Khamis, 16 Februari 2012

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


REVOLUSI HABIB: Pak Imam <b>di Setiu</b> "dibelasah" UMNO

Posted: 08 Feb 2012 05:50 PM PST

seorang Pak Imam yang selalu membacakan ayat-ayat Allah dan hadis-hadis Rasulullah telah cedera dengan teruk sekali sehingga terpaksa dimasukkan ke wad kritikal akibat daripada tindakan pemimpin UMNO di kawasan itu yang mementingkan wang ringgit semata-mata.
saudara boleh baca laporan cerita itu disini: (klik)
inilah akibatnya apabila pembangunan yang menjadi objektif utama.
di Kelantan, walaupun pembangunan tidak seperti rancaknya di kawasan-kawasan yang BN nak bangunkan, namun keselamatan orang awam dan rakyat terjaga dengan baik sekali.
lagipun, di saat rakyat masih hidup merempat, mengapa kita perlu bazirkan wang untuk membina itu dan ini? sedangkan duit itu boleh digunakan untuk bagi orang miskin bina rumah dan berniaga.
aku pun kesal apabila ada sebuah negeri kerajaan pakatan yang sibuk nak bazirkan wang jutaan ringgit hanya untuk membina kompleks surau.
ingat! kita bukan BN yang sibuk nak jaga imej bangunan pencakar langit.
kita bukan UMNO yang sibuk nak jaga nama negeri dengan membina bangunan-bangunan mahal.
biarlah pejabat kita buruk.
biarlah bangunan di negeri kita usang.
asalkan rakyat tidak merempat dan miskin papa.
contohilah kerajaan komunis VENEZUELA dan juga kerajaan sesat Syiah Iran yang tidak langsung ambil peduli soal bangunan tinggi dan mewah untuk kerajaan negara nya . malah sebaliknya duit-duit yang banyak digunakan untuk membantu rakyat dengan memberi pendidikan percuma dan macam-macam subsidi dan biasiswa kepada rakyat.
ingat...Pakatan Rakyat jangan jadi macam BN...
tok guru nik aziz : ikon pemerintah yang wara' dan zuhud serta bijak memerintah.
rumah beliau sehingga kini masih usang.

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


PuLut DuYe adai <b>di Besut</b>: "I LOVE ALLAH..." - malaysia news gosip

Posted: 04 Feb 2012 04:30 AM PST

CLiCk to LIKE and SHARE »»»Google +

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


Qimi Resort « Wilkes in Malaysia

Posted: 15 Feb 2012 07:25 PM PST

The student teachers enjoy the beach at beautiful Pulau Kapas

Once we got to the small, remote Pulau Kapas, we  stayed at Qimi Resort managed by Mr. Ashari, whose son Qimi was once a Sri Utama student.  Qimi's Sports Day medals were proudly displayed there at the restaurant.

Tough competitors play Carrom!

There, we swam and snorkeled, slept off the jet lag, played Carrom for hours, and ate delicious banquets on the beach.

Making new friends at Pulau Kapas

We also got to know Qimi and his family, and each other, quite well.  Mostly, it was a chance to catch our breath, relax in this new country, and reflect on the wonderful opportunity that we have been given.

Katie journals on the beach while Marrissa enjoys the sunset

Our table is set for the evening meal: fish, chicken, veggies, rice and local fruit

Although Dato' Fawziah was not able to stay the night with us on the island, she must have sensed the many times her name was mentioned, in thanks for this once-in-a lifetime experience.

Dato' Fawziah says goodbye for now

Now, we're ready for anything!

Tags: , , ,

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


It&#39;s Our Street: JAWATAN KOSONG <b>DI PULAU PERHENTIAN</b>

Posted: 12 Feb 2012 03:36 AM PST

[unable to retrieve full-text content]JAWATAN KOSONG DI PULAU PERHENTIAN. JAWATAN KOSONG DI PULAU PERHENTIAN, BESUT TERENGGANU. JAWATAN : WAITER, HOUSEKEEPING, RECEPTION, CHEF, BEACH BOY etc. KEFASIHAN DALAM ...

Cabaran <b>Pulau Perhentian</b> | N9 Kini - Portal Berita Negeri Sembilan

Posted: 21 Jan 2012 08:28 PM PST

Cabaran Pulau Perhentian
Lebih Ekstrem!

Pulau Perhentian, Terengganu semestinya sudah tidak asing lagi bagi warga tempatan dan pelancong asing sebagai sebuah destinasi pelancongan tercantik. Hakikat ini terbukti dengan keindahan terumbu karangnya, pasir umpama debu putih yang halus dan paling utama sekali adalah kejernihan air lautnya umpama kristal! Terlalu indah dan menenangkan.

Bagi memaksimakan aktiviti pulau indah ini, sebuah syarikat PIC Adventures Sdn. Bhd dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu telah menganjurkan Perhentian Island Challenge pada bulan Oktober lepas. Untuk tahun ke-8 ini, banyak perubahan dari segi laluan pastinya lebih lasak! Para peserta pun bertambah dan semestinya mengejar hadiah yang lumayan berupa wang tunai keseluruhan berjumlah RM 47, 550.00.

Sejak tahun 2004 lagi temasya ini dianjurkan, saban tahun para peserta bertambah dan pelbagai negara mulai menyertainya. Sebanyak 3 kategori di pertandingkan iaitu Kategori Elite, Kategori Novince dan Kategori Kampung.

Untuk kategori Elite, para peserta dikehendaki meredah hutan di Pulau Perhentian Besar mengikut Checkpoint yang diberi. Kemudian peserta dikehendaki berenang ke Pulau Perhentian Kecil sejauh 800 meter dan meredah hutan kembali. Jarak keseluruhan hutan untuk kedua-dua pulau tersebut ialah 24km dan berenang 800 meter.

Untuk kategori Novice pula, para peserta dikehendaki mengililingi Pulau Perhentian Kecil sahaja sejauh 14km. Sebanyak 11 buah negara bertanding dan paling ramai ialah dari negara Malaysia iaiti 161 peserta. Selain itu terdapat juga negara lain seperti England, Taiwan, Nigeria, Singapore, America, Perancis, Kenya, Jerman, Filipina dan Czech Republik dengan keseluruhan peserta seramai 242 orang termasuk Malaysia.

Golongan OKU Tidak Ketingalan
Julung kalinya tahun ini, terdapat seorang peserta kurang upaya menyertainya iaitu En. Mohd Sabki Ariffin. Baginya, sungguhpun kehilangan tangan kirinya akibat kemalangan, ia tidak mematahkan semangat juangnya untuk membuktikan warga sepertinya mampu melakukan yang lebih baik setanding orang lain. Lebih hebat lagi beliau memasuki kategori Elite!

Pada jam 9.00 pagi, acara pelepasan dimulakan di perkampungan nelayan Pulau Perhentian Kecil untuk kategori Novince. Bagi peserta kategori Elite, pelepasan dimulakan di Pulan Perhentian Besar. Dengan keadaan cuaca panas dan laut yang tidak bergelora, ia pastinya sukar bagi para peserta menguji ketahanan fizikal dan mental mereka untuk mengharunginya.

Dalam pada itu juga, tidak ketinggalan aktiviti kampung juga diadakan seperti pertandingan memasak buat penduduk kampung nelayan di Pulau Perhentian Kecil. Ini adalah kerana dalam mempromosikan Pulau Perhentian ini, para pengunjung dapat mengetahui pelbagai masakan dan makanan tradisional di sini. Ini dapat merapatkan lagi hubungan antara pengunjung dan penduduk kampung.

Berakit 60km !
Padawan Raft Safari

Cabaran berakit sejauh 60 km di Sungai Semadang bermula! Acara yang berlansung selama sehari itu begitu menarik perhatian ramai pelancong asing dan orang tempatan untuk bertanding buat kali ke-7 tahun ini!

Pelepasan pertama di lakukan di Kampung Timurang, bagi mereka yang berkayak dan berakit. Bukan itu sahaja, sebanyak lima kategori dipertandingkan. Antaranya ialah Terbuka Lelaki, Terbuka Wanita, Jabatan Kerajaan, agensi Pelancongan dan Hotel dan Kategori Expert. Turut menjadi rebutan ialah gelaran Raja Sungai Semadang yang bakal menjadi juara keseluruhan.

Seramai 466 peserta bertanding atau 126 pasukan telah berentap dengan penuh semangat mengharungi Sungai Semadang, Padawan, Sarawak ini. Penduduk kampung mula membanjiri di setiap tempat flag-off sejak pagi lagi untuk menyaksikan beramai-ramai aktiviti ini.

Sepanjang proses berakit, peserta terpaksa mengharungi laluan sukar dengan dahan-dahan pokok yang kadangkala menghalang laluan. Cabaran paling getir adalah apabila sungai tersebut terlalu cetek, dan ia akan menjadi bertambah sukar kerana terpaksa mengambil masa untuk menolak rakit. Disebabkan susah untuk digerakkan, peserta terpaksa turun dari rakit untuk menolaknya!

Disamping itu, keindahan gunung ganang dan kejernihan air sungai dan batu-batuan di pesisir sungai berbentuk bulat atau pebble stone ini pasti menarik minat orang ramai yang mencintai alam dan kehijauan hutan rimba. Sesekali kelihatan orang kampung bermandi manda membawa anak mereka turun ke sungai, berkemban kain batik sambil membawa baju untuk dicuci antara pemandangan yang sukar ditemui lagi.

Untuk sampai ke checkpoint terakhir iaitu di Kampung Git, ada peserta terpaksa meredah sungai tersebut hingga 6 jam! Begitu jauh dan sukarnya peserta terpaksa harungi. Petang itu juga, majlis penyampaian hadiah dan ucapan yang disampaikan oleh Timbalan Menteri Pelancongan Malaysia, Dato' Dr. James Dawos Anak Mamit dan Cr. Isabell Julau Mejat selaku Pengerusi Pengelola Padawan Raft Safari.

Hadiah-hadiah keseluruhan berjumlah RM 24, 450.00 telah dimenangi dan gelaran Juara Raja Sungai Semadang diberi kepada kumpulan BHR Golf. Adalah diharapkan agar banyak lagi promosi diberi supaya penduduk kampung dapat memperkenalkan industri mereka serta menjadikan Padawan Raft Safari ini sebagai tempat tarikan pelancong asing dan tempatan.

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


PPKIBP SK <b>BUKIT BESI</b>, DUNGUN TERENGGANU: MURID <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2012 09:24 PM PST

Murid yang mengidap penyakit yang memberi kesan kepada kefunsian mental, tingkal laku, dan emosi.
Murid yang tidak mampu mengikuti kurikulum aliran perdana.
Murid yang gagal melepasi LINUS saringan 3.
Murid yang disahkan kecacatannya oleh Pegawai Perubatan Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia.
Murid yang berdaftar status Orang Kelainan Upaya oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat tempatan.

ads