Khamis, 29 September 2011

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


SINGGAH SEBENTAR - <b>Rantau Abang</b>, Malaysia Travel Blog

Posted: 18 May 2011 08:41 PM PDT

Flag of Malaysia  , Terengganu,
Tuesday, May 17, 2011

OTW balik dari kuala trengganu singgah mai sat kat rantau abang minum petang...

Rantau Abang merupakan salah satu destinasi pelancongan yang terkenal di Terengganu. Rantau Abang terletak 62 km dari Bandar Kuala Terengganu dan 17 km dari Bandar Dungun. Rantau Abang terkenal kerana pernah menjadi tempat pendaratan penyu untuk bertelur. Ia mempunyai kedudukan pinggir pantai yang baik kerana adanya lerengan yang curam dan mendalam untuk penyu mendarat di pantai tersebut.


Pada zaman kemuncaknya, setiap malam pada musim penyu bertelur antara Mac hingga Ogos, sekurang-kurangnya 80 ekor penyu akan mendarat di sepanjang pantai Rantau Abang. 


Penyu Belimbing antara spesies penyu yang paling banyak mendarat di Rantau Abang. Penyu Belimbing ini boleh membesar sehingga 2.5m panjang dan seberat 600kg. Penyu Belimbing merupakan penyu yang terbesar antara tujuh spesies haiwan itu yang wujud di dunia. Namun kini mengalami ancaman kepupusan. 

Ia hanya mendarat untuk bertelur di pantai Rantau Abang apabila tiba musimnya. Namun jumlah pendaratan penyu spesies itu menurun secara mendadak sejak 16 tahun lepas. Gaya hidup masyarakat di sesetengah negara yang menjadikan daging penyu sebagai hidangan mereka menyumbang kepupusan penyu seluruh dunia.

Inilah satu-satunya jenis penyu yang tidak bertempurung keras, di mana karapasnya (cengkerang) adalah lembut dengan mempunyai tujuh jaluran panjang yang memanjang dari bahagian kepala hingga ke ekor. 

Penyu ini mudah dikenali kerana cengkerangnya yang menyerupai seperti buah belimbing. Warna badannya adalah kehitaman dan bertompok-tompok putih. Bahagian atas mulutnya yang melengkung adalah untuk memudahkannya menangkap obor-obor yang merupakan makanan utamanya. 

Penyu ini menghabiskan hampir keseluruhan hayatnya di dalam laut lepas dan berkebolehan untuk menyelam sedalam 400m hingga 1,200m. Penyu Belimbing ini ada mendarat di Rantau Abang sebanyak dua kali pada 12 & 23 Jun 2008 dan sekali pada tahun 2009. 


Selain dari pernah menjadi lokasi penyu bertelur, pelancong juga boleh melawat Pusat Santuari Penyu dan Batu Penyu di Bukit Cik Hawa apabila berkunjung ke sini. Di Pusat Santuari Penyu, pelancong boleh melihat dan mempelajari lebih lanjut mengenai haiwan ini dan mengetahui tempat terbaik untuk melihat penyu bertelur.

Majlis Penasihat Santuari Penyu Negeri Terengganu bertanggungjawab bagi segala bentuk perlindungan, pemuliharaan dan pengurusan penyu di Negeri Terengganu Darul Iman.


Mengikut statistik Pusat Penerangan Penyu telah dikunjungi seramai 8,116 orang pada tahun 2008. Manakala pada tahun lepas seramai 9,979 pelancong melawat pusat penerangan itu iaitu 8,959 pelawat tempatan dan 1,020 pelawat luar negara. 


Kementerian Pelancongan Negeri Terengganu kini giat mempromosikan Rantau Abang sebagai tempat yang pernah menjadi kawasan pendaratan penyu.

Sila rujuk di sini untuk senarai tempat penginapan di Daerah Dungun, Terengganu.

Bagaimana Untuk Ke Rantau Abang....

Dari Kuala Terengganu

Sekiranya anda ingin ke Rantau Abang dari Kuala Terengganu, anda boleh menaiki bas ke Dungun dari Hentian Bas MBKT. Perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit dari Bandar Kuala Terengganu. Sekiranya anda dari Bandar Dungun, anda boleh menaiki bas ke Kuala Terengganu dari Hentian Bas di Dungun. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit dari Bandar Dungun.

Anda juga boleh datang ke Rantau Abang dengan teksi. Sila rujuk senarai Perhentian Teksi di Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Kuala Terengganu ke Rantau Abang ialah 62 km.

Dari Kuala Lumpur

Anda boleh menggunakan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menghala ke Kuantan. Cari arah perjalanan ke Kuala Terengganu atau Kemaman. Selepas tiba di Kemaman, cari arah papan tanda untuk ke Dungun. Jarak perjalanan di antara Kuala Lumpur dan Rantau Abang ialah lebih kurang 420 km. 

Dari Pulau Pinang 

Anda boleh menggunakan Lebuhraya Timur-Barat menghala ke Kota Bharu
Dari Kota Bharu, anda perlu mencari arah perjalanan ke Besut dan seterusnya ke Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Pulau Pinang ke Rantau Abang ialah lebih kurang 892 km.

Dari Johor 

Anda boleh menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di Plaza Tol Yong Peng. Dari Yong Peng, ambil lebuh raya ke Labis dan Segamat. Dari Segamat, anda boleh menuju ke Kuantan, Kemaman dan seterusnya Dungun.

<b>RANTAU ABANG</b> - <b>Rantau Abang</b>, Malaysia Travel Blog

Posted: 14 Mar 2011 09:37 PM PDT

Flag of Malaysia  , Terengganu,
Monday, March 14, 2011

OTW BALIK KE KUALA LUMPUR DARI KUALA TRENGGANU SINGGAH SEBENTAR DI RANTAU ABANG DAN BERGAMBAR DI TEPIAN PANTAI NYER...SAMBIL TGK PENYU

At 22km north of Kuala Dungun and 80km south of Kuala Terengganu, it is probably the most talked about tourist spot in Terengganu. There was a time when a great number of giant leatherback turtles came to Rantau Abang to lay their eggs between May and August. (Peak egg laying months are June and July).

Rantau Abang beaches are well-known for its turtles. In fact, the state of Terengganu's penchant to associate itself with turtles started here in Rantau Abang. Nonetheless, this beautiful beach makes up for it. The water is crystal clear and enticing enough for a swim. You could also climb the giant boulder rock, admiring its geological formation of different sedimentary layers throughout millions of years

. Also it provides an amazing bird's eye view of the beach.

For more information on the leatherbacks, there is a Turtle Information Centre managed by the Department of Fisheries at Rantau Abang. The rangers have been patrolling the beaches to ensure safety for the turtles when they come onto shore to lay their eggs. The centre is open every day except Friday and public holidays.

By Car:

From Kuantan, drive north for about 2 hours, passing through the oil town of Kerteh, Paka and Dungun. From Dungun town, head further north for another 5 minutes. You should be passing over the Dungun river bridge. After the bridge, passing by the exit to Teluk Bidara recreational beach, you will see a curve on the road and giant rock boulders which marks the beginning of Rantau Abang beaches on your right.

By Bus:

Buy a bus ticket at Hentian Putra Bus Station, Kuala Lumpur to Dungun, Terengganu.

By Air

There are flights Kuala Terengganu by Malaysia Airlines. From the airport, grab a taxi to Rantau Abang.

Lirik Lagu Kahitna – <b>Di Rantau</b> Lyrics | Lirik Lagu Free Download <b>...</b>

Posted: 01 Feb 2002 12:00 AM PST

"Kahitna – Di Rantau"

Adik ingat saja pesan abang tadi malam
Abang pasti pulang tiada lama pasti datang
Jangan pikir De` abang kan selingkuh
Jika pulang kan pinang dirimu

Adik ingat saja pesan abang tadi malam
Bulan jadi saksi untuk cinta yang tergenggam
Tak akan ada wajah elok lain
Kusimpan habis hatiku untukmu

Yakinkan langkah abang di rantau
Bukan hanya menafsir dunia

(pesan abang..) Pesan abang..
(pesan abang..)Adik setia menanti..
(Janji abang..) Janji abang..
Walau bumi bergoyang cinta
Tak pernah goyah selamanya..

Adik ingat saja pesan abang tadi malam
Bulan jadi saksi untuk cinta yang tergenggam
Takkan ada wajah elok lain
Kusimpan habis hatiku untukmu

Share This Post To :

More Lyrics from Kahitna Lyrics / Koleksi Lirik Lagu Kahitna Lainnya:

 • » Kahitna - Aku Punya Hati
 • » Kahitna - Yang Penting Keren
 • » Kahitna - Ti Amo
 • » Kahitna - Tak Sebebas Merpati
 • » Kahitna - Soulmate
 • » Kahitna - Setelah Malam Ini
 • » Kahitna - Setahun Kemarin

 • View All Lyrics from Kahitna Lyrics / Lihat Koleksi Lirik Lagu Kahitna selengkapnya. Youtube Video (If Available)

  Free Download mp3 Kahitna – Di Rantau 4shared

  13 di seberang takir - Google Blog Search

  13 di seberang takir - Google Blog Search


  MarangDaily – Berita Online Terkini » PAS <b>Seberang Takir</b> sudah <b>...</b>

  Posted: 10 Sep 2011 03:16 AM PDT


  Kehadiran ribuan penduduk pelbagai lapisan ke Majlis tersebut menjadi kayu ukur bahawa PAS Seberang Takir mempunyai kekuatan yang seimbang dengan Umno.

  Kedudukan Umno dalam DUN terbabit sebenarnya tidak kuat, namun Umno tidak pernah kalah dalam pilihanraya sebelum ini disebabkan ketidaktelusan undi pos, polis dan tentera.

  Pengarah Majlis Tindakan DUN (MTD) Seberang Takir, Ustaz Zakaria Dagang yakin, sekiranya usaha yang diambil oleh BERSIH diteruskan dan pihak Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) melaksanakan pilihanraya secara telus dan adil, DUN Seberang Takir akan bertukar ke tangan PAS.

  "Kita yakin, rakyat menyokong kita, kita kalah kerana undi pos polis dan tentera, sekiranya SPR telus dan adil, Seberang Takir InsyaAllah, PAS akan menang di Seberang Takir,"ujarnya ketika ditemui.

  Menurutnya, undi pos dalam DUN tersebut berjumlah sekitar 1,500 yang menjadi 'simpanan tetap' Umno, sebenarnya bukan undi sebenar anggota polis dan tentera.

  Katanya, berdasarkan pengakuan bekas anggota tentera sendiri, sebagaimana didedahkan, pihak lain yang mengundi bagi diri anggota tentera.

  Sehubungan itu, beliau mendesak pihak-pihak berkaitan, termasuk SPR dan Kementerian Pertahanan supaya memberikan hak mengundi sebenarnya kepada anggota tentera, tanpa sebarang tekanan.

  "Kita (PAS) mendesak pihak Kementerian Pertahanan supaya berikan hak kepada anggota tentera, mengundi sebenar dalam sistem demokrasi, tanpa sebarang tekanan,

  "atau SPR mansuhkan sahaja undi POS sebagaimana tuntutan BERSIH,"ujarnya.

  Sebelum itu, ketika berucap meraikan hadirin, beliau yang juga Penolong Setiausaha PAS Terengganu berharap segala ibadah dalam bulan Ramadhan lalu, diterima sebagai amalan baik.

  Bahkan, katanya, ia wajar diteruskan dalam bulan-bulan seterusnya, sehingga bertemu dengan Ramadhan yang akan datang.

  "Segala ibadat yang kitakukan dlam sebulan (Ramdhan) itu akan diteruskan, pada sebelas bulan (akan datang), dan kita berusaha meningkatkan dari semasa ke semasa, sampailah kita berjumpa dengan Rmdhan akan datang,"katanya.

  Menurutnya, pertemuan seluruh rakyat DUN Seberang Takir yang hadir dalam Majlis tersebut, menunjukkan ikatan dan kekuatan persediaan menghadapi kerja-kerja besar yang mendatang, termasuk pilihanraya umum (PRU) yang akan datang.

  "Mudah-mudahan InsyaAllah, pertemuan kita hari ini, akan mengikat kita dengan ukhuwah Islamiah yang membawa kekuatan kepada jamaah dan saf (PAS),

  "untuk kita berdepan dengan kerja yang diamanahkan, khususnya mengjadapi kerja-kerja besar selepas ini (pilihanraya umum),"tegasnya.

  PAS <b>Seberang Takir</b> beri sumbangan pelajar

  Posted: 12 Sep 2011 11:15 PM PDT

  KUALA NERUS - Seramai enam orang pelajar dari DUN Seberang Takir telah menerima sumbangan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara dari Majlis Tindakan Dun (MTD) Seberang Takir.

  Sumbangan tersebut telah disampaikan oleh Pengarah MTD Seberang Takir, Zakaria Dagang dalam satu majlis sempena Sambutan hari Raya Idul-Fitri DUN Seberang Takir di sini Jumaat lalu.

  Empat orang pelajar berkenaan akan melanjutkan pelajaran ke Jordan, seorang ke Mesir dan seorang lagi ke Maghribi. Salah seorang pelajar yang akan ke Jordan serta pelajar ke Mesir dan Maghribi tidak mendapat tajaan dari pihak berkuasa. Sementara tiga pelajar ke Jordan, seorang mendapat tajaan Yayasan Terengganu dan dua lagi mendapat tajaan Maidam.

  T E G A N U K I TA: Sambutan Merdekaraya DUN <b>Seberang Takir</b> <b>...</b>

  Posted: 18 Sep 2011 06:03 PM PDT

  Oleh; Esah Abdullah

  "Saya terharu dan berterima kasih di atas sambutan orang ramai dan kehadiran diluar jangkaan," kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran ,Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

  Lebih 15,000 orang telah membanjiri Dataran Permata, Kampung Baru , kerana menghadiri sambutan Aidilfitri dan Hari Merdeka (Merdekaraya) yang diadakan serentak bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir.


  "Kita jangkakan hanya 10,000 tetamu tetapi kehadiran diluar jangkaan dan sehingga jam tiga petang masih ramai yang datang ," katanya yang bercakap di Mini Studio Terengganufm di Dataran Permata.

  Terdapat 17 booth disediakan menempatkan pelbagai jenis makanan tempatan antaranya ketupat, lemang, nasi minyak, nasi putih, nasi dagang, sup tulang, mee, kuey tiaw, murtabak, laksa, tapai pulut, rojak, me sup dan sebagainya.

  Majlis dimeriahkan dengan kehadiran Terengganufm yang membuka studio mini dan telah bersiaran secara langsung bersama YB Haji Ahmad Razif dan YB Haji Muhammad Ramli Noh DUN Tepoh.

  Suasana kehangatan sambutan Merdekaraya berlangsung dalam suasana meriah dan orang ramai turut dihiburkan dengan persembahan artis jemputan .

  13 di marang - Google Blog Search

  13 di marang - Google Blog Search


  ~~Blog Surirumah~~: Beraya <b>di Marang</b> Trengganu

  Posted: 09 Sep 2011 03:50 PM PDT

  Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

  Ok, sambung balik cerita raya yang belum habis. Sempat ke Trengganu hari tu, lawat mak sedara pb yang anaknya accident sebelum puasa kalau tak silap. Dalam perjalanan kami singgah di Pantai Rhu Sepuloh area Penarek atau Permaisuri. Cantiknya pantai dia, rasa macam nak terjun selam terus kedalam airnya yang biru kehijauan.

  Hubby cuma berhenti sekejap je, itu pun anak pb dah bukak kasut turun ke gigi air. Ayah dia punyalah marah sebab kawasan situ agak bahaya untuk mandi manda. Budak ni memang tak boleh tengok pantai la......


  kalau posing bagi kat dia....

  pantainya bersih (setakat yg pb nampak ni)
  Perjalanan dari KB ke Trengganu makan masa hampir 3 jam lebih. Dengan tak ingat rumah makcik kat mana, terpaksa anak dia datang ambil kami di depan masjid Marang. Makcik pb ni asalnya orang Johor, kahwin dengan orang Trengganu, jadi pekat loghat dia.

  (BERITA) Anak Polis Mati Jatuh Bangunan <b>di Marang</b>, Sindrom <b>...</b>

  Posted: 24 Sep 2011 08:27 AM PDT

  anak polis jatuh bangunan, anak polis jatuh bagunan polis, budak sindrom down jatuh bangunan, budak sindrom down, sindrom down, anak polis jatuh kuarters polis, anak polis jatuh bagunan di marang, balai polis marang, kuarters polis marang, anak polis mati di marang, anak polis jatuh di kuarters polis marang

  TV3: Seorang kanak-kanak Sindrom Down 6 tahun maut selepas terjatuh, dipercayai daripada tingkat 5 di kuarters Ibu Pejabat Polis Daerah Marang, Terengganu.

  Tambah menyedihkan, kejadian malang membabitkan anak anggota polis itu disaksikan seorang anggota polis lain, setelah mangsa jatuh di hadapan beliau, kira-kira jam 7:40 pagi tadi.

  Mangsa anak ke-4 daripada 5 beradik, maut di tempat kejadian akibat cedera di kepala.

  Beliau dipercayai keluar bersendirian dari rumah keluarganya di tingkat 8, kuartes berkenaan.

  Ketika kejadian, mangsa keluar tanpa disedari 2 saudaranya yang leka menonton televisyen, manakala ibunya sibuk di dapur.

  Jenazah mangsa disembahyangkan di surau IPD Marang, sebelum dibawa ke kampung keluarga di Wakaf Mek Zainab, Kota Bahru, Kelantan untuk dikebumikan.

  Incoming search terms:

  Kerajaan Pusat timbang bina bangunan Persekutuan <b>di Marang</b>

  Posted: 20 Sep 2011 02:55 AM PDT

  Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Esah Abdullah

  Kerajaan Pusat sedia menimbang permohonan Umno Bahagian Marang agar dibina sebuah bangunan berharga kira-kira RM30 juta di Marang, bagi menempatkan pelbagai jabatan Kerajaan Persekutuan di daerah tersebut.

  Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin memberi jaminan untuk mengemukakan permohonan itu kepada Perdana Menteri, Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, dalam mesyuarat Kabinet di Kuala Lumpur, esok.

  "Saya akan bawa permohonan ini ke mesyuarat Kabinet dan jika tidak ada halangan, ia (cadangan ini) akan dilaksanakan dalam fasa kedua Rancangan Malaysia ke-10 (RMK10)," katanya ketika berucap pada majlis sambutan Aidilfitri Parlimen Marang dan perasmian Pasar Baru Kedai Buloh, di Kampung Kedai Buloh petang ini.


  Lebih 10,000 orang termasuk pemimpin masyarakat, peniaga dan penduduk di sekitar kawasan tersebut membanjiri perkarangan Pasar Baru Kedai Buloh bagi meraikan kedatangan pemimpin nombor dua negara itu.

  Hadir sama, Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To' Puan Seri Norliza Mahmud, Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dan pempinan Umno bahagian Marang.

  Terdahulu dalam ucapannya, Ketua Umno Bahagian Marang, Dato' Yahya Khatib Mohamad, meminta Kerajaan Persektuan agar membina sebuah bangunan bagi menempatkan pelbagai agensi Kerajaan Persekutuan, bagi memudahkan orang ramai berurusan dengan jabatan berkenaan.

  "Pada masa ini jabatan Persekutuan terpaksa menyewa bangunan lain dan kedudukannya berselerak, menyebabkan orang ramai sukar untuk berurusan dengan agensi Kerajaan Pusat," tambah beliau.

  Sebagai reaksi kepada permohonan tersebut, Timbalan Perdana Menteri, memberi jaminan ia akan dibincang di Kabinet dan pihaknya tidak menghadapi masalah untuk memenuhi permintaan itu bagi kepentingan rakyat.

  Dalam perkembangan lain, beliau meminta penduduk negeri ini supaya bersyukur dengan pelbagai kemudahan yang disediakan Kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi kepentingan mereka.

  Beliau berkata, Kerajaan BN telah melakukan pelbagai projek dan program untuk kemudahan rakyat, tidak seperti pembangkang yang memerintah beberapa negeri seperti Kelantan dan Kedah.

  Katanya, Kelantan sudah 20 tahun diperintah oleh Pas, tetapi apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri untuk membela nasib rakyatnya, sedangkan negeri itu kini merupakan negeri yang paling tinggi mempunyai penduduk miskin di negara ini.

  13 di paka - Google Blog Search

  13 di paka - Google Blog Search


  Download file JAR <b>di</b> plunder dan 4shared <b>paka</b> BH « UpiTek Ngeblog

  Posted: 29 Sep 2011 02:43 AM PDT

  Maaf sebelumnya, mungkin artikel kali ini tidak layak untuk di simak, tapi kalau Anda ingin terus membaca juga tidak mengapa :-D . Saya mendownload file .jar di 4shared.com dan Plunder via browser hp, jika Opera Mini ataupun UC Browser saya sudah bisa di ajak kompromi lagi. Biasanya link download di 4shared.com tidak muncul jika pakai Opera, dan di plunder harus pakai Opera Mod untuk mendownload file .jar agar bisa tersimpan.

  Ternyata download file .jar di 4shared.com dan Plunder lebih mudah jika menggunakan Browser bawaan Ponsel. Hampir tidak ada kendala, dan yang lebih menguntungkan file .jar yang sudah di download dari 4shared dan Plunder tidak langsung terinstal, alias jadi file mentah… Jadi sewaktu-waktu file rusak atau terhapus, bisa di install ulang, tidak repot download lagi.

  Sistem Perparitan Tidak Memuaskan <b>di</b> Jalan Besar <b>Paka</b>-Dungun <b>...</b>

  Posted: 13 Sep 2011 05:34 AM PDT

  Sebagai penghuni baru yang tinggal berhampiran kawasan perindustrian tulang belakang negara, PETRONAS, saya berasa amat kesal dengan keadaan infrastruktur dan juga sistem perparitan khususnya di Jalan Besar Paka-Dungun yang sekian lama mengalami masalah air bertakung yang seringkali mendatangkan musibah kepada pengguna jalanraya.

  Saya tidak faham kenapa dan mengapa perkara ini macam dipandang remeh oleh pihak sepatutnya. Mungkin tak lama lagi papan tanda "kawasan kemalangan maut" akan dinaikkan. Masakan tidak, bila hujan lebat air akan bertakung penuh di atas jalan raya. Untuk orang Paka memang dah faham sangat, tapi bagaimana jika orang luar yang berhijrah ke Paka? Yang tak tahu keadaan jalan yang penuh dengan air, sudah tentu boleh mengundang musibah.

  Pagi ini saya terserempak dengan satu kemalangan disebabkan keadaan jalan yang dipenuhi air. Mana semua "orang kuat"? Takkan nak tunggu masa mengundi baru nak buat jalan, nak buat parit? Sampai bila masalah ini harus berlarutan dan berapa ramai lagi yang keretanya akan berpusing dan melanggar tiang?

  Minta pihak berwajib ambil tindakan segera agar keselamatan rakyat didahulukan, bukan setakat pencapaian diutamakan.

  Terima Kasih

  By: ady

  Aduan yang berkaitan:

  IFTAR JALINAN KASIH <b>DI</b> BALAI POLIS <b>PAKA</b>

  Posted: 24 Aug 2011 12:57 PM PDT

  Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Al-Mubarak,
  Alhamdullilah, seperti mana yang telah dirancang, program iftar jalinan kasih telah berlangsung dengan jaya dan penuh keceriaan terpancar diraut wajah para hadirin, juadah hidangan yang cukup mantap dan pelbagai jenis.


  Webmaster

  13 di jerangau - Google Blog Search

  13 di jerangau - Google Blog Search


  Blog Felda: felda <b>jerangau</b> - Google Blog Search

  Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT

  Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

  Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT

  Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

  Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


  Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

  Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT

  Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

  Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


  Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

  Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


  Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

  Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


  Blog Felda: <b>felda jerangau</b> - Google Blog Search

  Posted: 27 Apr 2011 12:00 AM PDT


  Pertandingan Memancing Terbuka <b>FELDA Jerangau</b>

  Posted: 27 Apr 2011 01:19 AM PDT

  Pada 22 April yang lalu telah berlangsungnya Pertandingan Memancing Terbuka FELDA Jerangau anjuran Persatuan Belia (MBFM) Felda Jerangau bertempat di kolam ikan Pok Kob dengan disertai lebih 70 orang peserta. Peserta yang terlibat adalah daripada kampung-kampung sekitar FELDA Jerangau. Turut mengambil bahagian adalah beliawanis yang bersama-sama memeriahkan acara. Yang lebih membanggakan ada peserta yang membawa anak-anak untuk turut sama beriadah. Pertandingan ini turut dimeriahkan lagi dengan acara meneka biji betik yang menawarkan hadiah sebuah basikal beserta hamper. Ikan terberat yang berjaya dinaikkan seberat 3.5 kg. Penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh YB Dato' Haji Din bin Adam, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Bukit Besi. Turut sama memeriahkan adalah Pengurus dan Penolong Pengurus FELDA Jerangau serta Pengerusi JKKK FELDA Jerangau 'A'. Acara ini turut disokong oleh Pejabat JKKR FELDA Jerangau, Pejabat Khidmat Masyarakat Dun Bukit Besi, Pejabat Khidmat Masyarakat Parlimen Dungun Serta Ketua UMNO Bahagian. Diharap pada masa yang akan datang Persatuan Belia (MBFM) FELDA Jerangau terus mendapat sokongan daripada semua pihak agar harapan untuk melihat persatuan ini maju akan terus subur.

  Galeri Gambar klik disini

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

  13 di pulau redang - Google Blog Search

  13 di pulau redang - Google Blog Search


  MENJEJAKKAN KAKI <b>DI PULAU REDANG</b>

  Posted: 02 Aug 2011 05:45 PM PDT


  It has been nearly a month since the last time i updated this blog of mine.

  Rutin harian terlalu... susah nak cakap. Bulan Julai hari tuh jer dah penuh organizer with activities & tasks.

  Tapi sempat jugak pegi bercuti. Right before Ramadhan.

  Kalu tak kerana staff trip nih, ntah bilalah aku dapat sampai kat Pulau Redang.

  Oleh kerana aku kejar masa, update kat opis nih pun curik2 jer awal pagi, let the pics do the talking lah yer. Aku nyampuk sikit2 between the pixies.


  Ini gambor sebelum bot bertolak ke Redang. Muka masing2 sihat walafiat lagi. Sib baik Hardi (the guy in red shirt) tak amik gambar aku masa tengah sea sick. Dia kata muka aku masa tuh dah macam nak masuk ICU! wakaakakaa.... ops! bukan aku sorang ajer yer yang muntah2 masa naik bot. Ramai lagi... mula2 nak control ayu tak nak sakit, pastu bila tengok sorang2 dah pegang plastik, aku pun buang rasa malu, sama ikut pegang plastik! Gilo ahhh boat trip amik masa 1 1/2 hours! By the time landed kat pantai, dah habis isi perut aku kuarkan hahahhaa.... adventure + nightmare sungguh!

  Tapi masa pegi jer... masa balik aku okay... sebab dapat boat yang open air.
  My room is no. 18. Satu bilik 4 orang. Met 2 new friends and additional 1 abang, roommate kawan kat bilik sebelah. So i have 3 new friends along the trip. Found out that depa nih satu kepala. And now we are good buddies. That's a good thing about staff trip.

  View from my balcony. Damai jer...

  Dah lama tak pegi pantai. Dulu pantai ler tempat favorite aku.


  Muka happy lepas snorkeling. Mak puas hati noks!! hahahha.... ;-P

  Few hours before boat trip back to Merang. My 3 roommates with Hardi (of course!).

  Kat jetty Laguna. Yeah.. bon voyage Redang.


  Singgah KT beli kopok lekor (dah habis digoreng & dimakan pun pada 1 Ramadhan) and serunding untuk ibu. Apa guna pegi Terengganu kalo tak singgah Pasar Payang, ye dak?

  Tapi satu benda jer aku kempunan. Tak dapat mkan nasi dagang. Sampai KT dah petang. Kedai banyak dah tutup awal sebab esoknya nak posa. Mak kempunan tak dapat nasi dagang original dari Ganu... Masa nak datang tuh dah berangan2 dah. Takpe.. nanti aku carik kat KL nih.

  Few pics jer dapat aku tepekkan kat sini. More pics dalam fb aku.

  First time pegi Redang, the trip was okay. Few dissapointment here & there due to the time management by the organizer, but ended up okay on the last day. Hati nih terubat bila dapat singgah KT.

  Will i be coming back? Maybe. But definitely... not too soon...


  BERSANTAI <b>DI PULAU KAPAS</b> - Pulau Kapas, Malaysia Travel Blog

  Posted: 16 May 2011 12:00 AM PDT

  Flag of Malaysia  , Terengganu,
  Monday, May 16, 2011

  Setelah tiba je Di Pulau kapas kami menyaksikan keindahan alam dan lautannyer yang biru jernih. ANak-anak semuia dah tak sabar nak mandi di pantai walaupun cuaca panas..Kami bercadang nak snorkeling hari ini juga sebab keesokkan hari dah nak pulang..

  trip snorkeling dimulakan dengan pelayaran ke Pulau Gemia satu lagi pulau berdekatan pulau kapas. memang cantik. 

  Pulau Kapas
  Bandar Marang terletak kira-kira 18 km dari Bandar Kuala Terengganu. Di Daerah Marang, terdapat sebuah pulau yang amat terkenal di kalangan pelancong tempatan dan juga pelancong asing iaitu Pulau Kapas. Namanya berasal dari Pokok Kapas yang bunganya boleh dijadikan kain atau kapas.


  Jarak Pulau kapas dari pinggir Pantai Marang ialah 6 km. Perjalanan dengan bot ke Pulau Kapas mengambil masa antara 15 hingga 30 minit dari Jeti Marang.


  Antara aktiviti utama di Pulau Kapas ialah Snorkel. Selain itu, pengunjung juga boleh menyelam, berenang, luncur papan air, berkayak, bersiar-siar menaiki bot dan memancing. Pelbagai jenis batu karang & spesies hidupan laut yang terdapat di Pulau Kapas menjadikannya destinasi pilihan bagi peminat aktiviti selam skuba dan snorkel.


  Keindahan Pulau Kapas dengan kejernihan air dan pasir yang memutih menjadikannya destinasi pelancongan yang amat popular di Terengganu. Waktu yang sesuai untuk melancong ke sini ialah dari April hingga Oktober.


  Bagi pelancong yang ingin bermalam di Pulau Kapas, terdapat banyak hotel, resort dan chalet, tetapi pelawat disarankan menempahnya sebagai sebahagian dari pakej percutian yang merangkumi makanan, sesi menyelam dan tempat penginapan.Sila rujuk di siniuntuk senarai tempat penginapan di Daerah Marang.


  Bagi mereka yang cintakan keindahan alam semulajadi, jadikan Pulau Kapas destinasi pilihan anda.


  Penginapan Di Pulau Kapas & Pulau Gemia.


  Turtle Cove Chalet
  Pulau Kapas, 
  21600 Marang, Terengganu.
  Tel: 012-2067324

  The Light House@Long House Style
  Pulau Kapas, 
  21600 Marang, Terengganu.
  Tel: 012-3786825, 012-3770214

  Duta Puri Island Resort 
  Pulau Kapas,
  21600 Marang, Terengganu.
  Tel: 09-6246090, 03-20933030
  Faks: 09-6246090, 03-20921851 
  Laman Web: http://www.dutaresorts.com
  Emel: dutapuri@dutaresorts.com

  Kapas Island Resort
  Pulau Kapas,
  21600 Marang, Terengganu.
  Tel: 09-6316468
  Faks: 09-6311469
  Laman Web: http://www.kapas-island-resort.com
  Emel: sales@kapasislandresort.com, info@heritageonestop.com.my

  Kapas Beach Chalet
  Pulau Kapas,
  21600 Marang, Terengganu. 
  Tel: 019-9682331, 012-2882008

  Makcik Gemok Beach Resort
  Lot 82 & 86, Pulau kapas,
  21600 Marang, Terengganu.
  Tel: 09-6245120, 012-9281920, 019-9884034
  Faks: 09-6182250

  Kapas Garden Resort,
  Lot 81, Pulau Kapas,
  21600 Marang, Terengganu.
  Tel: 09-6245162
  Faks: 09-6245162

  Qimi Chalet
  Lot 3325, Pulau Kapas, 
  21600 Marang, Terengganu.
  Tel: 019-9518159

  Gem Island Resort & Spa
  Lot 2804, Pulau Gemia, 
  Mukim Rusila Daerah Marang, 
  21600 Marang, Terengganu.
  Tel : 09-6125110, 09-6882505
  Faks: 09-6125109
  Laman Web: http://www.gemisland.com.my

  Bagaimana untuk ke Pulau Kapas.


  Sekiranya anda ingin ke Pulau Kapas dengan pengangkutan awam dari Kuala Terengganu, anda perlu menaiki bas atau teksi dari hentian bas atau teksi di Kuala Terengganu ke Marang. Dari Jeti Marang, anda boleh menaiki bot biasa atau bot laju untuk ke Pulau Kapas.


  Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

  Pejabat Pelancongan Negeri Terengganu
  Tel: 09-6221433, 09-6221893

  Salam Sejahtera & Satu Malaysia!!

  Pulau Kapas adalah destinasi yang wajib dikunjungi apabila datang melawat Terengganu. Pulau Kapas yang terlekat hanya 6KM dari Jeti Merang mengambil masa 20minit sahaja untuk sampai dengan menggunakan bot laju. Jeti Marang pula terletak di utara Kuala Terengganu iaitu kira-kira 18KM dari Bandar Kuala Terengganu.

  Nama Pulau Kapas diambil sempena pokok kapas yang bunganya boleh dijadikan kain atau kapas tumbuh di pulau ini. Mereka yang minat menyelam dan snorkeling , Pulau Kapas sudah tentu menjadi syurga dasar laut pada pencinta lautan. Selain aktiviti skuba dan snokel pengunjung juga boleh mencuba aktiviti lain seperti berkayak, meluncur angin ,memancing dan mencandat sotong. Aktiviti bermotor seperti Bannana Boat tidak dibenarkan di sini kerana boleh merosakkan batu karang disekitar Pulau Kapas.

  Kepada penyelam dan snokel boleh menyaksikan sendiri keindahan dasar Pulau Kapas seperti ikan yang berwarna warni, terumu karang, ikan yu dan jika bernasib baik boleh bertembung dengan penyu yang berenang mencari makan sekitar pulau ini. Bagi penyelam jangan lupa untuk menyaksikan kapal perang yang karam semasa Perang Dunia ke-II di dasar perairan Gemia dia utara Pulau Kapas.

  Semasa menyelam atau snokel di sini kena berhati-hati dengan kehadiran landak laut dan Lionfishyang berbisa. Lionfish ikan terumbu karang yang cantik tapi sangat berbisa jika sengatnya terkena kepada manusia. Bergitu juga dengan landak laut durinya sangat berbisa jika terpijak. Ambil perhatian juga pada obor-obor kerana jika terkena sengatnya, badan kita menjadi gatal-gatal. Jadi berhati-hati ketika menyelam dan snorkeling.


  [Kredit Gambar Klik Sini]

  Jadi kepada sesiapa yang belum berkunjung ke Pulau Kapas, jom pakat ramai-ramai datang sini untuk melepaskan tekanan dan menenangkan fikiran bersama kawan-kawan atau keluarga tersayang. Jangan datang pada musim monsun antara November hingga Febuari kerana laut bergelora dan tak sesuai untuk aktiviti menyelam dan snokeling. Jom Cuti-Cuti Malaysia!!!

  ads