Selasa, 22 Oktober 2013

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


pak su tukang urut berpengalaman <b>di setiu</b>. - teganuki ta - Blogger

Posted: 26 Aug 2013 04:00 PM PDT

Teks dan gambar oleh Aminudin Ismail.
DAERAH Setiu sememangnya mempunyai ramai tukang urut yang mahir dan dikenali ramai, antaranya ialah Pak Su Ghani atau nama nama penuhnya Abdul Ghani Husin yang tinggal di Kampung Kederang, Permaisuri. Setiu.

"Pak Su bersyukur kerana dikurniakan Allah kebolehan untuk mengurut dan mengubati penyakit. Pak Su hanya berusaha tetapi yang menentukan kesembuhan adalah Allah " katanya.

Abdul Ghani juga boleh mengurut lelaki yang mengalami masalah lemah tenaga batin dengan melakukan beberapa teknik urutan bagi memulihkan semula hubungan suami isteri pesakit serta berdoa kepada Allah dan membaca beberapa ayat suci al Quran ketika mengurut.

"Mereka yang mengalami penyakit lemah tenaga batin ini perlu diurut dengan betul bukan pada keseluruhan badan supaya darah akan berjalan lancar dan memberi kesegaran kepada pesakit. Selain itu saya juga membuat air penawar dan membaca beberapa jampi.

Setakat ini sudah ramai yang mengalami masalah itu sudah kembali pulih," katanya.
Abdul Ghani berkata, dalam sehari dia mampu mengurut antara tiga dan lima orang sehari dengan tidak mengenakan jumlah bayaran tertentu sebaliknya mengikut kerelaan mereka yang diurut iaitu mengikut kemampuan mereka.

Menurutnya, antara yang datang mengurut di rumahnya ialah ahli politik dan pegawai kerajaan serta penduduk setempat.

"Biasanya orang akan bagi Pak Su antara RM20 hingga RM50. Bagi yang berpendapatan besar mereka akan beri lebih lagi sekiranya mereka berpuashati dengan urutan Pak Su. Pak Su biasanya mengambil masa selama kira-kira satu jam untuk mengurut keseluruhan badan dan bagi mereka yang mempunyai badan yang agak besar akan lebih sedikit masanya," katanya.
Pak Su juga boleg berubat tradisional, antara penyakit yang pernah pulih selepas berubat dengan Abdul Ghani ialah penyakit angin ahmar (stroke) dan penyakit mental atau tekanan jiwa. Kebanyakan pesakit akan datang ke rumahnya beberapa kali untuk menjalani rawatan.

"Alhamdulillah, setakat ini beberapa orang pesakit sudah pulih dan ada yang setengah pulih selepas mendapat rawatan dari Pak Su, antaranya ialah seorang yang menderita sakit stroke selama beberapa tahun kembali pulih selepas tujuh kali Pak Su merawat dengan mengurut dan memberi minum air penawar," katanya.13 di besut - Google Blog Search

di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


Perbelanjaan polis <b>di</b> Kuala <b>Besut</b> RM8 juta — HarakahDaily

Posted: 25 Sep 2013 05:20 PM PDT

Perbelanjaan polis dalam pilihan raya kecil Kuala Besut baru-baru ini melebihi RM8 juta, Parlimen diberitahu hari ini.

Dalam jawapan bertulis kepada Anthony Loke Siew Fook (DAP-Seremban), Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, angka itu melibatkan 3,364 orang pegawai polis yang ditugaskan di situ.

Daripada RM8.36 juta itu, kira-kira RM5.7 juta diperuntukkan untuk sewaan khemah untuk kegunaan kerja pegawai-pegawai.

Bagaimanapun, Loke berkata, nisbah anggota polis berbanding penduduk juga tinggi, dengan seorang pegawai untuk setiap lima penduduk Kuala Besut.

Malaysiakini


Ditahan Jual Nasi Bungkus <b>Di Besut</b> - MyNewsHub

Posted: 02 Aug 2013 02:07 PM PDT


BESUT – Dua individu termasuk seorang wanita ditangkap kerana tidak berpuasa dan makan secara terbuka di tempat awam pada bulan Ramadan serta menjual makanan kepada orang Islam tidak berpuasa, kelmarin.

Pegawai Agama Daerah, Azmi Tengah berkata, ibu tunggal berusia 40-an itu diberkas di rumahnya di Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut oleh sepasukan anggota Penguat kuasa Syariah Pejabat Agama Daerah Besut setelah mendapat maklumat orang awam.

Menurutnya, dalam serbuan kira-kira jam 11.30 pagi itu, wanita terbabit dipercayai sedang menjual nasi bungkus kepada beberapa pelanggan di rumahnya.

"Bagaimanapun, penguat kuasa gagal memberkas pelanggan yang melarikan diri selepas menyedari kehadiran penguat kuasa, sementara wanita terbabit ditangkap dan sebanyak 10 bungkus nasi turut dirampas," katanya.

Menurut Azmi, pihaknya telah melakukan intipan selama beberapa hari sebelum menyerbu rumah wanita terbabit.

Katanya, wanita berkenaan akan didakwa di bawah Seksyen 19(a) Enakmen Kesalahan Jenayah Syarie (takzir) negeri Terengganu kerana tidak menghormati bulan puasa (menjual makanan kepada orang Islam yang tidak berpuasa).

Sementara itu katanya, dalam operasi yang turut disertai Penguat kuasa Majlis Daerah Besut itu, pihaknya menahan seorang lelaki beragama Islam berusia 56 tahun di dalam sebuah kedai milik lelaki bukan Islam pada jam 10 pagi, hari yang sama.

"Lelaki terbabit ditahan selepas anggota penguat kuasa yang menyerbu kedai tersebut mendapati dia menghisap rokok di situ dan akan didakwa di bawah Seksyen 19 (b) enakmen yang sama kerana tidak berpuasa," katanya.

Azmi berkata, tangkapan tersebut yang pertama sepanjang Ramadan ini dan pihaknya akan melakukan pemeriksaan serta pemantauan secara berterusan bagi menjaga kesucian Islam.

Dalam operasi berkenaan, sebanyak 10 premis membabitkan premis perniagaan dan rumah termasuk sebuah rumah di Kampung Pangkalan Sentul, Jertih diperiksa. – Sinar harian Online

Ditahan Jual Nasi Bungkus Di Besuthttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/08/Nasi-Bungkus.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/08/Nasi-Bungkus-150x150.jpgMyNewsHub Terkini

BESUT – Dua individu termasuk seorang wanita ditangkap kerana tidak berpuasa dan makan secara terbuka di tempat awam pada bulan Ramadan serta menjual makanan kepada orang Islam tidak berpuasa, kelmarin. Pegawai Agama Daerah, Azmi Tengah berkata, ibu tunggal berusia 40-an itu diberkas di rumahnya di Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut...

<p style="text-align: justify;">BESUT – Dua individu termasuk seorang wanita ditangkap kerana tidak berpuasa dan makan secara terbuka di tempat awam pada bulan Ramadan serta menjual makanan kepada orang Islam tidak berpuasa, kelmarin.</p> <p style="text-align: justify;">Pegawai Agama Daerah, Azmi Tengah berkata, ibu tunggal berusia 40-an itu diberkas di rumahnya di Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut oleh sepasukan anggota Penguat kuasa Syariah Pejabat Agama Daerah Besut setelah mendapat maklumat orang awam.</p> <p style="text-align: justify;">Menurutnya, dalam serbuan kira-kira jam 11.30 pagi itu, wanita terbabit dipercayai sedang menjual nasi bungkus kepada beberapa pelanggan di rumahnya.</p> <p style="text-align: justify;">"Bagaimanapun, penguat kuasa gagal memberkas pelanggan yang melarikan diri selepas menyedari kehadiran penguat kuasa, sementara wanita terbabit ditangkap dan sebanyak 10 bungkus nasi turut dirampas," katanya.</p> <p style="text-align: justify;">Menurut Azmi, pihaknya telah melakukan intipan selama beberapa hari sebelum menyerbu rumah wanita terbabit.</p> <p style="text-align: justify;">Katanya, wanita berkenaan akan didakwa di bawah Seksyen 19(a) Enakmen Kesalahan Jenayah Syarie (takzir) negeri Terengganu kerana tidak menghormati bulan puasa (menjual makanan kepada orang Islam yang tidak berpuasa).</p> <p style="text-align: justify;">Sementara itu katanya, dalam operasi yang turut disertai Penguat kuasa Majlis Daerah Besut itu, pihaknya menahan seorang lelaki beragama Islam berusia 56 tahun di dalam sebuah kedai milik lelaki bukan Islam pada jam 10 pagi, hari yang sama.</p> <p style="text-align: justify;">"Lelaki terbabit ditahan selepas anggota penguat kuasa yang menyerbu kedai tersebut mendapati dia menghisap rokok di situ dan akan didakwa di bawah Seksyen 19 (b) enakmen yang sama kerana tidak berpuasa," katanya.</p> <p style="text-align: justify;">Azmi berkata, tangkapan tersebut yang pertama sepanjang Ramadan ini dan pihaknya akan melakukan pemeriksaan serta pemantauan secara berterusan bagi menjaga kesucian Islam.</p> <p style="text-align: justify;">Dalam operasi berkenaan, sebanyak 10 premis membabitkan premis perniagaan dan rumah termasuk sebuah rumah di Kampung Pangkalan Sentul, Jertih diperiksa. - <strong>Sinar harian Online</strong></p>

Oleh SITI AIRUNNISA ALAUI

DUNGUN 21 Sept. - Bekas Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Din Adam tampil dua kali berturut-turut mencabar Datuk Dr. Rosli Mat Hassan selaku penyandang Ketua UMNO Bahagian Dungun bagi merebut jawatan itu pada pemilihan Oktober depan.

Rosli hadir menyerahkan borang pencalonan bertanding bagi mempertahankan jawatan itu pada pukul 8 pagi tadi manakala Din hadir sekitar pukul 11.30 pagi di Ibu Pejabat UMNO Bahagian Dungun dekat sini hari ini.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan negeri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Besi, Roslee Daud menyerahkan borang pencalonan bagi jawatan Timbalan Ketua Bahagian pada pukul 8.30 pagi dan sehingga pukul 2 petang ini tiada pencabar bagi jawatan itu.

Bagi jawatan Naib Ketua Bahagian UMNO Dungun pula, dua individu menyerahkan borang iaitu bekas ADUN Paka, Datuk Matulidi Jusoh serta Abd. Razak Endut. - UTUSAN ONLINE

13 di kijal - Google Blog Search

13 di kijal - Google Blog Search


Senarai Syarikat Oil & Gas dan Perkapalan <b>di</b> Malaysia - Jawatan <b>...</b>

Posted: 21 Oct 2013 01:25 AM PDT

Di sini kami senaraikan antara syarikat-syarikat yang terlibat dalam industri Oil & Gas dan Perkapalan yang menjalankan aktiviti dan kerja-kerja Offshore di Malaysia.

Jika ada yang tertinggal anda boleh komen di bahagian komen blog ini. Terima kasih.

 1. Aker Engineering Malaysia Sdn. Bhd 
 2. Baker Hughes 
 3. Carigali PTTEPI Operating Company Sdn Bhd (CPOC) 
 4. Cekap Technical Services Sdn. Bhd 
 5. Chalpoint (M) Sdn. Bhd 
 6. Chiyoda Malaysia Sdn. Bhd 
 7. DPS Consultant Malaysia Sdn. Bhd 
 8. Environmental Resourcess Management (M) Sdn. Bhd 
 9. Foster Wheeler E & C (M) Sdn. Bhd. 
 10. Germanischer Llyod GLM Sdn. Bhd. 
 11. Halliburton 
 12. Innovative Fluid Process Sdn. Bhd 
 13. Kebabangan Petroleum Operating Company Sdn Bhd (KPOC) 
 14. Kencana HL 
 15. KNM Process Systems Sdn Bhd 
 16. MECIP Global Engineers Sdn. Bhd 
 17. Minconsult Sdn. Bhd 
 18. MMC Amec Sdn. Bhd 
 19. MMC Oil and Gas Engineering Sdn. Bhd 
 20. MMHE 
 21. Multi-CAD Engineering Sdn. Bhd. 
 22. Oil-Line Engineering & Associates Sdn. Bhd 
 23. OPE (Malaysia) Sdn Bhd 
 24. PETRONAS 
 25. Petrofac Engineering Services (Malaysia) Sdn Bhd 
 26. Petrofac Malaysia 
 27. Proeight Offshore Engineering Sdn. Bhd. 
 28. Protek Engineers Sdn. Bhd 
 29. Ramunia 
 30. Ranhill Worley Parsons Sdn. Bhd. 
 31. RNZ Integrated (M) Sdn. Bhd 
 32. Sapura Crest Petroleum 
 33. Sarku Engineering Services Sdn Bhd 
 34. Schlumberger 
 35. Sime Darby Engineering (SDE) 
 36. Sime Engineering Sdn. Bhd 
 37. Tanjung Offshore Services Sdn. Bhd. 
 38. Technip Consultant (M) Sdn. Bhd 
 39. Toyo Engineering Corporation Sdn. Bhd 
 40. Vastalux Sdn Bhd - Kemaman & Labuan

ads