Khamis, 19 April 2012

13 di seberang takir - Google Blog Search

13 di seberang takir - Google Blog Search


Ceramah Isu-Isu Semasa <b>di</b> Kampung Batin | : : Pusat Khidmat <b>...</b>

Posted: 08 Mar 2012 08:31 PM PST

Posted by admin on March 9th, 2012

DSC_0592

Gambar sekitar ceramah isu-isu semasa di Kampung Batin oleh Ustaz Kamal Saidin, Penceramah bebas.

Both comments and pings are currently closed.

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


teganuku: &#39;Bantulah Kami" Rayu Pasangan Warga Emas <b>Di Marang</b>

Posted: 15 Apr 2012 12:46 PM PDT


Menetap di Marang lebih 70 tahun lalu.

Hidupnya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Rumah pula sudah usang, sana-sini reput dimakan anai-anai dan atap juga bocor.

Dengan kudrat yang sangat terhad, pasangan warga emas Mamat Sulong, 73, dan isterinya Chik Ismail, 78, hanya mampu mengharapkan anak membantu untuk meneruskan sisa hidup mereka.

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah, Noor Hayati Zaman ketika dimaklumkan mengenai perkara itu meminta Mamat membuat permohonan.

"Kami menyeru mereka yang gagal mendapat sebarang bantuan dan sakit terlantar membuat permohonan. Pihak kami tidak pernah mengabaikan sebarang permohonan yang diterima daripada mereka yang didapati layak," katanya.

Kata Mamat, walaupun ada pemimpin dan pegawai dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mengunjungi mereka, namun dia terkilan kerana sehingga kini tidak ada sebarang bantuan pun yang sampai ke tangannya untuk membantu meringankan beban yang dihadapi.

Bagaimanapun, dia mengakui tidak pernah memohon untuk mendapat bantuan kerajaan kerana tidak tahu cara yang betul.

Bapa enam anak ini berkata, ketika tenaganya masih kuat dia melakukan kerja kampung seperti memanjat kelapa dan menjual air nira serta nisan kelapa.

"Dengan kerja kampung itulah pakcik membesarkan enam anak," katanya. Namun kini, usia tuanya tidak lagi membolehkan dia melakukan kerja berat.

Malah, untuk menguruskan diri pun dia sudah kelelahan. Mamat berkata, isterinya, Chik juga uzur dan sukar bergerak kerana sakit lutut dan memerlukan rawatan.

Namun, mereka tidak mampu untuk berulang alik ke hospital. "Mujurlah anak dan adik-beradik lain sudi membantu walaupun kehidupan mereka juga susah dengan hanya bergantung kepada kerja kampung untuk menampung keperluan keluarga.

"Ada kalanya saya terpaksa gagahi juga untuk memanjat pokok kelapa yang rendah dekat rumah untuk mengambil air nira.

Hasil yang diperoleh itu pula akan dijual untuk membeli keperluan dapur," katanya kepada Sinar Harian di Marang

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


Pengalaman PRU Yang Lepas Sandaran UMNO <b>Setiu</b> Pertahankan <b>...</b>

Posted: 16 Apr 2012 02:21 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

Pengalaman PRU Yang Lepas Sandaran UMNO Setiu Pertahankan Kawasan

Oleh : Azman Abas

SETIU, 16 April – Pengalaman mengharungi pilihan raya umum dengan penuh konsisten sebelum ini bakal dijadikan pengalaman yang cukup bermakna bagi UMNO Setiu untuk berdepan pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Ketua UMNO Bahagian Setiu Datuk Mohd Jidin Shafie berkata pihaknya bukanlah bongkak dan angkuh dengan kedudukan tersebut tetapi bercakap atas landasan dan realiti yang sebenar di bahagian berkenaan.

Menurut beliau pola penduduk serta pengundi bahagian berkenaan yang terdiri daripada gabungan pelbagai latar belakang seperti nelayan, petani, orang pantai serta kakitangan kerajaan dan lain-lain kumpulan penduduk yang beryukur dengan apa yang dilaksakan oleh kerajaan hari ini memberi kelebihan kepada mereka.

"Alhamdulillah… penduduk Setiu bersyukur dengan apa yang dibuat serta seiring dengan pelbagai perancangan yang dibuat oleh kerajaan negeri yang ditunjangi oleh BN. Maknanya di sini mereka melihat dan bijak menilai apa yang telah kita laksanakan.

"Jadi mereka membalasnya dengan memberikan undi serta kepercayaan kepada kita untuk menjadi mata dan telinga kepada mereka di segenap kawasan dan ceruk kampung. Dengan kombinasi keempat-empat ADUN iaitu Jabi, Permaisuri, Langkap dan Batu Rakit  yang giat turun padang dan melaksanakan tanggungjawab, penduduk merasakan mereka terbela.

"Atas dasar berkenaan, saya cukup yakin BN akan terus bertapak di Setiu dan terus mendapat kepercayaan pengundi kelak," katanya dalam temubual ekslusif bersama UMNO-Online di sini.

Setiu mempunyai empat Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Permaisuri, Langkap, Jabi dan Batu Rakit. Kesemua empat DUN dan Parlimen dimenangi BN pada pilihan raya umum yang lalu.

Mohd Jidin yang juga Ahli Parlimen Setiu seterusnya menambah konsep mengalah dan mendengar memberi kelebihan kepada BN kawasan berkenaan untuk terus mendapat tempat dihati rakyat.

"Masalah yang timbul kita cari jalan penyelesaian sebaik mungkin dan kita selalu peka dengan apa yang dihadapi oleh penduduk setempat.

"Sebagai contoh di DUN Jabi pada pilihan raya umum 2004, ramai orang mengatakan BN akan kalah teruk tetapi kita menang dengan majoriti 1,000 lebih…Dan pada pilihan raya umum yang lalu kita terus mempertahankan Jabi dengan majoriti 800 lebih…

"Jadi saya melihat kelebihan BN Setiu yang sentiasa dekat dengan hati rakyat memberi kelebihan keapda kita berbanding pembangkang yang hanya nampak muka sekali-sekala sahaja," katanya. -MediaUMNO

Berita Bertarikh 16 April 2012 (4 Hari Lalu) Pada 5:21 PM

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


keluargaku: DEMO <b>DI PAKA</b>

Posted: 11 Feb 2012 11:25 PM PSTSebuah Jawatan-kuasa Bertindak bagi isu Rampasan Tanah Sekolah Rendah Agama Darul Bayan telah diwujudkan yang dianggotai dari kalangan para ibu-bapa, Pengerusi & AJK Ahli Lembaga Pengarah Sekolah serta Guru Besar dan kakitangan sekolah.

Mereka baru mengetahui pada akhir januari 2012 bahawa tanah sekolah mereka telah dirampas oleh 5 penama JKKK kampung Limbong & kg cacar. Ketua JKKK, setiusaha, naib dan ajk JKKK sendiri sanggup mengambil tanah sekolah tersebut untuk kepentingan individu mereka sendiri.

Menyedari hal itu Jawatan Kuasa Bertindak tersebut berusaha untuk mendapatkan kembali hak tanah sekolah mereka dengan mengemukakan bantahan dan bertemu dengan pihak Pejabat Tanah Daerah, Pengarah Tanah & Galian Negeri Terengganu. Mereka menyuarakan simpati tetapi mereka tidak boleh berbuat apa-apa kerana alasannya ini kerja orng politik. Pihak Jawatan kuasa juga cuba menemui Menteri Besar Terengganu tetapi gagal. Dan surat bantahan itu diserahkan kepada setiusaha MB.
Beberapa minggu berlalu tanpa respon akhirnya pihak Jawatan Kuasa menggerakkan demo bantahan secara aman agar pihak berkuasa memberi maklum balas segera. Hari ini, Ahad hampir 3 ribu orang peserta termmasuk masyrakat setempat, ibu-bapa, guru-guru dan para pelajar berdemontrasi ditapak Sekolah Rendah Islam Darul Bayan di jalan Santong, Pekan Paka bermula jam 12.30 tengahari. Mereka juga turut berarak ke Pejabat Adun Paka kerana pihak Adun & Ahli Parlimenlah yang terlibat secara langsung menandatangani kelulusan rampasan tanah tersebut.
Walaupun pejabat tersebut dibuka pada pagi tadi tetapi menyedari bahawa peserta demo berarak ke pejabat mereka lalu dengan segera pejabat tersebut ditutup. Bahkan YB Zakaria selaku Adun Paka bertindak melarikan diri dan bersembunyi di Resident Resort, iaitu sebuah resort yang berhampiran. Amat malang apabila beliau takut untuk berhadapan dengan peserta demo tersebut untuk menerima memorandum bantahan. Apabila peserta telah bersurai barulah pada petang ini mereka kembali berkumpul. Mungkin sedang bermesyuarat tergempar kot!
Apa yang kita dapat maklumat, tindakan ini sebagai satu sabotaj terhadap kepimpinan Menteri Besar Terengganu yang dipimpin oleh Datuk Seri Ahmad Said. Semua maklum bahawa Adun Paka dan Ahli Parlimen Dungun iaitu "Datuk" Matulidi adalah team Idris Jusoh dan pastinya tidak sebulu dengan Pok Rosli selaku Ketua Bahagian Dungun yang penyokong kuat & selaku penasihat strategik MB. Dengan isu yang ada sekarang, mereka boleh berlepas diri dan menyerahkan kepada Team Mat Said menjawab serta mempertahankan 5 orang JKKK yang diberi tanah tersebut dalam menghadapi persoalan dan bantahan orang-ramai. Dan sememangnya begitu kerana kelulusan akhir adalah ditangan pihak Exco selaku ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dan MB sendiri.
Pihak rakyat menunggu respon pihak berkuasa khususnya Datuk Mat Said dalam memberi jawapan yang munasabah sebagai sebuah parti yang mewar-warkan sebagai Parti pembela rakyat, bangsa melayu & agama Islam. Apakah tindakan rampasan tanah Sekolah Agama ini mengambarkan tanda sebagai rakyat yang didahulukan ?
Sampai bila pihak berkuasa nak membisu???

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


Pusat rawatan penagih dadah dibina <b>di Besut</b> |

Posted: 24 Mar 2012 08:43 PM PDT

| MUKA DEPAN | KEMBALI KE ATAS . | Hantar Artikel / Iklan | Penulis Tamu | Kami | Penafian
| 1 Utama | Agama | Blog | Komputer & Internet | Motivasi | Niaga & Kewangan | Pelbagai | Politik | Promo | Remaja | Wanita |

Copyright ©2012 Semua kandungan inimajalah.com.my dilesenkan di bawah Creative Commons 3.0, iaitu semua penyiaran semula mesti membuat pautan (link) ke inimajalah.com.my. Mengikut Creative Commons 3.0, penyiaran semula juga mesti tidak membabitkan sebarang modifikasi dan / atau tokok tambah terhadap teks asal sebagaimana disiarkan oleh inimajalah.com.my
| Alif Lam Mim . | Creativity by inimajalah.com.my
  • 10 visitors online now

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


Looking For Historical Sites.. - Kubu British <b>Di</b> Pesisir Pantai Bachok <b>...</b>

Posted: 31 Jul 2011 11:59 PM PDT

 Peperangan Dunia Ke-II yang berlaku pada tahun 1941 - 1945 dahulu telah banyak meninggalkan   kesan yang negatif di kalangan masyarakat Melayu pada zaman ini. Golongan veteran pada hari masih belum dapat melupakan kisah pada zaman penjajahan ini.

Kubu-kubu yang terdapat di daerah Bachok itu telah dibina oleh tentera British yang bertujuan untuk menentang kemaraan tentera Jepun dalam Perang Dunia Ke-II. Semasa pendaratan Jepun yang pertama, telah menyebabkan berlakunya pertempuran yang amat sengit di kalangan tentera British dan tentera Jepun dalam sejarah Tanah Melayu. 

Tentera Jepun telah menyerang Tanah Melayu iaitu Kelantan semasa penduduk kampung sedang nyenyak tidur dan dikatakan ada juga penduduk kampung yang sedang berhibur dengan berdikir bersama tentera British pada tengah malam itu, 8 Disember 1941.

Tentera British yang berbangsa India (Punjab) telah ditugaskan untuk berkawal di pesisir pantai Kelantan bagi menghadapi sebarang ancaman yang mungkin akan dihadapi dengan kental. Mereka berusaha untuk mempertahankan Kelantan dan menjaga lapangan di Pengkalan Chepa, Machang dan di Gong Kedak, Pasir Puteh daripada jatuh ke tangan pihak musuh. Pembinaan kubu yang rapi sesuai dengan kedudukan pertahanan yang strategik sedikit sebanyak telah dapat memperlahankan pergerakan musuh untuk terus memasuki Kelantan dengan cepat.

Menurut sejarah, penggunaan kubu-kubu sebagai alat untuk mempertahankan diri dari pihak musuh sedikit sebanyak dapat memperlambatkan pergerakan pihak musuh dari menawan Tanah Melayu pada waktu itu. Pantai Kuala Pak Amat merupakan salah satu lokasi yang penting dalam sejarah perang, ini kerana pantai itu telah menjadi tempat pendaratan yang pertama Tentera Jepun di Tanah Melayu. Namun sebelum berlakunya perang dunia yang ke-II yang lalu, Pihak Tentera British telah membina kubu-kubu kebal (Pillbox) ini bagi tujuan untuk mempertahankan pantai serta Tanah Melayu ketika itu daripada serangan dari pihak musuh.

        Kubu Kebal British di Kelantan; (Salleh Mohd Akib, 1995: 24)
Pada awal tahun 1940 pembinaan kubu-kubu kebal (Pillbox) ini semakin banyak dibina di pesisir pantai dan pesisir sungai serta di beberapa kawasan strategik yang lain seperti di Lapangan Terbang Kota Bharu, Machang serta di Gong Kedak, Pasir Puteh.
Pasukan tentera Jepun yang telah menyerang Tanah Melayu khususnya di Kota Bharu telah mengalami kesusahan yang teruk bagi mendarat di Kelantan ini kerana ianya adalah disebabkan oleh pertahanan di darat yang kuat terutama dari kubu-kubu kebal (Pillboxes) tentera British. Dalam 'CITATION FORCE' ada menyatakan;
            "....Kota Bharu Airfield was 4 km behind this coast position upon passing through the coconut grove, the huge airfield greeted our eyes. The surroundings were heavily protected with barbed wire entanglements and pillboxes were constructed in the first line (coast line) position and a strong defence zone".
(....Landasan Terbang Kota Bharu terletak 4 km di pendalaman dari arah pantai setelah melintasi dusun kelapa, maka terbentanglah landasan terbang yang besar itu di hadapan mata kita. Kawasan sekitarnya dipertahankan dengan rapi sekali oleh pagar-pagar kawat berduri dan kubu-kubu kebal yang dibina di barisan hadapan (sepanjang pantai) dan juga oleh satu zon pertahanan yang kuat). Malay Campaign (Ryuichi Yokoyana; 1941 – 1942; Japanese Secret Account of the Bloody Landing Against the British Force at Kota Bharu)
                       
        Kubu Kebal British di Kelantan; (Salleh Mohd Akib, 1995: 24)
Kubu-kubu kebal ini telah diperbuat daripada simen yang konkrit bagi mempertahankan struktur binaannya daripada cepat rosak. Ianya boleh memuatkan lebih kurang seramai 9 hingga 12 orang tentera di dalam setiap kubu.
Kubu-kubu kebal yang dibina ini mempunyai lubang-lubang khas pada setiap penjuru bagi tujuan untuk memerhatikan dan menembak musuh yang menghampiri setiap kawasan yang mempunyai kubu-kubu kebal ini. Terdapat lebih kurang 25 buah kubu-kubu kebal (Pillbox) telah dibina namun sebahagian besarnya telah banyak ditenggelami air kerana disebabkan oleh hakisan pantai yang berlaku pada setiap tahun.

          
               

13 di ajil - Google Blog Search

13 di ajil - Google Blog Search


Sembilan PATI Ditahan Dalam Ops 6P

Posted: 14 Apr 2012 03:47 AM PDT

KUANTAN – Jabatan Imigresen Pahang menahan sembilan lelaki warga asing yang tidak memiliki dokumen perjalanan sah serta memiliki permit kerja tamat tempoh dalam satu operasi terhadap pendatang tanpa izin, awal pagi ini.

Dalam Ops 6P bermula pukul 2 pagi hingga 5 pagi itu, seramai 57 pendatang asing tanpa izin (PATI) yang tinggal di Kampung Selamat dekat Pelabuhan Kuantan di sini, diperiksa penguatkuasa Jabatan Imigresen Pahang.

Pengarahnya, Datuk Mohamed Nasir Osman berkata, semua pendatang yang ditahan itu berusia dalam lingkungan 30 hingga 50 tahun dan bekerja di Pelabuhan Kuantan.

"Hasil pemeriksan tersebut pihaknya berjaya mengesan sembilan lelaki warga asing kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah serta memiliki dokumen tamat tempoh," katanya di sini hari ini.

Operasi terbabit yang disertai 57 anggota diketuai Timbalan Penolong Pengarah Imigresen, Mohd Rozi Ghazali turut mendapat kerjasama daripada Jabatan Pertahanan Awam (JPAM), Rela, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Beliau berkata, semua pendatang asing tanpa izin terbabit dibawa ke Ibu Pejabat Imigresen untuk siasatan lanjut.

"Semua mereka yang ditahan akan disiasat di bawah Seksyen 6 (3) dan Seksyen 15 (4) Akta Imigresen 1959/63 sebelum dihantar ke Depo Tahanan Imigresen di Ajil, Hulu Terengganu," katanya. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


GARAMLADA: Mengapa kos lebuhraya <b>Jabor</b> jadi RM5bilion?

Posted: 11 Nov 2011 02:14 AM PST

KUALA LUMPUR: Kerajaan digesa menjelaskan isu berhubung bagaimana kos pembinaan lebuhraya Jabor di Kemaman menelan kos tinggi sehingga melebihi RM2bilion daripada kos asal. Ketua pembangkang, Dato'Seri Anwar Ibrahim berkata, kos asal pembinaan lebuhraya yang termasuk dalam projek Lebuh raya Pantai Timur (LPT) itu hanya bernilai RM3bilion, tetapi kini menjadi RM5 bilion. Anwar berkata demikian semasa berbahas di Parlimen pada 2 November lalu.

Lebih malang lagi, projek gagal disiapkan mengikut tarikh yang ditetapkan iaitu pada tahun lalu walaupun pembinaannya bermula tahun 2007, katanya yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Kegagalan menyiapkan lebuh raya tersebut dibebankan lagi dengan masalah yang bakal dihadapi dengan persoalan siapa yang akan mengutip tol dan syarikat pemegang konsesi. Beliau mahu kerajaan mendedahkan pihak mana yang bertanggungjawab menyebabkan kelewatan dan peningkatan kos tersebut.

Selain itu beliau mendakwa semua masalah membabitkan kos dan kelewatan penyiapan LPT di Jabor adalah kerana kelemahan Jabatan Kerja Raya dan kementerian terbabit.

Selain itu beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut mempersoalkan projek membina jambatan di atas daratan di Kemaman, Trengganu dengan kos RM174 juta yang melebihi RM70 juta dari harga sebenar.

Kata Anwar, ia merupakan satu projek elit Umno/BN yang membina jambatan di daratan dan kosnya pula amat tinggi serta melebihi kos sebenar.

Beliau turut membidas sikap para pemimpin Umno yang lebih mementingkan diri daripada memikirkan derita rakyat dengan membuat cadangan untuk menaikan elaun wakil—wakil rakyat.

Sehingga kini, katanya kemiskinan tegar di kalangan rakyat masih belum diatasi, tetapi para pemimpin Umno sanggup membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat tanpa memikirkan derita rakyat.

Sumber berita: Harakah

Komen aku: Umno memang lebih naga daripada naga! Kalau tak buat begitu Umno tak akan kaya- pasti miskin papa! Serang PAS pun boleh diguna duit zakat, inikan pula duit buat lebuhraya!

Titisan Hatiku Sejuta Rasa: Tunaikan tanggungjawab anda

Posted: 17 Apr 2012 09:24 PM PDT

Masa aku balik ke Kuala Terengganu baru-baru ini, aku perasan tiang-tiang mengibarkan bendera-bendera telah muncul di beberapa tempat. Antara tempat yang aku selalu lalui seperti Mak Adis, Kuala Terengganu yang mana bendera BN, PKR dan PAS telah mula berkibaran.
On the way balik ke KL, aku tengok banyak tiang bendera UMNO berdiri dalam sebuah tasik di laluan Jerangau-Jabor. Agaknya ikan di situpun akan mengundi. Hahahaha. Demam pilihanraya mula melanda walaupun nama calon belum diumumkan. Akupun belum mendengar parlimen dibubarkan. Mungkin hebat pilihanraya kali ini. Dan apakah cerita sensasi peribadi calon akan menguasai berbanding dengan manifesto parti? Kita tunggu dan lihat. 
Cuma jangan lagi ada berita undi dibeli hatta dengan sehelai kain pelikat. Dan tidak ada lagi cerita-cerita tentang pengundi hantu kerana ia sungguh mengecewakan sekiranya ia benar-benar berlaku. Semoga tidak ada lagi cerita mereka yang menjual IC semata-mata duit semasa proses mengundi nanti. Benarkah berlaku? Akupun tidak tahu sebab tidak pernah terjebak. Semoga pilihanraya kali ini benar-benar bersih tanpa ada sungutan dari mana-mana pihak dan juga tidak ada pergaduhan sesama kita. Malu wey!!!
Walau macamanapun, apakan anda sudah mendaftar? Tunaikan tanggungjawab anda kerana anda yang akan menentukan halatuju negara ini. Tambahan dengan kenaikkan harga barang yang aku rasa tidak selari dengan kenaikkan gaji, harga rumah yang mencanak-canak naik sehingga sekarang 40 tahun diberikan tempoh pinjaman. Fuh!! bukan main lama tu kita berhutang, hatta faedah yang dikenakan bukan main. Tol di sana-sini sedangkan jam juga di atas jalan bertol. Buatlah keputusan yang bijaksana dan mengundilah. Jangan tidak mengundi dan selepas itu membebel itu tidak betul, ini tidak betul.

CeBiSaN KiSaH DuNiAKu...Ck: Timeline Allah - Belasungkawa <b>...</b>

Posted: 15 Apr 2012 04:13 AM PDT

Bismillahirrahmanirrahim...
Muhammad Asyraaf Amin adalah anak ketiga abang saya, Md Hanafiah Amin yang saya panggil BaHa dan kakak ipar, Nurhasyimah Ishak. Dilahirkan pada 24 Mei 2010 di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu (HSNZ, KT) dan disambut dengan penuh kesyukuran serta kegembiraan oleh kami. Kelahiran Aysraaf melengkapkan keluarga BaHa yang telah memiliki 2 orang anak lelaki sebelum ini. Lalu kami gelar mereka 3 stooges
Setiap kali pulang ke kampung, kami pasti tidak akan melepaskan peluang untuk bertemu dan bermain dengan 3 stooges malah BaHa juga sering pulang ke kampung pada hujung minggu menjenguk Abah Ummi. Abah pula dalam tempoh seminggu, pasti akan ke Chendering untuk menjenguk cucu-cucunya dan melepaskan rindu. Jika BaHa mempunyai urusan di KL pula, sudah pasti mereka akan bermalam di teratak saya dan saat itu teratak saya akan riuh rendah dengan suara 3 stooges. Momen itu amat bermakna buat saya kerana keletihan mengharungi kehidupan seharian pasti akan hilang saat melayani keletah mereka. 

25 Mac 2012 - Dalam entri ini, Abah Ummi membuat kejutan apabila datang ke KL tanpa memaklumkan terlebih dahulu kepada saya sedangkan saya sudah membeli tiket untuk pulang ke kampung dengan menaiki bas pada malamnya. Pada hari tersebut juga, saya telah bergegas dari UTM ke Celcom cawangan KLIA untuk membeli pakej iPhone kerana hanya cawangan tersebut yang beroperasi pada hari Ahad. Kesungguhan itu datang apabila urusan saya untuk membelinya juga dipermudahkanNya. Saya sudah berniat, jika pada hari itu saya berdepan dengan apa jua halangan, maka saya akan membatalkan niat tersebut. Ini merupakan kali pertama saya membeli sesuatu yang mahal untuk diri sendiri tetapi bukan soal pembelian telefon yang ingin saya kaitkan tetapi kisah di sebalik hikmah pembeliannya yang telah membuatkan hati saya benar-benar terkesan dengan Qada' dan Qadar Allah. 
27 Mac 2012 - Saya tiba di rumah BaHa dari Cameron Highlands bersama Abah Ummi. Petang itu saya sempat bermain-main dengan 3 stooges malah mereka turut mengiringi saya ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud pada malamnya untuk pulang ke KL. 
3 dan 4 April 2012 - Setelah sekian lama menangguhkan urusan menukar tayar kereta, akhirnya saya nekad melakukannya seperti dalam entri ini. Sesungguhnya perasaan nekad itu Allah hadirkan dalam diri saya kerana menyiapkan diri saya untuk berdepan dengan keadaan yang memerlukan saya menggunakan kereta tersebut untuk perjalanan yang jauh. 
6 April 2012 - Akhir-akhir ini saya sering memikirkan untuk menggugurkan subjek yang telah didaftarkan pada semester ini atas sebab-sebab tertentu termasuk masa yang agak terhad untuk urusan lain. Lantas selepas melakukan solat istikharah, saya nekad untuk menggugurkan 2 subjek dan mengambilnya pada semester hadapan. Lalu saya ke UTM pada hari tersebut bersama seorang teman yang juga ingin melakukan perkara yang sama. Usai urusan tersebut, saya telah berjanji untuk menjemput Marhani dan anaknya, Iskandar di rumahnya yang terletak tidak jauh dari UTM. Hati saya sungguh seronok kerana dapat menghabiskan masa bersama Iskandar kerana keletahnya mengingatkan saya kepada 3 stooges
Usai menghantar pulang Marhani dan Iskandar, saya ke Masjid Muaz bin Jabal di Setiawangsa untuk menunaikan solat Zuhur. Allahu Akbar, saya ditemukan dengan seorang kanak-kanak lelaki berusia 7 tahun yang menangis sendirian. Hati saya jadi sayu lalu saya dekati anak kecil itu dan bertanyakan namanya. Rupa-rupanya ayah anak kecil itu tidak tahu yang kelas agama pada hari tersebut telah dibatalkan. Dia terus berlalu sebaik menghantar anaknya ke situ dan anak itu menangis ketakutan kerana ditinggalkan keseorangan. Saya minta izin anak itu (Fahmi) untuk mencari sebarang petanda seperti alamat rumah atau nombor telefon untuk dihubungi di dalam begnya. Malah saya tidak keberatan untuk menghantar Fahmi pulang ke rumahnya berdasarkan alamat yang saya temui pada surat di dalam begnya. Saya minta Fahmi menunggu saya untuk solat Zuhur terlebih dahulu dan berjanji untuk menghantarnya pulang selepas itu.
Usai solat, tiba-tiba datang seorang lelaki yang mengatakan bahawa dia adalah kakitangan masjid dan mengenali ayah Fahmi. Kecurigaan saya hilang apabila melihat lelaki itu membawa Fahmi memasuki pejabat masjid dan saya tunggu di luar masjid hampir setengah jam untuk memastikannya. Kata lelaki itu, kelas kebiasaannya akan tamat pada jam 5.30 petang dan Fahmi akan diserahkan kepada ayahnya selepas waktu itu. Saya tidak pasti apa motif lelaki itu berbuat demikian tetapi saya serahkan keselamatan Fahmi kepada Allah. 
Pada waktu malamnya pula, saya menghadiri Usrah di Masjid Al-Hasanah Bangi dan antara tajuk yang dikupas pada sesi tersebut adalah percaya kepada Qada' dan Qadar. Perbincangan pada kali ini agak lama daripada biasa dan tamat pada jam 10.30 malam. Sebenarnya, fikiran saya pada waktu itu sudah berkira-kira untuk pulang ke kampung selama beberapa hari kerana tidak mempunyai kelas pada minggu hadapannya tetapi perasaan masih berbelah bagi apabila mengenangkan senarai tugasan yang perlu dilunaskan. Usai usrah, seorang teman baik pula bermalam di teratak saya kerana waktu sudah agak lewat untuk pulang ke rumah sendiri. Saya alu-alukan kehadirannya kerana saya juga pernah sebelum ini bermalam di rumahnya. Setidak-tidaknya saya punya teman berbual pada malam itu. 
Dalam masa yang sama, Ummi menghubungi saya dan memaklumkan yang Abah kurang sihat. Hati saya tambah bercelaru lalu tanpa banyak soal, malam itu juga saya tempah 2 tiket kapal terbang untuk Abah Ummi datang ke KL pada malam esok. Niatnya saya ingin membawa Abah Ummi berjalan-jalan ke Singapura kerana paspot mereka sememangnya berada dalam simpanan saya. Lalu seperti biasa, saya minta bantuan BaHa untuk mencetak boarding pass Abah Ummi dan menghantar keduanya ke lapangan terbang. 
7 April 2012 - Jam 12 tengah hari, saya sedang berurusan di kawasan sekitar The Mines dan tiba-tiba menerima panggilan daripada nombor yang tiada dalam simpanan telefon tetapi entah mengapa, hati saya terdetik untuk mengangkatnya. Saya sebenarnya sering mengelak untuk menerima panggilan daripada nombor tidak dikenali kerana selalunya ia untuk urusan insurans dan sebagainya. 
Ternyata panggilan itu daripada BaHa. Memang saya cam suara BaHa.
"Hello, berapa nombor Abah?" tanya BaHa kepada saya. 
"Amboi, takkan nombor ayah sendiri tak ingat kot," jawab saya dalam nada yang bergurau.
"Ini nombor siapa? Mujur Imah angkat. Ingatkan tak nak angkat dah sebab nombor tak kenal. Telefon BaHa mana?" ujar saya lagi.
"Telefon abang tak bawa, tertinggal kat rumah. Kat hospital ni," jawab BaHa dalam nada yang berbaur cemas. 
"Kenapa?" soal saya dengan nada yang sedikit keras. 
"Asyraaf jatuh. Berdarah-darah," jawab BaHa, jelas semakin cemas dan saya kesal kerana bergurau sebentar tadi.
"Allahuakbar, ini nombor Abah. BaHa telefon Abah dulu," balas saya dengan penuh kekesalan dan hati yang sudah tidak keruan. 
Saya terus menghubungi adik-adik memaklumkan keadaan Asyraaf kepada mereka. Kebetulan MakTeh dalam perjalanan ke Ipoh, AyahChik ke Jerantut menemui isterinya dan PakSoo pula bertugas. Lalu usai solat Zuhur, tanpa banyak soal saya terus memecut pulang menuju ke HSNZ, KT. Hanya Allah yang tahu perasaan saya saat itu dan saya sudah tidak peduli jika disaman kerana melebihi had kelajuan. Saya bertemu dengan AyahChik yang terus bertolak daripada Jerantut di Plaza Tol Jabor dan dari situ kami berkonvoi ke Kuala Terengganu melalui jalan Jerangau-Jabor. Saat begini saya rasakan alangkah baiknya jika saya punya sayap untuk terbang pulang segera berada di sisi BaHa dan keluarga. Abah Ummi juga telah tiba di sana lebih awal walaupun Abah masih belum betul-betul sihat. 
Akhirnya, saya dan AyahChik selamat tiba di Kuala Terengganu pada waktu Maghrib dan terus menemui Abah, Ummi dan BaHa yang kebetulan berada di Masjid Ladang. Allahuakbar, sayu hati melihat keadaan BaHa yang menitiskan air mata apabila Abah berpesan agar apa jua yang berlaku selepas ini, terimalah ia sebagai ketentuan takdir dan jangan menyalahkan diri sendiri atas apa yang berlaku. Saat itu BaHa memaklumkan yang Asyraaf sudah bergantung kepada mesin sokongan hayat. 
Oleh kerana sudah melepasi waktu melawat, kami tidak dapat melihat keadaan Asyraaf lalu pulang ke rumah BaHa di Chendering terlebih dahulu. Di samping itu, kami perlu menjaga 2 orang anak BaHa, Adam dan Adeef yang ditinggalkan di rumah jiran selepas BaHa bergegas ke hospital. 
Dalam perjalanan pulang ke Chendering, seorang teman lama saya telah menghantar mesej melalui FB. Oleh kerana saya sudah menggunakan iPhone maka saya terus membaca mesejnya. Sudah pasti saya tidak dapat membacanya jika saya masih menggunakan telefon yang lama. Allah Maha Besar. Ia seperti dirancang apabila teman saya itu mempunyai adik yang bertugas sebagai doktor di HSNZ dan selepas diselidiki, ternyata doktor itu yang bertanggungjawab merawat Asyraaf. Saat itu saya sudah dimaklumkan tentang keadaan sebenar Asyraaf namun saya sesungguhnya tidak sampai hati untuk menyampaikannya kepada BaHa. 
MakTeh yang berada di Ipoh pula terus membeli tiket untuk pulang ke Kuala Terengganu dan BaAn juga bertolak pulang daripada Johor. Sementara itu, mertua BaHa juga sedang dalam perjalanan dan mereka dijangka tiba sebelum Subuh. Malam itu kami tidak dapat tidur dan tidak sabar menunggu hari siang untuk mengetahui keadaan Asyraaf. 
Saya memang tidak sanggup melihat anak kecil seusia Asyraaf (1 tahun 10 bulan) yang dipenuhi dengan pelbagai wayar. Ia bukan dibuat-buat tetapi naluri semulajadi yang berada di luar kawalan saya. Perasaan tidak sanggup melihat Asyraaf membuatkan saya mengalirkan air mata tanpa dapat ditahan-tahan lagi. Tidak dapat saya gambarkan perasaan BaHa dan kakak ipar pada waktu itu berhadapan dengan situasi sebegitu. Saya tidak menyangka pertemuan pada 27 Mac yang lalu adalah pertemuan saya yang terakhir dengan Asyraaf. Waktu itu saya cukup terhibur dengan keletahnya memarahi abang-abangnya, Adam dan Adeef sehingga keletihan memandu berjam-jam daripada Cameron Highlands sebelum itu hilang begitu sahaja. 
8 dan 9 April 2012 - Ia satu tempoh yang cukup sukar buat kami dan keluarga saat ingin membuat keputusan untuk menghentikan mesin sokongan hayat. Saya dan MakTeh tidak berganjak dari sisi BaHa kerana menjaga Adam dan Adeef sementara Abah Ummi, BaMa, BaAn dan BaYu pulang ke kampung untuk menguruskan beberapa perkara di sana. 
10 April 2012 - Pagi itu saya dan MakTeh menghantar Adam dan Adeef ke sekolah dan kemudian terus menuju ke hospital untuk menemui BaHa. Tidak sanggup rasanya menatap wajah sugul BaHa tetapi kami harus kuatkan semangat kerana pada saat-saat begini BaHa memerlukan sokongan kami. 
Sekitar jam 11.45 pagi, saya dan MakTeh kembali ke Chendering untuk menjemput Adam dan Adeef pulang dari sekolah. Pada masa yang sama, PakSoo yang baru tiba dari KL juga telah sampai. Kami siapkan Adam dan Adeef sebelum bertolak ke hospital semula. Sebaik kami memarkirkan kereta di hospital, BaHa menghubungi kami.
"Ada kat mana?" tanya BaHa.
"Baru masuk hospital," jawab MakTeh.
"Naik semua, bawa Adam dan Adeef sekali. Abang nak buka mesin," terang BaHa.
Saat itu perasaan kami sukar untuk digambarkan. Bercampur baur tetapi kami teruskan juga langkah menuju ke wad ICU yang terletak di tingkat 6. Air mata sudah tidak dapat ditahan-tahan lagi apabila diberi masa untuk mengucup dahi Asyraaf buat kali terakhir sebelum mesin dibuka. Allahuakbar, benarlah kehidupan ini hanyalah pinjaman dariMu jua. Saat tiba waktunya, pasti kami akan dipanggil mengadapMu kembali. 
Urusan kami membawa pulang jenazah Asyraaf Alhamdulillah telah dipermudahkanNya. PakSoo telah mendapatkan khidmat kereta peronda daripada 3 daerah untuk membuka laluan kami pulang ke kampung sehingga perjalanan yang sepatutnya memakan masa 1 jam menjadi setengah jam sahaja. Itu penghormatan terakhir dari PakSoo buat Asyraaf. 

11 April 2012 - Alhamdulillah jenazah Asyraaf selamat disemadikan berhampiran kubur arwah bapa saudaranya (adik bongsu kepada kakak ipar) yang juga meninggal sewaktu kecil. Semacam rasa tidak percaya melihat BaHa meletakkan jenazah Asyraaf ke dalam liang lahad namun sebagai orang Islam, inilah ketetapanNya yang harus diterima bahawa setiap yang hidup pasti akan merasai mati. Asyraaf sebenarnya bertuah menemui penciptanya dalam keadaan suci dan bersih dari sebarang dosa. Sesungguhnya kejadian yang menimpa Asyraaf adalah satu pengajaran kepada kami yang masih hidup bahawa kematian itu adalah pasti dan tempoh kehidupan ini adalah sangat singkat. Kematian boleh datang pada bila-bila masa dan ketika. 

Terima kasih Allah kerana meminjamkan kepada kami anugerah yang sungguh berharga ini meskipun untuk jangka waktu yang singkat.

Jika direnung kembali setiap susunan kejadian yang telah berlaku, ternampak bahawa sesungguhnya benarlah kehidupan ini telah ada timeline yang tercatat di Luh Mahfuz sejak azali lagi. Tiada istilah suratan, kebetulan, kalau, mujur atau nasib baik kerana segala-galanya sudah berada di dalam pengetahuanNya jua.

  • Kejadian yang menimpa Asyraaf adalah pada waktu tengah hari iaitu sebelum Abah Ummi bertolak menaiki penerbangan ke KL pada malamnya. Saya tidak dapat membayangkan jika sewaktu kejadian kami sudah berada di Singapura atau di luar KL. 
  • Allah menggerakkan hati saya untuk membeli iPhone agar saya akhirnya, dapat berkomunikasi dengan doktor yang merawat Asyraaf.
  • Adik bongsu kakak ipar disemadikan di kampung kami, BaHa kemudian ditemukan jodoh dengannya dan akhirnya Asyraaf disemadikan berhampiran kubur bapa saudaranya sendiri. 
  • Lebih ironi, Asyraaf menghembuskan nafas terakhir di tempat dia dilahirkan iaitu HSNZ KT. 

Allahu Akbar! Allahu Akbar!

P/s: Tiada sebarang foto yang saya ambil sewaktu Asyraaf di hospital ataupun semasa diuruskan untuk pengebumian kerana saya tidak sampai untuk menyimpan memori sebegitu tentang Asyraaf. Saya hanya ingin mengingati momen-momen indah bersamanya sahaja. 

13 di pulau wan man - Google Blog Search

13 di pulau wan man - Google Blog Search


studio ukm: CAdaNGAN SKrip untuk VIdeo KUala TERENGganu.

Posted: 18 Apr 2012 06:33 AM PDT

Kuala Terengganu merupakan sebuah daerah di Terengganu yang mempunyai keluasan lebih kurang 60'528 hektar persegi. Ia juga merupakan ibu negeri Terengganu.

Menurut sejarah Kuala Terengganu telah dikenali sejak berates tahun yang lalu.
Ia tercatat dalam buku catatan sejarah pengembaraan sejak tahun 1178
seperti dalam buku pengembara China.

Bandaraya Kuala Terengganu kelihatan cantek dan bersih. Ketika kami tiba di bandaraya ini, ia merupakan hari cuti iaitu hari Jumaat, oleh yang demikian jalanraya kelihatan agak tenang.

Banyak lokasi yang menarik untuk dilawati di Kuala Terengganu dan antaranya ialah sebuah pasar besar yang terletak di tepi Sungai Terengganu. Pasar Kedai Payang ini lebih terkenal sebagai Pasar Payang. Pasar ini amat dikenali oleh pengunjung dalam negeri dan dari luar Terengganu.

Pasar ini menyediakan pelbagai barangan untuk pelanggan yang berkunjung ke sini. Antara barang-barang yang diperniagakan di sini ialah ikan, sayuran, kain, barang logam, barang kraftangan dan sebagainya. Pasar Payang merupakan bangunan dua tingkat yang memulakan aktiviti perniagaannya bermula dari jam 8.00 pagi hingga jam 6.00 petang. Di pasar ini juga pengunjung boleh menikmati pelbagai makanan tempatan seperti kuih-muih, keropok dan sebagainya. Pasar Payang ini terletak di tengah-tengah bandaraya Kuala Terengganu.

Di bandaraya Kuala Terengganu juga wujud Taman Monumen. Taman ini mempamerkan monumen Islam seluruh dunia terutamanya replica masjid-masjid seluruh dunia. Lokasi Taman Warisan Islam ini terletak di Pulau Wan Man. Taman yang mempunyai keluasan 23 hektar ini menempatkan 21 replika bangunan yang mempunyai kaitan dengan tamadun Islam. Antara replica bangunan yang terdapat di sini ialah Masjidil haram, Masjid Mohd Ali dan sebagainya. Masjid Kristal juga yang dibina dalam kawasan ini menjadi daya tarikan utama pengunjung. Pengunjung tidak putus-putus berkunjung ke sini untuk melihat masjid berkenaan dengan lebih dekat lagi. Masjid Kristal ini dibina daripada Kristal kaca dan keluli. Masjid ini mula dibina dalam tahun 2006 dan siap serta dirasmikan dalam tahun 2008.Masjid Kristal ini mempunyai keluasan 2146 meter persegi dan boleh memuatkan 700 orang jemaah pada sesuatu masa.Kelihatan rekabentuk luar masjid ini sangat cantik. Dari jauh kelihatan sebahagian masjid ini seperti terapung di atas air. Ia juga kelihatan cantik apabila terkena pancaran cahaya mentari.Bahagian dalam masjid ini juga sangat indah dipandang mata. Terdapat bahagian-bahagian tertentu di masjid ini diukir dengan cantik.

Seterusnya Pulau Duyung di Kuala Terengganu pula dikenali ramai bukan saja dalam Negara malah hingga ke luar Negara kerana aktiviti membina bot yang telah lama wujud di sini. Terdapat beberapa bengkel membina bot di Pulau Duyung yang dimiliki secara individu

Bengkel membina bot ini telah wujud sejak lebih kurang 25 tahun yang lalu. Ia merupakan kerja warisan yang diwarisi turun temurun.

Terdapat bot yang dibina oleh dua orang tenaga kerja. Kayu yang biasa digunakan untuk membina bot ialah kayu Cengal, seraya dan Kulim. Dikatakan bot yang dibina boleh bertahan selama lebih kurang 60 tahun.

Biasanya bot-bot yang dibina di sini panjangnya dalam lingkungan 20 hingga 99 kaki.

Bot yang mempunyai panjang yang sederhana iaitu kira-kira 60 kaki boleh disiapkan dalam masa setahun. Bot-bot yang dibina ini mempunyai nilai harga antara 100 ribu hingga 300 ribu ringgit. Tempahan untuk membina bot bukan saja dating dari orang tempatan malah juga dari luar Negara termasuk Eropah. Bot yang kelihatan ini ditempah oleh pelanggan dari luar Negara. Nilai harga bot ini ialah lebih kurang 2 juta ringgit dan ia telah berada di sini selama setahun.

Di Kuala Terengganu juga terdapat bengkel ukiran kayu. Bengkel ini menerima tempahan untuk membuat bingkai pintu atau tingkap, perabot, dan sebagainya. Tempahan bukan saja diperoleh dari pelanggan sekitar malah dari luar Terengganu. Bengkel warisan keluarga ini telah wujud di sini lebih kurang 25 tahun. Kayu-kayu yang digunakan untuk membuat ukiran ialah kayu Cengal, Seraya Hitam, Seraya Merah dan Kulim. Corak ukiran yang biasa dibuat ialah awan larat, geometrid an batik.

Seterusnya di Kuala Terengganu terdapat kilang batik. Kilang ini terletak di kawasan perindustrian Cendereng kuala Terengganu. Kilang ini bermula dari peringkat yang kecil sebelum berkembang hingga Berjaya membuka kilang seperti sekarang. Kilang batik yang dikenali sebagai Nur Arfa Batik ini diasaskan oleh En. Wan Mohamed Ariffin sejak tahun1980 mempunyai lebih 100 orang pekerja yang mahir. Pekerja di sini mampu melukis batik secara terus ke atas kain dengan idea yang terjana diminda mereka. Hasil batik di sini juga dihasilkan dengan cara mencetak. Kilang ini menghasilkan reka batik yang menarik untuk pakaian wanita dan lelaki. Batik rekaan mereka sentiasa menarik perhatian pelanggan. Di Nur Arfa Batik juga terdapat ruang yang dikhususkan untuk pelawat yang ingin mencuba untuk melukis batik. Ruang ini agak mendapat sambutan pengunjung yang ingin mencuba kebolehan mereka.

Selain lokasi-lokasi yang disebutkan, sekitar Kuala Terengganu juga terdapat lokasi-lokasi yang lain untuk dikunjungi. Boleh dikatakan Kuala Terengganu kaya dengan warisan-warisan lalu yang wujud di celah-celah kemodenan yang wujud. Kuala Terengganu sentiasa menanti kunjungan sesiapa saja untuk dating ke sini.

...terima kasih kerana membaca....

DAUDmontakzakaria

13 di kemasik - Google Blog Search

13 di kemasik - Google Blog Search


Ceramah Umum <b>di Kemasik</b> | PAS Pekan Kemasik

Posted: 03 Mar 2012 11:51 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Ceramah Umum di Kemasik. 3 Mac 2012. Perkarangan Surau Feri Penceramah: 1) Ust Alias (Pengarah MTD Kemasik) 2) Ng Swee Lim (ADUN Sekinchan) 3) Ismail Harun (YDP PAS Kemaman). Posted 3rd March by PAS ...

13 di jerteh - Google Blog Search

13 di jerteh - Google Blog Search


Empat Melecur Akibat Belon Besar Meletup <b>Di Jerteh</b> Souq | Darul <b>...</b>

Posted: 07 Jan 2012 03:13 PM PST

BESUT, 6 Jan (Bernama) — Empat lelaki melecur hampir seluruh badan apabila sebiji belon besar pecah dan terbakar di tapak Karnival Jalur Lebar 1Malaysia di Jerteh Souq di sini pada Rabu malam.

Kesemua yang cedera kini dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan.

Kontraktor di tapak karnival terbabit, Kenny Soo berkata tiga mangsa adalah pekerjanya iaitu Mohamad Hanif, 17, Yap Chi Keong, 30 dan seorang lagi dikenali sebagai Kalidasan, 23, serta penduduk tempatan Mohd Nor Jusoh, 55, dari Kampung Lampu, Kuala Besut yang kebetulan berada di tempat kejadian ketika belon itu pecah.

Kejadian berlaku pada 9.15 malam ketika Kalidasan dan Mohamad Hanif sedang mengisi gas ke dalam belon itu manakala Yap dan Mohd Nor, melihat kerja mengisi gas hidrogen dilakukan apabila tiba-tiba belon itu meletup.

"Kesemua mangsa melecur teruk hampir seluruh badan dan kepala apabila percikan api menyambar mereka," kata Soo ketika ditemui di sini malam tadi.

Mangsa dikejarkan ke Hospital Daerah Besut sebelum dipindahkan ke HUSM. Mereka dipercayai dalam keadaan stabil.

Soo berkata kejadian berlaku dengan cepat dan beliau tidak dapat memastikan punca belon itu meletup.

Katanya kesemua pekerjanya itu berasal dari Kuala Lumpur sedang melakukan persiapan akhir di tapak karnival tersebut yang bermula hari ini dan berakhir pada Ahad.

Seorang peniaga yang enggan namanya disiarkan berkata beliau ternampak api daripada belon itu dan kemudian melihat keempat-empat mangsa yang sedang terbakar berlari sambil menjerit meminta tolong dan dibantu orang ramai yang berada di situ.

– BERNAMA

teganuku: Empat Melecur Akibat Belon Besar Meletup <b>di Jerteh</b> Souq

Posted: 05 Jan 2012 10:34 PM PST

Empat lelaki melecur hampir seluruh badan apabila sebiji belon besar pecah dan terbakar di tapak Karnival Jalur Lebar 1Malaysia di Jerteh Souq di Jerteh pada malam kelmarin.

Kesemua yang cedera kini dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan.

Kontraktor di tapak karnival terbabit, Kenny Soo, berkata tiga mangsa adalah pekerjanya iaitu Mohamad Hanif, 17, Yap Chi Keong, 30 dan seorang lagi dikenali sebagai Kalidasan, 23, serta penduduk tempatan Mohd Nor Jusoh, 55, dari Kampung Lampu, Kuala Besut yang kebetulan berada di tempat kejadian ketika belon itu pecah.

Kejadian berlaku pada jam 9.15 malam ketika Kalidasan dan Mohamad Hanif sedang mengisi gas ke dalam belon itu manakala Yap dan Mohd Nor, melihat kerja mengisi gas hidrogen dilakukan apabila tiba-tiba belon itu meletup.

"Kesemua mangsa melecur teruk hampir seluruh badan dan kepala apabila percikan api menyambar mereka," kata Soo ketika ditemui di Jerteh malam tadi.

Mangsa dikejarkan ke Hospital Daerah Besut sebelum dipindahkan ke HUSM. Mereka dipercayai dalam keadaan stabil.

Soo berkata, kejadian berlaku dengan cepat dan beliau tidak dapat memastikan punca belon itu meletup.

Katanya, kesemua pekerjanya itu berasal dari Kuala Lumpur sedang melakukan persiapan akhir di tapak karnival tersebut yang bermula hari ini dan berakhir pada Ahad.

Seorang peniaga yang enggan namanya disiarkan berkata, beliau ternampak api daripada belon itu dan kemudian melihat keempat-empat mangsa yang sedang terbakar berlari sambil menjerit meminta tolong dan dibantu orang ramai yang berada di situ.

13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


Jom IT <b>di KEMAMAN</b> « MyBeauty Diary.

Posted: 05 Apr 2012 11:01 PM PDT

Salam Ceria buat pengunjung setia blog ini. 

Minggu lepas saya berpeluang untuk berkongsi sedikit sebanyak peluang dan pengalaman berniaga secara online di Karnival Kerjaya dan Pendidikan, Majlis Perbandaran Kemaman. Alhamdulillah anak-anak Kemaman semuanya bijak, pandai dan berhemah.

Zaman sekarang terlalu ramai yang celik IT namun masih kurang pengalaman menjana income melalui IT. Sedihkan? Kuasa menjana pendapatan hebat sering terlepas pandang untuk memanafaatkannya. Bagaimana suri rumah mampu menjana pendapatan seiring pegawai tinggi hanya dari meja dapur. Bestkan? Mula-mula dulu saya juga agak skeptikal kerana hanya mendengar khabar. Namun niat untuk mencuba amat tinggi. Bermula hanya suka-suka 'copy paste' modul smart solat untuk kanak-kanak 7-10 tahun ke dalam blog saya. Tempahan mulai masuk. Kaedah promosi saya offline + online

  • Bina blog yang cantik, lengkap dan jelas maklumat
  • SMS Blaster ke semua kenalan
  • Email maklumat dan link kepada semua contact email
  • Iklankan di Majalah yang ada kaitan dengan ibu bapa dan pendidikan

Hanya dengan langkah sesimple ini pengalaman itu amat mengejutkan saya. Booking mulai masuk dan saya mula semangat. Saya teruskan usaha dengan menghantar surat ke sekolah. Dengan bantuan blog itu, ibu bapa mendapat maklumat jelas mengenai modul, tenaga pengajar, langkah keselamatan, dan misi dan visi. Keyakinan pelanggan meningkat dan mereka yakin.

Dengan menggunakan bayaran peserta saya menguruskan projek itu tanpa resiko. Projek 2 hari tersebut membolehkan saya menjana RM18,000.00 bersih. Alhamdulillah. Bermulalah episod saya sebagai seorang usahawan di internet.

Seterusnya saya menjalankan kursus online business, kursus jahitan tudung, kursus balutan hamper, kursus video audio editing dan sebagainya lagi. Hanya dengan transfer idea anda kedalam blog dan jadikan ianya duit, senangkan?

Kini saya berazam untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan saya dengan seramai mungkin insan lain yang berhasrat mengubah kehidupan dan membaiki ekonomi rumah tangga from the comfort of your kitchen… hehehehe kerana saya sering update blog saya di dapur sebelum mampu mengubahsuai ofis yang lebih selesa di tingkat atas rumah saya.

Bagi yang berminat boleh email saya

mastura.saad@cbdgroup.co.cc                                                                                                                                      

atau hubungi 0126243343.

Semoga kita semua berjaya dunia dan akhirat. Amiiiinnnn

ads