Khamis, 13 Jun 2013

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


<b>Marang</b> Bakal Jadi Kawasan Lembah Madu <b>Di</b> Terengganu | BLOG <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2013 01:49 AM PDT

KUALA TERENGGANU,  10 Jun (Bernama) — Satu kawasan di Marang akan dijadikan pusat ternakan lebah madu dalam masa terdekat oleh Kerajaan Negeri Terengganu dalam usaha membangunkan tanah-tanah terbiar di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Perusahan Perladangan & Komoditi negeri Nawi Mohamad berkata kerajaan negeri akan menjadikan kawasan hutan di belakang Pejabat Penjara di Pulau Kerengga di Marang sebagai Lembah Madu.

"Ini adalah antara beberapa cadangan di bawah jawatankuasa pertanian yang baru selepas PRU-13 yang kita akan laksanakan," katanya kepada pemberita selepas majlis ramah mesra bersama pengerusi anggota jemaah pengarah dan pengurus besar Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) negeri Shamsuddin Mat Rani di sini Isnin.

Dalam perkembangan lain, Nawi berkata kerajaan negeri mungkin menswastakan padang ragut kepada mana-mana agensi ataupun syarikat individu yang mempunyai kawasan ternakan terhad untuk khidmat menjaga lembu jika perlu.

"Kita mahu pastikan tanah-tanah di bawah jagaan Jabatan Veterinar negeri digunakan sepenuhnya untuk pengeluaran daging lembu pada masa akan datang memandangkan permintaannya sudah tidak mencukupi di negeri ini," katanya.

Beliau berkata jawatankuasa pertanian juga akan memastikan pengeluaran daging lembu mencukupi di negeri ini terutamanya menjelang musim perayaan.
– BERNAMA

You can leave a response, or trackback from your own site.

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


KEGANU BAHAGIAN 2: SANTAI <b>DI KUALA TERENGGANU</b>

Posted: 04 Jun 2013 06:47 AM PDT

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT MALAM Perjalanan mengambil masa 6 jam untuk sampai ke Kuala Terengganu dari Johor Bahru. EA sampai ke sana pukul 3.30 petang terus check- in hotel. EA telah lepak santai di Terengganu selama 1 hari  1 malam...Banyak juga tempat menarik yang dapat EA lawati walaupun masa yang diperuntukkan agak terhad. Jom santai lepak melancong di Terengganu....

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


PAS vs PKR : BN yakin menang <b>di Bukit Besi</b> - Rakyat Tranung

Posted: 21 Apr 2013 02:38 AM PDT

Oleh: Aida Abd Rahman

Calon Barisan Nasional (BN) Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi, Encik Roslee Daud , 53, menyifatkan keputusan Pakatan Rakyat (PR) mempertaruhkan dua wakil dari Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bertanding di kerusi yang sama memberi kelebihan kepada BN untuk kekal mempertahan kerusi itu.

"Pecahan undi pembangkang kepada PR boleh menyebelahi kita disebabkan wujudnya ketidaksepakatan di kalangan mereka yang mahu menampilkan wakil masing-masing.

"Jadi faktor itu memberi kelebihan kepada BN disebabkan kemungkinan penyokong mereka akan berpecah sekaligus BN akan tetap memenangi DUN Bukit Besi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) ini," katanya.

Beliau berkata, tindakan Pas yang mengambil keputusan saat akhir untuk tetap meletakkan calonnya sedangkan PKR lebih dahulu mengumumkan calonnya di situ, membuktikan PR dari awal lagi tidak mampu menemui kata sepakat dalam aspek meletakkan calon, apatah lagi untuk mentadbir sebuah negeri dan negara sebagaimana hasrat kepimpinan pembangkang itu.

Encik Roslee yang juga Setiausaha Umno Bahagian Dungun sejak lima tahun lalu juga yakin dengan kekuatan jentera parti termasuk sokongan akar umbi serta penyandang kerusi itu sebelum ini, Dato' Din Adam yang akan tetap bersama membantu bagi memastikan kemenangan berpihak kepada BN.

"BN di DUN Bukit Besi sudah memiliki kekuatan tersendiri berikutan kita mempunyai keahlian Umno yang berdaftar lebih 6,000 orang, selain kekuatan padu jentera parti. Oleh itu, kita berasa yakin mengekalkan kemenangan walaupun berdepan tiga penjuru kali ini," katanya.

Beliau yang berkecimpung dalam kancah politik lebih 30 tahun lalu akan terus memberi tumpuan kepada usaha membangunkan Bukit Besi yang juga kawasan kelahirannya itu, sebagaimana kepimpinan BN sebelum ini, selain berusaha mengatasi masalah rakyat khususnya isu perumahan dan membuka peluang pekerjaan baru.

- Teganukita

PROJEK KILAUAN MUTIARA SK <b>BUKIT BESI</b> ~ KELAB IN-SMARTIVE

Posted: 25 Apr 2013 12:00 AM PDT

25 April 2013 seramai 29 orang fasilitator dari Universiti Malaysia Pahang telah terlibat dalam satu projek yang bertempat di SK Bukit Besi iaitu Program Kilauan Mutiara SK Bukit Besi. Program ini melibatkan 63 orang pelajar yang terdiri daripada pelajar-pelajar darjah 6.  Fokus utama program ini adalah bagi menyuntik semangat dan memberi motivasi kepada murid darjah enam yang bakal menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tidak lama lagi di samping menyedarkan para pelajar akan kepentingan ilmu pengetahuan dalam kehidupan seharian. Sehubungan dengan itu, pelbagai modul dan aktiviti interaktif di jalankan sepanjang program bagi memperkasa motivasi, jati diri dan daya saing akademik mereka.
Kami selamat sampai ke destinasi pada jam 1400 setelah beberapa jam perjalanan. Setiba kami di sana, kami disambut mesra oleh Encik Ahmad Bakhir bin Chik selaku YDP PIBG SK Bukit Besi berserta beberapa orang guru yang lain. Setelah usai menyimpan barang di tempat urus setia yang disediakan, kami dijamu dengan makan tengah hari. Selepas berehat seketika untuk menunaikan solat Zohor, program kami diteruskan dengan sesi Majlis Penyerahan Anak Angkat yang berlangsung pada pukul 1530. Kami di sajikan dengan persembahan silat sebagai pembuka majlis oleh wakil dari SK Bukit Besi. Program selama 4 hari 3 malam ini  memberikan satu pengalaman yang luar biasa dan indah bagi kami sebagai fasilitator kerana sepanjang program ini berjalan kami menetap di rumah keluarga angkat masing-masing yang telah diberi oleh pihak sekolah. Selesai majlis penyerahan anak angkat peserta diberikan kudapan.
Selepas itu,  Program dimulakan dengan slot "Ice Breaking". Slot ini merupakan sesi pengenalan para fasilitator kepada para peserta. Tujuan pengenalan ini adalah untuk mengeratkan lagi silaturahim antara fasilitator dan peserta program. Adik-adik juga dibahagikan kepada 7 kumpulan dan setiap kumpulan haruslah memiliki nama kumpulan dan gaya tersendiri. Sehabisnya slot ini, para peserta diminta melakukan persiapan diri sebelum solat berjemaah. Pada waktu ini jugalah kami mengambil peluang untuk beramah mesra bersama keluarga angkat sebelum mereka pulang ke rumah.
Kami membuka tirai program pada sebelah malam dengan slot yang kedua iaitu Radio Buruk pada pukul 2100. Permainan ini menuntut para peserta memerlukan daya ingatan dan daya penyampaian mesej yang baik. Aktiviti ini semestinya bertujuan menguji tahap kecekapan pelajar dalam menerima dan menyampaikan sesuatu maklumat. 
Modul seterusnya yang di jalankan adalah Jendela Jauhari. Objektif utama slot ini adalah bertujuan untuk melatih peserta dalam merancang sesuatu perkara dengan menitik beratkan 'pirority' sesuatu perkara yang akan di laksanakan . Aktiviti pada sebelah malam itu berakhir tepat jam 2300 dan semua pelajar dan fasilitator pulang ke rumah masing-masing.
Keesokannya, seawal jam 0730 para peserta dan para fasilitator diminta berkumpul di sekolah bagi meneruskan agenda selanjutnya. Program di teruskan lagi dengan slot "Story Behind The Paper". Modul ini dapat melatih daya tumpuan pelajar dan kreativiti pelajar dalam membina ayat malah, dapat juga memupuk minat membaca di kalangan pelajar. Modul ini juga merupakan simulasi atau contoh soalan yang terdapat dalam kertas peperiksaan. 
Aktiviti atau modul seterusnya yang dijalankan ialah slot "Timeline". Slot ini semestinya penting bagi mereka dalam memberi sedikit pendedahan awal kepada para peserta mengenai hala tuju selepas UPSR.  Modul ini berasaskan aspek pendidikan dan kerjaya, di mana memerlukan daya imaginasi peserta membentuk masa depan mereka sendiri dari segi kerjaya dan arah hidup mereka dalam jangka masa 10, 20 dan 30 tahun akan datang. Kami berehat seketika untuk kudapan pada pukul 1045. Agenda kami terus bersambung dengan slot "Happy Hour". Slot ini amat digemari dan ditunggu oleh para peserta mahupun para fasilitator. Jelas terserlah keceriaan di wajah mereka dan sesungguhnya adik-adik SK Bukit Besi sangat 'sporting' dan memberikan kerjasama yang sangat baik kepada kami. 

Aktiviti seterusnya ialah "Chopp" dalam bahasa Melayu di mana permainan ini bertujuan untuk menguji kepantasan mata juga minda para peserta dalam membina kosakata bahasa Melayu berdasarkan kad yang dikeluarkan. Modul ini juga dapat membantu pelajar dalam penguasaan bahasa yang di gunakan. 
Agenda kami berhenti seketika bagi memberi laluan kepada kaum adam untuk menunaikan solat Jumaat pada pukul 1230. Sementara menanti solat Jumaat, kami diberikan amanah oleh beberapa orang guru untuk memberikan pandangan dan tambah baik untuk persembahan "choral speaking" bahasa Melayu oleh adik-adik SK Bukit Besi untuk persediaan bagi pertandingan pada hari Ahad. Hasilnya, mereka telah berjaya mendapat tempat pertama bagi pertandingan ini. Tahniah dan syabas diucapkan kepada adik-adik yang sangat bersemangat dan gigih berusaha bagi meraih kemenangan dalam pertandingan "choral speaking" bahasa Melayu tersebut.
Agenda bersambung pada pukul 1430 dengan slot "D.I.C.E". Adik-adik di uji dalam slot "D.I.C.E" di mana memerlukan mereka mencipta pulau impian mereka berdasarkan aplikasi jendela jauhari yang telah mereka pelajari semalam. Tujuan slot ini adalah melatih peserta dalam membuat sesuatu keputusan. Melalui slot ini pemahaman mereka terhadap slot jendela jauhari di uji bagi menyelesaikan masalah. Setiap kumpulan diminta tampil ke hadapan untuk membentangkan pulau impian mereka bagi mengetahui sejauh mana mereka memahami dan mengaplikasikan konsep jendela jauhari ini.
Aktiviti diteruskan dengan slot "Chopp" dalam versi Bahasa Inggeris di mana dapat membantu peserta dalam menguasai Bahasa Inggeris dengan menggunakan ejaan yang betul bagi setiap perkataan.
Selesai solat asar berjemaah, kami meneruskan lagi agenda kami dengan slot "The Burj". Semasa slot ini di jalankan, peserta di bahagikan kepada dua kumpulan iaitu lelaki dan perempuan. Mereka dikehendaki bersaing dalam mendirikan sebuah struktur menara yang seimbang dengan menyambungkan batang-batang paip PVC yang telah dibekalkan. Aktiviti ini mampu membina semangat kerjasama yang kuat antara ahli kumpulan malah dapat melatih peserta dalam menangani provokasi atau ancaman dari luar.
Pada sebelah malam pula, aktiviti dimulakan dengan slot "Invent". Pada slot ini, peserta akan di berikan pendedahan Teknologi Hijau dan kepentingan kitar semula dalam kehidupan seharian. Setiap kumpulan di kehendaki menyiapkan kit Green Science dalam 4 kategori yang berbeza iaitu Weather Station, Dynamo Torch, Enviro Battery  dan Windmill Generator. Pada awal aktiviti ini, para peserta kelihatan agak sukar untuk menyiapkan tugasan tersebut. Namun, dengan bantuan fasilitator dan panduan dari buku manual mereka berjaya menyelesaikannya.
Selepas itu, slot kemuncak bagi program ini dilaksanakan iaitu slot muhasabah diri. Slot ini mampu mengubah emosi mereka kerana segala kesalahan yang di lakukan oleh peserta sejak hari pertama di ungkit semula. Objektif slot ini adalah untuk menyedarkan pelajar mengenai sikap mereka dan juga mengenang kembali akan jasa ibu dan ayah serta tujuan sebenar mereka di hantar ke sekolah. Ternyata slot ini mampu menaikkan lagi semangat pelajar untuk terus berusaha dalam mencapai kejayaan seterusnya menjadi anak yang soleh kepada kedua ibu bapa. Lebik kurang pukul 0000 mereka dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.
Hari ketiga di bumi Bukit Besi merupakan hari terakhir program kami bersama adik-adik SK Bukit Besi secara rasminya. Pada pukul 0730, kesemua para peserta dan para fasilitator berkumpul dan melakukan senaman pagi dan refreshment. Tepat pukul 0800, slot seterusnya dijalankan iaitu slot Kau Boleh. Sesi ini lebih tertumpu kepada motivasi dalam menyuntik semangat belajar dan berusaha bersungguh-sungguh di kalangan pelajar.
Seterusnya,para peserta juga berkesempatan meluangkan masa bersama para fasilitator buat kali terakhir dalam slot Menggilap Mutiara. Slot ini di lakukan secara berkumpulan dan lebih tertumpu kepada nasihat dan kata-kata akhir fasilitator kepada pelajar sebelum berakhirnya program ini. Slot ini juga bertujuan memberi peluang kepada para peserta untuk mengajukan apa-apa soalan tentang pembelajaran mereka seterusnya di peringkat yang lebih tinggi.
Projek Kilauan Mutiara SK Bukit Besi berakhir dengan Majlis Perasmian Penutup yang di rasmikan oleh Encik Ahmad Bakhir bin Chik, selaku YDP PIBG SK Bukit Besi. Turut hadir dalam majlis perasmian ialah Guru Besar SK Bukit Besi, Encik Adam bin Syamsudin, , Penasihat Kelab Insmartive, Wan Nazrul Helmy Bin Wan Mohd Zain, wakil PESAKA Terengganu Berhad, Encik Yusof binAbdul Latif serta  Encik Roslee bin Daud. Majlis berakhir pada pukul 1400. Selepas itu, kami para fasilitator dibenarkan pulang dan diminta bersiap-sedia untuk sukaneka pada pukul 1700 nanti. Sukaneka ini dikelolakan oleh pihak sekolah.
Tepat pukul 1700, para fasilitator bersama-sama keluarga angkat masing-masing bersiap sedia untuk acara sukaneka. Pelbagai permainan disediakan dan suasana gamat dengan kemeriahan dan kemesraan antara para fasilitator dan keluarga angkat masing-masing. Sesungguhnya kami selaku tetamu berasa sangat bertuah dan beruntung kerana dilayan mesra oleh keluarga Bukit Besi ini dan semoga kemesraan ini tidak akan terputus sampai di sini sahaja. Pada sebelah malam pula kami diminta untuk berehat dan meluangkan masa bersama keluarga angkat masing-masing.
Sempena hari terakhir kami berkampung di Bukit Besi, sebelum bertolak balik pada sebelah petang, satu jamuan BBQ telah diadakan bertempat di Taman Rekreasi Tasik Puteri. Jamuan ini dibuat khas untuk para fasilitator dan keluarga angkat. Guru-guru juga dijemput hadir sama bagi memeriahkan suasana. Kami mengambil kesempatan ini dengan bermandi manda di tasik tersebut. Keindahan yang terpapar di depan mata tidak mampu diungkapkan dengan kata-kata dan sungguh kami berasa bertuah kerana terpilih bagi menjayakan Program Kilauan Mutiara di Bukit Besi ini. Layanan yang diberikan selama kami berkampung selama 4 hari 3 malam ini tidak akan kami lupa dan didahulukan dengan jutaan terima kasih. Semoga hubungan yang terjalin erat ini akan berterusan pada masa akan datang. Akhirnya, pada pukul 1500 kami bertolak balik ke Universiti Malaysia Pahang. 

Buletin Online: PAS Terus Bertanding <b>di Bukit Besi</b>, Seberang Takir <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2013 03:54 AM PDT

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita19/hadi-pas.jpgMesyuarat Harian PAS Pusat hari ini memutuskan agar PAS terus bertanding di tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bertindih dengan PKR di  Terengganu iaitu Bukit Besi, Seberang Takir dan Kota Putera pada Pilihan Raya Umum ke 13.

Perkara tersebut diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Harian PAS Pusat yang dipengerusikan oleh Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru  Abdul Hadi Awang hari ini, keputusan mesyuarat itu akan disampaikan kepada pemimpin tertinggi PKR petang ini.

"Ketiga-tiga kerusi tersebut adalah milik PAS dan saya akan mengarahkan jentera bekerja untuk memenangkan calon PAS," kata beliau.

Menurut beliau, mesyuarat Jawatankuasa Harian PAS Pusat juga mencadangkan agar PKR bertanding di DUN Sungai Acheh (Pulau  Pinang), DUN Pandi (Johor) serta Parlimen Labuan (Sabah).

"Bagi kerusi DUN Kota Damansara (Selangor) kita akan hantar wakil untuk berunding dengan PKR," katanya dala sidang media di pejabat Agung PAS Jalan raja Laut, Kuala Lumpur.

Sementara itu, PKR Terengganu hari ini mengumumkan calonnya yang bertanding di DUN Bukit Besi, Kota Putera dan Seberang Takir menarik diri bagi  memberi laluan kepada calon PAS.

Mereka ialah Mohd. Shamsul Mat Amin (Bukit Besi), Mohamed Abdul Ghani Ibrahim (Kota Putera) dan Ahmad Nazri Mohd. Yusof  (Seberang Takir).

Pengumuman itu dibuat Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail di pejabatnya di sini hari ini., dipetik Utusan Online

Dalam perkembangan lain, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkata pihaknya tidak akan melayan mana-mana calon yang disahkan bertanding  menarik diri selepas tempoh penamaan.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, ia berdasarkan pindaan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan  Pilihan Raya) 2012 yang tidak membenarkan mana-mana calon yang telah secara rasmi diumumkan oleh pegawai pengurus di pusat  penamaan calon menarik diri.

"Kalau calon itu memutuskan untuk menarik diri, itu menjadi hak peribadi mereka, bagaimanapun mengikut undang-undang, SPR tetap  akan mencetak kertas undi yang mempunyai nama dan logo calon itu," katanya hari ini.

13 di kuala besut - Google Blog Search

13 di kuala besut - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di kuala besut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2013 01:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dr Azman Ibrahim: Benarkah kadar jenayah <b>di Besut</b> menurun?

Posted: 25 May 2013 09:38 PM PDT

|

Jurujual diacu golok ketika berkempen di Besut, 24 April 2013. Polis buru 3 suspek tetak mekanik di Besut, 6 Januari 2013. Pembuat kerepok ditahan miliki dadah di Kuala Besut, 21 April 2013. Seorang lelaki ditahan, 5 kes curi kabel di Besut, 16 Mei 2013. Dua samseng kes pukul guru di Masjid Kayu Besut serah diri, 14 Mei 2013. Dua bunuh diri di Besut, 20 Januari 2013. Empat Ah Long ditahan di Jerteh dan Besut,4 April 2013. Pesawah parah ditetak di Besut, 19 Mei 2013. Ugut potong telinga guru di Besut, 22 Mei 2013. Dua lelaki ditembak polis di Besut, 18 Januari 2013. Dua suspek kes lari kenderaan dikenalpasti, 13 Februari 2013. Lelaki, rakan wanita ditahan miliki kereta curi di Felda Selasih, Besut, 18 Januari 2013. Anak penjenayah ketua geng curi, pelajar sebuah sekolah menengah diberkas di Besut, 20 Mei 2013. Suspek samun madu adik dicekup, 23 Mei 2013.

Petikan di atas adalah sebahagian kecil dari tajuk-tajuk yang disiarkan di dada-dada akhbar media perdana berkaitan kes-kes jenayah yang berlaku di sekitar Besut mutaakhir ini. Sememangnya peningkatan kadar jenayah di bumi 'Ulul Albab' ini menjadi buah mulut terutamanya kecurian dan pecah rumah, jenayah kekerasan dan kes-kes narkotik.

Dari getah skrap, buah kelapa sawit, pisang di kebun, tembikai di ladang sehingga kepada kes curi kenderaan dan pecah rumah. Topiknya menjadi bahan perbincangan hangat masyarakat. Seorang pesawah dari Kampung Gerong Apal merungut, "nasib baik tak berlaku lagi kes pencuri 'tolong tuai' padi kita di sawah, kalau kelapa sawit, yang atas pokok pun pencuri kait. Ni jiran sebelah rumah ambo, lembu dia hilang 2 hari lepas, jumpa dalam rok (semak) siap kena ikat kaki, nasib baik tak sempat kena semelih! "

Suatu pagi di kedai kopi Kampung Kuala Kubang, Jabi. Sambil minum pagi, orang kampung rancak bercerita tentang getah skrap dicuri orang, "letih kita toreh, dia 'tolong kutip'! kalu dapat kat aku, siaplah!" rungut seorang penoreh dengan nada kesal berbaur marah. Saya mendengar dengan penuh simpati. Sudahlah harga getah merudum, susu getah tak berapa keluar semasa musim daun getah luruh seperti sekarang, ada sikit-sikit hasil kena curi pula. Seorang teman yang mempunyai kebun sawit seluas kira-kira 3 ekar menyampuk, "dok pelik mana pok getah (getah scrap) kena curi, ambo sawit atas pokok pun ada orang tolong kait!"

Kebetulan semalam (Jumaat) saya menziarahi seorang sahabat, petugas pilihanraya Dun Jabi yang kehilangan keretanya. Kenderaan yang diletakkan di hadapan kedai runcitnya di Kampung Guntung, Tembila, Besut dilarikan pencuri pada awal pagi. Masih belum ditemui sehingga sekarang. Ketika laporan polis dibuat di IPD Besut, anggota yang bertugas memaklumkan bahawa hari ini sahaja, 3 kes laporan curi kenderaan telah diterima. Bayangkan ketika itu waktunya masih diawal pagi Jumaat! Kalau 40 penyamun dalam cerita 'Ali Baba P. Ramlee' ada hari off dan holiday, pencuri sekarang nyata lebih hebat. Hari Jumaat tetap beroperasi seperti biasa!

Saya menziarahi seorang ibu yang mengaku dia adalah ahli Umno dan pengundi tegar BN dari Kampung Gong Dasar, Jabi, di mana anaknya pernah keluar masuk lokap angkara pil kuda menangis hiba mengenangkan perihal anak yang dibelai dengan penuh kasih sayang akhirnya terjebak dengan gejala negatif ini. "Doktor tolonglah fikir sesuatu, Pas kena buat sesuatu untuk anak-anak muda di sini, demo main pil kuda terang-terang depan mata, macam dok takut ko sapo-sapo. Kalu tak dok orang nak tolong baiki, dok tahulah nak jadi lagu mana" Keluhnya dengan penuh kesedihan.

Orang kampung tak pandai dengan statistik dan data. Saya juga adalah orang kampung, membesar sebagai anak kampung, berjiwa kampung, merasai penat jerih orang kampong. Mungkin tak salah kalau saya berfikiran sealiran dengan mereka. Data dan statistik PDRM menunjukkan kononnya kadar jenayah di Besut menurun, tapi realiti pada pandangan serta apa yang sedang menjadi igauan masyarakat adalah berbeza.

Dengan didahului permohonan maaf kepada Tuan OCPD Besut dan rakan-rakan anggota PDRM yang saya kenali dari IPD Besut, Balai Polis Jerteh serta Jabi yang telah banyak memberikan kerjasama menjayakan pelbagai program Parti Islam Semalaysia khususnya di Dun Jabi, dengan penuh hormat saya berpandangan, sekadar angka yang dibentangkan tak akan mampu untuk memberikan keyakinan dan rasa tenteram masyarakat kerana manusia akan menilai berdasarkan situasi yang ada di sekeliling mereka.

Saya juga tidak ingin mengulas panjang tentang maklumat serta bukti bahawa berleluasanya budaya samseng di sekitar Bandar Jerteh sehingga ramai peniaga-peniaga kecil yang pro pembangkang menjadi mangsa dan tidak diizinkan berniaga lagi. Apakah ini suatu tindakan melepaskan geram pasca PRU 13? Yang pastinya, kita meyakini bahawa kedaulatan undang-undang masih wujud di sini dan Jerteh bukanlah sebuah pekan cowboy dengan makna siapa yang kuat dia berkuasa! Apatah lagi antara bangunan yang paling besar dan tersergam di Jerteh adalah Bangunan Umno Besut. Tersergam pula papan tanda 'Besut Bumi Ulul Albab'. Arkitek Ulul Albab pun sudah dilantik menjadi menteri penuh. Tolonglah kawal perlakuan anak-anak buah Dato' Seri supaya Ulul Albab tidak disindir dengan gelaran 'Ahmad Albab!'

*Penulis adalah AJK Badan Perhubungan Pas Terengganu, Pengarah Majlis Tindakan Dun Jabi.

:: cina islam | 2013 ::: Kadar jenayah <b>di Besut</b> menurun?

Posted: 26 May 2013 10:08 PM PDT

Jurujual diacu golok ketika berkempen di Besut, 24 April 2013.
Polis buru 3 suspek tetak mekanik di Besut, 6 Januari 2013.
Pembuat keropok ditahan miliki dadah di Kuala Besut, 21 April 2013.
Seorang lelaki ditahan, 5 kes curi kabel di Besut, 16 Mei 2013.
Dua samseng kes pukul guru di Masjid Kayu Besut serah diri, 14 Mei 2013.
Dua bunuh diri di Besut, 20 Januari 2013.
Empat Ah Long ditahan di Jerteh dan Besut,4 April 2013.
Pesawah parah ditetak di Besut, 19 Mei 2013.
Ugut potong telinga guru di Besut, 22 Mei 2013.
Dua lelaki ditembak polis di Besut, 18 Januari 2013.
Dua suspek kes lari kenderaan dikenalpasti, 13 Februari 2013.
Lelaki, rakan wanita ditahan miliki kereta curi di Felda Selasih, Besut, 18 Januari 2013.
Anak penjenayah ketua geng curi, pelajar sebuah sekolah menengah diberkas di Besut, 20 Mei 2013.
Suspek samun madu adik dicekup, 23 Mei 2013.
Petikan di atas adalah sebahagian kecil dari tajuk-tajuk yang disiarkan di dada-dada akhbar media perdana berkaitan kes-kes jenayah yang berlaku di sekitar Besut mutakhir ini. Sememangnya peningkatan kadar jenayah di bumi 'Ulul Albab' ini menjadi buah mulut terutamanya kecurian dan pecah rumah, jenayah kekerasan dan kes-kes narkotik.
Dari getah skrap, buah kelapa sawit, pisang di kebun, tembikai di ladang sehingga kepada kes curi kenderaan dan pecah rumah. Topiknya menjadi bahan perbincangan hangat masyarakat. Seorang pesawah dari Kampung Gerong Apal merungut, "nasib baik tak berlaku lagi kes pencuri 'tolong tuai' padi kita di sawah, kalau kelapa sawit, yang atas pokok pun pencuri kait. Ni jiran sebelah rumah ambo, lembu dia hilang 2 hari lepas, jumpa dalam rok (semak) siap kena ikat kaki, nasib baik tak sempat kena semelih!"
Suatu pagi di kedai kopi Kampung Kuala Kubang, Jabi. Sambil minum pagi, orang kampung rancak bercerita tentang getah skrap dicuri orang, "letih kita toreh, dia 'tolong kutip'! kalu dapat kat aku, siaplah!" rungut seorang penoreh dengan nada kesal berbaur marah.
Saya mendengar dengan penuh simpati. Sudahlah harga getah merudum, susu getah tak berapa keluar semasa musim daun getah luruh seperti sekarang, ada sikit-sikit hasil kena curi pula. Seorang teman yang mempunyai kebun sawit seluas kira-kira 3 ekar menyampuk, "dok pelik mana pok getah (getah scrap) kena curi, ambo sawit atas pokok pun ada orang tolong kait!"
Kebetulan kelmarin (Jumaat 24 Mei 2013) saya menziarahi seorang sahabat, petugas pilihanraya Dun Jabi yang kehilangan keretanya. Kenderaan yang diletakkan di hadapan kedai runcitnya di Kampung Guntung, Tembila, Besut dilarikan pencuri pada awal pagi. Masih belum ditemui sehingga sekarang.
Ketika laporan polis dibuat di IPD Besut, anggota yang bertugas memaklumkan bahawa hari ini sahaja, 3 kes laporan curi kenderaan telah diterima. Bayangkan ketika itu waktunya masih di awal pagi Jumaat! Kalau 40 penyamun dalam cerita 'Ali Baba P. Ramlee' ada hari off dan holiday, pencuri sekarang nyata lebih hebat. Hari Jumaat tetap beroperasi seperti biasa!
Saya menziarahi seorang ibu yang mengaku dia adalah ahli Umno dan pengundi tegar BN dari Kampung Gong Dasar, Jabi, di mana anaknya pernah keluar masuk lokap angkara pil kuda menangis hiba mengenangkan perihal anak yang dibelai dengan penuh kasih sayang akhirnya terjebak dengan gejala negatif ini.
"Doktor tolonglah fikir sesuatu, PAS kena buat sesuatu untuk anak-anak muda di sini, demo main pil kuda terang-terang depan mata, macam dok takut ko sapo-sapo. Kalu tak dok orang nak tolong baiki, dok tahulah nak jadi lagu mana… " keluhnya dengan penuh kesedihan.
Orang kampung tidak pandai dengan statistik dan data. Saya juga adalah orang kampung, membesar sebagai anak kampung, berjiwa kampung, merasai penat jerih orang kampung. Mungkin tak salah kalau saya berfikiran sealiran dengan mereka. Data dan statistik PDRM menunjukkan kononnya kadar jenayah di Besut menurun, tapi realiti pada pandangan serta apa yang sedang menjadi igauan masyarakat adalah berbeza.
Dengan didahului permohonan maaf kepada Tuan OCPD Besut dan rakan-rakan anggota PDRM yang saya kenali dari IPD Besut, Balai Polis Jerteh serta Jabi yang telah banyak memberikan kerjasama menjayakan pelbagai program Parti Islam Se-Malaysia khususnya di Dun Jabi, dengan penuh hormat saya berpandangan, sekadar angka yang dibentangkan tidak akan mampu untuk memberikan keyakinan dan rasa tenteram masyarakat kerana manusia akan menilai berdasarkan situasi yang ada di sekeliling mereka.
Saya juga tidak ingin mengulas panjang tentang maklumat serta bukti bahawa berleluasanya budaya samseng di sekitar Bandar Jerteh sehingga ramai peniaga-peniaga kecil yang pro pembangkang menjadi mangsa dan tidak diizinkan berniaga lagi. Apakah ini suatu tindakan melepaskan geram pasca PRU 13?
Yang pastinya, kita meyakini bahawa kedaulatan undang-undang masih wujud di sini dan Jerteh bukanlah sebuah pekan cowboy dengan makna siapa yang kuat dia berkuasa! Apatah lagi antara bangunan yang paling besar dan tersergam di Jerteh adalah Bangunan Umno Besut. Tersergam pula papan tanda 'Besut Bumi Ulul Albab'. Arkitek Ulul Albab pun sudah dilantik menjadi menteri penuh. Tolonglah kawal perlakuan anak-anak buah Datuk Seri supaya Ulul Albab tidak disindir dengan gelaran 'Ahmad Albab!'

majlis perkahwinan, faiz & zahirah, pasir puteh, kelantan + <b>kuala besut</b>

Posted: 11 Mar 2013 06:19 AM PDT

http://farm9.staticflickr.com/8385/8547721109_2d5a48cd1e_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8525/8548299202_21dbea3c23_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8105/8548268924_b74ee48fdc_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8096/8547182199_799b4e77fb.jpghttp://farm9.staticflickr.com/8225/8548284782_93533c3427.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8384/8547109809_59f0c61723_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8373/8548213008_46854b3c99_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8228/8547112043_56ac178ac2_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8239/8547121551_17cbff9584_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8520/8548217426_d4e9aec0b8_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8370/8547123813_b8298ca975_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8089/8547131217_5a28b92b75.jpghttp://farm9.staticflickr.com/8526/8547139931_4727a2a337.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8233/8548235574_5ea9077999_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8525/8547143205_0dc0038e09_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8235/8547146133_dd2352ba3a_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8226/8547151731_9336bf41d9_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8389/8548256724_386e521863_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8523/8548261406_c2286d1c08_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8507/8548293306_03718cb526_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8109/8547195331_2d2c4be47d_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8387/8548280118_7df0787c2f_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8099/8547172123_ac826ce512_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8248/8547209799_211d5369fa_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8104/8548310906_7ed1471077_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8231/8548313458_007b741b27_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8112/8548318174_b4cc1c0ff4_z.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8383/8547227967_840ce971d7.jpghttp://farm9.staticflickr.com/8110/8547223047_53bbb4f4ef.jpg

.

Lain-lain gambar menarik, sila rujuk galeri
http://flickr.com/photos/shamsulfazrien/sets atau di http://www.facebook.com/fazrien
.

Mac antara bulan yang tersibuk di dalam kalendar saya. Client pertama untuk bulan ini adalah pasangan Faiz & Zahirah. Lokasi majlis bertempat di Pasir Puteh, Kelantan dan Kuala Besut untuk lokasi majlis sambut menantu. Kiranya 3 hari kami (dengan 2 orang assistant) berkelana dan bermalam di Kuala Besut. Sambil-sambil makan angin… hehe. Banyak juga melantak makanan seafood sepanjang perjalanan. Maklumlah buang stress dengan tugasan bulan Februari yang agak banyak juga.

Apapun, saksikan serba sedikit gambar di majlis akad + resepsi + resepsi pihak lelaki. Gambar outdoor akan diupload di post seterusnya. Tunggu!!

.

Best regards,

AYIEN

FAZRIEN PICTURES (TR0080056-W)
017 944 1344

Email : shamsul.fazrien@yahoo.com.my
Website : http://www.fazrien.com Blog : http://www.fazrien.com/blog
Gallery / Flickr : http://flickr.com/photos/shamsulfazrien/sets
Facebook : www.facebook.com/fazrien

Tun_Telanai: SAIFUDDIN <b>DI KUALA BESUT</b> PADA 17.11.2012

Posted: 22 Nov 2012 10:19 PM PST

DOA SEMOGA ALLAH GAGALKAN PENIPUAN UMNO DALAM PRU-13

Ya Allah, Tuhan Semesta Alam. Yang menjadikan langit dan bumi serta menggerakkan awan. Kami hamba Mu yang lemah dan daeef sujud memohon kepada Mu. Sesungguhnya UMNO dan Barisan Nasional akan menipu dan berbohong dalam Pilihanraya Umum ke 13 kelak.

Ya Allah Ya tuhan kami, pohon kami semoga Kau menurunkan Bala Tentera Malaikat Mu dan mengagalkan segenap penipuan mereka ini, Ya Allah. Pastikan setiap penipuan mereka itu memakan diri mereka sendiri.

Ya Allah, ko turunkan Bala Mu pada setiap yang bertanggungjawab di atas penipuan2 ini samada mereka duduk di dalam Jabatan Pendaftaran Negara, Kementrian Pertahanan, Kementrian Dalam Negeri, Imigresen, SPR dan mana-mana lagi. Turunkan bala ke atas mereka sekiranya mereka terus menerus mahu menipu, Ya Allah.

ads