Selasa, 27 November 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


PEMUDA <b>RANTAU ABANG</b> | BLOG - BLOG PARTI PAS

Posted: 14 Nov 2012 04:36 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

CEO Petronas bersedia untuk bersara bila-bila masa

Posted: 13 Nov 2012 04:55 AM PST

KUALA LUMPUR, 12 Nov — Tan Sri Shamsul Azhar Abas membayangkan beliau mungkin tidak akan kekal lama di Petronas di bawah polisi persaraan baru selepas melakukan pembaharuan untuk mengurangkan peranan syarikat sebagai pemberi dana kepada kerajaan selepas dua tahun menjadi ketua pegawai eksekutif (CEO) syarikat tersebut.

"Saya sudah mengenalpasti pengganti saya dan saya bersedia untuk bersara bila-bila masa. Walaupun pada hari esok," kata Shamsul kepada Financial Times (FT) dalam temubualnya hari ini.
CEO dan ahli lembaga pengarah Petronas tersebut berkhidmat untuk perdana menteri yang telah menjadikan Petronas sebagai sumber dana kepada projek mega dan untuk menjamin kerugian.

Shamsul menggantikan Tan Sri Hassan Merican pada tahun 2010 telah berusaha untuk menjadikan syarikat tersebut bebas dari penguasaan kerajaan dan mengawal perbelanjaan serta mahu menjadikan syarikat tersebut di dalam Fortune 500 untuk kepentingan komersil, menurut akhbar perniagaan antarabangsa tersebut.
Petronas juga dalam perbincangan dalam membebaskan syarikat tersebut dari pemilikan kerajaan dengan membincangkan pengurang subsidi tahunan kepada dana negara, yang kini menyumbang kepada 40 peratus dari bajet negara serta mahu mengurangkan kos eksplorasi dalam pengeluaran yang semakin berkurangan, menurut FT.
"Ia kini dilakukan secara sekumpulan, tidak lagi keseorangan," kata Shamsul lagi.

Akhbar tersebut melaporkan bahawa Shamsul berusaha memulihkan imej Petronas sebagai syarikat yang dimiliki kerajaan dengan berusaha menyelamatkan hak pembelian bernilai C$5.3 billion (RM16.3 billion) dalam syarikat Progress Energy Resources yang telah ditolak oleh kerajaan Kanada kerana dikatakan "tidak menguntungkan" negara tersebut.
Akhbar tersebut berkata, Petronas telah berusaha untuk mengimbangkan kewangannya yang kini 42 peratus dari pendapatan antarabangsa, hanyalah 10 peratus dari pendapatan keseluruhannya.

CEO itu memberitahu akhbar tersebut bahawa beliau tidak akan mampu membawa perubahan "tanpa sokongan dari perdana menteri" Datuk Seri Najib Razak.

Tetapi bagi Shamsul, yang telah berkhidmat bersama Petronas selama 37 tahun sejak 1975 juga adalah produk dari sistem yang dikritik beliau.
Beliau faham masanya untuk bersara sudah tiba dan sudah bersedia untuk berbuat demikian.

CEO sebelumnya, Hassan yang telah meninggalkan Petronas, dikatakan mempunyai pandangan tidak sehaluan dengan Najib pada lewat 2009 dengan perlantikan bekas pembantunya sebagai pengarah Petronas walaupun perdana menteri mempunyai kuasa penuh dalam lembaga pengarah.
Hassan telah dikreditkan sebagai orang yang bertanggungjawab atas transformasi Petronas sebagai syarikat milik kerajaan yang memainkan peranan luas di peringkat antarabangsa selain dari Statoil milik Norway.

Semenjak itu, beliau telah dilantik di beberapa syarikat antarabangsa, termasuk pengarah kepada syarikat Singapura Sembcorp Industries.

Sumber: themalaysianinsider

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


19 Nov 12 : Pangkalan Udara <b>Gong Kedak</b> Merasmikan Program <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2012 02:40 AM PST

GONG KEDAK, 19 Nov 12 – Majlis pembukaan perasmian Program Body Mass Index (BMI) Siri 2/12 telah diadakan bertempat di Galeri Sejarah PU Gong Kedak pada 19 Nov 12.  Majlis ini telah disempurnakan oleh Pegawai Laksana Pangkalan, Lt Kol Azhar bin Mohamad TUDM dan disertai oleh barisan pegawai kanan pangkalan.

Seramai 13 peserta yang telah dibuat pemeriksaan dan layak untuk mengikuti program secara intensif selama tiga minggu yang dilaksanakan di pangkalan ini di bawah pengendalian Latih Pangkalan.  Manakala jurulatih adalah seramai empat orang akan ditugas bagi menguruskan program ini berjalan lancar.

Program BMI ini sememangnya telah dilaksanakan bermula awal tahun 2010.  Ianya dilaksanakan  dua kali setahun secara separuh masa di sebelah pagi sahaja.  Namun, didapati tidak memberi kesan yang memuaskan kerana penurunan berat badan amatlah minima.

Justeru, Komander Pangkalan, YBhg Kol Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM, menyarankan kajian semua ke atas Program BMI dikaji semula, maka hasilnya pendekatan yang baru telah dilaksanakan seperti program yang seumpamanya dilaksanakan di Institut Latihan Tentera Udara (ILTU), Ipoh.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


percutian keluarga <b>di pulau kapas</b> - buletin papisma terengganu

Posted: 03 Jun 2012 06:46 AM PDT


Sukar untuk digambarkan keseronokan yang dirasai oleh ahli-ahli PAPISMA Terengganu yang telah meluangkan masa bercuti ke Pulau Kapas, Marang, Terengganu pada 1-2 Jun semalam. Program yang pada asalnya adalah dirancang untuk Hari Keluarga PAPISMA Terengganu, namun oleh kerana berbagai halangan yang terpaksa dihadapi oleh ahli-ahli yang lain, akhirnya program ini menjadi satu Program Percutian Keluarga PAPISMA Terengganu. Kalau Hari Keluarga kita selalu panggil EFDI, jadi eloklah Percutian Keluarga kita panggil PEKA. Berbeza dengan EFDI, PEKA adalah program yang sangat santai. Tiada program khusus yang dirancang oleh pihak penganjur. Ia adalah program merehatkan minda. Penganjurpun tidak perlu stress dengan berbagai persediaan, pesertapun tidak perlu stress kerana mengejar masa.
Kami bertolak selepas solat Jumaat. Tiba di Jeti Marang, pada pukul 2.30 pm, bot MGH Kapas Coral Beach telah sedia menunggu. Kami terus begegas mencari tempat parking di celah-celah tempat parking yang telahpun penuh. Musin cuti sekolah menyebabkan ramai pelancong yang mengisi percutian mereka untuk turut sama ke destinasi yang sama.
Kami meninggalkan jeti Marang kira-kira pada pukul 2.40 pm. Bot yang sendat dengan penumpang itu bergerak sederhana meninggalkan jeti menuju ke Pulau Kapas yang jaraknya kira-kira 6.5 km. Perjalanan mengambil masa kira-kira 20 minit.
Kira-kira pukul 3 pm, kami mendarat di hadapan Makcik Gemuk Beach Resort, namun kami menyewa di Kapas Coral Beach Resort yang terletak bersebelahan sahaja. Tiada jeti di situ kerana lautnya sangat landai. Para penumpang turun dengan bantuan tangga kayu yang boleh dialih-alih. Ini menyebabkan kawasan peranginan ini tiada gangguan jeti. Ianya harmony with nature...
Kira-kira pukul 3.15 pm, kami telah mendapatkan bilik masing-masing. Biliknya merupakan sebuah rumah (resort) yang luasnya kira-kira 18x18 kaki persegi. Ada satu katil double dan satu katil single dan satu bilik air. Biliknya agak selesa kerana ada aircond disediakan dan sebuah televisyen.
Kami merehatkan diri sementara menunggu waktu Asar. Ada di antara kami yang jarang-jarang menaiki bot telah mengalami sedikit mabuk laut dan terpaksa berehat juga terutamanya anak-anak.
Selepas solat Asar, masing-masing segera turun ke laut terutamanya anak-anak yang telah tidak sabar-sabar untuk bermain air apatah lagi pantai yang landai itu berada di halaman bilik mereka.
Tidak setakat bermain pasir dan berenang di pantai landai, berbagai aktiviti pantai disediakan seperti berkayak (canoe), snorkeling dan permainan pantai seperti bola tampar. Sudah tentu peluang ini tidak dilepaskn oleh para peserta terutamanya kaum bapa. Susah untuk menemui kawasan pantai yang landai dan berombak kecil seperti ini. Air lautnya pula sangat bersih dan tidaklah begitu masin di samping pasirnya yang halus.
Sewa kayak ialah RM15.00 sejam. Kayak boleh dinaiki seramai dua dewasa dan satu kanak-kanak. Namun bagi yang dah biasa berkayak, 3 orang dewasapun boleh naik asalkan tidak terbalik.


Bagi para ibu yang tidak mahu bermain air, mereka boleh memerhatikan anak-anak mereka bermain air dengan tenteram kerana tiada apa yang perlu dirisaukan tentang risiko tenggelam dan ombak yang ganas.
Hari kedua bermula dengan tenang. Meskipun malam tadi kami telah dilanda ribut selama kira-kira 10 minit dan hujan renyai-renyai, namun tiada kejadian yang tidak diingini berlaku. Hanya bakul-bakul sampah yang terpelanting dan baju-baju basah yang terjatuh di atas tanah. Jadual hari ini yang disediakan oleh pihak resort ialah snorkeling. 
Kelihatan suasana pagi sungguh tenteram. Angin yang bertiup lembut dari laut bertemu udara perbukitan yang segar membelai penghuni pulau ini dengan lembut dan nyaman. Sudah tentu inilah suasana kehidupan yang diimpikan oleh warga kota bagi mengembalikan ketenangan jiwa setelah berbulan-bulan bergelut dengan tugas dan kewajipan.
Pagi ini pula matahari dilindungi awan menyebabkan suasana sejuk dan redup yang agak lama. Cukup sesuai untuk bermain di laut.
Tepat pukul 9.00 am kami berkumpul di tepi pantai bagi mengikuti aktiviti snorkeling. Sebentar tadi taklimat telah diberikan. Aktiviti ini akan dilakukan di pantai yang lain. Di seberang sana bukit. Bagi mereka yang tidak mahu bersenorkeling, mereka boleh tunggu di tepi pantai sahaja. Tempat yang dikhaskan untuk snorkeling ialah kawasan yang tenang dan tiada gangguan bot yang lalu-lalang. Oleh itu semua peserta PEKA kali ini akan turut serta. Bayaran untuk menyewa peralatan ialah RM25.00 seorang. Namun harga termasuk pakej hanyalah RM15.00 seorang. Semuanya untuk 2 jam.
Hidupan di dalam laut pesisiran pantai di sini sangat indah. Tidak tergambar oleh perkataan. Selalu kita melihat rencana di televisyen tentang kehidupan di laut. Rumpai air yang berwarna-warni, karang yang berbagai bentuk dan warna, beratus-ratus jenis ikan kecil yang cantik dengan berbagai corak dan warna, batu-batu laut yang terbentuk dan tersusun seperti sebuah taman, tiram yang sudah merekah dan dijadikan 
tempat ikan bermain dan berkejaran, beberapa ekor obor-obor yang tidak merbahaya yang selalu mengekori... dan berbagai-bagai lagi pemandangan indah yang semuanya dapat dilihat secara 'live'. Sungguh menarik dan mengujakan.
Masa untuk kembali telah tiba. Mataharipun telah kelihatan menyebabkan suasana pantai agak panas dan menyilaukan. Jika ketika ini masih lagi berendam di dalam air, sudah pasti kulit akan 'terbakar' dan memakan masa seminggu hingga sepuluh hari untuk pulih. Meskipun belum sampai dua jam kami di sini, namun kami terpaksa balik kerana faktor-faktor ini.
Makan tengahari tepat pukul 12.00 tengahari. Masa Check-out juga pada masa yang sama. Semua barang yang kami bawa kami kemas dan kumpulkan di luar bilik masing-masing. Hanya satu bilik yang dibenarkan untuk digunakan sehingga bot tiba yang dijangka kira-kira pukul 2 pm. Ini kerana surau masih dalam pembinaan. Jadi bilik itu boleh digunakan untuk solat.
Makanan di resort ini sangat memuaskan dari segi rasanya. Sungguh sedap dan menyelerakan. Dari menu dinner, breakfast hingga ke menu lunch. Simple tetapi rasa yang menggamit memori. Gaya hidangan kegemaran Chef Joe dalam Master Chef Malaysia...
Setelah makan dan solat zohor, semua berkumpul di tempat kami datang semalam. Masing-masing bercerita pengalaman masing-masing. Rasa tidak puas memang ada. Namun apakan daya terpaksa pulang jua. InsyaAllah, di lain kesempatan, para peserta PEKA kali ini berazam meluangkan masa lagi untuk program EFDI atau PEKA yang lebih besar pada masa akan datang di sini.
Bot petang ini agak lewat kerana masalah pemandu. Kami bertolak kira-kira pukul 3.45 pm dan selamat sampai ke Jeti Marang pada pukul 4.05 pm.
Alhamdulillah. Setelah 24 jam peserta PEKA PAPISMA Terengganu berada di Pulau Kapas, akhirnya percutian mereka berakhir dengan membawa pulang seribu satu kenangan. Meskipun hanya empat keluarga yang terlibat dengan jumlah keseluruhannya seramai 21 orang termasuk si kecil yang masih belum mengerti apa-apa, namun kejayaan PEKA kali ini merupakan perintis kepada PEKA yang lebih besar pada masa akan datang. Pemilihan destinasi yang cabarannya bersifat sederhana ini adalah suatu yang tepat kerana ia merupakan pengalaman baru bagi PAPISMA Terengganu. Ia juga suatu 'dunia' baru yang jarang-jarang diterokai secara bersama. Program yang santai dan tidak membebankan penganjur juga sangat selesa untuk dijadikan sebagai program berkala bagi melepaskan lelah setelah saban minggu berjuang bersama masyarakat dalam program SMART PAPISMA. Semoga kita dapat bersama untuk PEKA akan datang...

13 di ajil - Google Blog Search

13 di ajil - Google Blog Search


jamuan akhir tahun sk. <b>ajil di</b> anjung bistro - sekolah kebangsaan <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2012 10:32 PM PDT

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PENAFIAN
Sekolah Kebangsaan Ajil tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang
dialami kerana menggunakan maklumat dan
aplikasi dalam laman ini.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekolah Kebangsaan Ajil
21800, Ajil, Hulu Terengganu
Tel: 09-6861154 Fax: 09-6861159
Email : tba5053@yahoo.com

13 di kemasik - Google Blog Search

13 di kemasik - Google Blog Search


kursus spa murah <b>di kemasik</b> terengganu - riz beauty spa

Posted: 11 Nov 2012 11:29 PM PST

Kepada warga sebelah pantai timur ,saya berada di KEMASIK, Terengganu (berdekatan MESRA MALL) PADA 22 & 23 DECEMBER 2012. Jika anda ingin mengikuti KURSUS SPA , boleh hubungi/SMS 019-6358576-PN ROSE Tempat terhad kepada 10org sahaja.

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


Che Syaedah: mStar Online : Jenayah

Posted: 25 Nov 2012 07:18 AM PST

URL Sumber Asal :-

Pegawai Penjara, Remaja Perempuan Maut Dalam Kemalangan Di Melaka

Posted:

MELAKA: Seorang pegawai penjara dan seorang remaja perempuan maut dalam kemalangan jalan raya berasingan di Melaka, Sabtu.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah ACP Salehhudin Abd Rahman berkata dalam kejadian pertama, pegawai Penjara Sungai Udang, Mohd Hanafiah Abd Wahab, 25, maut selepas kenderaan dipandu sepupunya ertembung sebuah lagi kereta di LebuhRaya Sungai Udang-Paya Rumput-Ayer Keroh (SPA) pada kira-kira 11 malam.

Beliau berkata kereta Mitsubishi Galant yang dinaiki mangsa dari arah Bertam Ulu menghala Sungai Udang dipercayai hilang kawalan sebelum terbabas dan memasuki laluan bertentangan lalu bertembung Proton Saga BLM.

Katanya, ekoran kemalangan itu, Mohd Hanafiah tersepit di tempat duduk penumpang depan serta cedera di kepala dan dada sebelum disahkan meninggal dunia pada 11.25 malam di Hospital Melaka manakala sepupu mangsa yang berusia 30-an serta penumpang kereta Proton Saga terbabit hanya cedera ringan.

Dalam kejadian kedua, Salehhuddin berkata Nur Afiqah Sarip, 16, yang menaiki motosikal bersama adiknya, Hasyimah, 15, dari arah lampu isyarat Bukit Rambai menghala Ayer Salak maut ketika dalam perjalanan ke warung milik keluarga mangsadi kawasan berhampiran pada 8.50 malam.

"Mangsa dilanggar lari sebuah kereta yang datang dari arah sama sehingga menyebabkan mangsa terjatuh ke laluan bertentangan sebelum dilanggar sebuah lagi kereta," katanya sambil menambah Nur Afiqah disahkan meninggal dunia di tempat kejadian manakala adik mangsa cedera ringan. BERNAMA

Polis Masih Buru Wanita Kes Dadah

Posted:

KUANTAN: Polis hari ini meminta seorang wanita supaya hadir sebagai saksi pada perbicaraan kes seorang lelaki didakwa mengedar dadah di Mahkamah Tinggi Kuantan di sini pada 27 Nov ini.

Wanita berkenaan, Safiah Muhammad, 38, beralamat terakhir di 439, FeldaBukit Kuantan, dinamakan sebagai saksi pendakwaan dalam kes itu.

Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Mohd Jasmani Yusoff, berkata wanita berkenaan turut ditahan bersama lelaki terbabit, 40, pada 29 Julai lepas, jam 6 petang dalam satu sekatan jalan raya di Kilometer 23 Jalan Jerangau-Jabor.

"Wanita berkenaan telah dibebaskan sebelum ini dan pihak pendakwa raya menamakan wanita itu sebagai saksi dalam kes berkenaan," katanya kepada Bernamadi sini.

Bagaimanapun, wanita itu kini tidak dapat dikesan dan polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenainya supaya menghubungi balai polis berdekatan, katanya.

Lelaki tersebut didakwa mengikut Seksyen 39B Akta Badah Berbahaya 1952 yangmemperuntukkan hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan selepas polis menemui 453 gram dadah jenis heroin dalam keretanya pada hari kejadian. BERNAMA

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Smk <b>Wakaf Tapai</b>: SOLAT HAJAT PERDANA PMR & SPM 2012

Posted: 10 Oct 2012 12:26 AM PDT

Baru-baru ini SMK Wakaf Tapai telah mengadakan Solat Hajat Perdana PMR & SPM pada 4 Oktober 2012 (Khamis) bertempat di Surau SMK Wakaf Tapai. Majlis ini diadakan sempena musim peperiksaan PMR dan SPM yang bakal menjelang pada bulan Oktober dan November tahun ini. Program dimulakan secara rasmi oleh pengerusi majlis, En. Mohamed Roki bin Abdullah sebelum solat maghrib dengan bacaan doa. Pada jam 7.05 malam para pelajar dan para hadirin menunaikan solat maghrib secara berjemaah yang diimamkan oleh Tn. Hj. Abdul Wahab bin Ahmad,Imam Masjid Kg Rawai. Beliau juga telah mengimamkan solat sunat hajat yang juga dilakukan secara berjemaah sejurus selepas solat maghrib. Program disambung dengan ucapan Tuan Pengetua SMK Wakaf Tapai, En. Mohd Nasir bin Mohd Yusuf. Dalam ucapannya, beliau merakamkan ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada semua AJK yang terlibat dan juga kepada semua ibu bapa/penjaga yang sudi hadir.
Syabas kami ucapkan kepada pihak sekolah  yang telah berjaya menguruskan perjalanan majlis ini dengan sungguh baik sekali. Besarlah harapan kami, agar majlis seumpama ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang.


13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


Jenazah Hanisah Selamat Dikebumikan <b>Di Dungun</b> - Gelombang Kick

Posted: 07 Sep 2012 08:37 PM PDT

DUNGUN: Jenazah Hanisah Muhd Shah yang terbunuh dalam kemalangan jalan raya di Vladimirskaya, Rusia Ahad lalu, selamat dikebumikan pada jam 7.55 pagi tadi di tanah perkuburan Islam Syed Yahya di Kampung Molek di sini, hari ini.

Suasana pilu menyelubungi anggota keluarga dan jiran serta kenalan yang mula berkumpul sebelum subuh lagi di Masjid Tengku Ampuan Intan Zaharah di kampung berkenaan.

Jenazah Hanisah, 22, pelajar tajaan MARA tiba di sini pada jam 6.53 pagi terus dibawa ke masjid itu untuk disembahyangkan selepas solat subuh sebelum terus dikebumikan dengan dihadiri lebih 100 kenalan.

Jenazah sebelum itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) 10.05 malam tadi dengan pesawat Emirates Airlines dari Dubai bersama jenazah seorang lagi pelajar Malaysia yang juga mangsa kemalangan sama, Adzreen Dimyati.

Manakala jenazah Adzreen, 22, pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) disemadikan di tanah perkuburan Islam Presint 20 di Putrajaya jam 12.40 tengah malam tadi.

Dalam kejadian itu, Hanisah dan Adzreen maut manakala lima lagi rakannya yang juga pelajar cedera apabila van yang mereka naiki bertembung dengan sebuah van selepas mereka baru kembali ke negara itu memulakan pelajaran semesta baru.

Kesemua mereka adalah pelajar tahun 5 Akademi Perubatan Negeri Nizhny Novgorod dan sedang dalam perjalanan dari Moscow ke Nizhny selepas pulang bercuti di Malaysia ketika kemalangan maut itu berlaku.
- BERNAMA

13 di kerteh - Google Blog Search

13 di kerteh - Google Blog Search


Protes Membantah Anwar Ibrahim Solat Jumaat <b>Di Kerteh</b>

Posted: 12 Nov 2012 02:18 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Protes Membantah Anwar Ibrahim Solat Jumaat Di Kerteh. Nov 12th, 2012 by Admin | 0. Filled under: Uncategorized | You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Leave a Reply. Name (required). Mail (will not be ...

ads