Selasa, 26 Februari 2013

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


MEDIA TERENGGANU: YB <b>PAKA DI</b> FITNAH ISU RUMAH KOTAK

Posted: 07 Feb 2013 01:22 AM PST

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


70 penduduk miskin <b>di Setiu</b> dipilih sertai ternakan <b>...</b> - teganuki ta

Posted: 06 Nov 2012 05:58 PM PST

Kerajaan Terengganu mengenal pasti 70 penduduk miskin di Pancor Bederu, Setiu untuk menyertai projek ternakan kambing Boer yang akan dimulakan Wilayah Pembangunan Ekonomi Pantai Timur (ECER) Februari depan. Menteri Besar, Dato' SeriHaji Ahmad Said berkata 30 lagi penduduk dari Projek Perumahan Rakyat Termiskin akan menjalani proses temuduga pada Januari ini sebelum layak menyertai projek itu.

T E G A N U K I TA: Seminar Fatwa dan Falak <b>di Setiu</b>

Posted: 04 Nov 2012 01:01 AM PST

Oleh: Noraini Jusoh 

Seminar Pendidikan Fatwa dan Falak Negeri Terengganu kali ke-2 telah berlangsung di Dewan Majlis Daerah Setiu, Sungai Tarom, Setiu baru-baru ini.

Seminar itu dianjurkan Jabatan Mufti Terengganu dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Pejabat Daerah Setiu, Majlis Daerah Setiu, Pejabat Agama Daerah Setiu dan Yayasan Islam Terengganu.

Majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Mufti Terengganu iaitu Dato' Dr. Haji Alias Haji Abdullah dan majlis perasmian telah disempurnakan oleh Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Y.B Haji Khazan Che Mat.

 Dalam ucapan perasmiannya, Haji Khazan berkata, seminar tersebut bertujuan membincangkan persoalan-persoalan dan kekeliruan yang timbul berkaitan soal agama di kalangan masyarakat Islam.

 "Pada seminar kali ini kita akan fokus kepada persoalan berkaitan ilmu falak dan kepada hadiran yang hadir sekiranya terdapat sebarang pertanyaan boleh ajukan kepada ahli panel," ujarnya.

 Pada seminar tersebut, pembentangan kertas kerja pertama bertajuk isu-isu semasa dalam penetapan syawal dan zulhijjah telah disampaikan oleh Y.Bhg. Encik Ahmad Taufan Abdul Rashid yang merupakan Penolong Pegawai Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Pembentangan kertas kerja bertajuk penyelewengan akidah turut disampaikan oleh Y.Bhg. Ustaz Mohd Aizam.

 Sementara, Alhi Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu, Y.Bhg. Dr. Haji Zulkifli Mohammad Al-Bakri telah membentangkan kertas kerja bertajuk kemurnian akidah.

 Sesi soal jawab turut dibuka kepada hadirin yang hadir pada majlis tersebut yang terdiri daripada para imam dan bilal serta masyarakat setempat.

 

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


Thinking of Life: 18 Sukhoi <b>Di Gong Kedak</b>, Tidak Pernah Terbang

Posted: 27 Jul 2010 06:53 PM PDT

malaysiaberih

BESUT - Lapan belas buah jet pejuang Sukhoi yang diletakkan di Kem Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) Gong Kedak tidak pernah terbang sekaligus kerana mengalami masalah alat ganti.

Sumber dari pangkalan TUDM itu berkata, penerbangan jet pejuang yang dibeli dari Rusia itu tidak pernah mencapai sasaran yang ditetapkan sebanyak 70%.

"Hanya sekitar 40% sahaja dari 18 jet pejuang itu yang terbang pada satu-satu masa,"katanya, yang meminta identitinya dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan

Menurutnya, keajaan Malaysia melalui dua buah syarikat konsultan telah membeli pesawat tersebut dari Rusia, namun perolehan alat gantinya adalah dari pengeluar negara lain.

Oleh itu, beliau berkata ia seringkali menimbulkan masalah kepada penyelenggaraan jet pejuang itu.

Beliau turut mendedahkan, dua buah syarikat konsultan tersebut mendapat 'komisyen' tidak kurang dari 15% ketika pembeliannya dibuat.

TUDM menandatangani perjanjian untuk membeli 18 Su-30MKM bulan Mei 2003, selepas melihat secara dekat penggunaan pesawat tersebut oleh kerajaan India.

Dua pesawat pertama Sukhoi Su-30MKMs secara rasmi diserahkan kepada Malaysia di Irkutsk, Rusia pada 23 Mei 2007, dan kemudian tiba di pengkalan udara Gong kedak pada 21 Jun.

Malaysia mempunyai 18 Su-30MKMs dalam perkhidmatan, namun dilaporkan mempunyai masalah dengan sokongan Rusia untuk alat ganti pesawat tersebut dan terpaksa memperolehinya dari pihak lain.

Pada bulan September 2010, TUDM akan mengambil alih operasi pesawat tersebut setelah kontrak dua tahun bantuan teknikal, kejuruteraan dan penerbangan dari India dan Rusia tamat.

Pembelian Sukhoi menjadi kontroversi kerana kerajaan Malaysia membayar 18 buah Sukhoi dengan harga US$900 juta, (US$50 juta sebuah) sedangkan India membeli 40 Sukhoi dengan harga US$1.6 bilion, (US$40 juta sebuah) manakala Vietnam membeli 4 buah Sukhoi dengan harga US$100 juta. (US$25 juta sebuah). BO

13 di batu rakit - Google Blog Search

13 di batu rakit - Google Blog Search


PAS DUN <b>BATU RAKIT</b>: Umno harta dan wang rakyat(video)

Posted: 15 Feb 2013 06:46 AM PST

[unable to retrieve full-text content]YB Khazan :Saya memang ada tanah banyak(12 lot) dan nak lelong RM 1.5 juta. Mohon dengar sampai habis.Rakaman diambil ketika Yb Khazan berceramah di Maras Batu Rakit pada 6 Disember 2012 Kesimpulannya : 1.

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Banjir <b>di Terengganu</b> : 21 Ribu Pelajar Sekolah Terkandas.

Posted: 01 Jan 2013 02:41 AM PST

alt

 

KUALA TERENGGANU 1 Jan. - Sebanyak 31 buah sekolah di Terengganu tidak dapat memulakan penggal baharu sesi persekolahan yang bermula hari ini yang menjejaskan 12 ribu pelajar akibat banjir gelombang kedua yang melanda negeri ini semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman berkata daripada 31 buah sekolah yang terlibat, 23 buah adalah sekolah rendah dan lapan sekolah menengah.

Beliau berkata daerah Hulu Terengganu mencatatkan jumlah terbanyak membabitkan 13 buah sekolah diikuti daerah Besut sebanyak 12 buah dan masing-masing tiga buah sekolah di Kemaman dan Setiu.

Katanya sebab sekolah berkenaan ditutup ialah sama ada dinaiki air, menjadi pusat pemindahan sementara, masih dalam proses pembersihan selepas dijadikan pusat pemindahan dan terputus hubungan.

Beliau berkata sekolah yang dinaiki air ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Lubuk Periok, SK Tengku Ampuan Intan, Sekolah Menengah Agama (SMA) Mahmudiah dan Sekolah Menengah Imtiaz Kuala Berang, kesemuanya di Hulu Terengganu.

"Lain-lain sekolah iaitu SK Pasir Akar, SK Tok Raja, SK Bukit Jerok, SK Alor Keladi, SK Kampung Nangka, SK Tok Dor dan SK Keruak di daerah Besut," katanya kepada pemberita selepas melawat pelajar baharu di SK Tok Jembal di sini sempena pembukaan penggal persekolahan 2013 hari ini. Turut hadir Timbalan Pengarah Pelajaran Hashim Mohd Zin.

Katanya sekolah yang masih menjadi pusat pemindahan sementara ialah SK Anak Ikan di Setiu, SK Seri Payong dan SK Tenang di Besut.

Beliau berkata Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Mentok di Kemaman ditutup bagi proses pembersihan setelah menjadi pusat pemindahan banjir sebelum ini.

Sekolah yang terputus hubungan di Hulu Terengganu ialah SK Kuar, SK Felda Tersat, SK Bukit Taduk, SK Matang, SK Tengkawang, SMK Menerong, SMK Matang dan SMK Jenerih, di Kemaman ialah SK Padang Kubu, SK RKT Seberang Tayor, di Setiu ialah SK Pak Ba dan SK Sungai Las manakala di Besut ialah SMK Bukit Payong dan SMK Putera.

"Sehingga ini kita tidak tahu sampai bila sekolah-sekolah berkenaan akan dibuka kerana ia bergantung keadaan banjir yang melanda. Kita harap banjir gelombang kedua ini cepat surut.

"Mana-mana sekolah yang ditutup itu, ia akan buat penggantian pada hari Sabtu," katanya.

Katanya ibu bapa boleh menghubungi sekolah atau Pejabat Pelajaran Daerah untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai sekolah anak-anak mereka.

Sementara itu, Hashim berkata, seramai 19,878 murid telah mendaftar bagi memulakan Tahun Satu bagi 2013 di 350 buah sekolah di seluruh negeri. Foto : Terengganu Today
 

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Kereta Api Terpantas <b>Di</b> Dunia | <b>Pulau</b> Malaysia | <b>Pulau</b> Langkawi <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2013 05:04 AM PST

Bermulanya 13 febuari 2012 kami di majalahcuti.com akan memperkenalkan satu kategori baru iaitu segmen post "Tahukah Anda" . Di kategori post ini kami akan kongsikan post yang ringkas dan padat dengan info dengan perkara pelik dan hebat yang terdapat di seluruh dunia.Oleh demikian untuk post yang pertama dalam kategori ini tahukah anda dimanakah terletaknya kereta api terpantas di dunia.?

Kereta Api Terpantas Di Dunia-2

Buat ketika ini kereta api yang terpantas di dunia terletak di  China. Perjalanan kereta api ini  adalah dari Guangzhou ke Wuhan. Kepantasan yang tercatit dan memegang rokod dunia ini adalah berkelajuan  bermula serendah 217km/jam dan boleh mencapai tahap maksima sehingga 245km/jam. Walaupun ada khaba mengatakan beberapa negara yang masih cuba untuk mencipta kereta api lebih pantas namum semuanya masih dalam dan kelajuannya adalah masih tidak rasmi.

Kereta Api Terpantas Di Dunia

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Tahukah Anda

13 di jerangau - Google Blog Search

13 di jerangau - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Taman-Eko Burung Walit <b>di Jerangau</b>

Posted: 16 Oct 2010 05:41 PM PDT

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Sebuah syarikat Bumiputera akan membangunkan kawasan di Cermin Kiri, Jerangau, Dungun sebagai Taman-Eco Burung Walit.

Industri burung walit yang semakin popular di seluruh dunia mendorong sebuah syarikat Bumiputera merancang membangunkan kawasan Cermin Kiri, di Jerangau, Dungun sebagai Taman-Eko Burung Walit.


Syarikat itu berhasrat membina antara 20 dan 25 unit rumah burung walit serta kilang dalam taman- eko itu nanti.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Terengganu, Dr Azizol Mohd Sharom, berkata jabatannya menerima pelbagai permohonan daripada pihak swasta untuk melabur dalam industri burung walit di Terengganu.

Dianggarkan kira-kira 800 pengusaha burung walit di Terengganu sehingga hari ini, tetapi separuh daripada mereka dikatakan tidak aktif.

Mengenai makmal itu, Dr Azizol berkata ia dibina untuk menjadi contoh kepada mereka yang baru hendak menceburkan diri dalam bidang berkenaan.

Sementara itu, JPV bakal memperkenalkan model rumah burung walit yang lebih kecil dan lebih murah berbanding rumah burung yang biasa dibina di sini.

Rumah contoh itu dibina di Pusat Veterinar Jerangau, Dungun dengan kos kira-kira RM28,000 seunit.
Dr Azizol menyasarkan industri sarang burung walit di kalangan Bumiputera di Terengganu akan meningkat kepada 10 peratus menjelang 2015 berbanding lebih 4 peratus sekarang.

Beliau berkata pihaknya mengenal pasti beberapa daerah di Terengganu berpotensi untuk mengusahakan ternakan itu termasuk di Hulu Terengganu, Besut, Setiu dan Kuala Terengganu.

Daripada kajian yang dijalankan, katanya kebanyakan burung walit dari Indonesia berhijrah ke Terengganu setelah berlaku kebakaran hutan di negara berkenaan.

Dr Azizol berkata nilai industri burung walit di dunia sekarang mencecah RM60 bilion dan Malaysia menduduki tempat ketiga dalam industri itu selepas Indonesia dan Thailand.

TEGANUKITA

13 di ajil - Google Blog Search

13 di ajil - Google Blog Search


guru penolong - sekolah kebangsaan <b>ajil</b> tba5053

Posted: 25 Feb 2013 11:35 PM PST

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PENAFIAN
Sekolah Kebangsaan Ajil tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang
dialami kerana menggunakan maklumat dan
aplikasi dalam laman ini.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekolah Kebangsaan Ajil
21800, Ajil, Hulu Terengganu
Tel: 09-6861154 Fax: 09-6861159
Email : tba5053@yahoo.com

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Anak Jati Malaya: GEMPAR GILER!!!! LAGI KES ROGOL BERAMAI <b>...</b>

Posted: 25 Feb 2013 08:05 PM PST

Anak Jati Malaya merasakan akidah dan moral penduduk dunia hari ini sudah jauh  tersasar sampai hari-hari ada sahaja kes-kes rogol beramai2..

Kes terbaru yang BIRU dapat berkongsi dengan pembaca blog BIRU yang berlaku di Ketengah Jaya, Mukim Rasau Paka, Dungun...

Aduhh.. Pening kepala biru apabila melihat hari-hari ada saja kes rogol, liwat,zina,judi, fitnah, sumbang mahram, yang miskin dianiaya oleh yang berjubah serta berkopiah...huuuuhu

Lagi SINI

13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


shila hamzah larikan diri dan bersembunyi <b>di kemaman</b> | Merdeka <b>...</b>

Posted: 10 Feb 2013 01:39 AM PST

shila-1

MO,10/2/2013 – Shila Hamzah terkenal dengan nyanyian lagu Patah Seribu ditemui selamat oleh bapanya ND Lala di suatu lokasi di Terengganu.

Ketua Polis Daerah Kajang , Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab mengesahkan penemui penyanyi itu. Sebelum ini, bapa  penyanyi tersebut membuat laporan polis atas kehilangan anaknya itu.

Kehilangan penyanyi ini ada kaitan dengan kisah hubungan cintanya dengan pelakon Sharnaaz Ahmad yang tidak mendapat tentangan bapanya.- BHarian Online

13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


My Kerjaya Online: Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Dungun</b>

Posted: 15 Feb 2013 02:06 AM PST

Kekosongan di Majlis Perbandaran Dungun
2. Pembantu Penguatkuasa

3. Pemandu Kenderaan

Tarikh Tutup: 2 Mac 2013

Klik Untuk Maklumat Lanjut

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


4 ditahan ugut bunuh ketua kumpulan 81 orang ahli PAS keluar parti

Posted: 26 Feb 2013 01:36 AM PST

- Feb 26, 2013 17:36:04.

keluar pas marangMARANG – Empat lelaki ditahan kerana bertindak mencekik leher dan mengugut bunuh seorang penyokong parti PASLebih 100 Anggota Pas Kampung Kerdas Gombak Sertai Umno. Read more ... » yang keluar parti itu untuk menyertai UMNO di Kampung Jerung Seberang, Wakaf Tapai di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 7 petang, mangsa Ramli Abdullah, 53 tahun bersama isteri 50-an dan anak berada di rumah sebelum didatangi empat suspek yang tinggal di kampung sama lantas mengugut untuk membunuh dan membakar rumahnya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri ACP K.Manoharan berkata kejadian itu berlaku apabila suspek dikatakan tidak berpuas hati dengan mangsa yang mewakili 81 lagi penduduk menaikkan kain rentang berbunyi 'Kami Penduduk Kampung Bukit Cempedak Sokong UMNO'.

Beliau memberitahu pemberita di sini hari ini, semasa di rumah itu, berlaku pertengkaran antara mangsa dan suspek sebelum seorang daripada mereka yang berusia 34 tahun bertindak menarik dan mencekik leher mangsa.

Manoharan berkata isteri dan anak mangsa menyaksikan tindakan suspek yang juga mengugut mahu membunuh serta membakar rumah mangsa kerana keluar parti dan menaikkan kain rentang itu.

"Insiden keluar parti ini berlaku dua bulan lepas apabila mangsa yang juga ketua kepada 81 orang dari kampung itu keluar parti dan menyertai UMNO serta mahu menubuhkan cawangan baharu di kampung itu," katanya.

Manoharan berkata ekoran kejadian itu mangsa membuat laporan di Balai Polis Wakaf Tapai pada jam 9.30 malam hari sama kerana bimbang keselamatannya sekeluarga.

Katanya keempat-empat suspek berusia 34 hingga 38 tahun yang masing-masing bekerja sebagai tukang rumah dan bekerja sendiri ditahan di rumah masing-masing hari yang sama selepas laporan dibuat.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 352 Kanun Keseksaan kerana menggunakan kekerasan jenayah dan Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana ugutan jenayah," katanya.

Justeru beliau menasihati orang ramai yang tidak berpuas hati berhubung parti politik supaya tidak bertindak sesuka hati, sebaliknya meminta pendapat ketua parti politik masing-masing, atau membuat laporan polis.

ads