Jumaat, 22 Julai 2011

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


Teratak Pejuang: Menziarahi Pemuda <b>Rantau Abang</b>

Posted: 11 Jul 2011 05:50 PM PDT

Menziarahi Pemuda Rantau Abang

DUNGUN - 5 Julai 2011, Kegigihan seorang pemuda yang ditimpa musibah apabila tidak dapat menggerakkan kedua kakinya akibat kemalangan mendapat perhatian Ustaz Azman Shapawi. Pemuda yang bernama Syafiq, 20 tahun yang tinggal di Balai Besar tidak dapat melupai detik yang mencemaskan apabila motosikalnya terbabas pada Oktober 2010 yang lalu.


Syafiq yang juga pelajar Pondok Pasir Tumbuh terpaksa menjalani hidup yang getir apabila beliau tidak mampu lagi menggerakkan kedua kakinya yang dipercayai kesan kecederaan pada tulang belakang. Beliau terpaksa menggunakan bantuan kerusi roda untuk melakukan kerja harian.

Dalam tempoh ziarah yang memakan masa 45 minit itu, Ustaz Azman sedaya upaya memberi galakan serta motivasi kepada Syafiq. Ustaz Azman turut memberi sumbangan kepada beliau bagi meringankan beban yang ditanggungnya.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


Tun_Telanai: CERAMAH ANWAR <b>DI BESUT</b> PASCA BERSIH 2.0

Posted: 17 Jul 2011 07:33 AM PDT

Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


Hari Terbuka Pangkalan Udara <b>Gong Kedak</b> | MyNewsHub (BM)

Posted: 26 Jun 2011 12:52 AM PDT

BESUT – Lebih 40,000 orang mengunjungi hari terbuka Pangkalan Udara Gong Kedak, di sini selama dua hari yang berakhir Sabtu.

Komandan Pangkalan, Brigadier Jeneral Mohd Faudzi Ahmad berkata hari terbuka bersempena sambutan ke-53 TUDM itu merupakan satu kejayaan besar kerana telah menarik penduduk tempatan termasuk dari Terengganu dan Kelantan berbanding hanya 3,000 hingga 5,000 yang datang tahun lalu.

Selain membeli cenderamata yang ditawarkan pada hari terbuka itu, orang ramai berpeluang melihat persembahan udara yang membabitkan pelbagai jenis pesawat terutamanya Sukhoi SU30MKM dan aksi penerjunan yang menjadi tarikan utama pengunjung kali ini, katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

"Orang ramai yang datang bersama keluarga juga tertarik dengan persembahan sampingan seperti persembahan pancaragam TUDM dan kawad senyap serta pertunjukan tempur tanpa senjata yang diadakan," katanya. – BERNAMA

Berita Berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di pulau redang - Google Blog Search

13 di pulau redang - Google Blog Search


Bukan Kerna Nama....: Bersantai <b>di Pulau Redang</b>....

Posted: 11 Jul 2011 01:56 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Bersantai di Pulau Redang.... Posted by Ramli Sharif at 1:56 AM · E-melkan Ini BlogThis! Kongsi ke Twitter Kongsi ke Facebook Kongsi ke Google Buzz. 0 comments: Catat Ulasan. Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama ...

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


AGEN DSAI....: Ceramah DSAI <b>Di Hulu Terengganu</b> (video)

Posted: 22 Jul 2011 04:00 AM PDT

Anwar ibrahim Kuala Berang 7 Julai, 2011

Jawapan Kepada Puak-Puak Umno Yang Kurang Didikkan Agama..!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Sekolah Kebangsaan <b>Ketengah Jaya</b> II: Apa Itu DADAH?

Posted: 01 Feb 2001 12:00 AM PST

PENGERTIAN DADAH Dadah ialah apa-apa juga bahan kimia, samada asli atau tiruan, apabila dimasukkan kedalam tubuh badansecara disuntik, dihidu, dihisap atau dimakan boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental.

JENIS-JENIS DADAH
Dadah boleh dibahagikan kepada lima bahagian.
2.        Perangsang (stimulants)
3.        Penekanan (Depressants)
4.        Hallucinogen
5.        Ganja (Cannabis)
OPAIT
Dadah yang paling merbahaya dan banyak sekali disalahgunakan. Dadah dalam golongan ini ialah:- Asli, Candu, Morfin, Heroin, Kodein,Ganja.

PERGANTUNGAN PADA DADAH (DRUG DEPENDENCE)
Pergantungan pada dadah adalah keadaan keperluan secara fizikal atau psikologi atau kedua-duanya, yang ujud daripada penggunaan dadah yang berterusan atau diwaktu-waktu tertentu. Pergantungan psikologi atau jiwa ialah satu istilah biasanya dimaksudkan kepada satu idaman kuat yang berlebih-lebihan terhadap bahan-bahan tertentu tetapi tidak ada pergantungan badan. Pergantungan fizikal atau badan ialah penyesuaian badan secara jasmaniah terhadap ujudnya sejenis dadah secara berterusan. Apabila pergantungan ini telah dibina, badan bertindak dengan tanda-tanda yang boleh diteka, sekiranya dadah itu diberhentikan bekalannya serta merta. Sifat dan kekuatan tanda-tanda pengunduran itu bergantung pada dadah yang sedang digunakan dan banyak dose yang diperolehi tiap-tiap hari.

JENIS-JENIS DADAH YANG KERAP DIGUNAKAN
Walaupun penggunaan dadah yang ditentukan oleh doktor telah mendapat perhatian pihak berkuasa. Dadah-dadah yang kerap digunakan adalah Heroin, Morfin, Candu, ganja (hashish atau marijuana atau cannabis), amphetamin, barbitured, pill mx, kokain dan lain-lain.

APAKAH FAKTOR-FAKTOR MEMBAWA KEPADA SALAHGUNA DADAH
Mengikut kajian oleh pakar-pakar perubatan dan juga pakar-pakar yang membuat penyelidikan atas penagih-penagih dadah dan juga mereka-mereka yang menyalahgunakan dadah adalah seperti berikut:-

1.        Ingin mengetahui dan seterusnya ingin mencuba-cuba oleh dirinya sendiri.
2.        Tidak mengetahui dengan sebenarnya bahaya-bahaya tiap-tiap jenis dadah itu.
3.        Dipengaruhi oleh kawan-kawannya dan oleh sebab hendak menyesuaikan dirinya dengan sesuatu kumpulan
           yang sebaya dengannya.
4.        Mencari ketenteraman jiwa kerana terlibat dengan sesuatu masalah kehidupan.
5.        Menghilangkan sesuatu kesusahan yang dideritainya.
6.        Untuk menghilangkan kerunsingan yang didatangkan oleh desakan ibubapa.
7.        Tidak menggunakan masa lapangnya dengan perkara-perkara yang berfaedah.
8.        Mengikut tekanan darah mudanya dengan sekehendak hatinya.
9.        Kerana keporak perandaan rumahtangga.
10.      Kerana tidak ada kemesraan yang baik diantara ibubapa dan anak-anak.
11.      Kerana ingin berlagak dengan cara hidup yang lebih tinggi daripada yang termampu olehnya.
12.      Kerana adanya dadah dan kebijaksanaan pengedar-pengedar dadah untuk menjalankan pengaruhnya.
13.      Kurang pengetahuan Agama dan penghayatan nilai-nilai agama.

DADAH YANG TERKENAL
1. APA DIA SYABU
I.I. Nama panggilan dan nama saintifik
SYABU ialah nama panggilan (street name), iaitu sejenis dadah. yang berada dalam kumpulan SUMUIAN yang mana istilah saintifiknya "dMethamphetamine hydrochloride". Perkataan syabu sebenamya berasal daripada bahasa Tagalog di negara Filipina dan ianya telah menjadi satu nama yang popular digunakan di Sabah oleh kerana pengaruh pengguna -pengguna dan pengedar-pengedar 'pioneer' di Sabah yang terdiri daripada pendatang tanpa izin yang berbangsa Filipin. Penggilan-panggilan lain yang digunakan oleh pengguna-pengguna di pasaran Sabah dan luar Sabah adalah seperti berikut:-
c.        CRACK METH
d.        HIROPONG
e.        BATU (STONES)
Oleh kerana majalah ini adalah berpandukan kepada latar belakang bahan ini di negeri Sabah, maka panggilan SYABU akan digunakan bagi tujuan rujukan.

1.2 Rupa Syabu Di Pasaran
Syabu berbentuk hablur tawas yang halus serta berwarna cerah/putih dan bersifat lutcahaya ( colourless rock-like transparent granules) yang halus.

1.3. Bungkusan (Packaging)
Syabu dipasarkan dalam bentuk bungkusan plastik kecil yang  berukuran 2cm x 2cm dan bungkusan yang berupa demikian biasanya mengandungi berat lebih kurang 0.045 gram dan ianya hanya cukup bagi kegunaan sekali sahaja yang biasanya dinamakan 'deck' atau 'layaran' bagi kegunaan penagih syabu.

1.4. Isi Kandungan (Ingredient) dan Synthesis
Bahan-bahan syabu yang utama ialah " d-Methamphetamine" yang tersenarai di bawah Bahagian III Jadual Pertama dibawah Akta Dadah Berbahaya 1952 (pin. 1977) sebagai satu bahan dadah. Antara bahan-bahan lain ialah ephedrine, hydrochoride acid dan synthesis kimia seperti berikut :-
                                     
                                C6 H5 CH (OH) CH (CH3) NHCH3 + HI + P4 C6 H5 CH2 CH (CH3) NHCH3


2. LATAR BELAKANG
2.1.   Syabu adalah satu jenis dadah tiruan atau pun 'DESIGNER DRUGS' yang telah wujud sejak perperangan dunia yang kedua. Pada, ketika itu, juru terbang (Fighter pilot) menggunakan syabu perlu berjaga-jaga semasa dalam penerbangan jauh dan juga askar-askar lain berperang tanpa tidur untuk tempoh masa yang panjang;
2.2.   Mereka yang paling mengemari mengguna syabu pada masa perperangan tersebut adalah askar-askar Amerika Syarikat, China dan Jepun. Oleh kerana itu, adalah sukar bagi menentukan pihak manakah yang mula bertanggungjawab atas rekaan syabu. Apa yang mereka mementingkan ialah supaya mendapatkan kesan positif daripada syabu tanpa mengirakan kesan negatithya yang kadangkala boleh mendatangkan maut;
2.3.   Dari segi sejarah Sabah, syabu mulai dikesan pada awal tahun 1992 yang dipengaruh oleh pembiakan Syabu kerana kebanyakan daripada pendatang-pendatang tanpa izin warganegara Filipina di Sabah adalah pengguna syabu dan syabu yang mereka bawa bersama-sama untuk kegunaan sendiri telah diedarkan juga kepada penduduk-penduduk tempatan. Pengaruh Syabu di Filipin pula telah ditinggalkan oleh askar-askar Amerika Syarikat yang telah lama berkhidtnat di negara tersebut.

3. PENGEDAR/PENYELUDUP (MODUS OPERANDI) SYABU
Kebanyakan pengedar-pengedar syabu yang terdapat di Sabah adalah secara kecil-kecilan yang dilakukan secara individu. Mengikut risikan mereka menggunakan berbagai-bagai tektik untuk menyeludup syabu dan diantaranya adalah seperti berikut:
3.1.1. Menyembunyi didalam barang-barang persendirian seperti kain/baju dan lain-lain;
3.1.2. Dalam motor starter;
3.1.3. Lampu Kalimantang;
3.1.4 Bekas stater kalimantang
3.1.5. Bekas tin bedak;
3.1.6. Bekas bateri tetefon bimbit; dan
3.1.3. Tumit selipar/kasut.

3.2. Selain Filipina, negara Hong Kong juga mengeluarkan bekalan Syabu dan pembekal-pembekalnya dipercayai mendapat bekalan-bahan asli dari negara China ( mainland ) dan memproses Syabu di "underground laboratories" untuk dibekalkan ke Jepun, Taiwan dan juga sebahagian kecil kepada Sabah. Adalah dipercayai bahawa Syabu yang dibuat di Hong Kong adalah yang bermutu lebih tinggi jika dibandingkan syabu yang datang dari negara Filipina.

3.3. Syabu yang datangnya dari negara Filipina adalah terdiri daripada 90% yang peratus yang dibekalkan ke pasaran Sabah. lanya diseludup masuk dalam bentuk I kilogram, 1/2 kilogram atau dalam bentuk 'bar' yang berat 50 gram. Oleh kerana syabu merupakan bentuk halus dibanding dengan dadah lain seperti ganja, sejumlah besar dan berat boleh disembunyi melalui kumpit kumpit atau diseludup di atas badan dan ianya sukar dikesan. Syabu yang berjaya diseludup masuk akan dijual kepada pengedar tempatan yang akan membuat bungkusan semula dalam bentuk bungkusan plastik 5 gram, 1 gram dan tiub plastik kecil 0.045 gram untuk diedar kepada pasaran di Kota Kinabalu dan lain-lain daerah.

4. NAMA BRAND DAN GRED SYABU
4.1. Syabu yang terdapat di pasaran adalah terdiri daripada beberapa jenis nama mengikut rupa bentuk dan mutunya. Diantara nama-nama yang di panggil adalah seperti:
i) China White
ii) Cristal Stones

4.2. Pada umumnya, Syabu yang dipasarkan adalah dibahagikan kepada tiga gred iaitu
Gred I - Cristal Stones
Gred II - China White
Gred III - Syabu biasa yang kebanyakanya telah dicampur dengan tawas.

Syabu yang terdapat di pasaran Sabah kebanyakannya terdiri daripada syabu jenis Gred II

5. KESAN-KESAN ATAU AKIBAT PENYALAHGUNAAN SYABU [METHAMPHETAMINE]
5.1. Kesan-kesan negatif syabu dibahagikan kepada dua jenis iaitu jangka masa pendek dan masa panjang. Kesan negatif jangka masa pendek adalah seperti berikut:

a.        Khayalan atau halusianasi pada penghilatan dan pendengaran;
b.        Perangai cepat marah, resah dan perasaan tidak tenang;
c.        Kenaikan suhu badan dan tekanan darah tinggi; dan
d.        Bersifat agresif.
Akibat jangka masa panjang adalah seperti berikut:
a.        Kerosakan pada saraf otak dan mengalami angin ahmar (strok);
b.        Kurang siuman dan mengalami gangguan mental;
c.        Keracunan pada sistem saraf tunjang;
d.        Pergantungan psikologikal keatas Syabu dan rasa tidak boleh hidup tanpanya;
e.        Mendatangkan kerosakan pada tisu yang teruk dan boleh membawa maut; dan
f.         Boleh mengakibatkan sejenis penyakit neurologi seakan-akan Parkinson's Disease' yang sukar diubati
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Buletin Online: Ustaz Lah galas amanah &#39;PAS Ganti Umno&#39; (PGU <b>...</b>

Posted: 22 Jul 2011 09:22 AM PDT

MARANG - Pengerusi Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Pengkalan Berangan, Ustaz Abdullah Suhaimi Zakaria (Ustaz Lah),  bertekad merealisasikan harapan pengundi dalam DUN tersebut yang mahukan PAS menggantikan Umno.

Untuk mencapai matlamat tersebut, beliau telah menggerakkan jentera lebih awal bagi memastikan kekalahan PAS sebanyak 930 undi di tangan Umno pada pilihanraya umum (PRU) ke-12 menjadi sebaliknya.

(Gambar - Ustaz Lah (berkupiah) bersama Chai Hing (paling kanan) beramh mesra dengan seorang warga Tionghua).

"Kita gerakkan jentera menemui pengundi lebih awal, memberi tumpuan kepada kawasan-kawasan sebelum ini tidak boleh kita tembusi,

"AlhamduliLlah, setakat ini ada perubahan, ada tanda-tanda positif, bagi 'PAS Ganti Umno' di Pengkalan Berangan,"katanya ketika ditemui Buletinonline ketika mengunjungi warga Tionghua di Taman Raya, Wakaf Tapai dekat sini, Khamis 21 Julai.

Menurutnya penerimaan kaum Tionghua terhadap PAS pada kali amat berbeza berbanding sebelum penubuhan Pakatan Rakyat pada akhir tahun 2008.

Belaiu berkeyakinan mendapat lebih 60% undi dari kaum Tionghua sekiranya pilihanraya diadakan dalam masa yang terdekat.

"Ada perubahan sikap pengundi dari kalangan kaum tionghua, kita yakin, mereka memihak kepada PAS dan Pakatan Rakyat,

"sekiranya PRU ke-3 diadakan, kita yakin mendapat 60% undi dari mereka,"ujarnya, yang juga bekas Mudir Ma'ahad Darul Quran, Rusila,

Beliau mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan, khususny  Pengerusi DAP Kuala Terengganu, Ng Chai Hing dan ahli-ahli DAP yang turun bersama beliau menemui pengundi Tionghua.

Turut sma dalam program ziarah rumah ke rumah itu adalah Pengerusi Lajnah Perpduan Nasional DUN Pengkalan Berangan Haji Alias Mohamad serta Ahli Jawtankuasa MTD Pengakalan Berangan, Ustaz Sulaiman dan Saudara Badaruddin.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri terengganu - Google Blog Search

di negeri terengganu - Google Blog Search


Pesta <b>Negeri Terengganu di</b> Menara Kuala Lumpur | Sensasi Selebriti

Posted: 20 Jun 2011 05:32 AM PDT

PESTA NEGERI TERENGGANU @ MENARA KUALA LUMPUR

Menara Kuala Lumpur dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu akan mengadakan Pesta Negeri Terengganu @ Menara Kuala Lumpur di Kampung Budaya 1Malaysia, Menara Kuala Lumpur dari 18 Jun 2011 hingga 26 Jun 2011.

Ianya akan dibuka secara PERCUMA kepada pengunjung mulai jam 10.00 pagi hingga 8.00 malam.

Pesta Negeri Terengganu ini diadakan bagi memperkenalkan kebudayaan, kesenian, permainan tradisonal dan pelbagai produk keluaran tempatan.

"Di samping memberi peluang kepada rakyat tempatan dan antarabangsa mengetahui dengan lebih mendalam mengenai seni dan budaya negeri Terengganu, ianya secara tidak langsung dapat membantu mempertingkatkan lagi usaha mempromosikan warisan dan destinasi pelancongan di Malaysia khususnya di Terenganu" kata Puan Zuraidah Mohd Said, Ketua Pegawai Eksekutif, Menara Kuala Lumpur.

"Marilah kita bersama-sama memartabatkan produk tempatan dan saya mengambil kesempatan ini menjemput semua rakyat Malaysia ke Menara Kuala Lumpur bagi bersama-sama memeriahkan lagi Pesta negeri Terengganu ini", tambah beliau lagi.

Untuk keterangan lanjut sila hubungi talian 03-2020 5454 / 03-2020 5448 dan layari laman sesawang di www.menarakl.com.my

Tags:

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Pesta Negeri Terengganu di Menara Kuala Lumpur
 • Pesta Negeri Perak Di Menara Kuala Lumpur
 • Pesta Durian di Menara KL
 • Kempen Kurang Gula Kurang Belanja
 • Promosi Cuti Sekolah Menara Kuala Lumpur
 • MUSIC AGAINST RACISM CONCERT MENARA KL
 • Explorasi Warisan Menara Alor Setar 2009
 • The Fabulous Cats ABP Berita Harian Road Tour Kuala Terengganu
 • 09.09.09 Lucky Number Wedding at Kuala Lumpur Tower
 • Gambar Jamal Abdillah di Sidang Media Minggu Setiausaha Menara KL
 • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

  13 di kerteh - Google Blog Search

  13 di kerteh - Google Blog Search


  MESYUARAT AJK KRT TAMAN PANELEX <b>KERTEH</b> BERTEMPAT <b>DI</b>

  Posted: 13 Jul 2011 05:41 AM PDT

  Barisan Warga Kerja KRT Taman Panelex posing selepas mesyuarat.
  Pengerusi sedang menerangkan halatuju & perancangan aktiviti untuk tahun 2011 sambil SU tekun mencatit....


  Mesyuarat diadakan secara bersantai & relax moods......
  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

  13 di bukit besi - Google Blog Search

  13 di bukit besi - Google Blog Search


  ctkay&#39;s: KES CURI BIJIH <b>DI BUKIT BESI</b>

  Posted: 03 May 2011 08:11 AM PDT

  Mana pegawai yg tidak terlepas ? mana? Mat Said Cakap besar dalam kawasan Din Adam boleh lah....last last PTG siasat orang kiri kanan beliau yang buat kerja tu......Si Pencuri bijih kaya raya, pengarah PTG turun pangkat....ini kerja apa? ayuh pegawai pegawai kerajaan negeri jangan biarkan kezaliman Mat Said berleluasa. Ini kes nak tunjuk hebat di kawasan Din Adam, rupa rupa projek sendiri, nak buat gempak . Ini kes politik dalaman lah nak tempelak Din Adam lah kononya tak jaga kawasan....rupanya si kiri dan sikanan yg sapu bijih....ada berani ke? Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

  Subki Arabi » Blog Archive » TOUR MINE

  Posted: 18 Jul 2011 10:23 AM PDT

  Dari sebuah negeri kesebuah negeri saya bergerak.serba sedikit maklumat yang saya dapat hasil lawatan saya ke beberapa Negeri.Bukan mudah dengan perbelanjaan sendiri.Lokasi lombong yang tidak menentu.Jarak dari jalan raya juga menyukar kan saya mememasuki.Bukan senang nak di benarkan saya memasuki kawasan perlombongan tampa kebenaran.
  Photobucket
  masih banyak lagi lombong sebenarnya belum saya jejaki.namun saya bernasib baik kerana dapat mengahtahui beberapa maklumat hal berkaitan lombong bijih besi,Dalam penjalajahan saya dari kawasan pergunungan gunung jerai,Bukit besi Temangan Kelantan,kawasan daerah Tasik Cini,Bukit Ibam pahang,Bukit Besi Terangganu,Maran Pahang,Kawasan perkampongan di Merbok Kedah,Sungai Lembing pahang,
  Photobucket

  kandongan di gunung jerai iron ore menatic,iron ore yang terdapat di sini adalah sma seperti yang terdapat di Bukit besi Terangganu.Seperti di bukit Ibam adalah terdiri dari jenis hamer type.
  Photobucket
  Kawasan yang di bagunkan secara baik ialah di kawasan Bukit Besi terangganu.Seorang pengusaha Bumiputra yang berkemampuan menjalankan operasi perlombongan secara propesional.Kita kagum melihat ketabahan dan kebolehan bumiputra menjalankan kerja kerja per lombongan dengan bagitu baik dan mampu mengeluarkan iron ore secara berkuality.
  Photobucket
  kaedah mengusahakan iron secara mudah akan mendatangkan masallah kepada urusniaga perlombong.Tidak boleh menjalankan secara mudah dan tidak propesional.Kerana akan membuatkan kita sukar untuk kita menjual.
  PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
  "

  Popularity: 1% [?]

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

  ads