digunakan untuk melegakan bronkitis, sinusitis dan penyakit lelah.
 3. Dalam perubatan tradisional, jerangau juga digunakan untuk merawat barah, konvulsi (menggigil-gigil dan terkejang-kejang), dan sawan babi. Selain itu, perubatan tradisional juga menggunakan akar jerangau untuk merawat kencing manis dan sebagai teh untuk merawat sakit usus.

Lain-lain:

 1. Jerangau dapat merangsang aliran darah di bahagian pelvis dan justeru, digunakan sebagai afrodisiak. Ia juga digunakan sebagai herba pengguguran.
 2. Jerangau dapat menghapuskan cacing parasit dari tubuh badan, baik dengan menyebabkannya terasa terhuyung-hayang mahupun dengan membunuhnya.

Penggunaan jerangau di Malaysia

Penggunaan jerangau di Malaysia hanya terhad kepada perubatan tradisional dan biasanya disediakan untuk rawatan yang berikut:

UBATAN DAN kEPERCAYAAN Jerangau Merah (Tunggal)

Adalah dipercayai bahawa 'Jerangau Merah' mempunyai nilai perubatan yang lebih tinggi  berbanding  'Jerangau Putih'.  Dikatakan Jerangau merah ialah tumbuhan yang  cerewet sedikit untuk tumbuh di atas tanah rendah, ia tidak boleh didedahkan dengan terlalu banyak panas matahari. Ia tumbuh liar di dataran yang menyediakan keadaan cuaca yang sempurna untuk pertumbuhan.

Diantara beberapa perubatan dan kepercayaan masyarakat setempat,  khususnya pada jerangau merah ialah, ia memiliki kuasa penyinkiran dan penyembuhan seperti berikut :

i.   Bagi para peminum arak, 'Jerangau' amat terkenal  sebagai penawar anti-mabuk. Akarnya samada dikunyah  atau hanya sekadar diletakkan diantara gigi semasa sesi minum arak, di jamin si peminum tidak akan merasa mabuk selagi akar jerangau  itu masih di dalam mulut.

ii.  Anti Rasa – dikatakan apabila jerangau merah diletakkan didalam mulut kemudian cili sepedas manapun  dimakan tidak akan merasa pedasnya,

iii.Garam dimakan tidak masin.

iv.    Penawar Racun : Ikan dimasukkan ke dalam air yang dicampurkan dengan racun rumpai dan dibiarkan beberapa minit, ikan tidak mati dan kekal hidup.

v. Anti Buatan Orang : Apa2 buatan orang seperti menyimpan racun dalam cawan, cawan akan pecah. Ini merupakan pelindung diri.

Petua Mengatasi Penyakit Darah Tinggi Dengan Jerangau Merah

Orang dulu-dulu hanya mengunyah dan menghisap air daun jerangau merah bagi mengatasi penyakit darah tinggi. Bagi mereka yang tak sanggup mengunyah daun jerangau merah, mereka boleh menggunakan cara  yang  sama seperti penggunaan daun hempedu ular iaitu:

Daun jerangau  merah diambil sepanjang 3 inci kemudian direndam kedalam air panas yang dimasukkan didalam gelas atau mug. Tutup gelas tersebut kira-kira 3 hingga 5 minit. Kemudian keluarkan daun tersebut dan airnya boleh diminum. Cara meminumnya ialah 3 kali seminggu. Jika penyakit darah tinggi sudah turun berhentilah dari meminumnya, kalau tidak ia akan meyebabkan penyakit darah rendah pulak. Maka perlulah berhati-hati.

Kesan Keracunan

Tumbuhan ini boleh menyebabkan keradangan pada kulit atau dermatitis. Beta-Asarone di dalam tumbuhan ini mempunyai kesan karsinogenik.

Rawatan kecemasan

Buangkan saki baki tumbuhan dari anggota yang terdedah dan basuh dengan sabun dan air. Jika masih terasa gatal, kemerahan atau sakit dapatkan rawatan lanjut dari pegawai perubatan.

Jika terkena mata, lalukan dengan air bersih selama 10 minit

FITOKIMIA   

Konstituen: cineole, alfa-pinena, alfa-terpineol, azulene, beta-asarone, camphene, kapur barus, choline, delta-cadinene, elemicin, etanol, eugenol, galangin, limonene, magnesium, menthol, terpines, tanin, zink


Keracunan

Bahagian Beracun: Rizom

Bahan Aktif: Eugenoldan Asarone (2,4,5-trimethoxy-1-propenylbenzene)

Bahan Lain: Monoterpene hydrocarbons, Sequestrine ketones,

Kedua-dua triploid dan tetraploid jerangau mengandungi alpha-asarone  fitokimia lain termasuk:

Beta-asarone
eugenol

Diploids tidak mengandungi beta-asarone (β-asarone). Satu kajian terbaru menunjukkan bahawa beta-asarone yang diasingkan daripada minyak jerangau menghalang adipogenesis dalam sel-sel 3T3-L1 dan sekaligus mengurangkan pengumpulan lemak lipid dalam sel.

Peraturan-peraturan

A. Calamus dan hasil pengeluarannya seperti minyak telah diharamkan pada tahun 1968 sebagai penambahan makanan (food additives)  dan ubat-ubatan oleh Pentadbiran Pemakanan dan Ubatan Amerika Syarikat. pengharaman ini adalah hasil dari kajian makmal yang melibatkan penambahan diet keatas haiwan makmal dalam tempoh masa yang lama dengan pemberian dos tinggi dari bahan kimia terpencil (β-asarone) dari terikan Calamus jammu India.
Haiwan mengalami ketumbuhan tumor, dan tumbuhan itu dilabelkan 
(penyebab kanser) pro-carcinogenic.  Wichtl berkata, "Ia tidak jelas sama ada kesan karsinogenik  yang diperhatikan dalam tikus itu mempunyai  kaitan dengan organisma manusia."

Empat jenis strain Acorus Calamus terdapat secara semula jadi. Diploid, triploid, tetraploid dan hexaploid. Diploids tidak menghasilkan procarcinogenic β-asarone. Diplois diketahui tumbuh semulajadi di Timur Asia (Mongolia dan Tanah-datar siberia Tengah) dan Amerika Utara. Triploid Cytotype mungkin berasal dari rantau Himalaya, sebagai kacukan diantara diploid dan tetraploid cytotypes. Calamus Amerika Utara dikenali sebagai Acorus Calamus var.

Americanus atau hanya sebagai  Acorus Americanus. Seperti diploid strain dari Calamus di bahagian Himalaya, Mongolia, dan Siberia tengah. Diploid strain Amerika Utara tidak mengandungi β-asarone punca bara kanser (pro-carcinogenic).  Kajian menunjukkan bahawa "β-asarone tidak dikesan dalam diploid acorus Amerika Utara [Calamus var. Americanus] ".

Pada hakikatnya  β-asarone bukanlah karsinogen tetapi ia adalah procarcinogen tidak sama sekali hepatotoxic maupun secara langsung hepatocarcinogenic. Ia mestilah terlebih dahulu menjalani proses  metabolik l'-hydroxylation di dalam hati sebelum mencapai ketoksikan. Cyrochrome P450 dalam  hepatosit (hepatocytes) bertanggungjawab untuk merembeskan enzim hydrolyzing yang menukarkan β-asarone ke dalam struktur epoksida genotoksik.  Walaupun dengan pengaktifan metabolit ini, potensi karsinogen adalah tersangat rendah  disebabkan kerana kerosakan yang pesat pada sisa-sisa epoksida bersama hydrolase yang meninggalkan sebatian ini kaku / lengai (Luo, 1992).  Di samping itu, metabolit utama β- asarone adalah asid 2,4,5-trimethoxyninnamic, punca dari yang bukan karsinogen (Hasheminejad & Caldwell, 1999).

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


MAJLIS BELIA DAERAH <b>HULU TERENGGANU</b>: HIMPUNAN <b>...</b>

Posted: 16 Apr 2012 07:57 PM PDT

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


CIKGU SALINA: <b>PULAU REDANG</b> 2011

Posted: 20 Apr 2012 07:35 AM PDT

Terlalu teruja untuk snorkeling, terfikir juga dalam hati, mana best di sini atau Pulau Kapas? Kamera Sony aku bawa bersama....dan inilah hasilnya.. Saya suka pic ni. hasil terbaik yang sy snap dalam laut tu. Cikgu Rosdei dengan aksi beraninya...hehehhe Cikgu Mustafa...cantik pic ni tapi bkn sy snap. Batu karang... cantikkan? Bagi ikan makan.. Bila sy renung-renung, fikir-fikir, sy lebih suka ke Pulau Kapas bila nak snorkeling..but, Pulau Redang ni cantik sangat dari segi view tepi laut....kalahlah tempat lain. Dari segi taman laut, sy lebih suka Pulau Kapas.. ISLAND HOPING....best3...hehehe

13 di jerteh - Google Blog Search

13 di jerteh - Google Blog Search


TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT: Gambar : Tok Guru Nik Aziz <b>Di Besut</b>

Posted: 20 Apr 2012 07:17 AM PDT


Tok Guru Nik Aziz singgah berkhutbah dan solat Jumaat dimasjid Padang Landak, Jerteh, Terengganu dalam perjalanan beliau ke Dungun.Beliau juga sempat membelah mulut seorang bayi
.

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


.balik kampong | Khairie Rahman ™

Posted: 02 Apr 2012 09:18 AM PDT

assalamualaikum,

.

hari Jumaat yang lepas aku dan beberapa lagi rakan pulang ke kampung halaman, it was an ad-hoc plan and just a short weekends trip. mulanya perancangan untuk pulang itu seperti agak berantakan kerana aku sedang sibuk dengan tugasan-tugasan di pejabat yang memerlukan aku mengejar dateline. alhamdulillah, dengan izin Tuhan, segala tugasan sempat disiapkan sebelum sampai waktunya. petang itu selepas solat Jumaat aku bergegas pulang ke rumah kakak aku kerana teman-teman menyatakan lebih mudah hendak mengambil aku di sana.

.

the journey was smooth despite of the fact that we started our journey a bit late [read: we left Subang 2 at 5:30pm due to technical problem]. kami tidak melalui jalan Jabor kerana mengenangkan hari yang telah menginjak malam, tambahan lagi jalan Jabor itu sangat pekat gelapnya ketika waktu malam. laluannya di tengah-tengah oil palm plantation yang tentunya jarang-jarang disuluhi lampu, dengan keadaan jalan yang berlubang dan bertampal di sana sini, dan kemungkinan binatang liar memintas jalan, semua itu mengundang bahaya. jadi kami membuat keputusan untuk menyusuri jalan pantai, dari Kemaman, menuju ke Dungun, kemudian ke Marang, dan seterusnya tiba di Kuala Terengganu :).

.

kami sampai lewat tengah malam, jam menunjukkan pukul 2pagi. mereka hantar aku dulu. risau juga kalau-kalau tak ada orang yang masih berjaga, mujur abang aku masih belum tido. dibukanya pintu rumah, kalau tak berantalkan lengan, berselimutkan embun lah aku di pangkin luar rumah. dek kerana keletihan, aku bangun agak lambat, dalam pukul 11 lebih. di rumah hanya ada Ma somewhere upstairs dan Halim, leka menonton video Son Wukong yang dibelinya. gemar sungguh dia pada mitos dan lagenda dari negara China. adik aku pulak, si Hajar awal pagi lagi sudah keluar pergi buat kerja sambilan atas dasar nakkan duit poket sebab nak pergi Korea nanti.

.

hari dah naik sedikit, kakak aku yang #5 datang ke rumah, baru habis pantang, bawak sekali anak buah aku yang paling baru, baby #38. kiranya itu kali pertama lah baby #38 ne datang ke rumah aku. hehehe. dah berisi nampaknya. hari tu masa aku mula-mula jumpa masih kecik lagi. halus je. sekarang dah bambam. ish geram pulak. dan selepas Maghrib, kakak aku yang #4 pulak datang. jadi malam tu sempat lah aku berjumpa dengan adik beradik yang ada di kampung. seperti biasa kami bertukar cerita dan berkingsi cerita perkembangan semasa antara satu sama lain

baby #38, Azween Syakira umur 2bulan++. masih kuning lagi, insyaAllah Ayah Teh doakan baby cepat2 habis kuning ok!

ini Qiqi, baby #29, umur 6 tahun.

.

hari Ahad tu, di kala dinihari lagi teman aku kasi mesej suruh bangun. hari pon masih sejuk lagi. semua gara-gara nak pergi bersarapan di Kedai Makan Jenab. jangan main-main, sangat masyhur tempat ne. kedai dibuka seawal jam 6pagi dan ditutup pada pukul 9pagi. begitu lah hari-hari kecuali ada lah jugak hari-hari yang ditutup atas sebab-sebab tertentu. menu paling popular di sini ialah Nasi Minyak. walaupun hanya dibuka 3 jam setiap hari, Makcik Jenab untung juta-juta tauu. kalau tak takkan la dari aku kecik sampai ke besar kedai makan tu masih kukuh berdiri di situ. sekian promosi Kedai Makan Jenab.

.

oh di Pantai Timur, nasi minyak dimakan ketika sarapan atau makan pagi. situasi begini adalah normal. mungkin kelihatan janggal bagi orang luar kerana orang pantai barat menganggap nasi minyak itu makanan berat. tapi bagi kami, ini lah sarapan santapan kami dipagi hari. di KL kamu ada sandwish, english breakfast dan cereal, kami di Terengganu dan negeri-negeri Pantai Timur, kami ada Nasi Minyak, Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Laksam dsb. kalau tengah hari biasanya nasi putih dan lauk campur. sekadar berkongsi maklumat.

nasi minyak Kedai Makan Jenab. nasi minyak ne dah mencapai status lagenda sebab dari aku kecik sampai sudah dewasa macham tu juga la rasa dia. resepi turun temurun dari zaman nenek moyang. sedap rasanya.

.

aku bersarapan bersama-sama beberapa lagi teman sekampung yang dulunya juga teman sekelas diwaktu persekolahan dulu, kami duduk semeja bersama-sama, berborak mesra, bersenda gurau, mengimbas kembali zaman waktu kami kecil-kecil dulu. satu persatu memori yang terlipat di rungkai kembali. cerita bagaimana kami bertepuk tampar, ketawa, bermasam muka dan bermain berkejaran bersama-sama ternyata menggelikan hati kami.

.

selepas sarapan, kami bergegas balik untuk bersiap. maklumlah esoknya kami sudah perlu masuk ke pejabat. jadi sesudah Zohor kami bertolak ke KL. lebih mudah dan lebih berkat bak kata orang tua-tua. kami dikirimkan dengan puding cocktail dan puding caramel oleh salah seorang teman kami dari kampung, baik orang nya, putih gebu, pandai memasak pulak tu. jika berkenan boleh lah DM. eceh promosi lagi. kami singgah ke Sungai Rengas mengambil pesanan keropok lekor yang dibuat sehari sebelumnya. aku tak order ape-ape lah, sekadar menumpang tidak lah aku nak memenuhkan lagi kereta tu.

at gerai kepok lekor. i asked them to pose nicely, they ended up posing like monkeys. ikut mung la weh!

.

Jiji (red shirt) kemudian gelupur hendak mencari lada keropok (orang KL panggil sos laaaa). keropok lekor ne kalau nak rasakan lagi kick lebih enak dicicah dengan lada keropok. jadi kami pusing-pusing di sekitar Marang kerana Madi (bertopi) enggan berpatah balik ke Losong jika sekadar hendak mencari lada tersebut. akhirnya jumpa juga. selamat. dan kami balik ke KL melalui jalan Jabor. alhamdulillah sekarang ne dah tak sepayah dulu. sekarang dari Ajil dah boleh ke Bukit Besi dengan highway. jadi masa perjalanan dapat dikurangkan.

.

perjalanan balik ke KL pon lancar, di LPT kami bertemu sebuah kereta Myvi hitam bernombor pendaftaran BLB4557. pemandunya cantik, bertudung litup berwarna biru muda, berkulit cerah, berhidung mancung. oh sekali pandang, terus tergoda. sangkaan kami gadis itu mesti pelajar universiti X bila memandangkan pelekat universiti X tersisip kemas di sisi cermin kereta. naluri lelaki, Madi yang memandu mengusik-usik sang Gadis dengan sesi potong-memotong di sepanjang LPT. lama juga la kami pintas-memintas antara satu sama lain. sedari sang Gadis mungkin tidak selesa diusik sebegitu, kami sepakat untuk tidak lagi menganggu beliau, dan kami terus memecut ke Karak sesegera yang mungkin, kerana hari juga sudah mula melabuhkan tirainya.

.

menyusuri lebuhraya Karak agak mengganggu jiwa kami. jalan sesak secara tiba-tiba tanpa ada sebab-sebab yang kukuh. suasana malam ibarat pesta di lebuhraya kerana disorot dengan ribuan cahaya lampu kereta bermacham jenama. jenama tempatan dan juga luar negara. semua nya berpusu-pusu mencari peluang untuk terus meluncur ke hadapan. dan alhamdulillah kami selamat sampai despite of having a heavy traffic at the end of the journey.

.

walaupun trip kali ini begitu singkat dan cepat sekali berlalu, walau masih tidak puas bertemu keluarga dan sahabat handai di kampong, perasaan bertemu orang-orang tersayang, dan berjumpa ibu bapa walau sekejap merupakan suatu kelegaan bagi kami sang perantau. tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain.

.

.

Khairie Rahman

13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


teganuku: Daftar GP Joran 2012 <b>Di Dungun</b> Sebelum 30 April

Posted: 20 Apr 2012 08:44 AM PDT


Peserta Kategori Laut Karnival Pusingan Pertama GP Joran 2012 yang berlangsung di Kuala Dungun, Terengganu pada 5 dan 6 Mei depan diingatkan melakukan pendaftaran awal sebelum tarikh tutup iaitu 30 April (Isnin) depan untuk mengelakkan kehabisan bot.

Pembayaran sebanyak RM250 seorang boleh dilakukan secara atas talian (sila rujuk di bawah borang) atau hadir sendiri membawa keratan rasmi borang akhbar ini di Unit Joran Tingkat 4, Berita Harian di Jalan Riong, Bangsar Kuala Lumpur.

Bagi Kategori Pantai, wang pendaftaran RM100 boleh dilakukan di lokasi pertandingan sehari sebelum acara bermula hingga hari pertandingan.

Borang penyertaan rasmi boleh didapati dalam akhbar ini setiap Jumaat di mana peserta berpeluang memenangi cabutan bertuah berupa sebuah motosikal ketika acara akhir berlangsung.

Dalam pada itu, Karnival Pusingan Pertama GP Joran 2012 menawarkan hadiah wang tunai keseluruhan RM82,000 kepada pemenang.

Juara Kategori Laut bakal membawa pulang wang tunai RM20,000; kedua RM10,000; ketiga RM4,000, keempat (RM1,000); kelima (RM500) ke-6 hingga ke-15 (RM 300); ke-16 hingga ke- 30 (RM200) dan ke-31 hingga ke 40 (hamper).

Kategori Pantai pula, Juara RM20,000; kedua RM10,000; ketiga RM4,000, keempat (RM1,000); kelima (RM400) ke-6 hingga ke-15 (RM 200); ke-16 hingga ke- 30 (RM100) dan ke-31 hingga ke-40 (hamper).

Hadiah Khas Pari (Kategori Laut), Juara bakal membawa pulang wang tunai RM1,000, kedua RM500 dan ketiga RM300. Kesemua pemenang turut membawa pulang hadiah iringan dari penaja. (rujuk iklan dalam sisipan Joran di akhbar Berita Harian hari ini.

Dalam pada itu, tinjauan Joran ke tapak lokasi mendapati kerja pembaikan di Pantai Teluk Lipat, Dungun, sedang rancak dilakukan.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

13 di pulau bidong - Google Blog Search


teganuku: Sultan Mizan Menyelam <b>Di Pulau Bidong</b> Bersama Coral <b>...</b>

Posted: 19 Apr 2012 02:50 PM PDT

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan Bidong Underwater & Land Challenge anjuran Coral Malaysia, kerajaan negeri Terengganu dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di Pulau Bidong di Kuala Terengganu, semalam.

Baginda turut menyelam selama sejam bersama Duta Coral Malaysia iaitu artis terkenal tanahair, Fauziah Latiff dan Presiden Coral Malaysia, Jamhariah Jaafar untuk menikmati keindahan terumbu karang di perairan Pulau Bidong.

Program selama empat hari yang bermula semalam  turut disertai oleh 70 penyelam skuba profesional yang turut mengambil gambar untuk pertandingan merakam keindahan dasar laut anjuran Coral Malaysia.

Turut hadir Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Abdul Rahin Mohd Said serta Timbalan Naib Canselor UMT Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof Dr Yahaya Ibrahim.

13 di kerteh - Google Blog Search

13 di kerteh - Google Blog Search


lidah: Jumaat <b>di kerteh</b> dan tersadai

Posted: 20 Apr 2012 12:31 AM PDT

minggu ni tak balik, saving duit. bulan ni kering, semua tiba-tiba macam nak kena bayar.
jumaat bermula dengan nyaman bila selepas subuh aku rushing ke pantai untuk tengok matahari terbit.
selesai matahari naik, ke Paka pula mendaki bukit bauk .
sumpah aku underestimate bukit bauk.
selesai panjat, sarapan + lunch , kemudian kereta tak boleh start sebab bateri habis tanpa sebarang simptom pon sebelum tu. nasib baik sempat sembahayang jumaat. last week dah musafir .
jumaat kat kerteh, tak productive seperti di kuala lumpur.
malam ni mesti budak-budak ni main futsal.

13 di kuala besut - Google Blog Search

13 di kuala besut - Google Blog Search


Nasi Lemak Ayam <b>Di Kuala Besut</b> | Diari Makanan

Posted: 09 Apr 2012 02:49 AM PDT

Bagi yang tinggal di Kuala Besut, Terengganu pasti kenal dengan 1 kedai yang dekat dengan simpang menuju ke Pasir Putih. Disitu ade jual nasi lemak, nasi kerabu dan juga roti canai. Pada waktu malam memang sangat ramai yang berkunjung ke kedai tu untuk beli nasi lemak dan juga nasi kerabu. Petang ni aku ambil kesempatan dengan masa yang terluang ini dengan membeli Nasi Lemak Ayam kat kedai tersebut. Harganya RM 3.50 sekali dengan telur yang dihiris separuh. Kalau takde telur mungkin dalam RM 3 je kot. Apa pun rasanya agak sedap dan kena dengan selera makan aku yang agak cerewet ini. Bagi sesiapa yang nak mencuba nasi lemak kat sini boleh la datang berkunjung ke Kuala Besut, Terengganu.

ads