Isnin, 7 Januari 2013

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


pusat santuari penyu <b>rantau abang</b>,terengganu - blues anak kedah....

Posted: 11 Nov 2012 05:54 AM PST


Pusat Santuari Penyu ini terletak di Rantau Abang, Dungun. Di Pusat Santuari Penyu, pelancong boleh melihat dan mempelajari lebih lanjut mengenai haiwan ini dan mengetahui tempat terbaik untuk melihat penyu bertelur. Majlis Penasihat Santuari Penyu Negeri Terengganu bertanggungjawab bagi segala bentuk perlindungan, pemuliharaan dan pengurusan penyu di Negeri Terengganu Darul Iman.


Mengikut statistik, Pusat Penerangan Penyu telah dikunjungi seramai 8,116 orang pada tahun 2008. Manakala pada tahun lepas seramai 9,979 pelancong melawat pusat penerangan itu iaitu 8,959 pelawat tempatan dan 1,020 pelawat luar negara.


Menurut Jabatan Perikanan Malaysia, jumlah pendaratan Penyu Belimbing di Pantai Rantau Abang semakin menurun dari tahun ke tahun di mana pada tahun 2003, sebanyak 14 pendaratan dilakukan manakala pada 2004 (5), 2005 (1), 2006 (5) dan tiada pendaratan pada 2007.

Namun sehingga Jun 2008, terdapat dua pendaratan dilakukan Penyu Belimbing di pantai tersebut. Manakala bagi Penyu Agar pula, jumlah pendaratan pada 2003 adalah 1,479, 2004 (2,118), 2005 (1,037), 2006 (2,371) dan 2007 (2,047).

Jumlah pendaratan Penyu Karah juga semakin berkurangan iaitu 2003 (6), 2004 (9), 2005 (8), 2006 (4) dan 2007 (18), manakala tiada langsung pendaratan Penyu Lipas dari tahun 2003 hingga 2007. Melihat kepada rekod jabatan itu mengenai jumlah pendaratan penyu di negeri itu sahaja sudah mampu mencetuskan perasaan resah bahawa haiwan itu sedang mengalami ancaman kepupusan yang kritikal.


Bagaimana Untuk Ke Rantau Abang....

Sekiranya anda ingin ke Rantau Abang dari Kuala Terengganu, anda boleh menaiki bas ke Dungun dari Hentian Bas MBKT. Perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit dari Bandar Kuala Terengganu. Sekiranya anda dari Bandar Dungun, anda boleh menaiki bas ke Kuala Terengganu dari Hentian Bas di Dungun. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit dari Bandar Dungun.

Anda juga boleh datang ke Rantau Abang dengan teksi. Sila rujuk senarai Perhentian Teksi di Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Kuala Terengganu ke Rantau Abang ialah 62km.

Dari Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menghala ke Kuantan. Cari arah perjalanan ke Kuala Terengganu atau Kemaman. Selepas tiba di Kemaman, cari arah papan tanda untuk ke Dungun. Jarak perjalanan di antara Kuala Lumpur dan Rantau Abang ialah lebih kurang 420 km.

Sekiranya anda dari Pulau Pinang, anda boleh menggunakan Lebuhraya Timur-Barat menghala ke Kota Bharu. Dari Kota Bharu, anda perlu mencari arah perjalanan ke Besut dan seterusnya ke Kuala Terengganu. Jarak perjalanan dari Pulau Pinang ke Rantau Abang ialah lebih kurang 892km.

Dari Johor, anda boleh menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di Plaza Tol Yong Peng. Dari Yong Peng, ambil lebuh raya ke Labis dan Segamat. Dari Segamat, anda boleh menuju ke Kuantan, Kemaman dan seterusnya Dungun.


Info Penyu

Pengenalan

Penyu telah wujud sejak lebih 100 juta tahun yang lalu yang dipercayai sezaman dengan zaman dinasour. Ianya adalah haiwan vertebrata dalam kelas reptilia di bawah Order Chelonia yang tergolong bersama dengan ular, cicak, kura-kura, labi-labi dan tuntung. Penyu juga mempunyai kulit yang bersisik, bernafas melalui paru-paru, suhu badan yang sama dengan suhu persekitaran, bertelur dan adalah haiwan marin.

Walaupun ia boleh menyelam dan berada dalam air untuk sekian lama, tetapi ia mestilah timbul kepermukaan air untuk bernafas. Penyu merupakan spesies yang hidup lama dan mengambil masa di antara 20 hingga 50 tahun untuk matang mengikut spesies. Kini ke empat-empat spesies penyu ini sedang terancam dan besar kemungkinan akan mengalami kepupusan.


Kitaran Hidup

Penyu pada amnya mempunyai satu kitaran hayat yang sama. Penyu Betina akan mengawan dengan Penyu Jantan di laut sebelum naik bertelur ke pantai. Penyu Betina akan mendarat di pantai pada waktu malam untuk bertelur. Tempoh masa bertelur adalah berbeza mengikut jenis penyu, kebiasaanya adalah 1–3 jam. Selepas musim bertelur, penyu itu akan berhijrah ke kawasan makan asalnya yang jauh. Seekor Penyu Betina boleh bertelur di antara 4-6 kali di sepanjang musim bertelur. Biasanya selang masa di antara satu masa peneluran dengan yang lain ialah 8–15 hari bergantung kepada jenis penyu. Kemudian selepas 2-8 tahun, penyu-penyu tadi akan berhijrah semula untuk bertelur di pantai yang sama tempat ia bertelur. Kebanyakan Penyu Betina tidak bertelur dua tahun berturut-turut. Telur yang dihasil akan ditinggalkan dan tidak dijaga.


Tempoh pengeraman dan jantina anak-anak penyu adalah dipengaruhi oleh suhu pasir di mana suhu yang panas (30°C ke atas) akan menghasilkan anak Penyu Betina dan suhu sejuk (26–278°C) menghasilkan anak Penyu Jantan. Telur penyu akan menetas dalam tempoh 2 bulan dan bergantung kepada jenis penyu dan suhu pengeraman. Anak-anak penyu yang menetas akan keluar dari sarang pada waktu malam dan terus menuju ke laut mengikut cahaya bulan. Pada peringkat ini, anak-anak penyu dikatakan mengalami proses "imprinting" yang membolehkan anak penyu tersebut kembali semula ke pantai tempat kelahirannya apabila dewasa kelak.


Ada ahli saintis meramalkan sebanyak 1,000 hingga 10,000 telur diperlukan untuk mendapatkan seekor Penyu Betina atau seekor Penyu Jantan dewasa yang berjaya mencapai ke peringkat dewasa dalam masa 20 hingga 50 tahun.

Jenis-Jenis Penyu

Penyu Belimbing

Penyu Belimbing ialah spesies penyu yang terbesar di antara jenis-jenis penyu yang terdapat di dunia. Kini spesies penyu ini semakin pupus. Inilah satu-satunya jenis penyu yang tidak bertempurung keras, di mana karapasnya (cengkerang) adalah lembut dengan mempunyai tujuh jaluran panjang yang memanjang dari bahagian kepala hingga ke ekor. Ia boleh membesar sepanjang 2 meter dan mencapai berat sehingga 600 kg. Penyu ini menghabiskan hampir keseluruhan hayatnya di dalam laut lepas dan berkebolehan untuk menyelam sedalam 400 m hingga 1,200 m.


Penyu ini mudah dikenali kerana cengkerangnya yang menyerupai seperti buah belimbing. Warna badannya adalah kehitaman dan bertompok-tompok putih. Bahagian atas mulutnya yang melengkung adalah untuk memudahkannya menangkap obor-obor yang merupakan makanan utamanya. Ianya menghasilkan telur antara 60–120 biji pada suatu masa. Musim bertelurnya adalah Mac hingga Ogos. Di Malaysia, tempat utama penyu ini naik ke pantai untuk bertelur adalah di Rantau Abang, Terengganu dan terdapat juga di Paka dan di Pahang. Telurnya berwarna putih dan berkulit lembut dengan ukuran garis pusat 5–6.5 sm.

Penyu Agar

Penyu Agar juga dikenali sebagai "penyu hijau" mengikut warna lemak dalam badannya yang berwarna hijau. Warna penyu ini adalah coklat buah zaitun atau coklat tua atau kehitaman. Penyu ini boleh membesar sehingga lebih 1 meter dengan berat badannya di antara 135–270 kg. Makanan utamanya adalah rumpai laut dan rumpair. Musim bertelurnya adalah di antara April–September dan menghasilkan 100–140 biji setiap kali bertelur. Penyu ini terdapat di Negeri Terengganu, Pahang, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak. Telurnya adalah berwarna putih dan berkulit lembut dengan ukuran garis pusat lebih kurang 5.0 sm.

Penyu Karah / Sisik

Penyu ini juga dikenali sebagai Penyu Sisik. Ianya mempunyai karapas yang keras dan nampak seperti sisik-sisik yang bertindih. Warna badannya adalah coklat, bersaiz sederhana dan boleh membesar sehingga 70–90 sm dengan berat badannya di antara 35–75 kg. Bentuk paruh mulutnya yang menyerupai paruh helang. Makanan utamanya adalah span dan karangan lembut yang terdapat di kawasan Terumbu Karang.

Spesies penyu ini kebanyakannnya terdapat di kawasan Terumbu Karang. Musim bertelurnya adalah Mac–Jun dengan purata bertelur sehingga 130 biji. Penyu ini terdapat di negeri Terengganu, Pahang, Melaka , Johor, Sabah dan Sarawak. Telurnya adalah berwarna putih dengan kulit yang lembut dan berukuran garis pusat lebih kurang 5.0 sm.

Penyu Lipas

Penyu Lipas adalah penyu yang terkecil di antara empat jenis penyu yang terdapat di Malaysia. Ianya boleh membesar sehingga 6.0–6.5 sm dengan berat yang biasanya di antara 35–50 kg. Warna badannya adalah gelap atau coklat buah zaitun dan bahagian bawahnya berwarna putih. Makanan utamanya adalah udang, obor-obor, ketam dan siput. Musim bertelurnya adalah dari Mac–Jun dan menghasilkan purata telur 100 biji setiap kali bertelur. Telurnya adalah berwarna putih, berkulit lembut dan bergaris pusat lebih kurang 4.0 sm. Penyu ini terdapat di Pulau Pinang, Pahang dan Terengganu. Kini bilangan spesies penyu ini yang mendarat untuk bertelur di pantai-pantai Malaysia adalah semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


Anwar Cabar Najib Bertanding <b>Di Marang</b>

Posted: 06 Nov 2012 12:41 AM PST

ANWAR: Jika Najib yakin, beliau perlu nyatakan kesediaan untuk bertanding Abdul Hadi di Parlimen Marang. Pix: SM AminANWAR: Jika Najib yakin, beliau perlu nyatakan kesediaan untuk bertanding Abdul Hadi di Parlimen Marang. Pix: SM AminKUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mengikut langkah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam menyatakan kesediaannya bertanding di Marang, yang kini disandang Abdul Hadi.

Bagaimanapun, Anwar menjelaskan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) belum memutuskan untuk meletakkan Presiden PAS itu untuk bertanding di Pekan.

"Kami belum membincangkan perkara itu... Hadi kata beliau akan tunduk kepada keputusan PAS, jadi kita tunggu keputusan parti.

"Tetapi kita ada kekuatan di sana (Pekan), pada tahun 1999, Najib pernah hampir tewas... jika benar beliau yakin, beliau perlu nyatakan kesediaan untuk bertanding di Parlimen Marang," katanya.

Anwar berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Abdul Hadi yang sebelum ini menyatakan kesediaan untuk bertanding di kerusi yang diwakili Najib ketika ini dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU-13).

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini menyuarakan sokongan terhadap kenyataan Abdul Hadi yang untuk menentang Najib di Pekan.

Najib mewakili kerusi Parlimen Pekan sejak tahun 1976 selepas kemangkatan bapanya, bekas Perdana Menteri Tun Abdul Razak pada tahun yang sama.

Beliau sebelum ini pernah menerima kemenangan dengan majoriti kecil di Pekan sewaktu PRU ke-10 pada tahun 1999.

Berbanding dengan Najib yang tidak pernah tewas di Pekan, Hadi pernah beberapa kali kalah di Marang, sekaligus menunjukkan tidak ada kawasan yang betul-betul selamat untuk Abdul Hadi.

Tindakan Abdul Hadi itu umpama "membunuh karier politiknya" kerana ia dijangka sekiranya perkara itu berlaku, Abdul Hadi akan mengalami kekalahan yang memalukan.

- mD

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Tiga buah sekolah masih ditutup <b>di Hulu Terengganu</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2013 02:47 PM PST

Posted on January 3, 2013, Thursday

KUALA TERENGGANU: Tiga buah sekolah masih ditutup di negeri ini ekoran ditenggelami air sementara 28 buah lagi yang ditangguhkan penggal persekolahan baharu kelmarin telah dibuka semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Datuk Ahmad Razif Abd Rahman berkata tiga sekolah berkenaan terletak di Hulu Terengganu iaitu Sekolah Menengah Agama Mahmudiah, Sekolah Kebangsaan Tengku Ampuan Intan dan Sekolah Kebangsaan Bukit Tadok. "Jika keadaan beransur pulih, kesemua sekolah berkenaan akan memulakan sesi persekolahan esok (hari ini). Cuaca dilihat semakin baik hari ini (semalam) dan saya harap semua sekolah berkenaan dapat dibuka kembali esok (hari ini)," katanya kepada pemberita semasa melawat seorang murid Tahun 1 yang menghidapi masalah jantung, di Sekolah Kebangsaan Wakaf Mempelam di sini semalam.

Beliau berkata, kesemua sekolah yang ditutup semasa permulaan sesi persekolahan, perlu menggantikannya pada hari Sabtu ini.

Sementara itu tinjauan Bernama ke Sekolah Kebangsaan Tengku Ampuan Intan di Kuala Berang, didapati para guru, anggota Persatuan Ibu Bapa dan Guru, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, Ikatan Relawan Rakyat dan Agensi PembangunanMasyarakat Terengganu, bergotong-royong membersihkan kawasan sekolah pada jam 8.30 pagi semalam.

Guru Besarnya, Mohd Hassan Deraman berharap ekoran cuaca baik yang dialami sekarang, sekolah itu dapat dibuka semula hari ini.

Sementara itu di KELANTAN, hanya Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) Diniah di Rantau Panjang, Pasir Mas yang masih ditutup.

Ketua Sektor Pengurusan Sekolah Jabatan Pelajaran Kelantan, Abdul Aziz Abdullah berkata empat buah sekolah di Tumpat yang ditutup semalam, akan beroperasi mulai esok.

Sekolah berkenaan ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Simpangan, SK Bendang Pak Yong, SK Telok Jering dan SABK Nurulhuda.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

DayangDeno: Langkah Berjaga-Jaga <b>Di</b> Hospital <b>Kuala Terengganu</b>

Posted: 06 Jan 2013 11:10 PM PST


*terbaru

Kawan deno di HKT post di fb

semua pesakit kritikal dipindah ke kl dengan helikopter.. yang separa kritikal ditransitkan ke hospital hulu terengganu.. doakan keselamatan kita semua.. amin...
p/s: minggu ni memang deno tak boleh pergi hospital.. nampaknya ubat kena hold dulu..

Banjir <b>di Terengganu</b> : 21 Ribu Pelajar Sekolah Terkandas.

Posted: 01 Jan 2013 02:41 AM PST

alt

 

KUALA TERENGGANU 1 Jan. - Sebanyak 31 buah sekolah di Terengganu tidak dapat memulakan penggal baharu sesi persekolahan yang bermula hari ini yang menjejaskan 12 ribu pelajar akibat banjir gelombang kedua yang melanda negeri ini semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman berkata daripada 31 buah sekolah yang terlibat, 23 buah adalah sekolah rendah dan lapan sekolah menengah.

Beliau berkata daerah Hulu Terengganu mencatatkan jumlah terbanyak membabitkan 13 buah sekolah diikuti daerah Besut sebanyak 12 buah dan masing-masing tiga buah sekolah di Kemaman dan Setiu.

Katanya sebab sekolah berkenaan ditutup ialah sama ada dinaiki air, menjadi pusat pemindahan sementara, masih dalam proses pembersihan selepas dijadikan pusat pemindahan dan terputus hubungan.

Beliau berkata sekolah yang dinaiki air ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Lubuk Periok, SK Tengku Ampuan Intan, Sekolah Menengah Agama (SMA) Mahmudiah dan Sekolah Menengah Imtiaz Kuala Berang, kesemuanya di Hulu Terengganu.

"Lain-lain sekolah iaitu SK Pasir Akar, SK Tok Raja, SK Bukit Jerok, SK Alor Keladi, SK Kampung Nangka, SK Tok Dor dan SK Keruak di daerah Besut," katanya kepada pemberita selepas melawat pelajar baharu di SK Tok Jembal di sini sempena pembukaan penggal persekolahan 2013 hari ini. Turut hadir Timbalan Pengarah Pelajaran Hashim Mohd Zin.

Katanya sekolah yang masih menjadi pusat pemindahan sementara ialah SK Anak Ikan di Setiu, SK Seri Payong dan SK Tenang di Besut.

Beliau berkata Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Mentok di Kemaman ditutup bagi proses pembersihan setelah menjadi pusat pemindahan banjir sebelum ini.

Sekolah yang terputus hubungan di Hulu Terengganu ialah SK Kuar, SK Felda Tersat, SK Bukit Taduk, SK Matang, SK Tengkawang, SMK Menerong, SMK Matang dan SMK Jenerih, di Kemaman ialah SK Padang Kubu, SK RKT Seberang Tayor, di Setiu ialah SK Pak Ba dan SK Sungai Las manakala di Besut ialah SMK Bukit Payong dan SMK Putera.

"Sehingga ini kita tidak tahu sampai bila sekolah-sekolah berkenaan akan dibuka kerana ia bergantung keadaan banjir yang melanda. Kita harap banjir gelombang kedua ini cepat surut.

"Mana-mana sekolah yang ditutup itu, ia akan buat penggantian pada hari Sabtu," katanya.

Katanya ibu bapa boleh menghubungi sekolah atau Pejabat Pelajaran Daerah untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai sekolah anak-anak mereka.

Sementara itu, Hashim berkata, seramai 19,878 murid telah mendaftar bagi memulakan Tahun Satu bagi 2013 di 350 buah sekolah di seluruh negeri. Foto : Terengganu Today
 

13 di pulau wan man - Google Blog Search

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Travelog Impian Abadi: Segmen : Saya Blogger Negeri...

Posted: 06 Jan 2013 12:55 AM PST

Salam Satu Malaysia....
Cik putih nie blogger dari NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.
Wah...wah... besar gitu tulis. Semua caps lock.hehe
Tahun nie adalah tahun melawat Terengganu
"NEGERI CANTIK, BUDAYA MENARIK"

Nampak tak logo penyu kat atas, kita bagi pengenalan sikit tentang logo tue dibawah.
Comel kan. Sambil-sambil blogwalking tue bolehlah cadangkan kat diri sendiri datang melawat Terengganu. Cuti-cuti yang ada tue boleh bersiar-siar kat Terengganu. Ada peluang boleh jumpa Cik putih kat sana and boleh buat gathering.hehe...
So, tempat menarik tertarik daa bomm kat Terengganu nie banyak tau.
First, bila dah sampai tentu kita lapar kan. Kita p cari kepok lekor dulu. Makanan favorite Cik putih kat sana. Petang-petang boleh bersantai kat pantai sampai menikmati kepok lekor dan ICT. ICT tue bukan taman lampu yang lik lak tue. ICT nie short form dari ikan celop tepung. Digandingkan dengan ABC dan ais cendol. Nak sedap order air nyiur. Yummy. Malam sikit boleh cari ikan bakar cicah budu dengan nasi putih. Kan kenyang. Jangan risau pasal makanan kat sini. Insya Allah ditanggung halal. Nak makan ICT boleh jer cari gerai-gerai ditepi pantai. Yang famous kat sini adalah di Pantai Teluk Ketapang. Dekat dengan Airport.
Second place boleh la kita pergi jalan-jalan kat bandar Terengganu. Di PASAR PAYANG terutamanya, ia merupakan satu destinasi perlancongan yang terkenal di Terengganu. Pasar Payang menjual pelbagai jenis hasil kraftangan seperti songket tenun, koleksi batik canting, kain sutera, tudung, skarf, toto dan barangan logam serta keropok lekor dari segenap pelosok kampung. Sekiranya ke Terengganu, tak sah kalau tak singgah ke pasar payang untuk membeli-belah sebagai tanda kenangan dari terengganu. Banyak buah tangan yang boleh dibeli sebagai kenangan disana. Kalau Cik Putih disana memang sangat sukakan penyu-penyu comel yang dijual di kedai-kedai kraftangan.
Aneka jenis keropok keping hasil laut di Terengganu.
Batik dan songket yang halus ditenun. Barang tembaga senag dicari disini.
Third, BUKIT PUTERI. Dekat jer dengan Pasar Payang tue. Bukit Puteri menyimpan pelbagai kisah dan sejarahnya yang tersendiri. Ia pernah berfungsi sebagai penanda arah kepada pelayar dan pedagang, kubu pertahanan negeri Terengganu, tempat bersemayamnya pemerintah terdahulu,  tempat persembunyian dan pelbagai fungsi lain. Bukit setinggi 200 meter dari aras laut ini dikatakan wujud sejak 250 tahun lampau atau sejak abad ke-16 lagi (Sejarah Terengganu). Berkeluasan 0.688 hektar, bukit ini terletak bersebelahan dengan Istana Maziah, istana untuk istiadat diraja seperti sambutan pertabalan dan majlis sambutan keputeraan. Dari atas bukit nie kita boleh lihat bandar Terengganu dan laut dengan jelas. Banyak artifak dan monumen penting termasuklah kubu, genta (loceng besar), meriam, tiang bendera, rumah api, pentas batu, lubang simpanan peluru dan kubur boleh dilihat ketika berda di atas sana. Masuknyer cuma kene bayar RM1 jer.     
Ada meriam beranak, kubu, genta dan rumah api
Lepas tue boleh menyusul TAMAN TAMADUN ISLAM. Ianya terletak di Pulau Wan Man. Taman Tamadun Islam ini terbahagi kepada dua zon: Kompleks Taman Tamadun Islam dan Zon Awam. Merupakan taman tema pertama yang mengiktiraf senibina Islam. Kompleks ini menempatkan 21 replika bangunan berkaitan sejarah Islam dunia. Tarikan utama di sini termasuk Masjid Negara (Malaysia), Dome of the Rock (Palestin), Masjidil Haram (Arab Saudi), Al-Hambra Citadel (Spain) dan Taj Mahal (India). Terdapat juga Mimbar Kalyan (Uzbekistan), Makam Abu Nasr (Afghanistan), Mimbar Berputar Samarra (Iraq), Masjid Mohd Ali (Kaherah), Masjid Besar Qairawan (Tunisia), Masjid Besar Agadez (Nigeria), Aleppo Citadel (Syria), Masjid Kul Syarif (Russia) dan Mimbar Xian, China. Cik Putih amik masa setengah hari untuk habis menjelajah setiap monumen tue. Cantik. Boleh bergambar dan didalam setiap replika bangunan tue anda akan disajikan dengan video dan barangan sejarah. I LOVE HISTORY.
Ikon bagi Taman Tamadun Islam ialah Masjid Kristal, yang menjadi mercu tanda baru bagi Kuala Terengganu.
Dah alang-alang ker Taman Tamadun, bolehlah singgah ker MUZIUM TERENGGANU. Muzium ni merupakan muzium yang terbesar di Asia Tenggara. Orang kat sini dan Cik Putih sendiri gelarkan muzium nie sebagai Muzium Losong. Di pintu masuk muzium ini kelihatan replika Batu Bersurat yang menjadi simbol dan lambang kedatangan awal agama islam di Terengganu dahulu. Muzium ini menyimpan seribu satu tinggalan sejarah dan terdapat lebih 10 jenis galeri di Muzium ini. Antara galeri yang ada ialah Galeri Islam, Galeri DiRaja, Galeri Kraftangan, Galeri Textile, Galeri Alamsemulajadi, Galeri Petroleum dan pelbagai seni moden dan seni kontemporari di pamerkan di sini. Meh la datang. Nak masuk kene bayar dalam RM5 jer.


Masa yang ada tue boleh jugak bersiar-siar di ICT Terengganu, Waterfront dan Taman Shahbandar. Tasik kenyir juga merupakan tempat yang sangat menarik bagi mereka yang jiwanya hijau. "Back To Nature" dengan berkunjung di Tasik kenyir ataupun Air Terjun Sekayu. Nak layan  perasaan ala-ala "Hawaii" boleh ker Pulau Perhentian, Pulau Redang dna Pulau Kapas. Jangn pergi Pulau kerengge dan Pulau Kambing plak. Hehehe... kat situ tak der laut. Ada hutan batu jer. hehe...


Bestkan.... so, apa lagi, "VISIT TERENGGANU" dan jangan lupa join segmen by FiziGraphic. Saya blogger tegar dari "Pata Timor". Sambung di Part tue Terengganu Menarik

P/S : Pstt...psttt.... maaf yer tuan segmen sebab duk melalut promotekan negeri dimata blogger.hehe....

13 di kuala berang - Google Blog Search

13 di kuala berang - Google Blog Search


AidilAdha <b>di Kuala Berang</b> | Cheritera Hikayati

Posted: 01 Nov 2012 06:39 PM PDT

This year we went back to Kuala Berang, Terengganu for celebrating AidilAdha there. Plus, my FIL sponsored aqiqah for Ayser Zarif.

We went back on Friday (the 1st day of Raya), around noon. haha.

Ayser Zarif in action before our journey.
We dropped by at hubby's aunt's house for lunch and straight to Kuala Berang after that. It took us about 6hours++ to Kuala Berang. Hubby drove slowly coz we didn't want to rush. Chillax. Haha. Then, we directly to Kenyir Lake Resort where we stayed there! It took another 40minutes to reach there. 

Then, we went to hubby's uncle's house at Kuala Berang for dinner and chit chatting. After that, we off back to Kenyir to get doze off! Too tired plus the next morning have to go there early by 7 am!
Around 7am, we went to another uncle's house for Qurban & Aqiqah session. The villagers were busy cooking there. We had our breakfast and chit chatting again. Around 11am we went around Kuala Berang town.
Then, by Zohor we had solat jemaah and solat hajat session. While waiting for the session, we lepaking in FIL's car cos the weather is super hot! Knowing Ayser Zarif....baby sejuk so have to stay in the car to get the aircond.

I was too tired and slept beside Ayser Zarif while he camwhoring alone! haha. Hubby became the paparazzi..hihi.
Then, we went back to the hotel for some rest and late afternoon we went to Kuala Terengganu for jalan-jalan. Before went back to Kenyir, we dropped by at my fren, Bibi's house for a while for quick chit chatting then we off back to Kenyir. It was quite scary driving in the middle of nowhere. haha..

Once reached the hotel room, we quickly packing for tomorrow journey back to KL. U know laa....the super duper massive traffic jam were waiting ahead.


We had our breakfast at the hotel then we dropped by at uncle's house to say goodbye. It took 10hours!!!! to reach KL...the worst jam everrrrrrrr....start from Lanchang all the way to Gombak.....Luckily we went back early around 9.30am...we reached hime around 7pm...fuhhhh...what a journey.....nak balik lagi ke??? Oh no!! hahaha....tunggu laa klo we ols sanggup nk meredah jam lagi ekkk....:D

13 di chukai - Google Blog Search

13 di chukai - Google Blog Search


Yunus Badawi: Stuffed Crab Bandar <b>Chukai</b>, Terengganu

Posted: 29 Dec 2012 04:29 AM PST

Dua buah kedai makan yang sinonim dengan bandar Chukai, Kemaman ialah Kopitiam Hai Peng dan Restoran Stuffed Crab Tong Juan. Kalau kita ke Chukai, tak sah kalau tak pergi ke salah sebuah kedai ini.  Sabtu lepas kami makan tengahari di Tong Juan.
Bagi yg tak biasa dengan Chukai, tak susah untuk mencari restoran ini. Setibanya anda di persimpanan selepas hospital Kemaman jika anda datang dari arah Kuantan, sila belok ke kanan ke Jalan Sulaiman. Jalan ini adalah jalan sehala w/pun ada 4 lorong. Elok ambil lorong yang kanan kerana Tong Juan di deretan kedai di sebelah kanan jalan.  Teruskan di jalan tersebut sehingga anda melalui stesen Shell.


Stesen Shell bandar Chukai ini dibina sebelum aku dilahirkan lagi.
Selepas stesen minyak itu anda akan nampak bangunan seperti di bawah ini. Ianya adalah Muzium Kemaman
Kalau berminat boleh singgah di Muzium ini

Tong Juan terletak di deretan kedai selepas muzium ini. Bila nampak tempat letak kereta di sepanjang jalan tu, bolehlah parkir di situ.


Ini dia pandangan depan Tong Juan
Kalau ke Tong Juan sudah tentulah stuffed crab atau ketam bungkus yg menjadi pilihan utama.

Ini dia stuffed crab itu. Satu berharga RM8. Masa aku mula2 ke restoran ini pada pertengahan tahun 90an satu ketam tu cuma RM5 .... huhu

selain stuffed crab, boleh juga mencuba udang stim dengan bawang putih

atau ikan siakap kukus ini

Cerita banyak pun tak guna. Kalau anda ke Kemaman, bolehlah singgah di restoran ini untuk tahu sendiri apa keistimewaan ketam bungkus di situ.

ads