Jumaat, 12 Ogos 2011

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


Bomoh wanita merawat lelaki sampai mati <b>di Marang</b> - Unikversiti

Posted: 16 Jun 2011 09:32 PM PDT

Tidak pernah ku dengar orang melakukan rawatan untuk menghalau gangguan makhluk halus dalam tubuh dengan menyuruh pesakit minum air hingga berbalang-balang kemudian menyumbat mulutnya dengan getah paip / hos. Tetapi itulah yang dilaporkan oleh Bernama dan beberapa akhbar lagi.
Bomoh, 43, yang dikenali sebagai Kak Yah itu dikatakan seorang wanita yang berasal dari Thailand cuba berubat seorang lelaki, 26, yang mengalami sakit mental, kesan dari gangguan jin di kampung Pulau Rusa, Merchang, Marang.
Lelaki yang bernama Faizal Harun itu dihantar oleh ayahnya pada pukul 7:45 malam. Setelah menyuruh lelaki itu minum air banyak dari sebuah tong yang boleh mengisi 10 liter cecair, bomoh tersebut mengatakan bahawa dia telah berjaya mengeluarkan penyakit mangsa dan menyuruh ayahnya menghantar anaknya itu ke hospital.
Sebaik saja sampai ke Hospital Sultanah Nur Zahirah pukul 12:30 malam, lelaki itu disahkan meninggal dunia.
Ekoran laporan yang dibuat oleh bapa mangsa pada 2.15 pagi, polis menyerbu rumah bomoh itu tetapi dia bersama suaminya, yang berusia 33 tahun dan berasal dari Rantau Panjang, Kelantan, telah melarikan diri.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, ACP K. Manoharan berkata dalam serbuan itu polis merampas beberapa barang yang digunakan untuk merawat mangsa.
Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai wanita itu supaya menghubungi mana-mana balai polis.
Kemungkinan rawatan itu menyebabkan kematian kerana sebenarnya lelaki itu sudah mati, dan masih hidup kerana ada makhluk yang menumpangnya. Itu tidak mustahil, kerana pernah berlaku begitu. Tapi yang menjadi persoalannya, kenapa bomoh itu melarikan diri terus? Itu menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena.
Diharap pihak polis dapat menyelesaikan kes itu sebaik mungkin. Dan semoga yang meninggal dunia aman dan tenteram di sana dan diampuni segala dosa, serta keluarganya yang masih hidup diharap dapat sabar dan tabah menerima ujian.......
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


Teratak Pejuang: Menziarahi Pemuda <b>Rantau Abang</b>

Posted: 11 Jul 2011 05:50 PM PDT

Menziarahi Pemuda Rantau Abang

DUNGUN - 5 Julai 2011, Kegigihan seorang pemuda yang ditimpa musibah apabila tidak dapat menggerakkan kedua kakinya akibat kemalangan mendapat perhatian Ustaz Azman Shapawi. Pemuda yang bernama Syafiq, 20 tahun yang tinggal di Balai Besar tidak dapat melupai detik yang mencemaskan apabila motosikalnya terbabas pada Oktober 2010 yang lalu.


Syafiq yang juga pelajar Pondok Pasir Tumbuh terpaksa menjalani hidup yang getir apabila beliau tidak mampu lagi menggerakkan kedua kakinya yang dipercayai kesan kecederaan pada tulang belakang. Beliau terpaksa menggunakan bantuan kerusi roda untuk melakukan kerja harian.

Dalam tempoh ziarah yang memakan masa 45 minit itu, Ustaz Azman sedaya upaya memberi galakan serta motivasi kepada Syafiq. Ustaz Azman turut memberi sumbangan kepada beliau bagi meringankan beban yang ditanggungnya.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


Acara Menyelam <b>di</b> UID, <b>Pulau Perhentian</b> | Sweet Treats for My <b>...</b>

Posted: 01 Aug 2011 06:06 PM PDT

saya berjaya mendalami satu lagi hobi baru yeehaaaaaaa..dah dapat lesen scuba untuk meyelam dibawah PADi setelah mengikuti  program OPEN WATER CERTIFICATION di Urban island Diver di Pulau Perhentian pertengahan July lalu....
 pendaftaran....
 jejaka2 macho? kot...
 dengan dive instructor Kamil, a very authorative figure in the water...

ready or not here i go..hati ku sungguh berdebar2 ..nak buat confined water masa nihnih kenkawan advance diver..baru balik dari  bua5t wreck diving woo..kagum ehhe
 saya sedang membuat revision sebab nanti ader kuiz dan  ujian bertulis..alhamdullilah.. berjaya dapat 88%..

 acara lompat melompat ..memang wajib...
 saya suka suasana seperti ini..mendamaikan walaupun untuk seketika
p/s : ader sesaper nak ajak gi dive lepas nih heheheh... Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


Teganuku..segalanya <b>di</b> sini..: <b>Ketengah</b> bina 123 Rumah, Kos RM8 juta

Posted: 10 Aug 2011 04:48 PM PDT

Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) akan membina 123 unit rumah dengan kos lebih RM8 juta bagi memastikan masalah perumahan di bandar-bandar Ketengah dapat dikurangkan.

Pengurus Besarnya, Datuk Hamzah Ngah berkata, sebanyak 44 unit daripada jumlah itu adalah rumah kos sederhana rendah, manakala 79 unit lagi merupakan rumah mampu milik.

"Projek ini dijangka akan bermula selepas Aidilfitri ini dan dijangka siap sepenuhnya selepas 10 bulan dibina," katanya kepada pemberita selepas majlis majlis berbuka puasa bersama Ketengah di Kuala Terengganu, kelmarin.

Hamzah berkata, rumah kos sederhana rendah akan dibina di Bukit Besi Al-Muktafi Billah Shah (AMBS), Ketengah Jaya dan Cheneh Baharu manakala rumah terus mampu milik dibina di AMBS dan Cheneh Baharu.

Katanya, ia merupakan langkah proaktif Ketengah untuk menyediakan tempat tinggal yang bersesuaian dan mampu dimiliki oleh penduduk wilayahnya untuk meneruskan lagi projek pembinaan rumah-rumah baru di seluruh wilayah Ketengah yang telah terhenti sejak tahun 1999 kerana tiada peruntukan khusus untuk perumahan.

Beliau berkata, sehingga kini, Ketengah telah membina sebanyak 3,940 buah rumah di wilayahnya untuk menampung permintaan penduduknya.

Katanya, beberapa perkembangan yang sedang berlaku di wilayah Ketengah juga akan membawa kesan langsung kepada keperluan dan permintaan perumahan di Bandar Bukit Besi.

Ini termasuk projek pembinaan Kompleks Penjara, pembinaan Universiti Teknologi Mara (UiTM), pembangunan simpang Bukit Besi, penyiapan LPT (Lebuh Raya Pantai Timur) dan banyak lagi, katanya.

Selain itu, katanya, pembangunan di Bandar AMBS sendiri turut menjadi pemangkin kepada keperluan perumahan termasuklah pembinaan Asrama Berkelompok Yayasan Terengganu, Kolej Ketengah, institusi-institusi kerajaan seperti Bomba dan Penyelamat, polis dan JPJ.

Pada masa yang sama, beliau berkata, pembangunan pesat yang sedang berlaku di Tasik Kenyir juga telah menyebabkan keperluan perumahan meningkat dengan ketara.

Ini termasuklah bagi keperluan kakitangan Ketengah serta agensi-agensi lain yang bertugas di sekitar tasik buatan manusia itu selain petugas-petugas barisan hadapan pelancongan, lebih-lebih lagi apabila zon bebas cukai di Pulau Bayas beroperasi pada akhir tahun 2012, katanya.

Justeru, Ketengah menyeru pihak pihak pemaju perumahan, syarikat-syarikat swasta dan setiap pihak agar dapat memainkan peranan membantu memajukan perumahan di wilayahnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


Rakaman ceramah Mat Sabu <b>Di Kemaman</b> « BlogCkChew – Stand Up, Be <b>...</b>

Posted: 12 Aug 2011 05:51 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video timb igp ditibai atas dakwaan rusuhan di London sama dengan demontrasi: dia jahil (bodoh & otak simpan di dalam bikini anak badak rosmah…) & check fakta sebelum buka mulut… ...

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


MB TERENGGANU: Kerajaan laksana pembangunan berorientasikan rakyat

Posted: 26 Jul 2011 08:53 PM PDT


Menteri Besar disambut meriah ketika hadir di Program Temu Mesra Bersama Masyarakat Tionghua Parlimen Marang di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Chong Hwa, Wakaf Tapai, Marang. - Foto: Zulkipli CW Putra.

Kerajaan negeri melaksanakan pembangunan di seluruh Terengganu dengan menggunakan pendekatan yang berorientasikan kepentingan rakyat serta tidak hanya menabur janji kosong demi meraih sokongan sebagaimana yang dilakukan pihak pembangkang.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri serta Kerajaan Pusat sentiasa komited membantu rakyat dalam pelbagai aspek bagi meningkatkan taraf hidup mereka tanpa mengira ideologi politik.


Beliau berkata, antara penekanan utama kerajaan adalah dalam aspek pendidikan apabila pelajar yang berjaya memasuki institusi pengajian tinggi disediakan bantuan persediaan melanjutkan pelajaran RM1,000 seorang bagi pengajian peringkat ijazah, RM750 (diploma) dan RM500 untuk sijil. Selain bantuan kepada pelajar yang melanjutkan pelajaran di sekolah berasrama penuh.

"Kerajaan negeri juga memberi tajaan kepada rakyat Terengganu yang berkelayakan dan dapat melanjutkan pelajaran ke luar negara di universiti-universiti terkemuka seluruh dunia.

"Oleh itu, masyarakat Terengganu harus faham,usaha ini sudah tentu akan berterusan jika Menteri Besar Terengganu adalah diwakili oleh Barisan Nasional," katanya di Majlis Program Temu Mesra Bersama Masyarakat Tionghua Parlimen Marang, di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Chong Hwa, Wakaf Tapai, Marang, malam tadi.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pengkalan Berangan, Dato' Yahya Khatib Mohamad yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri dan Adun Alur Limbat, YB Haji Alias Abdullah.

Di majlis itu, Menteri Besar meluluskan permohonan masyarakat setempat bagi membina jalan di Taman Perumahan Cina Wakaf Tapai dan bakal dilaksanakan dalam tempoh terdekat, serta membina bangunan tiga tingkat di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Chong Hwa, Wakaf Tapai tahun depan.

Sementara itu, Dato' Yahya berharap dengan kehadiran Menteri Besar mampu meraih lebih banyak sokongan golongan Tionghua terhadap Barisan Nasional.

Katanya, golongan itu yang layak mengundi di Parlimen Marang berjumlah 1,834 pengundi melibatkan 801 (Dewan Undangan Negeri (DUN) Alur Limbat), 61 (DUN Bukit Payong), 104 (DUN Rhu Rendang) dan 868 orang di DUN Pengkalan Berangan.

Manakala wakil masyarakat Tionghua Parlimen Marang, Encik Ng Soo Che mengucapkan terima kasih kepada Menteri Besar yang sanggup hadir ke program itu sekaligus mendengar dan menyelesaikan masalah masyarakat Tionghua di parlimen berkenaan.

Beliau turut mengutarakan masalah pembinaan longkang yang perlu dilaksanakan segera bagi mengelak kejadian banjir kilat di kawasan perumahan cina di Wakaf Tapai.

Pada masa yang sama, beliau juga teruja dengan pendekatan dilaksanakan Kerajaan Terengganu dalam bidang pendidikan sehingga mampu menaikkan nama negeri di persada negara apabila menghasilkan keputusan cemerlang dalam kesemua peperiksaan awam negara.

Katanya, inisiatif memperkenalkan e-book kepada pelajar juga membuktikan kerajaan negeri memandang ke depan dalam usaha meningkatkan daya pemikiran yang kreatif di kalangan rakyat negeri ini khususnya golongan muda.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


@Dungun 河口の町: Pembangunan Pantai <b>Di Dungun</b>

Posted: 06 Jul 2011 01:17 AM PDT

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini pelbagai Homestay, Hotel, Resort tumbuh bagai cendawan di sepanjang pantai dari bermula jalan Muzium Dungun hinggalah ke Sura Hujung. Perniagaan berteraskan perhotelan ini semakin bertambah dan panorama di sini hampir-hampir mirip di sepanjang pantai Port Dickson (walau tidak segah PD). Ini mewujudkan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat. Cumanya aku rasa kurangnya promosi tentang hotel-hotel di sini. Mungkin baru merangkak dan pantai-pantai di Dungun ini masih lagi memerlukan sedikit sentuhan pembangunan tanpa perlu mengacau keaslian keindahannya.

Cakap-cakap kampung mengatakan tanah-tanah pantai ini akan dibangunkan, mungkin untuk tujuan pelancongan. Bagi aku ia bagus tapi seperti yang aku katakan tadi, diharapkan sentuhan pembangunan tidak menjadi pengacau kepada keindahan yang asal di sini. Jangan rosakkan landskap pantai di sini. Mungkin pantai PD boleh dijadikan penanda aras, tetapi terlalu banyak hotel yang meninggi langit, pelbagai deretan bangunan telah menjadikan pemandangan di sana tidak sesyahdu pemandangan pantai-pantai di Dungun. Pendek kata-sesak. Mungkin boleh dibuat kuota jumlah hotel dan resort yang boleh dibina di sepanjang pantai di Dungun bagi memudahkan pihak PBT mengawasi pembangunan di sini di samping dapat mengekalkan keaslian keindahan pantai.

Satu lagi ialah promosi. Peningkatan promosi mungkin menjana ekonomi di Dungun. Aku rasa sekalian blogger-blogger atau jurnalis jati Dungun atau berpangkalan di Dungun boleh membantu dengan mempromosi secara percuma di blog dan laman sesawang anda. Apa salahnya membantu anak setempat kita sendiri? Selain daripada itu, aktiviti-aktiviti pelancongan di Dungun mungkin boleh dipertingkatkan, dan aku rasa anak setempat kita di dalam PBT atau dalam kerajaan mempunyai perancangan yang baik bagi meningkatkan pelancongan di sini.

Sedikit cadangan aku :

  • Jadikan Pasar Besar Dungun segah Pasar Kedai Payang atau Pasar Siti Khadijah di Kelantan. Jadikan pasar ini bukan semata-mata menjual barang masakan, dapur dan hasil darat dan laut, tetapi juga intergrasikan juga dengan hasil seni tempatan seperti batik canting-dengan membina kawasan mengusahakan batik canting (Rumah Batik Canting), kawasan pembuatan keropok lekor/keping (Rumah Keropok Lekor), kawasan mengusahakan makanan tradisional seperti akok, nasi dagang, rojak kateh dan sebagainya-namakan ia sebagai Rumah Juadah Terengganu. Popularkannya walau mungkin mengambil masa.
  • Jadikan Melaka sebagai penanda aras dalam menjaga kebersihan dan menjadikan pelancongan sebagai sumber ekonominya.
  • Temakan daerah Dungun dengan satu nama yang memudahkan pelancong untuk mengenalinya- umpamanya sebelum ini Dungun pernah digelar Dungun Bandar Tenggiri. Aku pula lebih suka dikenali sebagai Bandar Muara Sungai.
  • Slogan JOM PAKAT GI DUNGUN, begitu menarik, cuma perlukan seseorang yang pakar untuk membuat logo bagi menusuk ingatan para pelancong. Aku pula gemar menggunakan Tiang OPAL sebagai tanda pengenalan Dungun. Mungkin anda mempunyai pendapat yang berbeza?
Itu sahaja? Mungkin.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

13 di pulau bidong - Google Blog Search


Arkib Rakam Dan Dokumentasi <b>Pulau Bidong</b> | Darul Iman

Posted: 02 Aug 2011 05:08 PM PDT

KUALA TERENGGANU, 2 Ogos (Bernama) — Arkib Negara Cawangan Terengganu menyiapkan rakaman dan dokumentasi Pulau Bidong, di Laut China Selatan untuk simpanan dan rujukan generasi akan datang.

Pengarah Arkib Negara Cawangan Terengganu Mohd Nasir Ismail berkata penggambaran yang mengambil masa dua hari mulai 29 Jun lepas sangat mencabar kerana pulau yang penuh dengan sejarah itu berbukit serta dipenuhi semak samun.

"Gugusan Pulau Bidong mengandungi enam pulau dan rakaman dibuat meliputi dari arah laut dan daratan yang curam serta semak dengan tumbuhan meliar.

"Apa yang menarik tentang pulau itu ialah mengenai peninggalan sejarah silam kepada negara khususnya Terengganu apabila ia dijadikan penempatan pelarian Vietnam selama lebih 15 tahun bermula 1975 hingga 1991," katanya ketika ditemui Bernama di sini Selasa.

Mohd Nasir berkata pulau milik kerajaan Terengganu itu pernah dipinjamkan kepada kerajaan persekutuan pada Ogos 1978 dan diwartakan sebagai penempatan kem pelarian di bawah kawalselia serta pengurusan Pesuruhjaya Tinggi Bagi Orang Pelarian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNHCR) dan Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM).

Mohd Nasir berkata apabila kumpulan terakhir pelarian Vietnam keluar dari pulau itu pada 1991, Pulau Bidong diserah kembali kepada kerajaan negeri tetapi terus ditutup kepada orang ramai sehingga tahun 1999.

Beliau berkata sejarah pulau yang tidak berpenghuni itu hampir dua dekad berlalu dan kini hanya kelihatan sisa-sisa runtuhan binaan seperti rumah panjang, sekolah, kedai, klinik dan bengkel.

Bangunan usang lain yang masih kelihatan ialah tokong, gereja, kubur di mana sebahagian binaan konkrit seperti ukuran dan replika patung kelihatan masih utuh, namun kurang jelas kerana diseliputi semak samun yang meliar.

Mohd Nasir berkata pendokumentasian pulau itu melibatkan empat krew dari Arkib sendiri yang diketuai Penolong Pengarah Seksyen Pengurusan dan Pengembangan Wan Hussin Wan Mohd dengan kerjasama jabatan Perikanan Negeri Terengganu.

Beliau berkata Arkib juga bercadang meneruskan kerja mendokumentasikan pulau-pulau lain di sekitar perairan negeri itu seperti Pulau Kapas, Pulau Perhentian, Pulau Tenggol, Pulau Lang Tengah, Pulau Gemia dan tempat-tempat strategik di sepanjang jajaran pantai Terengganu.

Rakaman yang akan dibuat dari semasa ke semasa itu sebagai satu langkah mengumpul koleksi bahan arkib sebelum aktiviti pembangunan menjarah ke kawasan berkenaan, katanya.

– BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri terengganu - Google Blog Search

di negeri terengganu - Google Blog Search


SPR digesa BERSIH kan senarai pemilih <b>negeri Terengganu</b>

Posted: 10 Aug 2011 10:15 PM PDT

- DUN Kijal paling ramai pengundi Myanmar yang diberi kad pengenalan
DUNGUN - Pada 21 Julai lalu, dalam satu sidang akhbar yang diadakan di Setiu, PAS telah mendedahkan 44 nama pengundi tempatan yang berkemungkinan mengundi lebih dari sekali.

Menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, nama-nama 44 orang tersebut terdapat dalam daftar pemilih yang dikeluarkan oleh SPR pada lebih dari saru pusat mengundi.

Wahid berkata, ekoran pendedahan tersebut, pejabat Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) negeri Terengganu menafikan dakwaan PAS dan menyatakan hanya ada dua orang dalam rekod SPR yang memiliki dua kad pengenalan.

"Saya nak tegaskan, kita tak kata seorang ada dua kad pengenalan, satu orang ada satu kad pengenalan tetapi mengundi lebih dari sekali,

"dan ini sampai sekarang dia (SPR) tidak jawab, apa kedudukan 44 orang (tersebut),"jelasnya dalam sidang media disini, Selasa 9 Julai.

Beliau berkata, PAS Terengganu akan meneruskan carian bagi membuktikan bahawa daftar pemilih yang digunapakai oleh SPR sekarang adalah tidak BERSIH.

Sehubungan itu, beliau mendedahkan pula, terdapat kes warganegara asing yang diberi kad pengenalan dengan menggunakan kod 02 iaitu kod bagi negeri Kedah.

"(terdapat) warganegara asing yang telah diberi kad pengenalan, kod 02, negeri Kedah, pusat transitnya di Langkawi,

"orang Myanmar (atau) Burma, (yang) transit di Langkawi di proses kad pengenalan kod 02 lepas itu dihantar untuk mengundi di Trengganu dan di Pahang,"kata Wahid.

Menurutnya, jumlah keseluruhan warga Myanmar yang diberi kad pengenalan untuk mengundi di negeri Terengganu adalah sebanyak 5,006 orang.

Katanya, paling ramai pengundi tersebut terdapat dalam DUN Menteri Besar Terengganu, DUN Kijal dengan tumpuan di Peti Undi Seri Bandi.

&feature=channel_video_title

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Teganuku..segalanya di sini..: Terengganu Timbang Permohonan <b>...</b>

Posted: 01 Aug 2011 09:43 AM PDT

Kerajaan Negeri Terengganu sedia menimbang bagi memberi kelulusan kepada Perwaja Holdings Berhad untuk melombong bijih besi di Bukit Besi, Dungun bagi kegunaan syarikatnya.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said, berkata kerajaan Terengganu akan memberi kerjasama kepada Perwaja untuk menjalankan kerja-kerja mengeluarkan bijih besi bagi kegunaan kilang barunya di Kemaman.

"Kita sedia bekerjasama dengan Perwaja untuk mengeluar dan memproses bijih besi berkenaan dengan syarat Perwaja perlu memenuhi syarat iaitu 60 peratus pekerjaan diberi peluang kepada anak tempatan.

"Mengikut kajian yang dijalankan selepas kerja-kerja melombong bijih besi oleh British sehingga 1971, masih terdapat lagi kira-kira 50 juta tan metrik bijih besi bermutu tinggi di kawasan berkenaan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan upacara pecah tanah Loji Concentration and Pelletizing Perwaja bersebelahan Perwaja Steel di kawasan perindustrian Telok Kalong di Kemaman, Sabtu (30 Julai 2011).

Turut hadir Pengerusi Eksekutif Perwaja Holdings Berhad Tan Sri Abu Sahid Mohamed.

Perwaja Holodings Berhad melabur RM400 juta bagi membina loji berkenaan yang mampu mengeluarkan sebanyak 1.2 juta tan metrik besi pilet bagi fasa pertama tahun depan dan 2.4 juta tan metrik bagi fasa kedua pada 2013.

Loji Consentration and Pelletizing merupakan logi pertama di Asia Tenggara, dijangka siap pada Ogos atau September tahun depan dengan mampu menyediakan peluang pekerjaan sehingga 3,000 orang.

Katanya, selain Perwaja, terdapat beberapa syarikat lain memohon untuk menjalankan kerja melombong di Bukit Besi, tetapi sehingga ini kerajaan masih belum membuat sebarang keputusan.

Ahmad Said berkata selain bijih besi di Bukit Besi, terdapat beberapa kawasan lain seperti di daerah Kemaman yang dipercayai mengandungi kira-kira 25 juta tan metrik bijih besi yang masih belum diusahakan.

Sementara itu, Abu Sahid berkata,Perwaja berharap dapat bekerjasama dengan kerajaan Terengganu untuk melombong bijih besi di Bukit Besi, Dungun.

Bukit Besi mempunyai simpanan sebanyak 50 juta tan metrik bijih besi.

Abu Sahid berkata, Perwaja telah mengemukakan cadangan permohonan lesen untuk melombong bijih besi itu.

"Kami telah menyatakan hasrat dan kini biarlah pihak kerajaan negeri membuat pertimbangan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis pecah tanah pembinaan loji penghasilan besi palet dan padu terletak yang pertama di Asia Tenggara di Kemaman, Sabtu lalu.

Sebelum ini Perwaja mengimpot bijih besi daripada beberapa negara luar seperti Brazil, Sweden dan lain-lain bagi kegunaan kilangnya.

Beliau berkata dengan persetujuan kerajaan negeri untuk membenarkan Perwaja mengeluarkan biji besi di negeri itu, syarikat akan dapat menjimatkan kos operasi.

"Dengan persetujuan kerajaan itu, kita akan menggunakan sepenuhnya bijih besi dari Terengganu untuk operasi loji baru kita di Kemaman ini," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads