Sabtu, 16 Mac 2013

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


pusat santuari penyu <b>rantau abang</b>,terengganu - alam realiti...

Posted: 11 Nov 2012 05:54 AM PST


Pusat Santuari Penyu ini terletak di Rantau Abang, Dungun. Di Pusat Santuari Penyu, pelancong boleh melihat dan mempelajari lebih lanjut mengenai haiwan ini dan mengetahui tempat terbaik untuk melihat penyu bertelur. Majlis Penasihat Santuari Penyu Negeri Terengganu bertanggungjawab bagi segala bentuk perlindungan, pemuliharaan dan pengurusan penyu di Negeri Terengganu Darul Iman.


Mengikut statistik, Pusat Penerangan Penyu telah dikunjungi seramai 8,116 orang pada tahun 2008. Manakala pada tahun lepas seramai 9,979 pelancong melawat pusat penerangan itu iaitu 8,959 pelawat tempatan dan 1,020 pelawat luar negara.


Menurut Jabatan Perikanan Malaysia, jumlah pendaratan Penyu Belimbing di Pantai Rantau Abang semakin menurun dari tahun ke tahun di mana pada tahun 2003, sebanyak 14 pendaratan dilakukan manakala pada 2004 (5), 2005 (1), 2006 (5) dan tiada pendaratan pada 2007.

Namun sehingga Jun 2008, terdapat dua pendaratan dilakukan Penyu Belimbing di pantai tersebut. Manakala bagi Penyu Agar pula, jumlah pendaratan pada 2003 adalah 1,479, 2004 (2,118), 2005 (1,037), 2006 (2,371) dan 2007 (2,047).

Jumlah pendaratan Penyu Karah juga semakin berkurangan iaitu 2003 (6), 2004 (9), 2005 (8), 2006 (4) dan 2007 (18), manakala tiada langsung pendaratan Penyu Lipas dari tahun 2003 hingga 2007. Melihat kepada rekod jabatan itu mengenai jumlah pendaratan penyu di negeri itu sahaja sudah mampu mencetuskan perasaan resah bahawa haiwan itu sedang mengalami ancaman kepupusan yang kritikal.


Bagaimana Untuk Ke Rantau Abang....

Sekiranya anda ingin ke Rantau Abang dari Kuala Terengganu, anda boleh menaiki bas ke Dungun dari Hentian Bas MBKT. Perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit dari Bandar Kuala Terengganu. Sekiranya anda dari Bandar Dungun, anda boleh menaiki bas ke Kuala Terengganu dari Hentian Bas di Dungun. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit dari Bandar Dungun.

Anda juga boleh datang ke Rantau Abang dengan teksi. Sila rujuk senarai Perhentian Teksi di Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Kuala Terengganu ke Rantau Abang ialah 62km.

Dari Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menghala ke Kuantan. Cari arah perjalanan ke Kuala Terengganu atau Kemaman. Selepas tiba di Kemaman, cari arah papan tanda untuk ke Dungun. Jarak perjalanan di antara Kuala Lumpur dan Rantau Abang ialah lebih kurang 420 km.

Sekiranya anda dari Pulau Pinang, anda boleh menggunakan Lebuhraya Timur-Barat menghala ke Kota Bharu. Dari Kota Bharu, anda perlu mencari arah perjalanan ke Besut dan seterusnya ke Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Pulau Pinang ke Rantau Abang ialah lebih kurang 892km.

Dari Johor, anda boleh menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di Plaza Tol Yong Peng. Dari Yong Peng, ambil lebuh raya ke Labis dan Segamat. Dari Segamat, anda boleh menuju ke Kuantan, Kemaman dan seterusnya Dungun.


Info Penyu

Pengenalan

Penyu telah wujud sejak lebih 100 juta tahun yang lalu yang dipercayai sezaman dengan zaman dinasour. Ianya adalah haiwan vertebrata dalam kelas reptilia di bawah Order Chelonia yang tergolong bersama dengan ular, cicak, kura-kura, labi-labi dan tuntung. Penyu juga mempunyai kulit yang bersisik, bernafas melalui paru-paru, suhu badan yang sama dengan suhu persekitaran, bertelur dan adalah haiwan marin.

Walaupun ia boleh menyelam dan berada dalam air untuk sekian lama, tetapi ia mestilah timbul kepermukaan air untuk bernafas. Penyu merupakan spesies yang hidup lama dan mengambil masa di antara 20 hingga 50 tahun untuk matang mengikut spesies. Kini ke empat-empat spesies penyu ini sedang terancam dan besar kemungkinan akan mengalami kepupusan.


Kitaran Hidup

Penyu pada amnya mempunyai satu kitaran hayat yang sama. Penyu Betina akan mengawan dengan Penyu Jantan di laut sebelum naik bertelur ke pantai. Penyu Betina akan mendarat di pantai pada waktu malam untuk bertelur. Tempoh masa bertelur adalah berbeza mengikut jenis penyu, kebiasaanya adalah 1–3 jam. Selepas musim bertelur, penyu itu akan berhijrah ke kawasan makan asalnya yang jauh. Seekor Penyu Betina boleh bertelur di antara 4-6 kali di sepanjang musim bertelur. Biasanya selang masa di antara satu masa peneluran dengan yang lain ialah 8–15 hari bergantung kepada jenis penyu. Kemudian selepas 2-8 tahun, penyu-penyu tadi akan berhijrah semula untuk bertelur di pantai yang sama tempat ia bertelur. Kebanyakan Penyu Betina tidak bertelur dua tahun berturut-turut. Telur yang dihasil akan ditinggalkan dan tidak dijaga.


Tempoh pengeraman dan jantina anak-anak penyu adalah dipengaruhi oleh suhu pasir di mana suhu yang panas (30°C ke atas) akan menghasilkan anak Penyu Betina dan suhu sejuk (26–278°C) menghasilkan anak Penyu Jantan. Telur penyu akan menetas dalam tempoh 2 bulan dan bergantung kepada jenis penyu dan suhu pengeraman. Anak-anak penyu yang menetas akan keluar dari sarang pada waktu malam dan terus menuju ke laut mengikut cahaya bulan. Pada peringkat ini, anak-anak penyu dikatakan mengalami proses "imprinting" yang membolehkan anak penyu tersebut kembali semula ke pantai tempat kelahirannya apabila dewasa kelak.


Ada ahli saintis meramalkan sebanyak 1,000 hingga 10,000 telur diperlukan untuk mendapatkan seekor Penyu Betina atau seekor Penyu Jantan dewasa yang berjaya mencapai ke peringkat dewasa dalam masa 20 hingga 50 tahun.

Jenis-Jenis Penyu

Penyu Belimbing

Penyu Belimbing ialah spesies penyu yang terbesar di antara jenis-jenis penyu yang terdapat di dunia. Kini spesies penyu ini semakin pupus. Inilah satu-satunya jenis penyu yang tidak bertempurung keras, di mana karapasnya (cengkerang) adalah lembut dengan mempunyai tujuh jaluran panjang yang memanjang dari bahagian kepala hingga ke ekor. Ia boleh membesar sepanjang 2 meter dan mencapai berat sehingga 600 kg. Penyu ini menghabiskan hampir keseluruhan hayatnya di dalam laut lepas dan berkebolehan untuk menyelam sedalam 400 m hingga 1,200 m.


Penyu ini mudah dikenali kerana cengkerangnya yang menyerupai seperti buah belimbing. Warna badannya adalah kehitaman dan bertompok-tompok putih. Bahagian atas mulutnya yang melengkung adalah untuk memudahkannya menangkap obor-obor yang merupakan makanan utamanya. Ianya menghasilkan telur antara 60–120 biji pada suatu masa. Musim bertelurnya adalah Mac hingga Ogos. Di Malaysia, tempat utama penyu ini naik ke pantai untuk bertelur adalah di Rantau Abang, Terengganu dan terdapat juga di Paka dan di Pahang. Telurnya berwarna putih dan berkulit lembut dengan ukuran garis pusat 5–6.5 sm.

Penyu Agar

Penyu Agar juga dikenali sebagai "penyu hijau" mengikut warna lemak dalam badannya yang berwarna hijau. Warna penyu ini adalah coklat buah zaitun atau coklat tua atau kehitaman. Penyu ini boleh membesar sehingga lebih 1 meter dengan berat badannya di antara 135–270 kg. Makanan utamanya adalah rumpai laut dan rumpair. Musim bertelurnya adalah di antara April–September dan menghasilkan 100–140 biji setiap kali bertelur. Penyu ini terdapat di Negeri Terengganu, Pahang, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak. Telurnya adalah berwarna putih dan berkulit lembut dengan ukuran garis pusat lebih kurang 5.0 sm.

Penyu Karah / Sisik

Penyu ini juga dikenali sebagai Penyu Sisik. Ianya mempunyai karapas yang keras dan nampak seperti sisik-sisik yang bertindih. Warna badannya adalah coklat, bersaiz sederhana dan boleh membesar sehingga 70–90 sm dengan berat badannya di antara 35–75 kg. Bentuk paruh mulutnya yang menyerupai paruh helang. Makanan utamanya adalah span dan karangan lembut yang terdapat di kawasan Terumbu Karang.

Spesies penyu ini kebanyakannnya terdapat di kawasan Terumbu Karang. Musim bertelurnya adalah Mac–Jun dengan purata bertelur sehingga 130 biji. Penyu ini terdapat di negeri Terengganu, Pahang, Melaka , Johor, Sabah dan Sarawak. Telurnya adalah berwarna putih dengan kulit yang lembut dan berukuran garis pusat lebih kurang 5.0 sm.

Penyu Lipas

Penyu Lipas adalah penyu yang terkecil di antara empat jenis penyu yang terdapat di Malaysia. Ianya boleh membesar sehingga 6.0–6.5 sm dengan berat yang biasanya di antara 35–50 kg. Warna badannya adalah gelap atau coklat buah zaitun dan bahagian bawahnya berwarna putih. Makanan utamanya adalah udang, obor-obor, ketam dan siput. Musim bertelurnya adalah dari Mac–Jun dan menghasilkan purata telur 100 biji setiap kali bertelur. Telurnya adalah berwarna putih, berkulit lembut dan bergaris pusat lebih kurang 4.0 sm. Penyu ini terdapat di Pulau Pinang, Pahang dan Terengganu. Kini bilangan spesies penyu ini yang mendarat untuk bertelur di pantai-pantai Malaysia adalah semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

CANTIK TERSIRAT: sajak : PENYU BERTASBIH <b>DI RANTAU ABANG</b>

Posted: 29 Nov 2012 06:21 PM PSTBergeluk sang penyu
dalam samudera dalam
berdendang pilu
berlagu silu
getar olak air melesu
dalam air berkelodak laut
dingin laut meremai sulbi

duhai sang penyu,
dengarkan.........!


Usah sengkela pada sepi
memasung diri pada sendu

ayuh!
keluar dari lubuk matimu
julurkan jemala , kepakkan tungkai
tegakkan tempurung perisai keramat

dayung........,
ayuh berdayung!
dayung, 


oh meredah ombak
dayung-dayung meredah badai
gempur,
ayuh gempur!
amuk-amuk gelora laut

sampai.........,
pastikan sampai!
muka laut mesti digapai
hulurkan jemala menyiuk udara
kepakkan tungkai
ayuh berdayung

redah,
redah ombak
redah,
redah badai
susur,
susur pastikan sampai
sampai
sampai ke tepi pantai

ombak,
mendesau-desau indah
angin,
menderu bersiul-siulan
awan,
berarak kawan berkawan
bianglala
seringai cantik menawanmerangkak-rangkak penyu menangis

melepas rindu  di pesisir pantai 
berteman ombak
bertaulan angin
berkelam langit
bersepi malam

hangat pasir Rantau Abang

sehangat cinta penyu bersemi 
beriring-iring  air mata
titis menits tumpah ke bumi

membutir zuriat zaman berzaman
di pesisir pantai penyu bertasbih


sh. umamah al-edrus
25 mei 2010
Kg. Changkat, Gombak.

Lirik Lagu Trio Macan - <b>Abang</b> Roni - Lirik Lagu Baru

Posted: 14 Mar 2013 06:37 PM PDT

Lirik Lagu Trio Macan - Abang Roni. Lirik Lagu Trio Macan - Abang Roni.

Aduh abang roni, pulanglah oh abang
Sudah tiga bulan aku kau tinggalkan
Tak tahan rasanya menangguhkan rinduku
Rindu tuk bertemu, bercanda bersama aduh abang roni

Siang malam kubayangkan, rindukan abang seorang
Sedang erat kasih sayang, diriku engkau tinggalkan
Jika abang tidak pulang, akhir bulan yang kan datang
Mungkin aku akan datang, ku jemput dirantau orang

Aduh abang roni, pulanglah oh abang
Sudah tiga bulan aku kau tinggalkan
Tak tahan rasanya menangguhkan rinduku
Rindu tuk bertemu, bercanda bersama aduh abang roni

Siang malam kubayangkan, rindukan abang seorang
Sedang erat kasih sayang, diriku engkau tinggalkan
Jika abang tidak pulang, akhir bulan yang kan datang
Mungkin aku akan datang, ku jemput dirantau orang

Lirik Lagu Trio Macan - Abang Roni

13 di seberang takir - Google Blog Search

13 di seberang takir - Google Blog Search


Berita - BR1M 2.0 Peringkat DUN <b>Seberang Takir</b> Pada 12.2.2013

Posted: 22 Feb 2013 02:39 AM PST

Kredit kepada: -
Gambar ihsan: Owned
Program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 Peringkat DUN Seberang Takir untuk tahun 2013 telah diadakan pada 12.2.2013 di Bangunan UMNO Kampung Telaga Daing. Pemberian wang bantuan RM500 ini diberikan kepada pemohon yang layak dan merupakan kali pertama diadakan di bangunan ini berikutan ia baru sahaja disiapkan dan baru beroperasi. Program pemberian wang bantuan ini diadakan pada dua sesi pada hari ia diagihkan iaitu sebelah pagi dan petang. Sebagaimana dimaklumkan daripada sumber terdekat, jumlah pemohon yang datang pada satu-satu sesi pada hari berkenaan adalah sekitar 400 orang. 
Ucapan pembukaan majlis penyampaian wang BR1M disampaikan oleh ADUN Seberang Takir iaitu Yang Berhormat Dato' Haji Ahmad Razif bin Abdul Rahman. Antara yang turut disebut dalam ucapannya ialah mengenai kemudahan baru bagi warga Seberang Takir yang diperkenalkan iaitu Pusat Rehabilitasi di tingkat bawah bangunannya bagi memudahkan warga Seberang Takir dan penduduk berdekatan mendapatkan rawatan khususnya bagi penyakit strok. Beliau menyatakan rancangan kerajaan negeri bagi mendapatkan beberapa doktor pakar beserta peralatan untuk datang ke pusat rawatan yang disediakan ini secara berjadual. Ini kerana terdapat ramai doktor pakar yang ada di HSNZ sekarang ini. 
Beliau juga menyatakan sekiranya program dan rancangan ini berjaya kelak, kerajaan negeri akan membuka pula pusat hemodialisis untuk warga setempat. Ini juga berikutan terdapat kes yang dirujuk di hospital menyatakan ada di kalangan pesakit yang menderita sakit buah pinggang dan memerlukan rawatan hemodialisis ini adalah daripada golongan kanak-kanak semuda usia 10 tahun. Selain itu, beliau menyatakan sedang dalam perbincangan untuk membawa pakar terapi perubatan Islam bagi merawat kes-kes berkaitan gangguan makhluk halus. 
Sekiranya tidak halangan, mereka akan dikunjungi oleh rombongan dari Institut Jantung Negara. Turut dinyatakan bahawa Dato' Dr. Nasir Muda yang pernah membedah jantung Tun Dr Mahathir suatu ketika dahulu bersetuju untuk hadir dalam rombongan ini yang akan diadakan pada awal Mac ini bersama sebuah bas dan trak yang memuatkan mesin dan peralatan bagi memberikan rawatan kepada penduduk secara percuma. Beliau juga berharap ia akan memberikan manfaat kepada penduduk kampung ini. 
Selain itu, dinyatakan bahawa baru-baru ini bangunan berkenaan juga telah pun digunakan oleh pihak sekolah dan dibenarkan untuk digunakan secara percuma bagi mengadakan ceramah kerjaya, dan ceramah teknik menjawab peperiksaan. Dengan bantuan yang diberikan ini, beliau mengharapkan semoga keputusan peperiksaan para pelajar akan semakin meningkat dari semasa ke semasa.

teganuku: Jambatan Baru <b>Seberang Takir</b> DiTender Jun

Posted: 13 Feb 2013 05:03 PM PST


Terengganu bakal memiliki sebuah jambatan moden baru bagi menghubungkan Seberang Takir ke pusat bandar tidak lama lagi berikutan projek itu bakal ditender pada Jun ini.

Projek yang dibangunkan menerusi pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) dijangka akan siap dalam tempoh tiga tahun selepas penyerahan menjalankan kerja kepada pemaju terlibat dikeluarkan pada September nanti.


Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said, berkata jambatan yang unik kerana boleh dibuka dan ditutup sebagai laluan kapal ke muara sungai Terengganu itu menjadi laluan alternatif yang baru kepada orang ramai dari Seberang Takir untuk ke Bandar Raya Kuala Terengganu.

"Jambatan itu akan menjadi jalan lingkaran kedua yang melibatkan dari Bulatan Ladang, seterusnya menghala ke muara Sungai Terengganu melalui jambatan berkenaan sampai ke Seberang Takir.

Selain itu, terdapat laluan baru empat lorong yang akan dibina daripada Seberang Takir menghala ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

"Daripada Lapangan Terbang Sultan Mahmud akan menggunakan laluan empat lorong sedia ada menghala ke Semarak, daripada Semarak terus menghala ke Jambatan Sultan Mahmud, daripada Jambatan Sultan Mahmud ke Bukit Besar, seterusnya ke Jalan Pasir Panjang diikuti ke Kediaman Seri Iman," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Mazlan Ngah.

Menteri Besar berkata, pembinaan jambatan itu nanti pastinya memberi keselesaan dan faedah kepada rakyat di negeri ini terutama bagi yang tinggal di utara dan selatan Kuala Terengganu untuk mengelak kesesakan menghala ke bandar Kuala Terengganu, selain mampu menjimatkan kos dan masa.

Katanya, jambatan baru itu nanti akan menjadikan Terengganu mempunyai empat jambatan semuanya, selain Jambatan Sultan Mahmud, Jambatan Pulau Sekati dan Jambatan Manir.

"Projek pembinaan Jambatan Manir sedang menunggu peruntukan daripada Kerajaan Pusat untuk dijadikan empat lorong dan ditinggikan arasnya sebagaimana Jambatan Sultan Mahmud dan Jambatan Pulau Sekati bagi membolehkan laluan bot," katanya.

Teganukita

Brian Pedro: <b>Seberang Takir</b> Berubah Wajah...Era baru

Posted: 09 Feb 2013 03:16 AM PST

Wau hebatnya pembangunan Seberang Takir... Menarik, Galeri atau memorial JM Aziz yang dibina khusus bagi menghargai dan memperingati jasa dan bakat penyai Popular kelahiran Seberang Takir.... Lokasi: Teluk Ketapang

YB Razif

Back to top

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


Sekitar Majlis Tun Mahathir <b>Di Marang</b> 9 Mac 2013 | dinturtle <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2013 12:08 AM PST

Pagi tadi saya berkesempatan bersama Tun Mahathir yang hadir memberikan amanatnya kepada rakyat di Marang Terengganu. Sambutan amat menggalakkan, antara 4-5 ribu hadir.

Yang ini KHAS kepada Tian Chua - TAK MAHU SAMAN KA ?

Ada saya perhatikan seorang pemuda yang resah sepanjang majlis, kesana kesini sambil bertanyakan orang .... rupanya dia peminat setia Tun Mahathir dan berhajat sangat hendak dapatkan autograf Tun untuk diabadikan pada jersey bolanya.

Dengan kerjasama mereka yang duk mengekor Tun, dapatlah brader ni bertemu dengan pemimpin idolanya dan diberi bonus autograf dari Tun Siti Hasmah juga !

Suka sangat Brader Shukri 24 dari Manir Terengganu dengan hadiah Istimewa dari Tun Mahathir dan Siti Hasmah ....

PS - Saya menantikan video ucapan Tun Mahathir keluar di Youtube, i tell you ...... memang Tun hentam habis Hadi, Nik Aziz, Pas dan Anwar tadi ! Kaw-kaw Tun bagi ....tak hengat dah dia bercakap dilubuk Pas.... tak sampai 5 minit dari Kampung Rusila !

Pas Pemecah Perpaduan Melayu ! adalah tajuk yang sesuai buat ucapan Tun Mahathir tadi.

Bicara Tokoh Negarawan Dr Mahathir <b>di Marang</b> 9 Mac - teganuki ta

Posted: 01 Mar 2013 03:52 PM PST

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyampaikan amanat kepada penduduk di kawasan Parlimen Marang, pada Program Bicara Tokoh Negarawan yang bakal diadakan di Dewan Majlis Daerah Marang, di Kampung Paya, pada 9 Mac depan.

Beliau dijangka membicarakan mengenai masa depan masyarakat Melayu dan kepentingan mereka mempertahankan Kerajaan Barisan Nasional bagi mendaulatkan agama, bangsa dan negara.

Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Dato' Haji Abdul Rahman Bakar, berkata, majlis anjuran panel Perundingan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri Terengganu dengan kerjasama kerajaan negeri itu dijangka dihadiri lebih 5,000 orang terdiri daripada kakitangan kerajaan, ahli-ahli pertubuhan kebajikan dan NGO di kawasan berkenaan.

Beliau berharap orang ramai dapat hadir bagi mengikuti amanat mantan Perdana Menteri itu. Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said dijadualkan turut hadir dan menyampaikan ucapan pada majlis berkenaan.

T E G A N U K I TA: MB lawat mangsa kebakaran <b>di Marang</b>

Posted: 20 Feb 2013 12:53 AM PST

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, meluangkan masa melawat mangsa kebakaran di Kampung Titian Baru, Marang tengahari ini.

Kesedihan mangsa kebakaran, Yahya Harun, 61, dan keluarganya sedikit terubat apabila dalam kunjungan tersebut, Dato' Seri Haji Ahmad berjanji akan menyediakan bantuan pembinaan rumah baru dengan peruntukan sebanyak RM40,000.


"Saya nasihatkan mangsa supaya segera menghantar borang permohonan kepada Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bukit Payong, Zaidi Muda bagi membolehkan pembinaan berjalan secepat mungkin.

"Rumah jirannya pula, Zamari Taib yang mengalami kerosakan di bahagian dinding ruang tamu juga akan diganti dengan dinding yang baru," katanya kepada pemberita selepas melawat rumah mangsa kebakaran itu.

Dalam kejadian pukul 3.30 petang Isnin lalu, keseluruhan rumah Yahya musnah dijilat api dengan anggaran kerugian RM200,000 mengakibatkan Yahya bersama isteri dan anaknya tinggal sehelai sepinggang.

Lebih menyedihkan apabila persiapan perkahwinan anaknya Syawal Firdaus, 26 iaitu 21 barang dulang hantaran kahwin termasuk set bilik tidur pengantin hangus terbakar.

Bagaimanapun, Yahya dan isterinya Fazilat Mamat, 49, tetap akan meneruskan kenduri kahwin di rumah pengantin perempuan yang dijadualkan pada 21 Mac depan di Kelantan.

Fazilah berkata mereka ingin mengadakan kenduri sambut menantu pada Jun ini dan berharap rumah baru itu sempat disiapkan sebelum majlis perkahwinan berlangsung.

"Kami sekeluarga mengucapkan terima kasih atas keprihatinan Menteri Besar yang sudi datang bertanyakan khabar walaupun dalam kesibukan jadual hariannya," katanya sebak.

 

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


benar dan telus....: TERKINI..ISU TANAH <b>DI PAKA</b>,DUNGUN TIADA <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2013 02:13 AM PDT


Aduh..........tidak habis-habis dengan isu tanah di Paka,Dungun,Terengganu ini.EX-YB Paka pada zaman PAS tidak boleh selesai lagi ker???kini timbul isu banner yang di pasang oleh penduduk itu di buang.Adakah EX-YB Paka panas???

Cerita selanjutnya,klik DI SINI

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


teganuku: Banjir - SK Kampung La <b>Di</b> Hulu <b>Besut</b> Ditutup, 3 <b>...</b>

Posted: 25 Feb 2013 10:57 PM PSTSiti Zalmi Mat Ghani, 30, memangku anaknya, Mohd Ajwad Nafail, berusia 17 hari ketika menaiki sampan untuk pulang ke rumahnya sambil dibantu Hasbullah Awang, 58 (kanan) berikutan banjir melanda Kampung Desa Jaya, Setiu, hari ini.
Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung La di Hulu Besut di sini terpaksa ditutup hari ini berikutan ramai pelajar dan gurunya tidak dapat hadir ke sekolah ekoran beberapa jalan ke sekolah itu dinaiki air antara 0.6 meter hingga 1.3 meter.

Laluan terbabit ialah di Km27, Jalan Jerteh-Keruak dekat Sungai Patong dan di Km13 dekat Kampung Gertak Jerbun.


Pegawai Pelajaran Daerah Besut Ab Halim Hassan  berkata, sekolah itu diberikan kebenaran cuti berganti.

Katanya, beliau juga dimaklumkan ramai guru yang mengajar di Sekolah Menengah Bukit Payong, SK Tenang, SK Panchor dan SK Keruak di daerah itu juga tidak dapat pergi ke sekolah masing-masing dan terpaksa melapor diri di sekolah berdekatan yang tidak terjejas dengan banjir.

Ini berikutan jalan ke Hulu Besut dari Jerteh dinaiki air di beberapa tempat seperti di Kampung Gertak Jerbun, Pasir Akar dan Lepang Kejor di Darau, katanya.

"Sekiranya keadaan banjir didapati bertambah buruk, pihak sekolah perlu mengambil langkah segera bagi mengisytiharkan cuti bagi sekolah mereka," katanya.

Sementara itu tinjauan Bernama ke beberapa lokasi di Kampung Pasir Akar mendapati paras air yang naik akibat limpahan Sungai Besut sejak petang semalam masih tidak berubah. Penduduk dilihat memantau keadaan paras air sungai sebelum bertindak untuk berpindah di pusat-pusat pemindahan yang disediakan.

Di Setiu, pula, tiga keluarga dari Kampung Chalok Barat di Setiu dipindahkan akibat banjir setelah hujan tanpa henti sejak awal pagi semalam.

Penolong Penguasa Bomba dan Penyelamat Terengganu Mohd Rozairi Abdul Rahim berkata kesemua mangsa dipindah ke Balai Raya Sungai Lerek, setelah kediaman mereka dinaiki air sedalam 0.5 meter.

Mangsa yang terdiri daripada empat wanita, dua lelaki tiga kanak-kanak itu dipindahkan 5 petang tadi, katanya.

13 di pulau redang - Google Blog Search

13 di pulau redang - Google Blog Search


3 Hari 2 Malam Percutian <b>Di Pulau Redang</b>

Posted: 09 Jan 2013 02:28 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Sebenarnya sudah lama penulis merancang untuk bercuti ke Pulau Redang, Terengganu. Perancangan awal perlu supaya kamu dapat mengawal serta mengurangkan bajet perbelanjaan kamu sepanjang berada di sana.

It&#39;s Aida4eva: Pakej <b>Pulau Redang</b> murah

Posted: 07 Mar 2013 07:17 AM PST

hari tu dah post pasal pulau perhentian kan kat link ni -----> LINK
haaa..kali ni pulau idaman kalbu pulak.
langit biru, udara segar, laut yang biru.
pulau idaman ni..serius! -_-"
(murah ni..jom pegiiiiiii~)
 Akasia Travel & Tours Sdn. Bhd akan buat pakebercuti bersama pelakon Setia Hujung Nyawa yang cun melecun NELYDIA SENROSE di Pulau Redang, Terengganu.
pakej ni cover bukan hanya dari jeti, tapi dari KL. Best kan? :)
ersalina dari cerita setia hujung nyawa tu. Dia akan join pakej ni. kiranya, kita bercuti dengan diaaaa~
3 hari 2 malam dengan dia weyh.
kill 2 bird with 1 stone atau sambil menyelam minum air.
bercuti sambil bermesra dengan artis wooo~
Anjuran MANGGA dan AKASIA TRAVEL & TOURS...
dijamin murah, best dan mampu!
Sebabnya, konsep dorang, Travel & Tours with CHEAPEST PACKAGE.
untuk pertanyaan lebih lanjut, hubungi :
atau korang boleh LIKE page :-
(klik je nama page ni atas ni ek untuk terus directing ke page tu :) )
p/s : ape kata jom kita rehat2kan minda, keluar dari hiruk pikuk kota masa ni :)

I&#39;M YOURSS...: Bercuti <b>di Pulau Redang</b> Buat Kali ke-3!

Posted: 02 Oct 2012 11:50 PM PDT


Ayahanda aku tak follow coz dia memang tak selesa dah nak turun naik ferry bagai skg nie!  So dia lepak kat tempat favorite dia bile tiap kali balik kampung.. mana lagi kalau tak kat Angullia Beach Resort!  Sana dia dah biasa.. so makan minum dia semua terjaga coz owner Angullia nie pun dah  macam sedara kiteorg gak kekdahnya! So, aku pun tak risau sgt tinggalkan dia coz kebetulan ade pakcik & makcik aku yg tak balik lagi ke KL.. diaorg semua pun stay  kat Angullia for few days sampai hari aku balik dari pulau!
Hari tu.. seawal pagi dah check out dari Merang Suria Resort coz aku nak catch boat pukul 9 pagi.. so, ayah drop kiteorg kat Jetty Syahbandar.. pastu diaorg proceed ke Angullia.. while us to Redang Island! Redang trip nie aku plan dah lama.. actually this is our 3rd trip to Redang Island.. walhal Pulau Perhentian kiteorg tak pernah jejaki pun lagi.. tapi hati tak berminat nak ke Perhentian.. tak tahu kenapa!  aku rasa Redang adelah sebuah pulau yg paling cantik di Malaysia nie.. so no wonder dia listed as one of the most beautiful island in the world!
First time aku jejakkan kaki ke Pulau Redang dalam tahun 2006... Then in 2007 pegi lagi sekali! dua kali trip tu aku pegi sekeluarga ngan arwah mak aku.. memang arwah mak aku pun suke sgt² ngan Pulau Redang nie.. pasal tuh lah kiteorg pegi dua tahun berturut-turut! :D
Trip ke pulau redang nie aku saja gedik plan nak gie during cuti hari raya hari tu dah kebetulan bercuti panjang.. so saja lah nak merehatkan diri dgn menikmati keindahan serta kejernihan air di pulau yg mendapat tempat di mata dunia ni!


Sampai² perot lapar giler sbb tak breakfast! haha.. so menunggu ngan penuh semangat utk having good lunch lahh konon nya!  Before lunch kami terus check in dulu ke dlm bilik... Hal bilik dan resort nie aku nak buat special entry.. sbb macam² kejadian dan story yg aku nak share ngan korang.. so utk entry pembukaan nie.. kite layan gambar je lah dulu ye! :pLepas makan.. kiteorg balik bilik.. tido dan berehattt!  actually kalau cuaca cerah.. memang aku tak rasa aku balik bilik tido... sbb aku lebih suke lepak ditepian pantai utk melihat kebiruan lautan yg terbentang luas didepan mata aku.. tapi malangnya cuaca sedih plak hari tuh! haishh! takdak rezeki on first day nak tengok langit cerah dan laut biru.. so pujuk hati.. masuk bilik.. lantas ZZZzzzzZZZzzzZZzz! haha.. lagi pun memang kiteorg kurang rehat dan tido since first day sampai kat Terengganu coz incident ayah & jugak majlis perkahwinan cousin aku hari tu.. so dah langit pun mendungg je.. memang sesuai sgt lah utk kami golek² dlm bilik je!
Set jam nak bangun around Asar.. sib baik sedar... tinjau melalui tingkap.. nampak ehh.. cam langit dah cerah lahh.. so apa lagi.. lepas Asar terus keluar bilik..13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

13 di jerangau - Google Blog Search

13 di jerangau - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

13 di batu rakit - Google Blog Search

13 di batu rakit - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

13 di kuala terengganu - Google Blog Search

13 di kuala terengganu - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


NALURI RAKYAT: YB PAS tipu duit rakyat RM 1.4 juta?

Posted: 22 Feb 2013 07:42 PM PST

Salam buat Semua...

DC minta berbanyak ampun dan maaf kerana terlambat update blog kerana mengikuti program Janji ditepati PM di Pasar Payang dan Perhentian Bas MBKT sebentar tadi.

Dan seperti yang DC janjikan inilah dia laporan Polis yang telah dibuat oleh mereka yang telah di tipu oleh YB Pas.

Duit peneroka Felda RM1.4 juta lesap! Geran tanah entah ke mana dan Pengerusi JSR pun hilangkan diri – Itu yang berlaku setelah kejatuhan Kerajaan PAS Terengganu pada Mac 2004.
Bekas ADUN PAS Paka, Ustaz Satiful Bahri Mamat yang merancang kewujudan Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) di Bandar Ketengah Jaya, Rasau, Dungun pada tahun 2002 senyap seribu bahasa.

Paling tidak pun, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu itu boleh berkata, "Itu Semua Salah UMNO Kerana UMNO Zalim".

Dalam laporan polis yang dibuat oleh salah seorang mangsa, Mohamad Rosdi Fauzi pada 22 Februari 2013 di Balai Polis Ketengah Jaya mencatatkan, majlis undi lot peserta RTB Bandar Ketengah Jaya, Mukim Rasau, diadakan pada 17 Februari 2004 di Padang Astaka Ketengah Jaya.
Entah prosedur dari mana yang digunakan Kerajaan PAS ketika itu, setiap peserta telah diminta untuk membayar sebanyak RM1,300 kepada akaun Tetuan Azman Wan Helmi & Associate melalui Bank Bumiputera Commerce Berhad di nombor akaun 13020017601056 sebelum 1 Mac 2004. Klik Sini untuk laporan penuh...

13 di kemasik - Google Blog Search

13 di kemasik - Google Blog Search


Ceramah Motivasi Keibubapaan <b>di</b> SK <b>Kemasik</b>, Kemaman

Posted: 17 Feb 2013 09:45 PM PST

16 Februari 2013, Kemaman : Satu lagi Program Motivasi Keibubapaan telah dianjurkan oleh Kelab UMNO Luar Negara (KULN). Kali ini program dilangsungkan pada sebelah petangnya iaitu mulai jam 3.00 petang hingga ke jam 5.00 petang. 
Ceramah Motivasi tersebut dilangsungkan di Sekolah Kebangsaan Kemasik, Kemaman, Terengganu.
Ceramah Motivasi Keibubapaan ini telah disampaikan oleh Sdr Syamsul Amri bin Hj Ismail, Presiden Pertubuhan Alumni Debat, Malaysia (ADAM).
Berikut dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan di sepanjang program itu berlangsung.

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


teganuku: Polis - Tiada Mangsa Korban Tanah Runtuh <b>Di Jabor</b>

Posted: 26 Dec 2012 06:50 AM PST

Jalan masuk utama Jabor-Jerangau ke Air Puteh di Kilometer 139 kini sudah boleh digunakan selepas kerja membaik pulih jalan terbabit yang terjejas akibat runtuhan tanah awal pagi ini selesai dijalankan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

Lapan buah kereta tertimbus apabila tebing jalan masuk utama Jabor-Jerangau ke Jalan Air Puteh di kilometer 139 di Kemaman  runtuh, berikutan hujan lebat berterusan di kawasan itu, awal hari ini.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Supt Che Suza Che Hitam berkata, jalan tersebut dibuka kira-kira 5 petang ini dan turut terbabit dalam runtuhan tanah itu ialah sebuah lori dan lima kenderaan jenis sedan.


"Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian itu dan kini jalan sudah boleh dilalui semua jenis kenderaan," katanya.

Dalam kejadian kira-kira 3.30 pagi ini tebing jalan setinggi 12 meter runtuh dan menimbusi jalan sepanjang 50 meter.

Tebing jalan runtuh kira-kira 3.30 pagi ini lalu menghempap kenderaan-kenderaan terbabit yang diletakkan di kawasan berkenaan.

"Kita khuatir kemungkinan ada orang yang tidur di dalam kereta yang tertimbus itu," katanya sebelum ini.

Che Suza berkata  pihaknya menghubungi Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi membantu kerja-kerja membersihkan kawasan yang tertimbus menggunakan jentolak.

Katanya kejadian itu berikutan hujan lebat berterusan menyebabkan pergerakan tanah di kawasan itu.

Menurutnya runtuhan itu dipercayai berpunca daripada hujan lebat sehingga menyebabkan berlaku pergerakan tanah.

ads