Rabu, 2 Oktober 2013

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


Gempar Orang Minyak Kembali <b>Di Marang</b> - MyNewsHub

Posted: 27 Sep 2013 09:02 PM PDT


MARANG – Kelibat misteri seorang lelaki separuh bogel didakwa orang minyak muncul kembali di daerah ini walaupun ada yang menganggap gangguan itu sudah berakhir dengan tertangkapnya seorang lelaki berusia 42 tahun, Isnin lalu.

Mangsa terbaru, Sh Nor Akmaliza Tuan Ibrahim, 33, mendakwa melihat manusia separuh bogel berada berdekatan katil dalam bilik tidurnya kira-kira jam 5 pagi, Rabu lalu iaitu dua hari selepas lelaki 42 tahun itu ditangkap pasukan rondaan Rakan Muda.

Ibu tiga anak yang tinggal di Jalan Kampung Machang Lada itu berkata, kelibat manusia dipercayai seorang lelaki yang hanya memakai baju dan berseluar dalam tiba-tiba sahaja muncul dan berada berdekatan katil apabila dia tersedar daripada tidur.

"Saya yang terkejut terus menjerit sekuat hati menyebabkan 'orang' itu lari menuju ke arah tingkap bilik tidurdan terjun keluar sebelum. menghilangkan diri," katanya kepada Sinar Harian.

Akmaliza berkata, walaupun dia tidak mengalami sebarang kecederaan, namun bersyukur kerana tiada barang dalam rumahnya hilang.

Namun dia kini mengalami trauma dan takut untuk tidur dalam bilik seorang diri.

"Saya bimbang perkara seperti ini berulang kerana suami sering pulang kerja lewat dan dia (suami) biasanya tidur di ruang tamu.

"Kami syak orang yang menceroboh rumah kami masuk melalui tingkap ruang tamu.

"Kami sudah pun buat laporan di Balai Polis Bukit Payung untuk tindakan lanjut dan turut mendapat perhatian Unit Kawalan Kampung (UKK) Padang Midin," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Ahmad Mazlan Yahaya mengesahkan menerima laporan mangsa.

Suspek guna 'ilmu'

Suami mangsa, Abdul Hadi Endut, 40, pula tidak menolak kemungkinan lelaki yang menceroboh rumahnya mempunyai 'ilmu' kerana dia berjaya melarikan diri tanpa meninggalkan sebarang jejak dalam tempoh singkat.

Pada Isnin lalu, seorang lelaki berusia 42 tahun diberkas sekumpulan ahli Rakan Muda (Pasukan Kesedaran Jenayah) selepas didapati berkeliaran dalam keadaan separuh bogel di Kampung Machang Lada.

Lelaki terbabit kemudiannya diserahkan kepada pihak polis sebelum dihantar ke hospital untuk menjalani pemeriksaan dan disahkan mengalami masalah mental.

Ketua UKK Padang Midin, Mohd Alimin Sharom, 30, berkata, pencerobohan terbaru itu menunjukkan lelaki yang diberkas sebelum ini tiada kaitan dengan kes orang minyak.

"Ini bermakna suspek sebenar masih bebas. Kami akan menggandakan usaha rondaan dan berjaga pada waktu malam agar kes ini dapat diselesaikan secepat mungkin,"katanya.

Turut mengulas perkara sama, Naib Ketua UKK Padang Midin, Mohd Faizul Abdul Rahman, 32, pula menyifatkan perkara itu agak mistik dan langkah berjaga-jaga sentiasa diambil walaupun belum ada penduduk yang dilaporkan cedera akibat kejadian itu.

"Kami berjaga malam untuk memastikan keselamatan kawasan terjamin dan akan sentiasa merujuk kepada pihak polis sebelum ambil apa-apa tindakan jika berjaya mengesan kehadiran 'orang minyak' itu," katanya.

Dalam pada itu, Adun Alor Limbat, Ariffin Deraman turut turun padang menyampaikan sumbangan kepada anggota rondaan UKK diketuai Mohd Alimin.

Beliau berharap, usaha unit rondaan itu dapat membantu pihak berkuasa mengesan suspek yang terlibat dengan segera.

Selain UKK Padang Midin, turut menjalankan rondaan ialah Belia Bestari (BBest) Kampung Padang Midin Kuala Terengganu dan Rakan Muda Terengganu. – SINAR HARIAN

Anda mungkin juga meminati:


PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


<b>Setiu</b> Wetlands: Tanah rakyat bila nak bagi semula - Harakah Daily

Posted: 17 Sep 2013 03:32 AM PDT

KUALA LUMPUR: Rakyat wajib dihargai untuk mereka membina kehidupan di atas sebidang tanah milik sendiri yang pernah mereka miliki dan usahakan tapi akhirnya dirampas, kata Pengerusi Lujnah Pengguna dan Alam Sekitar PAS Terengganu, Dr Azman Ibrahim (gambar).

Beliau menyatakan demikian merujuk kepada kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Sains dan Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air Terengganu, Datuk Ahmad Razif Abd Rahman yang menyatakan kawasan tanah bencah di Setiu yang dikenali sebagai Setiu Wetlands kini dalam proses untuk diwartakan sebagai Taman Negeri dalam usaha memulihara ekosistem serta biodiversiti alam semula jadi.

Berhubung perkara itu, ujar beliau pihaknya melihat ia sebagai suatu langkah yang baik serta penghargaan kepada alam sekitar.

Apatah lagi, ujarnya telah sedia termaktub di dalam 'Rancangan Tempatan Daerah Setiu' (Setiu Local Plan) tahun 2003 - 2015, kerajaan negeri Terengganu telah menetapkan bahawa kawasan tanah lembah adalah kawasan sensitif alam sekitar atau Environmentally Sensitive Area (ESA) dan Setiu Local Plan telah menetapkan di mana hanya aktiviti rekreasi yang dibenarkan untuk dilakukan di kawasan terbabit.

"Yang menjadi keraguan kami, sejauh mana keseriusan pihak kerajaan dalam melaksanakan pelan perancangan mereka sendiri kerana sebenarnya belum apa-apa lagi, pelanggarannya telah berlaku apabila ribuan ekar tanah yang meliputi kawasan Setiu Wetlands di Kampung Nyatoh, Permaisuri milik Tabung Amanah Warisan telah dipajak oleh kerajaan negeri  Terengganu kepada Syarikat Blue Archipelago Berhad untuk perlaksanaan projek Taman Akuakultur Udang Bersepadu (i-Sharp)," ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, pembinaan prasarana projek bernilai ratusan juta ringgit ini telah menggugat ekosistem sebahagian besar dari kawasan tanah becah itu yang kononnya hendak diwartakan sebagai Taman Negeri.

Beliau berkata, kesan jangka pendek dan jangka panjangnya tentu sahaja bukan lagi hanya setakat kepada biodiversiti alam semulajadi, tetapi juga kepada kemanusian penduduk sekitar.

Soalnya, kata beliau siapakah yang begitu hebat berkuasa sehingga boleh mengenepikan ketetapan yang telah dibuat oleh kerajaan mereka sendiri.

Tambahnya, projek penternakan udang bersaiz mega, tentunya bukan satu projek rekreasi sebagaimana yang dibenarkan dan tercatat dalam Setiu Local Plan.

"Keraguan kami dengan kenyataan YB Exco terbabit bukan hanya serkap jarang tetapi terbukti dari apa yang telah berlaku, cakapnya kelihatan tak serupa bikin," katanya lagi.

Apa yang lebih penting juga, ujar beliau di samping alam sekitar mempunyai hak untuk dijaga dan dipelihara, rakyat yang telah dirampas tanah mereka, tentunya lebih berhak dikembalikan semula semua tanah yang diceroboh dan dirampas sama ada di Setiu atau di mana-mana sahaja.

Baginya, mewartakan Setiu Wetland adalah penghargaan kepada alam sekitar, namun pada masa yang sama rakyat juga wajib dihargai untuk mereka membina kehidupan di atas sebidang tanah milik sendiri yang pernah mereka miliki dan usahakan tetapi akhirnya dirampas.

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


Syeikh Hanafi El Fesfanji: di antara tokoh tokoh dakwah <b>di besut</b>

Posted: 03 Sep 2013 08:00 AM PDT


di besut,  terdapat dua tokoh besar yang di akui mempunyai peranan dakwah dalam masyarakat di bahagian kedua dekad lalu.  
yang pertama ialah seorang tuan  guru yang ilmu ilmu tentang fiqh mazhab Syafie saya gali dengan salah seorang muridnya  iaitulah  TOK guru hj abbas Tok Jiring. ia  berasal dari bukit putra. saya banyak mempelajari ilmu memahami laras dan lenggang lengguk bahasa kitab feqh khususnya Fathul Wahhab dan Sirajul wahhab (secara ceduk ceduk) dari Ustaz Halias Abu Bakar yang di kenali sebagai Ustaz Halias Khat sewaktu di Kusza. Ustaz  Halias belajar enam tahun dengan Tok Guru di kg Tok Jiring. 
yang kedua ialah  Tok guru hj Wan ahmad Bukit Puteri dan tok guru Hj Latif Alur Keladi adalah murid kepada Tok Guru Haji Umar Cik Ahmad Besut. ( di lahirkan 1878M/ 129 lima H) . dikatakan nenek moyangnyalah di antara yang  membuka besut
keturunan Tok Guru hj Umar Che Ahmad ini berasal dari Patani.  semasa salah seorang dari moyangnya yg di panggil Cik Wan datang dari Patani, menaiki perahu melalui jalan air , setelah melepasi beberapa kuala, ia penat dan berhenti dan memanngil tempat tersebut dengan sut( yang bererti paling penghujung) . kerana sejauh itulah yg mampu di mudiki
tempat itu akhirnya di sebut kuala sut. lama kelamaan di sebut kuala besut
menurut hj wan Mad Saghir. chik Wan ini meninggal dalam pepwerangan
menurut syed bur mohd yg terkenal di Gombak  dengan nama maulana pula,
tok guru hj abbas dan tok guru hj wan latif juga berlajar dengan tok guru haji mat yang membuka pondik dan masjid di kuala besut. Tok guru hj mat ini di panggil  tok ayah  belajar 18 tahun di Mekah.dan mahir dalam bahagian nahu sorof feqh dan usul feqh. Ramai orang termasuk dari Kemboja dan indo yang dating belajar ke situ
 Maulana sempat belajar juga dengannya. Sebelum ke deoband  India, maulana yang sentiasa di panggil dengan nama khan sentiasa di suruhnya azan bilamana masuk waktu sembahyang fardhu.
menurutnya sebelum ber pondok pengajian di masjid kuala besut di buka oleh tok ayah Hj mat. Orang bersembahyang jumaat   di Nurul ittifaq yang terletak di pekan kuala besut yang di bina dengan kegigihan  Tok Wan Ali, seorang aktivis kebajikan masyarakat di situ waktu tersebut. Tok Wan Ali meninggal dalam enam puluhan.  Semasa balik dari India, Maulana masih sempat berhubungan lagi dengan gurunya itu. Tok Ayah mat ini  pernah di tawarkan untuk menjadi pegawai kerajaan di pejabat agama, ia meolaknya kerana lebih bebas menjadi guru agama  pondok rakyat. ia mahu mendidik masyarakat katanya.
Ia hanyalah berhubungan dengan majlis agama  dalam bab perkahwinan kerana ia juga akhirnya menjadi juru nikah.

Bilamana tok ayah hj mat yang berasal dari kg lapu pulang dari mekah dan membuka pondok di kuala besut,  orang ramai bertumpu pula ke masjid tersebut.  Setelah pondok Tok Ayah Hj Mat menjadi Masjid Kuala Besut,  masjid nurul ittifaq bertukar di jadi surau. Surau adalah bahasa Persian

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


pencerobohan bot pukat tunda kuantan diperairan <b>pulau kapas</b>

Posted: 19 Sep 2013 12:41 PM PDT

Marang 19/09/2013: Beberapa hari yang lalu kita telah digemparkan dengan dakwaan bot nelayan Vietnam melepaskan tembakan ke arah bot nelayan tempatan juga adalah tidak benar, sebagaimana yang dinyatakan oleh Ketua Penguat Kuasa Maritim Malaysia Wilayah Timur, Laksamana Pertama Datuk Nasir Adam sebaliknya bot nelayan tempatan didakwa melontar bom molotov ke arah bot nelayan Vietnam itu dikawasan perairan Kuantan.
Tetapi sebaliknya apa yang berlaku di perairan Pulau Kapas, Marang dimana bot-bot Pukat Tunda dipercayai didaftarkan di Kuantan telah mencerobohi kawasan perairan Pulau Kapas dengan jarak yang tidak sepatutnya dilakukan.
Selain daripada itu bot-bot tersebut juga telah memusnahkan unjang-unjang serta bubu para nelayan pantai dengan begitu rakus sekali, tanpa memperdulikan kehilangan mata pencarian bagi nelayan kecil, yang rata-rata merasa begitu marah sekali diatas pencerobohan tersebut.
Ketidakpuasan hati para nelayan pantai daerah Marang, membuatkan Pengerusi Persatuan Nelayan Daerah Marang telah mengambil inisiatif sendiri dengan mengumpulkan seramai lebih kurang 50 orang nelayan yang disertai oleh pemberita RTM, Sinar Harian serta badan NGO telah membuat operasi mengesan keatas bot-bot tersebut dikawasan perairan Pulau Kapas.
Bermula jam 11.00 malam 19/09/2013 sehingga 2.00 pagi 20/09/2013 kumpulan tersebut telah membuat intipan serta merakamkan beberapa buah bot Pukat Tunda yang sedang menjalankan pemukatan secara haram dikawasan yang telah dinyatakan.
Yang menimbulkan kemuskilan para nelayan tempatan, bot-bot tersebut menjalankan kegiatan haramnya dikawasan perairan Pulau Kapas tanpa berasa takut  dengan Badan Penguatkuasaan MARITIM dan diumpamakan seperti telah diberi kelulusan untuk menjalankan pemukatan walaupun ditempat yang dilarang.
Adakah perkara ini perlu dibiarkan tanpa tindakan susulan diambil oleh pihak Maritim bagi meredakan perkara ini daripada terus merebak serta memusnahkan mata pencarian nelayan pantai ??

13 di kuala berang - Google Blog Search

13 di kuala berang - Google Blog Search


Terkini! Pasar Raya <b>Di Kuala Berang</b> Pula Runtuh - Kerabu Bersuara

Posted: 01 Oct 2013 04:05 AM PDT

Mengikut maklumat sahabat di sana, kejadian ni berlaku petang tadi di kuala berang.

Pening pala dah abang mat said kali ni.

Artikel berkaitan SEMASA

13 di kijal - Google Blog Search

13 di kijal - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

ads