Selasa, 4 Oktober 2011

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


SAYONARA <b>PULAU KAPAS</b> - Marang, Malaysia Travel Blog

Posted: 18 May 2011 08:01 PM PDT

Flag of Malaysia  , Terengganu,
Tuesday, May 17, 2011

Pagi di pulau kapas hari kedua dihabiskan dengan anak anak bermain di pantai dan kami bergambar sekitar resort. Dalampukul 12.30 tgh kami bertolak balik ke marang untuk destinasi seterusnya. Kami bercadang ke Pantai batu burok , Kuala Trengganu dan ke Taman Tamadun Islam.

Sungai MarangMenyusuri Sungai Marang kini merupakan salah satu produk pelancongan bagi Daerah Marang. Sungai Marang mengalir sejauh 1,206 meter dari Bukit Kor hingga ke Gunung Gajah Terom.


Bagi mereka yang berminat untuk menyusuri Sungai Marang, perkhidmatan bot boleh disewa di Jeti Marang. Apa yang menarik, di sepanjang Sungai Marang terdapat deretan Pokok Bakau, Nipah dan puluhan sangkar ternakan ikan air tawar yang diusahakan oleh penduduk. 

Anda juga berpeluang melihat sekumpulan monyet yang sedang mencari makan di pesisir sungai tersebut. Selain itu, haiwan-haiwan lain seperti Kera, Memerang, Tuntung serta spesies burung yang jarang-jarang ditemui boleh dilihat di sepanjang sungai itu.


Anda juga boleh singgah di sebuah perkampungan Melayu iaitu Kampung Jenang. Kampung Jenang terkenal dengan aktiviti seperti menangkap ikan, menganyam atap dari Daun Nipah dan menghasilkan manisan dari Air Nira.


Untuk ke kampung tersebut, pengunjung hanya perlu menaiki perkhidmatan bot selama satu jam dari Jeti Marang. Namun perjalanan selama sejam tidak terasa bosan apabila pengunjung berpeluang menikmati keindahan alam semulajadi yang masih belum terusik dengan pembangunan.


Di Kampung Jenang, pengunjung berpeluang menikmati pelbagai makanan tradisional Terengganu seperti Rojak Betik, Karipap Inti Kelapa, Air Tuak, Ketupat, Keropok Lekor dan buah-buah tempatan yang jarang-jarang ditemui.


Bukan itu sahaja, pengunjung akan dibawa ke rumah penduduk bagi melihat aktiviti harian yang dijalankan seperti menganyam atap Daun Nipah, membuat manisan dari Air Nira serta memproses daun rokok.


Bagi pelancong asing, sudah pasti gelagat Kera yang dilatih untuk memetik Buah Kelapa menjadi kenangan indah memandangkan pemandangan tersebut pasti sukar dilihat di negara mereka. Bagi pelancong tempatan pula pasti seronok melihat aktiviti membuat manisan Gula Melaka dan boleh membelinya untuk dibawa pulang.

Sekiranya anda berpeluang menyusuri Sungai Marang, jangan lupa untuk singgah di Kampung Jenang bagi merasai sendiri pengalaman menarik tersebut. Sebagai sebuah negeri yang kaya dengan khazanah alam, aktiviti menyusur sungai berpotensi untuk menjadi produk pelancongan yang menarik jika dimajukan secara sistematik.

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


50 unjang ditanam <b>di</b> perairan laut <b>Pulau Perhentian</b>

Posted: 02 Oct 2011 03:53 PM PDT

Oleh: Mohammad IshakMuhammad Pehimi (dua dari kiri) menurunkan unjang ke dalam laut

Sebanyak 50 unjang ditanam di dasar laut perairan Pulau Perhentian oleh ahli Persatuan Kebjikan dan Rekreasi Nelayan (PKRN) Kota Putera untuk dijadikan tempat ikan berkumpul.
Satu majlis ringkas menurunkan unjang berkenaan ke laut dilakukan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Muhammad Pehimi Yusof. Hadir sama Jurutera Daerah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman.
Pengerusi PKRN, Wan Mohd Zaki Wan Othman berkata seramai 70 ahli persatuan itu menyertai projek menanam unjang berkenaan bertujuan meningkatkan hasil tangkapan laut oleh ahli yang menjalankan aktiviti memancing.
Katanya, unjang berkenaan yang diperbuat daripada ranting dan daun pokok kemudiam dibenamkan ke dalam laut akan menjadi tempat pembiakkan ikan dan memudahkan ahli pergi memancing tanpa mencari lokasi lain.
Menurutnya, unjang berharga RM300 setiap satu dibuat secara gotong royong oleh ahli kemudian di bawa ke Pulau Perhentian dari Pangkalan Tanjung Lali, Kota Putera menggunakan bot laju milik ahli.
Beliau berkata, bagi menjayakan projek itu ADUN Kota Putera, Muhamad Pehimi turut memberi sumbangan RM2,000 kepada persatuan berkenaan.
Wan Mohd Zaki berkata, unjang itu dijangka mampu bertahan selama enam bulan membolehkan ahli mendapatkan sumber tangkapan yang lebih kerana ikan biasanya akan bertumpu di kawasan terbabit.
Sementara itu, Muhammad Pehimi berkata, beliau bangga dengan ahli persatuan itu yang menunjukkan semanat kerjasama dan sangup bergotong royong selain mengumpul wang untuk membuat unjang bagi meningkatkan hasil tangkapan mereka.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Jkkk-KetengahJaya: Bencana Alam

Posted: 04 Oct 2011 08:42 AM PDT

Salam ribut,

Pada 17hb September 2011 jam 5-6petang berlaku bencana alam di Ketengah Jaya. Rumah yang terlibat adalah di Taman Sejahtera, Taman Taqwa, Taman Ehsan dan Taman Murni. Sebanyak 91 buah rumah dalam JKKK Ketengah Jaya telah mengalami bumbung tercabut dan pecah. Selain itu kerosakan kepada pokok-pokok tepi jalan, belakang dan depan rumah menyebabkan talian telepon dan elektrik terganggu selama beberapa jam. Sehingga jam 11 malam tersebut bekalan elektrik telah pulih sepenuhnya. Rumah Tok Penghulu Mukim Rasau masih bergelap sehingga keesokan harinya kerana kerosakan MCB & ELCB.

Bangunan lain yang rosak adalah Surau, Tadika & Sekolah Agama. Balairaya Ketengah Jaya hanya mengalami kerosakan kecil pada MCB akibat litar pintas.

Kejadian tersebut telah menarik perhatian YB Parlimen dan YB Dun Paka. Mereka telah menghantar wakil untuk meninjau kawasan tersebut pada petang itu. Selain itu pihak Ketengah juga telah bermesyuarat pada keesokan paginya dan mereka beramai-ramai juga meninjau dan memutuskan untuk memberi bantuan kecemasan. Namun demikian pejabat Daerah Dungun, iaitu Dato DO Mustofa hadir memberi jaminan untuk menyelesaikan masalah tersebut dengan segera dan mintak kontraktor Aziz Roka menyegerakan bantuan atap tersebut.

Pada pagi itu juga, kontraktor telah bertungkus lumus untuk menunaikan tanggung jawab berat tersebut dengan sebaik mungkin. Perkara tersebut selesai beberapa hari kemudian. Semua rumah tersebut telah menerima bantuan atap & perabung.

Pejabat belia Dungun telah menghantar beberapa belia-beliawanis untuk turut serta membantu di beberapa buah rumah yang rosak teruk.

Keadaan kembali pulih seperti sedia kala beberapa minggu kemudian.

Terima kasih kepada SEMUA yang terlibat membantu mangsa bencana alam tersebut samada sedar atau tidak telah menyumbang walaupun setitik peluh dan semoga Allah jua yang dapat membalas jasa baik saudara sekalian. Kita berdoa agar Ketengah Jaya seterusnya dijauhi mala petaka. Amin.


Banyak lagi.. tp itu saja buat tatapan sekarang.. SubhanAllah..

13 di jerteh - Google Blog Search

13 di jerteh - Google Blog Search


Kanak Kanak Berusia 5 Tahun Maut <b>Di</b> Sengat Tebuan |

Posted: 26 Sep 2011 02:46 AM PDT

No of View :456

 Seorang kanak-kanak berumur lima tahun maut selepas disengat tebuan ketika membonceng motosikal bersama ibu dan adiknya di Kampung Pengkalan Nyireh di sini pada 1 petang semalam.

Menurut ibunya, Rakiah Ismail, 31, kejadian itu berlaku ketika beliau mengambil mangsa, Tengku Hafizul Hafiq Tengku Anuar dari Tadika Tanjung Demong yang tidak jauh dari rumahnya.

"Allahyarham membonceng di belakang saya, manakala adik perempuannya berumur dua tahun berada di bahagian hadapan motosikal dan apabila menghampiri rumah, saya melalui sebuah sarang tebuan yang telah lama bersarang di dahan sebatang pokok.

"Tanpa dijangka, secara tiba-tiba ratusan tebuan menyerang kami dan walaupun dalam kesakitan saya menyuruh Hafizul lari menyelamatkan diri ke rumah jiran saya," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ketika Hafizul berlari untuk menyelamatkan diri ke arah rumah jiran, tebuan terus menyengat di badan dan kepalanya, kata Rakiah.

Jiran menghantar mereka ke Hospital Besut di Jerteh, bagaimanapun, Hafizul meninggal dunia jam 5 petang dengan 50 kesan sengatan tebuan di seluruh badan dan kepala, kata Rakiah. – Bernama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


JoranPancing: Gegaran Grand Slam GP Joran <b>di Dungun</b> mulai esok

Posted: 29 Sep 2011 11:16 PM PDT

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


Mengapa Beraya <b>Di Rantau</b> Orang

Posted: 25 Aug 2011 10:28 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Itu je yang sesuai dikatakan sekarang ini. Hujan yang turun dengan agak lebat petang tadi memenuhkan bendang di belakang rumah. ... Nak beraya di Rantau Abang.. jauh sangat ehhh… :D Dulu LainSekarang Lain recently ...

ads