Rabu, 8 Februari 2012

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


MatKilau Penang: Hadi Awang akan Kalah <b>Di Marang</b>?

Posted: 03 Feb 2012 06:00 AM PST


Terjawap persoalan Hadi Awang tidak mahu bertanding pada PRU13,meninjau program lawatan sehari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Marang, Terengganu petang tadi.
Marang adalah kawasan parlimen yang dikuasai Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Dimaklumkan, daripada beberapa siri bertemu rakyat yang dibuat oleh Perdana Menteri setakat ini, jumlah kehadiran rakyat di Marang ini adalah yang tertinggi sekali - dilihat dari lautan manusia yang hadir ke majlis tersebut.
Menurut Bernama, ketibaan Najib di lapangan terbang sahaja disambut lebih 1,000 orang yang menunggu sejak dari pagi. dikhabarkan ia adalah manifestasi sebenar sokongan rakyat kepada Najib dan Barisan Nasional (BN).
Kenyataan ini adalah sama sekali berlawanan dengan tanggapan pembangkang selama ini bahawa Marang adalah kawasan selamat untuk PAS dan Haji Hadi sendiri.
Kebetulan pula, Haji Hadi baru sahaja beberapa hari lepas memberikan gambaran tidak akan bertanding mempertahankan kawasan Parlimen Marang dalam pilihanraya akan datang, hanya akan bertanding di DUN Rhu Rendang kalau benar-benar diperlukan parti.
Adakah Haji Hadi sudah dapat membaca penolakan rakyat terhadapnya sehingga membuat keputusan demikian?
Kalau pun benar Haji Hadi akan tewas di Marang, ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan.  Pada yang tidak tahu, Haji Hadi pernah tewas 2 kali di Parlimen Marang iaitu dalam pilihanraya umum 1986 dan pilihanraya umum 2004.  Pada 1990 pula, beliau merampas kawasan tersebut dengan majoriti tipis,  350 undi sahaja.
Dalam kedua-dua kekalahan itu, beliau tewas kepada orang yang sama, Dato' Haji Abdul Rahman Bakar, bekas Timbalan Menteri Sumber Manusia yang kini dilantik sebagai Senator.
Pada 1986, BN memperolehi momentum kuat apabila Gerakan (asal pembangkang yang menguasai Pulau Pinang) menyertai BN, manakala pada 2004 pula disebabkan oleh faktor peralihan pucuk kepimpinan negara dari tangan Tun Mahathir kepada Tun Abdullah.
Berbeza dengan kali ini, bahawa peluang Haji Hadi untuk mengekalkan kerusi Marang agak sukar kerana beliau dikatakan kurang memberikan khidmat kepada rakyat di kawasan ini akibat kesibukan tugas sebagai Presiden PAS, terutama sejak PAS menganggotai Pakatan Rakyat.
Haji Hadi  dikatakan menghabiskan banyak masa di Kuala Lumpur membantu gerak kerja Pakatan Rakyat, antaranya perhimpunan Bersih dan sebagainya.  Pegawai yang ditugaskan pula gagal berfungsi dengan baik.

Karat E-jau: Hadiah "Keranda" Kalau BN Menang <b>di Marang</b>..

Posted: 06 Feb 2012 02:07 AM PST

[unable to retrieve full-text content]"(Ia) terpulang jika BN menang di Marang, sudah 20 tahun lebih (diberikan kepada) Pas, (kita harap) penduduk Rhu Rendang ubah selera. Jika kawasan ini dimajukan (sebagai litar tetap kejohanan lumba motor lasak) penduduk Rhu ...

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


Ada Hati Perut ke JKKK, Adun <b>Paka</b> & MB Terengganu?

Posted: 21 Jan 2012 06:13 AM PST

Dua Penggal pemerintahan Umno-BN setelah tahun 2004, menyaksikan pelbagai kezaliman yang kini semakin terasa dikalangan rakyat marhain. Bermula dengan rampasan royalti, tekanan dan sekatan kerajaan Pusat dikenakan terhadap Terengganu sebagai hukuman terhadap rakyat kerana memilih Pas & PR sebagai pemerintah.

Sebuah demokrasi songsang bagi pengamal Kerajaan Federalisme daripada pilihanraya.

Apabila DS Idris mula berkuasa maka terlihatlah belangnya. Penuh dengan kesombongan, angkuh dan takaburnya lalu terus membekukan dan merampas tanah-tanah RTB yang diluluskan kepada rakyat melebihi 60 ribu lot semuanya. Surat dihantar kepada Konsortium Juruukur supaya menghentikan serta-merta kerja-kerja menyelesaikan tanah rakyat. Ada yang dah buat rumah kediaman, dengan kuasa Umno-BN meruntuhkan serta menyapu bersih dengan jentolak.

Sedangkan mereka merupakan rakyat Terengganu, melayu, Islam. Bukan hanya penyokong Pas tetapi ramai dikalangan orang Umno. Yang penting mereka berhak dan rakyat Terengganu. Kenapa mereka dizalimi dan dinafikan haknya sehingga kini. Dalam Dun Paka sahaja dengan 11 RTB (Rancangan Tanah Berkelompok) yang melibatkan hampir 1,800 peserta.

Bukan hak rakyat sahaja dirampas bahkan Masjid Bujal sendiri menjadi saksi kezaliman Umno-BN. Kuasa yang mereka miliki menyebabkan mereka lupa kepada adanya Allah Swt. Perbuatan meniru Zionis laknatullah yang merampas tanah Palestine dan rumah ibadah dibumi suci tersebut. Di Israel mereka merampas tanah orang arab untuk diberikan kepada bangsa Yahudi. Malangnya di Terengganu, tanah melayu dirampas oleh wakil rakyat Terengganu sendiri. Sebangsa, seagama.

Sesungguhnya Allah Maha Kaya. Hanya sepenggal pemerintahan beliau, kita menyaksikan bagaimana Allah Menghinakan manusia yang zalim. Idris Jusoh dihinakan sedemikian rupa. Umpama kucing kurap yang buruk kepala. Hilang tampuk kerusi empuk MB Terengganu. Bukan kerana Pas, bukan kerana rakyat tetapi kerana perebutan dan pencakaran sesama mereka. Idris Jusoh vs Mat Said. Slogan "Pembangunan yang tidak pernah kelihatan" bertukar menjadi Terengganu Darul Runtuh. Betapa cepatnya pembalasan Rabbul Jalil.

Adakah mereka mengambil pengajaran? Dizaman DS Ahmad Said, ketika awal pemerintahan… demi mengukuhkan kuasa beliau supaya tidak ditolak dengan undi tak percaya beliau mengambil pendekatan berlunak dengan Pas sendiri. Nampaklah macam orang yang dah bertaubat. Berkopiah dan berjubah mengalahkan orang Pas. Tetapi kini kuku dan belangnya sudah kelihatan. Yelah… Kkabo tahik, lama mana sangat boleh bertahan didalam kapas mewangi. Pasti akan merayap keluar berada ditempat asalnya.

Yang terbaru apabila rampasan tanah Sekolah Rendah Islam Darul Bayan di Paka. Rangkaian sekolah Pondok Darul Bayan, Sekolah Menengah Islam Darul Bayan, Ma'had Tahfiz al-Quran yang mempunyai 700 pelajar keeluruhannya. SRI Darul Bayan adalah satu-satunya Sekolah rendah Islam di Dun Paka. Sebuah sekolah rakyat yang berdaftar dengan JHEAT dan sepenuhnya didirikan dan diseliakan dengan sumbangan wang zakat dan derma orang-ramai. Ia ditubuhkan sejak tahun 2001 dan kini memiliki pelajar seramai 360 orang. Tanah yang dipohon dan diberi kelulusan RTB seluas 2 ekar itu pada tahun 2003 telah didirikan pembangunan sekolah. Sebuah bangunan induk dan sebuah bangunan tambahan 2 tingkat, surau, kantin dan 2 unit rumah guru. Sila klik http://sridarulbayan.blogspot.com/

Kini dengan rakus mereka tega merampas tanah institusi pendidikan Islam dan dibahagikan kepada pengerusi dan ajk JKKK setempat pada bulan desember 2011 yang kini baru disedari setelah disembunyikan. Seekar dibahagikan kepada 5 lot dan diberikan kepada pengerusi Umno & ajknya atas nama RTB Kolam Permai, mukim Paka iaitu :-
1. Lot RTB 9832 diberikan kepada Pengerusi JKKK Limbong : Ibrahim bin Abdullah
2. Lot RTB 9833 - Abd.Ghani Karim suami kepada Anita Ariffin – S/U JKKK Limbong
3. Lot RTB 9831 - Suhaini Abd.Karim, isteri Fauzi Nong – Naib JKKK Limbong
4. Lot RTB 9830 – Muhamad Idris – JKKK Limbong
5. Lot RTB 9829 – Rosli Hasyim – JKKK Cacar.

Sepatutnya tanah individu diambil oleh kerajaan untuk kepentingan awam tetapi tanah Sekolah Agama Rakyat diambil untuk kepentingan beberapa kerat JKKK. Adakah ini dikatakan Umno sebagai parti pembela rakyat, pejuang melayu & menegakkan Islam? Adakah ini maknanya "Rakyat didahulukan"??? adakah inilah sebenarnya pemimpin melayu haprak yang disebut oleh Dr Mahathir?

Umat Islam ni biasanya tanah sendiri diwakafkan untuk surau, masjid maupun sekolah Islam. Tetapi kini tanah sekolah dibolot untuk kepentingan juak-juak mereka. Mana hati perut mereka? Kini dengan lay-out baru itu menyebabkan tanah perancangan untuk penempatan anak yatim itu sudah hilang. Sebahagian surau, kantin sekolah bahkan 2 unit Rumah guru juga turut dirampas. Apalagi yang tinggal apabila tanah kini tinggal tak sampai seekar? Kenapa yang mereka dendamkan sangat dengan sekolah tersebut? Sedangkan sekolah tersebut berdaftar dengan JHEAT. Menggunakan kurikulum Kementrian Pendidikan dan mengambil peperiksaan UPSR. Mendapat kerjasama yang baik daripada pihak PPD Dungun. Pernah mendapat kelulusan cemerlang dengan keputusan 100% pada tahun 2010. Para pelajar seepas Sri darul Bayan ini menyambung pelajaran di SMASZA, SMASID, IMTIYAZ, MA'AHAD MUHAMMADI dan lain-lain institusi.

Tidakkah mereka malu melihat bagaimana orang-orang cina yang anggup mengeluarkan duit mereka membina pembangunan dan dewan sekolah jenis kebangsaan cina Chee Mong di Paka maupun di Batu 5. Pihak kerajaan boleh pulak berikan bangunan baru untuk kelas meskipun pelajar hanya 100 orang lebih bahkan pelajar mereka juga dapat bantuan rm100 kepada setiap pelajar. Semua ini dinafikan terhadap Sekolah Agama Rakyat.

Siapa yang terlibat dengan kezaliman ini? Sudah tentu pihak JKKK terlibat secara langsung. Apatah lagi mereka bermesyuarat dan memutuskan untuk meletakkan nama mereka sendiri. Adun negeri N28 pastinya merupakan orang yang memutuskan dan menandatangani bagi kelulusan dan sokongan dalam mesyuarat Tanah Daerah yang dipengerusikan oleh Pegawai Daerah. Ia dibawakan ke mesyuarat MMKN dan diluluskan oleh Exco dan ditandatangani oleh MB Terengganu iaitu DS Ahmad Said. Inilah sebenarnya kezaliman itu diproses.

Adakah mereka lupa kezaliman ini akan adanya pembalasan? Tak ingat mati ke puak-puak ni. Adakah mereka lupa sabdaan Rasulullah Saw : "Siapa yang mengambil tanah orang lain dengan cara yang tidak sebenar sekadar sejengkal nescaya akan dipikulnya 7 petala bumi diakhirat kelak".

Semua ini berlaku kerana rakyat memberi kuasa kepada mereka. Lalu mereka menggunakan kuasa mengikut nafsu kesombongan dan keegoan mereka. Pas Dun Paka menyarankan agar pihak Sekolah samada staff maupun ibu-bapa bahkan pihak pengurus erta PIBG agar terus mempertahankan hak mereka. Sila klik http://www.facebook.com/pages/Kami-Bantah-Rampasan-Tanah-Sekolah-Rendah-Islam-Darul-Bayan-23100-Paka/278308188895566 . Diharapkan agar gabungan sekolah-sekolah Dar di Terengganu yang berjumlah 7 buah dengan pelajar 2,000 orang dapat bersama menyuarakan bantahan ini. Dan diharapkan rakyat sendiri menghentikan kezaliman ini dengan menumbangkan mereka dalam PRU-13 nanti. Kita akan saksikan siapakah selepas DS Idris Jusoh. Ingatlah mereka yang dizalimi tiada hijab dengan Allah Swt. Allah Akbar.

http://ustsaifulbahri.blogspot.com

Komen:

13 di pulau redang - Google Blog Search

13 di pulau redang - Google Blog Search


<b>Pulau</b> Perhentian Lubuk Ikan | Informasi Dot My

Posted: 27 Jan 2012 06:30 PM PST

[unable to retrieve full-text content]akan nikah; rompakan; berkemban tetek; don daniyal berasal dari negeri; Norjuma bertudung; memancing kerapu pulau redang; memancing di pulau redang; memancing di pulau perhentian; kelantan lwn malaysia; isteri ...

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


It&#39;s Our Street: JAWATAN KOSONG <b>DI PULAU PERHENTIAN</b>

Posted: 08 Feb 2012 03:33 AM PST

[unable to retrieve full-text content]JAWATAN KOSONG DI PULAU PERHENTIAN. JAWATAN KOSONG DI PULAU PERHENTIAN, BESUT TERENGGANU. JAWATAN : WAITER, HOUSEKEEPING, RECEPTION, CHEF, BEACH BOY etc. KEFASIHAN DALAM ...

13 di jerangau - Google Blog Search

13 di jerangau - Google Blog Search


Xing Fu: OIL FROM THE <b>JERANGAU</b> MERAH

Posted: 08 Feb 2012 08:01 AM PST

The pedlar, a Sarawak native, in the picture above was selling oil made from extracts from the Jerangau Merah or Red Jerangau plant (Boesenbergia Stenophylla) and also the roots of several types of herbs from the jungles of Sarawak.  According to the man, the oil is used to treat headaches, epilepsy, whooping coughs, cramps, dizziness, seasickness, backaches, rheumatism, toothache, stomach ache, insect and animal bites.
Some of the people who were buying the Red Jerangau oil from him had bought it before and found it to be effective.  They were stocking up on the oil.  I also bought one bottle after I had a chat with one of the ladies who has bought the oil before.  She told me that the pedlar would come every few months to sell his oil.  He would be going back to Sarawak the next day.

13 di batu rakit - Google Blog Search

13 di batu rakit - Google Blog Search


3 lot tanah <b>di Batu Rakit</b>,Mengabang Lekor,Terengganu | Azmiral.com

Posted: 07 Feb 2012 09:07 PM PST

Lokasi tapak area Batu Rakit,kg Mengabang Lekor hanya 8oom ke jln besar. Berhampiran dgn Giat mara lebih kurang 4oom.Lebih kurang 1km lebih ke Sek.Men.Keb Batu Rakit,Mengabang Lekor. Lebih kurang 5.6km ke MRSM.

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Baiki Jalan <b>Jabor</b>-Kota Bharu

Posted: 12 Dec 2011 03:02 PM PST

KUALA TERENGGANU 12 Dis. – Persatuan Perlindungan Pengguna Malaysia (PPPM) mendesak Jabatan Kerja Raya (JKR) Terengganu dan Kelantan membaiki segera jalan rosak dari Jabor melalui Bukit Besi, Ajil sehingga Kota Bharu demi keselamatan pengguna.

Presidennya, Datuk Mohd. Firdaus Abdullah berkata, pihaknya menerima banyak rungutan daripada pengguna kerana keadaan jalan berkenaan yang kini semakin teruk.

Katanya, ramai pengguna mengemukakan aduan kepada cawangan PPPM di Kelantan dan Terengganu kerana tidak berpuas hati setelah mendapati jalan berkenaan mengalami kerosakan teruk yang dibimbangi boleh mengancam keselamatan mereka.

Menurutnya, berdasarkan aduan, terdapat banyak lubang sehingga sedalam 15 sentimer selain lopak berair setiap kali selepas hujan, bermula dari Jabor menghala Bukit Besi, Dungun.

"Begitu juga laluan ke Kota Bharu di mana jalan juga berlubang di sana sini. Banyak kenderaan mengalami kerosakan dan ada yang terbabas selepas terlanggar lubang.

"Kita amat berharap pihak berkenaan khususnya JKR di kedua-dua negeri terbabit segera mengambil tindakan sewajarnya termasuk menampal segera lubang-lubang tersebut kerana ia membahayakan keselamatan pengguna," katanya ketika menghubungi Utusan Malaysia di sini semalam.

Mohd. Firdaus berkata, berikutan masalah itu, laluan tersebut seolah- olah tidak lagi sesuai untuk digunakan oleh kenderaan ringan dan hanya untuk kenderaan berat sahaja.

Beliau menambah, maklum balas positif daripada pihak berkenaan amat dialu-alukan demi keselamatan dan keselesaan pengguna jalan raya.

Katanya, para pengguna mengharapkan keadaan jalan yang berbaloi dengan jumlah insurans dan cukai jalan yang dibayar mereka.

Dipetik dari Utusan Malaysia

13 di kijal - Google Blog Search

13 di kijal - Google Blog Search


jengkeng: Kompleks tekstil <b>di Kijal</b> terbesar di pantai Timur

Posted: 07 Feb 2012 05:29 AM PST

Kosmo


KEMAMAN – Kompleks tekstil, yang terbesar di kawasan pantai timur dan bernilai kira-kira RM40.7 juta di Kijal di sini, dijangka beroperasi Mac ini.
Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, kompleks itu yang menjadi mercu tanda Bandar Baru Kijal disasar untuk menjadi lokasi pengusaha tekstil dari dalam dan luar negara untuk memasarkan produk mereka.

"Setiap premis dikenakan sewa RM3,500 seunit. Kawasan itu bakal menjadi tumpuan pemborong dan peruncit kain di seluruh negara termasuk pengusaha tempatan untuk bertapak," katanya selepas meninjau projek berkenaan hari ini.

Selain menempatkan kompleks, projek di kawasan seluas 160 hektar itu melibatkan komponen lain dengan kos kira-kira RM143 juta, antaranya rumah kedai, kompleks Mara dan tapak pendaratan kering kastam.
Ahmad berkata, projek itu mampu menjana ekonomi di Kijal khususnya menerusi peluang pekerjaan dan perniagaan.
"Ia akan menjadi pusat peniagaan seperti yang terdapat di Nilai Tiga, Negeri Sembilan dan Jalan Masjid India, Kuala Lumpur," katanya. – BERNAMA

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


KLSE Hot News: OSK Research maintains Buy on Perwaja, FV RM1 <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2012 04:44 PM PST

KUALA LUMPUR (Feb 8): OSK Research is maintaining a Buy on Perwaya Holdings Bhd with a fair value of RM1.65.

It said on Wednesday it remains upbeat on Perwaja despite the latest rating downgrade by Malaysian Rating Corporation Bhd.

"We believe equity investors should instead keep a close eye on the ongoing transformation efforts implemented by the management," it said.

OSK Research said the efforts undertaken were: (i) the commissioning of the pelletization and concentration plant in 2012 is likely to translate into significant cost saving of up to USD50 a tonne for its upstream material, and (ii) the award of the mining concession in Bukit Besi, Terengganu may also translate into a blue-sky DCF valuation of RM2.65 per share.

"That aside, we also like the company's impending corporate proposal to raise cash via the issuance of RCULS as they come with free detachable warrants on the basis of 1-for-2, which is set to reward minority shareholders. Having said that, we decide to keep our BUY recommendation on Perwaja with its Fair Value maintained at RM1.65," it said.

Get your T+10 interest FREE margin trading account NOW. Attractive brokerage for online trading. Contact Mr Ho at +603-5192 0808 or hoxian@sjsec.com.my for more details.

ads