Ahad, 5 Ogos 2012

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


Panduan dan jalan alternatif menuju ke Kelantan sempana Hari <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2012 04:27 PM PDT

Kemaskini pada : 4 Ogos 2012, Edisi Khas Raya 2012

Trafik jam pada musim perayaan khususnya Hari Raya Aidilfitri adalah sesuatu yang paling perit untuk ditempuhi oleh pemandu di Kelantan. Kesesakan merangkumi pemanduan dari luar negeri menuju ke negeri Kelantan dan juga kesesakan yang terjadi di jalan antara bandar di Kelantan.

Ruangan kali ini, CutiKelantan akan memberi sedikit panduan serta jalan alternatif yang melibatkan perjalanan dari negeri-negeri di Utara, Barat serta Selatan menuju ke Kelantan.

Anda dinasihatkan mengikuti panduan di bawah sebelum memulakan perjalanan.

  1. Rancang perjalanan dengan baik yang merangkumi masa memulakan perjalanan dan persinggahan berhenti rehat.
  2. Pastikan kenderaan dalam keadaan baik. Eloklah sentiasa mengisi minyak petrol penuh bagi mengelakkan sesuatu yang tidak diingini.
  3. Bertolak seawal pagi, diantara jam 12 hingga 4 pagi, di mana waktu ini biasanya kenderaan tidak sebanyak waktu siang.
  4. Telefon ibu pejabat polis trafik negeri atau Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) untuk mengetahui laluan yang ingin dilalui dan trafik semasa. Tip ini sangat berguna, kerana anda boleh mengelakkan kesesakan jika mengetahui status terkini trafik dari Ibu Pejabat Polis Daerah atau LLM. Status trafik terkini di semua lebuhraya seluruh Malaysia boleh hubungi LLM di talian 1800887752.

DARI KUALA LUMPUR KE KELANTAN

Perjalanan dari barat semenanjung seperti dari Kuala Lumpur, Selangor dan Perak yang menuju ke Gua Musang selalunya sesak teruk di Karak, Bentong dan Raub. Perjalanan yang biasanya 8 jam balik Kota Bharu, boleh menjadi 16 jam dan begitulah sebaliknya. Laluan ini adalah paling dekat, tetapi paling kritikal. Mereka yang ingin menuju ke Gua Musang dan Kuala Krai sesuai menggunakan laluan ini.

A) Dari KL ke Gua Musang melalui Highway Karak, Bentong, Raub, K.Lipis, Gua Musang.

Laluan utama – Laluan utama dengan melalui Karak, bandar Bentong, bandar Raub terus ke G.Musang, jarak lebih kurang 456KM dari KL sampai ke Kota Bharu. Jika memilih laluan ini, kadar kesesakan sememangnya sangat tinggi terutamanya pada waktu puncak. Dinasihatkan hubungi LLM atau IPD negeri untuk mengetahui status trafik semasa sebelum memulakan perjalanan.

Laluan Utama dari KL ke Gua Musang

Laluan Utama dari KL ke Gua Musang – Klik untuk besarkan

 

Alternatif bypass bandar Bentong

Laluan alternatif ini boleh bypass bandar Bentong. Selepas tol Bentong, jangan terus exit Bentong Barat, sebaliknya boleh teruskan perjalanan sehingga melihat papan tanda "Sertik", "Kg. Cinta Manis" atau "Mempaga". Ambil susur keluar ke kiri. Susur ini adalah sebelum masuk LPT. Selepas masuk susur ini, teruskan perjalanan melalui Felda Mempaga, Kampung Lebu sehingga sampai ke simpang keluar ke jalan utama Bentong-Raub.

Bypass Bandar Bentong

Alternatif bypass Bandar Bentong – Klik untuk besarkan

Alternatif bypass bandar Bentong dan bandar Raub

Anda juga boleh bypass bandar Raub jika mengambil laluan alternatif di atas, iaitu ambil simpang ke kanan selepas melepasi Felda Mempaga. Ada papan tanda jalan alternatif ke Gua Musang. Jalan ini merentasi Felda Krau, Felda Lembah Klau dan Ulu Gali. Teruskan perjalanan dengan mengikuti papan tanda yang disediakan sehingga sampai tiga Sekolah Sains Raub (SEMESTA) dan ambil laluan kanan untuk terus ke Lipis.

Bypass Bandar Raub

Alternatif bypass Bandar Bentong dan Bandar Raub – Klik untuk besarkan

 

Alternatif dari Bandar Raub ke Sungai Koyan

Jika sudah memasuki bandar Raub, alternatif lain yang ada adalah melalui Sungai Koyan. Selepas melepasi Bandar Raub, pilih laluan kiri melalui Jalan Cheroh dan teruskan perjalanan sehingga sampai di simpang Sungai Koyan, ambil laluan kanan. Teruskan perjalanan sehingga sampai di simpang laluan utama di Padang Tengku. Jarak bandar Raub ke Sungai Koyan adalah lebih kurang 50km.

Raub ke Sungai Koyan

Bandar Raub ke Sungai Koyan

Peta alternatif bandar Raub

Peta alternatif bandar Raub – Klik untuk paparan besar

Laluan-laluan alternatif diatas hanya dicadangkan jika memandu waktu siang hari kecuali jika anda sudah biasa menggunakan laluan ini, atau memandu secara berkonvoi. Untuk mendapatkan gambaran lebih lengkap jalan alternatif lain dari Bentong dan Raub ke Gua Musang, klik di Sini.

B) Dari KL ke Gua Musang melalui Simpang Pulai, Cameron Highland, Lojing

KL-Simpang Pulai-Lojing-GuaMusang-Kota Bharu = 536km

Laluan ini sesuai bagi mereka yang berada di sekitar Ipoh, dan juga ingin elak kesesakan waktu puncak di jalan utama Karak-Bentong-Raub. Bermula dengan melalui PLUS menuju ke Ipoh dan Simpang Pulai sehingga ke simpang tiga Kg Raja, Cameron Highlands. Jarak Simpang Pulai ke Kg Raja lebih kurang 57km. Sampai ke Kg Raja, boleh terus ke Gua Musang melalui Lojing. Laluan ini juga agak tinggi kadar kesesakan terutamanya selepas perantau pulang bercuti dari Kelantan, iaitu dari Gua Musang menghala ke Kuala Lumpur. Ramai yang menggunakan laluan ini pada waktu tersebut. Kelebihan laluan ini, anda tidak perlu menempuh kesesakan di Karak. Tetapi, kadar kesesakan tetap ada di laluan PLUS. Selain jarak perjalanan agak panjang, bayaran tol juga lebih tinggi. Jika ingin menggunakan laluan ini, dinasihat menghubungi LLM terlebih dahulu untuk mengetahui status trafik terkini apabila memasuki lebuhraya PLUS.

Simpang Pulai ke Gua Musang

Simpang Pulai ke Gua Musang – Klik untuk paparan besar.

C) Dari KL ke Kelantan melalui KARAK, LPT 1 dan LPT Fasa 2

KL-Karak-LPT 1-Bukit Besi-LPT 2-Jertih-K.Bharu = 575km

Laluan ini laluan pilihan yang paling ideal pada musim hari Raya. Di tambah lagi dengan siapnya lebuhraya LPT Fasa 2 dari Bukit Besi ke Kuala Terengganu, pemanduan menjadi lebih cepat. Boleh jimat 1-2 jam perjalanan. Laluan ini sesuai bagi mereka yang balik ke Machang atau Tanah Merah.

Dari KL, boleh terus melalui lebuhraya Karak, terus ke LPT ke Gambang sehingga sampai di roundabout selepas tol Jabor. Dari roundabout tersebut, ambil laluan ke Al Muktafi Billah Shah dan teruskan perjalanan menuju ke Bukit Besi hingga sampai di simpang tiga. Di simpang tiga Bukit Besi, belok kanan, jalan terus lebih kurang 1km, anda boleh masuk ke LPT Fasa 2 dari sebelah kiri. Tidak perlu risau kerana terdapat papan tanda LPT ke K.Terengganu/Kota Bharu.

Dari lebuhraya LPT tersebut, boleh teruskan perjalanan sehingga persimpangan K.Terengganu di Kg Gemuruh. Dan bolehlah teruskan perjalanan ke Jertih melalui jalan utama.

Untuk makluman, laluan LPT Fasa 2 dari persimpangan Ajil ke persimpangan Telemong dan persimpangan K.Terengganu di Kg Gemuruh baru sahaja dibuka, dimana pengguna tidak perlu lagi exit di persimpangan Ajil melalui bandar Kuala Berang hingga ke simpang Sungai Tong. Manakala lebuhraya LPT Fasa 2 dari Jabor ke Bukit Besi masih belum siap sepenuhnya.

Jika melalui laluan ini, perlu berhati-hati pada waktu malam di jalan Jabor – Bukit Besi kerana terdapat haiwan melintas. Jalan juga sering berlubang terutamanya selepas hujan.

Kuala Lumpur ke Kelantan melalui LPT Fasa 2

Kuala Lumpur ke Kelantan melalui LPT Fasa 1 dan Fasa 2

LPT Fasa 2

Peta lengkap LPT Fasa 2. Bermula dari Bukit Besi –  hingga persimpangan K. Terengganu. Dari Jabor ke Bukit Besi masih belum siap – Klik untuk paparan besar

DARI UTARA KE KELANTAN (Timur Barat)

Dari Utara (Penang, Kedah, Perlis), tiada pilihan selain 3 laluan yang bertemu di simpang 4 Grik iaitu dari Kulim, Baling dan Lenggong. Kesesakan teruk biasanya berlaku bermula di jalan Gerik-Jeli. Satu lagi alternatif adalah dengan memasuki Thailand melalui Bukit Kayu Hitam dan keluar ke Rantau Panjang (hanya yang sudah biasa).

DARI SELATAN (JOHOR/MELAKA) KE KELANTAN

Dari arah selatan seperti Johor, biasanya sedikit kesesakan akan berlaku di PLUS terutamanya waktu puncak.  Bila sampai di Kuantan (tidak masuk bandar), terus ambil jalan ke Bukit Besi melalui Muktafi Billah Shah, seterusnya ke LPT Fasa 2, exit ke persimpangan Kuala Terengganu dan boleh terus ke Machang/Pasir Putih. Laluan Jabor-Bukit besi jika memandu pada waktu malam perlu berhati-hati, banyak haiwan melintas, sering berlaku kemalangan dan jalan berlubang jika waktu hujan.

A) JB – Segamat – Muadzam – Gambang – Jabor – Bukit Besi – LPT 2 – Dungun – Pasir Putih – Kota Bharu = 700km

Laluan ini bermula di lebuhraya PLUS di JB menuju ke Segamat dengan exit di Yong Peng. Terus ke Gambang dan akan melalui Muadzam Shah. Bila sampai di simpang traffic light Gambang, ambil laluan ke kanan dan teruskan perjalanan dan masuk susur ke kiri (papan tanda ke UIAM/Kemaman). Teruskan perjalanan sehingga susur ke Jabor iaitu menuju ke Muktafi Billah Shah dan Bukit Besi, di situ akan melalui roundabout. Jika tidak, anda akan melalui jalan tepi pantai Cherating, Kemaman hingga ke K. Terengganu.

Di simpang tiga Bukit Besi, belok kanan sehingga 1km, masuk LPT Fasa 2. Terus sahaja sehingga persimpangan K.Terengganu di Kg. Gemuruh (tanpa perlu exit persimpangan Ajil atau persimpangan Telemong). Laluan ini sama dengan laluan dari KL ke Kelantan melalui LPT.

Laluan ini sesuai jika perantau di Johor balik ke Kelantan. Apabila pulang bercuti dari Kelantan ke Johor, dicadangkan menggunakan laluan Mersing untuk balik ke Johor, di mana kesesakan teruk biasanya berlaku di lebuhraya PLUS jika melalui jalan Segamat.

Dari Johor ke Kelantan

Dari dari Selatan (Johor) ke Kelantan melalui Segamat dan LPT Fasa 2 – Klik untuk paparan besar

Persimpangan Gambang ke Jabor

Persimpangan Gambang ke Jabor melalui jalan pintasan Kuantan – Klik untuk paparan besar

B) JB-Mersing-Pekan-Permatang Badak-Jabor-Muktafi Billah Shah – Bukit Besi – LPT – Kuala Berang – Sungai Tong – Dungun – Pasir Putih.

Laluan ini sama sahaja dengan laluan A di atas, cuma melalui Mersing. Sangat dicadangkan menggunakan laluan Mersing jika dalam perjalanan dari Kelantan ke Johor pada cuti perayaan Aidilfitri. Jika melalui laluan ini, apabila sampai berdekatan dengan Kuantan, ambil laluan ke Permatang Badak dan boleh terus ke Jabor.

Laluan dari Mersing ke Kuantan

Laluan dari Mersing ke Kuantan – Klik untuk paparan besar

C) JB-Kemaman-K.Terengganu-Dungun-Pasir Putih

Laluan ini melalui tepi pantai. Sesuai jika tidak biasa di laluan Jerangau-Jabor. Tetapi, kadar kesesakan agak tinggi kerana ramai menggunakan laluan ini dan banyak traffic light. Masa perjalanan juga menjadi panjang.

Laluan tepi Pantai ke K. Terengganu

Laluan tepi Pantai dari Kuantan ke K. Terengganu – Klik untuk paparan besar

Nota: Segala maklumat dan panduan yang disampaikan adalah umum. Pihak kami tidak bertanggungjawab di atas segala kerosakan, kemalangan atau perkara yang tidak diingini akibat dari penggunaan panduan yang dipaparkan di web ini. Anda disyorkan menghubungi pihak berwajib seperti LLM atau IPD negeri untuk mengetahui jalan dan trafik terkini sebelum memulakan perjalanan.

Sumber:

  1. Warga tempatan
  2. Arraubi.blogspot.com
  3. myadha.blogspot.com
  4. Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM)
  5. Google Map

KARIAH MASJID ASSOLIHIN: Ustaz Azhar Idrus era 80an

Posted: 27 Jul 2012 11:23 PM PDT


Penampilan era 80an. Jejaka yang kacak sentiasa menjadi siulan anak gadis remaja yang meminatinya dalam bidang sukan dan muzik. Kereta Datsun model "kuih Bauhulu" menjadi saksi perubahan diri Ustaz setiap hari. Dan kereta inilah yang menjadi kuda tunggangan sewaktu mula-mula datang ke Kemaman untuk kuliah maghrib di Surau Jabor.
Semasa kuliah berkenaan, Ustaz masih sempat bergurau dengan ahli jemaah supaya hadiahkanya satu kereta yang baru bagi memudahkan perjalanannya untuk berkuliah.  Bermula dari detik itulah, ustaz menunjukan satu perubahan yang ketara untuk memujuk remaja dan pemuda untuk sama-sama bangkit sayangkan Islam. Pada awalnya golongan pertengahan dan warga emas kurang meminatinya kerana bahasa yang digunakan agak kasar dan keras. Tetapi sekarang ini Alhamdulillah... tuhan memberi yang terbaik untuknya meneruskan perjuangan dalam merakyatkan rakyat negara ini agar bangun bersama Islam secara keseluruhannya.
Pada dahulunya, penulis SKJ terpaksa membeli CD-CD ustaz untuk memperdengarkan kepada rakan-rakan sepejabat supaya dengar dan fahami isi kandungan kuliah yang disampaikan. Dan jangan cepat melatah apa yang ustaz sampaikan sekiranya kita tidak jelas tentang hukum.
Ketika dahulu kuliah ustaz hanya di Ladang, Gelong Bilal dan Pinang Merah Paka dan berapa buah lagi yang surau yang berdekatan mengambilnya untuk mengajar selepas solat maghrib. Tetapi sambutannya di kawasan kuala Terengganu agak suram. Semasa kehadiranya ke Masjid Pinang Merahlah, bangkitnya remaja yang semakin minat untuk mengikuti kuliahnya. Setelah ustaz datang ke Daerah Kemamanlah satu kejutan yang besar apabila sambutannya boleh dikatakan yang teramai ketika itu. Alhamdulillah.
Dan nama Tok Batin pun tersebar memluas di Daerah Kemaman kerana dialah yang membawa ustaz ke sana dan kemari. Siapa Tok Batin? Tok Batin sekarang sudah bertukar tempat kerja dari Kemaman ke Melaka dan .....? Tetapi Tok Batin masih lagi penggerak utama dalam kuliah ustaz di Daerah Kemaman. Tok Batin adalah AJK SKJ Lujnah Penerangan. Terima kasih Tok Batin kerana jasa mu membawa ulama ke Bumi Kemaman yang sekarang ini SKJ menjadi tumpuan orangramai. 
Dengan perkembangan terkini ustaz yang semakin sibuk dengan jadual kuliah dan berbagai-bagai program teratur. Maka peluang bagi surau dan masjid yang dahulunya ustaz boleh singgah setiap mingguan tetapi sekarang ini bertukar bulanan. Di atas permintaan peminat seluruh tempat di semenanjung yang mahukan ustaz hadir secara bulanan ditempat mereka. Terpaksalah banyak perubahan yang dilalui.
Penghijrahan yang beliau pilih dah menjadikan beliau seorang ulama' tersohor di Malaysia.Mana taknya, setiap kuliah yang ustaz adakan, penuh sesak satu masjid.Itulah aura orang yang bernama Ustaz Azhar Idrus. Pendekatan yang beliau gunakan iaitu mendekati golongan muda melalui aktiviti-aktiviti beliau dilaman-laman sosial seperti di facebook dan ustazazhar.net banyak membantu golongan muda dalam memahami dan memantapkan pengetahuan terutamanya dalam hukum fiqh.

Staf Sarjan Tak sempat puasa <b>di</b> kampung | boyzonne-hijaurimba

Posted: 29 Jul 2012 01:51 PM PDT

DUNGUN - Hasrat seorang Staf Sarjan untuk menyambut Ramadan bersama ahli keluarga di kampung tidak kesampaian apabila dia terbunuh dalam satu kemalangan membabitkan tiga buah kenderaan malam kelmarin.

Kejadian kira-kira jam 8.30 malam di Kilometer 105 Jalan Jerangau-Jabor dekat sini itu dipercayai berlaku apabila
sebuah lori membawa muatan ikan dipandu Suhaimi Abdullah, 43, dan kelindan, Zamri Daud, 67, yang dalam perjalanan dari Rantau Panjang untuk menghantar ikan ke Melaka, melanggar seekor lembu lalu terbabas ke laluan bertentangan sebelum berlanggar dengan sebuah kereta Perodua Viva.

Kereta Proton Perdana dipandu Staf Sarjan Mohd Rizal Ibrahim, 40, yang bertugas di Rejimen Askar Melayu DiRaja Kem Trendak Melaka dari arah Kuantan menghala ke Kuala Terengganu pula dikatakan gagal mengelak Perodua Viva berkenaan yang berada di hadapannya, lalu bertembung dengan lori muatan ikan itu.

Ketika kejadian, mangsa bersama sepupunya, Mohd Haris Mohd Darus, 24, seorang kakitangan Hospital Alor Gajah Melaka dalam perjalanan pulang dari Melaka ke Bachok, Kelantan untuk menyambut Ramadan bersama ahli keluarga.

Akibat pertembungan itu, kereta dipandu Mohd Rizalitu remuk teruk manakala lori muatan ikan terhumban ke dalam gaung.

Mohd Rizal maut di tempat kejadian akibat cedera parah selepas tersepit di tempat duduk pemandu, manakala sepupunya yang cedera dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu.

Sepasukan anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat AMBS tiba untuk membantu mengeluarkan mangsa yang tersepit.

Pemandu lori dan kelindan serta pemandu Perodua Viva cedera ringan. Manakala, mayat Mohd Rizal dibawa ke Unit Forensik Hospital Dungun untuk pemeriksaan lanjut.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Noor mengesahkan kejadian dan kes masih dalam siasatan pihak polis.

Hasrat Staf Sarjan Mohd Rizal Ibrahim (Gambar kecil) yang bertugas di Kem Trendak Melaka untuk menyambut Ramadan bersama ahli keluarga di Bachok, Kelantan berakhir tragedi apabila menemui ajal ketika dalam perjalanan pulang ke kampung selepas terbabit dalam
kemalangan dengan sebuah lori di AMBS

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Suara Generasi Baru » IKBN <b>Wakaf Tapai</b> Tawar Kursus Kemahiran <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2012 02:11 PM PDT

Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Negeri Terengganu telah ditubuhkan pada 2 November 1979 oleh Kerajaan Negeri Terengganu. Penubuhan IKBN ini adalah penting untuk belia lepasan sekolah menerima pendedahan latihan kemahiran.

Selain itu, ia juga adalah bertujuan untuk menampung permintaan tenaga kerja mahir yang terhasil dari usaha-usaha pembangunan yang dijalankan oleh sektor awam dan swasta. Di samping itu, kerajaan negeri juga sedar peluang yang terhad dan latihan yang disediakan untuk lepasan sekolah.

Pengambilan pertama IBN Wakaf Tapai adalah pada 2 November 1979 di mana seramai 70 pelatih dalam tiga jurusan telah terpilih untuk menjalani Kursus Jahitan, Kursus Kimpalan, dan Binaan Bangunan. Pada tahun 1983, dua lagi kursus kemahiran telah diperkenalkan iaitu Kursus Pemasangan Paip dan Pendawaian Elektrik.

Seterusnya pada tahun 1985, corak latihan kemahiran telah ditukar menjadi dua bahagian iaitu 70% untuk Sistem Latihan Bersepadu (Pendekatan Bersepadu) dan 30%  untuk Latihan Pembangunan Manusia.

IKBN Wakaf Tapai telah berjaya melahirkan tenaga kerja mahir yang berdaya saing bagi memenuhi keperluan tenga kerja negara sama ada dalam sektor swasta mahupun sektor awam. Disini para belia ditekankan dengan misi untuk mencipta, memimpin dan menginovasi mereka melalui penyebaran pengetahuan dan disiplin teknikal dan mengangkat elemen vokasional dalam kecemerlangan belia dan pembangunan individu serta melahirkan belia yang berdaya saing dalam perniagaan dan industri sekaligus meningkatkan komitmen kepada aspirasi pembangunan masyarakat dan negara.

Tujuan utama IKBN Wakaf Tapai adalah untuk menyediakan latihan teknikal dan vokasional untuk membolehkan berdikari dan membuka bidang kerja sendiri yang bersesuai dengan kursus dan latihan yang diambil.

Selain itu, IKBN juga memberi nasihat kepada belia untuk meningkatkan peningkatan disiplin selaras dengan aspirasi negara dan turut menyediakan latihan kemahiran untuk meningkatkan kualiti kerja dan individu yang kompetitif

Dis samping itu, ia juga berperanan untuk menyediakan latihan untuk perniagaan dan perdagangan bagi melahirkan usahawan yang progresif menuju Wawasan 2020.

Antara kursus yang ditawarkan oleh IKBN Wakaf Tapai ini adalah Kursus Pemasangan Paip Gas, Kursus Pereka Gaya Rambut, Kursus Jahitan Pakaian Wanita dan Lelaki, Kursus Pemasangan Paip, Kursus Binaan Bangunan, Kursus Pendawaian Elektrik, dan Kursus Kimpalan Arka.

Para belia negara perlu mengambil peluang melengkapkan diri dengan pelbagai kemahiran bagi membolehkan mereka mengisi 3.3 juta peluang pekerjaan yang tersedia menerusi Program Transformasi Ekonomi kerajaan ( GTP ), di mana terdapat 12 sektor industri di bawah Bidang Ekonomi Utama Nagara ( NKEA ) seperti minyak dan gas yang menawarkan peluang pekerjaan kepada para belia.

Dengan perkembangan itu dan peluang kerja yang banyak, istilah  pengangguran di Malaysia sebenarnya tidak wujud iaitu pada kadar hanya dua peratus. Jika rakyat negara ini yang masih menganggur memberikan alasan tiada peluang pekerjaan, mereka sebenarnya tergolong sebagai pemalas dan memilih kerja.Pilihan Anda: Hamil tanpa nikah, gadis lahirkan anak sendirian

Posted: 28 Jul 2012 07:37 PM PDT

|

KUALA TERENGGANU – Tanpa pengetahuan keluarga, seorang gadis berusia 22 tahun melahirkan bayi lelaki hasil hubungan luar nikahnya seorang diri di rumah keluarganya di Kampung Lubuk Pandan, Wakaf Tapai, Marang kelmarin.

Bagaimanapun, rahsia keterlanjuran gadis itu terbongkar apabila adik lelaki bongsunya ternampak banyak darah mengalir dari lantai bilik kakaknya sebelum memaklumkan kejadian itu kepada ibunya kira-kira jam 2 petang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner K Manoharan berkata, ketika kejadian, gadis berkenaan dilaporkan berada seorang diri dalam bilik manakala ibu dan ahli keluarga lain duduk di ruang tamu.

"Setelah dimaklumkan anak bongsu, ibunya ke bilik gadis tersebut dan mendapati dia sudah melahirkan seorang bayi lelaki.

"Ibunya yang berusia 49 tahun kemudian menghubungi pihak polis sebelum gadis itu dan bayinya dibawa ke hospital menggunakan ambulans," katanya, di sini semalam.

Bagaimanapun kata Manoharan, bayi malang yang cukup sifat itu dilaporkan meninggal dunia.

"Berdasarkan siasatan awal, ibunya memaklumkan tidak mengetahui anak gadisnya yang tidak bekerja itu hamil dan kes disiasat di bawah Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran," katanya.

PERINGATAN: Pilihan Anda tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Post Berkaitan : RAGAM


Share/Bookmark comments
Posted by Desperado on 11:09 PM. Filed under .
© 2008 - 2012 Desperado, Hakcipta Terpelihara.

Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini MILIK ASAL PENULISNYA yang dikutip dari pelbagai sumber di dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. PENULIS tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

Rajuk anak setan | Darul Iman

Posted: 29 Jul 2012 01:00 AM PDT

Oleh ZATUL IFFAH ZOLKIPLY zatuliffah@hmetro.com.my

KUALA TERENGGANU: Merajuk kerana si bapa tidak membenarkannya menggunakan motosikal, seorang pelajar tingkatan dua tergamak berpakat dengan rakan sebayanya kononnya diculik sebelum meminta wang tebusan RM8,000 daripada bapanya untuk membeli motosikal.

Penipuan remaja berusia 14 tahun itu bersama rakannya terbongkar apabila bapanya berusia 42 tahun dan bekerja sebagai tukang besi terserempak dengan anaknya berjalan di depan sebuah pasar raya di Kuala Ibai, di sini, kelmarin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner K Manoharan berkata, remaja itu meninggalkan rumah mereka menaiki basikal di Kampung Machang Lada, Paya Resak, Bukit Payong, Marang selepas merajuk dengan bapanya yang tidak membenarkan dia menggunakan motosikal, jam 3 petang Selasa lalu.

Menurutnya, bapa mangsa menyangka anaknya akan pulang sebelum menerima satu panggilan seorang menggunakan dialek Terengganu pada keesokan harinya mendakwa anaknya di Bukit Diman, Marang dan meminta wang RM8,000.

"Bapa mangsa membuat laporan pada hari sama jam 11.20 malam dan sekali lagi menerima panggilan jam 7.50 malam pada Khamis lalu yang mengarahkannya meletakkan duit tebusan itu di belakang sebuah kedai 24 jam di Kuala Ibai, di sini.

"Kerana tidak menerima panggilan seterusnya, si bapa yang bimbang keadaan anaknya cuba mencari sebelum ternampak remaja itu berjalan dengan seorang rakan di depan sebuah pasar raya di Kuala Ibai, di sini, jam 5 pagi kelmarin, lalu memaklumkan kejadian itu kepada polis.

"Hasil soal siasat, remaja itu mengaku merancang penculikan bersama rakannya yang tidak lagi bersekolah dan meminta wang tebusan itu untuk membeli motosikal sebelum mereka ditahan di rumah masing-masing di Kampung Machang Lada, Paya Resak, Bukit Payong, Marang dan Taman Perpindahan Tok Adis, Kuala Ibai pada hari sama, jam 1 tengah hari.

"Sepanjang kejadian itu, remaja itu memaklumkan tinggal di rumah rakannya di Taman Perpindahan Tok Adis, Kuala Ibai, di sini.

"Kedua-dua remaja kini direman sehingga Selasa depan dengan kes disiasat mengikut Seksyen 385 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kepada seseorang ketakutan bencana dengan tujuan melakukan pemerasan," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Dalam kejadian berasingan, Manoharan berkata, rahsia seorang wanita berusia 22 tahun yang baru melahirkan seorang bayi lelaki di biliknya di Kampung Lubuk Pandan, Wakaf Tapai, Marang, kelmarin, terbongkar selepas adik lelakinya melihat darah mengalir melalui lantai di rumah mereka.

Menurutnya, sebaik dimaklumkan kejadian itu oleh anak bongsunya, pengadu yang juga ibu mangsa berusia 49 tahun segera melihat keadaan anaknya dan membuat laporan polis, jam 2 petang untuk tindakan lanjut.

ads