Jumaat, 25 Mei 2012

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


Langgar lari, warga emas maut <b>di Besut</b> | Darul Iman

Posted: 25 May 2012 05:29 AM PDT

BESUT: Seorang warga emas maut dalam kejadian langgar lari di kilometer 16 Jalan Kuala Besut-Kampung Raja, awal hari ini.

Yusof Abdullah, 68, yang berasal dari Kampung Bukit Abal, Pasir Putih Kelantan mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan badan.
Ketua Polis Daerah Besut Supt Kamaruddin Zakaria berkata warga emas terbabit dilapor dilanggar dari belakang oleh sebuah kenderaan ketika dia berjalan berseorangan di tepi jalan itu pada pukul 3.30 pagi.

Mayat lelaki itu ditemui oleh orang awam dan dihantar ke Hospital Daerah Besut untuk bedah siasat, katanya.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Besut melalui talian 09-6956222 atau balai polis berhampiran bagi membantu siasatan. – BERNAMA

13 di pulau bidong - Google Blog Search

13 di pulau bidong - Google Blog Search


teganuku: Penemuan Harta Karun <b>Di</b> Perairan <b>Pulau Bidong</b>

Posted: 20 May 2012 05:57 AM PDT


Muzium Negeri Terengganu menyambut baik penemuan "harta karun" yang berupa artifak seperti tempayan, takar dan pasu oleh sepasukan penyelam tempatan di Pulau Bidong dekat Kuala Terengganu pada pertengahan Mac lepas.

Pengarahnya, Mohd. Yusof Abdullah berkata, artifak yang dipercayai berusia lebih 100 tahun itu merupakan tinggalan kesan penting dari segi persejarahan bermulanya ketamadunan negeri Terengganu.

"Sebelum ini, kita menjumpai artifak-artifak seumpama ini dalam sebuah kapal di perairan Dungun," katanya.

Terdapat ratusan artifak ditemui kira-kira 11 kilometer dari jeti Merang dan dua kilometer dari Pulau Bidong, pada kedalaman 18 meter dan keluasan kawasan kira-kira 30 meter persegi dan Muzium Negeri Terengganu kini sedang giat mengumpul maklumat mengenainya.

Mengulas lanjut, Mohd. Yusof berkata, pihaknya memerlukan kerjasama orang ramai, terutamnya penyelam untuk mencari kawasan-kawasan lain yang berkemungkinan masih ada lagi artifak seumpama itu di dasar laut perairan negara.

Mohd. Yusof berkata kawasan Pulau Bidong satu masa dahulu adalah laluan perdagangan dan percaya kemungkinan terdapat kapal pecah dan tenggelam di kawasan tersebut.

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Punca Kemalangan Jalan Raya Berlaku Di Malaysia | <b>Bukit Besi</b> Blog

Posted: 22 May 2012 08:29 AM PDT

Kemalangan jalan raya adalah satu peristiwa atau tragedi yang sangat ngeri yang biasanya melibatkan perlanggaran antara kenderaan di jalan raya. Kemalangan jalan raya biasanya mengakibatkan kecederaan dan kematian. Di Malaysia, peratus kemalangan jalan raya semakin meningkat setiap hari dan negara kita juga adalah salah satu negara yang mencatatkan kemalangan jalan raya yang mengakibatkan kematian yang agak tinggi.

Punca Kemalangan Jalan Raya Berlaku

Apakah punca kemalangan jalan raya berlaku? Punca pertama berlakunya kemalangan adalah disebabkan kecuaian pemandu itu sendiri samaada memandu dalam keadaan mabuk, mengantuk dan sebagainya. Namun ada juga diantara kes yang berlaku kemalangan adalah bukan kesilapan pemandu tetapi berbagai kebarangkalian berlaku. Faktor cuaca dan keadaan jalan raya juga boleh mengakibat kemalangan berlaku.

Sila lihat video Punca Kemalangan Jalan Persekutuan yang saya kongsikan di bawah untuk tatapan anda.

Berhati-hati di jalan raya dan ingatlah orang yang tersayang.

Sumber video Punca Kemalangan Jalan Persekutuan daripada Kementerian Kerja Raya Malaysia

Tags: ,

Category: Berita, Umum

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Terengganu Teliti Permohonan Sembilan Syarikat Bina Kilang <b>Besi</b> <b>...</b>

Posted: 24 May 2012 11:37 PM PDT

Kerajaan negeri Terengganu sedang meneliti cadangan sembilan syarikat yang berminat melabur membuka kilang besi waja di negeri itu yang mampu menyediakan peluang pekerjaan kepada anak negeri itu kelak.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata syarikat-syarikat itu ialah dari China, India, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan syarikat dari negara ini sendiri.

"Kita sekarang dalam proses memilih syarikat yang paling layak. Kita pilih mereka yang ingin melabur dengan jumlah yang besar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Hemodialisis Yayasan Buah Pinggang Kemaman di Kemaman, semalam.

Ahmad Said berkata, kerajaan negeri sebelum ini telah membuat tawaran mana-mana syarikat yang mahu dapatkan bijih besi yang terbaik dari Terengganu perlu membuka kilangnya di sini.

Setakat ini, katanya syarikat besi waja Perwaja Steel Sdn Berhad yang sedang beroperasi di sini, telah membuat tambahan pelaburan RM300 juta lagi dengan memperbesarkan kilangnya yang mampu menyediakan peluang pekerjaan sehingga 1,000 orang lagi. Syarikat Eastern Steel dari China yang sedang membina kilang di Kemaman melabur sehingga RM3.8 bilion yang mana sekiranya siap sepenuhnya mampu menyediakan peluang pekerjaan kepada 2,000 anak negeri itu.

"Kita telah menetapkan syarat bahawa mana-mana kilang yang akan beroperasi di Terengganu, hendaklah mengambil 60 peratus pekerja dari anak negeri Terengganu," katanya.

Katanya bijih besi yang ada di Bukit Besi, Dungun masih tidak cukup untuk menampung keperluan kilang yang akan diwujudkan nanti.

"Namun, itu tidak menjadi masalah kerana Terengganu terletak di tengah-tengah antara negeri Pahang dan Kelantan.

Mereka boleh dapatkan bijih di Pahang dan Kelantan dengan dicampur bijih terbaik yang terdapat di Bukit Besi (Terengganu) untuk pengeluaran kilang mereka."

 "Saya yakin, apabila beberapa syarikat besi waja itu beroperasi kelak, peluang pekerjaan bagi anak negeri itu akan bertambah," katanya.

ads