Rabu, 13 Mac 2013

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Tukang Fitnah Bekas ADUN <b>Paka</b> &#39;Makan Duit <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2013 04:28 AM PDT

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita17/fitnah%20disebar%20merata-rata.jpgDUNGUN - PAS tidak gentar dan takut menghadapi apa sahaja tuduhan dan siapa sahaja yang membuat tuduhan dalam kes pembahagian tanah Rancangan Tabah Berkelompok (RTB) Generasi Kedua Felda Ketengah Jaya.

Mana-mana pihak adalah dialu-alukan untuk menjalankan siasatan pada bila-bila masa, dan PAS sedia memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak berkuasa.

Setiausaha PAS Kawasan Dungun, Norul Azhar Ali berkata, kebesaran Allah SWT telah memberi petunjukNya kerana walau pun banyak dokumen lain yang disimpan di pejabat bekas ADUN Paka telah musnah dimakan anai-anai, tetapi dokumen RTB Generasi Kedua Felda Ketengah Jaya terpelihara dengan baik.

"malam ini kita hadir dengan pelbagai bukti bersama kita dan kita tak takut untuk menghadapi semua ini, perkara ini ini sudah berlaku sudah 10 tahun banyak timbunan fail yang dah dimakan anai-anai...........kebesaran Allah nak menunjukkan sebenarnya fail-fail tanah RTB ini tidak terjejas,

"kita mempunyai rekod yang kemasa mengenai apa sahaja (berhubungan RTB) nama penerima rekod bayaran dan perbelanjaan yang terlibat dalam (menguruskan) tanah ini memang tersimpan kemas sehingga hari ini,

"dan kita tidak takut untuk siapa pun siasat apa yang berlaku dalam proses pembahagian tanah di RTB Generai Kedua ini,"jelasnya.

[Gambar - poster dan banner fitnah terhadap Ustaz Satiful Bahri didalang Umno-BN di pamerkan dimerta tempat dalam DUN Paka]

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita17/IMG_4237.jpgBeliau berkata demikian ketika berucap di atas pentas debat Tanah Generasi Ke-2 Ketengah Jaya; Siapa Tipu Anak Peneroka, yang telah bertukar menjadi majlis penerangan apabila ADUN Paka Mohd Ariffin @ Zakaria Abdullah tidak hadir.

Debat tersebut dianjurkan oleh Majlis Tindakan DUN (MTD) PAS Paka di Dataran Ketengah Jaya pada Isnin malam, 11 Mac adalah bertujuan untuk menjelaskan siapakah sebenanya yang menyekat pembahagian tanah-tanah RTB Generasi Kedua Felda Ketengah Jaya.

Sehubungan itu, Norul Azhar yang juga bekas Pengarah Hal Ehwal Tanah bagi DUN paka semasa PAS memerintah menegaskan, pihaknya akan mengambil tindakan mahkamah ke atas mereka-mereka yang terlibat memfitnah, bekas ADUN Paka Ustaz satiful Bahri Mamat dan bekas Meneteri Besr Terengganu Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Katanya, beliau telah berulang alik ke Kuala Lumpur dan berbincang dengan pihak peguam bagi memastikan tuntutan mahkamah semaksima mungkin, akan dibuat kepada mereka yang terlibat, termasuk yang menyebarkan fitnah tersebut.

"sebelum ini pada waktu hampir pilihanraya yanglalu kita ada dengar isu bekas ADUN Paka makan duit ini dimainkan oleh Umno-BN, tapi kita gembira pada kali ini ada report (laporan) polis dibuat dan ada laman blog yang menyiarkan berita fitnah tersebut,

"saya telah beulang alik ke Kuala Lumpur dan berbincang dengan pihak peguam........kita akan pastikan tuntutan mahkama (saman) semaksima mungkin kepada mereka yang terlibat dengan fitnah ini,"tegasnya.

13 di pulau redang - Google Blog Search

13 di pulau redang - Google Blog Search


SK <b>Pulau Redang</b> dipilih sebagai sekolah perintis K-9 - teganuki ta

Posted: 18 Dec 2012 12:20 AM PST

Oleh; Esah Abdullah

Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Redang, Setiu akan menjadi sekolah perintis di negeri ini bagi pelaksanaan konsep Sekolah Model Khas Komprehensif (K-9) yang diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran.


Pengarah Jabatan Pelajaran negeri, Encik Zakaria Hussin berkata, setakat ini pihak kementerian pada dasarnya sudah meluluskan pelaksanaan model sekolah itu dan berharap proses itu dapat disegerakan dengan pembinaan bangunan tambahan, penyediaan kemudahan sokongan, penempatan guru serta kakitangan pentadbiran.


Menurutnya, konsep baru K-9 itu bertujuan menangani kes keciciran pelajar sewaktu transisi dari tahun enam ke tingkatan satu serta memastikan kemudahan sekolah kurang murid (SKM) digunakan secara optimum.

Katanya,melalui konsep itu sekolah berkenaan akan menyediakan kemudahan pembelajaran selama sembilan tahun, dari tahun satu hingga tingkatan tiga.

''Bagaimanapun untuk menyambung pelajaran ke tingkatan empat dan seterusnya mereka terpaksa belajar di sekolah menengah di tanah besar.

 ''Dua sekolah menengah yang sering menjadi penempatan pelajar sekolah berkenaan adalah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kompleks Mengabang Telipot dan SMK Bukit Besar Kuala Terengganu,'' katanya.

Tambahnya, langkah itu pastinya dapat membantu memberi keselesaan kepada pelajar di Pulau Redang untuk mendapatkan pendidikan di kawasan mereka sehingga tamat tingkatan tiga.

''Ini kerana pelajar yang menyambung pelajaran ke tingkatan satu terpaksa meredah laut, tinggal berjauhan dengan keluarga, selain mengurangkan bebanan ibu bapa,'' katanya.

Pada masa ini katanya, SK Pulau Redang mempunyai 234 murid dengan 10 buah kelas yang menempatkan murid tahun satu hingga enam termasuk satu kelas prasekolah.

Beliau berkata, selain di Pulau Redang, JPNT akan berusaha untuk memperkenalkan konsep yang sama di Pulau Perhentian dan sebelum ini telah memperkenalkannya di SMK Chalok, Setiu dengan menempatkan murid sekolah rendah dan menengah di dalam kawasan sekolah yang sama.

 

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


KAUNTER ADUAN BERGERAK <b>DI MARANG</b>, TERENGGANU

Posted: 07 Mar 2013 11:49 PM PST

MARANG, 20 FEBRUARI 2013 – Biro Pengaduan Awam (BPA) Negeri Kelantan/Terengganu telah mengadakan Program Kaunter Aduan Bergerak (KAB) di Tapak Pasar Wakaf Tapai, Marang, Terengganu dari pukul 8.30 pagi hingga 12.30 tengah hari hari ini.
Sebanyak 9 aduan telah diterima dan 43 Khidmat Nasihat telah diberikan kepada pengunjung sepanjang program berlangsung. Seramai lebih kurang 70 orang pengunjung yang hadir memeriahkan Program Kaunter Aduan Bergerak (KAB) di Tapak Pasar Wakaf Tapai, Marang, Terengganu.

13 di kemasik - Google Blog Search

13 di kemasik - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di</b> sungai lembing - Google Blog Search

Posted: 13 Mar 2013 01:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2013 01:19 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2013 01:22 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jan 2013 01:30 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Muzium Bijih Timah <b>Sungai Lembing</b> | Hidup Biar Sedap

Posted: 23 Dec 2012 08:56 PM PST

Ini entri formal sebab sebelum ini saya hanya mengemaskini blog melalui telefon sewaktu sedang bercuti. Syukur talian internet di kawasan pantai timur lancar di kebanyakkan tempat.

Bas bertolak tepat jam 9.00 malam dan selamat tiba jam 4.15 pagi. Suami menanti kami di pekan Kuala Ping.

nasi dagang terengganu
Perkara pertama yang dicari sudah tentunya sarapan nasi dagang. Saya suka Nasi Dagang Terengganu berbanding Nasi Dagang Kelantan. Ada beza kedua jenis nasi dagang dua negeri ini.

Pantai KemasikLuangkan masa melihat sinar mentari pagi di Pantai Kemasik.

kapal laut

Melepasi pesisir pantai, melihat panorama indah termasuk projek pembinaan jambatan baru juga pasaraya dalam paya di bandar baharu Kijal. Saya  hanya pelancong yang 'melihat' jadi tak beranilah nak komen lebih². Sesiapa nak tahu, pergilah melancong ke Terengganu.

melawat muzium sungai lembing

Lokasi  pertama percutian kali ini adalah mengunjungi  Muzium Bijih Timah Sungai Lembing yang merupakan salah satu dari dua muzium yang dikendalikan oleh Jabatan Muzium Malaysia di Pahang.

pekan sungai lembing

Cantik pemandangan semaktu memasuki  pekan Sungai Lembing.

Kawasan Sungai Lembing merupakan kawasan galian biji timah yang kedua terbesar di dunia selepas Bolivia.  Sungai Lembing merupakan bandar yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu yang diletakkan dibawah pentadbiran sebuah syarikat bijih British iaitu Pahang Corporation Limited.

Kawasan seluas 2,500 ekar persegi itu dipajakkan bagi tempoh 100 tahun dengan bayaran satu sen setahun.

satu sen?  patutlah kita tinggal sisa saja……… semua dah dikaut.

tapak muzium sungai lembingSewaktu kegemilangannya,  lombong bijih timah Sungai Lembing  dikenali sebagai  'El Dorado Timur' bersempena nama lombong emas yang terkenal di Alaska.  Ianya merupakan komplek lombong bijih timah bawah tanah yang terbesar di dunia.

lokasi muzium sungai lembing

Bangunan yang pernah  menjadi kediaman  pegawai Inggeris di Lembah Sungai Kenau.

tai pei tong sungai lembing

Kawasan perlombongan Taibeto, terletak kira-kira 500 meter dari tapak Muzium Sungai Lembing, sedang dalam pembinaan untuk menaik taraf.  Kami memasuki kawasan ini atas kebenaran seorang staf dengan syarat  dikawasan tertentu sahaja.  Menurut mereka, ianya akan dirasmikan pada awal Januari 2013 nanti.

lombong bawah tanah sungai lembing

Ini adalah terowong bawah tanah lombong bijih timah Sungai Lembing.  Terowong ini digunakan untuk membawa bijih timah keluar dari  lombong ke loji pengisar yang  lebih dikenali sebagai 'pangkang'.

terowong bawah tanah lombong bijihtimah

Lombong Tabeto yang juga dikenali 'Tai Peng Tong' oleh penduduk tempatan.  Pada zaman kegemilangannya lombong Tabeto ini telah mencapai kedalaman maksimum 500 meter.

pintu terowong bawah tanah

Salah satu pintu masuk yang terdapat di terowong bawah tanah lombong bijih timah di Sungai Lembing.  Kami berjalan kaki memasuki lombong bawah tanah ini kira-kira 60 meter.  Keadaannya lembab dan sejuk.

terowong bawah tanah sungai lembing

Difahamkan air yang mengalir keluar daripada bukit ini  tidak sesuai diminum kerana dikatakan mengandungi kadar sulfur yang tinggi kecuali digunakan untuk mandi bagi mereka yang menghidapi masalah kulit.

pelombong bijih timah

Pelombong bijih timah yang kesepian menanti kunjungan pelawat.  Replika ini belum siap masih dalam pembinaan.

muzium sungai lembing

Bangunan muzium yang terletak di atas bukit  sebelum ini merupakan tempat kediaman pengurus besar syarikat lombong bijih timah The Pahang Corporation Limited dari tahun 1887 hingga 1906. Ia kemudian diambil alih oleh syarikat Pahang Consolidated Company Limited (PCCL) sehingga 1986.

Rumah kediaman pengurus besar ini dahulunya dikenalai sebagai "The European Bungalow 1" atau singkatannya EB1

barang-barang dalam muzium

Muzium ini menyediakan ruang pameran mengikut urutan kronologi sejarah, peristiwa dan artifak bagi memudahkan kita melihat, memahami dan menghayati keadaan sebenar kehidupan pelombong pada masa dahulu.

Terdapat juga potret dan bibliografi tokoh-tokoh yang pernah menyumbang kepada pembangunan dan kegemilangan Sungai Lembing . Ruang pameran menempatkan model perlombongan  termasuk contoh batuan , replika kaedah aktiviti  perlombongan dan barangan peribadi pelombong.

sejarah lombong bijihtimah sungai lembingLombong itu ditutup pada tahun 1986 kerana kos operasinya yang tinggi dan kejatuhan harga bijih timah.

Waktu melawat Muzium Bijih Timah Sungai Lembing

Isnin hingga Ahad – 9.00am-5.00pm

Jumaat

 • 9.00am-12.15pm
 • 2.45 pm- 5.00pm

Tutup pada Hari Raya Aidilfitri  & Hari Raya Aidiladha

Masuk adalah percuma.

kudaKuda ini diluar kawasan muzium, tetapi masih di perkampungan Sungai Lembing.

Nota : Muzium Sungai Lembing adalah muzium ke 7 yang saya lawati sepanjang tahun 2012!  Esoknya saya melawat satu lagi muzium… tungu entri seterusnya.

13 di ketengah jaya - Google Blog Search

13 di ketengah jaya - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Tukang Fitnah Bekas ADUN Paka &#39;Makan Duit <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2013 04:28 AM PDT

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita17/fitnah%20disebar%20merata-rata.jpgDUNGUN - PAS tidak gentar dan takut menghadapi apa sahaja tuduhan dan siapa sahaja yang membuat tuduhan dalam kes pembahagian tanah Rancangan Tabah Berkelompok (RTB) Generasi Kedua Felda Ketengah Jaya.

Mana-mana pihak adalah dialu-alukan untuk menjalankan siasatan pada bila-bila masa, dan PAS sedia memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak berkuasa.

Setiausaha PAS Kawasan Dungun, Norul Azhar Ali berkata, kebesaran Allah SWT telah memberi petunjukNya kerana walau pun banyak dokumen lain yang disimpan di pejabat bekas ADUN Paka telah musnah dimakan anai-anai, tetapi dokumen RTB Generasi Kedua Felda Ketengah Jaya terpelihara dengan baik.

"malam ini kita hadir dengan pelbagai bukti bersama kita dan kita tak takut untuk menghadapi semua ini, perkara ini ini sudah berlaku sudah 10 tahun banyak timbunan fail yang dah dimakan anai-anai...........kebesaran Allah nak menunjukkan sebenarnya fail-fail tanah RTB ini tidak terjejas,

"kita mempunyai rekod yang kemasa mengenai apa sahaja (berhubungan RTB) nama penerima rekod bayaran dan perbelanjaan yang terlibat dalam (menguruskan) tanah ini memang tersimpan kemas sehingga hari ini,

"dan kita tidak takut untuk siapa pun siasat apa yang berlaku dalam proses pembahagian tanah di RTB Generai Kedua ini,"jelasnya.

[Gambar - poster dan banner fitnah terhadap Ustaz Satiful Bahri didalang Umno-BN di pamerkan dimerta tempat dalam DUN Paka]

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita17/IMG_4237.jpgBeliau berkata demikian ketika berucap di atas pentas debat Tanah Generasi Ke-2 Ketengah Jaya; Siapa Tipu Anak Peneroka, yang telah bertukar menjadi majlis penerangan apabila ADUN Paka Mohd Ariffin @ Zakaria Abdullah tidak hadir.

Debat tersebut dianjurkan oleh Majlis Tindakan DUN (MTD) PAS Paka di Dataran Ketengah Jaya pada Isnin malam, 11 Mac adalah bertujuan untuk menjelaskan siapakah sebenanya yang menyekat pembahagian tanah-tanah RTB Generasi Kedua Felda Ketengah Jaya.

Sehubungan itu, Norul Azhar yang juga bekas Pengarah Hal Ehwal Tanah bagi DUN paka semasa PAS memerintah menegaskan, pihaknya akan mengambil tindakan mahkamah ke atas mereka-mereka yang terlibat memfitnah, bekas ADUN Paka Ustaz satiful Bahri Mamat dan bekas Meneteri Besr Terengganu Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Katanya, beliau telah berulang alik ke Kuala Lumpur dan berbincang dengan pihak peguam bagi memastikan tuntutan mahkamah semaksima mungkin, akan dibuat kepada mereka yang terlibat, termasuk yang menyebarkan fitnah tersebut.

"sebelum ini pada waktu hampir pilihanraya yanglalu kita ada dengar isu bekas ADUN Paka makan duit ini dimainkan oleh Umno-BN, tapi kita gembira pada kali ini ada report (laporan) polis dibuat dan ada laman blog yang menyiarkan berita fitnah tersebut,

"saya telah beulang alik ke Kuala Lumpur dan berbincang dengan pihak peguam........kita akan pastikan tuntutan mahkama (saman) semaksima mungkin kepada mereka yang terlibat dengan fitnah ini,"tegasnya.

13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Bantuan khas awal persekolahan mula diagih <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 17 Jan 2013 03:30 PM PST

Oleh: Nurul Aziela Mohd Saberi 

Seramai 900 penerima daripada murid Tahun 1 hingga Tahun 6 dari Sekolah Kebangsaan Pusat Kemaman menerima Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 semalam.

Bantuan diserahkan oleh Setiausaha UMNO Bahagian Kemaman, Encik Rosli Ahmad yang mewakili Ketua Wanita UMNO Kemaman, YB Senator Hajah Rohani Abdullah kepada ibu bapa pelajar dan sekaligus merupakan kumpulan pertama yang menerima bantuan di Parlimen Kemaman.

Rosli Ahmad yang juga Peyelia KEMAS Daerah Kemaman berkata, Kerajaan Pusat sudah menunaikan janjinya untuk meneruskan lagi bantuan itu sepertimana yang diumumkan dalam Belanjawan 2013 baru-baru ini.

Beliau berkata Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 terbukti mampu meringankan beban ibu bapa yang berpendapatan rendah kerana memerlukan perbelanjaan yang banyak di awal persekolahan.

Mungkin bagi sesetengah mereka RM100 hanya jumlah yang kecil namun bagi mereka yang kurang berkemampuan dan mempunyai ramai anak memasuki alam persekolahan, jumlah itu banyak membantu terutama membeli peralatan tulis dan pakaian sekolah.

Suri rumah Maziah Ibrahim, 49 yang mempunyai 4 orang anak yang masih bersekolah berasa sangat bersyukur dan berterima kasih kepada Kerajaan Pusat atas bantuan yang diberikan ini.

"Wang yang diterima ini akan disimpan dalam akaun bank masing-masing untuk simpanan mereka kelak dan akan digunakan apabila diperlukan untuk persekolahan mereka," katanya selepas menemani anaknya semalam.


13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


Video Sunamo Yang Sempat Dirakam <b>Di</b> Pantai <b>...</b> - Kelab Greenboc

Posted: 08 Jan 2013 07:50 PM PST


Penduduk bersyukur Sonamu tidak melanda
Kuala Terengganu - Penduduk merasa bersyukur kerana ribut tropika Sonamu beserta angin kencang yang diramal membadai perairan pantai timur Semenanjung termasuk Terengganu tidak menjadi kenyataan.

Tinjauan Bernama mendapati ramai penduduk yang tinggal di kawasan pantai seperti di sini, Dungun, Kuala Ibai dan Kuala Abang yang menetap sementara di rumah saudara mara yang tinggal jauh dari kawasan pantai, sudah mula pulang ke rumah masing-masing.

Namun nelayan kecil masih tidak berani ke laut ekoran angin kencang dan laut bergelora musim tengkujuh.

"Tok bersyukur tiada apa yang berlaku dan Tok yakin ini semua berkat usaha masjid, surau dan alim ulama yang tak henti-henti mengadakan sembahyang hajat sejak waktu Zohor kelmarin," kata Suri Dollah, 77, yang sudah pulang ke rumahnya di Kuala Abang yang terletak 20 meter dari pantai, setelah menumpang di rumah saudaranya.

Halimah Osman, 58, menganggap cuaca paling buruk yang pernah berlaku ialah pada 1984 yang turut menyebabkan sebuah kapal kargo tersadai di perairan Tanjung Jara akibat ribut dahsyat.

"Selepas itu tidak pernah lagi ada ribut sedemikian rupa. Cuaca buruk sejak kelmarin adalah sesuatu yang biasa bagi kami yang tinggal di tepi pantai sejak kecil," katanya.

Mohd Yassin Abdullah, 55, yang tinggal di pantai Kuala Ibai berkata sememangnya dia merasa takut dengan ramalan Sonamu kerana pernah mengalami peristiwa banjir besar beberapa puluh tahun dahulu.

"Tidur malam pun tidak lena dan kami telah bersiap sedia kemas sedikit sebanyak kain baju. Namun syukur bila tengok keadaan hari ini mula tenang dan laporan televisyen pun mengatakan ribut sudah semakin beredar," katanya.

Nelayan Yusof Osman, 48, berkata sudah sebulan dia tidak ke laut kerana keadaan cuaca yang berisiko kepada bot-bot kecil.

"Ketika inilah kami membaiki bot yang rosak dan saya membantu isteri yang berniaga di warung," katanya.

Namun terdapat juga kumpulan remaja yang seakan berpesta bagi menyaksikan fenomena ombak besar.

"Saya datang ke Pantai Batu Buruk ini untuk menyaksikan sendiri fenomena ombak besar seperti yang dihebahkan dalam TV dan surat khabar.

"Saya tahu ia bahaya dan pihak berkuasa mengeluarkan amaran supaya tidak menghampiri kawasan pantai, namun saya ingin melihat sendiri fenomena alam yang luar biasa," kata Mohd Aliff Zahari, 22, yang ke pantai bersama rakan-rakannya. - Bernama

13 di chukai - Google Blog Search

13 di chukai - Google Blog Search


Pemuntang sistem e-Bayaran LHDNM ngemayuhka pemayar <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2013 01:28 PM PST

KUCHING: Pengawa Opis Penatai Pemisi Dalam Menua (LHDNM) ke nengkebang chara mayar chukai ngena sistem elektronik meransang pemayar chukai nengah sistem 'e-Bayaran LHDNM' ke bisi disediaka LHDNM enggau ijin ke ngumpul LHDNM.

Sapit Kepala Pemesai Eksekutif (Operasyen Chukai) LHDNM Dato Mohammad Sait Ahmad madah, pengawa mayar ngena chara e-Bayaran mungkur laman web LHDNM enggau ijin bank ke nyendiaka servis ti disediaka nengah mesin juruwang automatik (ATM), mesin deposit tunai (CDM) enggau atur bank betelefon.

Ke diatu LHDNM udah maduka 12 ijin ngumpul (6 di Sarawak naka ke diatu), iya nya bank enggau Pos Malaysia mutarka servis mayar nengah internet tauka atur bank elektronik.

Enam ijin di Sarawak ke diatu iya nya Maybank, Bank RHB, OCBC, CIMB, Bank Rakyat enggau Pos Malaysia.

"Tuju LHDNM maduka ijin pengumpul tu laban deka ngerembaika agi chara mayar chukai enggau asil ari tu, ngemuntangka pemayar chukai ngadu tanggungpengawa sida ke menua.

"Enggau chara tu mega, gumpul asil perintah ulih dikejampat sereta lanchar," ku iya.

Iya madah baka tu lebuh bejaku ba atur pengawa Mayar nengah Chara Elektronik (PBSE) 2013 di luar opis LHDN ditu, kemari.

Iya nambah, LHDN ngambi kuasa mungkal pengawa ngemansangka diri sereta mayar nengah chara elektronik ba web e-Bayaran, e-PCB, e-Data PCB enggau STAMPS.

Iya nandu, nengah bemacham strategi enggau program ti dipejalaika ari taun siti ngagai taun siti, LHDNM beratika serunyut mensia ke mayar nengah elektronik nambah ninting taun ari taun 2012 alai penyampau nya diperatika jauh udah niki lebuh program nya dikena keterubah iya taun 2012 ba Opis Pampang Ngumpul Kuala Lumpur enggau opis pampang Jalai Duta ke nyadi tuai rumah.

Dalam taun 2011, penyampau persin gumpul nengah bayar elektronik manggai urung 1.53 persin aja.

Taun 2012, penyampau persin gumpul nambah ngagai 18.53 persin enti dibanding enggau 2011, ke mungkur ke semua penyampau datai ba 20.06 persin.

"Penambah penyampau nya ngayanka pemayar chukai udah nemu chara bebayar nengah elektronik baka tu muntang endar, likun sereta enda masau hari," ku iya.

Mohammad Sait madah baru, pemuntang mayar nengah chara elektronik nyadi berat enti dibanding enggau chara baka selama ba pengawa mayar chukai.

"Sebengkah ari kebuah iya muntang dikena laban kitai kurang masau hari, nyimat belanja bebayarka paking kerita tauka saman, wang tau lenyau sereta bayar ngagai wakil ke diasuh kitai mayar chukai kitai.

"Tambah mega, nengah chara e-Bayaran LHDNM, transaksyen ulih digaga ba sebarang endur lalu enda ngira jam.

Enggau chara meri kelala bayar nengah elektronik, pengerembai mensia mayuh (HR) LHDNM ulih diasuh ngereja pengawa bukai baka ngemutarka bayar pulai baru chukai," ku iya.

Kelimpah ari program PBSE, strategi bukai ke diberi kelala LHDNM, iya nya ngatur penerang ungkup pemesai LHDNM, pemayar chukai enggau palan alai gawa, ngaga promosyen nengah laman web LHDNM kelimpah ari promosyen bechelak BPPC ninting taun, nyendiaka 'hyperlink' ke semua aplikasyen 'online' LHDNM baka e-Filing enggau e-PCB ngagai aplikasyen e-Bayaran LHDNM, madah ngagai pemayar chukai pasal servis mayar chara elektronik ke bisi disediaka pengereja pengawa ba kaunter LHDNM.

Category: Berita Iban, Sarawak

di negeri terengganu - Google Blog Search

di negeri terengganu - Google Blog Search


AR RISALAH الــرســالـة: Skandal pembalakan <b>di Terengganu</b>

Posted: 07 Mar 2013 05:01 AM PST

Oleh Dr.Syed Azman Syed Ahmad 

Sejak beberapa minggu lepas, media perdana Umno/BN telah menumpukan sepenuh serangan terhadap kerajaan-kerajaan dibawah pentadbiran negeri Pakatan Rakyat terutamanya di Kelantan dan Kedah.

Pelbagai tuduhan tentang kelemahan pengurusan balak yang dikatakan berlaku telah didedahkan melalui media arus perdana hampir setiap hari.

Pada minggu lepas juga saya telah menerima  2 dokumen mengenai urusan pembalakan Skim Kilang Papan (SKP) yang di kendalikan oleh kerajaan Terengganu di bawah pentadbiran Menteri Besar Terengganu, YAB Datuk Seri Ahmad Said. Dua dokumen tersebut adalah;

1) Salinan surat kelulusan membalak SKP yang dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu kepada syarikat- syarikat membalak.

2) Salinan Penama dan syarikat yang terbabit di dalam urusniaga pembelian saham (Share Sale Agreement) yang dikendalikan melalui sebuah syarikat guaman yang beralamat di Shah Alam, Selangor.

Menurut dokumen tersebut, pada pertengahan 2012, Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengeluarkan surat kelulusan membalak kepada 12 syarikat pembalakan di negeri Terengganu. Keputusan itu diluluskan oleh Mesyuarat Lembaga Mengambil Hasil Hutan negeri Terengganu.

Syarikat-syarikat tersebut telah ditawarkan perjanjian SKP untuk tempuh 5 tahun dan kawasan pembalakan seluas 405 hektar (1,000 ekar) setiap syarikat dengan pembayaran premium pembalakan RM3,700 sehektar kepada kerajaan Terengganu yang mana  jumlah sebenarnya adalah mengikut sukatan sebenar di atas tanah.

Selain, membayar secara rasmi premium kepada kerajaan negeri Terengganu, syarikat-syarikat pembalak tersebut juga dikehendaki membayar sejumlah RM2.5 juta setiap syarikat melalui pembelian saham dengan menggunakan khidmat sebuah syarikat guaman yang tidak ada sebarang kaitan dengan kerajaan Terengganu.

Setelah meneliti kedua-dua dokumen, modus operandi bagaimana pengurusan balak SKP di Terengganu di jalankan adalah seperti berikut;

Syarikat-syarikat yang ditawarkan kawasan pembalakan dikehendaki memeterai satu perjanjian pembelian saham (Share Sale Agreement) dengan seorang penama/proksi untuk membeli saham sebuah syarikat yan telah disediakan.

Syarikat yang dipunyai penama/proksi yang dijual ini selalunya hanyalah berharga RM2 sahaja.

Syarikat ini dijual pada harga yang cukup tinggi dan tidak berpadanan dengan aset dan kedudukan syarikat tersebut yang tidak mempunyai sebarang aktiviti perniagaan.

Secara kebetulan, syarikat-syarikat yang terpaksa membeli saham syarikat dormant pada harga yang tinggi ini dianugerahkan hak membalak di kawasan-kawasan yang ditentukan oleh Kerajaan Negeri Terengganu.

Wang dari jualan tersebut disyaki disalurkan kembali kepada orang-orang tertentu yang mempunyai pengaruh untuk menentukan hak membalak.

Namun kini timbul tanda-tanya banyak pihak apabila syarikat-syarikat terbabit di dalam urusniaga pembelian saham (Share Sale Agreement) seperti mana di atas bukan sahaja dikehendaki membayar 'premium resmi kerajaan Terengganu', tetapi mereka juga  terpaksa membayar RM2.5 juta untuk membeli syarikat dormant, yang sebahagiannya hanya mempunyai saham berbayar RM2 sahaja.

Persoalannya, apakah pembayaran RM2.5 juta setiap syarikat ini juga mempunyai kaitan dengan 'premium pembalakan' kepada kerajaan negeri Terengganu?

Atau apakah ini merupakan 'premium pembalakan kedua' yang terpaksa dibayar oleh syarikat-syarikat pembalakan kepada individu-individu tertentu bagi mendapat kelulusan kawasan pembalakan SKP ini?

Bayangkanlah, apabila sejumlah RM2.5 juta wang 'under-table' di kutip dari setiap syarikat oleh mereka-mereka yang tidak bertanggungjawab ini.

Dalam skim SPK ini sahaja, hasil khazanah kekayaan negeri Terengganu sejumlah RM30 juta boleh 'hilang' begitu sahaja di tangan mereka-mereka yang rasuah dan tidak beramanah.

Kenapakah ini boleh berlaku dalam pentadbiran Menteri Besar Terengganu yang berslogankan 'Merakyatkan Pentadbiran'?

Inilah nasib malang negeri Terengganu 'Darul Iman' ini. Negerinya amat kaya dan makmur. Akibat salah-urus dan penyelewengan ini, rakyatnya terpaksa menanggung segala bebanan.

Rata-rata rakyat bawahan terpaksa hidup 'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang' dan masih terus terperangkap dalam kemelut kemiskinan yang amat menyanyatkan hati.

Namun inilah realiti negeri Terengganu di bawah pentadbiran Menteri Besar Dato Seri Ahmad Said.

Walaupun telah berbelanja lebih RM 10 bilion sepanjang 4 tahun pentadbirannya, hampir setiap bulan akan ada sahaja isu-isu yang mengejutkan banyak pihak; dari kerugian ratusan juta stadiumnya runtuh, kepada kegagalan ratusan juta 'Taman Ilmu' di Besut sehingga membawa kepada persoalan tidak beramanah dalam memguruskan hasil dan khazanah negeri.

Ya, siapakah yang akan menjadi pembela kepada  rakyat Terengganu yang amat mengharapkan pembelaan dan keadilan ini? Mungkinkah 'kuasa rakyat' akan menjadi penentu dalam pilihan raya umum ke-13 akan datang ini?

Penulis adalah Penolong Setiausaha Agong PAS Pusat. Beliau boleh dihubungi melalui Email: syedazmans@yahoo.co.uk Twitter: syedazman.

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


Kenali Terengganu: Penyu menangis <b>di Rantau Abang</b>?

Posted: 30 Jun 2010 04:13 AM PDT

betul ke penyu menangis sewaktu bertelur? untuk mendapatkan kepastiannya,di Terengganu juga terdapat tempat untuk kita melihat penyu.Di mana lagi kalau bukan....
Rantau Abang terletak 60km ke selatan bandar Kuala Terengganu.
 • Pelawat dapat melihat penyu Belimbing merangkak di pasir putih untuk bertelur.Sudah tentu,ia merupakan suatu pengalaman yang sukar untuk dilupakan.
 • salah satu dari 6 lokasi di dunia yang menjadi tempat untuk penyu ini bertelur
 • Setibanya anda di pantai ini, kunjungi Pusat Maklumat Penyu di sini bagi mempelajari lebih lanjut mengenai haiwan ini dan mengetahui tempat terbaik untuk melihat penyu bertelur. 
Serba sedikit tentang penyu belimbing.
 • boleh membesar sehingga 2.5m panjang
 • ada yang beratnya melebihi  375kg
 • klik (((sini))) untuk mengetahui fakta tentang penyu ini
 • Dengan Bas
  Perkhidmatan bas dari pekan Marang ke Rantau Abang disediakan setiap setengah jam. 
 • Pejabat Pelancongan Negeri Terengganu di talian : +609-622 1433 / 1893 
 • Terdapat dua buah rumah tumpangan yang ringkas tetapi selesa terletak di tepi pantai. Anda juga boleh membuat lawatan sehari ke sini dari Kuala Terengganu di mana anda mempunyai pelbagai pilihan tempat penginapan.
Jadi....apa tunggu lagi.Jom tengok penyu di Rantau Abang.

ads