Selasa, 15 Januari 2013

13 di kuala besut - Google Blog Search

13 di kuala besut - Google Blog Search


300 peserta berbakti <b>di</b> PPRT Pengkalan Atap,<b>Kuala</b> <b>...</b> - teganuki ta

Posted: 11 Jan 2013 10:59 PM PST


Sebahagian peserta bergambar kenangan bersama YB Dr A Rahman Mokhtar

Oleh: Mohammad Ishak 

Penempatan Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Pengkalan Atap,Kuala Besut, yang dilanda ombak besar ahkir tahun lalu terus mendapat perhatian komuniti dan pertubuhan bukan kerajaan yang mengadakan khidmat sosial dan gotong royong.

Gabungan Sukarelawan MAYC Besut bersama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan sukarelawan Majlis Belia Malaysia (MBM) menghabiskan masa sehari di kampung itu hari ini.

Program gotong royong itu disertai 300 peserta mewakili pertubuhan berkenaan yang dimulakan jam 8 pagi dan berakhir 4 petang memberi tumpuan kepada kerja-kerja pembersihan kawasan serta rumah penghuni yang tertimbus dengan pasir.

Lebih membangkitkan semangat peserta apabila Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Abdullah Md Zin hadir pada sebelah bagi manakala Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhar pada tengahari sambil beramah mesra dengan peserta.

Penyelaras program Wan Adilah Wan Nawang berkata, sukarelawan yang mewakili NGO terbabit dikerah bagi membantu mangsa bencana ombak yang melanda penempatan mereka baru-baru ini.

Katanya, berbekal semangat kesukarelaan peserta bergabung tenaga mengadakan kerja gotong royong dengan memberi tumpuan kepada kebersihan sekitar yan g dipenuhi dengan sampah sarap akibat bencana berkenaan.

Menurutnya, walapun tempat itu sudah banyak kali dijadikan sasaran pelbagai pihak untuk mengadakan gotong royong tetapi ia perlu pemerhatian berterusan kerana dalam tempoh dua minggu rumah mereka tiga kalim dilanda musibah.

"Tugas NGO membari bantuan sekadar mampu dan tenaga anak muda digembelingkan bagi menjayakan kerja amal itu," katanya.

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


UiTM <b>Bukit Besi</b> dibuka Jun ini, perkenal pengajian baru Diploma <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2013 07:53 PM PST

Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Bukit Besi di Dungun yang akan dibuka dan memulakan pengajian Jun ini akan memperkenalkan satu bidang pengajian baru iaitu Diploma Kejuruteraan Perkapalan memandangkan Terengganu mempunyai kekuatan dalam bidang berkenaan sejak sekian lama.

Rektor UiTM Kampus Dungun, Prof Madya Tengku Yusof Tengku Mahmud berkata, Diploma Kejuruteraan Perkapalan itu adalah pengajian baru diperkenalkan UiTM pada tahun ini disebabkan kepakaran negeri itu sendiri dalam pembinaan kapal dan bot untuk tujuan pengkomersialan.

"Kita akan mendapatkan kerjasama pakar-pakar pembuat kapal dan bot di negeri ini khususnya di Pulau Duyong, Kuala Terengganu bagi mendapatkan pendedahan kepada UiTM kerana Terengganu sentiasa ke hadapan dalam teknologi pembinaan kapal di negara ini.

"Dengan program baru itu, diharap kita akan mendapat tunjuk ajar teknologi yang digunakan oleh pembuat-pembuat kapal dan bot negeri itu dengan baik.

Kita akan mampu buat pelbagai kapal pengangkutan, pelancongan atau kapal kerja-kerja cari gali dan sebagainya dengan kepakaran anak tempatan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian kerjasama persefahaman dalam bidang pelancongan antara Pusat Pembangunan Kemahiran Negeri Terengganu (TESDEC) dengan UiTM Kampus Dungun di sini, semalam.

Tengku Yusof berkata, selain Diploma Kejuruteraan Perkapalan, UiTM Kampus Bukit Besi yang akan dibuka itu juga akan menempatkan pengajian Diploma Kejuruteraan Kimia dan akan mengambil pelajar bagi fasa pertama seramai 1,500 orang.

"Diploma Kejuruteraan Kimia yang sedia ada di Kampus UiTM Dungun akan dipindahkan ke Kampus UiTM Bukit Besi manakala kekosongan di bangunan kampus Dungun akan dimasukkan program lain atau ditambah pelajar dengan program sedia ada," katanya.

UiTM Kampus Bukit Besi mula dibangunkan pada 2010 di atas tapak seluas 120 hektar melibatkan perbelanjaan RM110 juta.

"Bagi fasa pertama ini, Kampus UiTM Bukit Besi itu kita baru bangunkan 30 peratus dan fasa berikutnya akan berterusan dibangunkan sehingga 2015.

"Buat permulaan, UiTM Kampus Bukit Besi hanya mengadakan pengajian peringkat diploma sahaja tetapi menjelang 2015 kita turut mengadakan pengajian Ijazah dengan penempatan pelajar sehingga 5,000 orang," katanya.- Bernama

ads