Ahad, 27 Mei 2012

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


Terengganu My Heritage: T Holidays, <b>Setiu</b> terus melangkah <b>...</b>

Posted: 22 May 2012 09:06 AM PDT

Tahniah kepada T Holidays Travel & Tours yang beribu pejabat di Bandar Permaisuri, Setiu, Terengganu kerana telah maju selangkah dalam memajukan agensi pelancongan di daerah Setiu.
Dengan memiliki sebuah van pelancongan versi Thailand dengan kapasiti 14 penumpang, lengkap dengan sistem audio visual, ia memberi pilihan untuk melancong dalam negara dengan selesa.
Daripada seorang Kerani di Perpustakaan Awam Setiu, kini Nik Man telah selangkah menjadi usahawan pelancongan sepenuhnya dengan mengendalikan pelbagai pakej pelancongan dalam negara dan luar negara. Juga tempahan bilik hotel-hotel dan resort seluruh negara.
Sama-sama kita memberi sokongan kepada beliau dalam memajukan industri pelancongan domestik. Dan khabarnya pada bulan Jun ini, T Holidays akan mempunyai sebuah bas persiaran yang baru bagi merancakkan lagi industri pelancongan di Setiu dan Terengganu.
Syarikat beliau juga turut mengendalikan tempahan tiket untuk bas ekspres di Perhentian Bas Bandar Permaisuri.
Sekalung tahniah dari bloggers Terengganu My Heritage buat T Holidays!!
Untuk maklumat lanjut dan pakej pelancongan, bolehlah berhubung dengan Saudara Nik Man di talian 019-9836398

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


My Journey from d&#39;Cradle 2 d&#39;Grave: TAJUK 287: <b>GONG KEDAK</b> AIR <b>...</b>

Posted: 16 May 2012 12:51 AM PDTPangkalan Udara Gong Kedak, Kelantan (Kod IATA/ICAO: WMGK) adalah sebuah merupakan salah satu pangkalan udara yang termuda dalam TUDM dan merupakan lapangan terbang tentera yang yang unik kerana lokasinya yang terletak di dalam dua buah negeri di Malaysia iaitu Kelantan dan Terengganu. 70% dari keseluruhan kawasan pangkalan terletak dalam daerah Pasir Putih dalam negeri Kelantan tetapi alamat rasminya di Jerteh dalam Daerah Besut, negeri Terengganu.  PU Gong Kedak, Kelantan merupakan pangkalan udara yang tercanggih milik TUDM dan menempatkan No. 11 Skuadron (pesawat Su30MKM.
Pangkalan Udara Gong Kedak, Kelantan ditubuhkan secara rasmi pada 13 Februari 1998, mula beroperasi sepenuhnya pada bulan November 1998. 


Sejarah Pangkalan Udara Gong Kedak bermula dengan kewujudan sebuah landasan kapal terbang sejak sebelum Perang Dunia Kedua lagi di sini yang dibina pihak Tentera Udara British. Landasan ini (menurut satu sumber) juga digunakan oleh tentera udara Jepun untuk mendaratkan pesawatnya masuk ke Tanah Melayu dalam Kempen Malaya dari arah udara. Pada awal tahun 1960-an, landasan ini masih lagi digunakan oleh Tentera Udara British di samping Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Bermula awal tahun 1970-an sehingga tahun 1989, landasan terbang ini hanya digunakan oleh ATM sebagai kawasan latihan khasnya bagi Latihan Payung Terjun sahaja. 
Pada tahun 1993, lokasi ini telah dibangunkan dengan penempatan sebuah unit TUDM dan telah beroperasi pada awalnya dikenali sebagai Skuadron 321 Bukit Peteri. Pada bulan Mac 1993, pangkalan ini telah bermula dengan unit kecil dinamakan Tim Pendahuluan Skuadron 321 TUDM Bukit Peteri. Keseluruhan kawasan kem TUDM Bukit Peteri ini terletak dalam negeri Terengganu. Pada tahun 1995, projek pembangunan Pangkalan Udara Gong Kedak telah diluluskan oleh Kerajaan Malaysia. Seterusnya Pangkalan Udara Gong Kedak telah ditubuhkan pada 13 Februari 1998 dan mula beroperasi pada bulan November 1998. 
Di peringkat awal penubuhannya, pangkalan ini menempatkan sementara Pusat Latihan Terbang III dengan pesawat PC7 yang dipindahkan dari Pangkalan Udara Kuantan.  Dengan ketibaan pesawat Su30MKM, kesemua pesawat PC7 di PULTIBANG III digabungkan dengan PULATIBANG I di Pangkalan Udara Alor Setar.


Di atas tujuan pembesaran dan memperkasakan lagi pertahanan negara khususnya TUDM, kerajaan telah memulakan proses pengambilan tanah (sekitar kampung Gong Kedak, Gong Badak, Kelantan dan kini kawasan telah meluas ke beberapa kampung sekitar iaitu Kampung Gong Tengah, Kampung Gong Manak di daerah Pasir Puteh, Kelatan dan Kampung Beris Pak Abu daerah Besut, Terengganu) untuk pembinaan Pangkalan Udara Gong Kedak, Kelantan dan prosesnya dijalankan oleh Pejabat Tanah Jajahan Pasir Puteh, Kelantan pada tahun 1981 dan berakhir pada tahun sekitar 2000
Keunikan PUGK adalah dapat 'enjoy' cuti hari kelepasan untuk dua buah negeri iaitu Kelantan dan Terengganu (dan sudah tentu cuti am Persekutuan). 
Kali pertama aku sampai ke pangkalan ini ialah di awal tahun 90an ketika itu hanya ada TUDM Bukit Peteri.  Aku (masa itu berpangkat Mejar)  bercuti bersama keluarga ke pantai timur melalui Lebuhraya Timur-Barat dari Grik, Perak.
Perancangan awal, dari KL aku menginap satu malam di sebuah chalet di Teluk Muruh (Lumut, Perak) kemudian menuju ke utara dengan niat untuk ke Langkawi.  Tapi tiba di Kuala Kangsar, aku mengubah fikiran serta-merta, batalkan Langkawi menuju ke Kota Bharu. Aku mengubah haluan ke arah Grik dan memasuki Lebuhraya Timur-Barat (LTB).  Pengalaman pertama (sekali itu sahaja setakat ini) melalui lebuhraya yang menggerunkan itu.  Hutan sepanjang jalan, melalui cerun perbukitan, senyap (tidak banyak kenderaan).  Sentiasa risau jika bertemu kawanan gajah atau Pak Belang.  Kereta aku pun bukanlah elok sangat. Akhirnya dengan izin Allah dapat keluar di Jeli sebelum ke Kota Bharu.  Memandu kereta Proton Saga 1.3, WBK 1718.
merentasi jambatan Tasik Temenggor
papan tanda yang menggerunkan pengguna LTB

Setelah bermalam di sebuah hotel kelas rendah (masa tu mana ada duit) di KB, aku meneruskan perjalanan ke arah Terengganu melalui Pasir Putih dan singgah di Bukit Peteri. Aku menumpang tidur di Mes Pegawai 321 Skn.  Untuk dijadkan cerita, aku terkandas di sana selama 2 malam.  Hujan lebat selama dua hari tanpa berhenti-henti. Dan malam tersebut, isteriku dikejutkan dengan gangguan misteri di tengah malam.  Aku yang kepenatan memandu jarak jauh memang tidur mati.  Katanya, tengah malam, ada orang ketuk pintu di luar bilik.  Bila dibuka, tiada siapa.  Beberapa kali macam itu.  Alhamdulillah, abis macam itu sahaja.

Malam pertama di sana, KCM Mej Rusli Ibrahim (coursemate basic course) sekeluarga belanja kami makan di sebuah resoran di pekan Jertih.


Sambung tadi mengenai hujan lebat.  Masuk hari ke3 di sana, aku pun dah tak larat nak tunggu, maklumlah keadaan di sana bukan macam sekarang, nak cari makan jauh, kena keluar ke pekan Jertih. Dah lah tu, siang malam hujan. Tak boleh bergerak.  Aku buat keputusan untuk meneruskan perjalanan. Dalam hujan lebat, membulatkan fikiran memandu menuju ke arah Terengganu.  Jalan ke arah jambatan di pekan Kuala Besut sudah dinaiki air hampir satu kaki.  Aku memberanikan hati mengikuti belakang lori menyeberangi jambatan itu. Meneruskan perjalanan melalui Setiu ke arah Kuala Terengganu.  Tidak bermalam di KT tetapi aku singgah bermalam di Awang Motel, di pantai Rantau Abang. AKu tak pasti, motel ini ada lagi atau tidak.

Ada dua peristiwa ngeri semasa aku bermalam di motel ini. Pertama.  Masa itu ujung tahun- musim tengkujuh, ombak tinggi.  Aku memang tak berani mandi laut dan tak membenarkan anak-anak aku mandi.  Petang-petang kami hanya berjalan-jalan di gigi air pantai.  Tiba-tiba satu ombang yang agak besar menghempas pantai, lampiasan ombak tersebut melepasi kami dan semasa air serpihan itu mengalir semula ke laut, ia menarik sekali pasir yang kami pijak.  Nasib baik aku pegang anak aku Atikah. Kalau tidak pasti ia ditarik oleh air ke arah lautan.  Pucat lesi aku dan isteriku. Kami bergegas pulang ke chalet.
Peristiwa kedua ialah malam semasa kami menginap.  Dalam jam 1 atau 2 pagi, kami terdengar lain macam sahaja di luar chalet kami.  Anak aku Hafeez tidur dibilik sebelah mengetuk bilik aku dan menunjuk ke arah tingkap. Dari cermin sebelah atas tingkap, kami ternampak tangan manusia memanjat melalui tingkap. Isteri aku menjerit.  Penceroboh itu melompat dan lari.
Keesokan paginya aku meneruskan perjalan meninggal pelbagai kenangan bercuti ke Pantai Timur menuju ke Kuantan (melalui jalan pantai- Marang-Kemaman-Cherating).  Aku tidak menginap di Kuantan tetapi terus pulang ke KL.

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


<b>Pulau Perhentian</b> Kecil – Part I | adimanPhotorawks

Posted: 21 May 2012 06:58 PM PDT

Cita-cita dihati hendak pergi mencandat sotong. Tetapi, impian murni menangkap dan lalu memeluk sotong dengan penuh kasih sayang hanya menjadi aktiviti percutian pulau-pulau sahaja. Kecewa tak terkata kerana perancangan lebih setahun dibuang ke longkang dan terus ke laut dan dimakan ikan buntal dan diberak cirit oleh ikan buntal tersebut. Renyuk hati dimamah rasa tak puas hati akibat pelbagai kejadian tahpape. Walaubagaimanapun, bersyukur sajalah sebab dapat juga bergembira bermain air laut yang masinnya Ya Allah! <- lama gila tak mandi laut baru ingat balik rasa masin air laut. Haha.

Lokasi percutian(cewah) kali ini adalah di Pulau Perhentian Kecil bersama kawan-kawan dari Takaful Ikhlas selama 3 hari 2 malam. Kalau nak pakej perlindungan takaful, bole kontek gua. Haha.

Total 38 photos.

Di Jeti Besut pon ada eklan budak kene culik ni. Dah selamat dah pun. Tapi in a way, aku tertanya-tanya apa nasib budak-budak lain yang kene culik. Adakah akan ada poster-poster macam ni di serata pelusuk negara? Hey apa serius pulak ni? Mari berjoget, kita kan nak ke pulau~~

2. Di jeti, tiada apa yang menarik boleh dilakukan selain duduk menunggu feri/bot laju untuk ke Pulau Perhentian Kecil. Kalau bosan mungkin boleh menari tiang. Tapi disini tiang konkrit besar tak sesuai untuk dikepit-kepit.

3. Amboi ceria sungguh bila nak pegi naik feri. Spek itam mesti pakai. Pelancong la katakan. Senang nak usha orang. Haha.

4. Perjalanan akan mengambil masa selama lebih kurang sejam. Bole tahan jauh la. Sambil tu, semua orang diberi pakai jeket keselamatan just in case feri kona lipat nak elak penyu lalu terbalik. Sebab cengkerang penyu kan keras kalau kene bot nanti meletup bot. Bahaya.

5. Senja Bay Resort. Itulah destinasi gua. Pergh air biru sedikit kehijauan sungguh sedap mata memandang. Tak sabar nak lepak tepi pantai huuu.

6. Check in dan letak barang di bilik masing-masing. Bilik dia so-so la. Ekon ada, water heater kene topup.

7. Pantai dimana gua stay. View dari kafe Senja Bay. Bole skodeng minah saleh dari sini. Tapi pakai spek itam dulu. Hehehe.

8. Housekeeping oleh Sandy si tupai yang hidup didalam laut.

9. Kompom teksi ni tak pakai meter.

10. Aktiviti hari pertama, kelauuuuuuuuuuuut! Naik bot nelayan untuk mencandat sotong. Bertolak seawal pukul 3 petang dan mindset dah set untuk balik keesokkan harinya. OK ini adalah gambar sauh.

11. Didalam bot nelayan. Pon pon pon. <- bunyi enjin. Tahpape. Perancangan awal nak duduk kat sini. Tapi tak dapat sebab dah penuh. Jahatnya sapa yang penuhkan tempat itu.

12. Didalam bot nelayan. Pon pon pon. Oleh kerana disini tidak penuh maka kami pergi memenuhkan tempat ini. Jahatnya kami. Haha.

13. Semua lelaki gagah pergi menjadi nelayan takak ikang. Gagah le sangat.

14. Gua tatau kenapa gua suka sangat dengan sauh ni.

15. Setiap bot ada salur air macam ni. Gua nak tanye tekong bot tu, air dari mana? Bot bocor ke? haha. Tapi tekong ni hampeh gila tak friendly bodo nak mampus aku bayar la wei! Haha emo.

16. Sekejap sahaja sudah berasa bosan gilababi. Hendak menari tiang tapi... ditengah laut. Kelak dilanda tsunami padan muka. Simpan saja niat itu. Gambar: Tidur manja diatas peha Suhaimi. (Dua-dua sudah berkahwin tapi inilah hubungan terlarang mereka kerana jauh berada di laut. HAHAHAHA)

17. Abe Izhar. Orang lain lepak di tempat teduh. Dia sorang sunbathing. Panasnya hari tu ya Allah tak terperi lom panas neraka lagi tu.

18. Tiba di tempat memancing. Maka kalutlah kaki pancing memasang bendalah pencing depa. Aku tengok je la sebab dok hau mende.

19. Tunggula. Selamanya.

20. Tetibe je tekong yang tak best ni bentikan bot, campak sauh. Adakah disini mau candat sotong? Dafuq? Semua mula berasa semacam.

21. Mereka pon tunjuk skill memancing ikang.

22. Dalam banyak-banyak ikan, si buntal jugak la yang nak makan umpan. Comelnya rasa nak peluk.

23. Ikan kerisi hampir mati tercekik kuaci. Gua dah pesan, "Lu tu ikan kerisi, takde gigi. Mana leh makan kuaci. Lu lansi lu cekik kuaci!"

24. Maka senja pon tiba. Dalam kes ni bukan di Senja Bay tapi di lautan tak dalam sebab nampak pulau dekat saja. Haha bongok.

25. Tak pasti samada termenung mengenangkan nasib ditipu atau mengenangkan nasib kail tidak disebat ikan.

26. Horeeey dapat dua ekor ikan yang pointless. "Horeeeey, mampus kita" Kata ikan.

27. Teori ikan yang segar adalah ikan yang matanya tidak merah. Tapi apakejadahnya ini ikan baru 5 menet mampus dah merah mata macam naga? PULANGKAN DUIT KAMI! KAMI MAHU IKAN SEGAR!!!! Kesimpulan: Ini adalah kesemua tangkapan kami. Pulang dengan kecewa kerana tiada sotong. TIADA SOTONG! Generator bot rosak, takleh pasang spotlight untuk menyuluh sotong. Babi betol. Eh mencarut lak. Hahaha.

28. Keesokkan harinya mengubat duka lara dengan pergi snorkeling. Kejelitaan masih perlu dipelihara. Bukan hanya gadis mahu melawa, Suhaimi juga menepek sunblock lotion setelah dinasihati makcik-makcik di sebelah sana. Haha. Wajah semakin berseri-seri dan nampak gebu. Kerana kecantikkan adalah hak milik setiap insan.

29. Punya la ramai geng kitorang. Terpaksa naik dua bot. Ini bot yang chill. Satu lagi bot geng tak chill. Haha.

30. Tadi gambar penduduk row belakang. Ni pulak gambar row depan VIP seat. Haha.

31. Sunblock dah pakai. Suhaimi bersedia untuk menyelam. Eh, snorkeling.

32. Bot yang tidak chill. Geng kasih ibu dan ayah dan tidak dibenarkan membuat lawak lucah.

33. Speedboat 150 horse power. Air naik merecik sampai ke bulan.

34. Lighthouse kata abang bot. Kat sini banyak gila ikan kebulur.

35. Suhaimi cuba melakukan sesuatu.

36. Sesuatu yang berani!(Walaupun nampak raut muka yang cuak) Pergh memang berani. Oleh sebab ini adalah aksi berani, gua pon terjun juga. Percayalah. Kalau nampak pasti gua akan digilai gadis-gadis kerana keberanian hati waja gua. Cuma dilema photographer, tiada siapa yang mengambil gambar gua sebagai bukti.

37. Gua dah cakap.. Ikan kat sini jinak lagi kebulur. Tapi takle blah, bagi makan biskut mahal.

38. Sambil tengok ikan tu makan, kita bole makan sama. Biskut mahal tu. Rugi la tengok je ikan makan dengan berselera. Nom nom nom.

Bersambung part II…

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Related posts:

 1. Bandung + Jakarta: Jalan-jalan cari pasal – Part I
Tags: , , ,

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Prospektus Penyenaraian FGVH Dilancarkan Khamis | Bicara hati Ibu

Posted: 27 May 2012 03:49 AM PDT

Prospektus Penyenaraian FGVH Dilancarkan Khamis

PM Lancar Prospektus Penyenaraian FGVH Khamis depan

MOHD ISA merasmikan Hari Kesihatan FELDA Wilayah Terengganu dan sambutan Hari TB Sedunia Peringkat Negeri Terengganu sambil disaksikan Dr Anwa di FELDA Ketengah Jaya, Dungun, semalam.

DUNGUN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan melancarkan prospektus penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) di Kuala Lumpur Khamis depan.

Menyatakan demikian, Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata, pelancaran itu bagi membolehkan FGVH disenaraikan ke Bursa Malaysia.

"Cuma tinggal beberapa hari saja lagi untuk Datuk Seri Najib melancarkan kempen penyenaraian FGVH serta proses penerimaan tempahan di mana 20 peratus sahamnya menjadi milik peneroka yang berjumlah 112,635 orang.

"Manakala 17 peratus lagi sahamnya dipegang oleh badan amanah jemaah menteri yang menjaga Felda," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan sambutan Hari Kesihatan Felda Wilayah Terengganu dan sambutan Hari Tibi Sedunia peringkat negeri Terengganu di Ketengah Jaya dekat sini, Sabtu.

Mohd Isa berkata, daripada 20 peratus saham milik peneroka itu yang mendapat untung, ia akan diagihkan kepada semua 112,635 peneroka berkenaan.

Katanya selain itu Felda juga mengagihkan saham kepada kerajaan-kerajaan negeri dan yang menjadi amalan Felda, saham-saham juga akan diagihkan kepada institusi-institusi pelaburan seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB), Tabung Haji dan lain-lain.


Sementara itu mengenai Hari Tibi Sedunia beliau berkata, terdapat peningkatan kes penyakit Tibi di kawasan gugusan Felda Kerteh yang mempunyai hampir 20,000 peneroka.

Katanya, pada tahun 2010 terdapat 17 warga Felda mengidap penyakit Tibi di negeri Terengganu, manakala pada tahun lepas meningkat kepada 32 orang.

Katanya yang membimbangkan sehingga bulan April tahun ini terdapat 18 kes warga Felda yang mengidap penyakit berkenaan di negeri itu.

"Oleh itu saya menyeru orang ramai bersama-sama memainkan peranan untuk menghentikan penularan penyakit Tibi di negara kita agar sasaran jangka panjang iaitu eliminasi Tibi daripada menjadi masalah kesihatan awam di dunia menjelang tahun 2050 akan dapat dicapai," katanya. - BERNAMA

PM Lancar Prospektus FGVH Khamis | Detik Perubahan

Posted: 27 May 2012 01:16 AM PDT

DUNGUN: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan melancarkan prospektus penyenaraian FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) Khamis ini yang dijangka menyaksikan 37 peratus daripada 2.19 bilion saham akan diperuntukkan bagi manfaat peneroka.

Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, daripada jumlah itu, 20 peratus akan diperuntukkan kepada sebuah tabung amanah yang akan menjaga kepentingan peneroka, manakala 17 peratus lagi akan ditawarkan untuk jualan kepada 112,635 peneroka dan petugas serta kakitangan FELDA.

"Semua peneroka akan mendapat manfaat berpanjangan daripada penyenaraian ini," katanya sambil menambah penyenaraian FGVH yang dijangka menjadi proses terbitan awam (IPO) terbesar di Asia tahun ini, diunjurkan dijual pada lebih RM4 sesaham.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan sambutan Hari Kesihatan FELDA Wilayah Terengganu dan sambutan Hari TB Sedunia Peringkat Negeri Terengganu di Bandar Ketengah Jaya, di sini, semalam. Hadir sama Ahli Parlimen Dungun, Datuk Matulidi Jusoh; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paka, Zakaria @ Mohd Ariffin Abdullah dan Pengarah Kesihatan Terengganu, Dr Anwa Sulaiman.

Mengulas lanjut, Mohd Isa berkata, FELDA sudah menyediakan panel tujuh bank untuk membantu peneroka menguruskan pembelian saham, jika mereka memerlukan pinjaman serta membuka akaun dagangan saham.

Katanya, FELDA juga mengagihkan saham kepada kerajaan negeri dan pelbagai institusi pelaburan seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Tabung Haji.
Mengikut draf prospektus IPO FGVH kepada Suruhanjaya Sekuriti (SC), daripada 2.19 bilion saham, 1.92 bilion saham yang mewakili 52.5 peratus modal terbitan dan berbayarnya akan ditawarkan untuk langganan pelabur institusi, manakala 273.61 juta saham atau 7.5 peratus lagi akan ditawarkan kepada pelabur awam.

Beberapa laporan sebelum ini menyebut FGVH yang dijangka disenaraikan pada 28 Jun ini, dianggarkan bakal memiliki modal pasaran berjumlah RM18 bilion.

FGVH dijangka melancarkan kempen langganan selepas pelancaran prospektus pada 31 Mei ini dan menentukan harga sesaham untuk pelabur runcit pada 15 Jun.

Sementara itu, mengulas kempen kesihatan itu, Mohd Isa berkata, ia bertujuan menyuburkan kesedaran kepada peneroka untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan mencegah penularan gejala penyakit TB.

"Kerajaan menyediakan kemudahan kesihatan terbaik terutama daripada aspek pencegahan bagi memastikan penularan penyakit dibendung," katanya mengulas peningkatan kes TB di Gugusan FELDA Kertih, sehingga jabatan kesihatan negeri memilih kawasan itu untuk pelancaran kempen berkenaan.

Pada 2009, ada tujuh kes TB di kawasan itu dan meningkat kepada 11 kes pada 2010, 13 kes (2011) manakala sehingga April 2012, 10 kes TB dikesan.

Bagi meningkatkan aspek penjagaan kesihatan terutama kepada warga FELDA dan penduduk Ketengah Jaya yang jauh dari bandar ini, Mohd Isa berkata, Yayasan FELDA turut meluluskan peruntukan RM85,000 untuk pembelian sebuah alat ultrasound untuk ditempatkan Klinik Kesihatan Ketengah Jaya.

Terdahulu dalam ucapannya, Mohd Isa yang juga bekas Naib Presiden UMNO berkata, selain mencegah penyakit berjangkit, masyarakat termasuk warga FELDA perlu mengelak terkena 'penyakit hati' seperti yang dialami pemimpin pembangkang hingga sanggup berbohong dan memutar belit setiap kebaikan kerajaan Barisan Nasional (BN) demi memancing undi.

"Penyakit hati seperti yang ditanggung kalangan pemimpin pembangkang lebih berbahaya daripada penyakit berjangkit seperti TB, sekali pun kerana kerajaan BN menyediakan kemudahan kesihatan terbaik untuk mengubat penyakit berkenaan…tetapi penyakit hati dan suka berbohong tidak ada ubatnya," katanya. – Berita Harian

Jengka 19: Berita Harian: Nasional

Posted: 26 May 2012 11:40 PM PDT


Model Malaysia jadi legasi kerajaan Najib

Posted: 26 May 2012 05:08 PM PDT

Nasional

ARTIKEL terbitan terbaru majalah Forbes Asia bertajuk The Malaysian Third Way: A Public-Private Partnership versi laman web Forbes di http://www.forbes.com/sites/forbesasia/2012/05/22/the-malaysian-third-way-a-public-private-partnership/

ARTIKEL terbitan terbaru majalah Forbes Asia bertajuk The Malaysian Third Way: A Public-Private Partnership versi laman web Forbes di http://www.forbes.com/sites/forbesasia/2012/05/22/the-malaysian-third-way-a-public-private-partnership/

Kerjasama swasta turut perkasa negara

KUALA LUMPUR: Laluan Malaysia sebagai kerajaan progresif dengan kerjasama sektor swasta yang rancak telah memperkasakan negara ke arah mencapai matlamatnya dan membantu mewujudkan kehidupan lebih baik untuk rakyatnya, kata Michael J Hershman, pengasas bersama Transparency International.

"Apa saja keputusan pada pilihan raya akan datang, model Malaysia sudah pun menjadi legasi kerajaan Datuk Seri Najib Razak yang kukuh dan lama bertahan," demikian menurut beliau dalam terbitan terbaru majalah Forbes Asia bertajuk The Malaysian Third Way: A Public-Private Partnership.
"Tidak seperti kebanyakan ahli politik lain yang terlupa dengan janji kempen mereka, Najib meminta untuk dihakimi dan bertanggungjawab ke atas akauntabiliti bagi perkembangan yang beliau sudah, atau tidak, laksanakan."

Michael J Hershman,
pengasas bersama Transparency International

Bekas pegawai penyiasat kanan dalam Jawatankuasa 'Watergate' Senat Amerika Syarikat (AS) dan perunding kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) yang dipertanggungjawabkan untuk membina strategi negara memerangi rasuah, Hershman berkata, perdebatan di Malaysia antara mereka yang mahukan kerajaan dan mereka dalam sektor swasta yang percaya kemakmuran serta pewujudan pekerjaan boleh berlaku dengan kurang kerajaan bukanlah sesuatu yang luar biasa.

"Ia berlaku di seluruh dunia – di AS, Kesatuan Eropah (EU) dan pada pilihan raya presiden Perancis baru-baru ini, dan seluruh negara di Asia dan Lembangan Pasifik," kata beliau.

Bagaimanapun, Hershman berkata adalah jelas rumusan ataupun penyelesaian akhir ialah bukan pergantungan sepenuhnya kepada kerajaan mahupun kepada sektor swasta, tetapi sebaliknya, laluan cara ketiga – perkongsian awam-swasta untuk membawa kemakmuran dan perkembangan ekonomi kepada rakyat.

Itulah model, yang sejak beberapa tahun lalu, perdana menteri ikuti untuk melaksanakan Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan Program Transformasi Kerajaan (GTP), kata beliau.
"Sejak beberapa tahun lalu, saya bertindak sebagai ahli kepada Panel Penilai Antarabangsa Malaysia yang diwujudkan untuk meneliti keputusan kedua-dua GTP dan ETP, dan saya melihat sendiri perkembangan sebenar sudah pun dibuat.

"Tidak seperti kebanyakan ahli politik lain yang terlupa dengan janji kempen mereka, Najib meminta untuk dihakimi dan bertanggungjawab ke atas akauntabiliti bagi perkembangan yang beliau sudah, atau tidak, laksanakan.

"Dalam kata lain, beliau mahukan kad laporan – dan lagi bagus, beliau mahukan semua orang turut saksikan. Dan mereka ikut. Sesungguhnya, beliau bersedia untuk dihakimi oleh penentu akhir akan kejayaan ataupun kegagalan dalam demokrasi: iaitu pengundi untuk negara beliau," tulisnya.

Ketika Najib memulakan ETP setahun yang lalu, Hershman berkata Perdana Menteri menetapkan matlamat khusus untuk dicapai menjelang 2020 – iaitu untuk mentrans-formasikan Malaysia menjadi negara pembangunan lebih tinggi dengan pendapatan perkapita sekurang-kurangnya AS$15,000 dan untuk menarik serta menyalur AS$444 bilion dalam kebanyakan pelaburan swasta.

Ia untuk melepaskan Malaysia daripada perangkap 'pendapatan sederhana' dan kelembapan ekonomi yang ia telah alami dalam tahun kebelakangan ini.

Konsisten dengan gabungan 'cara ketiga' kerajaan dan kepemimpinan pasaran swasta, beliau beralih kepada seorang menterinya, Datuk Seri Idris Jala, bekas ketua eksekutif Penerbangan Malaysia yang berjaya, untuk menerajui ETP. – BERNAMA


PM lancar prospektus FGVH Khamis

Posted: 26 May 2012 05:00 PM PDT

Nasional

MOHD ISA merasmikan Hari Kesihatan FELDA Wilayah Terengganu dan sambutan Hari TB Sedunia Peringkat Negeri Terengganu sambil disaksikan Dr Anwa di FELDA Ketengah Jaya, Dungun, semalam.

MOHD ISA merasmikan Hari Kesihatan FELDA Wilayah Terengganu dan sambutan Hari TB Sedunia Peringkat Negeri Terengganu sambil disaksikan Dr Anwa di FELDA Ketengah Jaya, Dungun, semalam.

37 peratus daripada 2.19 bilion saham diperuntuk kepada peneroka

DUNGUN: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan melancarkan prospektus penyenaraian FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) Khamis ini yang dijangka menyaksikan 37 peratus daripada 2.19 bilion saham akan diperuntukkan bagi manfaat peneroka.

Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, daripada jumlah itu, 20 peratus akan diperuntukkan kepada sebuah tabung amanah yang akan menjaga kepentingan peneroka, manakala 17 peratus lagi akan ditawarkan untuk jualan kepada 112,635 peneroka dan petugas serta kakitangan FELDA. "Semua peneroka akan mendapat manfaat berpanjangan daripada penyenaraian ini," katanya sambil menambah penyenaraian FGVH yang dijangka menjadi proses terbitan awam (IPO) terbesar di Asia tahun ini, diunjurkan dijual pada lebih RM4 sesaham.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan sambutan Hari Kesihatan FELDA Wilayah Terengganu dan sambutan Hari TB Sedunia Peringkat Negeri Terengganu di Bandar Ketengah Jaya, di sini, semalam. Hadir sama Ahli Parlimen Dungun, Datuk Matulidi Jusoh; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paka, Zakaria @ Mohd Ariffin Abdullah dan Pengarah Kesihatan Terengganu, Dr Anwa Sulaiman.

Mengulas lanjut, Mohd Isa berkata, FELDA sudah menyediakan panel tujuh bank untuk membantu peneroka menguruskan pembelian saham, jika mereka memerlukan pinjaman serta membuka akaun dagangan saham.

Katanya, FELDA juga mengagihkan saham kepada kerajaan negeri dan pelbagai institusi pelaburan seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Tabung Haji.
Mengikut draf prospektus IPO FGVH kepada Suruhanjaya Sekuriti (SC), daripada 2.19 bilion saham, 1.92 bilion saham yang mewakili 52.5 peratus modal terbitan dan berbayarnya akan ditawarkan untuk langganan pelabur institusi, manakala 273.61 juta saham atau 7.5 peratus lagi akan ditawarkan kepada pelabur awam.

Beberapa laporan sebelum ini menyebut FGVH yang dijangka disenaraikan pada 28 Jun ini, dianggarkan bakal memiliki modal pasaran berjumlah RM18 bilion.

FGVH dijangka melancarkan kempen langganan selepas pelancaran prospektus pada 31 Mei ini dan menentukan harga sesaham untuk pelabur runcit pada 15 Jun.

Sementara itu, mengulas kempen kesihatan itu, Mohd Isa berkata, ia bertujuan menyuburkan kesedaran kepada peneroka untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan mencegah penularan gejala penyakit TB.

"Kerajaan menyediakan kemudahan kesihatan terbaik terutama daripada aspek pencegahan bagi memastikan penularan penyakit dibendung," katanya mengulas peningkatan kes TB di Gugusan FELDA Kertih, sehingga jabatan kesihatan negeri memilih kawasan itu untuk pelancaran kempen berkenaan.

Pada 2009, ada tujuh kes TB di kawasan itu dan meningkat kepada 11 kes pada 2010, 13 kes (2011) manakala sehingga April 2012, 10 kes TB dikesan.

Bagi meningkatkan aspek penjagaan kesihatan terutama kepada warga FELDA dan penduduk Ketengah Jaya yang jauh dari bandar ini, Mohd Isa berkata, Yayasan FELDA turut meluluskan peruntukan RM85,000 untuk pembelian sebuah alat ultrasound untuk ditempatkan Klinik Kesihatan Ketengah Jaya.

Terdahulu dalam ucapannya, Mohd Isa yang juga bekas Naib Presiden UMNO berkata, selain mencegah penyakit berjangkit, masyarakat termasuk warga FELDA perlu mengelak terkena 'penyakit hati' seperti yang dialami pemimpin pembangkang hingga sanggup berbohong dan memutar belit setiap kebaikan kerajaan Barisan Nasional (BN) demi memancing undi.

"Penyakit hati seperti yang ditanggung kalangan pemimpin pembangkang lebih berbahaya daripada penyakit berjangkit seperti TB, sekali pun kerana kerajaan BN menyediakan kemudahan kesihatan terbaik untuk mengubat penyakit berkenaan...tetapi penyakit hati dan suka berbohong tidak ada ubatnya," katanya.


13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


GalaxyGram

Posted: 27 May 2012 04:11 AM PDT

by el_jimbob – This wee fella just divebombed me from above..! http://instagr.am/p/LILgTgyP1j/
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Lelaki Kacak Dan Update Cabaran SEO | <b>Bukit Besi</b> Blog

Posted: 15 Apr 2012 09:41 AM PDT

Salam satu Malaysia. Lelaki kacak dan update Cabaran SEO terkini. Persaingan cabaran ini semakin sengit apabila contest ini mendapat sambutan ramai blogger yang telah menyertai peraduan anjuran Encik Titan. Kedudukan ranking sentiasa berubah dan pemenang akan diadili mengikut kedudukan di muka pertama Google pada bulan Jun nanti.

Sudah tentu pemenang pertama adalah seorang blogger yang pakar SEO dan mempunyai skill tertentu yang akan memenangi peraduan ini. Siapa pun mereka, mereka layak untuk menang. Bagi blogger baru seperti tuan tanah blog ini, perlu mencari dan belajar untuk mengenali apa itu SEO dan sebagainya.

Contest Cabaran SEO Lelaki Kacak

Seperti kata Ariff Shah seorang blogger yang memang dikenali, pemenang yang bakal memenangi peraduan ini adalah blogger yang mempunyai resource yang paling besar iaitu daripada segi backlink, rich snippets, social votes dan juga organic trafik. Sebagai contoh, semakin banyak trafik ke sesebuah blog berkaitan dengan cabaran SEO ini semakin tinggilah ranking kedudukan blog tersebut.

Update Terkini Cabaran SEO 16 April 2012

Ilmu Baru Dari Contest Cabaran SEO

Ada beberapa ilmu baru yang boleh kita pelajari melalui cabaran lelaki kacak ini. Entri daripada Ariff Shah sebenarnya mempunyai sesuatu yang diperlukan oleh semua blogger yang ingin mempelajari tentang ilmu SEO. Namun, kreativiti seseorang blogger adalah perlu untuk memahami apa itu SEO.

Nota: Gambar lelaki kacak di atas adalah milik seorang kawan blog Bukit Besi. Mungkin akan dibuang sekiranya tuan punya badan marah. Jomkongsistory.com sudah mendominasi tempat pertama di muka depan Google. Apa rahsia dia agaknya? Siapa tahu cara untuk kekal di muka depan Google? Confirm lepas bulan Jun baru ada yang rela hati nak bagitahu. Bukit Besi mengharapkan keajaiban akan berlaku untuk berada di muka depan walaupun bukan tempat pertama, kedua dan ketiga.  Selamat berjaya kepada semua peserta cabaran SEO.

Carian Popular Terkini:
 • Kedudukan terkini Lelaki kacak
 • budak laki cute
 • kedudukan lelaki kacak
 • lelaki malaysia
 • wajah -wajah lelaki kacak
 • wajah jejaka kacak

Tags: , , ,

Category: Lelaki Kacak

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Bila Lelaki Kacak Memberi Nasihat | <b>Bukit Besi</b> Blog

Posted: 26 Apr 2012 09:34 AM PDT

Salam satu Malaysia. Lelaki kacak terpilih pada kali ini ingin memberi nasihat dan petua untuk menjadi kacak. Kepada semua lelaki yang ingin kelihatan hebat dan bergaya, boleh mengikut petua dan nasihat yang akan dikongsikan oleh lelaki yang hebat ini.

Kacak Luar Dalam

Jika anda ingin menjadi lelaki kacak luar dan dalam, anda mestilah seorang yang mementingkan penampilan dan cerewet tentang pakaian dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki. Kebersihan diri luar dan dalam harus diamalkan untuk kekal kacak dan bergaya di mata semua orang.

Rambut

Untuk tampil segak, potongan rambut menjadi keutamaan. Potongan rambut mengikut kesesuaian raut wajah agar tampak hebat dan macho. Jika botak atau tidak berambut sesuai dengan bentuk wajah anda. Anda disarankan membotakkan kepala agar nampak lebih segak. Pemilihan syampu untuk rambut juga adalah harus diberikan keutamaan agar rambut nampak lebih bersinar.

Muka

Muka adalah fokus utama yang harus diberi perhatian. Gunakan pencuci muka yang bersesuaian mengikut jenis kulit muka anda agar nampak bersih. Jika anda mempunyai misai dan janggut, potong misai dan janggut mengikut kehendak dan potongan yang anda inginkan, namun kebersihan muka harus diutamakan.

Badan

Penjagaan badan untuk lelaki juga diutamakan untuk kelihatan tampan dan sasa. Pemilihan makanan yang bersesuaian adalah perlu seperti makanan yang berkhasiat. Anda disarankan tidak merokok kerana merokok mengakibatkan selera makan berkurangan. Pemakanan makanan tambahan seperti susu atau vitamin untuk badan adalah baik untuk diamalkan. Sila rujuk farmasi berdekatan untuk nasihat lanjut.

Pakaian

Pakaian yang berjenama adalah lebih baik  untuk anda yang mementingkan penampilan dan perhatian. Kerana pakaian berjenama lebih berkualiti dan ini akan meyakinkan anda untuk tampil dikhalayak umum. Pakaian berjenama juga akan membuatkan anda lebih selesa dan kacak bergaya.

Nota: Nasihat di atas adalah rekaan semata daripada lelaki kacak seperti di dalam gambar. Sila abaikan nasihat ini sekira fakta di atas adalah salah kerana tujuan nasihat ini mempunyai kaitan dengan Cabaran SEO Lelaki Kacak.

Carian Popular Terkini:
 • bila lelaki ingin berkenalan
 • nasihat
 • petua untuk lelaki
 • potongan misai yg sesuai
 • senarai makanan untuk lelaki

Tags: , ,

Category: Lelaki Kacak

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

ads